Файл қосу
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК042-18-7.1.21/01 - | | | |2014 | |ПОӘК | | | |«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін |№ 1 басылым | | |бағалау» пәнінің оқытушыға |11.09.2014 | | |арналған жұмыс бағдарламасы | | | «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығына ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрғазезова А.Н._________28 тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1«Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсібі бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 3 қырқүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 5 қыркүйек 2014 ж Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2014 ж. ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны |6 | |5 |Магистранттардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар |7 | | |тізімі | | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |8 | |7 |Әдебиеттер |11 | 1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу- әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 ҚР Білім және ғылым министрлігінің № 779 хаттама, 23.12.2005 ж. бұйрығымен бекітілген. 3 жалпы ережелер 3.1.Пәннің қысқаша мазмұны «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» курсы бір-бірімен тығыз байланысты екі түрден тұрады: дәріс және магистранттың өзіндік жұмысы (МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгертеді; пәнге қатысты материалдарды оқу- әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ түрінде өңделеді. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты: Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды идентификациялау принциптерінің негіздері. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері. Өнімдердің биологиялық қатері. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі тәсілдерін үйрену. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты қауіп-қатерді бағалауды меңгеру. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің стастикалық өңдеу. 3.3.Курстың негізгі мақсаты: - бидай, ұн, жарма, жем, кондитер өнімдері, нан, крахмал, ашытқы өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау әдістерін үйрену; - дайын өнім мен шикізат сапасы арасындағы байланысты зерттеу; - өндіріс орындарындағыы қауіпсіздікті бақылауды іске асыру. 3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек: - заңдастырылған және нормативті құкылы актілер ; - тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау әдістерін; - өнім сапасын сараптау әдістері ; - шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы; 3.5. Курс пререквизиттері - Қауіп-қатер менеджменті ; - Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау ; -Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, биологиялық, микробиологиялық зерттеулері. 3.6. Курс постреквизиттері. Жоқ. 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді кесте - 1 |Курс |Семестр |Кредит |ДС (час.) |МӨЖ (час) |Барлығы(ч|Бақылау түрі | | | | | | |ас.) | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 | |1 |1 |2 |15 |15 |30 |Емтихан (ауызша) | 4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ кесте - 2 |Тақырыптар аты және мазмұны |Сағаттар саны | |1 |2 | |1. Қауіп-қатер түсінігі. |2 | |2. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын |1 | |факторлардың ролі және олардың қатерге тигізетін| | |әсері. | | |3. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оның |1 | |градацияларының сипаттамасы. | | |4. Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды |1 | |идентификациялау принциптерінің негіздері. | | |5. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері. |1 | |6. Өнімдердің биологиялық қатері. |1 | |7. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі |1 | |кездегі тәсілдері. | | |8. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты |1 | |қауіп-қатерді бағалауды меңгеру. | | |9. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің |1 | |стастикалық өңдеу. | | |10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары |1 | |немесе азайту жолдарын жасау, тарату, қайтадан | | |іске асыру және жою жолдары. | | |11. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін| | |технологиялық әдістер. | | |12. ISO 9005 халықаралық сапа жүйесі. |1 | |13. Тамақ өнімдерінің нормативтік құқықтық |2 | |актілер жәнеФАО\ВОЗ « Кодекс алиментариус » | | |кодексінде корсетілген қауіпсіздік талаптарына | | |сәйкес келуі. | | |Барлығы |15 | |Практикалық сабақтар | | |1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың |1 | |қауіпсіздігін анықтау әдістері. | | |2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін |1 | |технологиялық тәсілдер. | | |3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау. |1 | |4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға |1 | |қолданылатын зертханалық құрал- жабдықтар. | | |5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін |1 | |анықтау әдістері. | | |6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін |1 | |анықтау әдістері. | | |7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы. |1 | |8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті |1 | |мен құрастырылуы. | | |9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін |1 | |анықтау әдістері. | | |10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан |1 | |өнімдерін сақтау кезіндегі нан массасындағы | | |табиғи убыльді анықтау. | | |11.Тамақ өнімдеріне қойылатын |1 | |санитарлы-гигиеналық талаптар. | | |12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі |1 | |кездегі әдістері. | | |13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің |1 | |кауіпсіздік талаптары. | | |14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі. |1 | |15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау|1 | |әдісі. | | |Барлығы |15 | 5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ |5.|1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың қауіпсіздігін анықтау | | |әдістері. | |5.|2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін технологиялық | | |тәсілдер. | |5.|3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау. | |5.|4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын зертханалық | | |құрал- жабдықтар. | |5.|5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін анықтау әдістері. | |5.|6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін анықтау әдістері. | |5.|7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы. | |5.|8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.| |5.|9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін анықтау әдістері. | |5.|10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау | | |кезіндегі нан массасындағы табиғи убыльді анықтау. | |5.|11.Тамақ өнімдеріне қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар. | |5.|12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі әдістері. | |5.|13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің кауіпсіздік талаптары. | |5.|14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі. | |5.|15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау әдісі. | 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ кесте - 4 |Оқулықтар, оқу-әдістемелік | |Магистранттар саны| | |құралдар атауы | | |Қамтамасыз ету| | |Саны | |пайызы | | | | | | | Абчук В.А. |1 |2 |100 | |Предприимчивость и риск. – | | | | |СПб.: ВИПК РП, 2004, - 64с.| | | | | Багиева М.Н. Комплексная |1 | |30 | |оценка рисков коммерческого| | | | |предприятия: Дис. к.э.н.: | | | | |08.00.05. – СПб., 2000. – | | | | |170с. | | | | | Гранатуров В.М. |1 | |30 | |Экономический риск: | | | | |сущность, методы измерения,| | | | |пути снижения. – М.: | | | | |Издательство «Дело и | | | | |Сервис», 2000. – 112с. | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер 7.1.1 Абчук В.А. Предприимчивость и риск. – СПб.: ВИПК РП, 2004, - 64с. 7.1.2 Багиева М.Н. Комплексная оценка рисков коммерческого предприятия: Дис. к.э.н.: 08.00.05. – СПб., 2000. – 170с. 7.1.3 Гранатуров В.М. Экономический риск: сущность, методы измерения, пути снижения. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2000. – 112с. 7.2 Қосымша әдебиеттер 7.2.1 Грядов С.И. Предпринимательство в АПК. – М.: Колос, 2007. – 351с. 7.2.2 Грядов С.И. Риск и выбор стратегии в предпринимательстве. – М.: МСХА, 2004. – 42с. 7.2.3 Гумеров Р. Инвестиционный кризис в АПК: причины, последствия, пути преодоления // Российский экономический журнал. – 2000. – №2. – с. 45- 56. 7.2.4 Деева А.И. Организация и финансирование инвестиций: Учебное пособие. – М.: МАЭП, ИИК «Калита», «Собрание», 2009. – 160с. 7.2.5 Дубров А.М., Лагоша Б.А., Хрусталев Е.Ю. Моделирование рисковых ситуаций в экономике и бизнесе. – М.: Финансы и статистика, 2009. – 176с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz