Файл қосу

Жануар текті өнімдерді сенсорлық талдау





|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты        |ПОӘК                |                        |
|                               |                    |                        |
|                               |                    |                        |
|                               |                    |ПОӘК 042-               |
|                               |                    |18.-7.1.38/01-2014      |
|ПОӘК                           |                    |                        |
|«Жануар текті өнімдерді        |                    |                        |
|сенсорлық талдау» пәннің       |№ 1 басылым         |                        |
|оқытушыға арналған бағдарламасы|11.09.2014 ж.       |                        |








                  «Жануар текті өнімдерді сенсорлық талдау»



                       ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ







               6М073500  – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы үшін









                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ











































                                    Семей


                                    2014


                                 1 Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________«27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1   «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл    өнеркәсіп    бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «3» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.К. Асенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  «5» қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Толеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ














                                   Мазмұны

|1    |Қолдану аясы                                                     |4           |
|2    |Нормативтік сілтемелер                                           |4           |
|3    |Жапы ережелер                                                    |4           |
|4    |Оқу пәнінің мазмұны                                              |6           |
|5    |Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі   |7           |
|6    |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз етілу картасы            |7           |
|7    |Әдебиеттер                                                       |8           |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |
|     |                                                                 |            |






     1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ


    6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы білім  алушыларына  арналған
«Жануар текті өнімдерді сенсорлық  талдау»  пәні  бойынша  оқу-әдістемелік
кешені құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс бағдаламасы.



    2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


        «Жануар текті өнімдерді сенсорлық талдау» пәннің оқытушылары  үшін
нағыз пәннің жұмыс оқу  бағдарламасы  осы  пән  бойынша    оқу  процесінің
ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың  талаптары  мен
сілтемелеріне  сай келеді:
      - 6М073500 - «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша   жалпыға  бірдей
білім  стандарты,  ҚР  МЖБС,  Қазақстан  Республикасының  Білім  және  Ғылым
министрлігінің 2012 жылғы 23 тамызда № 1080 бұйрығымен бекітілген және  іске
қосылған;
      - 6М072800  -  «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы  бойынша
типтік оқу жоспары;
         - СТУ 042-ГУ-4-2014  университет стандарты «Пәннің оқу  әдістемелік
кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»;
          - ДП 042-01.01-2014  Құжаттық  процедура  «Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамы мен құрлымы»;
    -  Семей  қаласының  Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген  мамандық бойынша элективті  пәндердің
жиынтығы.



    3  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


    3.1 Пәннің қысқаша мазмұны:
         Пән профилді болып  табылады.  «Жануар  текті  өнімдерді  сенсорлық
талдау» курсы профилді  пән  болып  саналады  және  білім  алушыларды  тамақ
өнімдерінің сенсорлық талдауға,органолептика ғылымының  анықтамасы,  мақсаты
мен  міндетіне,азық-түлік  тауарының   сапалық   экспертизасында   сенсорлық
анализдің   рөліне,   ғылым   дамунының    перспективасына,    органолептика
стандартизациясына негізделген.


      3.2. Пәнді оқыту мақсаты:
      Жануар текті өнімдерді сенсорлық талдау үшін білікті маман  дайындау,
қазіргі  таңда  ең  маңызды  тапсырма  болып  табылады.   Білім   алушыларды
методологиялық және негізгі дегустациялық  анализ  соның  ішінде  азық-түлік
тауарлардың органолептикалық  (сенсорлық)  көрсеткіштерінің  номенклатурасын
оқыту.




      3.3. Пәннің негізгі міндеттері:
    -   Сапаның   органолептикалық     сараптамасына    қазiргi    деңгейде
ұйымдастырсын  және  сапалық   деңгейіне   арналған   азық-түлiк   тауарлары
саралауға рұқсат беретiн нәтижелердi реттеуді білу;
      - Сарапшылар тестiлеу жүргiзсін және қойылған мiндеттердi  шешiм  үшiн
сенсор әдiстерiн дәлелдi қолданылуді білу;
      - Тамақ өнімге органолептикалық баға берудегі кездесетін  қателіктерді
оқып білу;
      - Сенсорлы анализдің ғылыми дәлелденген әдісітерін білу.


      3.4. Пәнді оқу барысында білім алушы білу керек:
    - Органолептиканың теориялық және практикалық негізі,
    - Өнімге органолептикалық баға берудегі кездесетін қателіктер,
    - Сенсорлы анализдің ғылыми дәлелденген әдісі,
    - Дегустация анализіндегі эксперттік методология.


      Білім алушының қолынан келу керек:


         •  Сапаның  органолептикалық    сараптамасына   қазiргi   деңгейде
           ұйымдастырсын  және  сапалық   деңгейіне   арналған   азық-түлiк
           тауарлары саралауға рұқсат беретiн нәтижелердi реттеу.
         • Сарапшылар тестiлеу жүргiзгенде қойылған мiндеттердi шешiм  үшiн
           сенсор әдiстерiн дәлелдi қолданылу

         3.5. Курстың пререквизиттері:  жоқ


      3.6. Курстың постреквизиттері:

       3.6. 1.Азық-түлік өнімінің қауіпсіздігін бақылау.
       3.6.2. Материалдар  мен  биологиялық  шикізаттардың  микробиологиялық
      және токсикологиялық көрсеткіштерін зерттеу.
       3.6.3.Дайын  өнімнің  қауіпсіздігі  мен  сапасына  қойылатын  негізгі
      талаптар
       3.6.4.Арнайы тағайындалатын өнімдердің технологиясы.

1

      3.7 Пәннің жұмыс бағдарламасынан үзінді:

                                                                  2  1-кесте




     4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ
                                                                     2-кесте
|Тақырып атаулары                                         |Сағат саны         |
|1                                                        |2                  |
|Дәрісханалық сабақ                                                           |
|Модуль 1. Ғылымға кіріспе                                                    |
|1. Органолептика ғылымының анықтамасы, мақсаты мен       |                   |
|міндеті.                                                 |2                  |
|2. Азық-түлік тауарының сапалық экспертизасында сенсорлық|2                  |
|анализдің рөлі.                                          |                   |
|3. Органолептика ғылымына отандық және шетелдік          |2                  |
|ғалымдардың үлесі                                        |                   |
|4. Ғылым дамуының перспективасы.                         |2                  |
|5. Органолептика стандартизациясы.                       |2                  |
|Модуль 2. Ұғымдық құрылғы                                |                   |
|6. Азық-түлік тауарының сапасы сенсорлық характеристика  |                   |
|ретінде.                                                 |2                  |
|7. Сенсорлық анализді тәжірибеде қолдану                 |2                  |
|8. Сенсорлық анализ және оған кері әсер етуші факторлар  |                   |
|                                                         |2                  |
|9. Сезiм мүшелерi көмегiмен анықталатын                  |                   |
|көрсеткiштер.Баллдық шкала.Дегустация                    |2                  |
|Модуль 3. Тамақ өнімдерінің сапасын бақылау              |                   |
|10. Заманауи терминология                                |2                  |
|11. Колоранттар, ароматизаторлардың және дәмдеуіш        |2                  |
|қосылыстардың адамның денсаулығы үшiн қаупі              |                   |
|12. Құрылым, құрамды әсер және конситенция көрсеткiшi    |2                  |
|13. Көзбен бақылау сезімнің табиғаты мен факторы         |2                  |
|14. Иіс сезіну түйсігін анықтау                          |2                  |
|15. Сезімнің сенсорлық түйсіктері                        |                   |
|                                                         |2                  |




      5 ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫП ТІЗІМІ
      5.1.1 Органолептика ғылымына анықтама
      5.1.2 Сапалық экспертизасында сенсорлық анализдің рөлі
      5.1.3 Органолептика ғылымындағы зерттеулер
      5.2.1 Азық-түлік тауарының сапасы сенсорлық мінездеме
      5.2.2 Ғылым дамуына деңгейі
      5.2.3 Органолептика стандартизациясы
      5.3.1 Тәжірибеде сенсорлық анализді қолдану
      5.3.2 Сенсорлық анализ және оған кері әсер етуші факторлар
      5.3.3 Баллдық шкала.Дегустация
      5.4.1 Сезiм мүшелерi көмегiмен анықталатын көрсеткiштер
      5.4.2 Тамақ өнімдерінің сапасын бақылау
      5.4.3 Заманауи терминология
      5.5.1 Колоранттар, ароматизаторлардың және дәмдеуіш қосылыстардың
      адамның денсаулығына қаупі
      5.5.2 Құрылым, құрамды әсер және конситенция көрсеткiшi
      5.5.3 Сезімнің сенсорлық түйсіктері


      6  ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ

|Оқулықтар,оқу-методикалық   |Көшірме саны     |Білім алушылар |Қамтамасыз ету |
|оқу-құрадарының атаулары    |                 |саны           |пайызы         |
|1                           |2                |3              |4              |
|Л.Г. Елисеева, Т.Н.Иванова. |3                |4              |75             |
|Идентификационная и товарная|                 |               |               |
|экспертиза продуктов        |                 |               |               |
|растительного происхождения:|                 |               |               |
|учебное пособие// М.:       |                 |               |               |
|ИНФРА-М, 2012. C 524.       |                 |               |               |
|К.Ж. Амирханов, Б.К.Асенова,|3                |               |75             |
|А.Н. Нургазезова, С.К.      |                 |               |               |
|Касымов, Ш.Б.Байтукенова.   |                 |               |               |
|Современное состояние и     |                 |               |               |
|перспективы развития        |                 |               |               |
|производства мясных         |                 |               |               |
|продуктов функционального   |                 |               |               |
|назначения: монография//    |                 |               |               |
|Алматы, 2013. С 127.        |                 |               |               |
|М.Б. Ребезов, О.В. Богатова,|3                |               |75             |
|Н.Г. Догарева. Основы       |                 |               |               |
|технологии молока и молочных|                 |               |               |
|продуктов: учебное пособие//|                 |               |               |
|Челябинск: Издательский     |                 |               |               |
|центр ЮУрГУ,  2011.  С 123. |                 |               |               |
|Н.Л.Наумова, М.Б.Ребезов,   |4                |               |100            |
|Е.Я.Варганова.              |                 |               |               |
|Функциональные продукты     |                 |               |               |
|питания. Спрос и            |                 |               |               |
|предложение:                |                 |               |               |
|монография//Челябинск:      |                 |               |               |
|издателский центр ЮурГУ,    |                 |               |               |
|2012. C 78.                 |                 |               |               |
|М.Б.Рeбезов,Е.П.Мирошникова.|3                |               |75             |
|Технохимический контроль и  |                 |               |               |
|управление качеством        |                 |               |               |
|производства мяса и         |                 |               |               |
|мясопродуктов: учебное      |                 |               |               |
|пособие// Челябинск:        |                 |               |               |
|издательсикй центр ЮУрГУ,   |                 |               |               |
|2011. C 107.                |                 |               |               |
|                            |                 |               |               |



    7 Әдебиеттер
    7.1 Негізгі әдебиеттер:
    7.1.1   Л.Г.  Елисеева,  Т.Н.Иванова.  Идентификационная   и   товарная
экспертиза продуктов  растительного  происхождения:  учебное  пособие//  М.:
ИНФРА-М, 2012. C 524.
    7.1.2 К.Ж. Амирханов,  Б.К.Асенова,  А.Н.  Нургазезова,  С.К.  Касымов,
Ш.Б.Байтукенова. Современное состояние и перспективы  развития  производства
мясных продуктов функционального назначения: монография//  Алматы,  2013.  С
127.
    7.1.3 М.Б. Ребезов, О.В. Богатова,  Н.Г.  Догарева.  Основы  технологии
молока и  молочных  продуктов:  учебное  пособие//  Челябинск:  Издательский
центр ЮУрГУ,  2011.  С 123.
    7.1.4 Н.Л.Наумова, М.Б.Ребезов, Е.Я.Варганова. Функциональные  продукты
питания.  Спрос  и  предложение:  монография//Челябинск:  издателский  центр
ЮурГУ, 2012. C 78.
    7.1.5  М.Б.Рeбезов,   Е.П.Мирошникова.   Технохимический   контроль   и
управление качеством производства мяса и  мясопродуктов:  учебное  пособие//
Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011. C 107.
    7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1  С.М.  Клунова,  Т.А.  Егорова,  Е.А.  Живухина.   Биотехнология:
учебник// М.: Академия, 2010. C 256.
    7.2.2  Ю.А.Горбунов,  Г.Ф.Медведев,  Н.Г.Минина.  Основы   генетической
инженерии и биотехнологии: учеб.пособ.//  ИВЦ Минфина, 2010. C 287.
        3. O.M.Блинникова. Товароведение  и  экспертиза  вкусовых  товаров:
           yчебное пособие// Мичуринск. Изд.: МичГАУ, 2007. C 234.
        4. E.B Антонова. Товароведение и экспертиза товаров растительного и
           животного происхождения// Иркутск, Изд.: ИГУ,  2011. C 163.


-----------------------
   № |Семестр |Курс |Несиелер  |Дәрістер  |БАОӨЖ |БАӨЖ |Барлығы  |Жиынтық
тексеру формасы | |1 |1 |1 |2 |30 |15 |45 |90 |Емтихан (ауызша) | |


Пәндер