Файл қосу

Субөнімдерді өңдеу




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                      |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                             |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты  |ПОӘК                     |                         |
|                         |                         |УМК                      |
|                         |                         |042-14.-1.-03.1.20.13-201|
|                         |                         |2                        |
|«Өңдеу өндірістерінің    |                         |                         |
|жалпы технологиясы»      |№1- басылым              |                         |
|пәнінің оқытушыларға     |                         |                         |
|арналған оқу жұмыс       |                         |                         |
|бағдарламасы             |                         |                         |









                  «Өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы»


                      ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


        5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін


             ОҚЫТУШЫЛАРға арналған ПӘННІҢ оқу ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ




















                                    Семей


                                    2012





                                   Алғысөз



    1. ӘЗІРЛЕНДІ
    Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және  тамақ
өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы           Әбішев  Болат
Шәріпқазыұлы_____________________

                                                                01.09.2012 ж
    2. Талқыланды
    2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде


    № 1 хаттама,  03.09.2012 ж.


    Кафедра меңгерушісі   ______________   Б.Қ.Әсенова


    2.2. Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    № 1 хаттама,  07.09. 2012 ж.


    Төрайымы ______________   С.С.Төлеубекова


    2.3. Инженерлік-технологиялық факультеттің ғылыми кеңесінің мәжілісінде


    № 1 хаттама, 10.09.2012 ж.


    Төрағасы ______________   Ә.Л.Қасенов


    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    № 1 хаттама  13.09.2012 ж.


    ОӘК төрағасы, ОЖ жөніндегі проректор  _____________  Б.Ә.Рскелдиев


















    |    |Мазмұны                                                           |    |
|    |                                                                  |    |
|    |1                                                                 |4   |
|    |Қолдану аясы                                                      |4   |
|    |4                                                                 |4   |
|    |                                                                  |5   |
|    |2                                                                 |7   |
|    |Нормативтік сілтемелер                                            |8   |
|    |4                                                                 |8   |
|    |                                                                  |9   |
|    |3                                                                 |    |
|    |Жалпы ережелер                                                    |    |
|    |4                                                                 |    |
|    |                                                                  |    |
|    |4                                                                 |    |
|    |Оқытушы үшін пәннің жұмыс бағдарламасы                            |    |
|    |5                                                                 |    |
|    |                                                                  |    |
|    |5                                                                 |    |
|    |Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптары                      |    |
|    |23                                                                |    |
|    |                                                                  |    |
|    |6                                                                 |    |
|    |Пәннің оқу - әдістемелік картасы                                  |    |
|    |25                                                                |    |
|    |                                                                  |    |
|    |7                                                                 |    |
|    |Оқу - әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы               |    |
|    |27                                                                |    |
|    |                                                                  |    |
|    |8                                                                 |    |
|    |Әдебиеттер                                                        |    |
|    |28                                                                |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |


















































    1. Қолдану аясы

«Өңдеу өндірістерінің жалпы  технологиясы»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені
5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша  оқытылатын
студенттерге арналған. Студенттерді курс  мазмұнымен,  оның  өзектілігі  мен
қажеттілігін, оқу процесінде  игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.


    2. Нормативтік сілтемелер

      «Өңдеу  өндірістерінің  жалпы  технологиясы»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»  мамандығына  арналған
Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған.
      «Өңдеу  өндірістерінің  жалпы  технологиясы»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені осы пән бойынша оқу процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және
төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    Элективті пәндердің тізбесі. Бұйрық № 1, 22.09.2008 ж.


    3. Жалпы мәліметтер

 - Аға оқытушының аты-жөні – Әбішев Болат Шәріпқазыұлы;
 - Кафедра –  Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы;
 - Хабарласу ақпараты – тел: 35-05-90, № 9-оқу ғимараты, № 211 кабинет;
 - Сабақ өткізу орыны–№ 206 аудитория;
 - Пән аты – «Өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы»;
 - Кредит саны  – 2;
 - Жұмыс оқу жоспарынан жазба (1-кесте):

                                                                     1-кесте

|Курс |Семестр              |Несие               |Дәріс                        |
|     |                     |саны                |тер                          |
|     |                     |                    |Дәріс |Зертх  |ОСӨЖ    |СӨЖ   |
|1    |2                    |3                   |4     |5      |6       |7     |
|1    |Астықты өңдеу және   |Дәнді дақылдарға    |1     |       |2       |2     |
|     |сапасын арттыру      |қысқаша сипаттамасы |      |       |        |      |
|     |саласындағы келесі   |Дәнді дақылдарды    |      |       |        |      |
|     |міндеттер            |қабылдау            |      |       |        |      |
|2    |Астықты өңдеу        |Дәнді тұқымдастар.  |1     |       |2       |2     |
|     |барысында орын алатын|Қарақұмық           |      |       |        |      |
|     |сорбциялық құбылыстар|тұқымдастар.        |      |       |        |      |
|     |сипаттамасы          |                    |      |       |        |      |
|3    |Астық орналастыру мен|Арпа                |1     |       |2       |2     |
|     |өңдеу технологиялық  |Қарақұмық           |      |       |        |      |
|     |негіздері            |Жасымық             |      |       |        |      |
|     |                     |Бұршақ              |      |       |        |      |
|     |                     |Үрме бұршақ         |      |       |        |      |
|4    |Астықты қабылдау     |Жарма сипаттамасы   |1     |       |2       |2     |
|     |кәсіпорындарында     |Жарма               |      |       |        |      |
|     |өңдеу                |ассортименттері     |      |       |        |      |
|5    |Тарының ботаникалық  |Тарының ботаникалық |1     |       |2       |2     |
|     |сипаттамасы мен      |сипаттамасы         |      |       |        |      |
|     |биологиялық          |Тарының  биологиялық|      |       |        |      |
|     |ерекшелігі           |ерекшелігі          |      |       |        |      |
|6    |Астық кептіргішті    |Сынау тапсырмасы    |1     |       |        |      |
|     |сынау                |Сынауға дайындау    |      |       |        |      |
|     |                     |Кептіргішті жылулық |      |       |        |      |
|     |                     |сынау               |      |       |        |      |
|     |                     |Қауіпсіздік         |      |       |        |      |
|     |                     |техникасы және өртке|      |       |        |      |
|     |                     |қарсы шаралар       |      |       |        |      |
|7    |Нан пісіру           |Нан пісіру ұны. Дән |1     |       |2       |2     |
|     |өндірісіндегі негізгі|сипаттамасы         |      |       |        |      |
|     |шикізаттар           |Астық жинағаннан    |      |       |        |      |
|     |                     |кейінгі дәнді өндеу |      |       |        |      |
|     |                     |Ұн өндірудің        |      |       |        |      |
|     |                     |негіздері           |      |       |        |      |
|     |                     |Ұн сорттарын        |      |       |        |      |
|     |                     |пішіндеу және       |      |       |        |      |
|     |                     |бақылау             |      |       |        |      |
|8    |Ұнның химиялық құрамы|Химиялық құрамы     |1     |       |2       |2     |
|     |                     |Көмірсулар          |      |       |        |      |
|     |                     |Ақуыздар            |      |       |        |      |
|     |                     |Липидтер            |      |       |        |      |
|     |                     |Ферменттер          |      |       |        |      |
|     |                     |Сапа көрсеткіштері  |      |       |        |      |
|9    |Нан пісіру қасиеттері|Ақ бидай ұнының     |1     |       |2       |2     |
|     |                     |қасиеттері          |      |       |        |      |
|     |                     |Қара бидай ұнының   |      |       |        |      |
|     |                     |қасиеттері          |      |       |        |      |
|10   |Нан дайындаудың      |Шикізат сақтау және |1     |       |2       |2     |
|     |технологиялық процесі|оны өндіріске қосуға|      |       |        |      |
|     |                     |дайындық            |      |       |        |      |
|     |                     |Сақтау кезінде ұнда |      |       |        |      |
|     |                     |өтетін процестер    |      |       |        |      |
|     |                     |Ұнды қапты және     |      |       |        |      |
|     |                     |қапсыз қоймада      |      |       |        |      |
|     |                     |сақтау              |      |       |        |      |
|     |                     |Тұз, ашытқы және    |      |       |        |      |
|     |                     |қосымша шикізат     |      |       |        |      |
|     |                     |сақтау              |      |       |        |      |
|11   |Өндіріске қосуға     |Ұн дайындау         |1     |       |        |      |
|     |шикізаттарды дайындау|Қалған шикізатты    |      |       |        |      |
|     |                     |дайындау            |      |       |        |      |
|12   |Нан өнімдерінің      |1.Нанды сақтау      |1     |       |2       |2     |
|     |шығысын және сапасын |шарттары және       |      |       |        |      |
|     |жақсартатын әдістер. |тасымалдау          |      |       |        |      |
|     |Нан өнімдерін сақтау |2. Нан кебуі        |      |       |        |      |
|     |                     |3. Нан қатуы        |      |       |        |      |
|     |                     |3.1.Қату процесінің |      |       |        |      |
|     |                     |мағынасы            |      |       |        |      |
|     |                     |3.2.Нан қатуына әсер|      |       |        |      |
|     |                     |ететін факторлар    |      |       |        |      |
|13   |Нан өнімдерінің      |Нан шығымына әсер   |1     |       |2       |2     |
|     |шығымы               |ететін факторлар    |      |       |        |      |
|     |                     |Технологиялық       |      |       |        |      |
|     |                     |жоғалулар және      |      |       |        |      |
|     |                     |шығыстар            |      |       |        |      |
|14   |Үлгі алу әдістері    |Дәнді шикізаттар    |1     |       |        |      |
|     |және дәндерді арнайы |Орташа үлгі  алу    |      |       |        |      |
|     |мест бойынша зерттеу |Алғашқы және орташа |      |       |        |      |
|     |                     |үлгі алу            |      |       |        |      |
|14   |Уыт (солод). Қант    |Уыттың (солод)      |1     |       |2       |2     |
|     |                     |технологиясы        |      |       |        |      |
|     |                     |Қант                |      |       |        |      |
|     |                     |Қантты сақтау       |      |       |        |      |
|15   |Модуль II. Ет және ет|Құсты союдың        |1     |       |1       |1     |
|     |Өнімдері. Сойылған   |технологиялық       |      |       |        |      |
|     |мал еттері.          |операциялары мен    |      |       |        |      |
|     |Құсты сою.           |орындалуы           |      |       |        |      |
|     |                     |Қауырсынын жұлып    |      |       |        |      |
|     |                     |алып тастау.        |      |       |        |      |
|16   |Субөнімдерді өңдеу   |Субөнімдердің       |1     |       |2       |2     |
|     |технологиясы         |сипаттамасы. Оларды |      |       |        |      |
|     |                     |бөлу. Субөнімдерді  |      |       |        |      |
|     |                     |тасқынды желілерде  |      |       |        |      |
|     |                     |өңдеу.              |      |       |        |      |
|     |                     |Технология.         |      |       |        |      |
|     |                     |Ет-сүйекті          |      |       |        |      |
|     |                     |субөнімдерді өңдеу. |      |       |        |      |
|     |                     |Жұмсақ субөнімдерді |      |       |        |      |
|     |                     |тазалау.            |      |       |        |      |
|     |                     |Шырышты субөнімдерді|      |       |        |      |
|     |                     |тазалау.            |      |       |        |      |
|     |                     |Жүнді субөнімдерді  |      |       |        |      |
|     |                     |өңдеу               |      |       |        |      |
|17   |Шұжық және тұздалған |Ассортимент         |2     |       |2       |2     |
|     |өнімдерді өндіру     |Дайын өнімге        |      |       |        |      |
|     |                     |қойылатын талаптар. |      |       |        |      |
|     |                     |Технологиялық       |      |       |        |      |
|     |                     |нұсқаулар.          |      |       |        |      |
|     |                     |Мүшелеу.            |      |       |        |      |
|     |                     |Етті сылу.          |      |       |        |      |
|     |                     |Етті сіңір -        |      |       |        |      |
|     |                     |шеміршектен айыру   |      |       |        |      |
|     |                     |Етті тұздау         |      |       |        |      |
|     |                     |Тураманы (фарш)     |      |       |        |      |
|     |                     |дайындау.           |      |       |        |      |
|     |                     |Тураманы қабықшаға  |      |       |        |      |
|     |                     |толтыру немесе      |      |       |        |      |
|     |                     |формалау            |      |       |        |      |
|     |                     |Шұжықтардың         |      |       |        |      |
|     |                     |нығыздалуы (осадка).|      |       |        |      |
|     |                     |                    |      |       |        |      |
|     |                     |Қақтау мен ыстау.   |      |       |        |      |
|     |                     |Жылумен өңдеу.      |      |       |        |      |
|     |                     |Әбден пісіру        |      |       |        |      |
|     |                     |(Запекание).        |      |       |        |      |
|     |                     |Салқындату.         |      |       |        |      |
|     |                     |Ет өнімдерін кептіру|      |       |        |      |
|     |                     |Буып-түю және сақтау|      |       |        |      |
|     |                     |Ливер шұжықтары     |      |       |        |      |
|     |                     |Құрама шұжық        |      |       |        |      |
|     |                     |бұйымдары.          |      |       |        |      |
|18   |Дүмбілдер және жылдам|Өлшеп, оралған ет   |1     |       |2       |2     |
|     |мұздатылған екінші   |және субөнімдер     |      |       |        |      |
|     |тағамдар.            |Дүмбілдер.          |      |       |        |      |
|     |                     |Тоңазытылған        |      |       |        |      |
|     |                     |шабылған дүмбілдер  |      |       |        |      |
|     |                     |Құс етінен жасалған |      |       |        |      |
|     |                     |дүмбілдер.          |      |       |        |      |
|     |                     |Жылдам мұздатылған  |      |       |        |      |
|     |                     |екінші тағамдар     |      |       |        |      |
|19   |Консервілеу өндірісі.|Шикізатты           |1     |       |2       |2     |
|     |                     |араластыру.         |      |       |        |      |
|     |                     |Ет шикізатын тұздау.|      |       |        |      |
|     |                     |Шикізатты алдын ала |      |       |        |      |
|     |                     |жылумен өңдеу.      |      |       |        |      |
|     |                     |Қосымша             |      |       |        |      |
|     |                     |материалдарды       |      |       |        |      |
|     |                     |әзірлеу.            |      |       |        |      |
|     |                     |Көмекші             |      |       |        |      |
|     |                     |материалдарды       |      |       |        |      |
|     |                     |дайындау.           |      |       |        |      |
|     |                     |Ыдыстарды әзірлеу.  |      |       |        |      |
|     |                     |Үлестеу мен         |      |       |        |      |
|     |                     |банкілерді жабу     |      |       |        |      |
|20   |Қыздырып өңдеу       |Термиялық өңдеудің  |2     |       |2       |2     |
|     |                     |теориялық негіздері.|      |       |        |      |
|     |                     |                    |      |       |        |      |
|     |                     |Қызырудың           |      |       |        |      |
|     |                     |микрофлораға ықпалы.|      |       |        |      |
|     |                     |Физика-химиялық және|      |       |        |      |
|     |                     |жылу - физикалық    |      |       |        |      |
|     |                     |қасиеттердің        |      |       |        |      |
|     |                     |стерилиза-ция       |      |       |        |      |
|     |                     |тәртібін таңдап     |      |       |        |      |
|     |                     |алуға ықпалы.       |      |       |        |      |
|     |                     |Экстрактты заттардың|      |       |        |      |
|     |                     |өзгеруі.            |      |       |        |      |
|     |                     |Витаминдердің       |      |       |        |      |
|     |                     |өзгеруі.            |      |       |        |      |
|     |                     |Құрылымның өзгеруі  |      |       |        |      |
|     |                     |және беріктік       |      |       |        |      |
|     |                     |қасиеті.            |      |       |        |      |
|     |                     |Стерилизациялау     |      |       |        |      |
|     |                     |формуласы туралы    |      |       |        |      |
|     |                     |ұғым                |      |       |        |      |
|     |                     |Консервілерді       |      |       |        |      |
|     |                     |стерилизациялаудың  |      |       |        |      |
|     |                     |тәртібін есептеудің |      |       |        |      |
|     |                     |принциптері.        |      |       |        |      |
|     |                     |Стерилизациялау     |      |       |        |      |
|     |                     |әсерінің шамасы     |      |       |        |      |
|     |                     |бойынша             |      |       |        |      |
|     |                     |стерилиза-циялау    |      |       |        |      |
|     |                     |формуласын анықтау  |      |       |        |      |
|     |                     |Стерилизациялау     |      |       |        |      |
|     |                     |техникасы.          |      |       |        |      |
|     |                     |Жоғары жиіліктегі   |      |       |        |      |
|     |                     |токтар (ЖЖТ).       |      |       |        |      |
|     |                     |Иондаушы сәулелермен|      |       |        |      |
|     |                     |стерилизациялау.    |      |       |        |      |
|     |                     |Қызған ауамен       |      |       |        |      |
|     |                     |стерилизациялау     |      |       |        |      |
|     |                     |Үзіліспен жұмыс     |      |       |        |      |
|     |                     |істейтін            |      |       |        |      |
|     |                     |аппараттарда        |      |       |        |      |
|     |                     |стерилизациялау.    |      |       |        |      |
|     |                     |Пастерлеу.          |      |       |        |      |
|     |                     |Сұрыптау, салқындату|      |       |        |      |
|     |                     |және буу, түю, орау.|      |       |        |      |
|     |                     |Консервілерді       |      |       |        |      |
|     |                     |сақтауға қою және   |      |       |        |      |
|     |                     |тиеу                |      |       |        |      |
|21   |Балалар және диеталық|Балаларға арналған  |1     |       |2       |2     |
|     |тағамдар шығаратын   |ет өнімдерінің      |      |       |        |      |
|     |консервілер          |түрлері.            |      |       |        |      |
|     |өндірісінің          |Шикізаттарға        |      |       |        |      |
|     |ерекшелігі.          |қойылатын талаптар  |      |       |        |      |
|     |                     |Технология.         |      |       |        |      |
|     |                     |Гомогенделген       |      |       |        |      |
|     |                     |консервілер         |      |       |        |      |
|     |                     |Етті ірілеп туралған|      |       |        |      |
|     |                     |және езбе тәріздес  |      |       |        |      |
|     |                     |консервілер         |      |       |        |      |
|     |                     |Дайын өнім сапасын  |      |       |        |      |
|     |                     |бақылау.            |      |       |        |      |
|22   |Етті өңдеу           |Өнеркәсіптегі       |1     |       |        |      |
|     |кәсіпорындарындағы   |қауіпсіздік         |      |       |        |      |
|     |қауіпсіздік техникасы|техникасының        |      |       |        |      |
|     |                     |талаптары.          |      |       |        |      |
|     |                     |Цехта жүру ережесі  |      |       |        |      |
|     |                     |Өнеркәсіптік нұсқау |      |       |        |      |
|     |                     |және еңбек          |      |       |        |      |
|     |                     |қауіпсіздігене      |      |       |        |      |
|     |                     |үйрету.             |      |       |        |      |
|     |                     |Нұсқау түрлері      |      |       |        |      |
|23   |Модуль III. Тамақтану|Щажения             |1     |       |2       |2     |
|     |рационы.             |Емдік-профилактикалы|      |       |        |      |
|     |Емдік-профилактикалық|қ рационың          |      |       |        |      |
|     |қоректенудің мақсаты.|мүмкіндіктері       |      |       |        |      |
|     |Сүт және сүт         |                    |      |       |        |      |
|     |өнімдері.            |                    |      |       |        |      |
|     |Емдік-профилактикалық|                    |      |       |        |      |
|     |қоректенудің мақсаты.|                    |      |       |        |      |
|24   |Мал түліктерінің     |Ешкі сүті           |1     |       |        |      |
|     |сүттері              |Қой сүті.           |      |       |        |      |
|     |                     |Бие сүті.           |      |       |        |      |
|     |                     |Түйенің сүті        |      |       |        |      |
|     |                     |Буйвол сүті         |      |       |        |      |
|25   |Ашытылған сүт        |Сүт ашытқысы        |1     |       |2       |2     |
|     |тағамдарының         |Кефир               |      |       |        |      |
|     |технологиясы. Сүт    |Қанты бар           |      |       |        |      |
|     |консервілері         |қойылтылған таза сүт|      |       |        |      |
|     |                     |Құрғақ сүт          |      |       |        |      |
|     |                     |Құрғақ кілегей      |      |       |        |      |
|26   |Өнеркәсіптік жолмен  |1. Простокваша      |1     |       |2       |2     |
|     |дайындалатын сүт     |1.1. Кәдімгі        |      |       |        |      |
|     |тағамдары мен        |простокваша         |      |       |        |      |
|     |сусындар             |1.2.Мечников        |      |       |        |      |
|     |                     |простоквашасы       |      |       |        |      |
|     |                     |1.3.Оңтүстік        |      |       |        |      |
|     |                     |просроквашасы       |      |       |        |      |
|     |                     |1.4. Ацидофилъді    |      |       |        |      |
|     |                     |простокваша         |      |       |        |      |
|     |                     |2. Варенец          |      |       |        |      |
|     |                     |3. Ряженка          |      |       |        |      |
|     |                     |4. Йогурт           |      |       |        |      |
|     |                     |5. Ацидофилин       |      |       |        |      |
|     |                     |6. Ацидофилъді сүт  |      |       |        |      |
|     |                     |7.Сиыр сүтінен      |      |       |        |      |
|     |                     |дайындалатын қымыз  |      |       |        |      |
|     |                     |8.Қымыз типтес сусын|      |       |        |      |
|     |                     |9. Сүт квасы        |      |       |        |      |
|     |                     |10.Сүт белогы       |      |       |        |      |
|     |                     |11.Тағамдық казеин  |      |       |        |      |
|     |                     |12. Шұбат жасау     |      |       |        |      |
|     |                     |13. Ірімшік қайнату |      |       |        |      |
|     |                     |14. Брынза жасау    |      |       |        |      |
|     |                     |15. Балмұздақ       |      |       |        |      |
|     |                     |16. Қаймақ жасау    |      |       |        |      |
|     |                     |17. Сүзбе жасау     |      |       |        |      |
|27   |Сары май алудың      |1. Технологиялық    |1     |       |2       |2     |
|     |технологиялық схемасы|схема.              |      |       |        |      |
|     |                     |2. Майды шайқау.    |      |       |        |      |
|     |                     |3. Май шайқауға әсер|      |       |        |      |
|     |                     |ететін факторлар.   |      |       |        |      |
|     |                     |4.Майды шайқау      |      |       |        |      |
|     |                     |температурасы.      |      |       |        |      |
|28   |Семей қаласындағы    |                    |      |4      |        |      |
|     |тамақ өндірісіндегі  |                    |      |       |        |      |
|     |кәсіпорындарымен     |                    |      |       |        |      |
|     |таныстыру (ТОО «Семей|                    |      |       |        |      |
|     |ет комбинаты», «Семей|                    |      |       |        |      |
|     |тамақ өнімдерінің    |                    |      |       |        |      |
|     |комбинаты», «Шығыс   |                    |      |       |        |      |
|     |Қазақстан ұн-құрама  |                    |      |       |        |      |
|     |жем комбинаты»)      |                    |      |       |        |      |
|29   |Дәнді                |                    |      |2      |        |      |
|     |органолептикалық     |                    |      |       |        |      |
|     |бағалау              |                    |      |       |        |      |
|30   |Еттің және ет        |                    |      |2      |        |      |
|     |өнімдерінің жастығын |                    |      |       |        |      |
|     |анықтау              |                    |      |       |        |      |
|31   |Ет және ет           |                    |      |4      |        |      |
|     |өнімдерінің жалпы    |                    |      |       |        |      |
|     |химиялық құрамын     |                    |      |       |        |      |
|     |анықтау              |                    |      |       |        |      |
|32   |Сүттің сапасын       |                    |      |3      |        |      |
|     |анықтау              |                    |      |       |        |      |
|барлы|                     |                    |15    |15     |45      |15    |
|ғы   |                     |                    |      |       |        |      |


5. ОСӨЖ  және СӨЖ тақырыптарының тізімі.
    Пєнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары
талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді.
    Оқу-әдістемелік  кешенін  құрастырған  кезде  реферат,  курстық   жоба,
бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі.
    СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын  ала  беріліп,  оның
көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған).
    ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып  екіге
бөлінеді.
    Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі.
    Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді  бірге
шығарады, орындауда көмектеседі.
    ОСӨЖ тақырыптары 11-ші кесетде көрсетілген.

                            ОСӨЖ және СӨЖ жоспары
                                                                   Кесте  11
|№   |ОСӨЖ                                 |СӨЖ                              |
|    |                                     |                                 |
|1   |Дәнді-дақылдарды өңдеу               |Жарма ассортименттері            |
|2   |Дәнді дақылдарды қабылдау            |Дәнді дақылдарды сақтау          |
|3   |Ұнның химиялық құрамы                |Нан өнімдерін сақтау             |
|4   |Нан өімдерін өндіру технологиясы     |Нан өнімдерінің шығымы           |
|5   |Дәнді дақылдарды және ұнды алғашқы   |Сақтау кезінде ұнда өтетін       |
|    |өңдеу туралы жалпы мәлімет.          |процестер                        |
|6   |Тарының  биологиялық ерекшелігі      |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі |
|    |                                     |шикізаттар                       |
|7   |Ұн сорттарын пішіндеу және бақылау   |Нан пісіру қасиеттері            |
|8   |Уытты алғашқы өңдеу туралы жалпы     |Уыттың (солод) технологиясы      |
|    |мәлімет. Қант.                       |                                 |
|9   |Жұмсақ субөнімдерді тазалау.         |Түкті субөнімдерді өндіру        |
|    |                                     |технологиясы                     |
|10  |Етті- жұмсақ субөнімдерді өңдеу      |Шырышты субөнімдерді өндіру      |
|    |технологиясы                         |технологиясы                     |
|11  |Еттің тағамдық құндылығы             |Ет-сүйекті субөнімдерді өндіру   |
|    |                                     |технологиясы                     |
|12  |Субөнімдер түрлері                   |Ішек-қарынды ұшадан алу          |
|    |Оларға сипаттама                     |                                 |
|13  |Құсты сою әдістері                   |Құс еттерінен жасалатын өнімдер  |
|14  |Дүмбілдер технологиясы               |Дүмбілдер ассортименттері        |
|15  |Пісірілген шұжықтар ассортименті және|Ет консервілерін өндіру          |
|    |технологиясы                         |                                 |
|16  |Жартылай қақталған шұжықтар          |Құрама шұжық бұйымдары.          |
|    |ассортименті мен технологиясы        |                                 |
|17  |Ет консервілерін стерилизациялау     |Балаларға арналған ет өнімдерінің|
|    |                                     |түрлері                          |
|18  |Сүт және сүт өнімдері.               |Қаймақ өндіру технологиясы       |
|19  |Мал түліктерінің сүттері             |Ірімшік өндіру технологиясы      |
|20  |Сүзбе жасау                          |Сүт консервілерін өндіру         |
|21  |Сүт майы                             |Майды шайқау  температурасы.     |
|22  |Сүтте болатын биохимиялық процестер  |Тоңазытылған шабылған дүмбілдер  |
|23  |Физикалық факторлардың әсері         |Етті ірілеп туралған және езбе   |
|    |                                     |тәріздес консервілер             |
|24  |Құрғақ сүт өндіру технологиясы       |Сүт ашытқысы                     |
|25  |Жарма сипаттамасы                    |                                 |
|26  |Дәнді дақылдарды кептіру             |                                 |
|27  |Ақ бидай ұныны                       |                                 |
|28  |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі     |                                 |
|    |шикізаттар                           |                                 |
|29  |Нанды пісіруге арналған шикізатты    |                                 |
|    |сақтау және оны өндіріске қосуға     |                                 |
|    |дайындық                             |                                 |
|30  |Қара бидайдың ұны                    |                                 |
|31  |Ұн өндірудің негіздері               |                                 |
|32  |Қантты сақтау                        |                                 |
|33  |Етті сіңір - шеміршектен айыру       |                                 |
|34  |Ливер шұжықтары                      |                                 |
|35  |Субөнімдерінің тағамдық құндылығы    |                                 |
|36  |Субөнімдерін қолдану                 |                                 |
|37  |Құсты өңдеу технологиясы             |                                 |
|38  |Құс еттерінен жасалатын дүмбілдер    |                                 |
|39  |Сосиска, сарделькалар ассортименті.  |                                 |
|    |Өндіру технологиясы                  |                                 |
|40  |Шикілей қақталған шұжықтар           |                                 |
|    |ассортименті. Өндіру технологиясы    |                                 |
|41  |Пастерлеу                            |                                 |
|42  |Брынза жасау                         |                                 |
|43  |Өнеркәсіптік жолмен дайындалатын сүт |                                 |
|    |тағамдары мен сусындар               |                                 |
|44  |Шұбат жасау                          |                                 |
|45  |Май шайқауға әсер ететін факторлар.  |                                 |
|    |                                     |                                 |


   1. Пән бойынша студенттерге ұсынылатын оқу және
                         оқу-әдістемелік әдебиеттер

      6.1. Негізгі әдебиеттер
6.1.1. Егіншілікте өнім сапасын арттыру. Н. Әлдеков. Алматы, «Қайнар»,  1980
ж. 168 б.
6.1.2.  Кругляков  Г.Н.,  Круглякова  Г.В.  Товароведение  продовольственных
товаров: Учебник – Ростов н/Д: изд. Центр «МарТ», 1999. – 448 с.
6.1.3. Рогов  И.  А.  «Технология  мяса  и  мясопродуктов»  Учебник.  –  М.:
«Агропромиздат»,  1988. –565 с.
6.1.4.  Төлеуов  Е.  Т.,  Әмірханов  Қ.   Ж.   «Ет   және   ет   өнімдерінің
технологиясы».           -Семей қаласы, 2004. – 184 б.
6.1.5. Назаров Н. И. «Общая технология пищевых производств» - М.:  «Легкая
и пищевая промышленность», 1981. – 360 с.

6.1.6. Барақбаев «Сүт және сүт тағамдары»

      6.2. Қосымша әдебиеттер
6.2.1. Твердохлеб Г. В. «Технология молока и молочных продуктов» - М.:
«Агропромиздат», 1991. – 463 с.

6.2.2. Матюхина  З.П.,  Королькова  Э.П.  Товароведение  пищевых  продуктов:
Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. – 272 с.



Пәндер