Файл қосу
Тағамдық биотехнология
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042–18-9.1.32/01-2014 | |ПОӘК |11.09.2014ж. | | |«Тағамдық биотехнология» |№ 2 басылым | | |пәні бойынша оқытушыға |18.09.2013 ж. | | |арналған бағдарламасы |№ 1 басылымның | | | |орнына | | «ТАҒАМДЫҚ БИОТЕХНОЛОГИЯ» пәнінің ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В070100 – «Биотехнология» мамандығы үшін оқытушыға АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., С.Аманжолов, «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама Төрайымы_____________ С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г.Искакова 4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны |5 | |5 |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |6 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |7 | |7 |Әдебиеттер |7 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 1. Қолданылу саласы «Тағамдық биотехнология» пәнінің оқу әдістемелік материалдары 5В070100 – «Биотехнология» мамандығына арналған. Білім алушыларды курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және білгірлігімен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқыту барысында негізгі жетекші болып саналады. 2. Нормативтік сілтемелер «Тағамдық биотехнология» пәні бойынша нағыз оқу-әдістемелік кешені пәннің оқу процесінің ұйымдастырылу ережесін бекітеді және келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді: - Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай; - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының элективті пәндер каталогына сәйкес; - УСТ 042-МУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3. Жалпы ережелер 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағамдық биотехнология» пәнінде мынадай сұрақтар қарастырылады: Бұл курстың негізгі мақсаты микроорганизмдерді пайдалануға негізделген тағам өндірістік процестері мен бұл саланың өркендеуінің болашағы туралы білім алушыларды таныстыру болып табылады. Типтік бағдарламада наубайхана, сүт өңдеу өндірісі, спирт, сыра, шарап жасау және т.б. ашыту үрдістеріне негізделеген микроорганизмдердің метаболиттік белсенділік мәселелері қарастырылады. Тағам биотехнологиясына пайдаланылатын белоктар мен биологиялық белсенді заттар түзетін микроррганизмдердің биохимиялық және физиологиялық қасиеттері сипатталған. 3.2 Курс мақсаты: Тағам өндірістерін жүргізудің негізі болатын микроорганизмдердің физиологиялық, биохимиялық қасиеттерін тыңдаушыларга таныстыру. Тағам өндірістерінің құрылу принциптерін тыңдаушыларға таныстыру. Тағам өндірістері өнімдерінің әр алуан түрлілігін білім алушыларға таныстыру. Тағам өндірістері келешегімен білім алушыларды таныстыру. 3.3 Пәнді оқытудың басты міндеті – оқытылған пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде: • Білуі керек: Тағам өндірістерін жүргізудің негізі болатын микроорганизмдердің физиологиялық, биохимиялық қасиеттерін; • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері бойынша зерттеу жұмыстарының машықтарын; • Меңгеру керек: пәннің дәрістік материалдарын; • Істей алу керек: Тағам биотехнологиясына пайдаланылатын белоктар мен биологиялық белсенді заттар түзетін микроррганизмдердің биохимиялық және физиологиялық қасиеттерін; • Ойлау керек: шикізат және тағам өнімдерінің негізгі сапа көрсеткіштерін анықтаушы факторлар жайында; • Болу керек: Тағам өндірістерін жүргізудің негізі болатын микроорганизмдердің физиологиялық, биохимиялық қасиеттерін; • Алу керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері бойынша зерттеу жұмыстарының машықтарын. 3.5 Курстың пререквизиттері: 3.5.1 «Биохимия» 3.5.2 «Жалпы және молекулалық генетика» 3.5.3 «Микробиология и вирусология» 3.5.4 «Физиология» (өсімдіктер және жануарлар) 3.5.5 «Микроағзалар биотехнологиясы» 3.6 Курстың постреквизиттері: 3.6.1 Дипломдық жұмыста қолдану 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі: Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |ДӘРІС САБАҚТАРЫ | |МОДУЛЬ 1 ӨНІМДЕРДІ ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ | |Тағам өнімдерін өндірудегі биотехнология |2 | |Ашытқы өндірісі |2 | |Сыра өндірісінің биотехнологиясы |3 | |Спирт өндірісі |3 | |Шарап өндірісінің биотехнологиясы |2 | |Наубайхана өндірісі |2 | |МОДУЛЬ 2 КОНСЕРВІЛЕУ ЖӘНЕ ҚОСПАЛАР БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ | |Жеміс жидекті консервілеу |2 | |Органикалық қышқылдардың бағытталған синтезі. |2 | |Ақуыз алу. |2 | |Биологиялық белсенді қоспалар |2 | |Гендік модифицирленген өнімдер |2 | |МОДУЛЬ 3 ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯСЫ | |Химиялық және биологиялық ксенобиотиктермен тағамдық |2 | |шикізаттың және тағам өнімдерінің ластануы. | | |Тағам өнімдерінің мироағзалармен және оның метаболиттерімен |2 | |ластануы | | |Тағам өнімдеріндегі микотоксиндер |2 | |Барлығы |30 | |ЗЕРТХАНАЛЫҚ ЖҰМЫСТАР | |МОДУЛЬ 1 ӨНІМДЕРДІ ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ | |Тағам өнімдерінің химиялық құрамын оқу |1 | |Шикізатқа және көмекші материалдарға қойылатын талаптар |2 | |Жемістерді (жидектерді) өндеу технологиясы |1 | |Көкөністі өндеу технологиясын оқу |2 | |Нан технологиясын оқу |1 | |Нан өнімдері технологиясын оқу |1 | |Крахмал технологиясын оқу |1 | |Шарап биотехнологиясын оқу |1 | |Сыра биотехнологиясын оқу |1 | |Спирт биотехнологиясын оқу |1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |Ет және еттің жетілу процесінің технологиясын оқу |1 | |Шұжық өнімдері технологиясын оқу |1 | |Тағамдық майлар технологиясын оқу |1 | |Барлығы: |15 | 5 Білім алушылардың өздік жұмысы тақырыптарының тізімі 1. Ашытқы жасушалардың биохимиялық мүмкіндіктері. 2. Ашытқыларды өндегендегі технологиялық стадиялары мен манызы. 3. Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер. 4. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер. 5. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар, зең санырауқұлақтар мен бактериялар. 6. Лактоұйытатын бактериялардың жалпы сипаттамасы. 7. Микроорганиздер - сүт қышқылының продуценттері. 8. Аминқышқылдардын өндіру биотехнологиясы. 9. БАҚ алу. 10. БАҚ тағам өнеркәсібінде қолдану. 11. Тағам өнімдердің жалпы бақылау схемасы. 6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы Кесте 3 | Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк |Экз. саны|Білім |Қамтамасыз ету | |құралдардың атаулары | |алушылар |пайызы | | | |саны | | |И.П. Рогов и др. Пищевая |3 |14 |21 | |биотехнология - М, «КолосС», 2004г.| | | | |439с. | | | | |Егорова Т.А. Основы |5 |14 |36 | |биотехнологии..-М.,2005. | | | | |Иванова Л.А. Пищевая биотехнология.|10 |14 |71 | |Кн.2. Переработка растительного | | | | |сырья: учеб.пособие для вузов / | | | | |Л.А. Иванова, Л.И. Войно, И.С. | | | | |Иванова; под ред. И.М.Грачевой.- | | | | |М.: КолосС, 2008. | | | | |Гуринович, Г.В. Биотехнологические |1 |14 |7 | |способы производства продуктов | | | | |повышенной пищевой ценности/ Г.В. | | | | |Гуринович.- Кемерово, 2002 | | | | |Машенцева, Н.Г. Функциональные |10 |14 |71 | |стартовые культуры в мясной | | | | |промышленности.- М., 2008 | | | | 7 Әдебиеттер 7.1 Негізгі әдебиеттер 7.1.1 И.П.Рогов и др. Пищевая биотехнология - М, «КолосС», 2004год, 439с. 7.1.2 Егорова Т.А. Основы биотехнологии. -М.,2005. 7.1.3 Иванова Л.А. Пищевая биотехнология. Кн.2. Переработка растительного сырья: учеб.пособие для вузов / Л.А. Иванова, Л.И. Войно, И.С. Иванова; под ред. И.М.Грачевой.- М.: КолосС, 2008. 7.1.4 Гуринович, Г.В. Биотехнологические способы производства продуктов повышенной пищевой ценности/ Г.В. Гуринович.- Кемерово, 2002. 7.1.5 Машенцева, Н.Г. Функциональные стартовые культуры в мясной промышленности.- М., 2008. 7.1.6 Жвирблянская А.Ю., Исаева B.C. Микробиология пищевых продуктов. 7.1.7 Гигиенические основы питания безопасность и экспертиза продовольственных товаров, В.М. Поздняковский. - Новосибирск, 1999год,448с. 7.1.8 Антипова Л.В., Глотова И.Л.. /Каримов А. И. Прикладная биотехнология, -СПб.: ГИОГД, 2003. - 288с. 7.2 Қосымша әдебиеттер 7.2.1 Машенцева Г.Н.. Хорольский В.В. Функциональные стартовые культуры в мясной промышленности. М.: ДеЛи принг. 2008.-336с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz