Файл қосу

Тіл мәдениеті










                050504 «Журналистикa»   мамандығына  арналған
                    «Журналистің сөз мәдениеті » пәнінің
                          ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК  КЕШЕНІ



СТУДЕНТТЕРГЕ  АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ




















                                    СЕМЕЙ
                                    2013
КІРІСПЕ

1  ҚҰРАСТЫРҒАН
Құрастырушы:  ____________    Хибадуллина Айжан Сапаровна,   Журналистика
және практикалық қазақ тілі  кафедрасының аға оқытушысы,   « 06 »   09  .
   2013   жыл.


2  КЕЛІСІЛДІ
2.1  Қазақ  филологиясы кафедрасының  отырысында  қаралып, талқыланды.
Хаттама     №1    «   06  »   09  . 2013 жыл.

Кафедра меңгерушісі: ___________  Каримова Б.Ж.

2.2  Гуманитарлық-заң  факультеттің оқу- әдістемелік бюросында талқыланып,
бекітілді.
Хаттама     №1   «  17  »   09  . 2013 жыл.

Төрайымы: ___________ Кеңесбаева Ш.С.


3  БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік  кеңесінде бекітілді.
Хаттама     №1    «  18  »    09  . 2013 жыл.

Оқу-әдістемелік  жұмысы  жөніндегі проректор___________  Искакова Г.К.

4  2010 жылғы  «____» __________ шыққан ПОӘК-нің
№ 4 БАСЫЛЫМЫ




















Мазмұны

1 Жалпы
ережелер....................................................................
..................4-5
2. Пәннің оқу-әдістемелік
нұсқаулықтары............................................ 5
3. Курс саясаты мен
форматы.....................................................................
.................................6
4. Сағаттарды сабақ түріне
шағу..............................................................6-9
5. ОСӨЖ және СӨЖ мазмұны
................................................................9-10
6.Оқу үрдісінің календарлық
кестесі......................................................10-11
7.
Әдебиеттер..................................................................
...........................11
8. Курс жұмыстарының тақырыбы
..........................................................11-12
9.
Қосымшалар..................................................................
..........................13-14

































1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1. Оқытушы туралы жалпы мәлімет:
Хибадуллина Айжан Сапаровна аға оқытушы
Кафедра: Қазақ филологиясы
Кафедраның мекен-жайы : Глинки,20;  912- бөлме
Ақпараттық  қатынас:  телефон :44-29-30
Кафедрада болатын уақыты:  күнделікті 9.00-17.00.
Сабақ өтетін орын: 905 аудитория
Кредит саны: 3
1.2. Оқу жұмыс жоспарынан көшірме
1 Кесте – Оқу жоспарынан көшірме

|Курс     |Семестр   |Кредит    |ДС (сағ)         |СПС (сағ)  |Лаб. (сағ)    |
|А        |     4,00 |  95-100  | Үздік           |  22-7     |91-93,5       |
|А-       |     3,67 |   90-94  | Өте жақсы       |20-21      |86-90         |
|В+       |     3,33 |   85-89  |Жақсы            |  18-19    |  81-85       |
|В        |      3,00|    80-84 | Жақсы           |    16-17  |   76-80      |
|В-       |          |     75-79|  Жақсы          |    14-15  |    71-75     |
|         |2,67      |          |                 |           |              |
|С+       |          |     70-74| Қанағаттанарлық |     13    |    66-70     |
|         |2,33      |          |                 |           |              |
|С        |     2,00 |     65-69|Қанағаттанарлық  |      12   |    61-65     |
|С-       |     1,67 |    60-64 |Қанағаттанарлық  |      11   |     56-60    |
|Д+       |    1,33  | 55-59    |    өту ұпайы    |   10      |    51-55     |
|Д        |     1,00 | 50-54    |     өту ұпайы   |     9     |      48-50   |
|Ғ        |     0,00 |  0-49    |      өту ұпайы  |      8    |       47     |


5. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САҒАТТАРДЫ САБАҚ ТҮРІНЕ ШАҒУ
Тапсырманы орындау  бойынша  сабақ  түрлерін  сағатқа  шағу.  (технологиялық
карта)
|№  |Тақырып атауы                      |Сағаттар                      |
|   |                                   |Дәріс  |Семинар |ОСӨЖ   |ұпай  |
|1  |Сөз мәдениеті және оның БАҚ-на тән |1      |        |0.5    |3     |
|   |қасиеті                            |       |        |       |      |
|2  |Сұхбат және ақпарат алу әдісі      |       |1       |       |2     |
|3  |Журналистің кәсіби моральдық       |1      |        |0.5    |3     |
|   |этикалық принциптері               |       |        |       |      |
|4  |Журналист-публицист және кәсіби    |       |1       |       |2     |
|   |шеберлік                           |       |        |       |      |
|5  | Журналист: әдеп әсемдік әлемі және|1      |        |0,5    |3     |
|   |норма                              |       |        |       |      |
|6  | Тілдік этикет                     |       |1       |       |2     |
|7  |Әдеп. Әңгіме әдебі немесе          |1      |        |0,5    |3     |
|   |журналистің сұхбат сыр тарту       |       |        |       |      |
|   |мәдениеті                          |       |        |       |      |
|8  | Сөз сөйлеу мәнері                 |       |1       |       |2     |
|9  |Журналистика: сөз әдебі            |1      |        |0,5    |3     |
|10 |Тележурналист этикасы              |       |1       |       |2     |
|11 |Шешеннің сөйлеу мәдениеті          |1      |        |0,5    |3     |
|12 |Тіл мәдениеті                      |       |1       |       |2     |
|13 |Сөз немесе баспасөз бостандығы     |1      |        |0,5    |3     |
|14 | Журналист кәсібіндегі шешендік    |       |1       |       |2     |
|   |өнер                               |       |        |       |      |
|15 | Диктор, актер, журналист          |1      |        |0,5    |3     |
|   |жүргізушіге байланысты тіл         |       |        |       |      |
|   |қолданыстары                       |       |        |       |      |
|16 | Радио тілі мен стилінің зерттелуі |       |1       |       |2     |
|17 | Сөйлеу тілі мен радио тілінің     |1      |        |0,5    |3     |
|   |ерекшеліктері                      |       |        |       |      |
|18 | Какафония және эффония мен        |       |1       |       |2     |
|   |терминдер, сөздіктер туралы ұғым   |       |        |       |      |
|19 |Ақпарат және көркем хабарлардың    |1      |        |0,5    |3     |
|   |жанрлық тіл кестесі                |       |        |       |      |
|20 | Орфография, орфоэпия және фонетика|       |1       |       |2     |
|   |заңдылықтарының БАҚ-тағы сипаты    |       |        |       |      |
|21 | Шешен этикасы                     |1      |        |0,5    |3     |
|22 |Радиоматериалдарда пунктуация      |       |1       |       |2     |
|   |ережелерін қолдану                 |       |        |       |      |
|23 | Ақпарат және көркем хабарлардың   |1      |        |0,5    |3     |
|   |жанрлық тіл кестесі                |       |        |       |      |
|24 | Баспасөз тілі мен радио тілінің   |       |1       |       |2     |
|   |ерекшеліктері                      |       |        |       |      |
|25 | Баспасөз тілі мен радио тілінің   |1      |        |0,5    |3     |
|   |ерекшеліктері                      |       |        |       |      |
|26 | Сөз мәдениеті және оның БАҚ-на тән|       |1       |       |2     |
|   |қасиеті                            |       |        |       |      |
|27 |Журналистика: авторлық құқық және  |1      |        |0,5    |3     |
|   |әдеп әлемі                         |       |        |       |      |
|28 |Актер, диктор, журналист           |       |1       |       |2     |
|   |жүргізушілерге байланысты тіл      |       |        |       |      |
|   |қолданыстары                       |       |        |       |      |
|29 |Интонация, екпін және тағы басқа   |1      |        |0,5    |3     |
|   |туралы                             |       |        |       |      |
|30 |Шешендік сөз өнері және логика     |       |1       |       |      |
|Барлығы:                               |15     |15      |22,5   |149   |


6. ОСӨЖ ЖӘНЕ СӨЖ МАЗМҰНЫ

3-Кесте ОСӨЖ және СӨЖ жоспарлары
|ОСӨЖ                                            |СӨЖ                    |
|Аудиториялық           |Аудиториядан тыс       |                       |
|1. Журналистика және   |1. Интонация, екпін    |Журналистиканың негізгі|
|әдеп терминдері        |және тағы басқа туралы |принциптері            |
|  2. Журналистің кәсіби|2. Баспасөз тілі мен   |Баспасөз шыншылдығы мен|
|моральдық этикалық     |радио тілінің          |объективтілігі.        |
|принциптері            |ерекшеліктері          |                       |
| 3. Журналист: әдеп    | 3. Сөз мәдениеті және |                       |
|әсемдік әлемі және     |оның БАҚ-на тән қасиеті|                       |
|норма                  |                       |                       |
| 4. Әдеп. Әңгіме әдебі | 4. Актер, диктор,     |                       |
|немесе журналистің     |журналист              |                       |
|сұхбат сыр тарту       |жүргізушілерге         |                       |
|мәдениеті              |байланысты тіл         |                       |
|                       |қолданыстары           |                       |
| 5. Журналистика: сөз  | 5. Радиоматериалдарда |                       |
|әдебі                  |пунктуация ережелерін  |                       |
|                       |қолдану                |                       |
| 6. Баспасөз бостандығы| 6. Орфография,        |                       |
|                       |орфоэпия және фонетика |                       |
|                       |заңдылықтарының        |                       |
|                       |БАҚ-тағы сипаты        |                       |
| 7. Сөз немесе баспасөз|7. Какафония және      |                       |
|бостандығы             |эффония мен терминдер, |                       |
|                       |сөздіктер туралы ұғым  |                       |
| 8. Журналистің сөйлеу |8. Радио тілі мен      |                       |
|мәдениеті              |стилінің зерттелуі     |                       |
|9. Сөйлеу тілі мен     |9. Батырлар жыры,      |                       |
|радио тілінің          |ғашықтық жырлар,       |                       |
|ерекшеліктері          |ақын-жыраулардың       |                       |
|                       |шығармаларында         |                       |
|                       |кездесетін сөздердің   |                       |
|                       |талдануы, қызметі      |                       |
|10. Ақпарат және көркем|10. Сұхбат және ақпарат|                       |
|хабарлардың жанрлық тіл|алу әдісі              |                       |
|кестесі                |                       |                       |
|11. Радионың ауызша сөз|11. Тілдік этикет      |                       |
|бен жазбаша сөзді      |                       |                       |
|қолдануы               |                       |                       |
|12. Әдеби тіл нормасы  |12. Сөз сөйлеу мәнері  |                       |
|және оның БАҚ-тағы     |                       |                       |
|сипаты                 |                       |                       |
|13. БАҚ-тағы           |13. Тележурналист      |                       |
|фразеология,           |этикасы                |                       |
|мақал-мәтел және       |                       |                       |
|қанатты сөздердің рөлі |                       |                       |
|14. Шешендік сөз өнері |14. Тіл мәдениеті      |                       |
|және логика            |                       |                       |
|15. Журналист          |15. Журналист лауазымды|                       |
|кәсібіндегі шешендік   |адамдардың қабылдауында|                       |
|өнер                   |                       |                       |


 7 «Журналистің сөз мәдениеті» ПӘНІ БОЙЫНША ОҚУ ҮРДІСІНІҢ КАЛЕНДАРЛЫҚ
КЕСТЕСІ

4-Кесте «Журналистің сөз мәдениеті» пәні бойынша оқу  үрдісінің  календарлық
кестесі

|Апталар    |1          |2          |3              |4                      |
|           |           |           |               |Күні      |Аты-жөні,   |
|           |           |           |               |          |қолы,       |
|           |           |           |               |          |қызметі     |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |
|           |           |           |               |          |            |













Пәндер