Файл қосу

Құс етінің химиялық құрамы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|СЕМЕЙ қаласының  ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат      |ПОӘК                 |                       |
|                            |                     |                       |
|                            |                     |ПОӘК                   |
|                            |                     |042-18-7.1.28/02-2014  |
|ПОӘК                        |                     |                       |
|«Құс өңдеу өндірістеріндегі |№1  басылым          |                       |
|қалдықсыз технологиялар»    |«___»_______2014 ж   |                       |
|пәнінің магистрантқа        |                     |                       |
|арналған  бағдарламасы      |                     |                       |





            «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар»

                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




       6М072700– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы үшін





                        МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
                                 БАҒДАРЛАМАСЫ





















                                    Семей


                                     2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  
технологиясы»   кафедрасының    т.ғ.к    доцент    м.а    Нұрымхан    Гүлнұр
Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж.
     
    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1    «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының  
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
     
    №1 хаттама «3» қыркүйек 2014 ж.
     
    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова
     
    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде
     
    №1 хаттама «5» қыркүйек 2014 ж.
     
    Төрайымы ______________  С.С.Толеубекова
     
    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
     
    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж
     
    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
 
 
    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                             |4   |     |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|5   |     |
|3   |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар                  |6   |     |
|4   |Курс форматы                                               |6   |     |
|5   |Курс саясаты                                               |7   |     |
|6   |Баға қою саясаты                                           |7   |     |
|7   |Әдебиеттер                                                 |  8 |     |


































   1.  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

     • Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрымхан Г.Н.
     • «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы;
     • Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 213;
     • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 208;
     • Пән атауы - «Құс өңдеу  өндірістеріндегі  қалдықсыз  технологиялар»;



     • Кредит саны- 3;


      1. Пәннің  қысқаша мазмұны:
      Тамақ өнімдерінің сапасына әсер ететін негізгі физикалық және химиялық
факторларды  зерттеу.  Тамақ  өнімдерінің  химиялық  құрамы   және   физика-
механикалық  қасиеттері.  Шикізат  қасиеттері,   олардың   сапасын   анықтау
тәсілдері. Тамақ өнімдерінің сапасына әсер  ететін  негізгі  физика-химиялық
факторларды зерттеу. Рецептура және негізгі технологиялық процесстер.
       «Құс өңдеу өндірістеріндегі  қалдықсыз  технологиялар»  пәнінің  оқу-
әдістемелік кешені 6М072700 –  «Азық  –  түлік  тағамдарының   технологиясы»
мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды  курс
мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде  игеретін  курс
саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді  оқып-үйретудің   негізі
болып табылады.

      1.2 Пәнді оқыту мақсаты:
      Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар саласында  қолдану.
Білім алушыларға білім беру,  оларға  болашақ  арнаулы  инженерлік  пәндерді
меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде  жұмыс
істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу.


        1.3 Пәннің негізгі міндеттері:
         Білім  алушыларды   техника   түсінігімен,   өндіріс   және   еңбек
құралдарының  дамуымен   және   тағам   өнімдері   өндіріснде   қолданылатын
физикалық, биохимиялық, молекулалық - генетикалық,  биологиялық  әдістерімен
және ақпараттық технологиялармен таныстыру.

      1.4 Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
      Білім алушы өндіріс өнімдерінің түрлерін  және  олардың  құрылымы  мен
қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды  өндіру  технологиясын
үйренеді. Білім алушылар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен  қатар,
тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу  және  өндіру  технологиясымен  танысу
арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет:
      - Астық астық сақтау мәселелерді білуі;
      - Өңдеу өнімдердің тағамдық және биологиялық  құндылығын,  құрылымдық
        ерекшелігін білуі;
      - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
      - Бұл білімдерді теориялық  және  практикалық  мақсаттарда  пайдалану
        дағдысын білуі;

     1.5 Курстың пререквизиттері:
      Пререквизиттері жоқ


                   1.6               Курстың               постреквизиттері:


   1.6.1 Тағам өнімдерінің физико -  химиялық  және  құрылым  -  механикалық
зерттеулер
   1.6.2 Тағам өнімдерінің ресурс үнемдеу технологиясы




2. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ

                                        кесте - 1
|   |Тақырып аты және мазмұны                               |Сағаттар саны     |
|№  |                                                       |                  |
|   |Дәріс тақырыптары                                      |                  |
|1  |2                                                      |3                 |
|   |Модуль – 1. Қазақстандағы құс ұшасын өңдеудің қазіргі кездегі жағдайы     |
|1  |Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптерінің        |3                 |
|   |қазіргі кездегі жағдайы                                |                  |
|2  |Құс еті.  Құс етінің химиялық құрамы                   |3                 |
|3  |Құс етінің морфологиялық құрамы                        |3                 |
|4  |Құс етінің химиялық құрамы мен қасиеті                 |3                 |
|   |Модуль – 2. Құс етінің фихика – химиялық және биохимиялық көрсеткіштері   |
|   |Құс етінің органолептикалық және физика-химиялық       |3                 |
|5  |қасиеттері                                             |                  |
|6  |Құс етінің жетілуі                                     |2                 |
|7  |Әртүрлі факторлар әсерінен құс етінің өзгеруі          |2                 |
|8  |Жылумен өңдеу кезінде негізгі тамақтық заттардың       |3                 |
|   |өзгеруі                                                |                  |
|   |Модуль – 3. Етті пісіру кезіндегі құрамының өзгеруі                       |
|9  |Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы       |4                 |
|   |тағамдық құндылығы мен құрамының өзгеруі               |                  |
|10 |Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі және ет         |2                 |
|   |өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру             |                  |
|11 |Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды   |2                 |
|   |пайдалану                                              |                  |
|   |Барлығы                                                |30                |
|   |Зертханалық жұмыстар тақырыбы                          |                  |
|1  |Жалпы химиялық құрамын анықтау                         |2                 |
|2  |Органолептикалық корсеткіштерін анықтау                |2                 |
|3  | Аминқышқылды және май – қышқылды құрамды              |2                 |
|4  |анықтау                                                |                  |
|5  | Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау        |3                 |
|6  | Құрылым – механикалық қасиеттері                      |2                 |
|7  | Өңдеудің математикалық тәсілі                         |2                 |
|8  |«In vitro» ас қорыту ферментінде ақуыздың              |2                 |
|   |қорытылуын анықтау                                     |                  |
|Барлығы                                                    |15                |



   3. ПӘНДІ ОҚУҒА БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУ


    «Құс  өңдеу  өндірістеріндегі  қалдықсыз  технологиялар»  пәнінің  оқу-
әдістемелік кешені 6М072700  –  «Азық  –  түлік  тағамдарының  технологиясы»
мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт  бойынша  жасалынған.  «Құс  өңдеу
өндірістеріндегі қалдықсыз  технологиялар»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені
осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және  төмендегі
құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы»  мамандығы  бойынша
мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС  7.09.061-2008, ҚР  Білім
және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31тамыз.


   4. КУРС ФОРМАТЫ

      Бұл пәнді оқу барысында, пәннің  мақсаты  мен  міндеті  іске  асырылуы
тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі  тиіс.
Білім алушылар  өз  алдына  БАӨЖ  тақырыптарын  толықтай  қамтып,  тапсыруға
міндетті.




    5   КУРС САЯСАТЫ

      «Құс өңдеу  өндірістеріндегі  қалдықсыз  технологиялар»  пәнінің  оқу-
әдістемелік кешені 6М072700  –  «Азық  –  түлік  тағамдарының  технологиясы»
мамандығы бойынша  оқытылатын  магистранттарға  арналған.  Білім  алушыларды
курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу  процесінде  игеретін
курс саясатымен  таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешен  пәнді  оқып-үйретудің
негізі болып табылады.


     6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ


      Білім алушылардың үлгерім  бақылауы  ағымды,  шектік  және  қорытынды
бақылау  арқылы  жүзеге  асырылады.   Баға    «Білім   алушылардың   білімін
рейтингтік бағалау» стандарты бойынша қойылады.  Қорытынды  бақылау  емтихан
түрінде  алынады.  Ол  ауызша  сұрау  немесе  жазбаша  тест  көмегі   арқылы
жүргізіледі.  Қорытынды  баға  әрбір  сабақтың,  рефераттың,  сонымен  қатар
экзамен нәтижелері арқылы қойылады.
      Егер білім алушылардың семестр бойынша рейтинг баллдарының жиыны 50 %-
ға тең немесе одан көп болса, ол жиынтық бақылауға жіберіледі.
      Қосымша балдар:
  - шығармашылықтық көзқарасы үшін;
  - оқу процесіне белсене қатысуы үшін;
  - ғылыми-зерттеу жұмысын, ғылыми мақала жазғаны үшін;
  - жұмыста әртүрлі ақпарат көздерін қолданғаны үшін;
  - БАӨЖ қосымша әдебиет көздерін пайдалану;
        -      жұмысты мерзімінен бұрын тапсыру.
                                                                     3-кесте
|Апта    |Бақылау түрі                          |Барлығы      |Ескерту     |
|1       |2                                     |3            |4           |
|        |Аудиториялық сабақ түрлеріне қатысуы 1|30           |            |
|        |және 7 апта бойынша                   |             |            |
|1       |Дәріс                                 |5            |            |
|2       |Дәріс                                 |5            |            |
|3       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№1 БАӨЖ                               |55           |            |
|4       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|5       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|6       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№2 БАӨЖ                               |55           |            |
|7       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 1                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 1 және 7 апта бойынша      |300          |            |
|        |Аудиториялық сабақ                    |30           |            |
|        |түрлеріне қатысуы 8 және              |             |            |
|        |                                      |             |            |
|        |15 апта бойынша                       |             |            |
|8       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|9       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№3 БАӨЖ                               |35           |            |
|10      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|11      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№4 БАӨЖ                               |35           |            |
|12      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|13      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|14      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|        |№5 БАӨЖ                               |40           |            |
|15      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 2                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 8 және 15 апта бойынша     |300          |            |



        7 ӘДЕБИЕТТЕР

    7.1 Негізгі әдебиеттер:
    7.1.1 Құлажанов Қ., Күзембаев Қ. Тамақ өнеркәсібі мамандарына  арналған
орысша-қазақша сөздік. – Алматы: АТУ баспасы. 2004. – 304 б.
    7.1.2 Қазақстан Республикасының Президенті  Н.Ә.  Назарбаевтың  халыққа
Жолдауы «Дағдарыстан – дамуға» // Ақиқат – Алматы: 2009. – № 4. –  Б.  3-10.

    7.1.3  Назарбаев  Н.А.  Жаңа  әлемдегі  жаңа  қазақстан  //   Қазақстан
Республикасының президентінің жолдауы: опубл. 28.02.2007.
    7.1.4 Назаренко Ю. Нам эти задачи по  силам  //  Газета  Рудный  Алтай:
опубл. 20.11.2009. – № 184-185 (18803).
    7.1.5  Туменова  Г.Т.,  Нурымхан  Г.Н.,  Максимова  Е.  А.  Современное
состояние  птицеперерабатывающей  промышленности  в  Казахстане  //  Вестник
Евразийского  инновационного университета. – Павлодар, 2010.–  №1.–  Б.  90-
93.
    7.1.6 Ахметжанов Д.К.,  Продуктивные  качества  уток  при  естественном
освещении. // Животноводство, кормопроизводство  и  ветеринарии.  –  Алматы:
ТОО «Бастау», 2007. - №1. – С. 20-24.
    7.1.7 Слесаренко Н.А., Василевич Ф.И., Жаров А.В. и др. Ветеринария.  –
М.: Издательский центр «Академия», 2005. – 400 с.


    7.2 Қосымша әдебиеттер:
    7.2.1 Адрышев, А.К. Актуальные проблемы экологической безопасности и
пути их решения в Казахстане/ А.К. Адрышев; Восточно-Казахстанский гос.
техн. ун-т им. Д.Серикбаева.- Усть-Каменогорск: ВКГТУ, 2008.- 515с.
    7.2.2 Ахметжанов Д.К., Жазылбеков Н.А.,  Ашанин  А.И.,  Федосова  Л.Н.,
Егеубаева Г.С. Методические  рекомендации  по  составлению  сбалансированных
рационов кормления сельскохозяйственной птицы. – Алматы: «Нур-Принт»,  2007.
– 40 с.
    7.2.3 Туменова Ғ.Т., Нұрымхан Г.Н. ІІ категориялы  бройлер  балапанының
морфологиялық  құрамы  //  Экономиканың  жаһандануы  жағдайында   азық-түлік
өнімдерін  өндірудің  өзекті  мәселелері:  халықар.  ғылыми-тәжіриб.   конф.
материалдары – Семей: Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университеті.  –
2009. – Б. 81-82.
    7.2.4 Антипова Л.В. Пути рационального использования продуктов разделки
птицы для расширения ассортимента мясных  продуктов,  биологически  активных
препаратов и  кормопродуктов  //  Междунар.  науч.-практ.  конф.  –  М.:  ГУ
ВНИИПП, 2006. – 280 с.
    7.2.5 Бессарабов  Б.Ф.,  Бондарев  Э.И.,  Столяр  Т.А.  Птицеводство  и
технология производства яиц и мяса птиц. – М.: Издательство «Лань»,  2005  -
352 с.
    7.2.6 Нұрымхан Г.Н., Туменова Ғ.Т. ІІ категориялы  бройлер  балапанының
химиялық құрамы және құндылығы төмен бөліктерін тиімді пайдалану жолдары  //
Азық-түлік  тағамдары  және  халықтық  тұтыну  тауарлары  қауіпсіздігі   мен
сапасы:  халықар.  ғылыми-тәжіриб.  конф.  материалдары  –  Алматы:   Алматы
технологиялық университеті. – 2009. – Б. 201-204.
    7.2.7 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н. Особенности состава  мяса  птицы  //
Аналитический обзор. – Усть-Каменогорск, 2009 – 42 с.
    7.2.8  Нұрымхан  Г.Н.  Бройлер-балапаны  етінің  химиялық  құрамы   мен
тағамдық құндылығы // Шәкәрім  атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің
хабаршысы. – Семей, 2010. – №1. – Б. 34-38.


Пәндер