Файл қосу

Тамақ өнімдерін зерттеудің әдістері және әдістемелері



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                      |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|СЕМЕЙ қаласының  ШӘКӘРІМ атындағы                                           |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат       |ПОӘК                   |                      |
|                             |                       |                      |
|                             |                       |ПОӘК                  |
|                             |                       |042-18-7.1.81/01-2014 |
|ПОӘК                         |                       |                      |
|Оқытушыға арналған «Тамақ    |№1 басылым             |                      |
|өнімдерін зерттеудің әдістері|«11» қыркүйек 2014ж.   |                      |
|және әдістемелері»           |                       |                      |
|пәннің  бағдарламасы         |                       |                      |






                5В072800– «Өндеу өндірістерінің технологиясы»
                            мамандығына арналған

           «Тамақ өнімдерін зерттеудің әдістері және әдістемелері»


                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ








                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    Семей
                                    2014
                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының доцент м.а. Касымов Самат Кайратович ___________


    27 тамыз 2014 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1  «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде


    №1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова


    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде


    №1 хаттама 5 қыркүйек 2014ж.


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
















    |    |Мазмұны                                                           |    |
|    |                                                                  |    |
|    |1   Қолданылу аясы                                                |4   |
|    |2  Нормативтік сілтемелер                                         |4   |
|    |3  Жалпы ережелер                                                 |4   |
|    |4  Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны                           |6   |
|    |5  Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі |    |
|    |6  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы           |7   |
|    |7  Әдебиеттер                                                     |7   |
|    |                                                                  |9   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



















































      1 ҚОЛДАНЫЛУ АЯСЫ

      «Тамақ өнімдерін зерттеудің әдістері және әдістемелері»  пәнінің  оқу-
әдістемелік   кешенінің   құрамына   кіретін   оқытушыға   арналған   пәннің
бағдарламасы  5В072800–  «Өндеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығының
білім алушыларына арналған.

      2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

       Бұл   оқытушыларға  арналған  пәннің  бағдарламасы  «Тамақ  өнімдерін
зерттеудің әдістері және әдістемелері» пәні  бойынша  келесідей  құжаттардың
талаптары  мен  ұсыныстарына  сәйкес  оқу   үрдісін   ұйымдастыру   тәртібін
орнатады:
      - Мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандарты ҚР МЕСТ  23  тамыз
2013ж. №1080;
      - 5В072800– «Өндеу өндірістерінің  технологиясы»  мамандығының  типтік
оқу бағдарламасы
      - СТУ  042-ГУ-4-2014  Университет  стандарты  "Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенін әзірлеу және безендіруге қойылатын жалпы талаптар";
      -  ДП  042-1.01-2014  Құжатталған  процедура  "Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің мазмұны және құрылымы".

      3 ЖАЛПЫ МӘЛІМЕТТЕР

      3.1 Пәннің  қысқаша мазмұны:
      Курс  элективті  пән,  студенттерді  ғылыми  зерттеу  жұмысын  орындау
ерекшеліктерімен таныстыруға, ғылымға және  болашақ  қоғамдағы  ролі  туралы
қажет көзқарасты қалыптастыруға  бағытталған.  Ғылыми-техникалық  прогрестің
қарқынды дамудың заманауи жағдайында ғылыми және  ғылыми-техникалық  ақпарат
көлемінің интенсивті ұлғаюы, білімнің ауысуы және  жаңаруы  өзіндік  жұмысқа
қабілетті,   өндіріске   жаңа   прогрессивті   техникалық   шешімдер    және
технологиялар енгізе алатын жоғары жалпы ғылыми және  кәсіби  дайындығы  бар
жоғары кәсіпті мамандар дайындау ерекше маңызды орын алады.




      3.2 Пәнді оқытудың мақсаты:
    Тәжірибесі бар тамақ өндірісі инженерінің қатысуын қамтамасыз  етілетін
    ғылыми зерттеу саласында білімді, дағдыны  және  кәсіби  құзіреттілікті
    пішіндеу, академиялық және әлеуметтік-жеке компетенцияны бекіту.


      3.3 Пәнді оқытудың негізгі міндеттері:
    Пәннің негізгі мақсаты барлық студенттерді ғылыми  жұмысқа  тарту,  ҒЗЖ
    кезеңдерін оқу жолымен мамандық бойынша тапсырмаларды шығармашылық шешу
    тәжірибесін үйрену, сараптамалық және теоретикалық зерттеудің  заманауи
    әдістерін  және  құралдарын  оқу,   сараптамалық   мәліметтерін   өндеу
    әдістерін меңгеру, ҒЗЖ бойынша есеп құрылымын білу, библиографияны құру
    ережелері және т.б.


      3.4 Оқудың нәтижесі:
    Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
    -білім:
    Ғылыми-зерттеу жұмысының кезеңдерін;
    Қолданбалы мәселелерді шешу үшін теоретикалық зерттеу әдістерін;
    Сараптамалық  зерттеулерді  өткізу  әдістемесі  және  оның  нәтижелерін
    өндеу.
    -дағды:
    Зерттеу  әдістерімен   және   технологиялары,   әлеуметтік-экономикалық
    жүйелер және үрдістер.
    -үйрену: ғылыми зерттеулер өткізу ережесін және тәртібін.
    -істей алу:
    Курстық және дипломдық жобалар, СҒЗЖ жұмысында ғылыми  зерттеу  білімін
    пайдалану.
    -түсіну: ғылыми жұмыстарды жоспарлау әдістерін.
    -болу керек:
    ғылыми әрекет мазмұны туралы түсінік;
    өндірістік-қоғамдық әрекеттінде ғылыми зерттеудің ролі және орны туралы
    түсінік.
    - қабылдау:
    Ғылыми зерттеу өткізуде дағды;
    Есептеу техникасын қолдану арқылы жұмыс істеу.

      3.5 Курс пререквизиттері:
      3.5.1 мамандыққа кіріспе
    3.5.2 Астық-түйір сапасына әсер ететін факторлар


      3.6 Курс постреквизиттері:
      3.6.1 Өндеу өндірістерін жобалау және жоспарлау
      3.6.2 Астық-түйір және өндеу өнімдерін тауартану







      3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді

                                                                    1- кесте
|Курс                                                         |Семестр        |
|1                                                            |2              |
|Дәрістік сабақтар                                                           |
|1 Модуль. Шикізат және дайын өнім сапасын бағалаудың         |               |
|теоретикалық сұрақтары                                       |               |
|Терминдер және анықтамалар                                   |1              |
|Зертханалық бақылауды ұйымдастыру                            |1              |
|Шикізат және тамақ өнімдері сапасының көрсеткіштерін анықтау |1              |
|әдістері                                                     |               |
|2 Модуль. Өлшемдік зерттеу әдістері                          |               |
|Спектральді әдістер                                          |1              |
|Рефрактометрия және поляриметрия                             |1              |
|Хроматография                                                |1              |
|Реологиялық зерттеу әдістері                                 |1              |
|3 Модуль. Шикізат және дайын өнім сапасын бағалау кезіндегі  |               |
|физико-химиялық әдістерді қолданбалы пайдалану               |               |
|Салыстырмалы тығыздық, қышқылдық                             |1              |
|Құрғақ заттар және ылғалдылық                                |1              |
|Судың белсенділігі                                           |1              |
|Ақуыз. Липидтер                                              |1              |
|Көмірсулар. Дәрумендер                                       |1              |
|Минералды заттар                                             |1              |
|Функциональді-технологиялық қасиеттер                        |1              |
|Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі                               |1              |
|Барлығы                                                      |15             |
|Зертханалық сабақтар                                         |               |
|Балаларға арналған тамақтардан талдауға үлгі алу. Нетто      |2              |
|салмағын және көлемін анықтау                                |               |
|Шикізат және дайын өнімдер қасиеттерін анықтаудың            |3              |
|аналитикалық әдістері                                        |               |
|Ылғалдылық және құрғақ заттардың массалық үлесін анықтау     |2              |
|әдістері                                                     |               |
|Көмірсуларды анықтау әдістері                                |2              |
|Ақуызды анықтау әдістері                                     |2              |
|Дәрумендерді анықтау әдістері                                |2              |
|Барлығы                                                      |15             |



5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ
5.1 Өнімдердің тағамдық, биологиялық және энергетикалық құндылығы.
5.2 Өнімдердің сапасы және қасиеттері.
5.3 Өлшеуіштермен анықтау әдістері.
5.4 Сараптық әдіс.
5.5 Биологиялық әдістер.
5.6 Органолептикалық әдіспен анықталатын өнім қасиеттері.
5.7 Үлгі алу және оларды талдауға дайындаудың негізгі ережелері.
5.8 Химиялық, физикалық және физико-химиялық зерттеу әдістері
5.9 Өнім тығыздығы, зерттеу әдістері
5.10 талдаудың спектральді әдісі мәні және классификациясы
5.11 Рефрактометрия және поляриметрия  әдістері.  Осы  әдістерде  қолданатын
аспаптар.
5.12 Хроматографиялық анықтау әдістері, мәні және классификациясы.
5.13  Ылғал  мөлшерін  және  құрғақ  заттардың  массалық  үлесін   анықтауға
арналған әдістер.
5.14 Ақуызды және биологиялық құндылықты анықтау әдістері, оның мәні.
5.15 Тамақ өнімдеріндегі липидтердің мөлшері және саны.
5.16 Көмірсулардың классификациясы. Анықтау әдістері, олардың мәні.
5.17 Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі. Негізгі заттарды анықтау.
5.18 Минералды заттар. роэлементам. Анықтау әдістері.
5.19 Дәрумендердің классификациясы. Оларды анықтаудағы негізгі әдістер.
5.20 Зертханалық бақылауды ұйымдастыру.


      6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                     3-кесте
|Оқулық,оқу-әдістемелік құралдардың  |Дана саны  |Білім      |Қамтамасыз ету |
|атауы                               |           |алушылар   |пайызы         |
|                                    |           |саны       |               |
|1                                   |2          |3          |4              |
|Гарская, Н.П. Основы научных        |13         |13         |100            |
|исследований: Курс лекций /         |           |           |               |
|Н.П.Гарская / УО «ВГТУ». – Витебск, |           |           |               |
|2007. – 49 с.                       |           |           |               |
|Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н.   |13         |13         |100            |
|Нурымхан, Г.Т. Кажибаева. Учебное   |           |           |               |
|пособие для студентов специальности |           |           |               |
|050728 – «Технология                |           |           |               |
|перерабатывающих производств» / –   |           |           |               |
|Семей: СГУ им Шакарима, 2012. с.135 |           |           |               |
|Б.Қ.Әсенова, Қасымов С.Қ.  Астық    |25         |13         |100            |
|түйірді сақтау және өңдеу           |           |           |               |
|технологиясы: Оқу құралы.- Семей:   |           |           |               |
|Семей қаласының Шәкәрім атындағы    |           |           |               |
|Мемлекеттік университеті, 2013.     |           |           |               |
|с.106                               |           |           |               |
|Б.К. Асенова, Ребезов М.Б.,         |15         |13         |100            |
|Амирханова К.Ж., Нургазезова А.Н.,  |           |           |               |
|Бакирова Л.С. Ет өнімдерін өндірудің|           |           |               |
|физика-химиялық және биохимиялық    |           |           |               |
|негіздері: Е 88 Оқу құралы /–       |           |           |               |
|Алматы, 2013. с.130                 |           |           |               |
|Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов,           |15         |13         |100            |
|Е.Я.Варганова Функциональные        |           |           |               |
|продукты питания. Спрос и           |           |           |               |
|предложение: монография/-Челябинск: |           |           |               |
|издателский центр ЮУрГУ, 2012. с.78 |           |           |               |
|М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова,       |15         |13         |100            |
|Н.Н.Максимюк и др. Технохимический  |           |           |               |
|контроль и управление качеством     |           |           |               |
|производства мяса и мясопродуктов:  |           |           |               |
|учебное пособие/ - Челябинск:       |           |           |               |
|издательсикй центр ЮУрГУ, 2011.     |           |           |               |
|с.107                               |           |           |               |
|Филин В.М. Оценка качества зерна    |15         |13         |100            |
|крупяных культур на малых           |           |           |               |
|предприятиях. 2008. с.250           |           |           |               |






      7 ӘДЕБИЕТТЕР

      7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1 Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан,  Г.Т.  Кажибаева.  Учебное
пособие для студентов специальности 050728  –  «Технология  перерабатывающих
производств» / – Семей: СГУ им Шакарима, 2012. с.135
7.1.2  Б.Қ.Әсенова,  Қасымов  С.Қ.   Астық   түйірді   сақтау   және   өңдеу
технологиясы:  Оқу  құралы.-  Семей:  Семей   қаласының   Шәкәрім   атындағы
Мемлекеттік университеті, 2013. с.106
7.1.3  Б.К.  Асенова,  Ребезов  М.Б.,  Амирханова  К.Ж.,  Нургазезова  А.Н.,
Бакирова  Л.С.  Ет  өнімдерін  өндірудің  физика-химиялық  және  биохимиялық
негіздері: Е 88 Оқу құралы /– Алматы, 2013. с.130
7.1.4  Н.Л.Наумова,  М.Б,Ребезов,  Е.Я.Варганова   Функциональные   продукты
питания.  Спрос  и  предложение:  монография/-Челябинск:  издателский  центр
ЮУрГУ, 2012. с.78
7.1.5  М.Б.Ребезов,  Е.П.Мирошникова,  Н.Н.Максимюк  и  др.  Технохимический
контроль и управление качеством производства мяса и  мясопродуктов:  учебное
пособие/ - Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011. с.107


    7.2 Қосымша әдебиеттер
7.2.1 Резчиков В.А., Налееев О.Н., Савченко С.В. Технология  зерносушения  –
Учебник. - Алматы, 2010. с.400
7.2.2 Вобликов Е.М. и др Послеуборочная обработка и  хранение  зерна  -  М.-
2009. с.240
7.2.3  Демский  А.Б.  Комплектные  зерноперерабатывающие   установки   малой
мощности.  2009. с. 263
7.2.4  Филин  В.М.  Оценка  качества  зерна  крупяных   культур   на   малых
предприятиях. 2008. с.250










Пәндер