Файл қосу
Эксперимент нәтижелерін графикалық әдістермен өңдеу
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18-7.1.20/02-2013 | |ПОӘК | | | |«Тамақ өнімдері өндірісінің |№1 басылым | | |ғылыми негіздері» пәннің |«___»_______2013 ж | | |магистранттарға арналған | | | |жұмыс оқу бағдарламасы | | | «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072700– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» мамандығына МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы_________28 тамыз 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 28 тамыз 2013ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж. ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|5 | | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар |6 | | |4 |Курс форматы |7 | | |5 |Курс саясаты |7 | | |6 |Баға қою саясаты |7 | | |7 |Әдебиеттер | 8 | | 1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР • Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрғазезова А.Н. • «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы; • Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 213; • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 208; • Пән атауы - «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері»; • Кредит саны- 2; 1. Пәннің қысқаша мазмұны: «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 1.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. 1.3 Пәннің негізгі міндеттері: Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндірісінде қолданылатын физикалық, биохимиялық, молекулалық - генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 1.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет: - Астық астық сақтау мәселелерді білуі; - Өңдеу өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық ерекшелігін білуі; - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі; - Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдысын білуі; 1.5 Курстың пререквизиттері: 1.5.1 Тамақ өнімдерін физико-химиялық және биохимиялық зерттеу; 1.5.2 Құс етінің арзан бөліктерінен жаңа жартылай дайын өнімдер технологиясын жетілдіру; 1.5.3 Технологиялық процесстерді модельдеу. 1.6 Курстың постреквизиттері: 1.6.1 Азық-түлік өндірісі салаларының прогрессивті техникасы және технология; 1. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ кесте - 1 |Тақырыптар аты және мазмұны |Сағаттар саны | |Дәріс тақырыптары | |1 |2 | |Модуль – 1. Ғылыми тақырыптарды тандау көзі | |Ғылыми зерттеу (ҒЗ) негіздері |2 | |1 Ғылыми зерттеу бағыттарын таңдау. | | |2 Ғылыми тақырыптарды таңдау көзі. | | |3 Ғылыми-зерттеу жұмыстарының кезеңдері. | | |Ғылыми зерттеудегі ақпараттар |2 | |1 Ғылыми зерттеудегі ақпардың ролі. | | |2 Ғылыми ақпарларды іздеу, жинау және өңдеу | | |Ғылыми құжаттар және басылымдар |2 | |1 Мемлекеттік жүйедегі ғылыми техникалық ақпараттар. | | |Халықаралық жүйедегі ғылыми техникалық ақпараттар. | | |Патентті ақпараттар. | | |Теориялық зерттеулер туралы. |2 | |1 Теориялық зерттеудің бағыты және әдістері. | | |2 Теориялық әдістерді зерттеуде қолдану. | | |3Математикалық, аналитикалық және ықтимал-статистикалық | | |әдістер. | | |4 Жүйенің жалпы теориясы. | | |Ғылыми-техникалық тұрғыда моделдеу. |2 | |1 Моделдеудің түрлері. | | |2 Физикалық түрде моделдеу. | | |Модуль – 2. Эксперименттік зерттеулер нәтижесін өңдеу | |Эксперименттік зерттеу. Эксперименттік зерттеулер |2 | |нәтижесін өңдеу. | | |Эксперименттің жіктелуі. | | |Эксперименттің түрлері | | |Эксперименттің бағыттары. | | |Эксперименттік зерттеу. Эксперименттік зерттеулер |2 | |нәтижесін өңдеу. | | |Эксперимент нәтижелерін статистикалық әдістермен өңдеу. | | |Эксперимент нәтижелерін графикалық әдістермен өңдеу. | | |Теориялық шешімдерді бағалау. | | |Экспериментті жобалау теориясы. | | |Ғылыми жұмысты дайындау |2 | |Тақырыптың аты, мазмұны, алғы сөз, кіріспе, әдеби шолу. | | |Ғылыми жұмыстың мазмұны. Қорытынды, жалпы қорытындылау, | | |әдебиет тізімі. | | |Аннотация, баяндама | | |Ғылыми жұмыстың нәтижесін дайындау. |2 | | | | |Басылып шығарылатын мақаланы дайындау тәртібі. | | |2 Ғылыми жұмыстың нәтижесін енгізу | | |Зертханалық жұмыстар | |1 |2 | |Тамақ өнімдерінің электрөткізгіштігін анықтау. | | |Сұйық тамақ өнімдерінің өткізгіштік қабілетін және |2 | |оптикалық тығыздығын анықтау. | | |Ет қалбырларын өндірудің барысын және сапасын бақылау |2 | |Еттің және ет өнімдерінің жастығын анықтау. |2 | |Ет және ет өнімдерінің жалпы химиялық құрамын анықтау |2 | |Сүттің сапасын анықтау |1 | |ПП-2 приборында тартылған еттің құрылымдық-механикалық |2 | |көрсеткіштерін анықтау | | 3 ПӘНДІ ОҚУҒА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛЕК ҰСЫНЫСТАР «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31тамыз. 4 КУРС ФОРМАТЫ Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс. Магистранттар өз алдына МӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға міндетті. 5 КУРС САЯСАТЫ «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері» пәнін оқытуда екі рет аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер қарастырылады: • Бір лекцияға қатысу – 1 балл • Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл • Бір есепті шығару – 3 балл • Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа • Ауызша жауап беру «5» – 3 балл «4» – 2 балл «3» – 1 балл «2»– минус 2 балл • Бір МӨЖ орындау – 3 балл • Магистранттың сабақтағы белсенділігі – 4 балл Осы критерилерге қарап магистранттың аттестациясы қойылады. Мысалы, магистрант Омаровтың аттестациясын есептейік. | |лек-ция |тәжір. |есеп шыға-ру | |А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы | |А– |3,67 |90 – 94 | | |В+ |3,33 |85 – 89 | | | | | |Жақсы | |В |3,0 |80 – 84 | | |В– |2,67 |75 – 79 | | |С+ |2,33 |70 – 74 | | | | | | | | | | |Қанағаттанарлық | |С |2,0 |65 – 69 | | |С– |1,67 |60 – 64 | | |D+ |1.33 |55 – 59 | | |D |1,0 |50 – 54 | | |F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз | |I |NA |- |Аяқталмаған | |P |- |өтті |Пәнді өтті | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 Б.Қ. Әсенова. Ғ.Т.Түменова, А.Н.Нұрғазезова, Л.С.Бакирова. - Шұжық және консерві өндірісі: Оқу құралы/ Семей: Шәкәрім ат. Семей мемлекеттік университеті, 2012 – 108 б. 7.1.2 М.Б.Ребезов, Е.П. Мирошникова, О.В.Богатова и др. – Физико- химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: учебное пособие/-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011.- Ч.2. – 133 с. 7.1.3 Б.Қ.Әсенова, С.Қ.Қасымов / Ет және ет өнімдерінің технологиясы: Оқу құралы. – Семей: Семей қаласының Шәкәрім атындағы МУ, 2013 ж. – 142 бет. 7.1.4 Асенова Б.К., Ребезов М.Б., Амирханов К.Ж., Нұрғазезова А.Н., Бакирова Л.С., /Ет өнімдерін өндірудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері: Оқу құралы/ - Алматы, 2013. 130 б. 7.1.5 М.Б.Ребезов, Е.П. Мирошникова, Н.Н. Максимюк и др. – Технохимический контроль и управление качеством производства мяса и мясопродуктов: -Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011.- Ч.2. – 107 с. 7.1.6 Құлажанов Қ., Күзембаев Қ. Тамақ өнеркәсібі мамандарына арналған орысша-қазақша сөздік. – Алматы: АТУ баспасы. 2004. – 304 б. 7.1.7 Смолякова В., Российский рынок мяса птицы: проблемы, тенденции, перспективы // Мясной ряд. – 2002. – № 2. – С. 26-29. 7.1.8 Назаренко Ю. Нам эти задачи по силам // Газета Рудный Алтай: опубл. 20.11.2009. – № 184-185 (18803). 7.1.9 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н., Максимова Е. А. Современное состояние птицеперерабатывающей промышленности в Казахстане // Вестник Евразийского инновационного университета. – Павлодар, 2010.– №1.– Б. 90- 93. 7.1.10 Какимов А.К., Тулеуов Е.Т., Кудеринова Н.А/ Монография. Переработка мясокостного сырья на пищевых цели.- Семипалатинск, Тенгри, 2006- 130 с.: Ил. 30: 7.2 Қосымша әдебиеттер: 7.2.1 Смирнов В. Куры. Утки. Гуси. – М.: Рипол Классик, 2001. – 381 с. 7.2.2 Ахметжанов Д.К., Жазылбеков Н.А., Ашанин А.И., Федосова Л.Н., Егеубаева Г.С. Методические рекомендации по составлению сбалансированных рационов кормления сельскохозяйственной птицы. – Алматы: «Нур-Принт», 2007. – 40 с. 7.2.3 Туменова Ғ.Т., Нұрымхан Г.Н. ІІ категориялы бройлер балапанының морфологиялық құрамы // Экономиканың жаһандануы жағдайында азық-түлік өнімдерін өндірудің өзекті мәселелері: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Семей: Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті. – 2009. – Б. 81-82. 7.2.4 Антипова Л.В. Пути рационального использования продуктов разделки птицы для расширения ассортимента мясных продуктов, биологически активных препаратов и кормопродуктов // Междунар. науч.-практ. конф. – М.: ГУ ВНИИПП, 2006. – 280 с. 7.2.5 Бессарабов Б.Ф., Бондарев Э.И., Столяр Т.А. Птицеводство и технология производства яиц и мяса птиц. – М.: Издательство «Лань», 2005 - 352 с. 7.2.6 Антипова Л.В., Жеребцов Н. А. Биохимия мяса и мясных продуктов: Учебное пособие. – Воронеж: Из-во ВГУ, 1991. – 184 с. 7.2.7 Нұрымхан Г.Н., Туменова Ғ.Т. ІІ категориялы бройлер балапанының химиялық құрамы және құндылығы төмен бөліктерін тиімді пайдалану жолдары // Азық-түлік тағамдары және халықтық тұтыну тауарлары қауіпсіздігі мен сапасы: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Алматы: Алматы технологиялық университеті. – 2009. – Б. 201-204. 7.2.8 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н. Особенности состава мяса птицы // Аналитический обзор. – Усть-Каменогорск, 2009 – 42 с. 7.2.9 Рогов И.А., Забашта А.Г., Казюлин Г.П. Общая технология мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2000. – 368 с. 7.2.10 Нұрымхан Г.Н. Бройлер-балапаны етінің химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы // Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы. – Семей, 2010. – №1. – Б. 34-38.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz