Файл қосу

Сүт қышқылды ірімшік



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                     |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3-деңгейлі СМЖ      |ОӘК                   |ПОӘК                        |
|құжаты              |                      |042-18-23.1.11/01-2013      |
|«Ет және сүт        |Басылым № 1           |                            |
|өнімдерін өңдеу     |                      |                            |
|технологиясы,       |                      |                            |
|гигиенасы және      |                      |                            |
|ветеринариялық      |                      |                            |
|санитариялық        |                      |                            |
|сараптау – ІІ»      |                      |                            |
|пәнінің оқытушыға   |                      |                            |
|арналған жұмыс      |                      |                            |
|бағдарламасы        |                      |                            |




                       ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


 «Ет және сүт өнімдерін өңдеу технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық -
                        санитариялық сараптау - ІІ »

          05120200 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған


                          ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ














                                 Семей 2013

                                  Алғы сөз
   1. ҚҰРАСТЫРҒАН

Құрастырушы: _____ «___»_____2013ж. А. Серикова,   ветеринария  ғылымдарының
кандидаты,  «Ветеринариялық  санитария»  кафедрасының   профессор   міндетін
атқарушы.

2.ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында

Хаттама  «__» ____  2013 ж. №__

Кафедра меңгерушісі________     Е.Омарбеков

2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік ұйымының отырысында

Хаттама  «__» ______  2013ж. №__

Төрайымы ________   А.Тлеубаева

3. БЕКІТІЛДІ
Университеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің  отырысында  мақұлданып   баспаға
ұсынылды

Хаттама  «___» ______  2013 ж. №__

ОӘК төрайымы _______   Г.Искакова

4. АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
















                                   Мазмұны
   1. Қолдану аймағы
   2. Нормативтік нұсқаулар
   3. Жалпы жағдайлар
   4. Оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
   5. Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар
   6. Пән бойынша оқу - әдістемелік картасы
   7. Оқу - әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы
   8. Әдебиеттер


































1. ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ
«Ет және сүт өнімдерін өңдеу  технологиясы,  гигиенасы  және  ветеринариялық
санитариялық  сараптау  -  І»  пән  бойынша  оқу-әдістемелік  кешен  051202-
«Ветеринарлык санитария» мамандығының студенттеріне арналған.

   1. НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР
      Пәннің оқытушыларға  арналған  қазіргі  бағдарламасы  «  Ет  және  сүт
өнімдерін өңдеу  технологиясы,  гигиенасы  және  ветеринариялық-санитариялық
сараптау  -І»   осы  пәнге  арналған  оқу   үрдісін   ұйымдастыру   тәртібін
келесідегідей ұсынылған құжаттардың талаптарына сай орнатылады:
      - Мемлекеттік жалпыға ортақ жоғары білім беру стандарты ;


      -051202-   «Ветеринарная   санитария»,    жоғарғы   оқу    орындарының
мамандарына арналған типтік оқу жоспары - ұсыныс 117.
      - СТУ 042-ГУ-4-2013  Университет  стандарты  «Пәннің  оқу  әдістемелік
кешенінің толтырғанда, құрастырғанда жалпы қойылатын талаптар»;
      - ДП 042-1.01-2013  Құжаттандыру  рәсімі  «  Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешенінің құрлымы мен мазмұны».




                  3. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР


    1. Пәннің қысқаша мазмұны:

            Нарық қатынасының дамуы экономикалық тетіктерді  басқарудың  тез
өсуін  ғылым  мен  техника  жетістіктерін  жан-жақты  пайдалануды,   шикізат
өңдеуді  арттырып  сапалы  өнімдер  шығаруды  талап   етеді.   Осы   бағытта
Қазақстанда  ауыл  шаруашылық  қызметкерлері  мен  мамандары  алдында  өңдеу
кәсіпорындары жүйелерін кеңейту міндеті  тұр.  Қазіргі  кезде  ет  және  сүт
өнімдерін шығаратын шағын кәсіпорындарын салу құрылыстары басталды (  шұжық,
консерві цехтары, ірімшік,  ашытылған  сүт  тағамдары  мен  ұлттық  ет,  сүт
өнімдері және т.б.)
        Бұның  барлығы   бітірушілерден   ет-сүт   өнімдерін   технологиялық
өндірудегі,  дайын  өнімдер  мен   шикізаттардың   сапасын   ветеринариялық-
санитариялық қадағалау туралы терең білімді талап етеді.
      Ет және сүт  өнімдері  адам  тамақтануындағы  толыққұнды  белок  көзі,
организмді  пластикалық  және  энергетикалық  заттармен  қамтамасыз   етеді.
Сондықтан жануарлар белогы адам тамақтануында үлкен орын алады.
       Осыған   сәйкес,   шикізаттың   сапасына   ветеринариялық-санитарияық
қадағалау,  өндірістегі   гигиена    және   дайын   өнімді   ветеринариялық-
санитариялық сараптаудың маңыздылығы артып барады.
         Аталған  пәннің  негізгі  мәні   халықты   өндірістегі   санитарлық
тұрғыдан  жоғары  сапалы  ет  және   сүт   өнімдерімен   қамтамасыз   етумен
қорытындыланады.
3.2. Пәнді оқытудағы  мақсат:  Ет-сүт  өнімдерін  технологиялық  өндірудегі,
өндірістегі гигиена және шикізат пен  дайын  өнімнің  сапасын  бақылау  үшін
сараптаушы,  ұйымдастырушы-басқарушы  және   ғылыми   бағыттағы   мамандарды
дайындау.
3.3. Пәнді оқытудағы негізгі тапсырмасы:  Ет-сүт  өнімдерін  ветеринариялық-
санитариялық бағалаудың ережесі мен гигиеналық зерттеу әдістемесін,  сондай-
ақ дайын өнімдердің технологиясының стандартизациясының негіздерін меңгеру.

      3.4. Оқытудың нәтижесі
Пәнді оқу нәтижесінде студент міндетті:
      Білу керек:
-ет-сүт өнімдерін өндірудегі негізгі технологиясын және гигиенасын;
-  ет-сүт өнімдерін өңдеу тәсілдері және әдістерін;
-  ет-сүт  өнімдерінің  стандартизациясы  және   ветеринариялық-санитариялық
сараптау ережесі мен әдістемесін;
      Ие болу:
-  дайын  өнімдер  мен  шикізаттарды  кесу,  қабылдаудағы  тексеру,   ғылыми
зерттеулердегі органолептикалық, химиялық, бактериологиялық әдістерді;
      Игеру керек:
- өнімнің сапасының сапалылығын анықтау үшін  органолептикалық  және  арнайы
зерттеу әдістерін;
            Істей білу керек:
- ет-сүт өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптауды жүргізуді;
   -ет-сүт   өнімдерін   өңдеудегі   барлық    технологиялық    кезеңдердегі
ветеринариялық-санитариялық шараларды жүргізуді;
-тағам   өнімдері   және   ғимараттардың,   құрал-жабдықтардың   санитарлық-
гигиеналық жағдайы туралы сұрақтары шешуді;
- ет және сүт өнімдерін сату  орындарында,  сақтауда,  тасымалдауда  бақылау
жүргізуді;
      Ие болу керек:
- мал шаруашылығы өнімдерінің  сапасына  әсер  ететін  факторлар  жөнінде  ,
оларды тәжірибе жүзінде есептеуге;
      Меңгеруге тиісті:
-  нормативті құжат талаптарына сәйкес  ет-сүт  өнімдерінен  ветеринариялық-
санитариялық сараптау, технологиялық және басқа да зерттеулерге  сынама  алу
тәртібі;
-  нормативті құжаттарға сәйкес ет және сүт өнімдеріне сезімдік,  физикалық-
химиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді;






   3.5. Курстың пререквизиты :
3.5.1.аналитикалық және  физколлоидтық химия
3.5.2.биологиялық физика
3.5.3.жануарлар физиологиясы
3.5.4.малшаруашылығы негіздері
3.5.5.микробиология және  вирусология
3.5.6.фармакология, токсикология және токсикологиялық анализ.
3.5.7.жануарлар патологиясы
3.5.8. Жануарлар морфологиясы ветеринариялық латын терминологиясымен  3.5.9.
көлікте және шекарадағы ветеринариялық-санитариялық бақылау
3.5.10.санитарлық микробиология
3.5.11.  мал  және  құс  шаруашылығы  өнімдерін  ветеринариялық-санитариялық
сараптау
3.5.12.ветеринариялық радиобиология
3.5.13. мал шаруашылығы өнімдерінің стандартизациясы және технологиясы
   3.6. Постреквизиттер:
3.6.1.өнімдердің  радиациялық  зақымдануындағы   ветеринариялық-санитариялық
сараптау
3.6.2.  ет-сүт  өнімдерінің  технологиясы,  гигиенасы  және  ветеринариялық-
санитариялық сараптау-ІІ
3.6.3.тағам   өндіретін    өндірістік    кәсіпорындардағы    ветеринариялық-
санитариялық сараптау





      3.7. Оқу жұмыс жоспарынан көшірме

                                                                     Кесте 1
|Курс                                                                   |Семестр  |
|1                                                                      |2        |
|Дәріс сабақтары                                                                  |
|Модуль 1. Сүт және сүт қышқылды өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және         |
|ветеринариялық-санитариялық сараптау                                             |
|1. Сүт және сүт қышқылды өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және      |1        |
|ветеринариялық-санитариялық сараптау.                                  |         |
|2-3. Йогурт, қайнатпа, простокваша өнімдерінің технологиясы, гигиенасы |2        |
|және ветеринариялық – санитариялық сараптау.                           |         |
|4. Айранның технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық – санитариялық |1        |
|сараптау.                                                              |         |
|5. Ациофильді және ациофильді сүттің технологиясы, гигиенасы және      |1        |
|ветеринариялық – санитариялық сараптау.                                |         |
|6. Сүзбенің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық – санитариялық |1        |
|сараптау.                                                              |         |
|7-8. Қаймақ пен кілегейдің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық |2        |
|– санитариялық сараптау.                                               |         |
|9. Сары майдың технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық –           |1        |
|санитариялық сараптау.                                                 |         |
|10-11. Қымызбен шұбаттың технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық – |2        |
|санитариялық сараптау.                                                 |         |
|12-13. Ірімшіктің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық –        |2        |
|санитариялық сараптау.                                                 |         |
|14-15. Құрғақ сүт және қосымша сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы |2        |
|және ветеринариялық – санитариялық сараптау                            |         |
|                                                                       |15       |
|Зертханалық сабақтар                                                             |
|Модуль 2. Сүт және сүт қышқылды өнімдерінің сапалылығын анықтау.                 |
|1.Сүт қышқылды өнімдердің зерттеу әдістемесін үйрену.                  |1        |
|2. Айран мен простоквашаны  ветеринариялық - санитариялық сараптау     |1        |
|3. Простокваша мен айранның санитариялық бағасы.                       |1        |
|4. Кілегейдің зерттеу әдістемесін үйрену.                              |1        |
|5. Кілегеймен қаймақты зертханалық зерттеу жне санитариялық бағасы     |1        |
|6.Сүзбенің зерттеу әдістемесін үйрену.                                 |1        |
|7. Аралық бақылау  №1                                                  |1        |
|8. Сүзбені зертханалық зерттеу санитариялық бағасы.                    |1        |
|9. Қымызбен шұбаттың зерттеу әдістемесін үйрену.                       |1        |
|10. Қымызбен шұбатты сараптау және санитариялық бағасы                 |1        |
|11.Сары майды зерттеу әдісін үйрену.                                   |1        |
|12. Сары майды сараптау және санитариялық бағасы                       |1        |
|13. Ірімшіктің зерттеу әдістемесін үйрену.                             |1        |
|14. Ірімшікті ветеринариялық- санитариялық зерттеу және санитариялық   |1        |
|бағасы.                                                                |         |
|Аралық бақылау№2                                                       |1        |
|Қорытынды                                                              |15       |




5. 5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРЫ
 5.1.Ұйытқы
5.2. Ұлттық сүт қышқылды өнімдердін қолданылуы мен  дайындалу  тарихы.  5.3.
Сүзбе өнімдерінің  дайындалу  технологиясы,  гигиенасы  және  ветеринариялық
сараптау.
5.4. Сары май өндірісі үшін сүт пен қаймақтың сапасына қойылатын талаптар.
5.5. Ірімшік жасаудағы сүтке қойылатын талаптар.
5.6. Ірімшіктің жіктелуі. Кептірілген ірімшік. Сүт қышқылды  ірімшік.  Қайта
өнделген ірімшік.


6.ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     Кесте 3
|Тақырып                       |Наглядные  |Өзіндік оқуға арналған      |Бақылау  |
|                              |пособия,   |сұрақтар                    |түрі     |
|                              |ТСО,       |                            |         |
|                              |плакаттар, |                            |         |
|                              |зертханалық|                            |         |
|                              |стенд      |                            |         |
|Дәріс        |Зертханалық     |           |                            |         |
|сабақтары    |сабақтар        |           |                            |         |
|1            |2               |3          |4                           |5        |
|№ 1-2        |№1Сүт қышқылды  |Плакаттар, |1.Сүт қышқылды өнімдер деген|Ауызша   |
|Сүт және сүт |өнімдердің      |слайдтар,  |не?                         |сұрау    |
|қышқылды     |зерттеу         |зертханалық|2.Сүт қышқылды өнімдердің   |         |
|өнімдерінің  |әдістемесін     |сабақтар   |диеталық және емдік қасиеті |         |
|технология   |үйрену.         |дың        |несімен көрсетіледі?        |         |
|сы, гигиенасы|                |әдістеме   |3. Бактериялық ұйытқы       |         |
|және         |                |лік        |дайындау кезінде қандай     |         |
|ветеринариялы|                |нұсқаулары,|бактериялар түрі            |         |
|қ санитария  |                |зерттеу    |қолданылады? Олардың        |         |
|лық сараптау.|                |жүргізуге  |қасиетіне сипаттама         |         |
|             |                |арналған   |беріндер.                   |         |
|             |                |керекті    |4. Сүт қышқылды өнімдердің  |         |
|             |                |реактивтер |дайындаудың технологиялық   |         |
|             |                |мен        |процесстердің жалпы схемасы?|         |
|             |                |құрал-жабды|5. Сүт қышқылды өнімдерді   |         |
|             |                |қтар       |зерттеу үшін сынама алу     |         |
|             |                |           |тәртібі?                    |         |
|№2-3 Йогурт, |№2 Айран мен    |Плакаттар, |1.Простокваша, йогурт және  |Ауызша   |
|ряженка,     |простоквашанывет|слайдтар,  |ряженканың қандай негізгі   |сұрау    |
|простокваша  |еринариялық –   |зертханалық|түрлері өндіріледі? Бұл     |         |
|өнімдерінің  |санитариялық    |сабақтардың|өнімдердің технологиясының  |         |
|технологиясы,|сараптау.       |әдістемелік|дайындау процесіндегі       |         |
|гигиенасы    |                |нұсқаулары,|ерекшеліктер                |         |
|және         |                |зерттеу    |2.Простокваша мен айранның  |         |
|ветеринариялы|                |жүргізуге  |ақаулары.                   |         |
|қ –          |                |арналған   |                            |         |
|санитариялық |                |керекті    |                            |         |
|сараптау.    |                |реактивтер |                            |         |
|             |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|                            |         |
|             |                |қтар       |                            |         |
|№4 Айранның  |№3 Айран мен    |Плакаттар, |1.Айран мен простоквашаны   |Ауызша   |
|технологиясы,|простоквашаның  |слайдар,   |құрамындағы май мен қышқылды|сұрау    |
|гигиенасы    |санитариялық    |зертханалық|анықтау әдісі?              |         |
|және         |бағасы.         |сабақтардың|2.Айранның қандай негізгі   |         |
|ветеринариялы|                |әдістемелік|түрлері өндіріледі?         |         |
|қ            |                |нұсқаулары,|Айранды дайындау            |         |
|санитариялық |                |зерттеу    |технологиясының             |         |
|сараптау     |                |жүргізуге  |просцестерінің              |         |
|             |                |арналған   |ерекшеліктері?              |         |
|             |                |керекті    |                            |         |
|             |                |реактивтер |                            |         |
|             |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|                            |         |
|             |                |қтар       |                            |         |
|№5.          |№4.  Қаймақ пен |Плакаттар, |1.Ациофильді және ациофильді|Ауызша   |
|Ациофильді   |кілегейдің      |слайдар,   |сүттің дайындау             |сұрау    |
|жіне         |зерттеу әдісін  |зертханалық|технологиясының             |         |
|ациофильді   |үйрену.         |сабақтардың|просцесстерінің             |         |
|сүттің       |                |әдістемелік|ерекшеліктері?              |         |
|технологиясы,|                |нұсқаулары,|2.Қаймақ пен кілегейді      |         |
|гигиенасы    |                |зерттеу    |зерттеу үшін сынама алу     |         |
|және         |                |жүргізуге  |тәртібі?                    |         |
|ветеринариялы|                |арналған   |3. Қаймақ пен кілегей       |         |
|қ –          |                |керекті    |құрамындағы май мен қышқылды|         |
|санитариялық |                |реактивтер |анықтау әдісі?              |         |
|сараптау.    |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|                            |         |
|             |                |қтар       |                            |         |
|№6           |№ 5 Қаймақ пен  |Плакаттар, |1.Сүзбені қандай негізгі    |Ауызша   |
|Сүзбені      |кілегейді       |слайдар,   |түрлері өндіріледі? Сүзбені |сұрау    |
|дайындау     |зертханалық     |зертханалық|технологиясының дайындау    |         |
|технологиясы |зерттеу және    |сабақтардың|процесіндегі ерекшеліктер?  |         |
|және         |санитариялық    |әдістемелік|                            |         |
|гигиенасы,   |бағасы.         |нұсқаулары,|                            |         |
|             |                |зерттеу    |                            |         |
|             |                |жүргізуге  |                            |         |
|             |                |арналған   |                            |         |
|             |                |керекті    |                            |         |
|             |                |реактивтер |                            |         |
|             |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|                            |         |
|             |                |қтар       |                            |         |
|№7-8 Қаймақ  |№6 Сүзбені      |Плакаттар, |1.Қаймақ пен кілегейдің     |Ауызша   |
|пен          |зерттеу әдісін  |слайдар,   |қандай негізгі түрлері      |сұрау    |
|кілегейдің   |үйрену.         |зертханалық|өндіріледі? Қаймақ пен      |         |
|технологиясы,|                |сабақтардың|кілегейдің технологиясының  |         |
|гигиенасы    |                |әдістемелік|дайындау процесіндегі       |         |
|және         |                |нұсқаулары,|ерекшеліктер?               |         |
|ветеринариялы|                |зерттеу    |2.Сүзбенің құрамындағы      |         |
|қ –          |                |жүргізуге  |құрғақ зат, май және        |         |
|санитариялық |                |арналған   |қышқылдылығын анықтау үшін  |         |
|сараптау.    |                |керекті    |зерттеуге алынатын орташа   |         |
|             |                |реактивтер |сынама алу тәртібі?         |         |
|             |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|                            |         |
|             |                |қтар       |                            |         |
|№ 9 Сары     |№7Аралық        |Плакаттар, |1.Сары май дегеніміз не?    |1        |
|майдың       |бақылау№1       |слайдар,   |2.Стандартқа сәйкес сары май|рейтингі |
|технологиясы,|                |зертханалық|қандай түрлерге бөлінеді?   |аралығынд|
|гигиенасы    |                |сабақтардың|3.Сары майды өндірудегі     |а өткен  |
|және         |                |әдістемелік|қандай әдістерді білесіз?   |тақырыпта|
|ветеринариялы|                |нұсқаулары.|Олардың айырмашылығы?       |р бойынша|
|қ –          |                |           |4.Сары майды жасау кезіндегі|         |
|санитариялық |                |           |кілегейді шайқауда қандай   |         |
|сараптау     |                |           |факторлар әсер етеді.       |         |
|.            |                |           |                            |         |
|№10-11       |№8 Сүзбені      |Плакаттар, |1.Қымыз бен шұбаттың қандай |Ауызша   |
|Қымызбен     |зертханалық     |слайдар,   |негізгі түрлері өндіріледі? |сұрау    |
|шұбаттың     |зерттеу және    |зертханалық|Қымызбен шұбаттың           |         |
|технологиясы,|санитариялық    |сабақтардың|технологиясының дайындау    |         |
|гигиенасы    |бағасы.         |әдістемелік|процесіндегі ерекшеліктер?  |         |
|және         |                |нұсқаулары.|2.Сүзбе және сүзбе          |         |
|ветеринариялы|                |           |өнімдерінің құрамындағы тұз |         |
|қ –          |                |           |мөлшерін анықтау?           |         |
|санитариялық |                |           |                            |         |
|сараптау.    |                |           |                            |         |
|№12-13       |№9 Қымызбен     |Плакаттар, |1.Ірімшіктің жіктелуі?      |Ауызша   |
|Ірімшікті    |шұбаттың зерттеу|слайдар,   |2.Ірімшікті қайта өндеуге   |сұрау    |
|дайындау     |әдісін үйрену.  |зертханалық|кезінде қолданылатын сүт    |         |
|технологиясы |                |сабақтардың|құрамындағы құрғақ заттың   |         |
|және         |                |әдістемелік|пайыздық мөлшері?           |         |
|гигиенасы.   |                |нұсқаулары,|3.Ірімшікті дайындау        |         |
|             |                |зерттеу    |технологиясынның жеке       |         |
|             |                |жүргізуге  |технологиялық               |         |
|             |                |арналған   |операцияларының мәні?       |         |
|             |                |керекті    |4.Кептірілген сүттің        |         |
|             |                |реактивтер |ферменттерін ірітудің мәні? |         |
|             |                |мен        |5.Ірімшікті жетілу          |         |
|             |                |құрал-жабды|шарттарының мәні?           |         |
|             |                |қтар       |                            |         |
|№14-15 Құрғақ|№ 10 Қымызбен   |Плакаттар, |1.Сүтті қайта өндеуде       |Ауызша   |
|сүт және     |шұбатты сараптау|слайдар,   |кезінде екінші рет өнім алу |сұрау    |
|қосымша сүт  |және            |зертханалық|реті?                       |         |
|өнімдерінің  |санитариялық    |сабақтардың|2.Казеин, сары май, ірімшік,|         |
|технологиясы,|бағасы.         |әдістемелік|сүзбе  қайта өндеу кезінде  |         |
|гигиенасы    |                |нұсқаулары,|сүттін құрамындағы құрғақ   |         |
|және         |                |зерттеу    |заттың пайыздық көрсеткіші? |         |
|ветеринариялы|                |жүргізуге  |3.Құрғақ сүт және қосымша   |         |
|қ –          |                |арналған   |сүт өнімдерін ВСС?          |         |
|санитариялық |                |керекті    |4.Қымызбен шұбаттың         |         |
|сараптау.    |                |реактивтер |ақаулары?                   |         |
|             |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|.                           |         |
|             |                |қтар.      |                            |         |
|             |№ 11. Сары      |Плакаттар, |1.Сары майды өндіру кезінде |Ауызша   |
|             |майдың зерттеу  |слайдар,   |қолданылатын сүттін сапасына|сұрау    |
|             |әдісін үйрену.  |зертханалық|қойылатын талаптар?         |         |
|             |                |сабақтардың|2. Сары майды зерттеу үшін  |         |
|             |                |әдістемелік|орташа сынама алу реті?     |         |
|             |                |нұсқаулары,|.                           |         |
|             |                |зерттеу    |                            |         |
|             |                |жүргізуге  |                            |         |
|             |                |арналған   |                            |         |
|             |                |керекті    |                            |         |
|             |                |реактивтер |                            |         |
|             |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|                            |         |
|             |                |қтар       |                            |         |
|             |№12.Сары майды  |           |1.Сары майдың ылғалдылығын  |Ауызша   |
|             |сараптау және   |           |анықтау тәсілдері?          |сұрау    |
|             |санитариялық    |           |2.Сары май ақаулары.        |         |
|             |бағасы.         |           |.                           |         |
|             |.               |           |                            |         |
|             |№ 13. Ірімшікті |Плакаттар, |1.Ірімшік дайындау кезіндегі|Ауызша   |
|             |зерттеу         |слайдар,   |сүтке қойылатын талаптар?   |сұрау    |
|             |әдістемесі      |зертханалық|2.Ірімшікті зерттеу кезінде |         |
|             |игеру.          |сабақтардың|орташа сынама алу тәртібі?  |         |
|             |                |әдістемелік|3. Ірімшіктің құрамындағы   |         |
|             |                |нұсқаулары,|құрғақ зат, май, тұз және   |         |
|             |                |зерттеу    |қышқылдылығын анықтау       |         |
|             |                |жүргізуге  |әдістері?                   |         |
|             |                |арналған   |                            |         |
|             |                |керекті    |                            |         |
|             |                |реактивтер |                            |         |
|             |                |мен        |                            |         |
|             |                |құрал-жабды|                            |         |
|             |                |қтар.      |                            |         |
|             |№ 14. Ірімшікті |-/-/-/-    |1.Ірімшіктің жетілдірудегі  |Ауызша   |
|             |ветеринариялық  |           |әдістің мәні?               |сұрау    |
|             |санитариялық    |           |.                           |         |
|             |сараптау және   |           |                            |         |
|             |санитариялық    |           |                            |         |
|             |бағасы.         |           |                            |         |
|             |                |           |-----                       |         |
|             |№ 15.           |Плакаттар,с|                            |Өткен    |
|             |Қорытынды       |лайд.      |                            |тақырыпта|
|             |рейтинг өткен   |           |                            |р бойынша|
|             |тақырыптар      |           |                            |ауызша   |
|             |бойынша:5-тен   |           |                            |сұрау.   |
|             |7-ге дейінгі    |           |                            |         |
|             |дәріс курстары. |           |                            |         |


7. ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ.

                                                   Кесте  4
|Оқу әдістемелік ретіндегі оқулықтың  |Нұсқаулар    |Студенттер  |Қамтамсыз    |
|атауы                                |саны         |саны        |ету, %       |
|1                                    |2            |3           |4            |
|1. Сенченко Б. С.                    |10           |6           |100          |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза   |             |            |             |
|продуктов животного и растительного  |             |            |             |
|происхождения». Ростов на Дону , 2001|             |            |             |
|г.с. 702.                            |             |            |             |







































      8. ӘДЕБИЕТТЕР
         Негізгі әдебиеттер
8.1.1.Сенченко Б. С. «Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов  животного
и растительного происхождения». Ростов на Дону, 2001 г.с. 702.
      8.1 Қосымша әдебиеттер
8.1.2.Макаров  В.  А.    «Ветеринарно-санитарная   экспертиза   с   основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1991 г.с. 463.
8.1.3.Макаров В.А. «Практикум по ветсанэкспертизе» М.-1987г
8.1.4.Позняковский  В.  М.  «Экспертиза  мяса  и  мясопродуктов  качество  и
безопасность». Новосибирск, 2005 г. с. 524.
8.2.5.Е.П.Мищенко,  Е.И.Гольдман  «Производство   колбасных   изделий»   М.:
Пищевая промышленность. 1976г.с.213
8.2.6.Е.П.Мищенко,  Е.И.Гольдман  «Технология  и   оборудование   колбасного
производства» М.: Пищевая промышленность. 1969г.с.301
8.2.7.Б.Х.Садыков «Конина» Алма-Ата: Кайнар, 1981г., с.85
8.2.8. З.П.Матюхина, Э.П.Королькова «Товароведение пищевых продуктов»
М.:ИРПО; Изд. центр «Академия», 2000.- 272с.
8.2.9.П.В.Кугенев, Н.В.Барабанщиков «Практикум по молочному делу» М.:
Издат.: Колос 1968г.с.287
8.2.10.Н.В.Барабанщиков «Молочное дело» М.: Агропромиздат, 1990г.с.352
8.2.11.В.М.Богданов «Микробиология молока и молочных продуктов» М.:
Пищепромиздат, 1962г., с.308
8.2.12.В.М.Богданов и др. «Техническая микробиология пищевых продуктов»  М.:
Пищевая промышленность, 1968г., с.740
8.2.13.Горегляд Х. С. и др. «Ветеринарно-санитарная  экспертиза  с  основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с. 575.
8.2.14.А.А.Соколов   «Технология   мяса   и   мясопродуктов»   М.:   Пищевая
промышленность, 1970г., с.740
8.2.15.И.В.Шура  «Руководство  по  всэ  и   гигиене   переработке   животных
продуктов» М.: Пищевая промышленность, 1972г., 1959г.
8.2.16.Г.В.Твердохлеб, З.Х. Диланян, Л.В. Чекулаева,  Г.Г.Шилер  «Технология
молока и молочных продуктов» М.: Агропромиздат, 1991г., с.463
8.2.17.Б.Н.Федотов, Г.В. Колоболотский, В.П. Коряжнов  и  др.  «Ветеринарно-
санитарная экспертиза с технологией  продуктов  животноводства»  М.:  Колос,
1967г., с.544




Пәндер