Файл қосу

Жылқы малдарын азықтандыру



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18.22.2/01 -2013         |
|ПОӘК                        |Басылым №         |                             |
|Оқытушыға арналған  «Ауыл   |«___»_____20_____ |                             |
|шаруашылық малдарын         |                  |                             |
|азықтандыру» пәнінің оқу    |                  |                             |
|жұмыс бағдарламасы          |                  |                             |














                       ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                   «Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру»
    5В080200 «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына
                                  арналған

                   ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘННІҢ ОҚУ- ЖҰМЫС ЖОСПАРЫ
























                                СЕМЕЙ – 2013




Алғы сөз





I. Құрастырған

   Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Мал шаруашылығы  және
аң өсіру технологиясы»  кафедрасының   доценті  қызметін  атқарушы  Ахметова
Балнур Сериковна

      «____ »___________2013 жыл

2. Талқыланды:
2.1. Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Мал  шарушылығы
және аң өсіру технологиясы» кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «    »      2013 жыл, №



      Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М.


2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «    »       2013 жыл, №

      Төраға _________________ А.Тлеубаева


3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

      Хаттама «      »        2013 жыл, №



      ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова


4. БАСЫЛЫМ №_____  «_____» ________20____ жыл орнына енгізілген.










































                                   МАЗМҰНЫ







1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер



































      1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ


           «Ауыл  шаруашылық  малдарын  азықтандыру»  пәнінің   оқытушыларға
арналған оқу жұмыс бағдарламасы 5В080200«Мал  шаруашылығы  өнімдерін  өндіру
технологиясы»   мамандықтарының  студенттеріне  арналған  оқу-   әдістемелік
кешеннің құрамына кіреді. Осы құжат мал  азығы  түрлерін,  ауыл  шаруашылығы
малдарын азықтандыру жолдарын және тағы басқа технологияларын  оқу  процесін
ұйымдастыру    негізгі    орындау    тәртібін    жүйеге    келтіреді    және
регламентациялайды  және  «Мал  шарушылығы  және  аң   өсіру   технологиясы»
кафедрасында пайдалануға арналған.


   2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру» пәнінің  оқытушыларға  арналған
оқу жұмыс бағдарламасы келесі құжаттардың талаптарына  сәйкес  оқу  процесін
ұйымдастыруда тәртіп орнатады:
-  5В080200«Мал  шаруашылығы  өнімдерін  өндіру    технологиясы»мамандығының
Қазақстан Республикасы   мемлекеттік жалпы білім беру стандарты,   ҚР  МЖМБС
23.12.-2005  Қазақстан  Республикасының  білім  және  ғылым   министрлігінің
26.04. 2004 № 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген;
-  УСТ  042-  СМУ-4-2013  Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
-  ҚП  042-1.01-2013   Құжаттандыру  процедурасы  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


      3 .    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      «Ауыл шаруашылық  малдарын  азықтандыру»  пәнінің  мазмұны:  еліміздің
экономикасын өркендетуде ауыл  шаруашылығынан  алынатын  өнімнің  үлесі  өте
зор. Азықтардың қорытылуы туралы ұғыммен, азықтардың  құнарлығы,  азықтардың
витаминді,минералды және  протеинді  құнарлығы,  малдарға  әсер  етуі,  ауыл
шаруашылығы малдарының азықтары туралы ұғым,  жіктелуі,  норма  және  рацион
туралы ұғымдармен  таныстырады.  Сонымен  қатар  ауыл  шаруашылық  малдарына
рацион құру ерекшеліктерін үйретеді.
      3.2. Курстың мақсаты:
      «Ауыл  шаруашылық  малдарын  азықтандыру»  пәнін   оқытудың   мақсаты:
Қазақстанның негізгі азықтық өсімдіктерінің азықтық құнын бағалау  мен  ауыл
шаруашылық малдарын толық құнды рационмен азықтандыруды меңгеру.
    3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Пәнді оқытудың негізгі міндеті – мал  азығы  өндірісінің  теориясымен,
түрлерімен, дайындау технологиясымен,  азықтық  қасиеттерін  ескере  отырып,
ауыл шаруашылық  маладрының  өнімдерін  көтеру  мақсатында  мал  азықтандыру
ерекшеліктерін  жетік білулері қажет.
      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
      - азықтардың қорытылуы жөнінде;
      - азықтардың құнарлығын анықтауды;
      - азықтардың жіктелуін;
      - норма және рацион туралы ұғымды;
      - азықты малға әзірлеп беруді ұйымдастыру;
      - толық құнды азықтандыруды ұйымдастыру жолдарын біліп шығады.
       5. Курс пререквизиттері:

       Жануарлар морфологиясы

       Жануарлар биохимиясы
       Мал шаруашылығы негіздері
       3.6. Курс постреквизиттері:
      Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
        Қой шаруашылығы,етін,жүнін,елтірісін өндіру технологиясы
        Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
        Жылқы шаруашылығы, жылқы сүтін және етін өндіру технологиясы






   -   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Курс                                                         |Семестр    |
|Дәріс тақырыптары                                            |           |
|1                                                            |2          |
|Кіріспе. Пәнің даму тарихы                                   |1          |
|Азықтардың қорытылуы туралы ұғым                             |1          |
|Азықтардың құнарлығы туралы ұғым                             |1          |
|Азықтардың витаминді,минералды және протеинді құнарлығы,     |1          |
|малдарға әсер етуі                                           |           |
|Ауыл шаруашылығы малдарының азықтары туралы ұғым, жіктелуі   |1          |
|Норма және рацион туралы ұғым                                |1          |
|Суалған сиырларды азықтандыру                                |1          |
|Сауын сиырларды азықтандыру                                  |1          |
|Аталық бұқаларды азықтандыру                                 |1          |
|Ірі қара малының төлі   төлін  азықтандыру.                  |1          |
|Қой малдарын азықтандыру негіздері.                          |1          |
|Жылқы малдарын азықтандыру                                   |1          |
|Шошқа малдарын азықтандыру                                   |1          |
|Қабандар мен торайларды азықтандыру                          |1          |
|Құстарды азықтандыру                                         |1          |
|Тәжірибелік сабақтар                                         |           |
|Зертханадағы қауіпсіздік ережесі                             |1          |
|Азықтардың құнарлылығын анықтау жолдары                      |1          |
|Азықтың құнарлылығын О.Кельнер және Советтік азық өлшем      |2          |
|бірлігі бойы   бойынша анықтау                               |           |
|Суалған сиырларға рацион құру                                |2          |
|Сауын сиырларды азықтандыру рационын құру                    |2          |
|Аталық бұқаларды азықтандыру рационын құру                   |2          |
|Қой малдарын азықтандыру рационын құру                       |2          |
|Шошқаларды азықтандыру рационын құру                         |2          |
|РК 2                                                         |1          |
|Зертханалық сабақтар                                         |           |
|Азықтардың орта үлгісін алу                                  |2          |
|Азықтың алғашқы ылғалдылығын анықтау                         |2          |
|Азықтың гигроскопиялық ылғалдылығын анықтау                  |2          |
|Қатаң азықтардың сапасын анықтау                             |2          |
|Азықтың күлін анықтау                                        |2          |
|Сүрлемді азықтардың сапасын анықтау                          |2          |
|Дәнді дақылдардың сапасын анықтау                            |2          |
|РБ 2                                                         |1          |






                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1. Мал азығы түрлеріне сипаттама
5.2. Азықтардың сапасын бағалау
5.3. Сүрлем дайындау технологиясы
5.4. Қатаң азықтарды дайындау технологиясы
5.5. Пішендемені дайындау технологиясы
5.6. Құрама жемнің мал азықтық сапасы
5.7. Протеиндердің маңызы
5.8. Азық құрамындағы судың маңызы
5.9. Азық құрамындағы өзектің маңызы
5.10. Азотсыз экстрактивті заттар
5.11. Дәрумендердің маңызы
5.12. Етті бағыттағы ірі қара малдарын азықтандыру
5.13. Сүтті бағыттағы ірі қара малдарын азықтандыру
5.15. Биязы жүнді қой малдарын азықтандыру
5.16. Сүтті бағыттағы жылқыларды азықтандыру
5.17. Спорттық жылқыларды азықтандыру


                      6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының  |Тәжірибелік |Зертханалы|Көрнекті  |Өз       |Бақылау  |
|   |тақырыбтары      |(семинарлық)|қ сабақ   |құралдар, |бетімен  |формасы  |
|   |                 |сабағының   |тақырыптар|ТЖО,      |оқып білу|         |
|   |                 |тақырыптары |ы         |плакаттар,|сұрақтары|         |
|   |                 |            |          |зертханалы|         |         |
|   |                 |            |          |қ стенд   |         |         |
|1  |2                |3           |4         |5         |6        |7        |
|1  |Кіріспе. Пәнің   |Зертханадағы|Азықтардың|Азықтардың|Мал      |Ауызша   |
|   |даму тарихы.     |қауіпсіздік |орта      |орта      |азықтанды|сұрау,   |
|   |                 |ережесі     |үлгісін   |үлгісін   |рудың    |зертхана |
|   |                 |            |алу       |алу       |қазіргі  |н2тижес2 |
|   |                 |            |          |          |жағдайы  |         |
|2  |Азықтардың       |Азықтардың  |Азықтың   |Азықтың   |Азықтарды|Ауызша   |
|   |қорытылуы туралы |орта үлгісін|алғашқы   |алғашқы   |ң        |сұрау,   |
|   |ұғым             |алу         |ылғалдылығ|ылғалдылығ|химиялық |зертхана |
|   |                 |            |ын анықтау|ын анықтау|құрамы   |нәтижесі |
|3  |Азықтардың       |Азықтардың  |Азықтың   |Азықтың   |Кельнер  |Ауызша   |
|   |құнарлығы туралы |құнарлылығын|гигроскопи|гигроскопи|азық     |сұрау,   |
|   |ұғым             |анықтау     |ялық      |ялық      |өлшем    |зертхана |
|   |                 |жолдары     |ылғалдылығ|ылғалдылығ|бірлігі  |нәтижесі |
|   |                 |            |ын анықтау|ын анықтау|         |         |
|4  |Азықтардың       |Азықтың     |РБ 2      |РБ 2      |Советтік |Ауызша   |
|   |витаминді,минерал|құнарлылығын|          |          |азық     |сұрау,   |
|   |ды және протеинді|О.Кельнер   |          |          |өлшем    |зертхана |
|   |құнарлығы,       |және        |          |          |бірлігі  |нәтижесі |
|   |малдарға әсер    |Советтік    |          |          |         |         |
|   |етуі.            |азық өлшем  |          |          |         |         |
|   |                 |бірлігі бойы|          |          |         |         |
|   |                 |бойынша     |          |          |         |         |
|   |                 |анықтау     |          |          |         |         |
|5  |Ауыл шаруашылығы |Суалған     |Қатаң     |Қатаң     |Көк      |Ауызша   |
|   |малдарының       |сиырларға   |азықтардың|азықтардың|азықтарды|сұрау,   |
|   |азықтары туралы  |рацион құру |сапасын   |сапасын   |ң маңызы |зертхана |
|   |ұғым, жіктелуі.  |            |анықтау   |анықтау   |         |нәтижесі |
|   |                 |            |          |          |         |         |
|6  |Норма және рацион|РБ1         |Азықтың   |Азықтың   |Минералды|Ауызша   |
|   |туралы ұғым.     |            |күлін     |күлін     |қ        |сұрау,   |
|   |                 |            |анықтау   |анықтау   |қоспалард|зертхана |
|   |                 |            |          |          |ың маңызы|нәтижесі |
|7  |Суалған сиырларды|Сауын       |Сүрлемді  |Сүрлемді  |Азық     |Ауызша   |
|   |азықтандыру      |сиырларды   |азықтардың|азықтардың|құрамында|сұрау,   |
|   |                 |азықтандыру |сапасын   |сапасын   |ғы зиянды|зертхана |
|   |                 |рационын    |анықтау   |анықтау   |заттарды |нәтижесі |
|   |                 |құру        |          |          |анықтау  |         |
|   |                 |            |          |          |жолы     |         |
|8  |Сауын сиырларды  |Аталық      |Дәнді     |Дәнді     |Азық     |Ауызша   |
|   |азықтандыру.     |бұқаларды   |дақылдарды|дақылдарды|құрамында|сұрау,   |
|   |                 |азықтандыру |ң сапасын |ң сапасын |ғы       |зертхана |
|   |                 |рационын    |анықтау   |анықтау   |каротинні|нәтижесі |
|   |                 |құру        |          |          |ң маңызы |         |
|9  |Аталық бұқаларды |Қой малдарын|РБ 2      |РБ 2      |Ірі      |Ауызша   |
|   |азықтандыру      |азықтандыру |          |          |қараны   |сұрау,   |
|   |                 |рационын    |          |          |бордақыла|бақылау  |
|   |                 |құру        |          |          |у        |жұмысы   |
|10 |Ірі қара малының |Шошқаларды   |Азықтарды|Азықтардың|Сүтті    |Ауызша   |
|   |төлі   төлін     |азықтандыру  |ң орта   |орта      |бағыттағы|сұрау,   |
|   |азықтандыру.     |рационын құру|үлгісін  |үлгісін   |малды    |зертхана |
|   |                 |             |алу      |алу       |азықтанды|нәтижесі |
|   |                 |             |         |          |ру       |         |
|   |                 |             |         |          |ерекшелік|         |
|   |                 |             |         |          |тері     |         |
|11 |Қой малдарын     |Зертханадағы |Азықтың  |Азықтың   |Қой      |Ауызша   |
|   |азықтандыру      |қауіпсіздік  |алғашқы  |алғашқы   |малдарын |сұрау,   |
|   |негіздері.       |ережесі      |ылғалдылы|ылғалдылығ|бордақыла|зертхана |
|   |                 |             |ғын      |ын анықтау|у        |нәтижесі |
|   |                 |             |анықтау  |          |         |         |
|12 |Жылқы малдарын   |Азықтардың   |Азықтың  |Азықтың   |Жүнді    |Ауызша   |
|   |азықтандыру      |орта үлгісін |гигроскоп|гигроскопи|бағыттағы|сұрау,   |
|   |                 |алу          |иялық    |ялық      |қой      |зертхана |
|   |                 |             |ылғалдылы|ылғалдылығ|малдарын |нәтижесі |
|   |                 |             |ғын      |ын анықтау|азықтанды|         |
|   |                 |             |анықтау  |          |ру       |         |
|   |                 |             |         |          |ерекшелік|         |
|   |                 |             |         |          |тері     |         |
|13 |Шошқа малдарын   |Азықтардың   |РБ 2     |РБ 2      |Жылқы    |Ауызша   |
|   |азықтандыру.     |құнарлылығын |         |          |төлін    |сұрау,   |
|   |                 |анықтау      |         |          |азықтанды|бақылау  |
|   |                 |жолдары      |         |          |ру       |жұмысы   |
|   |                 |             |         |          |ерекшелік|         |
|   |                 |             |         |          |тері     |         |
|14 |Қабандар мен     |Азықтың      |Қатаң    |Қатаң     |Шошқа    |Ауызша   |
|   |торайларды       |құнарлылығын |азықтарды|азықтардың|азықтанды|сұрау,   |
|   |азықтандыру.     |О.Кельнер    |ң сапасын|сапасын   |рудағы   |зертхана |
|   |                 |және Советтік|анықтау  |анықтау   |құрама   |нәтижесі |
|   |                 |азық өлшем   |         |          |жемнің   |         |
|   |                 |бірлігі бойы |         |          |маңызы   |         |
|   |                 |бойынша      |         |          |         |         |
|   |                 |анықтау      |         |          |         |         |
|15 |Құстарды         |Суалған      |Азықтың  |Азықтың   |Жұмыртқа |Ауызша   |
|   |зықтандыру.      |сиырларға    |күлін    |күлін     |бағытында|сұрау,   |
|   |                 |рацион құру  |анықтау  |анықтау   |ғы құсты |зертхана |
|   |                 |             |         |          |азықтанды|нәтижесі |
|   |                 |             |         |          |ру       |         |
|   |                 |             |         |          |ерекшелік|         |
|   |                 |             |         |          |тері     |         |




           7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                    Кесте  4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету|
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы        |
|1  |Омарқожаұлы Н. Малды тимді     |5     |4             |100           |
|   |азықтандырудың ғылыми          |      |              |              |
|   |негіздері. А., 2001            |      |              |              |
|2  |Омарқожаев Н. Мал азықтандыру  |10    |4             |100           |
|   |пәнінің практикумы. – А., 2004 |      |              |              |
|3  |Абанова, М.Н. Мал азықтандыру  |31    |4             |100           |
|   |практикумы.- Алматы, 2007      |      |              |              |



                                8. ӘДЕБИЕТТЕР

8.1. Негізгі әдебиеттер
8.1.1 Омарқожаұлы Н. Малды тимді азықтандырудың ғылыми негіздері. А., 2001
   2. Омарқожаев Н. Мал азықтандыру пәнінің практикумы. – А., 2004.
   3. Демеуғалиев, Е. Мал азықтандыру.- Алматы, 2000
   4. Абанова, М.Н. Мал азықтандыру практикумы.- Алматы, 2007
8.2. Қосымша әдебиеттер
   1.  Мал азықтандыру б.1,2 -/ А.Е.Егеубаева,-А.,1993
   2. Богданов Г.А.Кормление с/х животных.-М.,1990
   3. Кормовые рационы и нормы для с/х животных.-М., 1963
Пәндер