Файл қосу

Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                      |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|СЕМЕЙ қаласының  ШӘКӘРІМ атындағы                                           |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат       |ПОӘК                  |                       |
|                             |                      |                       |
|                             |                      |ПОӘК                   |
|                             |                      |042-18-7.1.81/02-2014  |
|ПОӘК                         |                      |                       |
|Студентке арналған «Тамақ    |№1 басылым            |                       |
|өнімдерін зерттеудің әдістері|«11» қыркүйек 2014ж.  |                       |
|және әдістемелері»  пәннің   |                      |                       |
|бағдарламасы                 |                      |                       |





                5В072800– «Өндеу өндірістерінің технологиясы»
                            мамандығына арналған
           «Тамақ өнімдерін зерттеудің әдістері және әдістемелері»


                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ






                             СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ


















                                    Семей
                                    2014
                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ   өнімдері   және   жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының доцент м.а. Касымов Самат Кайратович ___________
    27 тамыз 2014 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1  «Тамақ өнімдері және жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде


    №1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова


    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде


    №1 хаттама 5 қыркүйек 2014ж.


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
















    |    |Мазмұны                                                           |    |
|    |1     Жалпы талаптар                                              |4   |
|    |2     Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу   |5   |
|    |3     Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар                   |7   |
|    |4     Курс форматы                                                |7   |
|    |5     Курс саясаты                                                |7   |
|    |6     Баға қою саясаты                                            |8   |
|    |7     Әдебиеттер                                                  |9   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |




























































    1 ЖАЛПЫ ТАЛАПТАР


    1.1 Оқытушы және пән жайлы жалпы мәліметтер
    Касымов Самат Кайратович, т.ғ.к., доцент м.а.
    «Тамақ өнімдерінің  және  жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  технологиясы»
    кафедрасы
    Байланысу ақпараты - тел.:35-48-56, оқу ғимараты №9, №211 кабинет
    Сабақты өткізу орны  - №208 аудитория
    Пән  бойынша несие саны  - 3


    1.2 Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы:
    Курс  элективті  пән,  студенттерді  ғылыми  зерттеу  жұмысын   орындау
    ерекшеліктерімен  таныстыруға,  ғылымға  және  болашақ  қоғамдағы  ролі
    туралы қажет көзқарасты қалыптастыруға  бағытталған.  Ғылыми-техникалық
    прогрестің қарқынды дамудың заманауи  жағдайында  ғылыми  және  ғылыми-
    техникалық ақпарат көлемінің интенсивті ұлғаюы,  білімнің  ауысуы  және
    жаңаруы  өзіндік  жұмысқа  қабілетті,   өндіріске   жаңа   прогрессивті
    техникалық шешімдер  және  технологиялар  енгізе  алатын  жоғары  жалпы
    ғылыми және кәсіби  дайындығы  бар  жоғары  кәсіпті  мамандар  дайындау
    ерекше маңызды орын алады.




    1.3 Пәнді оқытудың мақсаты:
    Тәжірибесі бар тамақ өндірісі инженерінің қатысуын қамтамасыз  етілетін
    ғылыми зерттеу саласында білімді, дағдыны  және  кәсіби  құзіреттілікті
    пішіндеу, академиялық және әлеуметтік-жеке компетенцияны бекіту.


    1.4 Пәнді оқытудың негізгі міндеттері:
    Пәннің негізгі мақсаты барлық студенттерді ғылыми жұмысқа тарту, ҒЗЖ
    кезеңдерін оқу жолымен мамандық бойынша тапсырмаларды шығармашылық шешу
    тәжірибесін үйрену, сараптамалық және теоретикалық зерттеудің заманауи
    әдістерін және құралдарын оқу, сараптамалық мәліметтерін өндеу
    әдістерін меңгеру, ҒЗЖ бойынша есеп құрылымын білу, библиографияны құру
    ережелері және т.б.


    1.5 Оқытудың нәтижесі:
    Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
    -білім:
    Ғылыми-зерттеу жұмысының кезеңдерін;
    Қолданбалы мәселелерді шешу үшін теоретикалық зерттеу әдістерін;
    Сараптамалық  зерттеулерді  өткізу  әдістемесі  және  оның  нәтижелерін
    өндеу.
    -дағды:
    Зерттеу  әдістерімен   және   технологиялары,   әлеуметтік-экономикалық
    жүйелер және үрдістер.
    -үйрену: ғылыми зерттеулер өткізу ережесін және тәртібін.
    -істей алу:
    Курстық және дипломдық жобалар, СҒЗЖ жұмысында ғылыми  зерттеу  білімін
    пайдалану.
    -түсіну: ғылыми жұмыстарды жоспарлау әдістерін.
    -болу керек:
    ғылыми әрекет мазмұны туралы түсінік;
    өндірістік-қоғамдық әрекеттінде ғылыми зерттеудің ролі және орны туралы
    түсінік.
    - қабылдау:
    Ғылыми зерттеу өткізуде дағды;
    Есептеу техникасын қолдану арқылы жұмыс істеу.


    1.6 Курс пререквизиттері:
    1.6.1 мамандыққа кіріспе
    1.6.2 Астық-түйір сапасына әсер ететін факторлар


    1.7 Курс постреквизиттері:
    1.7.1 Өндеу өндірістерін жобалау және жоспарлау
    1.7.2 Астық-түйір және өндеу өнімдерін тауартану

      2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ
                                                                   1 - кесте
|№  |Тақырыптар атауы              |Сағаттар                    |Әдебиеттер  |
|   |                              |Д    |П |З |ОБАӨЖ   |БАӨЖ   |            |
|1  |2                             |3    |4 |5 |6       |7      |8           |
|   |Дәрістік сабақтар             |     |  |  |        |       |            |
|1  |Терминдер және анықтамалар    |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.2,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.3,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|2  |Зертханалық бақылауды         |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |ұйымдастыру                   |     |  |  |        |       |7.1.3,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.4, 7.2.3|
|3  |Шикізат және тамақ өнімдері   |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |сапасының көрсеткіштерін      |     |  |  |        |       |7.1.5,      |
|   |анықтау әдістері              |     |  |  |        |       |7.2.1, 7.2.3|
|4  |Спектральді әдістер           |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.2,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.1, 7.2.3|
|5  |Рефрактометрия және           |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |поляриметрия                  |     |  |  |        |       |7.1.4,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.3, 7.2.4|
|6  |Хроматография                 |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.2,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.1, 7.2.3|
|7  |Реологиялық зерттеу әдістері  |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.4,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|8  |Салыстырмалы тығыздық,        |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |қышқылдық                     |     |  |  |        |       |7.2.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.1, 7.2.3|
|9  |Құрғақ заттар және ылғалдылық |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.2,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|10 |Судың белсенділігі            |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.4,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|11 |Ақуыз. Липидтер               |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.4,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|12 |Көмірсулар. Дәрумендер        |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|13 |Минералды заттар              |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.2,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|14 |Функциональді-технологиялық   |1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |қасиеттер                     |     |  |  |        |       |7.1.2,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.1, 7.2.3|
|15 |Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі|1    |  |  |        |       |7.1.1,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.5,      |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2, 7.2.3|
|   |Зертханалық сабақтар.         |     |  |  |        |       |            |
|16 |Балаларға арналған тамақтардан|     |  |  |        |       |7.2.2       |
|   |талдауға үлгі алу. Нетто      |     |  |4 |        |       |            |
|   |салмағын және көлемін анықтау |     |  |  |        |       |            |
|17 |Шикізат және дайын өнімдер    |     |  |4 |        |       |7.1.5       |
|   |қасиеттерін анықтаудың        |     |  |  |        |       |            |
|   |аналитикалық әдістері         |     |  |  |        |       |            |
|18 |Ылғалдылық және құрғақ        |     |  |4 |        |       |7.1.3       |
|   |заттардың массалық үлесін     |     |  |  |        |       |7.2.3       |
|   |анықтау әдістері              |     |  |  |        |       |            |
|19 |Көмірсуларды анықтау әдістері |     |  |3 |        |       |7.2.3.      |
|20 |Ақуызды анықтау әдістері      |     |  |  |1       |       |7.1.1       |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.1.2       |
|21 |Дәрумендерді анықтау әдістері |     |  |  |1       |       |7.1.1       |
|   |                              |     |  |  |        |       |7.2.2       |
|22 |Зертханалық сабақ 7.          |     |  |  |1       |       |7.2.2       |


    3 ПӘНДІ ОҚЫТУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР


      Білім алушы пәнді оқуға арналған әдістемелік нұсқаулармен танысып,
пәнді толық меңгерулері керек. Пәннің оқу-әдістемелік кешенін құрастыру
кезінде  пәннің кейбір бөлімдерін білім алушылар өздігімен меңгеру керек.
      Әдістемелік нұсқаулар құрамына кіретіндер:
      - пәнді оқуда қажетті жоспарлау, уақытты ұйымдастыру (орындау уақыты);
      - оқу-әдістемелік кешенін қолдану нұсқасы;
      - әдебиеттер мен оқулықтарды қолдана білу;
      - емтиханға даярлану үшін берілетін кеңестер.


      4 КУРС ФОРМАТЫ

      «Тамақ өнімдерін зерттеудің әдістері және әдістемелері»  пәнін оқу бір-
бірімен  тығыз  байланысты  төрт  сабақтан  тұрады:  дәрістер,   зертханалық
сабақтар, білім алушылардың оқытушымен аудиториядағы  өздік  жұмысы  (ОБАӨЖ)
мен  білім  алушылардың  өздік  жұмысы  (БАӨЖ).  Пәннің  маңызды  және  қиын
меңгеретін бөлімдерінің маңызды формасы дәріс болып  табылады;  содан  кейін
нақты  тәжірибелер  және  олардың  нәтижелерінен  алынатын  нақты   шешімдер
зертханалық практикум  болып  табылады.  Әдебиетпен  қамту,  оқу-әдістемелік
және қиындығы жағынан ең  қол  жетімді  материал  БАӨЖ  және  ОБАӨЖ  түрінде
орындалады. Зертханалық практикум ерекше мағынаға ие (барлық  оқу  уақытының
~ 50 %).  Зертханалық жұмыстарды  орындау  көзбен   бақылап  және  теориялық
материалды бекітуге,  оқу  және  ғылыми-зерттеу  тәжірибесін  дамытуға  және
жүзеге  асыруға,  логикалық  ойлауға  және  негізделген   шешімдер   жасауға
мүмкіндік береді. БАӨЖ және ОБАӨЖ күнделікті және міндетті  болып  табылады,
оқытушының   тыңғылықты   бақылауында   және   нақты   тапсырмалар   бойынша
орындалады.

      5 КУРС САЯСАТЫ

      Сабаққа қатысу:  Дәріс  және  Зертханалық  сабақтарға  міндетті  түрде
қатысу. Егер студент белгілі бір себептермен сабаққа қатыса  алмаса,  барлық
өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс.
      Тәртіп:  Сабақ  үстінде  үнемі  тәртіп  бұзған  студент   аудиториядан
шығарылып жіберіледі  және  барлық  курс  бойынша  «қанағаттанғысыз»  бағасы
қойылады.
      Бақылау жұмыстары:  Межелік  бақылау  қорытындысы  студенттің  сабаққа
қатысуын, өздік жұмысты уақытында орындауын,  сабақта  ауызша  және  жазбаша
түрде жауап беруін ескере отырып қойылады.
      Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу  үшін  қатаң  жазалап  аудиторядан
шығарумен қоса, жалпы курс үшін «F» бағасын қоюмен қамтылады.
      Ұялы телефон:  Сабақ кезінде ұялыұ телефондар өшірілуі керек.
      Емтихан: Қорытынды емтихан  оған  босатылған  барлық  студенттер  үшін
билеттік жүйе негізінде жүргізіледі.  Билеттің  әрбір  нұсқасы  үш  сұрақтан
тұрады.  Емтиханның  қорытынды  бағасы  қорытынды  аттестациямен  емтиханның
орташа проценті арқылы есептеледі

      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ

      Апта  бойынша және бақылау түрі  бойынша  баллдардың  бөлінуі  кестеде
көрсетілген.

    «Тамақ өнімдерін зерттеудің әдістері және әдістемелері» пәні бойынша
                             баллдардың бөлінуі
                                                                    2- кесте
|Апта|Бақылау түрі                                      |Барлық  |Ескерту    |
|    |                                                  |балл    |           |
|1   |2                                                 |3       |4          |
|1   |1-7 апта аралығындағы барлық аудиториялық сабақ   |30      |           |
|    |түрлеріне қатысу                                  |        |           |
|    |Аудиториялық сабақтарға келу және дайындалу - бұл |        |           |
|    |баллдар электрондық журналған енгізілмейді,       |        |           |
|    |оқытушы тек оқушының сабақта болған болмағанын    |        |           |
|    |белгілейді.                                       |        |           |
|2   |Дәрістік сабақтар                                 |        |           |
|3   |Пр  Практикалық сабақтар                          |50      |           |
|    |Практикалық (семинарлық) және зертханалық         |        |           |
|    |сабақтарда білімді тексеру - ауызша, жазбаша,     |        |           |
|    |аралас сұрау, тест-бақылау, дискуссия және т.б.   |        |           |
|4   |Зертханалық сабақтар                              |50      |           |
|    |Зертханалық сабақтарда білімді тексеру - ауызша,  |        |           |
|    |жазбаша, аралас сұрау, тест-бақылау, дискуссия    |        |           |
|    |және т.б.                                         |        |           |
|5   |БАӨЖ                                              |75      |           |
|    |Білім алушының өздік жұмысы (БАӨЖ) – үй           |        |           |
|    |тапсырмасын орындау (курстық жұмыс (жоба),        |        |           |
|    |есептеу-сызу жұмыстары, реферат және т.б.)        |        |           |
|6   |ОБАӨЖ                                             |35      |           |
|    |Оқытушымен бірге білім алушының өздік жұмысы      |        |           |
|    |(ОБАӨЖ) – тренингтер, дөңгелек үстелдер, эссе     |        |           |
|    |жазу, бақылау жұмыстары және т.б.                 |        |           |
|7   |1 аралық бақылау                                  |60      |           |
|1-7 аптадағы оқу нәтижесі бойынша балл жиыны           |300     |           |
|    |8-15 апта аралығындағы барлық аудиториялық сабақ  |30      |           |
|    |түрлеріне қатысу                                  |        |           |
|    |Аудиториялық сабақтарға келу және дайындалу - бұл |        |           |
|    |баллдар электрондық журналған енгізілмейді,       |        |           |
|    |оқытушы тек оқушының сабақта болған болмағанын    |        |           |
|    |белгілейді.                                       |        |           |
|10  |Дәрістік сабақтар                                 |        |           |
|11  |        Практикалық сабақтар                      |50      |           |
|    |Практикалық (семинарлық) және зертханалық         |        |           |
|    |сабақтарда білімді тексеру - ауызша, жазбаша,     |        |           |
|    |аралас сұрау, тест-бақылау, дискуссия және т.б.   |        |           |
|12  |Зертханалық сабақтар                              |50      |           |
|    |Зертханалық сабақтарда білімді тексеру - ауызша,  |        |           |
|    |жазбаша, аралас сұрау, тест-бақылау, дискуссия    |        |           |
|    |және т.б.                                         |        |           |
|13  |БАӨЖ                                              |75      |           |
|    |Білім алушының өздік жұмысы (БАӨЖ) – үй           |        |           |
|    |тапсырмасын орындау (курстық жұмыс (жоба),        |        |           |
|    |есептеу-сызу жұмыстары, реферат және т.б.)        |        |           |
|14  |ОБАӨЖ                                             |35      |           |
|    |Оқытушымен бірге білім алушының өздік жұмысы      |        |           |
|    |(ОБАӨЖ) – тренингтер, дөңгелек үстелдер, эссе     |        |           |
|    |жазу, бақылау жұмыстары және т.б.                 |        |           |
|15  |2 аралық бақылау                                  |60      |           |
|8-15 аптадағы оқу нәтижесі бойынша балл жиыны          |300     |           |
|Емтиханнан алған балл жиыны                            |400     |           |
|Академиялық аралықта алған балл жиыны                  |1000    |           |



      7 ӘДЕБИЕТТЕР

7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1 Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан,  Г.Т.  Кажибаева.  Учебное
пособие для студентов специальности 050728  –  «Технология  перерабатывающих
производств» / – Семей: СГУ им Шакарима, 2012. с.135
7.1.2  Б.Қ.Әсенова,  Қасымов  С.Қ.   Астық   түйірді   сақтау   және   өңдеу
технологиясы:  Оқу  құралы.-  Семей:  Семей   қаласының   Шәкәрім   атындағы
Мемлекеттік университеті, 2013. с.106
7.1.3  Б.К.  Асенова,  Ребезов  М.Б.,  Амирханова  К.Ж.,  Нургазезова  А.Н.,
Бакирова  Л.С.  Ет  өнімдерін  өндірудің  физика-химиялық  және  биохимиялық
негіздері: Е 88 Оқу құралы /– Алматы, 2013. с.130
7.1.4  Н.Л.Наумова,  М.Б,Ребезов,  Е.Я.Варганова   Функциональные   продукты
питания.  Спрос  и  предложение:  монография/-Челябинск:  издателский  центр
ЮУрГУ, 2012. с.78
7.1.5  М.Б.Ребезов,  Е.П.Мирошникова,  Н.Н.Максимюк  и  др.  Технохимический
контроль и управление качеством производства мяса и  мясопродуктов:  учебное
пособие/ - Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011. с.107


    7.2 Қосымша әдебиеттер:
7.2.1 Резчиков В.А., Налееев О.Н., Савченко С.В. Технология  зерносушения  –
Учебник. - Алматы, 2010. с.400
7.2.2 Вобликов Е.М. и др Послеуборочная обработка и  хранение  зерна  -  М.-
2009. с.240
7.2.3  Демский  А.Б.  Комплектные  зерноперерабатывающие   установки   малой
мощности.  2009. с. 263
7.2.4  Филин  В.М.  Оценка  качества  зерна  крупяных   культур   на   малых
предприятиях. 2008. с.250




Пәндер