Файл қосу

Сүт және сүт қышқылды өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық - санитариялық сараптау




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                              |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                        |
|3 – деңгейлі СМЖ құжаты     |Оқу – әдістемелік          |ПОӘК                    |
|                            |бағдарламасы               |042-18-23.1.11/02-2013  |
|ПОӘК                        |                           |                        |
|Пәннің студенттерге арналған|Басылым  №1                |                        |
|бағдарламасы « Ет және сүт  |«___»_____20__ж.дейін      |                        |
|өнімдерінің технологиясы,   |                           |                        |
|гигиенасы және              |                           |                        |
|ветеринариялық-санитариялық |                           |                        |
|сараптау-ІI »               |                           |                        |






                       ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

   « Ет және сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық-
                         санитариялық сараптау-ІI »



          051202 – «Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған

                  ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ










                                    Семей
                                    2013





                                  Алғы сөз
   1. ҚҰРАСТЫРҒАН

Құрастырушы: _____ «___»_____2013ж.  А.Серикова,   ветеринария  ғылымдарының
кандидаты,  «Ветеринариялық  санитария»  кафедрасының   профессор   міндетін
атқарушы
2.ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында

Хаттама  «__» ____  2013 ж дейін ., №__

Кафедра меңгерушісі________     Е.Омарбеков

2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік ұйымының отырысында

Хаттама  «__» ______  2013ж., №__

Төрайымы ________   А.Тлеубаева

3. БЕКІТІЛДІ
Университеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің  отырысында  мақұлданып   баспаға
ұсынылды

Хаттама  «___» ______  2013 ж ., №__

ОӘК төрайымы _______   Г.Искакова

4. АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ


















                                   МАЗМҰНЫ

1. Жалпы жағдайлар
2.Пәннің мақмұны және сабақтың түріне байланысты сағаттарға бөлу
3. Пәнді оқытудағы әдістемелік ұсыныстар
3. Курстың форматы
4. Курсың саясаты
5. Баға қою саясаты
6. Әдебиеттер


































   1.ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР

      1.1. Пән және оқытушы туралы жалпы мәліметтер
А.Серикова,  ветеринария ғылымдарының кандидаты, «Ветеринариялық  санитария»
кафедрасының профессор міндетін атқарушы
«Ветеринариялық санитария» кафедрасы;
Байланыс мәліметтері – тел.:53-19-70, оқу ғимараты №5, кабинет № 310
Сабақты өткізу орны – аудитория № 309, 311, 312.
Осы пәнге арналған кредиттер -3.

        2. Пәннің қысқаша мазмұны:

            Нарық қатынасының дамуы экономикалық тетіктерді  басқарудың  тез
өсуін  ғылым  мен  техника  жетістіктерін  жан-жақты  пайдалануды,   шикізат
өңдеуді  арттырып  сапалы  өнімдер  шығаруды  талап   етеді.   Осы   бағытта
Қазақстанда  ауыл  шаруашылық  қызметкерлері  мен  мамандары  алдында  өңдеу
кәсіпорындары жүйелерін кеңейту міндеті  тұр.  Қазіргі  кезде  ет  және  сүт
өнімдерін шығаратын шағын кәсіпорындарын салу құрылыстары басталды (  шұжық,
консерві цехтары, ірімшік,  ашытылған  сүт  тағамдары  мен  ұлттық  ет,  сүт
өнімдері және т.б.)
        Бұның  барлығы   бітірушілерден   ет-сүт   өнімдерін   технологиялық
өндірудегі,  дайын  өнімдер  мен   шикізаттардың   сапасын   ветеринариялық-
санитариялық қадағалау туралы терең білімді талап етеді.
      Ет және сүт  өнімдері  адам  тамақтануындағы  толыққұнды  белок  көзі,
организмді  пластикалық  және  энергетикалық  заттармен  қамтамасыз   етеді.
Сондықтан жануарлар белогы адам тамақтануында үлкен орын алады.
       Осыған   сәйкес,   шикізаттың   сапасына   ветеринариялық-санитарияық
қадағалау,  өндірістегі   гигиена    және   дайын   өнімді   ветеринариялық-
санитариялық сараптаудың маңыздылығы артып барады.
         Аталған  пәннің  негізгі  мәні   халықты   өндірістегі   санитарлық
тұрғыдан  жоғары  сапалы  ет  және   сүт   өнімдерімен   қамтамасыз   етумен
қорытындыланады.
1.3. Пәнді оқытудағы  мақсат:  Ет-сүт  өнімдерін  технологиялық  өндірудегі,
өндірістегі гигиена және шикізат пен  дайын  өнімнің  сапасын  бақылау  үшін
сараптаушы,  ұйымдастырушы-басқарушы  және   ғылыми   бағыттағы   мамандарды
дайындау.
1.4. Пәнді оқытудағы негізгі тапсырмасы:  Ет-сүт  өнімдерін  ветеринариялық-
санитариялық бағалаудың ережесі мен гигиеналық зерттеу әдістемесін,  сондай-
ақ дайын өнімдердің технологиясының стандартизациясының негіздерін меңгеру.




      1.5. Оқытудың нәтижесі
Пәнді оқу нәтижесінде студент міндетті:
      Білу керек:
-ет-сүт өнімдерін өндірудегі негізгі технологиясын және гигиенасын;
-  ет-сүт өнімдерін өңдеу тәсілдері және әдістерін;
-  ет-сүт  өнімдерінің  стандартизациясы  және   ветеринариялық-санитариялық
сараптау ережесі мен әдістемесін;
      Ие болу:
-  дайын  өнімдер  мен  шикізаттарды  кесу,  қабылдаудағы  тексеру,   ғылыми
зерттеулердегі органолептикалық, химиялық, бактериологиялық әдістерді;
      Игеру керек:
- өнімнің сапасының сапалылығын анықтау үшін  органолептикалық  және  арнайы
зерттеу әдістерін;
            Істей білу керек:
- ет-сүт өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптауды жүргізуді;
   -ет-сүт   өнімдерін   өңдеудегі   барлық    технологиялық    кезеңдердегі
ветеринариялық-санитариялық шараларды жүргізуді;
-тағам   өнімдері   және   ғимараттардың,   құрал-жабдықтардың   санитарлық-
гигиеналық жағдайы туралы сұрақтары шешуді;
- ет және сүт өнімдерін сату  орындарында,  сақтауда,  тасымалдауда  бақылау
жүргізуді;
      Ие болу керек:
- мал шаруашылығы өнімдерінің  сапасына  әсер  ететін  факторлар  жөнінде  ,
оларды тәжірибе жүзінде есептеуге;
      Меңгеруге тиісті:
-  нормативті құжат талаптарына сәйкес  ет-сүт  өнімдерінен  ветеринариялық-
санитариялық сараптау, технологиялық және басқа да зерттеулерге  сынама  алу
тәртібі;
-  нормативті құжаттарға сәйкес ет және сүт өнімдеріне сезімдік,  физикалық-
химиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді;
      1.6.  Курстың пререквизиты :
1.6.1.аналитикалық және  физколлоидтық химия
1.6.2.биологиялық физика
1.6.3.жануарлар физиологиясы
1.6.4.малшаруашылығы негіздері
1.6.5.микробиология және  вирусология
1.6.6.фармакология, токсикология және токсикологиялық анализ.
1.6.7.жануарлар патологиясы
1.6.8. Жануарлар морфологиясы ветеринариялық латын терминологиясымен  1.6.9.
көлікте және шекарадағы ветеринариялық-санитариялық бақылау
1.6.10.санитарлық микробиология
1.6.11.  мал  және  құс  шаруашылығы  өнімдерін  ветеринариялық-санитариялық
сараптау
1.6.12.ветеринариялық радиобиология
1.6.13. мал шаруашылығы өнімдерінің стандартизациясы және технологиясы
   1.7. Постреквизиттер:
1.7.1.өнімдердің  радиациялық  зақымдануындағы   ветеринариялық-санитариялық
сараптау
1.7.2.  ет-сүт  өнімдерінің  технологиясы,  гигиенасы  және  ветеринариялық-
санитариялық сараптау-ІІ
1.7.3.тағам   өндіретін    өндірістік    кәсіпорындардағы    ветеринариялық-
санитариялық сараптау


2. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ ПӘННІҢ ТҮРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ


                                                                   1 - кесте

|№п|Тақырып атауы                         |Сағаттар        |Әдебиеттер         |
|\п|                                      |                |                   |
|  |                                      |ЛК|ЛБ|СП|СО|СӨ|                   |
|  |                                      |  |  |З |ӨЖ|Ж |                   |
|1 |2                                     |3 |4 |5 |6 |7 |8                  |
|СӨЖ                                                                           |
|Модуль 1. Сүт және сүт қышқылды өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және      |
|ветеринариялық – санитариялық сараптау                                        |
|1  |Сүт және сүт қышқылды өнімдерінің    |1 |  |  |1 |  |1.637-647 б        |
|   |технологиясы, гигиенасы және         |  |  |  |  |  |3.104-117 б        |
|   |ветеринариялық – санитариялық        |  |  |  |  |  |                   |
|   |сараптау                             |  |  |  |  |  |                   |
|2  |Йогурт, ряженка, простокваша         |2 |  |  |2 |  |1.104-117 б        |
|   |өнімдерінің технологиясы, гигиенасы  |  |  |  |  |  |3.637-647 б        |
|   |және ветеринариялық – санитариялық   |  |  |  |  |  |                   |
|   |сараптау.                            |  |  |  |  |  |                   |
|3  |Айранның технологиясы, гигиенасы және|1 |  |  |1 |  |1.104-117 б        |
|   |ветеринариялық – санитариялық        |  |  |  |  |  |3.637-647 б        |
|   |сараптау.                            |  |  |  |  |  |                   |
|4  |Ациофильді және ациофильді сүттің    |1 |  |  |1 |  |1.108-111 б        |
|   |технологиясы, гигиенасы және         |  |  |  |  |  |                   |
|   |ветеринариялық – санитариялық        |  |  |  |  |  |                   |
|   |сараптау.                            |  |  |  |  |  |                   |
|5  |Сүзбенің технологиясы, гигиенасы және|1 |  |  |1 |  |1.108-111 б        |
|   |ветеринариялық – санитариялық        |  |  |  |  |  |                   |
|   |сараптау.                            |  |  |  |  |  |                   |
|6  |Қаймақпен кілегейдің технологиясы,   |2 |  |  |2 |  |1.111-118 б        |
|   |гигиенасы және ветеринариялық –      |  |  |  |  |  |                   |
|   |санитариялық сараптау.               |  |  |  |  |  |                   |
|7  |Сары майдың технологиясы, гигиенасы  |1 |  |  |1 |  |1.123-140 б        |
|   |және ветеринариялық – санитариялық   |  |  |  |  |  |                   |
|   |сараптау.                            |  |  |  |  |  |                   |
|8  |Қымызбен шұбаттың технологиясы,      |2 |  |  |2 |  |1.123-140 б        |
|   |гигиенасы және ветеринариялық –      |  |  |  |  |  |                   |
|   |санитариялық сараптау.               |  |  |  |  |  |                   |
|9  |Ірімшіктің технологиясы, гигиенасы   |2 |  |  |2 |  |1.142-152 б        |
|   |және ветеринариялық – санитариялық   |  |  |  |  |  |№4 .10-90 б        |
|   |сараптау.                            |  |  |  |  |  |                   |
|10 |Құрғақ сүт және қосымша сүт          |2 |  |  |2 |  |№6 .303-312 б      |
|   |өнімдерінің технологиясы, гигиенасы  |  |  |  |  |  |                   |
|   |және ветеринариялық – санитариялық   |  |  |  |  |  |                   |
|   |сараптау.                            |  |  |  |  |  |                   |
|   |Қорытынды                            |15|  |  |15|  |                   |
|Зертханалық сабақтар                                                          |
|Модуль 2. Сүт және сүт қышқылды өнімдерінің сапалылығын анықтау.              |
|1  |Сүт қышқылды өнімдердің зерттеу      |  |1 |  |  |  |1.637-647 б        |
|   |әдістемесін үйрену.                  |  |  |  |  |  |3.104-117 б        |
|2  |Айран мен простоквашны ветеринариялық|  |1 |  |  |  |1.104-117 б        |
|   |- санитариялық сараптау.             |  |  |  |  |  |3.637-647 б        |
|3  |Простокваша мен айранның санитариялық|  |1 |  |  |  |1.104-117 б        |
|   |бағасы.                              |  |  |  |  |  |3.637-647 б        |
|4  |Клегейдің зеттеу әдістемесін үйрену. |  |1 |  |  |  |1.108-111б         |
|5  |Клегеймен қаймақты зетрханалық       |  |1 |  |  |  |1.108-111 б        |
|   |зерттеу жне санитариялық бағасы.     |  |  |  |  |  |                   |
|6  |Сұзбенің зерттеу әдістемесін үйрену. |  |1 |  |  |  |1.111-118 б        |
|7  | Аралық бақылау  №1                  |  |1 |  |  |  |1.111-118 б        |
|8  |Сүзбені зертханалық зерттеу          |  |1 |  |  |  |1.107 б            |
|   |санитариялық бағасы.                 |  |  |  |  |  |                   |
|9  |Қымызбен шұбаттың зерттеу әдістемесін|  |1 |  |  |  |1.107 б            |
|   |үйрену.                              |  |  |  |  |  |                   |
|10 |Қымызбен шұбатты сараптау және       |  |1 |  |  |  |1.123-140 б        |
|   |санитариялық бағасы.                 |  |  |  |  |  |                   |
|11 |Сары майды зерттеу әдісін үйрену.    |  |1 |  |  |  |1.123-140  б       |
|12 | Сары майды сараптау және            |  |1 |  |  |  |1.142-152 б        |
|   |санитариялық бағасы.                 |  |  |  |  |  |                   |
|13 |Ірімшіктің зерттеу әдістемесін       |  |1 |  |  |  |1.142-152 б        |
|   |үйрену.                              |  |  |  |  |  |                   |
|14 |Ірімшікті ветеринариялық-            |  |1 |  |  |  |1.111-118 б        |
|   |санитариялық зерттеу және            |  |  |  |  |  |                   |
|   |санитариялық  бағасы.                |  |  |  |  |  |                   |
|15 |Аралық бақылау№2                     |  |1 |  |  |  |                   |
|   |Қорытынды                            |  |15|  |  |  |                   |
|СӨЖ                                                                           |
|Сүт және сүт қышқылды  өнімдердің технологиясы, гигиенасы және                |
|ветеринариялық-санитариялық сараптау                                          |
|1  |Закваски                             |  |  |  |  |8 |№4. 144-160 б      |
|2  |Ұлттық сүт қышқылды өнімдерді        |  |  |  |  |7 |                   |
|   |дайындау қолданудың тарихы.          |  |  |  |  |  |                   |
|3  |Сүзбе өнімдерінің дайындау           |  |  |  |  |7 |                   |
|   |технологиясы, гигиенасы  және        |  |  |  |  |  |                   |
|   |ветеринариялық – санитариялық        |  |  |  |  |  |                   |
|   |сараптау .                           |  |  |  |  |  |                   |
|4  |Сары май өндірісіндегі сүтпен        |  |  |  |  |7 |№6 .227-230 б      |
|   |қаймақтың сапасына қойылатын         |  |  |  |  |  |                   |
|   |талаптар.                            |  |  |  |  |  |                   |
|5  |Ірімшік жасауға қолданылатын сүттің  |  |  |  |  |7 |№4 .5-10 б         |
|   |сапасына қойылатын талап.            |  |  |  |  |  |                   |
|6  |Ірімшіктің жіктелуі. Кептірілген     |  |  |  |  |9 |№4 .92-276 б       |
|   |ірімшік. Сүт қышқылды ірімшік. Қайта |  |  |  |  |  |                   |
|   |өңделген ірімшік.                    |  |  |  |  |  |                   |

3. ПӘНДІ ОҚУТУДАҒЫ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАРЫ
      Зертханалық сабақтарды жүргізуді  дайындау  барысында  міндетті  түрде
әдістемелік ұсыныстарды оқу керек. Сабақтың мақсатына, сабақты  дайындаудағы
негізгі сұрақтарға, сабақтың тақырыбы  мен  мазмұнына  көңіл  аудару  керек.
Сабақтың  тақырыбына  байланысты  студент  зертханалық  дәптеріне   конспект
жоспарын құрастыру керек.
       Зертханалық  сабақ  диалог  түрінде  өтеді   –   тақырыптың   негізгі
сұрақтарын  талқылау.  Сондай  –  ақ   зертханалық   сабақтар   мәліметтерді
презентация түрінде ( слайд, плакат)  оқытушы мен  студенттердің  әңгімелесу
арқылы жүргізілуі мүмкін.
      Зертханалық  сабақты  орындау  кезінде  студент   оқытушыдан   қажетті
мағлұмат алуына болады. Зерттеу кезінде студент орындалған жұмыстың  сапасын
талқылап, нәтижесін жұмыс дәптеріне жазуы керек.
      Студент СӨЖ –  ді  реферат  түрінде,  слайд  түрінде  дайындап,  оны
қорғайды немесе дәптерге конспект жазып,  берілген  тақырыптың  СӨЖ  –  не
сұрағына жауап ретінде тапсыра алады. Сұрақтың жауаптарын сурет, схема т.б
қосымша әдебиеттер арқылы көрсетуге болады.





4. КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
            Қатысу: Дәріс жіне зертханалық сабақтарға қатаң  түрде  қатысуға
міндетті. Студент сабаққа қатыспаған жағдайда материалдарды игермегені  үшін
жауапты болады.
      Сабақ уақытында пәннің жүйелік тәртібін бұзған  жағдайда  аудиториядан
шығарылу  арқылы  немесе  курс  бойы  «қанағаттанарлықсыз»   деген   бағамен
жазаланады.
      Бақылау тапсырмасы (СӨЖ): олар  орындалуға  міндетті  және  бекітілген
уақытта тапсырылуы тиіс. Кешігіп орындалған  жұмыс,  автоматты  түрде  төмен
бағаланады.
      Аралық  аттестация:  аралық  аттестация  қорытындысы  сабаққа   қатысу
есебімен, дәріс және зертханалық сабақтарға  дайындығымен,  СӨЖ-ді  берілген
уақытта орындаумен бағаланады.
      Көшіру және  плагиат:  кез келген көшіру  немесе  плагиат  (  қолдану,
дайын  тапсырманы  көшіріп   және    басқа   студенттердің    шешімін   алу)
аудиториядан шығарылу арқылы  немесе  «  қанағаттанарлықсыз»  деген  бағамен
жазаланады.
       Емтихан: емтиханға жіберілген студенттер үшін  компьютерлік  тестілеу
әдісімен өткізіледі.
      Сабақтың жүргізу кезінде ұялы телофондарын өшіру.
      Ұсыныстар:  оқу  процессіне  белсенді  қатысу,  барлық   тапсырмаларды
тырысып орындау, курстастармен және  оқытушылармен  ұқыпты,  шыдамды,  жақсы
қарым-қатынасты болу.


      5.КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
      Студент  қорытынды бақылауға ,егер де семестр бойына жинаған баллы
жоғары болса немесе 50% тең болса жіберіледі.

      6.БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
    « Ет және сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық-
            санитариялық сараптау-ІI » пәні бойынша балдарды бөлу



                                                                    Кесте  2
|Апта    |Бақылау түрі                          |Барлық    |Примечание        |
|        |                                      |балл саны |                  |
|1       |2                                     |3         |4                 |
|1       |1-ден 7-ші аптаға дейі аудиториялық   |30        |                  |
|        |сабақтардың барлық түріне қатысу      |          |                  |
|2       |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |20        |                  |
|        |–20б.                                 |          |                  |
|3       |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |75        |                  |
|        |–20б.                                 |          |                  |
|        |СОӨЖ -15б.                            |          |                  |
|        |СӨЖ -40б.                             |          |                  |
|4       |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |20        |                  |
|        |–20б.                                 |          |                  |
|5       |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |20        |                  |
|        |–20б.                                 |          |                  |
|6       |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |75        |                  |
|        |–20б.                                 |          |                  |
|        |СОӨЖ 15б.                             |          |                  |
|        |СӨЖ -35б.                             |          |                  |
|7       |Аралық бақылау 1.                     |60        |1-шіден 7-ші      |
|        |                                      |          |аптаға  дейін     |
|        |                                      |          |сабақтың          |
|        |                                      |          |тақырыбына        |
|        |                                      |          |байланысты ауызша |
|        |                                      |          |және жазбаша      |
|        |                                      |          |сұрақ алу         |
|1-шіден 7-ші аптаға  дейін оқу нәтижесін       |300       |                  |
|баллмен қорытындылау                           |          |                  |
|8       |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |15        |                  |
|        |–15б.                                 |          |                  |
|9       |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |15        |                  |
|        |–15б.                                 |          |                  |
|10      |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |50        |                  |
|        |–15б.                                 |          |                  |
|        |СОӨЖ -10б.                            |          |                  |
|        |СӨЖ -25б.                             |          |                  |
|11      |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |15        |                  |
|        |–15б.                                 |          |                  |
|12      |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |50        |                  |
|        |–15б.                                 |          |                  |
|        |СОӨЖ -10б.                            |          |                  |
|        |СӨЖ -25б.                             |          |                  |
|13      |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |15        |                  |
|        |–15б.                                 |          |                  |
|14      |Зертханалық сабақта білімді тексеру   |50        |                  |
|        |–15б.                                 |          |                  |
|        |СОӨЖ -10б.                            |          |                  |
|        |СӨЖ -25б.                             |          |                  |
|15      |Аралық бақылау 2.                     |60        |8-шіден 15-ші     |
|        |                                      |          |аптаға  дейін     |
|        |                                      |          |сабақтың          |
|        |                                      |          |тақырыбына        |
|        |                                      |          |байланысты ауызша |
|        |                                      |          |және жазбаша      |
|        |                                      |          |сұрақ алу         |
|8-шіден 15-ші аптаға  дейін оқу нәтижесін      |300       |                  |
|баллмен қорытындылау                           |          |                  |
|Емтихандағы қорытынды балл                     |400       |                  |
|Академиялық кезеңдегі қорытынды балл           |1000      |                  |

      Босатқан дәрістерді реферат түрінде жазу, тақырыпқа байланысты плакат
жасау арқылы өтеледі. Босатқан зертханалық сабақтарды тақырыпқа байланысты
конспект құрастыру немесе бақылау сұрақтарына ауызша не жазбаша жауап беру
жолдары арқылы өтеледі.






























































      7. ӘДЕБИЕТТЕР
      Негізгі
1.Сенченко Б. С. «Ветеринарно-санитарная экспертиза  продуктов  животного  и
растительного происхождения». Ростов на Дону, 2001 г.с. 702.
      Қосымша
2.Макаров В. А.   «Ветеринарно-санитарная экспертиза с  основами  технологии
переработки продуктов животноводства». Москва, 1991 г.с. 463.
3.Макаров В.А. «Практикум по ветсанэкспертизе» М.-1987г
4.Позняковский  В.  М.  «Экспертиза  мяса   и   мясопродуктов   качество   и
безопасность». Новосибирск, 2005 г. с. 524.
5.Е.П.Мищенко, Е.И.Гольдман «Производство  колбасных  изделий»  М.:  Пищевая
промышленность. 1976г.с.213
6.Е.П.Мищенко,   Е.И.Гольдман   «Технология   и   оборудование    колбасного
производства» М.: Пищевая промышленность. 1969г.с.301
7.Б.Х.Садыков «Конина» Алма-Ата: Кайнар, 1981г., с.85
8. З.П.Матюхина, Э.П.Королькова «Товароведение пищевых продуктов» М.:ИРПО;
Изд. центр «Академия», 2000.- 272с.
9.П.В.Кугенев, Н.В.Барабанщиков «Практикум по молочному делу» М.: Издат.:
Колос 1968г.с.287
10.Н.В.Барабанщиков «Молочное дело» М.: Агропромиздат, 1990г.с.352
11.В.М.Богданов «Микробиология молока и молочных продуктов» М.:
Пищепромиздат, 1962г., с.308
12.В.М.Богданов и др.  «Техническая  микробиология  пищевых  продуктов»  М.:
Пищевая промышленность, 1968г., с.740
13.Горегляд Х.  С.  и  др.  «Ветеринарно-санитарная  экспертиза  с  основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с. 575.
14.А.А.Соколов   «Технология   мяса    и    мясопродуктов»    М.:    Пищевая
промышленность, 1970г., с.740
15.И.В.Шура «Руководство по ВСЭ и гигиене  переработке  животных  продуктов»
М.: Пищевая промышленность, 1972г., 1959г.
16.Г.В.Твердохлеб,  З.Х.  Диланян,  Л.В.  Чекулаева,  Г.Г.Шилер  «Технология
молока и молочных продуктов» М.: Агропромиздат, 1991г., с.463
17.Б.Н.Федотов,  Г.В.  Колоболотский,  В.П.  Коряжнов  и  др.  «Ветеринарно-
санитарная экспертиза с технологией  продуктов  животноводства»  М.:  Колос,
1967г., с.544










Пәндер