Файл қосу

Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау




|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ  БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                            |
|ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                     |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты              |ПОӘК                  |                          |
|                                   |                      |                          |
|                                   |                      |ПОӘК042-18-7.1.21/01 -    |
|                                   |                      |2014                      |
|ПОӘК                               |                      |                          |
|«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін   |№ 1 басылым           |                          |
|бағалау» пәнінің оқытушыға         |11.09.2014            |                          |
|арналған жұмыс бағдарламасы        |                      |                          |




                  «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау»


                       ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ





                 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығына



                ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ









































                                                               Семей


                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының  т.ғ.к  доцент  м.а  Нұрғазезова  А.Н._________28
тамыз 2014 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1«Тамақ    өнімдерінің    және    жеңіл    өнеркәсібі    бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде


    №1 хаттама 3 қырқүйек 2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.Қ. Әсенова


    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде


    №1 хаттама 5 қыркүйек 2014 ж


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    №1 хаттама 11 қыркүйек 2014 ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ


















                                   Мазмұны


    |1  |Қолдану аясы                                           |4     |
|2  |Нормативтік сілтемелер                                 |4     |
|3  |Жалпы ережелер                                         |4     |
|4  |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны                   |6     |
|5  |Магистранттардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар |7     |
|   |тізімі                                                 |      |
|6  |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы   |8     |
|7  |Әдебиеттер                                             |11    |
































































   1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ

      «Тамақ  өнімдерінің  қауіпсіздігін  бағалау»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені  6М073500  –  «Тағам  қауіпсіздігі»  мамандығы   бойынша   оқытылатын
магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен,  оның  өзектілігі
мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.

   2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
    «Тамақ  өнімдерінің  қауіпсіздігін  бағалау»  пәнінің   оқу-әдістемелік
кешені 6М073500 – «Тағам  қауіпсіздігі»   мамандығына  арналған  Мемлекеттік
стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
    «Тамақ  өнімдерінің  қауіпсіздігін  бағалау»   пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені осы пән бойынша оқу процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және
төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша  мемлекеттік  жалпыға
бірдей  білім  стандарты  СТУ  042-РГКП-СГУ-8-2007  ҚР  Білім   және   ғылым
министрлігінің № 779 хаттама, 23.12.2005 ж. бұйрығымен бекітілген.


      3 жалпы ережелер


      3.1.Пәннің  қысқаша мазмұны
      «Тамақ өнімдерінің  қауіпсіздігін  бағалау»  курсы  бір-бірімен  тығыз
байланысты екі  түрден  тұрады:  дәріс  және  магистранттың  өзіндік  жұмысы
(МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі  болып  табылады,  яғни  пәннің  маңызды
және  күрделі  бөлімдерін  меңгертеді;  пәнге  қатысты   материалдарды  оқу-
әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ түрінде өңделеді.

      3.2. Пәнді оқыту мақсаты:
      Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды идентификациялау
принциптерінің негіздері. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері.
Өнімдердің биологиялық қатері. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі
кездегі тәсілдерін үйрену. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты қауіп-қатерді
бағалауды меңгеру.  Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің стастикалық өңдеу.

      3.3.Курстың негізгі мақсаты:
      - бидай, ұн, жарма,  жем,  кондитер  өнімдері,  нан,  крахмал,  ашытқы
өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау әдістерін үйрену;
      - дайын өнім мен шикізат  сапасы арасындағы  байланысты зерттеу;
      - өндіріс орындарындағыы қауіпсіздікті бақылауды іске асыру.



      3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек:
    - заңдастырылған және нормативті құкылы актілер ;
    - тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау әдістерін;
    - өнім сапасын сараптау әдістері ;
    -  шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы;


      3.5. Курс пререквизиттері
- Қауіп-қатер менеджменті ;
- Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау ;
-Тамақ   өнімдерінің    физика-химиялық,    биологиялық,    микробиологиялық
зерттеулері.


      3.6. Курс постреквизиттері. Жоқ.

      3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді

                                            кесте            -             1


|Курс |Семестр  |Кредит |ДС (час.) |МӨЖ (час)   |Барлығы(ч|Бақылау түрі     |
|     |         |       |          |            |ас.)     |                 |
|1    |2        |3      |4         |5           |6        |7                |
|1    |1        |2      |15        |15          |30       |Емтихан (ауызша) |



    4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ


                                        кесте - 2
|Тақырыптар аты және мазмұны                     |Сағаттар саны              |
|1                                               |2                          |
|1. Қауіп-қатер түсінігі.                        |2                          |
|2. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын        |1                          |
|факторлардың ролі және олардың қатерге тигізетін|                           |
|әсері.                                          |                           |
|3. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оның     |1                          |
|градацияларының сипаттамасы.                    |                           |
|4. Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды    |1                          |
|идентификациялау принциптерінің негіздері.      |                           |
|5. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері.  |1                          |
|6. Өнімдердің биологиялық қатері.               |1                          |
|7. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі      |1                          |
|кездегі тәсілдері.                              |                           |
|8. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты            |1                          |
|қауіп-қатерді бағалауды меңгеру.                |                           |
|9. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің          |1                          |
|стастикалық өңдеу.                              |                           |
|10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары      |1                          |
|немесе азайту жолдарын жасау, тарату, қайтадан  |                           |
|іске асыру және жою жолдары.                    |                           |
|11. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін|                           |
|технологиялық әдістер.                          |                           |
|12. ISO 9005 халықаралық сапа жүйесі.           |1                          |
|13. Тамақ  өнімдерінің нормативтік  құқықтық    |2                          |
|актілер жәнеФАО\ВОЗ  « Кодекс алиментариус »    |                           |
|кодексінде корсетілген қауіпсіздік талаптарына  |                           |
|сәйкес келуі.                                   |                           |
|Барлығы                                         |15                         |
|Практикалық сабақтар                            |                           |
|1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың           |1                          |
|қауіпсіздігін анықтау әдістері.                 |                           |
|2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін |1                          |
|технологиялық тәсілдер.                         |                           |
|3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау.      |1                          |
|4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға           |1                          |
|қолданылатын зертханалық құрал- жабдықтар.      |                           |
|5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін    |1                          |
|анықтау әдістері.                               |                           |
|6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін       |1                          |
|анықтау әдістері.                               |                           |
|7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы.      |1                          |
|8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті  |1                          |
|мен құрастырылуы.                               |                           |
|9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін      |1                          |
|анықтау әдістері.                               |                           |
|10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан  |1                          |
|өнімдерін сақтау кезіндегі нан массасындағы     |                           |
|табиғи убыльді анықтау.                         |                           |
|11.Тамақ өнімдеріне қойылатын                   |1                          |
|санитарлы-гигиеналық талаптар.                  |                           |
|12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі     |1                          |
|кездегі әдістері.                               |                           |
|13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің           |1                          |
|кауіпсіздік талаптары.                          |                           |
|14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі.   |1                          |
|15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау|1                          |
|әдісі.                                          |                           |
|Барлығы                                         |15                         |

5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ

|5.|1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың қауіпсіздігін анықтау     |
|  |әдістері.                                                       |
|5.|2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін технологиялық   |
|  |тәсілдер.                                                       |
|5.|3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау.                      |
|5.|4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын зертханалық  |
|  |құрал- жабдықтар.                                               |
|5.|5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін анықтау әдістері.  |
|5.|6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін анықтау әдістері.     |
|5.|7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы.                      |
|5.|8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.|
|5.|9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін анықтау әдістері.    |
|5.|10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау |
|  |кезіндегі нан массасындағы табиғи убыльді анықтау.              |
|5.|11.Тамақ өнімдеріне қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар.    |
|5.|12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі әдістері.   |
|5.|13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің кауіпсіздік талаптары.    |
|5.|14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі.                   |
|5.|15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау әдісі.         |

      6  ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ

                                         кесте - 4
|Оқулықтар, оқу-әдістемелік |                 |Магистранттар саны|              |
|құралдар атауы             |                 |                  |Қамтамасыз ету|
|                           |Саны             |                  |пайызы        |
|                           |                 |                  |              |
|  Абчук В.А.               |1                |2                 |100           |
|Предприимчивость и риск. – |                 |                  |              |
|СПб.: ВИПК РП, 2004, - 64с.|                 |                  |              |
| Багиева М.Н. Комплексная  |1                |                  |30            |
|оценка рисков коммерческого|                 |                  |              |
|предприятия: Дис. к.э.н.:  |                 |                  |              |
|08.00.05. – СПб., 2000. –  |                 |                  |              |
|170с.                      |                 |                  |              |
|  Гранатуров В.М.          |1                |                  |30            |
|Экономический риск:        |                 |                  |              |
|сущность, методы измерения,|                 |                  |              |
|пути снижения. – М.:       |                 |                  |              |
|Издательство «Дело и       |                 |                  |              |
|Сервис», 2000. – 112с.     |                 |                  |              |


      7 ӘДЕБИЕТТЕР
      7.1 Негізгі әдебиеттер
      7.1.1 Абчук В.А. Предприимчивость и риск. – СПб.: ВИПК РП, 2004, -
64с.
      7.1.2 Багиева М.Н. Комплексная оценка рисков коммерческого
предприятия: Дис. к.э.н.: 08.00.05. – СПб., 2000. – 170с.
      7.1.3 Гранатуров В.М. Экономический риск: сущность, методы измерения,
пути снижения. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2000. – 112с.
      7.2 Қосымша әдебиеттер
      7.2.1 Грядов С.И. Предпринимательство в АПК. – М.: Колос, 2007. –
351с.
      7.2.2 Грядов С.И. Риск и выбор стратегии в предпринимательстве. – М.:
МСХА, 2004. – 42с.
      7.2.3 Гумеров Р. Инвестиционный кризис в АПК: причины, последствия,
пути преодоления // Российский экономический журнал. – 2000. – №2. – с. 45-
56.
      7.2.4 Деева А.И. Организация и финансирование инвестиций: Учебное
пособие. – М.: МАЭП, ИИК «Калита», «Собрание», 2009. – 160с.
      7.2.5 Дубров А.М., Лагоша Б.А., Хрусталев Е.Ю. Моделирование рисковых
ситуаций в экономике и бизнесе. – М.: Финансы и статистика, 2009. – 176с.

Пәндер