Файл қосу

Сапа жүйесінің басқару принципі




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                  |
|БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                                            |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ  ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                   |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты  |ПОӘК            |                                 |
|                       |                |ПОӘК  042–18-9.1-81/01-2014      |
|ПОӘК                   |                |                                 |
|«Сапа жүйесі»  пәнінен |11.09.2014 ж.   |                                 |
|оқытушыға арналған     |№  2 басылым    |                                 |
|бағдарлама             |                |                                 |







                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                         6М070100 – «Биотехнология»
                   мамандығының магистранттарына арналған
                                «Сапа жүйесі»
                                   пәнінен
                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ


















                                   Семей,
                                    2014


                                  Алғы сөз

    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., Г.Байбалинова,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова




    4 11.09.2014 ж.  № 2 басылым















                                              МАЗМҰНЫ


      |1  Қолданылу саласы                                              |4         |
|2  Нормативтік сілтемелер                                        |4         |
|3  Жалпы ережелер                                                |4         |
|4  Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                |5         |
|5  Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі        |6         |
|6  Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы             |6         |
|7  Әдебиеттер                                                    |6         |


































    1 ҚОЛДАНЫЛУ САЛАСЫ
    6М070100 –  «Биотехнология»  мамандығына   «Сапа  жүйесі»  пәнінен  оқу
әдістемелік   кешеннің   құрамына   кіретін   оқытушыға   арналған    пәннің
бағдарламасы.

    2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
    Осы  «Сапа  жүйесі»  пәнінен  оқытушыға  арналған  пәннің  бағдарламасы
берілген пән  бойынша  оқу  үрдісін  жүргізу  тәртібін  төменде  көрсетілген
құжаттарда бекітілген  талаптар мен ұсыныстарға  сәйкес ұйымдастырады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    -  6М070100  –   «Биотехнология»   мамандықтарының   элективті   пәндер
каталогына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.


    3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
3.1   Пәннің қысқаша  мазмұны:  «Сапа  жүйесі»  пәні   зерттелетін  өнімнің
құрылымы мен жалпы мағлұматтарын зерттейді. Заттың  химиялық  құрылымы  мен
бірегейленуін  қарастырады.  Оның  физико-химиялық  тізбегін  және   заттың
зерттелуіне әртүрлі ғылыми зерттеулер жүргізуге қолданылады.
3.2  Пәнді  оқытудың  мақсаты  білім  алушыларды  ғылыми  жұмыстармен,  сапа
жүйесінде  қолданылатын  отандық  және  шет  елдік  кәсіпорындардың   ғылыми
зерттеу жұмыстарымен таныстыру.
3.3  Пәнді оқытудың негізгі  тапсырмасы:  білім  алушыларды  теориялық  және
тәжірибелік білімін жоғарлату жүйесі. Әртүрлі ғылыми  –  зерттеу  жұмыстарын
жүргізу.
3.4 Пәнді оқыту нәтижелері:
Білуі керек:
- пәннің негізгі теориялық құрылысын;
- отандық және шет елдік тәжірибеде өнімнің сапа жүйесінің технологиясын;
Меңгеруі керек:
- сапа жүйесінің жаңа әдістерін және модельді ұсыныстарын жетіп меңгеру;
- құжаттамаларды  құрастыру,  оларды  қорғау  және  қолдануға  беру  жұмысын
атқару.
3.5 Курстың пререквизиттері:
3.5.1 Стандарттау және сертификаттау жүйесі
3.5.2 Сапа жүйесінің халықаралық тәжірибесі
3.6 Курстың постреквизиттері:
3.6.1  Кәсіпорынның өз-өзін бағалауы және сапа аудиті

3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірме (1 кестеде) көрсетілген
                                                                   1 – кесте
|Курс                                                             |Семестр     |
|1                                                                |2           |
|Дәрістік сабақтар                                                             |
|Модуль 1. Концепция, стандарт және сапа жүйесін басқару                       |
|Дәріс № 1. Сапа концепциясы: құрылымы және анықтамасы. Сапа      |1           |
|жүйесінің басқару принципі.                                      |            |
|Дәріс № 2. Сапа категориясының көп аспектілігі. Құны, сапасы және|2           |
|құндылығы.                                                       |            |
|Дәріс № 3. Сапа жүйесінің әдістемесі және терминологиясы.        |1           |
|Дәріс № 4. Халықаралық стандарттардың сапа жүйесі бойынша        |2           |
|ұсыныстары ИСО 9000                                              |            |
|Модуль 2. Сапа жүйесінің әдістері мен функциялары                             |
|Дәріс № 5. Сапа көрсеткіштері мен оларды бағалау әдістері.       |2           |
|Дәріс № 6. Сапа көрсеткішінің функциялары.                       |1           |
|Дәріс № 7. Өнеркәсіптегі өнім жүйесін қолдану.                   |1           |
|Дәріс № 8. Өнімнің сапа жүйесі және сертификациясы. Сапа         |1           |
|аймағындағы құқықтық сұрақтары.                                  |            |
|Дәріс № 9. Сапаның қолданылатын басқару жүйесі.                  |2           |
|Дәріс № 10. Сапаны жақсарту концепциясы.                         |2           |
|Барлығы:                                                         |15          |
|Тәжірибелік сабақтар                                                          |
|Модуль 1. Концепция, стандарт және сапа жүйесін басқару                       |
|Тәжірибелік сабақ № 1. Кәсіпорынның негізгі сапа құрауыштары.    |2           |
|Тәжірибелік сабақ № 2.  Сапа аумағындағы анықтамалар мен         |2           |
|терминдері.                                                      |            |
|Тәжірибелік сабақ 3.  Шығарылатын өнімнің сапа көрсеткіштері.    |2           |
|Модуль 2. Сапа жүйесінің әдістері мен функциялары                             |
|Тәжірибелік сабақ № 4.  Шығарылатын өнімнің бақылау әдістерінің  |2           |
|сапасы.                                                          |            |
|Тәжірибелік сабақ № 5.  Сапаның әрдайым жақсарту концепциясы.    |2           |
|Тәжірибелік сабақ № 6.  Ресейлік, Жапондық және АҚШ сапа         |2           |
|көрсеткіш мектептерінің ерекшеліктері.                           |            |
|1                                                                |2           |
|Тәжірибелік сабақ № 7.  Өнім сапасының шығыны сараптау әдістері. |3           |
|Барлығы:                                                         |15          |


5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ:
5.1. «Сапа» ұғымының тарихы мен эволюциясы. Сапа аумағындағы мақсаты.
5.2. Сапа көрсеткішін басқару.
5.3. Өнім сапасының қолданылуы.
5.4. Сапа премиялары.
5.5. Жұмысшылардың оқытылуы мен алға бастыру.
5.6. Комплексті сапаны басқару.
5.7. Сапа аумағындағы жоспарлау.
5.8. Сапаны басқару әдістері және жүйесі. Эдвардс Деминг оқытуы.
5.9.  Өнім  сапасын  комплексті  басқару  жүйесі.  Анықтама  беру,   негізгі
мақсаттары мен міндеттері.
5.10. Сапа жүйесінің даму дәрежелері. Сапа жүйелері.
5.11. Өнімнің сапа жүйесін басқару саласы.
5.12. ҚР-ғы сапаны басқару.
5.13. Сапа басқару жүйесінің шет елдік тәжірибесі.
5.14. Сапа басқару жүйесінің Еуропалық тәжірибесі.

6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                   3 – кесте
|Оқу -әдістемелік  құралдағы      |Саны         |Білім       |Қамтамасыз ету  |
|кітаптар атауы                   |             |алушылар    |пайызы          |
|                                 |             |саны        |                |
|Стандарттау, метрология,         |15           |2           |100             |
|сертификаттау жене сапаны басқару|             |            |                |
|/Асқаров, Е.С. – 2013            |             |            |                |
|Стандарттау, сертификаттау және  |10           |2           |100             |
|менеджмент жүйелері /Қаржаубаев, |             |            |                |
|К. – 2011                        |             |            |                |
|Сапаны басқару /Мендебаев, Т.М. -|22           |2           |100             |
|2013                             |             |            |                |
|Стандарттау негіздері /Саржанова,|25           |2           |100             |
|К.Ш. - 2013                      |             |            |                |

7 ӘДЕБИЕТ
7.1 Негізгі әдебиет
7.1.1  Стандарттау, метрология, сертификаттау жене сапаны басқару  /Асқаров,
Е.С. – 2013
7.1.2  Стандарттау, сертификаттау және менеджмент жүйелері  /Қаржаубаев,  К.
– 2011
7.1.3 Сапаны басқару /Мендебаев, Т.М. - 2013
7.1.4  Стандарттау негіздері /Саржанова, К.Ш. - 2013

7.2  Қосымша әдебиет
7.2.1 Лифиц И.М. Стандартизация, метрология и сертификация.- М., 2008.
7.2.2 Әубәкiров Қ. Метрология, стандарттау  және  өнiм  сапасын  басқару.  –
Алматы, 1996.
7.2.3  Магомедов   М.Д.      Управление   качеством   в   отраслях   пищевой
промышленности. - М., 2006.
7.2.4 Мазур И.И. Управление качеством. -М., 2006.
7.2.2  Мутанов   Г.   Основы   стандартизации,   метрологии,   сертификации.
Менеджмент качества. – Астана, 2000.
Управление качеством /С.Д. Ильенковой. -М.,2006, 2004.
7.2.5  Никитин  В.А.  Управление   качеством   на   базе   стандартов   ИСО:
9000:2000:Политика. Оценка. Формирование. -СПб, 2004.
7.2.6  Басовский Л.Е. Управление качеством. -М., 2000.
7.2.5 Стандартизация и управление качеством продукции/ В.А. Швандара. –  М.,
1999.
7.2.7 Огвоздин  В.Ю. Управление качеством: Основы теории и практики   -  М.,
1999.
7.2.8 Никифоров А.Д. Управление качеством. – М., 2004.
7.2.9 Управление качеством / С.Ильенковой. – М., 2004.
7.2.10 Никитин В.А.Управление качеством на базе стандартов ИСО 9000:2000.  –
СПб., 2004.


Пәндер