Файл қосу

Өсімдік өнімдерін өңдеу




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты    |ПОӘК                     |                        |
|                           |                         |                        |
|                           |                         |                        |
|                           |                         |ПОӘК                    |
|                           |                         |042-18-7.1.94/02-2014   |
|ПОӘК                       |                         |                        |
|«Өсімдік шаруашылығы       |                         |                        |
|өнімдерін өңдеудің         |№1  басылым              |                        |
|технологиялық негіздері»   |«___»_______2014 ж       |                        |
|пәннің студенттерге        |                         |                        |
|арналған жұмыс бағдарламасы|                         |                        |





      «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері»

                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                5В072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                               мамандығы үшін





                 СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН  ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ















                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  
технологиясы»   кафедрасының    т.ғ.к    доцент    м.а    Нұрымхан    Гүлнұр
Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж.
     
    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1    «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының  
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
     
    №1 хаттама «3» қыркүйек 2014 ж.
     
    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова
     
    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде
     
    №1 хаттама «5» қыркүйек 2014 ж.
     
    Төрайымы ______________  С.С.Толеубекова
     
    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
     
    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж
     
    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
 
 
    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                             |4   |     |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|5   |     |
|3   |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар                  |10  |     |
|4   |Курс форматы                                               |11  |     |
|5   |Курс саясаты                                               |11  |     |
|6   |Баға қою саясаты                                           |12  |     |
|7   |Әдебиеттер                                                 |  13|     |




































































    1. Жалпы ережелер
  • Оқытушылардың аты-жөні:   Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы
     • Кафедра «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы»
     • Хабарласу ақпараты: телефон - 35-48-56, 9 корпус, 2-ші қабат
     • Сабақ өтетін аудитория: № 206
     • Пәннің аталуы: Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
     • Кредиттер саны –  3
     • Оқу жоспарынан үзінді

                                                                    Кесте 1.


|Курс      |Семестр           |Несие             |Дәріс                     |
|          |                  |саны              |тер                       |
|А         |4,0               |95 – 100          |Өте жақсы                 |
|А–        |3,67              |90 – 94           |                          |
|В+        |3,33              |85 – 89           |                          |
|          |                  |                  |Жақсы                     |
|В         |3,0               |80 – 84           |                          |
|В–        |2,67              |75 – 79           |                          |
|С+        |2,33              |70 – 74           |                          |
|          |                  |                  |                          |
|          |                  |                  |Қанағаттанарлық           |
|С         |2,0               |65 – 69           |                          |
|С–        |1,67              |60 – 64           |                          |
|D+        |1.33              |55 – 59           |                          |
|D         |1,0               |50 – 54           |                          |
|F         |0                 |0 – 49            |      Қанағаттанарлықсыз  |
|I         |NA                |-                 |Аяқталмаған               |
|P         |-                 |өтті              |Пәнді өтті                |


        4. Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
Кесте 2 – Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу

|№    |Тақырып аты      |Мазмұны                 |Сағат саны            |Әдебиет|
|тақыр|                 |                        |                      |       |
|ып   |                 |                        |                      |       |
|     |                 |                        |Дәріс|Зертх|ОСӨЖ  |СӨЖ  |       |
|1    |2                |3                       |4    |5    |6     |7    |9      |
|1    | Қазақстандағы   |Өсімдік өнімдерін       |1    |     |4     |4    |4.1.2.-|
|     |өсімдіктердің    |өңдеудің және сақтаудың |     |     |      |     |45-48  |
|     |өнімдерін өңдеу  |отандық және            |     |     |      |     |с.     |
|     |және сақтаудағы  |дүниежүзілік қазіргі    |     |     |      |     |       |
|     |ғылымның қазіргі |заманғы технологияға сай|     |     |      |     |       |
|     |уақыттағы дамуы  |анализі.                |     |     |      |     |       |
|     |мен анализі.     |Қазақстанның алдыңғы    |     |     |      |     |       |
|     |                 |мектептеріндегі         |     |     |      |     |       |
|     |                 |өсімдіктерді өңдеудің   |     |     |      |     |       |
|     |                 |және сақтаудың дамуы    |     |     |      |     |       |
|     |                 |және қазіргі жағдайының |     |     |      |     |       |
|     |                 |анализі.                |     |     |      |     |       |
|2,3,4|Өсімдік          |1.Ауылшаруашылық        |3    |     |4     |4    |4.1.1. |
|     |өнімдерінің      |дақылдарының түрлері.   |     |     |      |     |-35-39 |
|     |негізгі түрлері. |Дәнді-дақылдар          |     |     |      |     |б.,    |
|     |                 |тұқымдасының            |     |     |      |     |4.1.2- |
|     |                 |сипаттамасы.            |     |     |      |     |154-156|
|     |                 |Қарақұмық мәдениетінің  |     |     |      |     |с.     |
|     |                 |сипаттамасы.            |     |     |      |     |       |
|     |                 |Бобтық мәдениетінің     |     |     |      |     |       |
|     |                 |сипаттамасы.            |     |     |      |     |       |
|     |                 |Майлы дақылдардың       |     |     |      |     |       |
|     |                 |сипаттамасы.            |     |     |      |     |       |
|     |                 |Қант қызылшасы және тағы|     |     |      |     |       |
|     |                 |басқа өнімдердің        |     |     |      |     |       |
|     |                 |сипаттамасы.            |     |     |      |     |       |
|5,6  |Дәнді дақылдардың|Дәнді дақылдардың       |2    |     |4     |4    |4.1.1.-|
|     |құрылысы.        |құрылысы.               |     |     |      |     |45-49  |
|     |                 |                        |     |     |      |     |б.     |
|7,8, |Астық түйірдің   |Астық түйірдің химиялық |4    |     |4     |4    |4.1..2-|
|9,10.|химиялық құрамы  |құрамы және тағамдық    |     |     |      |     |163-171|
|     |және тағамдық    |құндылығы.              |     |     |      |     |б.     |
|     |құндылығы.       |                        |     |     |      |     |       |
|11,  |Өсімдік өнімдерін|Өсімдік өнімдерін өңдеу |4    |     |4     |4    |4.1.1.-|
|12,  |өңдеу және сақтау|Өсімдік өнімдерін сақтау|     |     |      |     |40-43  |
|13,  |саласындағы      |Өсімдік өнімдерінің     |     |     |      |     |б.     |
|14   |мақсаттар мен    |құрылысы мен химиялық   |     |     |      |     |       |
|     |міндеттер        |құрамдары               |     |     |      |     |       |
|15,  |Өсімдік өнімдерін|Өсімдік өнімдерін өндіру|3    |     |4     |4    |4.1.1.-|
|16,  |сақтауды         |көлемі және оның        |     |     |      |     |40-42  |
|17   |қамтамасыз       |атқаратын қызметі       |     |     |      |     |б.     |
|     |етудегі оның     |Өсімдік өнімдерінің     |     |     |      |     |       |
|     |қысқаша даму     |қоймаларының дамуы      |     |     |      |     |       |
|     |тарихынан шолу   |Өсімдік өнімдерін сақтау|     |     |      |     |       |
|     |                 |әдістері және техникалық|     |     |      |     |       |
|     |                 |жабдықталуы             |     |     |      |     |       |
|     |                 |Дүниежүзіндегі басты    |     |     |      |     |       |
|     |                 |елдердегі өсімдік       |     |     |      |     |       |
|     |                 |өнімдерін өңдеу және    |     |     |      |     |       |
|     |                 |сақтаудағы қазіргі      |     |     |      |     |       |
|     |                 |замандағы жетістіктері  |     |     |      |     |       |
|18,  |Қоймаларды жіктеу|1. Өсімдік өнімдері     |3    |     |4     |4    |4.1.2.-|
|16,  |және оған        |қоймаларының  құрылымы  |     |     |      |     |44-46  |
|20   |қойылатын        |және оның жүйесін салу  |     |     |      |     |       |
|     |талаптар         |2. Қоймаларды жіктеу    |     |     |      |     |       |
|     |                 |және қойылатын талаптар |     |     |      |     |       |
|     |                 |3. Астық қоймасының     |     |     |      |     |       |
|     |                 |сыйымдылығы және оны    |     |     |      |     |       |
|     |                 |пайдалану               |     |     |      |     |       |
|     |                 |4. Қойма салуға арналған|     |     |      |     |       |
|     |                 |жер                     |     |     |      |     |       |
|     |                 |5. Өндірістің бас       |     |     |      |     |       |
|     |                 |жоспары және            |     |     |      |     |       |
|     |                 |технико-экономикалық    |     |     |      |     |       |
|     |                 |көрсеткіштері           |     |     |      |     |       |
|21,  |Астық түйірді    |Дән массасы мен оның    |2    |     |3     |3    |4.1.2.-|
|22   |жинағаннан       |сапа көрсеткіштері.     |     |     |      |     |38-40  |
|     |кейінгі өңдеу,   |Органолептикалық бағалау|     |     |      |     |       |
|     |қабылдау және    |                        |     |     |      |     |       |
|     |бірпартияға      |Дәннің ластануы         |     |     |      |     |       |
|     |келтіру.         |Табиғылылық             |     |     |      |     |       |
|23,  |Өсімдік өнімдерін|1. Астық массасының     |7    |     |3     |3    |4.1.2.-|
|24,  |өңдеу мен сақтау |құрамы.                 |     |     |      |     |48-50  |
|25,  |объектілері      |2. Астық массасының     |     |     |      |     |       |
|26,  |ретінде          |құрамына және қасиетіне |     |     |      |     |       |
|27,  |қасиеттері.      |әсер беретін факторлар. |     |     |      |     |       |
|28,  |                 |3. Астық массасының     |     |     |      |     |       |
|29   |                 |физикалық қасиеттері.   |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.1. Астық массасының   |     |     |      |     |       |
|     |                 |сусымалдығы және өзінше |     |     |      |     |       |
|     |                 |сұрыпталуы.             |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.2. Астық массасының   |     |     |      |     |       |
|     |                 |қуыстылығы.             |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.3. Сусымалы           |     |     |      |     |       |
|     |                 |материалдың қасиеті мен |     |     |      |     |       |
|     |                 |өлшемдері.              |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.4. Жай қойманың       |     |     |      |     |       |
|     |                 |қабырғасына түсетін     |     |     |      |     |       |
|     |                 |астық қысымы.           |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.5. Силостың түбі мен  |     |     |      |     |       |
|     |                 |қабырғасына түсетін     |     |     |      |     |       |
|     |                 |астық қысымы.           |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.6. Астық массасының   |     |     |      |     |       |
|     |                 |сіңіргіштік (собциялық) |     |     |      |     |       |
|     |                 |қасиеті.                |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.7. Астық массасының   |     |     |      |     |       |
|     |                 |жылу физикалық және жылу|     |     |      |     |       |
|     |                 |алмасу қасиеттері.      |     |     |      |     |       |
|     |                 |3.8. Ұн, жарма және     |     |     |      |     |       |
|     |                 |құрама жемнің физикалық |     |     |      |     |       |
|     |                 |қасиеттері.             |     |     |      |     |       |
|     |                 |4. Қант қызылшасы,      |     |     |      |     |       |
|     |                 |картофель және жүзімнің |     |     |      |     |       |
|     |                 |физикалық қасиеттері.   |     |     |      |     |       |
|     |                 |5. Өсімдік өнімдерінен  |     |     |      |     |       |
|     |                 |физиология қасиеті.     |     |     |      |     |       |
|30   |Дәрістерге шолу  |                        |1    |     |      |     |       |
|     |Барлығы          |                        |30   |15   |22,5  |67,5 |       |


                          Зертханалық сабақ жоспары
|№    |Зертханалық сабақ тақырыбы                        |Сағат    |
|     |                                                  |саны     |
|1.   |Бидайдың біртектілігін анықтау                    |2        |
|2.   |Астық  түйір  балғындығынның  көрсеткіштері       |2        |
|3.   |Астық  түйірді  бақылау.                          |2        |
|4.   |Клейковина сапасы бойынша бидай ұнының сапасына   |3        |
|     |баға беру.                                        |         |
|5.   |1000 дән массасын анықтау әдістері                |2        |
|6.   |Бидайдың шынылығын анықтау әдістері               |2        |
|7.   |Бүлдіргіштермен зақымданғандығын және             |2        |
|     |бүлінгендігін анықтау.                            |         |
|     |Барлығы:                                          |15       |





                  5. ОСӨЖ  және СӨЖ тақырыптарының тізімі.
    Пәнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары
талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді.
    Оқу-әдістемелік  кешенін  құрастырған  кезде  реферат,  курстық   жоба,
бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі.
    СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын  ала  беріліп,  оның
көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған).
    ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып  екіге
бөлінеді.
    Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі.
    Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді  бірге
шығарады, орындауда көмектеседі.
    ОСӨЖ тақырыптары 11-ші кесетде көрсетілген.

                            ОСӨЖ және СӨЖ жоспары
|№   |ОСӨЖ                                               |СӨЖ                    |
|    |Аудиторияда               |Аудиториядан тыс        |                       |
|1   |Дәнді-дақылдарды өңдеу    |Жарма сипаттамасы       |Жарма ассортименттері  |
|2   |Дәнді дақылдарды қабылдау |Дәнді дақылдарды кептіру|Дәнді дақылдарды сақтау|
|3   |Ұнның химиялық құрамы     |Ақ бидай ұныны          |Нан өнімдерін сақтау   |
|4   |Нан өімдерін өндіру       |Нан пісіру өндірісіндегі|Нан өнімдерінің шығымы |
|    |технологиясы              |негізгі шикізаттар      |                       |
|5   |Дәнді дақылдарды және ұнды|Нанды пісіруге арналған |Сақтау кезінде ұнда    |
|    |алғашқы өңдеу туралы жалпы|шикізатты сақтау және   |өтетін процестер       |
|    |мәлімет.                  |оны өндіріске қосуға    |                       |
|    |                          |дайындық                |                       |
|6   |Тарының  биологиялық      |Қара бидайдың ұны       |Нан пісіру             |
|    |ерекшелігі                |                        |өндірісіндегі негізгі  |
|    |                          |                        |шикізаттар             |
|7   |Ұн сорттарын пішіндеу және|Ұн өндірудің негіздері  |Нан пісіру қасиеттері  |
|    |бақылау                   |                        |                       |
|8   |Уытты алғашқы өңдеу туралы|Қантты сақтау           |Уыттың (солод)         |
|    |жалпы мәлімет. Қант.      |                        |технологиясы           |
|Сағ |24                        |21                      |45                     |






                            6. Емтихан сұрақтары
Емтихан  курсты  бітіргеннен  кейін  компьютерлік  тест  түрінде  тапсырады.
Төмендегі кестеде  тесттегі тарау бөлімдері мен сұрақтар саны келтірілген.

|Бөлім атаулары                          |Сұрақ        |Бөлімдегі  |          |
|                                        |номерлері    |сұрақ саны |          |
|Адам қоғамының дамуында астық           |1-57         |45         |          |
|түйірлерінің рөлі                       |             |           |          |
|Астық түйірлерінің құрылымы             |58-75        |45         |          |
|Астық түйірлерінің химиялық құрамы      |76-130       |65         |          |
|Астық түйір массасының жылу физикалық   |131-170      |78         |          |
|қасиеті                                 |             |           |          |
|Астық түйірлерінің гигроскопиялық       |171-215      |85         |          |
|қасиеті                                 |             |           |          |
|Астық түйірлерінің температурасы        |215-270      |30         |          |
|Астық түйірлері массасының өздігінен    |271-300      |40         |          |
|қызуы                                   |             |           |          |
|Астық түйірлерін зақымдауыштар,         |301-325      |20         |          |
|микроорганизмдер                        |             |           |          |
|Астықтың технологиялық қасиеттері       |326-455      |75         |          |
|Астықты тазалау және ұн тартуға дайындау|456-540      |42         |          |
|тәсілдерінің технологиялық жүйелері     |             |           |          |
|Жарма алудың жеке технологиясы          |541-600      |75         |          |
|Барлығы                                 |600          |600        |          |


               7.Пән бойынша студенттерге ұсынылатын оқу және
                         оқу-әдістемелік әдебиеттер
      7.1. Негізгі әдебиеттер
7.1.1. Егіншілікте өнім сапасын арттыру. Н. Әлдеков. Алматы, «Қайнар»,  1990
ж. 168 б.
7.1.2. Астық сақтау  технологиясы.  О.Нәлеев.  Алматы,  Республикалық  баспа
кабинеті, 1993 ж. 210бет
7.1.3. Технология муки, крупы  и  комбикормов.  О.Н.  Чеботарев,  А.Ю.Шаззо,
Я.Ф.Мартыненко.  Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов  н\Д:  изд.Центр  «МарТ»,  2004,
688 с.
7.1.4. Технология и технохимический  контроль  хлебопекарного  производства.
Л.Ф.Зверева, Б.И.Черняков. Изд. «Пищевая промышленность», 1994, 431 стр.
7.1.5. Астық өнімдерін технохимиялық  бақылау.  А.І.  Ізтаев,  М.Ж.Казатова,
Алматы. 1994 ж. 178 б
7.1.6.    Г.А.Егоров,    З.Д.Гончарова,    Т.П.Петренко    «Практикум     по
технохимическому контролю производства  хлебопродуктов»,-М.:  Колос,  1990.-
192с
7.1.7. А.И.Стародубцова, В.С.Сергунов «Практикум по  хранению  зерна»  ,-М.:
Агропромиздат, 1997.-192с
7.1.8. И.И.Василенко,, В.И. Комаров,  Справочник,  Оценка  качества  зерна,-
М.:Агропромиздат, 1987.-208с

      4.2. Қосымша әдебиеттер
7.2.1. Матюхина  З.П.,  Королькова  Э.П.  Товароведение  пищевых  продуктов:
Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. – 272 с.
Пәндер