Файл қосу

Арақ технологиясы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                     |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                  |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК                  |ПОӘК 042-18-9.1.46/01 –  |
|                             |                      |2013                     |
|ПОӘК                         |№ 1- басылым          |                         |
|«Тағам өнімдерін өндіру      |18.09.2013 ж.         |                         |
|технологиясы 2» пәнінің      |                      |                         |
|оқытушыға арналған           |                      |                         |
|бағдарламасы                 |                      |                         |













                  «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ  ТЕХНОЛОГИЯСЫ 2»
                                   пәнінің
                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

           5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология
                             (салалар бойынша)»
                               мамандығы үшін


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ















                                    Семей


                                    2013




                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 28.08. 2013 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде
    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН

































                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |6   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |6   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы              |8   |
|8   |Әдебиеттер                                                        |9   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |





















































      1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
      «Тағам  өнімдерін  өндіру   технологиясы  2»    пәні   бойынша   оқу-
әдістемелік кешені 5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау  және  метрология
(салалар бойынша)» мамандығының студенттеріне арналады.  Студенттерді  курс
мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және
білгірлігімен таныстырады  Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқыту  барысында
негізгі жетекші болып саналады


      2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы  2»   пәні  бойынша  нағыз  оқу-
әдістемелік кешені пәннің оқу  процесінің  ұйымдастырылу  ережесін  бекітеді
және келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді:
    - 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының
мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай;
    -  5В073200  «Стандарттау,  сертификаттау  және   метрология   (салалар
бойынша)» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042  СМУ-4-2013  «Пәндердің  оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.


      3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы  2»
пәнінде адамзатты азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз  ету  мәселелері,  халық
шаруашылығының  тағам  салаларын  дамыту,  тағам  өнімдері   технологиясының
теориялық негізі, әртүрлі өңдеу әдістерінің шикізатты  жартылайфабрикаттарға
және  дайын  өнімдерге  айналдыру  процесі  кезіндегі   тигізетін   әсерлері
қарастырылады.
      3.2. Берілетін курстың мақсаты  студенттерге  инженер-сарапшы  қызметі
аймағында білім беру.
      3.3. Пәнді оқытудағы басты міндеттер – мамандығы бойынша оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.
      3.4. Пәнді оқу нәтижесінде студент:
    • Білуі керек: азық-түлік шикізаттарының, жартылайфабрикаттардың,  тағам
      өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу  кезінде
      өтетін технологиялық процестерді;
    • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарының машықтарын;
    • Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    • Істей алу керек: шикізатқа және тағам өнімдерінің  сапасын  бағалауды,
      өлшем  нәтижелерін  өңдеу   әдістерін   және   олардың   ақиқаттылығын
      сараптауды;
    • Түсінігі бар болуы тиіс  шикізат және тағам өнімдерінің  негізгі  сапа
      көрсеткіштерін анықтаушы факторлар жайында.
      3.5. Курс пререквизиттері:
         o Химия
         o Физика
         o Стандарттау
      3.6 Курс постреквизиттері:
         • Тағам өнімдерінің сараптамасы
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                   |Семестр |Кредиттер  |
|1                                                      |2       |3          |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Модуль 1 Кіріспе                                                            |
|Тамақ өнеркәсіптерінің салалары мен                    |1       |8.1.1,     |
|технологиясына сипаттама                               |        |8.2.2      |
|Модуль 2 Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу, консервілеу, стерилдеу және кептіру |
|әдістері                                                                    |
|Тамақ өнімдерінің шикізаттарын өңдеу әдістері          |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.3      |
|Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу және өңдеу барысындағы   |1       |8.1.1,     |
|құбылыстар                                             |        |8.2.5      |
|Тамақ өнімдерін консервілеу                            |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.4      |
|Тамақ өнімдерін стерилдеу және кептіру әдістері        |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.2      |
|Модуль 3 Ұнның арнайы технологиясы                                          |
|Ұнның арнайы технологиясы                              |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.5      |
|Қамыр жетілуінің түзету жолдары                        |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.2      |
|Нан-тоқаш өнімдерін дайындаудың жылдамдатылған         |1       |8.1.1,     |
|технологиясы                                           |        |8.2.1      |
|Нан өндірісіндегі қоспалар                             |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.1      |
|Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі технологиясы       |2       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.3      |
|Зертханалық  сабақтар                                                       |
|Ұнның нан пісіретін қасиетін зерртеу                   |3       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.4      |
|Нанның сапасын анықтау және дайындау                   |3       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.2      |
|Макарон өнімдерінің сапасын анықтау және дайындау      |3       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.5      |
|Модуль 4 Кондитер өнімдерінің технологиясы                                  |
|Кондитер өнімдерінің жалпы сипаттамасы                 |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.2      |
|Помадалы кәмпиттерді алудын арнайы технологиясы        |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.2      |
|Қанттың әр түрлілігі                                   |2       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.4      |
|Жүгері крахмал технологиясы                            |2       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.5      |
|Зертханалық  сабақтар                                                       |
|Печенье сапасын анықтау және дайындау                  |3       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.1      |
|Карамель дайындау және сапасын анықтау                 |3       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.3      |
|Модуль 5 Алкогольді және алкогольсіз сусындар өндіру технологиясы           |
|Сыра алудын жаңа тәсілдері                             |2       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.4      |
|Функционалдық сусындар, алкагольсіз сусындар           |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.5      |
|Арақ өндіру технологиясы                               |2       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.2      |
|Арақ өндіру технологиясы                               |2       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.1      |
|Модуль 6 Консервілер өндіру технологиясы                                    |
|Көкөністі тамақ консервілері                           |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.1      |
|Жеміс консервілерін өндіру технологиясы                |2       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.3      |
|Модуль 7 Көкөністер, жемістер және тағамдық майлар                          |
|Көкөністер                                             |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.4      |
|Жемістер                                               |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.2      |
|Тағамдық майлар                                        |1       |8.1.1,     |
|                                                       |        |8.2.1      |
|Барлығы:                                               |45      |           |


      5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ

   1. Жемістер және көкөністер
   2. Физико-химиялық технологияның негіздері
   3. Жылуфизикалық технологияның негіздері
   4. Нанды пісіру, сақтау және шығыны
   5. Уыттың және сыраның технологиясы
   6. Газдалған алкогольсіз сусындар
   7. Арақ технологиясы
   8. Қызылшақант өндірінде қалдықтарды қолдану
   9. Жүгері крахмалының технологиясы
  10. Карахмал    қантының және кристаллданған глюкозаның ағын технологиясы
  11. Маргарин технологиясы
  12. Шоколад     өнімдері
  13. Макаронды   өнімдерді қалыпқа келтіру, кептіру, қаптау, сақтау.
  14. Көкөністі тамақ консервілері
  15. Компоттарды, шырындарды консервирлеу


      6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     Кесте 3
|Тақырыбы                             |Көрнекі     |Өзіндік зерделеу |Бақылау |
|                                     |құ-ралдар,  |үшін сұрақтар    |түрі    |
|                                     |ТСО,        |                 |        |
|                                     |плакаттар,  |                 |        |
|                                     |лаборатория-|                 |        |
|                                     |лық стенд   |                 |        |
|Лекциялардың    |Зертханлық сабақтар |            |                 |        |
|1               |2                   |3           |4                |5       |
|Тамақ           |                    |Слайдтар,   |Өнеркәсіптің     |Ауызша  |
|өнеркәсіптерінің|                    |әдістемелік |тағамдық         |        |
|салалары мен    |                    |нұсқаулар   |салаларында      |        |
|технологиясына  |                    |            |қолданылатын     |        |
|сипаттама       |                    |            |тағамдық         |        |
|                |                    |            |шикізаттардың    |        |
|                |                    |            |жалпы сипаттамасы|        |
|                |                    |            |және жіктелуі.   |        |
|Тамақ           |                    |Слайдтар,   |Ұсақтау.         |Ауызша  |
|өнімдерінің     |                    |әдістемелік |Гомогендеу.      |        |
|шикізаттарын    |                    |нұсқаулар   |Іріктеу. Престеу.|        |
|өңдеу әдістері  |                    |            |Қатты денеден    |        |
|                |                    |            |сұйықты бөлу.    |        |
|                |                    |            |Араластыру.      |        |
|                |                    |            |Тұндыру. Сүзу    |        |
|Тамақ өнімдерін |                    |Слайдтар,   |Сүтті            |Ауызша  |
|жылумен өңдеу   |                    |әдістемелік |стерилизациялау  |        |
|және өңдеу      |                    |нұсқаулар   |                 |        |
|барысындағы     |                    |            |                 |        |
|құбылыстар      |                    |            |                 |        |
|Тамақ өнімдерін |                    |Слайдтар,   |Ет және балық    |Ауызша  |
|консервілеу     |                    |әдістемелік |өнімдерін        |        |
|                |                    |нұсқаулар   |стерилизациялау  |        |
|Тамақ өнімдерін |                    |Слайдтар,   |Стерилизациялау  |Ауызша  |
|стерилдеу және  |                    |әдістемелік |тағам өнімдерін  |        |
|кептіру әдістері|                    |нұсқаулар   |консервілеу әдісі|        |
|                |                    |            |ретінде          |        |
|Ұнның арнайы    |Ұнның нан пісіретін |Слайдтар,   |Ұн сапасына      |Ауызша  |
|технологиясы    |қасиетін зерртеу    |әдістемелік |қойылатын        |        |
|                |                    |нұсқаулар   |талаптар         |        |
|Қамыр жетілуінің|                    |Слайдтар,   |Қамыр            |Ауызша  |
|түзету жолдары  |                    |әдістемелік |дайындаудағы     |        |
|                |                    |нұсқаулар   |интенсификация   |        |
|                |                    |            |процесіне қажетті|        |
|                |                    |            |әдістер мен      |        |
|                |                    |            |агрегаттар       |        |
|Нан-тоқаш       |Нанның сапасын      |Слайдтар,   |Электроконтактті |Ауызша  |
|өнімдерін       |анықтау және        |әдістемелік |қыздыруды қолдан |        |
|дайындаудың     |дайындау            |нұсқаулар   |отырып пісіру    |        |
|жылдамдатылған  |                    |            |                 |        |
|технологиясы    |                    |            |                 |        |
|Нан             |                    |Слайдтар,   |Шет елдердегі    |Ауызша  |
|өндірісіндегі   |                    |әдістемелік |өндірістердегі   |        |
|қоспалар        |                    |нұсқаулар   |интенсификация   |        |
|                |                    |            |әдісі            |        |
|Макарон         |Макарон өнімдерінің |Слайдтар,   |Макарон өнімдерін|Ауызша  |
|өнімдерінің     |сапасын анықтау және|әдістемелік |жасауға          |        |
|қазіргі кездегі |дайындау            |нұсқаулар   |пайдаланылатын   |        |
|технологиясы    |                    |            |ұнның түрлері,   |        |
|                |                    |            |сорттары және    |        |
|                |                    |            |оларга қойылатын |        |
|                |                    |            |талаптар         |        |
|Кондитер        |Печенье сапасын     |Слайдтар,   |Қантты кондитер  |Ауызша  |
|өнімдерінің     |анықтау және        |әдістемелік |өнімдері         |        |
|жалпы           |дайындау            |нұсқаулар   |                 |        |
|сипаттамасы     |                    |            |                 |        |
|Помадалы        |                    |Слайдтар,   |Помадалы         |Ауызша  |
|кәмпиттерді     |                    |әдістемелік |кәмпиттердің     |        |
|алудын арнайы   |                    |нұсқаулар   |шикізаттарының   |        |
|технологиясы    |                    |            |алуына жаңа      |        |
|                |                    |            |шикізат          |        |
|Қанттың әр      |                    |Слайдтар,   |Сусымалы және    |Ауызша  |
|түрлілігі       |                    |әдістемелік |қатты қант       |        |
|                |                    |нұсқаулар   |                 |        |
|Жүгері крахмал  |Карамель дайындау   |Слайдтар,   |Крахмал алудағы  |Ауызша  |
|технологиясы    |және сапасын анықтау|әдістемелік |ұнтақтау процессі|        |
|                |                    |нұсқаулар   |                 |        |
|Сыра алудын жаңа|                    |Слайдтар,   |Сыра дайындау    |Ауызша  |
|тәсілдері       |                    |әдістемелік |процестері.      |        |
|                |                    |нұсқаулар   |                 |        |
|Функционалдық   |                    |Слайдтар,   |Газдалған сусын  |Ауызша  |
|сусындар,       |                    |әдістемелік |және құрғақ      |        |
|алкагольсіз     |                    |нұсқаулар   |сусындар.        |        |
|сусындар        |                    |            |                 |        |
|Арақ өндіру     |                    |Слайдтар,   |Қара өріктен     |Ауызша  |
|технологиясы    |                    |әдістемелік |жасалған компот  |        |
|                |                    |нұсқаулар   |                 |        |
|Көкөністі тамақ |                    |Слайдтар,   |Фарш             |Ауызша  |
|консервілері    |                    |әдістемелік |компоненттерінен |        |
|                |                    |нұсқаулар   |дайындалатын     |        |
|                |                    |            |консервілер      |        |
|Жеміс           |                    |Слайдтар,   |Жемістер мен     |Ауызша  |
|консервілерін   |                    |әдістемелік |көкөністердің    |        |
|өндіру          |                    |нұсқаулар   |химиялық құрамы. |        |
|технологиясы    |                    |            |                 |        |
|Көкөністер      |                    |Слайдтар,   |Тұкымдар мен     |Ауызша  |
|                |                    |әдістемелік |көкеністерді     |        |
|                |                    |нұсқаулар   |стерилизациялау  |        |
|Жемістер        |                    |Слайдтар,   |Өңделген жемістер|Ауызша  |
|                |                    |әдістемелік |мен көкөністер   |        |
|                |                    |нұсқаулар   |                 |        |
|Тағамдық майлар |                    |Слайдтар,   |Аспаздық майлар  |Ауызша  |
|                |                    |әдістемелік |                 |        |
|                |                    |нұсқаулар   |                 |        |



          7 ОҚУЛЫҚ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ

                                                                     Кесте 4
|Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк құралдардың   |Экз.  |Студенттер|Қамтамасыз |
|атаулары                                       |саны  |саны      |ету  пайызы|
|1                                              |2     |3         |4          |
|Назаров Н. И. «Общая технология пищевых        |2     |1         |200        |
|производств» - М.: «Легкая и пищевая           |      |          |           |
|промышленность», 1981. - 360 с.                |      |          |           |
|Кругляков Г.Н., Круглякова Г.В. Товароведение  |2     |1         |200        |
|продовольственных товаров: Учебник — Ростов    |      |          |           |
|н/Д: изд. Центр «МарТ», 1999. - 448 с.         |      |          |           |
|Өмешұлы Ә. Салауатты өмір - денсаулық кепілі,  |3     |1         |300        |
|Алматы, 1999                                   |      |          |           |
|Г.Д.Ковецкий, А.В.Воробьева «Технологические   |2     |1         |200        |
|процессы и производства» г. Москва «Колос»     |      |          |           |
|2006, 292-297 с. /Под ред. Н.И.Назарова «Пщевая|      |          |           |
|промышленность» 1977г. 65-75с.                 |      |          |           |
|З.Жумабеков, Б.Отыншиев «Макарон өнімдерінің   |4     |1         |400        |
|технологиясы», Алматы, 1997ж.                  |      |          |           |


     8. ӘДЕБИЕТТЕР
      1. Негізгі әдебиеттер:
      8.1.1 Назаров Н. И.  «Общая  технология  пищевых  производств»  -  М.:
      «Легкая и пищевая промышленность», 1981. - 360 с.
      8.1.2 Кругляков Г.Н., Круглякова Г.В. Товароведение  продовольственных
      товаров: Учебник — Ростов н/Д: изд. Центр «МарТ», 1999. - 448 с.
   3. Өмешұлы Ә. Салауатты өмір - денсаулық кепілі, Алматы, 1999
      8.1.4  Г.Д.Ковецкий,     А.В.Воробьева  «Технологические  процессы   и
      производства»  г.  Москва  «Колос»  2006,   292-297   с.   /Под   ред.
      Н.И.Назарова «Пщевая промышленность» 1977г. 65-75с.
      8.1.5  З.Жумабеков,  Б.Отыншиев  «Макарон  өнімдерінің  технологиясы»,
      Алматы, 1997ж.
      8.2 Қосымша әдебиеттер
      8.2.1 Матюхина З.П., Королькова Э.П. Товароведение пищевых  продуктов:
      Учебник. - 2-е изд. -М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. - 272 с.
   2. Малдыбаев  Ә. Мұны әркім де білуі тиіс, Алматы, 1987
      8.1.3 Фан-Юнг «Технология консервированных овощей» г. Москва /Под ред.
      Н.И.Назарова «Пщевая промышленность» 1977г. 65-75с.


Пәндер