Файл қосу

Ашыту өндірісінің биотехнологиясы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.__/02-2014   |
|ПОӘК                    |11.09.2014ж.            |                        |
|«Ашыту өндірісінің      |№ 2 басылым             |                        |
|биотехнологиясы 2»      |18.09.2013 ж.           |                        |
|пәнінен студентке       |№ 1 басылымның орнына   |                        |
|арналған бағдарламасы   |                        |                        |











                «АШЫТУ ӨНДІРІСІНІҢ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ 2» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ








                          5В070100 «Биотехнология»

                               мамандығы үшін



                             СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ


























                                    Семей


                                     2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., С. Аманжолов,   «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |7   |
|4   |Курстың форматы                                                   |8   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |8   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |10  |



1 Жалпы ережелер
    1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Аманжолов Самат Аманжолұлы, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 318 аудитория
Бұл пән бойынша кредит саны – 2.

   1.2  Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Ашыту  өндірісінің  биотехнологиясы  2»
пәнінде  мынадай  сұрақтар  қарастырылады:  ашыту  өндірісінің   өнімдерінің
классификациясы. Ондағы қолданылатын шикізаттар.


   1.3 Берілетін курстың мақсаты  білім  алушыларды  базалық  білімді  және
ашыту  өнімдері  биотехнологиясының  теориялық  және   практикалық   негізі.
Биотехнологтарды  дайындауда  пән   ролі  үлкен,  себебі,  бұл  өндіріс  пен
тағам өнімдерін   пайдаланудың   қарқынды  түрде   өсуімен  байланысты  жаңа
ғылыми-техникалық  бағыт және  бұл өз алдында   дайын  өнімнің   сапасы  мен
өндіруінің    технико-экономикалық    тиімділігін    арттырудың     жолдарын
іздестіруді  қажет етеді.


   1.4 Пәнді оқытудағы басты міндеттері – оқытылған пәнді мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.


   1.5  Пәнді оқу нәтижесінде:
    Білу  керек:   ашыту   өндірісі   биотехнологиясының   негізін,   ашыту
өндірісінің технологиясын және техникасын, шикізатқа,  материалдарға,  дайын
өнімге  қойылатын техникалық талаптарды;
    Игеруі керек: өнімнің әр түрін өндіру кезінде технологиялық  процесстер
анализін алуда эксперименттік өңдеуді игеру  дағдылары,  зерттеу  жұмыстарын
жүргізу үшін  құрал-жабдықтарды  және  зерттеу  әдістерін  қолдану,  сонымен
қатар зертханалық зерттеулерді;
    Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    Істей  алу  керек:  мамандық  бойынша  жалпыға   міндетті   мемлекеттік
стандарттарды,   мамандықтың   кәсіби   бағдарламасын,   кәсіби    әрекеттің
тапсырмаларын, сараптау жүргізудегі негізгі  әдістемелерді,  биотехнолгиялық
өндіріліген өнімдердің қауіпсіздігінің және сапасының көрсеткіштерін;
    Ойлау керек:   негізгі  білімді  ашыту  өндірісінің  биотехнологиясында
көрсетуді, ашыту өндірісінің биотехнологиясының өніміне  стандарттарды  және
сапасын  бақылауда  техникалық  шараларды  қолдануды,  шикізаттың,  жартылай
фабрикаттардың    шығымын    есептеуді,     машиналардың,     қондырғылардың
технологиялық сызбасын білуді,  білім саласында терминдерді  қалай  қолданса
биотехнология  саласында  да  солай  қолдануды,  биотехнологиялық  өнімдерді
өндіру кезіндегі технологиялық процестердің бұзылуының себептерін;
    Болу  керек:  тағам  өнімдерін  өндіру  технологиясы   және   техникасы
саласындағы,   білім   беру   саласындағы    бірыңғай    саясатты    түсіну,
биотехнологиялық өнімді өндіру кезіндегі технологиялық  процесстердің  бұылу
себептері, салалың заманауи мәселелерін;
    Алу керек:  ғылыми, ғылыми-техникалық және нормативті құжаттармен жұмыс
істеуде  практикалық  дағдыларға  ие  болу,  шикізатқа,  дайын  өнімге  және
технологиялық  процесстерге  сертификациялық,  стандарттық  сынақ  жүргізуге
қабілеттілігін.

    1.6 Курстың пререквизиттері:
    1.6.1 Биохимия
    1.6.2 Биотехнология өндірісінің негіздері
    1.6.3 Биотехнология өндірісінде көміртекті шикізаттарды қолдану
    1.6.4 Ашыту өндірісінің биотехнологиясы 1
    1.6.5 Тағамдық биотехнология


    1.7 Курстың постреквизиттері:
    1.7.1 Тағам өнімдерін өндіру бойынша биотехнологиялық өндіріске  проект
жасау
    1.7.2 Тамақтану гигиенасы
    1.7.3 Биотехнологиядағы ғылыми зерттеу жұмыстарының негіздері

    2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үйлестіру
                                                                     Кесте 1
|Тақырыптардың атаулары мен олардың мазмұны |Сағаттар саны           |Әдебие|
|                                           |                        |ттер  |
|                                           |ДС   |ЗС   |БАОӨЖ  |БАӨЖ  |      |
|                                           |(сағ)|(сағ)|(сағ)  |(сағ) |      |
|1                                          |2    |3    |4      |5     |6     |
|Дәріс сабақтары                                                            |
|Модуль 1. Этил спирті өндірісі                                             |
|Дәріс № 1. Этил спирті өндірісі. Этил      |1    |     |1      |2     |7.1.1 |
|спиртінің негізгі құрылымы. Мелассадан     |     |     |       |      |      |
|спирт өндіру.                              |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 2. Этил спиртінің өндірісі. Ашытқы |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|дайындаудаудың технологиялық сызбанұсқасы. |     |     |       |      |      |
|Ашу. Ашудың периодты және үздіксіз әдісі.  |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 3. Дәннен сприт өндіру. Дәнді      |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|дайындау. Солод және солод сүтін дайындау. |     |     |       |      |      |
|Зең саңырауқұлағы және саңырауқұлақ        |     |     |       |      |      |
|суспензиясын дайындау.                     |     |     |       |      |      |
|Дәіс № 4. Дәннен спирт өндіру. Шикізатты   |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|жылумен өңдеу. Крахмал шикізатын           |     |     |       |      |      |
|қанттандыру. Қанттандырудың периодты және  |     |     |       |      |      |
|жартылай үздіксіз сызбанұсқасы. Үздіксіз   |     |     |       |      |      |
|қайнату. Зең саңырауқұлақтарының           |     |     |       |      |      |
|ферменттерін қанттандыру. Қанттандырылған  |     |     |       |      |      |
|массаның көрсеткіштері. Спиртті сақтау және|     |     |       |      |      |
|тізімдеу.                                  |     |     |       |      |      |
|Модуль 2. Сыра өндірісінің технологиясы                                    |
|Дәріс № 5. Сыра өндірісінің технологиясы.  |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|Сыраның негізгі құрамы. Сыра суслосын      |     |     |       |      |7.1.4 |
|дайындау. Заторды фильтрациялау.           |     |     |       |      |      |
|Қайнатылған сусла құлмақпен. Сусланы суыту.|     |     |       |      |      |
|Сусланы сепараторда түссіздендіру.         |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 6. Сыра өндірісінің технологиясы.  |1    |     |1      |2     |7.1.3 |
|Сыра сусласын дайындаудың үздіксіз процесі.|     |     |       |      |7.1.4 |
|Сыра сусласының ашуы.                      |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 7. Сыра өндірісінің технологиясы.  |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|Сыраны сепараторлау және фильтрациялау.    |     |     |       |      |      |
|Сыраның карбонизациясы. Сыраны пастерлеу.  |     |     |       |      |      |
|Сыра сапасы.                               |     |     |       |      |      |
|Модуль 3. Ликерлі - арақ өнімдерінің өндірісі                              |
|Дәріс № 8 Ликерлі арақ өндірісі. Спиртті   |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|қабылдау. Сулы спиртті қоспасын дайындау.  |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 9. Ликерлі арақ өндірісі. Сулы     |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|спиртті қоспаның фильтрациясы. Арақ        |     |     |       |      |      |
|фильтрациясы.                              |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 10 Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі.|1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|Ликерлі құйылмалы өнімнің материалдары мен |     |     |       |      |      |
|шикізаттары.                               |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 11 Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі.|1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|Ликерлі құйылмалы өнімнің негізгі және     |     |     |       |      |      |
|көмекші материалдары. Ликерді купажирлеу   |     |     |       |      |      |
|және ұстау.                                |     |     |       |      |      |
|Модуль 4. Әлсіз алкагольді және алкагольсіз шырын өндірісі                 |
|Дәріс № 12. Спирт шырындары өндірісі. Спирт|1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|шырындарын дайындау. Спирттелген           |     |     |       |      |      |
|тұндырмаларды және морсты дайындау.        |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 13. Әлсіз алкагольді шырындарды    |1    |     |1      |2     |7.1.3 |
|дайындау. Нан квасының өндірісі. Буз       |     |     |       |      |      |
|өндірісі. Браг өндірісі.                   |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 14. Жеміс және көкеністің ашыған   |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|шырындарын дайындау. Жемістің ашыған       |     |     |       |      |      |
|шырынын дайындау. Көкеністің ашыған шырынын|     |     |       |      |      |
|дайындау.                                  |     |     |       |      |      |
|Дәріс № 15. Алкагольсіз газдандырылған     |1    |     |1      |2     |7.1.3 |
|шырын дайындау. Газды шырын және           |     |     |       |      |      |
|купаждалған сиропты дайындау. Құрғақ шырын |     |     |       |      |      |
|дайындау.                                  |     |     |       |      |      |
|Зертханалық сабақтар                                                       |
|Модуль 1. Этил спирті өндірісі                                             |
|Сабақ № 1. Ректификацияланған этил         |     |3    |       |3     |7.1.1 |
|спиртінің анализі.                         |     |     |       |      |      |
|Сабақ № 2. Арақ анализі.                   |     |3    |       |3     |7.1.1 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.4 |
|Модуль 2. Ликерлі - арақ өнімдерінің өндірісі                              |
|Сабақ № 3. Ликерарақты өндіріс шикізатының |     |3    |       |3     |7.1.1 |
|анализі.                                   |     |     |       |      |      |
|Сабақ № 4 Ликерарақты өндірістің жартылай  |     |3    |       |3     |7.1.1 |
|фабрикаттарының және ликерарақты           |     |     |       |      |7.1.4 |
|бұйымдардың анализі.                       |     |     |       |      |      |
|Модуль 3. Әлсіз алкагольді және алкагольсіз шырын өндірісі                 |
|Сабақ № 5. Тағамдық органикалық қышқылдар  |     |3    |       |3     |7.1.4 |
|өндірісі. Лимон қышқылы өндірісінің        |     |     |       |      |      |
|технологиясы.                              |     |     |       |      |      |
|Жалпы:                                     |15   |15   |15     |45    |      |




    3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар


    Пәнді  жақсы  менгеру  үшін  білім  алушы  алдымен   7-бапта   берілген
әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар
бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал  іздеп,  оны  өз  бетімен
оқуы  керек.  Сонымен,  сабаққа  келген  білім  алушы,  онда   қай   тақырып
талданылатыны  туралы  хабарлы   болуы   керек   және   тақырыптың   негізгі
жағдайларын алдын ала оқып алуы керек.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
      Өздік жұмыс  «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы  2»  пәнінде  маңызды
бөлігі болып табылады және де басқа аудиториялық   дайындықпен  толтырылады.
Өздік жұмыста бөлек әр түрлі теориялық бөлімдерді оқуда, тақырыптар  бойынша
есептерді шығарғанда, сонымен қатар  есептік-графикалық  тапсырмаларды  және
жеке сұрақ қатарларын ғылыми  оқыту  кірістіріледі.  Өздік  жұмысқа  бақылау
ауызша  түрде  және  жазбаша  сұрау,  коллоквиум,  тест,   есептік-графиктік
жұмыстарды қорғау, сұхбаттасу,  сонымен  қатар  талқылау  және  рефераттарды
қорғау арқылы жүзеге асады.
     Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында  міндетті түрде  жүйеде берілген
әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып  отырған
тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол  жолықтырғандарымызды
бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін.
    Сонымен қоса,  тақырыппен  байланысқан  немесе  сол  тақырыпқа  келетін
кітаптағы  библиографиялық  нұсқаулықтарға  қарайласуымыз  керек.  Онда  біз
керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі  туралы  ақпарат  алуымыз
мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан  сызып  алуымызға  болады.  Ол
нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы  ақпарттарымен
алуымызға  және  содан  кейін  керекті  номерларымызға  тапсырыс  беруімізге
болады.
    Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан
мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады.
    Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау  үшін  ғылыми  және  студенттік
кітапханаларды  және  кітап  іздеу  механизмін  жақсы  білу  қажет.  Керекті
әдебиет  тізімі  университет  кітапханасында   болмаған   жағдайда   ғылыми-
техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек.
    Тағы  бір  жұмыс  түрі  реферат  болып  табылады.   Білім   алушылардың
рефератында сол  тақырып  бойынша  бірнеше  көздерден  алынып  жинақтырылған
негізгі мазмұнын тиянақты жеткізу жеткілікті.
    Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы  шарт.  Рефераттың
мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады.
    Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен  жүреді.  Реферат
титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі  бөлік,  қорытынды  және  қолданылған
әдебиеттер тізімінен тұрады.


      4 Курстың форматы


    Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15
дәріс және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы  меңгеру
үшін  реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ  алынады.

      5 Курстың саясаты


      Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде   өзі  дайындалу  керек,
қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса  болады.  Порталға  жиі  кіру
керек.   Оқытушының   жұмыс   бағдарламасындағы   методикалық    ұсыныстарын
тәжірибелік  сабақта  мұқият  оқыңыздар.  Тек  қана  дәріс   материалдарымен
шектеліп   калмай,   басқа   да   әдебиеттерді,    электронды    ресурстарды
қолданыңыздар. Алдымен бірінші  модульды  меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,
кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында  орындап,
тексеруге  беру  керек,  аралық  тесттерді  уақытында  өту  керек.   Бақылау
мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  –ші  аптаның  соңы
қалғандары 15 аптада.


      6 Бағаларды қою саясаты



      Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы  болуы  үшін  әр  пәннен  бір
мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында  - 300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600.

      «Ашыту өндірісінің  биотехнологиясы  2»  пәні  бойынша  балдарды  бөлу
кестесі
                                                                     2 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|5      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|7      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|9      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|10     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|11     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|13     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|14     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|15     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |


    7 Әдебиеттер
    7.1 Негізгі әдебиеттер:
    7.1.1  Хорунжина  С.И.   Биохимические   и   физико-химические   основы
технологии солода и пива.-М.,1999.
    7.1.2  Фараджева  Е.  Д.,  Федоров  В.А.  Общая  технология  бродильных
производств. __ М.: Колос, 2002. __ 408 с.
    7.1.3  Ковалевский  К.А.  Технология  бродильных  производств:  учебное
пособие. – Киев: Фирма «ИНКОС», 2004. -340 с.
    7.1.4 Фертман Г.И., Шойхет М.И., Чепелева  А.С.  Технология  бродильных
производств. - М.: Высшая школа, 1966. - С. 93 -112.
    7.1.5 Привалова Е.А.  Технология  отрасли.  Технологические  расчеты  в
бродильных производствах: Учеб. пособие. Иркутск: Изд–во  ИрГТУ,  2007.–  72
с.


    7.2    Косымша әдебиеттер:
    7.2.1 Коновалов С.А. Биохимия бродильных производств/ С.А.  Коновалов.-
М.: Пищ. пром., 1967.
    7.2.2 Иванов А.И. Оборудование  спиртового  производства.  М.:  Пищевая
промышленность, 1972. - 216 с.
    7.2.3  Климовский Д.Н., Смирнов В.А., Стабников В.Н. Технология спирта.
- М.: Пищевая промышлнность, 1967. - С. 278-300.
    7.2.4 Фертман Г.И., Шойхет М.И. Технология спиртового и ликероводочного
производства. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - С. 6 -218.
    7.2.5  Справочник  по  производству   спирта.   Сырье,   технология   и
технохимконтроль/  В.Л.Яровенко,  Б.А.Устинников  и  др.  __  М.:  Легкая  и
пищевая промышленность, 1981.– 336 с.
    7.2.6 Попов  В.И.  Оборудование  предприятий  пивоваренной  и  безалко-
гольной промышленности. - М.: Пищевая промышленность, 1974. -С.199-224.
    7.2.7 Чукмасова М.А., Рудольф В.В.  Технология  пива  и  безалкогольных
напитков. - М.: Пищевая промышленность, 1971. - С. 399-487.
    7.2.8     Бачурин  П.Я.,  Смирнов  В.А.   Технология   ликеро-водочного
производства. - М.: Пищевая промышленность, 1975. -326 с.
    7.2.9 Жбанков Б.В. Оборудование ликеро-водочного  производства.  -  М.:
Пищевая промышленность, 1972.-121 с.
    7.2.10  Сербезов  Д.М.,  Фурнаджиев  М.К.  Производство  безалкогольных
напитков. Пер. сболг. (София, 1970г.)-М.: Пищевая  промышленность,  1974.  -
320 с.


Пәндер