Файл қосу
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | |
| | | |
| | |ПОӘК042-18-7.1.21/01 - |
| | |2014 |
|ПОӘК | | |
|«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін |№ 1 басылым | |
|бағалау» пәнінің оқытушыға |11.09.2014 | |
|арналған жұмыс бағдарламасы | | |
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау»
ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығына
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2014
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік
университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрғазезова А.Н._________28
тамыз 2014 ж.
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1«Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсібі бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
№1 хаттама 3 қырқүйек 2014 ж.
Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова
2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро
мәжілісінде
№1 хаттама 5 қыркүйек 2014 ж
Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова
3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және
басып шығаруға ұсынылды
№1 хаттама 11 қыркүйек 2014 ж.
ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
Мазмұны
|1 |Қолдану аясы |4 |
|2 |Нормативтік сілтемелер |4 |
|3 |Жалпы ережелер |4 |
|4 |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны |6 |
|5 |Магистранттардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар |7 |
| |тізімі | |
|6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |8 |
|7 |Әдебиеттер |11 |
1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік
кешені 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша оқытылатын
магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі
мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-
әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады.
2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік
кешені 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығына арналған Мемлекеттік
стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік
кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және
төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға
бірдей білім стандарты СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 ҚР Білім және ғылым
министрлігінің № 779 хаттама, 23.12.2005 ж. бұйрығымен бекітілген.
3 жалпы ережелер
3.1.Пәннің қысқаша мазмұны
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» курсы бір-бірімен тығыз
байланысты екі түрден тұрады: дәріс және магистранттың өзіндік жұмысы
(МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды
және күрделі бөлімдерін меңгертеді; пәнге қатысты материалдарды оқу-
әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ түрінде өңделеді.
3.2. Пәнді оқыту мақсаты:
Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды идентификациялау
принциптерінің негіздері. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері.
Өнімдердің биологиялық қатері. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі
кездегі тәсілдерін үйрену. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты қауіп-қатерді
бағалауды меңгеру. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің стастикалық өңдеу.
3.3.Курстың негізгі мақсаты:
- бидай, ұн, жарма, жем, кондитер өнімдері, нан, крахмал, ашытқы
өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау әдістерін үйрену;
- дайын өнім мен шикізат сапасы арасындағы байланысты зерттеу;
- өндіріс орындарындағыы қауіпсіздікті бақылауды іске асыру.
3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек:
- заңдастырылған және нормативті құкылы актілер ;
- тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау әдістерін;
- өнім сапасын сараптау әдістері ;
- шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы;
3.5. Курс пререквизиттері
- Қауіп-қатер менеджменті ;
- Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау ;
-Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, биологиялық, микробиологиялық
зерттеулері.
3.6. Курс постреквизиттері. Жоқ.
3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді
кесте - 1
|Курс |Семестр |Кредит |ДС (час.) |МӨЖ (час) |Барлығы(ч|Бақылау түрі |
| | | | | |ас.) | |
|1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |
|1 |1 |2 |15 |15 |30 |Емтихан (ауызша) |
4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ
кесте - 2
|Тақырыптар аты және мазмұны |Сағаттар саны |
|1 |2 |
|1. Қауіп-қатер түсінігі. |2 |
|2. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын |1 |
|факторлардың ролі және олардың қатерге тигізетін| |
|әсері. | |
|3. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оның |1 |
|градацияларының сипаттамасы. | |
|4. Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды |1 |
|идентификациялау принциптерінің негіздері. | |
|5. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері. |1 |
|6. Өнімдердің биологиялық қатері. |1 |
|7. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі |1 |
|кездегі тәсілдері. | |
|8. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты |1 |
|қауіп-қатерді бағалауды меңгеру. | |
|9. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің |1 |
|стастикалық өңдеу. | |
|10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары |1 |
|немесе азайту жолдарын жасау, тарату, қайтадан | |
|іске асыру және жою жолдары. | |
|11. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін| |
|технологиялық әдістер. | |
|12. ISO 9005 халықаралық сапа жүйесі. |1 |
|13. Тамақ өнімдерінің нормативтік құқықтық |2 |
|актілер жәнеФАО\ВОЗ « Кодекс алиментариус » | |
|кодексінде корсетілген қауіпсіздік талаптарына | |
|сәйкес келуі. | |
|Барлығы |15 |
|Практикалық сабақтар | |
|1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың |1 |
|қауіпсіздігін анықтау әдістері. | |
|2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін |1 |
|технологиялық тәсілдер. | |
|3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау. |1 |
|4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға |1 |
|қолданылатын зертханалық құрал- жабдықтар. | |
|5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін |1 |
|анықтау әдістері. | |
|6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін |1 |
|анықтау әдістері. | |
|7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы. |1 |
|8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті |1 |
|мен құрастырылуы. | |
|9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін |1 |
|анықтау әдістері. | |
|10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан |1 |
|өнімдерін сақтау кезіндегі нан массасындағы | |
|табиғи убыльді анықтау. | |
|11.Тамақ өнімдеріне қойылатын |1 |
|санитарлы-гигиеналық талаптар. | |
|12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі |1 |
|кездегі әдістері. | |
|13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің |1 |
|кауіпсіздік талаптары. | |
|14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі. |1 |
|15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау|1 |
|әдісі. | |
|Барлығы |15 |
5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ
|5.|1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың қауіпсіздігін анықтау |
| |әдістері. |
|5.|2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін технологиялық |
| |тәсілдер. |
|5.|3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау. |
|5.|4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын зертханалық |
| |құрал- жабдықтар. |
|5.|5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін анықтау әдістері. |
|5.|6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін анықтау әдістері. |
|5.|7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы. |
|5.|8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.|
|5.|9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін анықтау әдістері. |
|5.|10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау |
| |кезіндегі нан массасындағы табиғи убыльді анықтау. |
|5.|11.Тамақ өнімдеріне қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар. |
|5.|12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі әдістері. |
|5.|13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің кауіпсіздік талаптары. |
|5.|14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі. |
|5.|15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау әдісі. |
6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
кесте - 4
|Оқулықтар, оқу-әдістемелік | |Магистранттар саны| |
|құралдар атауы | | |Қамтамасыз ету|
| |Саны | |пайызы |
| | | | |
| Абчук В.А. |1 |2 |100 |
|Предприимчивость и риск. – | | | |
|СПб.: ВИПК РП, 2004, - 64с.| | | |
| Багиева М.Н. Комплексная |1 | |30 |
|оценка рисков коммерческого| | | |
|предприятия: Дис. к.э.н.: | | | |
|08.00.05. – СПб., 2000. – | | | |
|170с. | | | |
| Гранатуров В.М. |1 | |30 |
|Экономический риск: | | | |
|сущность, методы измерения,| | | |
|пути снижения. – М.: | | | |
|Издательство «Дело и | | | |
|Сервис», 2000. – 112с. | | | |
7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1 Абчук В.А. Предприимчивость и риск. – СПб.: ВИПК РП, 2004, -
64с.
7.1.2 Багиева М.Н. Комплексная оценка рисков коммерческого
предприятия: Дис. к.э.н.: 08.00.05. – СПб., 2000. – 170с.
7.1.3 Гранатуров В.М. Экономический риск: сущность, методы измерения,
пути снижения. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2000. – 112с.
7.2 Қосымша әдебиеттер
7.2.1 Грядов С.И. Предпринимательство в АПК. – М.: Колос, 2007. –
351с.
7.2.2 Грядов С.И. Риск и выбор стратегии в предпринимательстве. – М.:
МСХА, 2004. – 42с.
7.2.3 Гумеров Р. Инвестиционный кризис в АПК: причины, последствия,
пути преодоления // Российский экономический журнал. – 2000. – №2. – с. 45-
56.
7.2.4 Деева А.И. Организация и финансирование инвестиций: Учебное
пособие. – М.: МАЭП, ИИК «Калита», «Собрание», 2009. – 160с.
7.2.5 Дубров А.М., Лагоша Б.А., Хрусталев Е.Ю. Моделирование рисковых
ситуаций в экономике и бизнесе. – М.: Финансы и статистика, 2009. – 176с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz