Файл қосу
Тағамдық қоспалардың қауіпсіздігі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ПОӘК | |
| | | |
| | | |
| | |ПОӘК |
| | |042-18-7.1.22/02-2013 |
|ПОӘК | | |
|«Тамақ өнімдері өндірісінің |№1 басылым | |
|технологиясы» пәннің |«___»_______2013 ж | |
|магистранттарға арналған | | |
|жұмыс оқу бағдарламасы | | |
«Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы»
ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
6М072700– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» мамандығына
МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ
БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2013
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік
университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының
т.ғ.к доцент м.а Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы_________28 тамыз 2013 ж.
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының
мәжілісінде
№1 хаттама 28 тамыз 2013ж.
Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова
2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро
мәжілісінде
№1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж.
Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова
3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және
басып шығаруға ұсынылды
№1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж.
ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
Мазмұны
|1 |Жалпы ережелер |4 | |
|2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|5 | |
|3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар |8 | |
|4 |Курс форматы |8 | |
|5 |Курс саясаты |8 | |
|6 |Баға қою саясаты |8 | |
|7 |Әдебиеттер | 9 | |
1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
• Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрғазезова А.Н.
• «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы;
• Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 213;
• Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 208;
• Пән атауы - «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы»;
• Кредит саны- 3;
1. Пәннің қысқаша мазмұны:
«Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік
кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы
бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс
мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс
саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі
болып табылады.
1.2 Пәнді оқыту мақсаты:
Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді
меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс
істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу.
1.3 Пәннің негізгі міндеттері:
Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының
дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық,
биохимиялық,молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және
ақпараттық технологиялармен таныстыру.
1.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек:
Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен
қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын
үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар,
тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу
арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет:
- Өнімді сақтау мәселелерді білуі;
- Өңдеу өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық
ерекшелігін білуі;
- Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
- Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану
дағдысын білуі;
1.5 Курстың пререквизиттері:
1.5.1 Тамақ өнімдерін физико-химиялық және биохимиялық зерттеу;
1.5.2 Құс етінің арзан бөліктерінен жаңа жартылай дайын өнімдер
технологиясын жетілдіру;
1.5.3 Технологиялық процесстерді модельдеу.
1.6 Курстың постреквизиттері:
1.6.1 Азық-түлік өндірісі салаларының прогрессивті техникасы және
технология;
2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ
кесте - 1
|Тақырып аты және мазмұны |Сағаттар саны |
|Дәріс тақырыптары | |
|1 |2 |
|Модуль – 1. Азық – түлік өнімдерінің технологиясы, сапасы жайлы жалпы |
|түсінік |
|Өнімдер технологиясы ғылымының дамуы және пайда болуы |2 |
|1 Тарихи аспектідегі тағамдық өндіріс саласының | |
|қысқаша сипаттамасы | |
|Азық – түлік өнімдері |2 |
|1 Азық – түлік өнімдерінің технологиясы | |
|2 Тамақ өнімдерінің халық денсаулығына әсері | |
|3 Азықты дәрі – дәрмек жасау үшін қолдану | |
|Азық түлік өнімдерінің заманауи технологиясы . |2 |
|1 Адамзаттың негізгі мәселесі- халықты азық түлік | |
|өнімдерімен қамтамасыз ету. | |
|2 Тағамданудың халықтың денсаулығына әсері. | |
|3 Азық түлік өнімдерінің заманауи тенденциялары. | |
|Қоршаған ортаның және адамның биологиялық тепе-теңдігі|2 |
|1 Тағамдық өнімдерге қатысты негізгі түсініктемелер | |
|2 Минералды жетіспеушілік және адам денсаулығы | |
|Тағам өнімдерінің сапасы |2 |
|1 Тағамдық өнімдердің сапасы төңірегіндегі негізгі | |
|түсініктер. | |
|2 Тағамдық өнімдердің сапасын бағалау. | |
|Халықтың түрлі топтарының тамақтану ерекшеліктері |2 |
|1 Балалар мен жасөспірімдердің тамақтануы. | |
|2 Физикалық еңбек жұмысшы ларының тамақтануы. | |
|3 Студенттердің тамақтануы. | |
|4 Егде адамдардың тамақтануы | |
|Функциональдық мақсаттағы тағамдар |2 |
|1 Дұрыс тамақтану конценциясы. | |
|2 Функциональды ингредиенттер. | |
|Функциональды ингридиенттерге қойылатын талаптар |2 |
|1 Функциональды ингредиенттерге қойылатын талаптар. | |
|2 Функциональды сусындар | |
|Тағамдық комбинаторика негіздері |2 |
|1 Тағамдық комбинаторика принциптері. | |
|2 Функциональды өнімдерді жасау алгортимі. | |
|Модуль – 2. Функциянальды тамақтанудың ерекшеліктері |
|Тағамдық және биологиялық активті қоспалар жіктелуі |2 |
|1 Тағамдық қоспалар туралы жалпы мәліметтер. | |
|2 Қоспалардың классификациясы. | |
|3 Тағамдық қоспалардың қауіпсіздігі. | |
|Биологиялық белсенді қоспалар |2 |
|1 Биологиялық белсенді заттар | |
|2 Технологиялық қоспаларды таңдау | |
|3 Жаңа тағамдық қоспалар жасаудың жүйелік әрекет | |
|Тағамдық өнімдердің сыртқы тауарлық түрін жақсартатын |2 |
|тағамдық қоспалар | |
|1 Тағамдық бояғыштардың жіктелуі. | |
|2 Табиғи бояғыштар. | |
|3 Синтетикалық бояғыштар. | |
|4 Минералды(бейорганикалық) бояғыштар. | |
|5 Түс тұрақтандырушы материалдар | |
| Өнімнің физико-химиялық қасиетін және құрылымын |2 |
|өзгертетін тағамдық қоспалар | |
|1 Қоюландырғыштар және гельтүзушілер | |
|2 Модифицирленген крахмалдар. | |
|3 Целлюлоза және оның туындылары. | |
|4 Пектиндер. | |
|5 Желатин. | |
|6 Эмульгаторлар | |
|Тағамдық өнімдердің дәмі мен иісіне әсер ететін |2 |
|тағамдық қоспалар | |
|1 Иіс пен дәмді анықтайтын факторлар. | |
|2 Тәттілендіретін заттар. | |
|3 Ароматизаторлар. | |
|Модуль – 3. Тағамдық өнімдердің технологиясының дамуының негізгі |
|бағыттары |
|Тағамдық өнімдердің құрамындағы ақуыздың мағызы |2 |
|1 Тағамдық өнімдердің құрамындағы ақуыздың маңызы. | |
|2 Ақуыздың технологиялық қасиеті. | |
|3 Жылулық өңдеу кезінде ақуыздың биологиялық | |
|құндылығының және сіңірімділігінің өзгеруі. | |
|Тағамдық өнімдердің технологиясындағы майдың маңызы. |2 |
|1 Сақтау кезіндегі майдың өзгеруі. | |
|2 Жылулық өңдеу кезінде майдың өзгеруі. | |
|3 Көмірсулардың өзгеруі | |
|Өнімнің тағамдық құндылығына және органолептикалық |2 |
|көрсеткішіне өңдеу тәсілдерінің әсер етуі. | |
|1 Тағамдық өнімдер түсінің өзгеруі. | |
|2 Иіс пен дәмнің өзгеруі. | |
|3 Өсімдік текті өнімдерінің тағамдық құндылығының | |
|өзгеруі | |
|Тағамдық өнімдердің технологиясының дамуының негізгі |2 |
|бағыттары. | |
|1 Технологиялық процесс және дайын өнім сапасы. | |
|2 Тағамдық саладағы өнімдер ассортиментінің | |
|жетілдірілуі | |
|Барлығы |30 |
|Зертханалық сабақтар |Сағаттар саны |
|1 |2 |
|Ет қалбырларын өндірудің барысын және сапасын бақылау |2 |
|Қүрғақ тағамдар сапасын бағалау және бақылау |2 |
|Консервіленген өнімдерді қаңылтыр ыдыста сақтау |2 |
|кезіндегі процестерді оқу және зерттеу | |
|Стерилденген сүттің бақылауын оқып үйрену |1 |
|Сүт консервісінің бақылауын үйрену |2 |
|Балық консервісі өнімдерінің сапасын бақылау |2 |
|Бидай ұнының сапасын және желімтігін бағалау |2 |
|Барлығы |15 |
3 ПӘНДІ ОҚУҒА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛЕК ҰСЫНЫСТАР
«Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік
кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдары технологиясы» мамандығына
арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдері
өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша
оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың
талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
6М072700 – «Азық – түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша
мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім
және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31 тамыз.
4 КУРС ФОРМАТЫ
Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы
тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс.
Магистранттар өз алдына МӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға
міндетті.
5 КУРС САЯСАТЫ
«Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік
кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша
оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның
өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен
таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып
табылады.
6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
«Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнін оқытуда екі рет
аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер
қарастырылады:
• Бір лекцияға қатысу – 1 балл
• Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл
• Бір есепті шығару – 3 балл
• Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа
• Ауызша жауап беру «5» – 3 балл
«4» – 2 балл
«3» – 1 балл
«2»– минус 2 балл
• Бір МӨЖ орындау – 3 балл
• Магистранттың сабақтағы белсенділігі – 4 балл
Осы критерилерге қарап магистранттың аттестациясы қойылады.
Мысалы, магистрант Омаровтың аттестациясын есептейік.
| |лек-ция |тәжір. |есеп шыға-ру |
|А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы |
|А– |3,67 |90 – 94 | |
|В+ |3,33 |85 – 89 | |
| | | |Жақсы |
|В |3,0 |80 – 84 | |
|В– |2,67 |75 – 79 | |
|С+ |2,33 |70 – 74 | |
| | | | |
| | | |Қанағаттанарлық |
|С |2,0 |65 – 69 | |
|С– |1,67 |60 – 64 | |
|D+ |1.33 |55 – 59 | |
|D |1,0 |50 – 54 | |
|F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз |
|I |NA |- |Аяқталмаған |
|P |- |өтті |Пәнді өтті |
7 әдебиеттер
7.1 Негізгі әдебиеттер:
| | 7.1.1 Хлебников В.И. Технология товаров (продовольственных). М.: |
| |Издательский дом «Дашков и К0», 2000.- 427 с. |
| |7.1.2 Товароведение продовольственных товаров. Кругляков Г.Н., |
| |Круглякова Г.В. -Ростов н/Д: МарТ, 1999.- 448 с. |
| |7.1.3 Пищевая химия / под ред. А.П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2001.-529|
| |с. |
| |7.1.4 Хлебников В.И. Технология товаров (продовольственных). М.: |
| |Издательский дом «Дашков и К0», 2000.- 427 с. |
| |
|7.2 Қосымша әдебиеттер: |
| |7.2.1 Журнал «Хранение и переработка сельскохозяйственного сырья» |
| |7.2.2 Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Методы исследования |
| |мяса и мясных продуктов.- М.: Колос, 2001.- 376 с. |
| |7.2.3 Справочник работника общественного питания. /Под ред. В.Н. |
| |Голубева.-М.: ДеЛиПринт, 2002.-590 с. |
| |7.2.4 Фуре И.Н. Технология производства продукции общественного |
| |питания.- Мн.: Новое знание, 2002.-799 с. |
| |7.2.5 Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы |
| |содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности блюд и|
| |кулинарных изделий/Под ред. И. М. Скурихина, В. А. 7.2.6Шатерникова.|
| |М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. |
| |7.2.7 Лабораторный практикум по общей технологии пищевых продуктов |
| |/Под ред. З.Ф. Фалуниной. М.: Пищевая промышленность, 1978.-272 с. |
| | 7.2.8 Общая технология пищевых производств /Под ред. Н.И. Назарова.|
| |- М: Легкая и пищевая промышленность, 1981.-360 с. |
| |7.2.9 Журнал «Пищевая промышленность» |
| |7.2.10 Журнал «Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана»|
| |7.2.11 Журнал «Вестник СГУ» |
| |7.2.12 Аналитические обзоры КазГосИНТИ |
| | |
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz