Файл қосу
Тағамдық қоспалардың қауіпсіздігі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ПОӘК | | | | | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18-7.1.22/02-2013 | |ПОӘК | | | |«Тамақ өнімдері өндірісінің |№1 басылым | | |технологиясы» пәннің |«___»_______2013 ж | | |магистранттарға арналған | | | |жұмыс оқу бағдарламасы | | | «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072700– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» мамандығына МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы_________28 тамыз 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 28 тамыз 2013ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж. ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|5 | | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар |8 | | |4 |Курс форматы |8 | | |5 |Курс саясаты |8 | | |6 |Баға қою саясаты |8 | | |7 |Әдебиеттер | 9 | | 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР • Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрғазезова А.Н. • «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы; • Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 213; • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 208; • Пән атауы - «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы»; • Кредит саны- 3; 1. Пәннің қысқаша мазмұны: «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 1.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. 1.3 Пәннің негізгі міндеттері: Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық, биохимиялық,молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 1.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет: - Өнімді сақтау мәселелерді білуі; - Өңдеу өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық ерекшелігін білуі; - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі; - Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдысын білуі; 1.5 Курстың пререквизиттері: 1.5.1 Тамақ өнімдерін физико-химиялық және биохимиялық зерттеу; 1.5.2 Құс етінің арзан бөліктерінен жаңа жартылай дайын өнімдер технологиясын жетілдіру; 1.5.3 Технологиялық процесстерді модельдеу. 1.6 Курстың постреквизиттері: 1.6.1 Азық-түлік өндірісі салаларының прогрессивті техникасы және технология; 2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ кесте - 1 |Тақырып аты және мазмұны |Сағаттар саны | |Дәріс тақырыптары | | |1 |2 | |Модуль – 1. Азық – түлік өнімдерінің технологиясы, сапасы жайлы жалпы | |түсінік | |Өнімдер технологиясы ғылымының дамуы және пайда болуы |2 | |1 Тарихи аспектідегі тағамдық өндіріс саласының | | |қысқаша сипаттамасы | | |Азық – түлік өнімдері |2 | |1 Азық – түлік өнімдерінің технологиясы | | |2 Тамақ өнімдерінің халық денсаулығына әсері | | |3 Азықты дәрі – дәрмек жасау үшін қолдану | | |Азық түлік өнімдерінің заманауи технологиясы . |2 | |1 Адамзаттың негізгі мәселесі- халықты азық түлік | | |өнімдерімен қамтамасыз ету. | | |2 Тағамданудың халықтың денсаулығына әсері. | | |3 Азық түлік өнімдерінің заманауи тенденциялары. | | |Қоршаған ортаның және адамның биологиялық тепе-теңдігі|2 | |1 Тағамдық өнімдерге қатысты негізгі түсініктемелер | | |2 Минералды жетіспеушілік және адам денсаулығы | | |Тағам өнімдерінің сапасы |2 | |1 Тағамдық өнімдердің сапасы төңірегіндегі негізгі | | |түсініктер. | | |2 Тағамдық өнімдердің сапасын бағалау. | | |Халықтың түрлі топтарының тамақтану ерекшеліктері |2 | |1 Балалар мен жасөспірімдердің тамақтануы. | | |2 Физикалық еңбек жұмысшы ларының тамақтануы. | | |3 Студенттердің тамақтануы. | | |4 Егде адамдардың тамақтануы | | |Функциональдық мақсаттағы тағамдар |2 | |1 Дұрыс тамақтану конценциясы. | | |2 Функциональды ингредиенттер. | | |Функциональды ингридиенттерге қойылатын талаптар |2 | |1 Функциональды ингредиенттерге қойылатын талаптар. | | |2 Функциональды сусындар | | |Тағамдық комбинаторика негіздері |2 | |1 Тағамдық комбинаторика принциптері. | | |2 Функциональды өнімдерді жасау алгортимі. | | |Модуль – 2. Функциянальды тамақтанудың ерекшеліктері | |Тағамдық және биологиялық активті қоспалар жіктелуі |2 | |1 Тағамдық қоспалар туралы жалпы мәліметтер. | | |2 Қоспалардың классификациясы. | | |3 Тағамдық қоспалардың қауіпсіздігі. | | |Биологиялық белсенді қоспалар |2 | |1 Биологиялық белсенді заттар | | |2 Технологиялық қоспаларды таңдау | | |3 Жаңа тағамдық қоспалар жасаудың жүйелік әрекет | | |Тағамдық өнімдердің сыртқы тауарлық түрін жақсартатын |2 | |тағамдық қоспалар | | |1 Тағамдық бояғыштардың жіктелуі. | | |2 Табиғи бояғыштар. | | |3 Синтетикалық бояғыштар. | | |4 Минералды(бейорганикалық) бояғыштар. | | |5 Түс тұрақтандырушы материалдар | | | Өнімнің физико-химиялық қасиетін және құрылымын |2 | |өзгертетін тағамдық қоспалар | | |1 Қоюландырғыштар және гельтүзушілер | | |2 Модифицирленген крахмалдар. | | |3 Целлюлоза және оның туындылары. | | |4 Пектиндер. | | |5 Желатин. | | |6 Эмульгаторлар | | |Тағамдық өнімдердің дәмі мен иісіне әсер ететін |2 | |тағамдық қоспалар | | |1 Иіс пен дәмді анықтайтын факторлар. | | |2 Тәттілендіретін заттар. | | |3 Ароматизаторлар. | | |Модуль – 3. Тағамдық өнімдердің технологиясының дамуының негізгі | |бағыттары | |Тағамдық өнімдердің құрамындағы ақуыздың мағызы |2 | |1 Тағамдық өнімдердің құрамындағы ақуыздың маңызы. | | |2 Ақуыздың технологиялық қасиеті. | | |3 Жылулық өңдеу кезінде ақуыздың биологиялық | | |құндылығының және сіңірімділігінің өзгеруі. | | |Тағамдық өнімдердің технологиясындағы майдың маңызы. |2 | |1 Сақтау кезіндегі майдың өзгеруі. | | |2 Жылулық өңдеу кезінде майдың өзгеруі. | | |3 Көмірсулардың өзгеруі | | |Өнімнің тағамдық құндылығына және органолептикалық |2 | |көрсеткішіне өңдеу тәсілдерінің әсер етуі. | | |1 Тағамдық өнімдер түсінің өзгеруі. | | |2 Иіс пен дәмнің өзгеруі. | | |3 Өсімдік текті өнімдерінің тағамдық құндылығының | | |өзгеруі | | |Тағамдық өнімдердің технологиясының дамуының негізгі |2 | |бағыттары. | | |1 Технологиялық процесс және дайын өнім сапасы. | | |2 Тағамдық саладағы өнімдер ассортиментінің | | |жетілдірілуі | | |Барлығы |30 | |Зертханалық сабақтар |Сағаттар саны | |1 |2 | |Ет қалбырларын өндірудің барысын және сапасын бақылау |2 | |Қүрғақ тағамдар сапасын бағалау және бақылау |2 | |Консервіленген өнімдерді қаңылтыр ыдыста сақтау |2 | |кезіндегі процестерді оқу және зерттеу | | |Стерилденген сүттің бақылауын оқып үйрену |1 | |Сүт консервісінің бақылауын үйрену |2 | |Балық консервісі өнімдерінің сапасын бақылау |2 | |Бидай ұнының сапасын және желімтігін бағалау |2 | |Барлығы |15 | 3 ПӘНДІ ОҚУҒА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛЕК ҰСЫНЫСТАР «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдары технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072700 – «Азық – түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31 тамыз. 4 КУРС ФОРМАТЫ Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс. Магистранттар өз алдына МӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға міндетті. 5 КУРС САЯСАТЫ «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» пәнін оқытуда екі рет аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер қарастырылады: • Бір лекцияға қатысу – 1 балл • Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл • Бір есепті шығару – 3 балл • Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа • Ауызша жауап беру «5» – 3 балл «4» – 2 балл «3» – 1 балл «2»– минус 2 балл • Бір МӨЖ орындау – 3 балл • Магистранттың сабақтағы белсенділігі – 4 балл Осы критерилерге қарап магистранттың аттестациясы қойылады. Мысалы, магистрант Омаровтың аттестациясын есептейік. | |лек-ция |тәжір. |есеп шыға-ру | |А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы | |А– |3,67 |90 – 94 | | |В+ |3,33 |85 – 89 | | | | | |Жақсы | |В |3,0 |80 – 84 | | |В– |2,67 |75 – 79 | | |С+ |2,33 |70 – 74 | | | | | | | | | | |Қанағаттанарлық | |С |2,0 |65 – 69 | | |С– |1,67 |60 – 64 | | |D+ |1.33 |55 – 59 | | |D |1,0 |50 – 54 | | |F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз | |I |NA |- |Аяқталмаған | |P |- |өтті |Пәнді өтті | 7 әдебиеттер 7.1 Негізгі әдебиеттер: | | 7.1.1 Хлебников В.И. Технология товаров (продовольственных). М.: | | |Издательский дом «Дашков и К0», 2000.- 427 с. | | |7.1.2 Товароведение продовольственных товаров. Кругляков Г.Н., | | |Круглякова Г.В. -Ростов н/Д: МарТ, 1999.- 448 с. | | |7.1.3 Пищевая химия / под ред. А.П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2001.-529| | |с. | | |7.1.4 Хлебников В.И. Технология товаров (продовольственных). М.: | | |Издательский дом «Дашков и К0», 2000.- 427 с. | | | |7.2 Қосымша әдебиеттер: | | |7.2.1 Журнал «Хранение и переработка сельскохозяйственного сырья» | | |7.2.2 Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Методы исследования | | |мяса и мясных продуктов.- М.: Колос, 2001.- 376 с. | | |7.2.3 Справочник работника общественного питания. /Под ред. В.Н. | | |Голубева.-М.: ДеЛиПринт, 2002.-590 с. | | |7.2.4 Фуре И.Н. Технология производства продукции общественного | | |питания.- Мн.: Новое знание, 2002.-799 с. | | |7.2.5 Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы | | |содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности блюд и| | |кулинарных изделий/Под ред. И. М. Скурихина, В. А. 7.2.6Шатерникова.| | |М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. | | |7.2.7 Лабораторный практикум по общей технологии пищевых продуктов | | |/Под ред. З.Ф. Фалуниной. М.: Пищевая промышленность, 1978.-272 с. | | | 7.2.8 Общая технология пищевых производств /Под ред. Н.И. Назарова.| | |- М: Легкая и пищевая промышленность, 1981.-360 с. | | |7.2.9 Журнал «Пищевая промышленность» | | |7.2.10 Журнал «Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана»| | |7.2.11 Журнал «Вестник СГУ» | | |7.2.12 Аналитические обзоры КазГосИНТИ | | | |
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz