Файл қосу

Химиялық өңдеу



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                           |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты       |ПОӘК                |                      |
|                              |                    |                      |
|                              |                    |                      |
|                              |                    |ПОӘК                  |
|                              |                    |042-18-7.1.31/02-2014 |
|                              |                    |                      |
|ПОӘК                          |                    |                      |
|«Астық өнімдерінің            |№ 1 басылым         |                      |
|функционалды өнімдерін        |11.09.2014 ж        |                      |
|өндірудің технологиясын       |                    |                      |
|жетілдіру» пәнінің            |                    |                      |
|магистранттарға арналған жұмыс|                    |                      |
|бағдарламасы                  |                    |                      |




     «Астық өнімдерінің  функционалды өнімдерін өндірудің технологиясын
                                 жетілдіру»
                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ





        6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін



                          МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН
                         ПӘННІҢ  ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________«28» тамыз 2013 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1  «Ет,  сүт   және   тамақ   өнімдері   өндірісінің   технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   3 қыркүйек 2013 ж.

    Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.Қ. Әсенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  5 қыркүйек 2013 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама 11 қыркүйек 2013ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ


















                                   Мазмұны


    |1  |Жалпы ережелер                                               |4     |
|2  |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу    |5     |
|3  |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқау                       |8     |
|4  |Курс форматы                                                 |10    |
|5  |Курс саясаты                                                 |10    |
|6  |Баға қою саясаты                                             |10    |
|7  |Әдебиеттер                                                   |11    |


































   1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

      1. Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұматтар
     • Оқытушының аты-жөні – Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы,  т.ғ.к.,  доцент
       м.а.;
     • «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп  бұйымдарының  технологиясы»
       кафедрасы;
     • Байланысу ақпараты - тел: 35-05-90, оқу корпусы № 9, кабинет № 214;
     • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9 корпус, дәрісхана № 215;
     • Пән атауы - «Астық  өнімдерінің   функционалды  өнімдерін  өндірудің
       технологиясын                                            жетілдіру»;


     • Кредит саны- 3;


                                                                   Кесте – 1


|Курс  |Семестр                    |Несие                        |Дәріс    |
|      |                           |саны                         |тер      |
|      |                           |Дәріс |Зертх |ОМӨЖ   |МӨЖ    |         |
|1     |2                          |3     |4     |       |5      |6        |
|1     |1. Функционалды өнімдер    |1     |      |       |       |         |
|2     |2. Функционалды өнімдер    |1     |      |       |       |         |
|      |өндірісі.  Функционалды    |      |      |       |       |         |
|      |өнімдердің адам капиталының|      |      |       |       |         |
|      |дамуына әсері.             |      |      |       |       |         |
|3     |3. Өнімдер технологиясы    |1     |      |       |       |         |
|      |ғылымының дамуы және пайда |      |      |       |       |         |
|      |болуы.                     |      |      |       |       |         |
|4     |4. Астық түйірден алынған  |1     |      |       |       |         |
|      |өнімдерді өңдеу            |      |      |       |       |         |
|      |төңірегіндегі міндеттер.   |      |      |       |       |         |
|5     |5.Қазақстандағы            |1     |      |       |       |         |
|      |өсімдіктердің өнімдерін    |      |      |       |       |         |
|      |өңдеу және сақтаудағы      |      |      |       |       |         |
|      |ғылымның қазіргі уақыттағы |      |      |       |       |         |
|      |дамуы мен анализі.         |      |      |       |       |         |
|6     |6. Астықты сапалық бақылау |1     |      |       |       |         |
|7     |7. Астықты және оның       |1     |      |       |       |         |
|      |өнімдерін микробиологиялық |      |      |       |       |         |
|      |талдау                     |      |      |       |       |         |
|8     |8. Астық түйірдің          |1     |      |       |       |         |
|      |гигроскопиялық қасиеті.    |      |      |       |       |         |
|9     |9. Биологиялық факторлар   |1     |      |       |       |         |
|10    |10. Тамақ  өнімдерінің     |1     |      |       |       |         |
|      |бұзылу себептері           |      |      |       |       |         |
|11    |11. Тамақ өнімдеріндегі    |1     |      |       |       |         |
|      |ферментативті реакциямен   |      |      |       |       |         |
|      |реттеу механизмі           |      |      |       |       |         |
|12    |12. Өңдеудің дәстүрлі      |2     |      |       |       |         |
|      |тәсілдері. Ферменттерге    |      |      |       |       |         |
|      |термиялық әсер ету         |      |      |       |       |         |
|13    |13. Химиялық өңдеу         |1     |      |       |       |         |
|14    |14. Тамақ өнімдерін        |2     |      |       |       |         |
|      |радиациялық өңдеу және     |      |      |       |       |         |
|      |қолданылатын жабдықтар     |      |      |       |       |         |
|15    |15. Әр түрлі өнімдерді     |1     |      |       |       |         |
|      |радиациялық өңдеудің       |      |      |       |       |         |
|      |ерекшеліктері мен          |      |      |       |       |         |
|      |тиімділігі                 |      |      |       |       |         |
|16    |16. Тамақ өнімдерін        |1     |      |       |       |         |
|      |радиациялық дезинфекциялау |      |      |       |       |         |
|17    |17. Интенсификациялауда    |2     |      |       |       |         |
|      |ультродыбысты пайдалану.   |      |      |       |       |         |
|      |Ультродыбысты қолданып     |      |      |       |       |         |
|      |интенсификациялауда        |      |      |       |       |         |
|      |пайдаланылатын жабдықтар   |      |      |       |       |         |
|18    |18. Шикізатты кавитациялық |2     |      |       |       |         |
|      |өңдеу                      |      |      |       |       |         |
|19    |19. Тағамдық қоспалар      |1     |      |       |       |         |
|20    |20. Тамақ өнімдерінің      |1     |      |       |       |         |
|      |сапасы                     |      |      |       |       |         |
|21    |21. Тамақ өнімдерін сақтау |1     |      |       |       |         |
|22    |22. Асептикалық қаптау.    |2     |      |       |       |         |
|      |Тара және қаптау. Вакуум   |      |      |       |       |         |
|      |астында қаптау             |      |      |       |       |         |
|23    |23.Тамақ өнімдеріндегі     |1     |      |       |       |         |
|      |қорғаныш полимерлік        |      |      |       |       |         |
|      |жабындар. Термовакуумдік   |      |      |       |       |         |
|      |формовканың мүмкіндіктері. |      |      |       |       |         |
|24    |24.Қапталатын өнімдердің   |2     |      |       |       |         |
|      |мөлшері.                   |      |      |       |       |         |
|25    |1. Силостардың сыйымдылығын|      |2     |       |       |         |
|      |есептеу                    |      |      |       |       |         |
|26    |2.  Бункерлердің           |      |2     |       |       |         |
|      |сыйымдылығын анықтау       |      |      |       |       |         |
|27    |3. Астық қоймаларының      |      |2     |       |       |         |
|      |сыйымдылығын анықтау       |      |      |       |       |         |
|28    |4. Астық кептіргіштердің   |      |2     |       |       |         |
|      |оптимальды жұмыс режимдері |      |      |       |       |         |
|      |және кептіру процессін     |      |      |       |       |         |
|      |бақылау                    |      |      |       |       |         |
|29    |5. Астықтың шығуын есептеу |      |2     |       |       |         |
|      |және осы көрсеткішті       |      |      |       |       |         |
|      |механизацияланған жүйенің  |      |      |       |       |         |
|      |жұмыс істеу сапасын        |      |      |       |       |         |
|      |бағалауға қолдану          |      |      |       |       |         |
|30    |6. Астықты кептіру мен     |      |2     |       |       |         |
|      |тазалауды есептеудің       |      |      |       |       |         |
|      |әдістемесі                 |      |      |       |       |         |
|31    |7. Сақтаудағы астық қорының|      |3     |       |       |         |
|      |есебін жүргізу             |      |      |       |       |         |
|32    |1. Астық массасын сақтау   |      |      |       |3      |         |
|      |кезіндегі ақуыздардың      |      |      |       |       |         |
|      |өзгеруі                    |      |      |       |       |         |
|33    |2. Астық массасын сақтау   |      |      |       |3      |         |
|      |кезіндегі липидтердің      |      |      |       |       |         |
|      |өзгеруі                    |      |      |       |       |         |
|34    |3. Астық массасын сақтау   |      |      |       |3      |         |
|      |кезіндегі                  |      |      |       |       |         |
|      |ылғалдылықтыңөзгеруі       |      |      |       |       |         |
|35    |4. Астық массасын сақтау   |      |      |       |3      |         |
|      |кезіндегі массаның өзгеруі |      |      |       |       |         |
|36    |5. Ылғалдылық, астық       |      |      |       |3      |         |
|      |сапасының көрсеткіші       |      |      |       |       |         |
|      |ретінде                    |      |      |       |       |         |
|37    |6. Астық сапасын анықтаудың|      |      |       |3      |         |
|      |казіргі заманғы тәсілдері  |      |      |       |       |         |
|38    |7. Шет елдердегі астық     |      |      |       |3      |         |
|      |сақтау                     |      |      |       |       |         |
|39    |8. Гамма сәулелердің астық |      |      |       |3      |         |
|      |массасының сақталуына әсері|      |      |       |       |         |
|40    |9. астықты консервациялауға|      |      |       |3      |         |
|      |арналғын қазіргі заманғы   |      |      |       |       |         |
|      |консерванттар              |      |      |       |       |         |
|41    |10. Астық сақтау           |      |      |       |3      |         |
|      |қоймаларының дезинфекциясы |      |      |       |       |         |
|      |мен дезинсекциясы          |      |      |       |       |         |
|42    |11. Шет елдердегі қазіргі  |      |      |       |3      |         |
|      |заманғы астық сақтау       |      |      |       |       |         |
|      |қоймаларының түрлері       |      |      |       |       |         |
|43    |12. Астықты сақталуы       |      |      |       |3      |         |
|      |кезінде күту               |      |      |       |       |         |
|44    |13. Астықты алдын-ала      |      |      |       |3      |         |
|      |сақтауға дайындау          |      |      |       |       |         |
|45    |14. Астық массасын желдету |      |      |       |3      |         |
|46    |15. Астық кептіру, астық   |      |      |       |3      |         |
|      |сақтау тәсілі ретінде      |      |      |       |       |         |
|47    |Барлығы                    |30    |15    |       |67     |         |









   3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУ

   «Астық  өнімдерінің   функционалды  өнімдерін  өндірудің   технологиясын
жетілдіру» пәнінің оқу-әдістемелік  кешені  6М072800  –  «Өңдеу  өндірісінің
технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша  жасалынған.
«Астық   өнімдерінің    функционалды   өнімдерін   өндірудің   технологиясын
жетілдіру» пәнінің оқу-әдістемелік  кешені  осы  пән  бойынша  оқу  процесін
ұйымдастыру тәртібін белгілейді және  төмендегі  құжаттардың  талаптары  мен
сілтемелеріне сай келеді:
    -  6М072800  -  «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
жалпыға  бірдей  білім   стандарты,   ҚР   МЖБС   3.08.354-2006,   Қазақстан
Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2006 жылғы   9  қаңтардан  №
671 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған;
    - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша  типтік
оқу жоспары;
         - СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты «Пәннің  оқу  әдістемелік
кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»;
          - ДП 042-01.01-2014  Құжаттық  процедура  «Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамы мен құрлымы».



    4 КУРС  ФОРМАТЫ

    Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы тиіс.
Өңдеу өндірісі саласында тиімді  ресурстарды  дұрыс  пайдалана  білуі  тиіс.
Магистранттар  өз  алдына  МӨЖ  тақырыптарын  толықтай   қамтып,   тапсыруға
міндетті.
    «Астық  өнімдерінің   функционалды  өнімдерін  өндірудің  технологиясын
жетілдіру»  курсы  бір-бірімен  тығыз  байланысты  төрт   түрден  тұрады   -
дәрістер, зертханалық жұмыстар, аудиторияда оқытушының  бақылауымен  жүретін
магистранттың  өзіндік  жұмысы  (МӨЖО)  және  магистранттың  өзіндік  жұмысы
(МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі  болып  табылады:  пәннің  негізгі  және
қиын   бөлімдерін   түсіндіру;   нақты   эксперименттер   орындап,   олардың
қортындыларының дәлелді  шешімдерінен  зертханалық  жаттықтыру  сабағы  және
әдістемелер  анықтайды.  Күрделі   және   оқу-әдістемелік,   әдеби   жетімді
материалдарды МӨЖ түрінде жасайды. Негізгі маңыздысы зертханалық  жаттықтыру
сабағы (барлық оқу  уақытының  ~50%).  Зертханалық  жұмысты  орындау  көзбен
көруге және теориялық материалдарды бекітуге,  оқу  және  ғылыми  –  зерттеу
эксперименттерінің, логикалық ойлау  мен  дәлелді  қортындыларының  дағдысын
жетілдіріп және дамытуға жол береді.  МӨЖ  нақты  тапсырмалармен  күнделікті
және міндетті түрде оқытушының бақылауымен жасалынып отырылады.
      5 КУРС САЯСАТЫ

                                                                   Кесте - 3

|Курс        |Семестр          |Несие             |Дәріс                     |
|            |                 |саны              |тер                       |
|А           |4,0              |95 – 100          |Өте жақсы                 |
|А–          |3,67             |90 – 94           |                          |
|В+          |3,33             |85 – 89           |                          |
|            |                 |                  |Жақсы                     |
|В           |3,0              |80 – 84           |                          |
|В–          |2,67             |75 – 79           |                          |
|С+          |2,33             |70 – 74           |                          |
|            |                 |                  |                          |
|            |                 |                  |Қанағаттанарлық           |
|С           |2,0              |65 – 69           |                          |
|С–          |1,67             |60 – 64           |                          |
|D+          |1.33             |55 – 59           |                          |
|D           |1,0              |50 – 54           |                          |
|F           |0                |0 – 49            |      Қанағаттанарлықсыз  |
|I           |NA               |-                 |Аяқталмаған               |
|P           |-                |өтті              |Пәнді өтті                |



7   әдебиеттер
    Пән  бойынша  магистранттарға  ұсынылатын  оқу   және   оқу-әдістемелік
әдебиеттер

    7.1 Негізгі әдебиеттер
    7.1.1  Астық  түйірді  сақтау  және  өңдеу  технологиясы.  Б.Қ.Әсенова,
С.Қ.Қасымов / Оқу құралы. Семей 2013 - 106 бет.
    7.1.2   Учебное   пособие   по   дисциплине   специальные    технологии
перерабатывающих  производств.  Б.К.Асенова,   Г.Т.Туменова,   Г.Н.Нурымхан,
Г.Т.Кажибаева / Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – 135 с.
    7.1.3    Технология    хранения,    переработки    и     стандартизация
растениеводческой продукции: учебник / под ред. В. И. Манжесова.  -  Спб.  :
Троицкий мост, 2010. - 704с.
|7.1.4  Управление качеством перерабатывающих и пищевых производств : учебное пособие / |
|О. В. Богомолов, О. М. Сафонова, О. И. Шаповаленко и др. - Харьков: Эспада, 2006. -    |
|296с.                                                                                  |


    7.1.5  Өндірістік  технология   және   өнім   сапасы.   С.Т.Дүйсенбаев,
Қ.Ж.Әмірханов / Астана: Арман – ПВ, - 2008 - 356 б.
   6. Туменова, Г.Т. Контроль и оценка качества сырья и пищевых продукции.-
      Семей, 2009.-201 с.


7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1  Зверев  С.  В.  Физические  свойства  зерна  и   продуктов   его
переработки : учебное пособие /  С.  В.  Зверев,  Н.  С.  Зверева.  –  М.  :
ДеЛипринт, 2007. – 176с.
    7.2.2 Экологическая безопасность зерна и зернопродуктов при хранении  и
переработке  /  Л.  И.  Мачихина  [и  др.]   //   Хранение   и   переработка
сельхозсырья. - 2008. - №12. - C. 37-40.
    7.2.3  Ким  Л.В.,  Пащенко  Л.П.  Зерносушение  и  зерносушилки:  Учеб.
Пособие. - Воронеж, 2006. – 152 с.
    7.2.4 Вобликов Е.М. Технология хранения зерна: учебник для  ВУЗов  /Под
ред. Е.М. Вобликова. – СПб: Издательство “Лань”, 2003. – 448с.
7.2.5  Ю.  О.  Сазыкин,  С.  Н.  Орехов,  И.  И.Чакалева,  Биотехнология.  –
М.Академия, 2007
    7.2.6 Горюшинский  И.  В.  Повышение  эффективности  процесса  хранения
зерновой продукции в бункерах / И. В. Горюшинский, Н. Н. Мазько //  Хранение
и переработка сельхозсырья. – 2009. - № 3. – С. 14.
    7.2.7 Журнал «Пищевая промышленность»
    7.2.8 Журнал «Вестник СГУ»
    7.2.9 Журнал «Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана»
    7.2.10 Аналитические обзоры КазГосИНТИ















Пәндер