Файл қосу
Сойыс малдарының сойыс малдарын ветеринариялық дайындау
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | | |3-деңгейлі СМЖ |ПОӘК |ПОӘК | |құжаты | |042-18.23.08/02-2013 | |«Мал және құс |Басылым №__ | | |өнімдерін |«___» ___________ | | |ветеринариялық | | | |санитариялық | | | |сараптау» пәнінің | | | |студенттерге | | | |арналған жұмыс | | | |бағдарламасы | | | «МАЛ ЖӘНЕ ҚҰС ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ» пәнінің 051202 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ Құрастырушы – Дюсембаев С.Т. в.ғ.д. проф., Серикова А. Т. в.ғ.к., профессор м.а. Қойгелдинова А.С. в.ғ.к., доцент м.а. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ветеринариялық санитария» кафедрасы, қыркүйек, 2013 жыл. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1«Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында Хаттама № « » 2013 ж. Кафедра меңгерушісі Е.О.Омарбеков 2.2 Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында қаралды Хаттама № « » 2013 ж. Төраға А.В.Тлеубаева 3 БЕКІТТІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға ұсынылды Хаттама № « » 2013 ж. ОӘК төрағасы Г.Искакова 4 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ редакция №2 01.09.2010 ж Мазмұны 1. Жалпы жағдайлар 2. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар 3. Курстың саясаты мен форматы 4. Білімді бағалау саясаты 5. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны 6. Студенттердің оқытушының қатысуымен атқаратын өздік жұмысының (СОӨЖ) және өздік жұмыстарының (СӨЖ) мазмұны 7. Пәннің оқу процессінің күнтізбелік кестесі 1 ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР 1.1Оқытушы және пән туралы мәліметтер Дюсембаев С.Т. в.ғ.д. проф., Серикова А. Т. в.ғ.к., доцент Қойгелдинова А.С. оқытушы. «Ветеринариялық санитария» кафедрасы Ақпарттық байланыс – т.53- 19 -70, № 5 оқу ғимараты Сабақ өткізу орны - №309, 311 аудитория Пәннің аты «Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау» Кредит саны – 2 «Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау» пән бойынша оқу-әдістемелік кешен 051202- «Ветеринарлык санитария» мамандығының студенттеріне арналган. Ол студенттерді курстың, мазмұнымен, қажеттілігімен, өзектілігімен, саясатымен таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын нeriзri құжат болып саналады. «Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол Типтік оқу бағдарламасы Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің 2004 жылғы 07 тамызындағы № 671 бұйрығымен бекітілген, 051202 – «Ветеринариялық санитария» мамандығының мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандартына сәйкес дайындалған. 1.2 Оқу жұмыс жоспарынан көшірме (кесте 1) Кесте 1 |Курс |семестр |кредит |Дәріс (сағ) | | | |саны | | |А |4,0 |95-100 | | | | | |Өте жақсы | |А- |3,67 |90-94 | | | В+ |3,33 |85-89 | | | | | |Жақсы | |В |3,0 |80-84 | | |В- |2,67 |75-79 | | | С+ |2,33 |70-74 | | | | | | | | | | |Қанағаттанарлық | |С |2,0 |65-69 | | | С- |1,67 |60-64 | | | D+ |1,33 |55-59 | | |D |1,0 |50-54 | | |F |0 |0-49 |Қанағаттанарлықсыз | 4. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны Кесте 2 Дәрістің жоспары мен мазмұны |Тақыры|Дәріс тақырыптары |Сағат саны | |п № | | | | | |Дәріс |ТС |ЗС |СОӨЖ |СӨЖ | |1 |2 |3 | |4 |5 |6 | | 1|Пәннің анықтамасы және оның мал |1 | |2 |2 |2 | | |дәрігерлерін дайындаудағы | | | | | | | |маңызы. Зерттеу тәсілдері. | | | | | | |2 |Ұша мен ішкі мүшелерді тексеру |1 | |2 |2 |2 | | |әдістері және оны ұйымдастыру. | | | | | | |3 |Лимфа жүйелерін зерттеудің |1 | |1 |1 |1 | | |ветеринариялық санитариялық | | | | | | | |сараптау үшін маңызы. | | | | | | |4 |Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс |2 | |1 |1 |1 | | |өнімдерін ветеринариялық | | | | | | | |санитариялық сараптау. | | | | | | |5 |Инвазиялық аурулар кезіндегі |2 | |2 |2 |2 | | |сойылған мал өнімдерін | | | | | | | |ветеринариялық санитариялық | | | | | | | |сараптау. | | | | | | |6 |Жұқпалы емес аурулар кезіндегі |2 | |1 |1 |1 | | |сойыс өнімдерін ветеринариялық | | | | | | | |санитариялық сараптау. | | | | | | |7 |Радиоактивті заттармен |1 | |2 |2 |2 | | |зақымдалған сойыс өнімдерін | | | | | | | |ветеринариялық санитариялық | | | | | | | |сараптау. | | | | | | |8 |Еріксіз сойылған малдардың |1 | |2 |2 |2 | | |ұшаларымен ағзаларын | | | | | | | |ветеринариялық санитариялық | | | | | | | |сараптау. | | | | | | |9 |Тағамдық токсикоинфекция және |1 | |2 |2 |2 | | |токсикоздар. | | | | | | | |Барлығы |15 | |15 |15 |15 | |10 | | | | | | | Дәрістердің, зертханалық сабақтардың, СОӨЖ, СӨЖ тақырыптары СОӨЖ тақырыптары және мазмұны |№ |СОӨЖ |Мазмұны |Әдебиеттер | |1 |Отандық және шетелдік |ВСС дамуына | | | |ғалымдардың ветеринариялық |ғалымдардың қосқан | | | |санитариялық сараптаудың |үлесі (Бекенский | | | |тарихы. |П.В., Дедюлин А.В., | | | | |Колоболотский Г.В., | | | | |Шуклин Н.Ф., Фролов | | | | |В.П.) | | |2 |Малдың қоңдылық категориясына |МЕСТ талаптары | | | |қойылатын МЕСТ талаптары. |бойынша әр түрлі мал | | | | |түрлерінің қоңдылық | | | | |категориялары. Сойыс | | | | |малдарын серуендету | | | | |және бордақылау | | | | |түрлері. | | |3 |Тасымалдау көліктерін |Малдарды тасымалдау. | | | |санитариялық өңдеу. |Көліктегі | | | | |ветеринариялық | | | | |санитариялық шаралар.| | | | |Дезинфекциялық жуу | | | | |станциялары. Оларды | | | | |тағайындау пунктері | | | | |тасымалдау көліктерін| | | | |санитариялық өңдеудің| | | | |реті. | | |4 |Өндіріс цехымен оның |Сумен қамтамасыз ету,| | | |құрылғыларына қойылатын |тоқтау суларды | | | |санитариялық және техникалық |тазалау және қоршаған| | | |талаптар. |ортаны қорғау заңының| | | | |талаптарын орындау | | | | |мен зарарсыздандыру. | | |5 |Малды сояр алдындағы тексеру. |Ауру және егілген | | | | |жануарларды сойысқа | | | | |жіберудің | | | | |ветеринариялық | | | | |ережелері. Сояр | | | | |алдындағы малдарды | | | | |тексерудегі тіркеу. | | |6 |Сойыс малдарын өңдеудің |Малдарды тұншықтыру | | | |негізгі технологиясымен |әдістерімен | | | |гигиенасы. |қансыздандыру және | | | | |олардың салыстырмалы | | | | |бағасы. | | |7 |Еттің морфологиясы, химиясы |Әртүрлі мал | | | |және тауартануы. |түрлерінің етінің | | | | |морфологиясы, | | | | |химиялық құрамы және | | | | |физикалық химиялық | | | | |қасиеті. Мал | | | | |түрлеріне, жасына, | | | | |қоңдылығына, | | | | |термикалық және | | | | |тағамдық | | | | |тағайындалуына | | | | |байланысты еттің | | | | |класификациясы. | | |8 |Механизацияланған ет өңдейтін |Жабайы малдарды | | | |сойыс пунктерімен базарлардағы|сойғаннан кейін | | | |ВСС зертханаларында ВСС |мүшелері мен ұшаларын| | | |жүргізудің ерекшеліктері. |зерттеу. | | |9 |Малдардың улану кезіндегі |Удың табиғатымен | | | |ұшалар мен мүшелерін всс |байланысты, амалсыз | | | | |сойылған малдардың | | | | |мүшелері мен | | | | |ұлпаларындағы | | | | |өзгерістердің | | | | |сипаттамасы. Ұшалар | | | | |мен мүшелерді | | | | |санитариялық | | | | |бағалаудың | | | | |принциптері. | | |10 |Еттің жетілуі |Ауру және күйзеліп | | | | |мал етінің жетілуі | | | | |процесіне әсер ететін| | | | |факторлар. Ет | | | | |жетілуінің | | | | |ветеринариялық | | | | |санитариялық маңызы. | | |11 |Биогендік ластағыштар |Антибиотиктер, | | | | |микотоксиндер, | | | | |гормондық | | | | |препараттар. Олардың | | | | |тағам арқылы адам | | | | |организміне зиянды | | | | |әсерін болдырмау | | | | |әдістері. | | |12 |Техногендік ластағыштар |Нитраттар, | | | | |нитрозоаминдер. | | | | |Сынаптың және | | | | |мырыштың т.б | | | | |қосылыстары. | | |13 |Жануарлардың қауіпті және т.б.|Ауылшаруашылық | | | |ауруларын ВСС және сойыс |малдарының жеке | | | |цезындағы санитарлық шаралар. |инфекциялық | | | | |ауруларының сипаты. | | | | |Сойыс цехындағы | | | | |шаралар. Сойыс | | | | |өнімдерінің | | | | |санитарлық бағасы. | | |14 |Стафилококктармен клостридиум |Ветеринариялық қызмет| | | |ботулизмен ластанған өнімнің |бойынша тағамдық | | | |санитарлық бағасы. |токсикоинфекциялар | | | | |мне токсикоздардың | | | | |профилактикасы. | | |15 |Қорытынды сабақ |Өткен тақырыптар | | | | |бойынша | | СӨЖ тақырыптары |№ |СӨЖ тақырыптары |Мазмұны | |1 |Серуендету және бордақылау жерлеріндегі |Сойыс малдарының | | |сойыс малдарын ветеринариялық дайындау. |сипаттамасы. Қоңдылыққа | | | |қажетті стандарттардың | | | |талаптары. | |2 |Сойыс малдарын қңдеу мекемелерінің |Конвеер жүйелерінде, ет | | |сипаттамалыры. |комбинаттарында | | | |қасапханаларда әртүрлі | | | |мал түрлерінің ұшаларын | | | |технологиялық қңдеу | | | |ерекшеліктері. | |3 |Сойыс малдарын өткізу және қабылдау реті |Ет өңдеу мекемелеріне | | | |малдарды сояр алдындағы | | | |сояр режимі. | |4 |Малдарды сояр алдындағы тексерумен |Малдарда зоантропонозды | | |диогностикалық зерттеулерді ұйымдастыру. |аурулардың шыққан | | | |кезінде, мал базасындағы| | | |ветеринариялық | | | |қызметінің іс әрекеті. | |5 |Механизацияланған мекемелерде құс өңдеудің |Құсты сою. Қансыздандыру| | |технологиялары мен гигиенасының негіздері. |. Жүнін жұлу. | | | |Бөлшектеуге және | | | |жартылай бөлшектеу. | |6 |Қояндарды өңдеудің технологиясы және |Қояндарды сою және | | |гигиенасының негіздері. |ұшаларды өңдеу. | |7 |Ауыз судың тотығуы және кермектілігі. |Судың тотығуын, | | | |кермектілігінің | | | |жоғарылауын туғызатын | | | |факторлар шектік | | | |нормалары, жою. | |8 |Сойыс өнімдерінің өңдеу процестерінің |Ұсақ малдардың, ірі | | |технологиясы және гигиенасы. |қараның, жылқы, есек, | | | |қодас ұшаларын өңдеу. | |9 |Шошқаларды өңдеу процестерінің технологиясы |Теріні сыдыру мен | | |және гигиенасы. |байланысты ұшаларды | | | |өңдеу. Арқа терісін | | | |сыдыру мен байланысты | | | |өңдеу, ыстық сумен | | | |өңдеу. | |10 |Лимфа түйіндерінің топографиясы. |Шошқалардың, қойлардың, | | | |буйволдардың, түйелердің| | | |топографиясы. | |11 |Жабайы аңдардың түйе ұшаларын және ішкі |Сойыс малдарының | | |мүшелердің ветеринариялық тексеру |ұшаларын және ішкі | | |методикасы. |мүшелерін қарау, етті | | | |таңбалау. | |12 |Малдарда инфекциялық аурулар анықталған |Шешек. Лептиспироз. | | |кездегі ВСС |Листериоз. Тулеремия. | | | |Шошқа тілмесі т.б. | |13 |Малдарда инфекциялық аурулар анықталған |Қатерлі ісік, Сіреспе. | | |кездегі ВСС |Актиномикоз. | | | |Пастереллез. Шошқа | | | |обасы. т.б. | |14 |Инвазиялық аурулар анықталған кездегі сойыс |Альвеококкоз. | | |өнімдерін ВСС |Пироплазмоз. | | | |Токоплазмоз. Қоян | | | |эймериозы. | |15 |Инвазиялық аурулар анықталған кездегі сойыс |Немотодозы. | | |өнімдерін ВСС |Гиподерматоз. | Зертханалық сабақтардың және студенттердің оқытушының басқаруымен жүргізілетін өздік жұмыс жоспарлары |№ |Зертханалық |Мазмұны |СОӨЖ |Әдебиеттер | | |сабақтардың | |(аудиториялық | | | |тақырыптары | |бақылау жұмысы) | | | | | |тақырыбы | | |1 |Кафедра |Кафедра жағдайында | |В.А.Макаров, | | |талаптарына сай |техника | |В.П.Фролов, | | |техника |қапуіпсіздігін | |Н.Ф.Щуклин | | |қауіпсіздігі. |сақтау. | |«Ветсанэксперти| | | |Малшаруашылығы | |за с основами | | | |өнімдерінің сапасын | |технологий и | | | |анықтауға арналған | |стандартизации | | | |стандарттармен | |продуктов | | | |әдістерін оқып | |животноводства»| | | |үйрену. | |М.: | | | | | |Агромпромиздат | | | | | |1991г. с | |2 |Еттің |Еттің балаусалығын |Қоян етінің |В.А.Макаров | | |балаусалағын |анықтау үшін зерттеу|(ұшасының) |«Практикум по | | |анықтау |әдістерін меңгеру. |органолептикалық |ветсанэкспертиз| | |әдістемесін | |көрсеткіштері |е» | | |меңгеру. | |анықтау. |М.:Агропромизда| | | | | |т 1987г. с | | | | | |83-86, 88-89, | | | | | |90-93 | |3 |Еттің |Етке |Еттін | | | |балаусалағын |органолептикалық |балаусалығын | | | |анықтау |зерттеу жүргізу: |анықтаудағы ұшпа | | | | |зерттеу үлгілерінің |май қышқылдарының| | | | |сыртқы түрін және |сапасын анықтау. | | | | |түсін, олардың | | | | | |консистенциясын | | | | | |(тығыздығын), иісін,| | | | | |майының жағдайын | | | | | |анықтау. Сынама | | | | | |сорпасының | | | | | |мөлдірлігі мен иісін| | | | | |бағалау үшін | | | | | |қайнату. Етке | | | | | |микроскопиялық | | | | | |талдау жүргізу. | | | | | |Сорпадағы алғашқы | | | | | |белоктың ыдырауын | | | | | |анықтау. | | | |4 |Еттің қай |Сүйектер, ішкі |Преципитация |В.А.Макаров | | |түлікке |мүшелер арқылы |реакциясының |«Практикум по | | |жататынын |қандай малдікі |нәтижесі арқылы |ветсанэкспертиз| | |анықтау |екенін анықтау |еттің қай түлікке|е» | | |әдістемесін |әдістерін меңгеру. |жататындығын |М.:Агропромизда| | |меңгеру. | |анықтау. |т 1987г. с | | | | | |13-14 | |5 |Еттің қай |Майының (іш майының)|Сүйек құрылымы |В.А.Макаров | | |түлікке |еру (балқу) |мен ішкі мүшелер |«Практикум по | | |жататынын |температурасы мен |ерекшелігіне |ветсанэкспертиз| | |анықтау. |сыну коэффиценті. |байланысты еттің |е» | | | |Гликогенге сапалық |түліктік түрі. |М.:Агропромизда| | | |реакция қою. | |т 1987г. с 15, | | | |Қорытынды жасау. | |24-27 | | |Ауру малдың етін|Ет сынамаларына |(Ішкі мүшелер мен|В.А.Макаров | |6 |анықтау |органолептикалық |лимфа |«Практикум по | | |әдістемесін |талдау жүргізуді оқу|түйіндерінің) ет |ветсанэкспертиз| | |меңгеру. |(ішкі мүшелерде): |үлгілерінің |е» | | | |бауыздау сызығының |органолептикалық |М.:Агропромизда| | | |жағдайы, ұшаның |анализі. |т 1987г. с | | | |қынсыздану дәрежесі.|Қышқылдық-тотығу |75-82 | | | |Зерттеу әдістерін |коэффицентін | | | | |анықтау. |анықтау. | | |7 |Коллоквиум |Өткен сабақтар | | | | | |бойынша ауызша | | | | | |тапсыру. | | | |8 |Ауру малдың етін|Еттің терең | |В.А.Макаров | | |анықтау. |қабатынан екі | |«Практикум по | | | |жұғын-таңба | |ветсанэкспертиз| | | |дайындау, Грамм | |е» | | | |бойынша бояу, | |М.:Агропромизда| | | |микроскопиялау. | |т 1987г. с | | | |Еттің сығындысынан | |64-66, 77-82 | | | |рН анықтау. | | | | | |Пероксидаза мен | | | | | |формалин реакциясын | | | | | |қою. Қорытынды | | | | | |жасау. | | | |9 |Ет және ет |Бактериологиялық |Етті |В.А.Макаров | | |өнімдерін |талдаудың мақсаты. |бактериологиялық |«Практикум по | | |бактериологиялық|Зерттеу қандай |зерттеу. Аэробты,|ветсанэкспертиз| | |зерттеу. |жағдайда жүргізу |анаэробты, |е» | | | |қажет. Сынама алудың|микобактерияларды|М.:Агропромизда| | | |жалпы ерекшеліктерін|анықтау әдістері.|т 1987г. с | | | |меңгеру. | |27-34 | |10 |Лимфа |Әр түрлі |Лимфа |В.А.Макаров, | | |түйіндерінің |жануарлардың бас |түйіндерінің |В.П.Фролов, | | |топографиясы. |маңайындағы, ішкі |топографиясы. Ірі|Н.Ф.Щуклин | | | |мүшелер және |қара мен шошқа |«Ветсанэксперти| | | |ұшалардағы лимфа |малының лимфа |за с основами | | | |түйіндерінің |түйіндері. Түйе, |технологий и | | | |топографиясы. |қой, буйвол лимфа|стандартизации | | | | |түйіндерінің |продуктов | | | | |ерекшеліктері. |животноводства»| | | | | |М.: | | | | | |Агромпромиздат | | | | | |1991г. с 86-102| |11 |Сойыс өнімдерін |Сынама алу ретімен |Трихинеллаларды |В.А.Макаров | | |трихенеллез және|танысу. Ет |ауа көпіршігі мен|«Практикум по | | |цистицеркоз |кесіндісінің |цистецерктерден |ветсанэкспертиз| | |ауруларын |өңделген және |ажырату. |е» | | |анықтау |өңделмеген етке | |М.:Агропромизда| | |әдістемесін |трихенеллез кезінде | |т 1987г. с | | |меңгеру. |сойыс өнімдеріне | |103-106,108-110| | | |санитариялық баға | |, 112-114 | | | |беру. Түрлі | | | | | |жануарларда | | | | | |цистицеркоздардың | | | | | |шоғырлану сипаты. | | | | | |Цистецеркоз кезінде | | | | | |етке санитарлық баға| | | | | |беру. | | | |12 |Сойыс өнімдерін |24 бұлшық ет |Цистецеркоздық |В.А.Макаров | | |трихенеллез және|кесіндісін даярлап, |өттің |«Практикум по | | |цистицеркоз |оларды микроскоп |ерітіндісінде |ветсанэкспертиз| | |ауруларын |арқылы қарау. |өмір сүру |е» | | |анықтау |Препараттарды |қабілетін |М.:Агропромизда| | | |суретке салу. Сыртқы|анықтау. |т 1987г. с | | | |түрімен етті | |151-162 | | | |цистецеркозға | | | | | |зерттеу. | | | |13 |Базарларда |Базар |Мүшелер мен | | | |ветеринариялық |лабораториясындағы |ұшаларды | | | |санитариялық |әр түрлі малдардың |ветеринариялық | | | |сараптау |өкпе бауыр, бас, |санитариялық | | | |лабораториясы |ұшаларын тексеру |тексеру әдістері.| | | |жағдайында сойыс|техникасын меңгеру. |Ұшаларды | | | |өнімдерін | |таңбалау. | | | |зерттеу әдістері| | | | | |мен техникасы. | | | | |14 |Қорытынды сабақ|Өткен сабақтар | | | | | |бойынша ауызша | | | | | |тапсыру. | | | «МАЛ ЖӘНЕ ҚҰС ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ» ПӘНІНЕН ОҚУ ҮРДІСІНІҢ КҮНТІЗБЕЛІК КЕСТЕСІ Апталарар123456789101112131415Бақылау түріККК КККАБ1КККККККАБ2Балладары333 33321333333324 К-конспект, студент өздік жұмысы бойынша конспект дайындап, ауызша жауап беруі керек. Өте жақсы жауап – 3 балл, жақсы жауап – 2 балл, жауап бермесе –1 балл.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz