Файл қосу

САПА ЖҮЙЕСІ




|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                              |
|БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                                         |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ                                        |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                |
|3   деңгейлі СМЖ құжаты  |ПОӘК             |                            |
|                         |                 |ПОӘК  042–18-9.1-81/02-2014 |
|ПОӘК                     |                 |                            |
|«Сапа жүйесі»  пәнінен   |11.09.2014 ж.    |                            |
|магистрантқа  арналған   |№  2 басылым     |                            |
|бағдарламасы             |                 |                            |








                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                         6М070100 – «Биотехнология»
                    мамандығының магистранттарына арналған
                                «САПА ЖҮЙЕСІ»
                                   пәнінен
                            МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ













                                   Семей,
                                    2014


                                  Алғы сөз

    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., Г.Байбалинова,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова




    4 11.09.2014 ж.  № 2 басылым

















                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |6   |
|4   |Курстың форматы                                                   |7   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |7   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |7   |
|7   |Әдебиет                                                           |9   |































1  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Байбалинова гульмира Муратбековна, т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.  35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары  -  № 303 аудитория
Пән бойынша кредитердің саны – 2.

1.2  Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірме (1 кестеде) көрсетілген
                                                                     1 кесте
|Курс                         |Семестр                                        |
|                             |Дәрістер |Тәжірибелік   |БАОӨЖ     |БАӨЖ       |
|                             |         |сабақтар      |          |           |
|Дәрістік сабақтар                                                            |
|Модуль 1. Концепция, стандарт және сапа жүйесін басқару                      |
|Дәріс № 1. Сапа концепциясы: |1        |              |          |3          |
|құрылымы және анықтамасы.    |         |              |          |           |
|Сапа жүйесінің басқару       |         |              |          |           |
|принципі.                    |         |              |          |           |
|Дәріс № 2. Сапа              |2        |              |1         |3          |
|категориясының көп           |         |              |          |           |
|аспектілігі. Құны, сапасы    |         |              |          |           |
|және құндылығы.              |         |              |          |           |
|Дәріс № 3. Сапа жүйесінің    |1        |              |1         |2          |
|әдістемесі және              |         |              |          |           |
|терминологиясы.              |         |              |          |           |
|Дәріс № 4. Халықаралық       |2        |              |1         |2          |
|стандарттардың сапа жүйесі   |         |              |          |           |
|бойынша ұсыныстары ИСО 9000  |         |              |          |           |
|Модуль 2. Сапа жүйесінің әдістері мен функциялары                            |
|Дәріс № 5. Сапа көрсеткіштері|2        |              |1         |3          |
|мен оларды бағалау әдістері. |         |              |          |           |
|Дәріс № 6. Сапа көрсеткішінің|1        |              |1         |3          |
|функциялары.                 |         |              |          |           |
|Дәріс № 7. Өнеркәсіптегі өнім|1        |              |1         |2          |
|жүйесін қолдану.             |         |              |          |           |
|Дәріс № 8. Өнімнің сапа      |1        |              |1         |2          |
|жүйесі және сертификациясы.  |         |              |          |           |
|Сапа аймағындағы құқықтық    |         |              |          |           |
|сұрақтары.                   |         |              |          |           |
|Дәріс № 9. Сапаның           |2        |              |1         |3          |
|қолданылатын басқару жүйесі. |         |              |          |           |
|Дәріс № 10. Сапаны жақсарту  |2        |              |1         |3          |
|концепциясы.                 |         |              |          |           |
|Тәжірибелік сабақтар                                                         |
|Модуль 1. Концепция, стандарт және сапа жүйесін басқару                      |
|Тәжірибелік сабақ № 1.       |         |2             |          |2          |
|Кәсіпорынның негізгі сапа    |         |              |          |           |
|құрауыштары.                 |         |              |          |           |
|Тәжірибелік сабақ № 2.  Сапа |         |2             |1         |2          |
|аумағындағы анықтамалар мен  |         |              |          |           |
|терминдері.                  |         |              |          |           |
|Тәжірибелік сабақ 3.         |         |2             |1         |3          |
|Шығарылатын өнімнің сапа     |         |              |          |           |
|көрсеткіштері.               |         |              |          |           |
|Модуль 2. Сапа жүйесінің әдістері мен функциялары                            |
|Тәжірибелік сабақ № 4.       |         |2             |1         |3          |
|Шығарылатын өнімнің бақылау  |         |              |          |           |
|әдістерінің сапасы.          |         |              |          |           |
|Тәжірибелік сабақ № 5.       |         |2             |1         |3          |
|Сапаның әрдайым жақсарту     |         |              |          |           |
|концепциясы.                 |         |              |          |           |
|Тәжірибелік сабақ № 6.       |         |2             |1         |3          |
|Ресейлік, Жапондық және АҚШ  |         |              |          |           |
|сапа көрсеткіш мектептерінің |         |              |          |           |
|ерекшеліктері.               |         |              |          |           |
|Тәжірибелік сабақ № 7.  Өнім |         |3             |1         |3          |
|сапасының шығыны сараптау    |         |              |          |           |
|әдістері.                    |         |              |          |           |
|БАРЛЫҒЫ:                     |15       |15            |15        |45         |


    3  ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР
    Пәнді  жақсы  менгеру  үшін  білім  алушы  алдымен   7-бапта   берілген
әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар
бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал  іздеп,  оны  өз  бетімен
оқуы  керек.  Сонымен,  сабаққа  келген  білім  алушы,  онда   қай   тақырып
талданылатыны  туралы  хабарлы   болуы   керек   және   тақырыптың   негізгі
жағдайларын алдын ала оқып алуы керек.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
    Курс бойынша өзіндік  жұмысы  келесі  тәртіпте  жүргізіп  тұруы  қажет.
Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын  әдебиетті  оқып,  теориясына  көп
тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана  тоқталып,  түсініксіз  жерлерін
белгілеу керек.
    Содан кейін материалды  мұқиятты  түрде  игеру  қажет,  яғни  теориялық
ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
    Курсты оқу барысында  магистрант  БАОӨЖ  мен  БАӨЖ  реферат  немесе  үй
тапсырмасы түрінде орындайды,  оның  басты  мақсаты  өткен  тақырыпты  толық
меңгеру үшін.

        4  КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
      Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаға  сәйкес  бөлімдері  бойынша
15 дәріс, оқу жоспарына сай 15 тәжірибелік сабақ жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы  меңгеру
үшін  реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ алынады.

      5  КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
      Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде   өзі  дайындалу  керек,
қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса  болады.  Порталға  жиі  кіру
керек.   Оқытушының   жұмыс   бағдарламасындағы   методикалық    ұсыныстарын
тәжірибелік  сабақта  мұқият  оқыңыздар.  Тек  қана  дәріс   материалдарымен
шектеліп   калмай,   басқа   да   әдебиеттерді,    электронды    ресурстарды
қолданыңыздар. Алдымен бірінші  модульды  меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,
кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында  орындап,
тексеруге  беру  керек,  аралық  тесттерді  уақытында  өту  керек.   Бақылау
мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  –ші  аптаның  соңы
қалғандары 15 аптада.



    6 БАҒАЛАРДЫ ҚОЮ САЯСАТЫ
      Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы  болуы  үшін  әр  пәннен  бір
мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында  - 300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай,
Пән бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600.


      «Сапа жүйесі» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                     3 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                                 |Жалпы  |Ескертулер   |
|       |                                             |балл   |             |
|1      |2                                            |3      |4            |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа|30     |             |
|       |қатысу                                       |       |             |
|2      |ТС қорғау                                    |       |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|3      |ТС қорғау                                    |50     |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|4      |ТС қорғау                                    |       |             |
|       |БАӨЖ                                         |40     |             |
|5      |ТС қорғау                                    |50     |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|6      |ТС қорғау                                    |       |             |
|       |БАӨЖ                                         |40     |             |
|7      |Рубеждік бақылау                             |90     |             |
|1 – 7 аптаға дейінгі жалпы қортынды балл             |300    |             |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық аудиториялық       |30     |             |
|       |сабаққа қатысу                               |       |             |
|8      |ТС қорғау                                    |25     |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|9      |ТС қорғау                                    |       |             |
|       |БАӨЖ                                         |40     |             |
|10     |ТС қорғау                                    |25     |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|11     |ТС қорғау                                    |       |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|12     |ТС қорғау                                    |25     |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|13     |ТС қорғау                                    |       |             |
|       |БАӨЖ                                         |40     |             |
|14     |ТС қорғау                                    |25     |             |
|       |БАӨЖ                                         |       |             |
|15     |Рубеждік бақылау                             |90     |             |
|8 – 15 аптаға дейінгі жалпы қортынды балл            |300    |             |
|Жалпы емтихан балдары                                |400    |             |
|Академиялық қортынды бойынша балдар саны             |1000   |             |


7 ӘДЕБИЕТ
7.1 Негізгі әдебиет
7.1.1  Стандарттау, метрология, сертификаттау жене сапаны басқару  /Асқаров,
Е.С. – 2013
7.1.2  Стандарттау, сертификаттау және менеджмент жүйелері  /Қаржаубаев,  К.
– 2011
7.1.3 Сапаны басқару /Мендебаев, Т.М. - 2013
7.1.4  Стандарттау негіздері /Саржанова, К.Ш. - 2013

7.2  Қосымша әдебиет
7.2.1 Лифиц И.М. Стандартизация, метрология и сертификация.- М., 2008.
7.2.2 Әубәкiров Қ. Метрология, стандарттау  және  өнiм  сапасын  басқару.  –
Алматы, 1996.
7.2.3  Магомедов   М.Д.      Управление   качеством   в   отраслях   пищевой
промышленности. - М., 2006.
7.2.4 Мазур И.И. Управление качеством. -М., 2006.
7.2.2  Мутанов   Г.   Основы   стандартизации,   метрологии,   сертификации.
Менеджмент качества. – Астана, 2000.
Управление качеством /С.Д. Ильенковой. -М.,2006, 2004.
7.2.5  Никитин  В.А.  Управление   качеством   на   базе   стандартов   ИСО:
9000:2000:Политика. Оценка. Формирование. -СПб, 2004.
7.2.6  Басовский Л.Е. Управление качеством. -М., 2000.
7.2.5 Стандартизация и управление качеством продукции/ В.А. Швандара. –  М.,
1999.
7.2.7 Огвоздин  В.Ю. Управление качеством: Основы теории и практики   -  М.,
1999.
7.2.8 Никифоров А.Д. Управление качеством. – М., 2004.
7.2.9 Управление качеством / С.Ильенковой. – М., 2004.
7.2.10 Никитин В.А.Управление качеством на базе стандартов ИСО 9000:2000.  –
СПб., 2004.




Пәндер