Файл қосу

Ауыл шаруашылық малдарының азықтары малдарының азықтары туралы ұғым, туралы ұғым



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042.14.4.01.01.20.53.03.2012 |
|ПОӘК                        |Басылым №2        |                             |
|Оқытушыға арналған  «Ауыл   |28.08.2012ж       |                             |
|шаруашылық малдарын         |Ауыстырылым       |                             |
|азықтандыру» пәнінің оқу    |18.09.2010 ж №1   |                             |
|жұмыс бағдарламасы          |                  |                             |














                       ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                   «Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру»
   5В080200«Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы»  мамандықтарына
                                  арналған

                   ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘННІҢ ОҚУ- ЖҰМЫС ЖОСПАРЫ
























                                СЕМЕЙ - 2012




Алғы сөз





I. Құрастырған

   Шәкәрім  атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің   «Агротехнология»
кафедрасының  доценті қызметін атқарушы Ахметова Балнур Сериковна

      « 25»  08  2012 жыл

      2. Талқыланды:
2.1. Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Агротехнология»
кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «28» 08 2012 жыл, №1



      Кафедра меңгерушісі ……………. Сейлгазина С.М.


      2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «3» 09 2012 жыл, №1

      Төраға ………………………Сатиева К.Р.


      3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

      Хаттама «   »        2012 жыл, №1





      ОӘК төрағасы, оқу ісі жөніндегі проректор………….. Рскелдиев Б.А.


      4. БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН



      БАСЫЛЫМ №1 18.09.2010 жыл орнына енгізілген.








































                                   МАЗМҰНЫ







1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер

































      1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ


           «Ауыл  шаруашылық  малдарын  азықтандыру»  пәнінің   оқытушыларға
арналған оқу жұмыс бағдарламасы 5В080200«Мал  шаруашылығы  өнімдерін  өндіру
технологиясы»   мамандықтарының  студенттеріне  арналған  оқу-   әдістемелік
кешеннің құрамына кіреді. Осы құжат мал  азығы  түрлерін,  ауыл  шаруашылығы
малдарын азықтандыру жолдарын және тағы басқа технологияларын  оқу  процесін
ұйымдастыру    негізгі    орындау    тәртібін    жүйеге    келтіреді    және
регламентациялайды және «Агротехнология» кафедрасында пайдалануға  арналған.



   2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру» пәнінің  оқытушыларға  арналған
оқу жұмыс бағдарламасы келесі құжаттардың талаптарына  сәйкес  оқу  процесін
ұйымдастыруда тәртіп орнатады:
-  5В080200«Мал шаруашылығы  өнімдерін  өндіру  технологиясы»   мамандығының
Қазақстан Республикасы   мемлекеттік жалпы білім беру стандарты,   ҚР  МЖМБС
23,12.-2005  Қазақстан  Республикасының  білім  және  ғылым   министрлігінің
26.04. 2004 № 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген;
- УСТ 042-РМҚК-СМУ-8-2007 Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
- ҚП 042-08.10.10.12-2007 Құжаттандыру процедурасы «Пәннің оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


   3 .    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      «Ауыл шаруашылық  малдарын  азықтандыру»  пәнінің  мазмұны:  еліміздің
экономикасын өркендетуде ауыл  шаруашылығынан  алынатын  өнімнің  үлесі  өте
зор. Азықтардың қорытылуы туралы ұғыммен, азықтардың  құнарлығы,  азықтардың
витаминді,минералды және  протеинді  құнарлығы,  малдарға  әсер  етуі,  ауыл
шаруашылығы малдарының азықтары туралы ұғым,  жіктелуі,  норма  және  рацион
туралы ұғымдармен  таныстырады.  Сонымен  қатар  ауыл  шаруашылық  малдарына
рацион құру ерекшеліктерін үйретеді.
      3.2. Курстың мақсаты:
      «Ауыл  шаруашылық  малдарын  азықтандыру»  пәнін   оқытудың   мақсаты:
Қазақстанның негізгі азықтық өсімдіктерінің азықтық құнын бағалау  мен  ауыл
шаруашылық малдарын толық құнды рационмен азықтандыруды меңгеру.
    3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Пәнді оқытудың негізгі міндеті – мал  азығы  өндірісінің  теориясымен,
түрлерімен, дайындау технологиясымен,  азықтық  қасиеттерін  ескере  отырып,
ауыл шаруашылық  маладрының  өнімдерін  көтеру  мақсатында  мал  азықтандыру
ерекшеліктерін  жетік білулері қажет.
      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
      - азықтардың қорытылуы жөнінде;
      - азықтардың құнарлығын анықтауды;
      - азықтардың жіктелуін;
      - норма және рацион туралы ұғымды;
      - азықты малға әзірлеп беруді ұйымдастыру;
      - толық құнды азықтандыруды ұйымдастыру жолдарын біліп шығады.
       5. Курс пререквизиттері:

       Жануарлар морфологиясы

       Жануарлар биохимиясы
       Микробиология
       Мал шаруашылығын механикаландыру және электрлендіру
       Азық өндіру
       3.6. Курс постреквизиттері:
      Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
        Қой шаруашылығы,етін,жүнін,елтірісін өндіру технологиясы
        Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
        Жылқы шаруашылығы, жылқы сүтін және етін өндіру технологиясы






   -   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Ку|Семестр              |Кредиттер               |ДР   |ЗХ                    |
|рс|                     |                        |(сағ)|(сағ)                 |
|1 |2                    |3                       |4    |5                     |
|Дәрістік сабақтар                                                              |
|                                                                               |
|1   |Кіріспе. Пәнің даму  |Азықтың химиялық       |1    |                      |
|    |тарихы.              |құрамы. Пәнің басқа    |     |                      |
|    |                     |пәндермен байланысы..  |     |                      |
|2   |Азықтардың қорытылуы |Азықтардың қорытылуы   |1    |                      |
|    |туралы ұғым          |туралы ұғым            |     |                      |
|    |                     |Зерттеу әдістері және  |     |                      |
|    |                     |факторлары.            |     |                      |
|3   |Азықтардың құнарлығы |Азықтардың құнарлығы   |1    |                      |
|    |туралы ұғым          |туралы ұғым және       |     |                      |
|    |                     |анықтау жолдары.       |     |                      |
|    |                     |О. Кельнер, советтік   |     |                      |
|    |                     |және энергия әдістері  |     |                      |
|4   |Азықтардың           |Азықтардың             |1    |                      |
|    |витаминді,минералды  |витаминді,минералды    |     |                      |
|    |және протеинді       |және протеинді         |     |                      |
|    |құнарлығы, малдарға  |құнарлығы, малдарға    |     |                      |
|    |әсер етуі.           |әсер етуі.             |     |                      |
|5   |Ауыл шаруашылығы     |Ауыл шаруашылық        |1    |                      |
|    |малдарының азықтары  |малдарының азықтары    |     |                      |
|    |туралы ұғым,         |туралы ұғым.           |     |                      |
|    |жіктелуі.            |Мал азықтарының        |     |                      |
|    |                     |жіктелуі, бағалануы.   |     |                      |
|6   |Норма және рацион    |Нормалап азықтандырудың|1    |                      |
|    |туралы ұғым.         |маңызы.                |     |                      |
|    |                     |Рацион құрастырудың    |     |                      |
|    |                     |негіздері.             |     |                      |
|7   |Суалған сиырларды    |Суалған сиырларды      |1    |                      |
|    |азықтандыру          |азықтандыру            |     |                      |
|    |                     |ерекшеліктері.         |     |                      |
|8   |Сауын сиырларды      |Сауын сиырларды        |1    |                      |
|    |азықтандыру.         |азықтандыру            |     |                      |
|    |                     |ерекшеліктері          |     |                      |
|    |                     |                       |     |                      |
|9   |Аталық бұқаларды     |Аталық бұқаларды       |1    |                      |
|    |азықтандыру          |азықтандыру            |     |                      |
|    |                     |ерекшеліктері          |     |                      |
|10  |Ірі қара малының төлі|Ірі қара малының төлін |1    |                      |
|    |төлін  азықтандыру.  |азықтандыру            |     |                      |
|    |                     |ерекшеліктері.         |     |                      |
|11  |Қой малдарын         |Саулықтарды азықтандыру|1    |                      |
|    |азықтандыру          |ерекшеліктері.         |     |                      |
|    |негіздері.           |Қой төлдерін           |     |                      |
|    |                     |азықтандыру.           |     |                      |
|12  |Жылқы малдарын       |Биені азықтандыру      | 1   |                      |
|    |азықтандыру          |ерекшеліктері.         |     |                      |
|    |                     |Құлынды азықтандыру.   |     |                      |
|    |                     |Тұқымдық айғырларды    |     |                      |
|    |                     |азықтандыру.           |     |                      |
|13 |Шошқа малдарын       |Шошқаны азықтандыру    |1    |                      |
|   |азықтандыру.         |ерекшеліктері.         |     |                      |
|   |                     |Мегежінді азықтандыру  |     |                      |
|14 |Қабандар мен         |Қабандарды             |1    |                      |
|   |торайларды           |азықтандыру.Торайларды |     |                      |
|   |азықтандыру.         |азықтандыру            |     |                      |
|15 |Құстарды зықтандыру. |Құсты азықтандыру      |1    |                      |
|   |                     |ерекшеліктері          |     |                      |
|   |Барлығы:             |                       |15   |                      |



                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1. Мал азығы түрлеріне сипаттама
5.2. Азықтардың сапасын бағалау
5.3. Сүрлем дайындау технологиясы
5.4. Қатаң азықтарды дайындау технологиясы
5.5. Пішендемені дайындау технологиясы
5.6. Құрама жемнің мал азықтық сапасы
5.7. Протеиндердің маңызы
5.8. Азық құрамындағы судың маңызы
5.9. Азық құрамындағы өзектің маңызы
5.10. Азотсыз экстрактивті заттар
5.11. Дәрумендердің маңызы
5.12. Етті бағыттағы ірі қара малдарын азықтандыру
5.13. Сүтті бағыттағы ірі қара малдарын азықтандыру
5.15. Биязы жүнді қой малдарын азықтандыру
5.16. Сүтті бағыттағы жылқыларды азықтандыру
5.17. Спорттық жылқыларды азықтандыру


                      6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының       |Тәжірибелік      |Көрнекті  |Өз бетімен  |Бақыла|
|   |тақырыбтары           |(семинарлық)     |құралдар, |оқып білу   |у     |
|   |                      |сабағының        |ТЖО,      |сұрақтары   |формас|
|   |                      |тақырыптары      |плакаттар,|            |ы     |
|   |                      |                 |зертханалы|            |      |
|   |                      |                 |қ стенд   |            |      |
|1  |2                     |3                |5         |6           |7     |
|1  |Кіріспе. Пәнің даму   |Зертханадағы     |Плакаттар,|Мал         |Конспе|
|   |тарихы.               |қауіпсіздік      |видеофильм|азықтандыруд|кт    |
|   |                      |ережесі          |дер       |ың қазіргі  |ауызша|
|   |                      |                 |          |жағдайы     |сұрау |
|2  |Азықтардың қорытылуы  |Азықтардың орта  |Плакаттар,|Азықтардың  |Конспе|
|   |туралы ұғым           |үлгісін алу      |видеофильм|химиялық    |кт    |
|   |                      |                 |дер       |құрамы      |ауызша|
|   |                      |                 |          |            |сұрау |
|3  |Азықтардың құнарлығы  |Азықтың алғашқы  |Плакаттар,|Кельнер азық|Конспе|
|   |туралы ұғым           |ылғалдылығын     |видеофильм|өлшем       |кт    |
|   |                      |анықтау          |дер       |бірлігі     |ауызша|
|   |                      |                 |          |            |сұрау |
|4  |Азықтардың            |Азықтың          |Плакаттар,|Советтік    |Конспе|
|   |витаминді,минералды   |гигроскопиялық   |видеофильм|азық өлшем  |кт    |
|   |және протеинді        |ылғалдылығын     |дер       |бірлігі     |ауызша|
|   |құнарлығы, малдарға   |анықтау          |          |            |сұрау |
|   |әсер етуі.            |                 |          |            |      |
|5  |Ауыл шаруашылығы      |Азықтың күлін    |Плакаттар,|Көк         |Конспе|
|   |малдарының азықтары   |анықтау          |видеофильм|азықтардың  |кт    |
|   |туралы ұғым, жіктелуі.|                 |дер       |маңызы      |ауызша|
|   |                      |                 |          |            |сұрау |
|6  |Норма және рацион     |Азықтардың       |Плакаттар,|Минералдық  |Конспе|
|   |туралы ұғым.          |құнарлылығын     |видеофильм|қоспалардың |кт    |
|   |                      |анықтау жолдары  |дер       |маңызы      |ауызша|
|   |                      |                 |          |            |сұрау |
|7  |Суалған сиырларды     |Азықтың          |Плакаттар,|Азық        |Конспе|
|   |азықтандыру           |құнарлылығын     |видеофильм|құрамындағы |кт    |
|   |                      |О.Кельнер және   |дер       |зиянды      |ауызша|
|   |                      |Советтік азық    |          |заттарды    |сұрау |
|   |                      |өлшем бірлігі    |          |анықтау жолы|      |
|   |                      |бойынша анықтау  |          |            |      |
|8  |Сауын сиырларды       |Азықтың          |Плакаттар,|Азық        |Конспе|
|   |азықтандыру.          |құнарлылығын     |видеофильм|құрамындағы |кт    |
|   |                      |энергиялық жолмен|дер       |каротиннің  |ауызша|
|   |                      |анықтау          |          |маңызы      |сұрау |
|9  |Аталық бұқаларды      |Суалған сиырларға|Плакаттар,|Ірі қараны  |Конспе|
|   |азықтандыру           |рацион құру      |видеофильм|бордақылау  |кт    |
|   |                      |                 |дер       |            |ауызша|
|   |                      |                 |          |            |сұрау |
|10 |Ірі қара малының төлі |Сауын сиырларды  |Плакаттар,|Сүтті       |Конспе|
|   |төлін  азықтандыру.   |азықтандыру      |видеофильм|бағыттағы   |кт    |
|   |                      |рационын құру    |дер       |малды       |ауызша|
|   |                      |                 |          |азықтандыру |сұрау |
|   |                      |                 |          |ерекшеліктер|      |
|   |                      |                 |          |і           |      |
|11 |Қой малдарын          |Аталық бұқаларды |Плакаттар,|Қой малдарын|Конспе|
|   |азықтандыру негіздері.|азықтандыру      |видеофильм|бордақылау  |кт    |
|   |                      |рационын құру    |дер       |            |ауызша|
|   |                      |                 |          |            |сұрау |
|12 |Жылқы малдарын        |Ірі қара малының |Плакаттар,|Жүнді       |Конспе|
|   |азықтандыру           |төлін азықтандыру|видеофильм|бағыттағы   |кт    |
|   |                      |рационын құру    |дер       |қой малдарын|ауызша|
|   |                      |                 |          |азықтандыру |сұрау |
|   |                      |                 |          |ерекшеліктер|      |
|   |                      |                 |          |і           |      |
|13 |Шошқа малдарын        |Қой малдарын     |Плакаттар,|Жылқы төлін |Конспе|
|   |азықтандыру.          |азықтандыру      |видеофильм|азықтандыру |кт    |
|   |                      |рационын құру    |дер       |ерекшеліктер|ауызша|
|   |                      |                 |          |і           |сұрау |
|   |                      |                 |          |            |Конспе|
|   |                      |                 |          |            |кт    |
|14 |Қабандар мен          |Саулықтарды      |Плакаттар,|Шошқа       |Конспе|
|   |торайларды            |азықтандыру      |видеофильм|азықтандыруд|кт    |
|   |азықтандыру.          |                 |дер       |ағы құрама  |ауызша|
|   |                      |                 |          |жемнің      |сұрау |
|   |                      |                 |          |маңызы      |      |
|15 |Құстарды зықтандыру.  |Құстарды         |Плакаттар,|Жұмыртқа    |Конспе|
|   |                      |азықтандыру      |видеофильм|бағытындағы |кт    |
|   |                      |рационын құру    |дер       |құсты       |ауызша|
|   |                      |                 |          |азықтандыру |сұрау |
|   |                      |                 |          |ерекшеліктер|      |
|   |                      |                 |          |і           |      |








           7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                    Кесте  4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету|
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы        |
|1  |Ы.И. Матаев. Мал азығын өндіру.|25    |5             |100           |
|   |Алматы 1994.                   |      |              |              |
|2  |К.Ш. Жанабаев., Т.С. Саудабаев.|25    |5             |100           |
|   |Өсімдік шаруашылық өнімдерін   |      |              |              |
|   |өндіру технологиясы. Алматы,   |      |              |              |
|   |1994 жыл.                      |      |              |              |
|3  |Қ.Асанов. Р.Елешов. Жайылым    |50    |5             |100           |
|   |шаруашылығы жөніндегі          |      |              |              |
|   |практикум. 2005 жыл. Алматы,   |      |              |              |
|   |«Қайнар»                       |      |              |              |
|4  |Астықтану және диқаншылық      |50    |5             |100           |
|   |негіздері. Алматы, Қайнар, 1994|      |              |              |
|   |жыл                            |      |              |              |

                                8. ӘДЕБИЕТТЕР

8.1. Негізгі әдебиеттер
1. 1. Ы.И, Матаев. Мал азығын өндіру, Алматы,1994 жыл
   2. Қ.Ш.Жанабаев., Т.С. Саудабаев.  Өсімдік  шаруашылық  өнімдерін  өндіру
      технологиясы. Алматы, 1994 жыл
   3. С.Б. Тұрғанбаев. Мал азығын өндіру. Алматы
   4. Астықтану және диқаншылық негіздері. Алматы, Қайнар, 1994 жыл
   5. Қ.Асанов., Р.Елешов. Жайылым  шаруашылығы  жөніндегі  практикум.  2005
      жыл, Алматы, «Қайнар»

8.2. Қосымша әдебиеттер
   1.  Жер туралы заңнамалар. Қазақстан Республикасының
      ауылшаруашылық алқаптарының түрлері.
Пәндер