Файл қосу

Мал дәрігерлік микробиология Алматы, 999 г..



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ
                        БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|        3 деңгейлі СМЖ   |ОӘК                | ПОӘК                         |
|құжаты                   |                   |042-14-4-03.01.20.28/01-2013  |
|ПОӘК                     |Басылым № 1        |                              |
|«Микробиология» пәнінің  |                   |                              |
|оқытушыға арналған оқу   |                   |                              |
|әдістемелік кешені       |                   |                              |




                           «Микробиология» пәнінің
                         5В080300- «Аң өсіру және аңшылық» мамандығына
арналған
                           оқу-әдістемелік кешені





               ПӘННІҢ  ОҚЫТУШЫҒА  АРНАЛҒАН  ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ















                                 Семей 2013




                                  Алғы сөз



    1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ:
Құрастырушы :_____________ Байғазанов А.Н., ветеринария ғылымдарының
кандидаты, доцент, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің
«Ветеринариялық санитария» кафедрасы «___» __________ 2009 ж.

    2. Талқыланды:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
№___хаттама  «___» __________ 2009 ж.
Кафедра меңгерушісі _____________ Е. О. Омарбеков

     2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында
№___хаттама  «___» __________ 2009 ж.
Төрайымы _____________ Г. Е. Джаманова

  3. БЕКІТІЛДІ:
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітілгіп, баспаға
ұсынылды
№___хаттама «___» __________ 2009 ж.
ОӘК төрағасы, бірінші проректор ____________  А. А. Молдажанова

     4.  АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ



































                                   Мазмұны

   1. Пайдалану аймағы
   2. Нормативтік сілтемелер
   3. Жалпы ережелер
     4.   Оқытушыға арналған пәннің  оқу жұмыс жоспарының мазмұны
     5.   Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі
     6.   Пәннің оқу-әдістемелік картасы
     7.   Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі
   8.   Әдебиеттер































































            1.  ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ
          «Микробиология» пәнінің оқытушыға арналған жұмыс бағдарламасы
050803 -  «Аң өсіру және аңшылық» мамандығының студенттеріне

арналған.

   Ол  студенттерді  курстың  мазмұнымен,  қажеттілігімен,   актуальдығымен,
саясатымен таныстырып,   қажетті біліммен қамтамасыз етеді.  Оқу-әдістемелік
кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын  негізгі құжат болып саналады.
       «Микробиология» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен  осы  пән  бойынша
оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және  ол  мына  құжаттардың
талабына сай құрастырылған:
Білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты,  мамандық  050803  «Аң
өсіру  және  аңшылық»,  ГОСО   РК   3.08.0-2004,   ҚР   білім   және   ғылым
министрлігінің бұйрығымен бекітіліп,  қолдануға  жіберілген,  7  тамыз  2004
жжыл, № 671.

             2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
       Оқытушыға  арналған   «Микробиология»  пәні  бойынша  оқу-әдістемелік
кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады  және
ол мына құжаттардың талабына сай құрастырылған:
Білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты,  мамандық  050803  «Аң
өсіру  және  аңшылық»,  ГОСО   РК   3.08.0-2004,   ҚР   білім   және   ғылым
министрлігінің бұйрығымен бекітіліп,  қолдануға  жіберілген,  7  тамыз  2004
жжыл, № 671.  және  университеттің СТУ 042-РГКП-СГУ-8  -2007  және  ДП  042-
08.10.10.12-2007  стандарттарына сүйене отырып жасалынған

            3 Жалпы ережелер
       3.1    Пән мазмұнына қысқаша сипаттама.
         Микробиология   пәні  жәй  көзге  көрінбейтін    тірі   организмдер
-микробтар мен вирустармен танысу,   олардың  өсіп-көбею,   адам,  жануарлар
және өсімдіктеде тудыратын өзгерістерді, табиғатта  таралуын  зерттеү,  ауыл
шаруашылығы мен өндіріс саласындағы ролі, сырқы  ортаны  қорғау  және  жалпы
биологиялық мақсаттарды шешу жолдарын қарастырады.
        3.2  Пәнді оқытудың мақсаты –  микроб  және  вирустарды  өсірү  және
олардын түрін анықтау тәсілдерін менгерү.
          3.3   Пәнді   оқытудың   негізгі   міндеттері    –    студенттерді
микробиологиялық және вирусологиялық зерттеү әдістеріне  үйрету.
        3.4 Микробиология  және  вирусология  пәнін  оқыған  студент  келесі
талаптарға сай болу керек:
-   әр  түрлі  топтағы  микроб  және  вирустардың  құрлысын,  морфологиясын,
классификациясын; физиологиясын, экологиясын, генетикасын, бактериалды  және
вирустық инфекцияларға  қарсы заттарын білу;
- микроорганизмдердің тұрақты емес  элементтерін;  тинкториалды  қасиеттерін
анықтауды; микробтың таза  өсіндісін  бөліп  алу  және  олардың  биохимиялық
қасиеттерін білу;
-  микроб және вирустардың жіктелу негіздерін  білу;
-  микроб  және  вирус  жасушаларында  өтетін   физиологиялық   процестердің
болмысын түсіну;
-   биотехнологиялық   процестердегі    микроорганизмдердің    маңыздылығын,
иммунитет және инфекция туралы уғымдарды түсіне білулері;
-   микроб  өсіндісі  мен  жұмыс  істеуді  және  бактериалды   препараттарды
дайындау және бояу тәсілдерін білу;

            3.5 Пәннің пререквизиттері:
  - органикалық, биоорганикалық және  биологиялық  химия
  - биофизика
  - физиология
  - ботаника
  - зоология
  - гистология
  - молекулярлық биология
  - генетика
            3.6 Пәннің постреквизиттері
  - жасуша биотехнологиясы
  - микроорганизмдер биотехнологиясы
  - тағамдық биотехнология
  - медициналық және ветеринариялық     биотехнология


              1 кесте – Оқу жоспардың көшірмесі


   |Курс                                    |Семе   |Кредит                 |
|                                        |стр    |саны                   |
|1                                       |2      |3                      |
|Дәрістер                                                                |
|1. Микробиология  пәні, оның мақсаты    |1      |1.Толыспаев Б.Т., т.б. |
|                                        |       |«Мал дәрігерлік        |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999 г.                |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 1991    |
|2. Микроорганизмдер морфологиясы және   |1      |1  .Толыспаев Б.Т.,    |
|қурлысы                                 |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 1991    |
|3 .  Микрорганизмдер физиологиясы       |1      | 1  .Толыспаев Б.Т.,   |
|                                        |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 1991    |
| 4. Микроорганизмдер генетикасы         |1      |1    1  .Толыспаев     |
|                                        |       |Б.Т., т.б.  «Мал       |
|                                        |       |дәрігерлік             |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|5. Микроорганизмдер экологиясы          |1      | Толыспаев Б.Т., т.б.  |
|                                        |       |«Мал дәрігерлік        |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
| 6 Микроорганизмдерге физикалық және    |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|химиялық факторлардың  әсері            |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|                                        |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|7. Микроорганизмдерге биологиялық       |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|факторлардың әсері                      |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|8. Микроорганизмдердің заталмасу        |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|процесстердегі ролі                     |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|9. Инфекция. Иммунитет                  |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|                                        |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|10.Бактериальді ідеттер                 |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|                                        |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|11.Бациллярды індеттер                  |1      | 1   Толыспаев Б.Т.,   |
|                                        |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|12.Вирустық індеттер                    |1      |1.Мырзабекова Ш.Б.     |
|                                        |       |Ветеринариялық         |
|                                        |       |вирусология, Алматы,   |
|                                        |       |2004.     «Практикум по|
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |вирусологии»-М.,1989-с1|
|                                        |       |5-26                   |
|13. Азық миркобиологиясы                |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|                                        |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|14.Сүт микробиологиясы                  |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|                                        |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М., 19      |
|15. Ет микробиологиясы                  |1      |1   Толыспаев Б.Т.,    |
|                                        |       |т.б.  «Мал дәрігерлік  |
|                                        |       |микробиология» Алматы, |
|                                        |       |1999г.                 |
|                                        |       |2.«Ветеринарная        |
|                                        |       |микробиология          |
|                                        |       |ииммунология»,         |
|                                        |       |Н.А.Радчук-М.,         |
|                                        |       |19Н.А.Радчук-М., 1991  |
|Барлығы:                                |15     |                       |
|Зертханалық сабақтар                                                    |
|1.Микробиологиялық зертхана, оның       |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|мақсаты. Иммерсиялық жүйе.              |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|2.Бактериялардың морфологиясы.          |1      | 1.КостенкоТ.С.        |
|                                        |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы, 198 |
|3.Зеңсаңырауқұлақтардың, дрожжилардың   |2      |  1.КостенкоТ.С.       |
|және актиномицеттердің                  |       |Практикум по           |
|морфологиясы.Бояулар, бояу ерітінділері.|       |ветеринарной           |
|Бактериалды препараттарды дайындау      |       |микробиологии. М.1989. |
|ережелері. Жай бояу әдісі.              |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|4. Бояулар, бояу ерітінділері.          |2      |1.КостенкоТ.С.         |
|Бактериалды препараттарды дайындау      |       |Практикум по           |
|ережелері. Жай бояу әдісі.              |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|5-6.Күрделі бояу әдістері. Грам бояу    |2      |1.КостенкоТ.С.         |
|әдістің  мәні.                          |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы, 1985|
|                                        |       |г.                     |
|7. Стерилизация әдістері.               |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|                                        |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|8. Қоректік орталар. Компоненттері,     |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|жіктелуі.                               |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|9. Микробтардың таза өсінділері. Бөліп  |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|алу әдістері. Аэробтарды және           |       |Практикум по           |
|анаэробтарды өсірү тәсілдері.           |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|10.Микрорганизмдердің культуральдық     |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|қаситтері.                              |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|11. Микрорганизмдердің ферментативтік   |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|қаситтері.                              |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|12.  Су, ауа, топырақ  микрофлорасы     |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|                                        |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|13. Мал азығын                          |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|санитарлы-микробиологиялық зерттеү.     |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|14.Сүт және сүтқышқылды тағамдарды      |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|санитарлымикробиологиялық зерттеү.      |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
|15. Ет, шужық, консервлерді             |1      |1.КостенкоТ.С.         |
|санитарлымикробиологиялық зерттеү       |       |Практикум по           |
|                                        |       |ветеринарной           |
|                                        |       |микробиологии. М.1989. |
|                                        |       |2. Шоқанов А.          |
|                                        |       |Микробиология          |
|                                        |       |практикумы Алматы,     |
|                                        |       |1985.                  |
| Барлығы                                |15     |                       |







         5. Студенттердің өздік жұмыстарының
             тақырыптарының тізімі

    5.1  Эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы
    5.2  Микоплазма, хламидия, риккетсиялар
      5.3  Микробтың өсіп көбеюүі
    5.4  Дерматомикоз қоздырушылары
    5.5  Микотоксикоз  қоздырушылары
    5.6  Тері, мех, көң, жумуртқа микрофлорасы








                 6  Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                3 кесте - Пәннің оқу-әдістемелік картасы

|Тақырып                                |Көрнекі     |Өздік жұмыс    |Бақылау|
|                                       |құралдар,ТҚЖ|сұрақтары      |түрі   |
|                                       |,           |               |       |
|                                       |плакаттар   |               |       |
|Дәрістер        |Зертханалық сабақтар |            |               |       |
|1               |3                    |4           |5              |6      |
|1.              |1.Микробиологиялық   |Плакаттар,  |Микробиологиялы|Ауызша |
|Микробиология   |зертхана, оның       |биопрепаратт|қ лабораторияда|сұрау, |
|пәні, оның      |мақсаты. Иммерсиялық |ар,         |жұмыс істеу    |реферат|
|мақсаты         |жүйе.                |микроскоп   |ережелері      |       |
|2.              |2.Бактериялардың     |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Микроорганизмдер|морфологиясы.        |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|морфологиясы    |                     |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|және қурлысы    |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |                     |            |қасиеттері     |       |
|3 .             |3.Зеңсаңырауқұлақтард|Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Микрорганизмдер |ың, дрожжилардың және|биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|физиологиясы    |актиномицеттердің    |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |морфологиясы.Бояулар,|микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |бояу ерітінділері.   |            |қасиеттері     |       |
|                |Бактериалды          |            |               |       |
|                |препараттарды        |            |               |       |
|                |дайындау ережелері.  |            |               |       |
|                |Жай бояу әдісі.      |            |               |       |
| 4.             |4. Бояулар, бояу     |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Микроорганизмдер|ерітінділері.        |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|генетикасы      |Бактериалды          |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |препараттарды        |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |дайындау ережелері.  |            |қасиеттері     |       |
|                |Жай бояу әдісі.      |            |               |       |
|5.              |5-6.Күрделі бояу     |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Микроорганизмдер|әдістері. Грам бояу  |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|экологиясы      |әдістің  мәні.       |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |                     |            |қасиеттері     |       |
| 6              |                     |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Микроорганизмдер|                     |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|ге физикалық    |                     |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|және химиялық   |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|факторлардың    |                     |            |қасиеттері     |       |
|әсері           |                     |            |               |       |
|7.              |7. Стерилизация      |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Микроорганизмдер|әдістері.            |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|ге биологиялық  |                     |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|факторлардың    |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|әсері           |                     |            |қасиеттері     |       |
|8.              |8. Қоректік орталар. |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Микроорганизмдер|Компоненттері,       |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|дің заталмасу   |жіктелуі.            |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|процесстердегі  |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|ролі            |                     |            |қасиеттері     |       |
|9. Инфекция.    |9. Микробтардың таза |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|Иммунитет       |өсінділері. Бөліп алу|биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|                |әдістері. Аэробтарды |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |және анаэробтарды    |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |өсірү тәсілдері.     |            |қасиеттері     |       |
|10.Бактериальді |10.Микрорганизмдердің|Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|ідеттер         |культуральдық        |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|                |қаситтері.           |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |                     |            |қасиеттері     |       |
|11.Бациллярды   |11.                  |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|індеттер        |Микрорганизмдердің   |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|                |ферментативтік       |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |қаситтері.           |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |                     |            |қасиеттері     |       |
|12.Вирустық     |12.  Су, ауа, топырақ|Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|індеттер        |микрофлорасы         |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|                |                     |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |                     |            |қасиеттері     |       |
|13.Азық         |13. Мал азығын       |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|миркобиологиясы |санитарлы-микробиолог|биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|                |иялық зерттеү.       |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |                     |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |                     |            |қасиеттері     |       |
|14.Сүт          |14.Сүт және          |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|микробиологиясы |сүтқышқылды          |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|                |тағамдарды           |ар,         |морфологиялық, |реферат|
|                |санитарлымикробиологи|микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                |ялық зерттеү.        |            |қасиеттері     |       |
|15. Ет          |15. Ет, шужық,       |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|микробиологиясы |консервлерді         |биопрепаратт|пішіні,        |сұрау, |
|                |санитарлымикробиологи|ар,         |морфологиялық, |       |
|                |ялық зерттеү         |микроскоп   |биолгиялық     |реферат|
|                |                     |            |қасиеттері     |       |


















































         7  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі

          4 кесте - Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі

|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік     |Саны         |Студенттер   |Қамтылу  |
|құралдар                          |             |саны         |пайызы   |
|1                                 |2            |3            |4        |
|1 Техническая микробиология       |25           |16           |100      |
|пищевых продуктов. Под ред. А.Я.  |             |             |         |
|Панкратов и др.М. 1968.           |             |             |         |
|2.Жвирблянская А.Ю., Бакушинская  |30           |16           |100      |
|О.А. «Микробиология в пищевой     |             |             |         |
|промышленности»-М.,1975           |             |             |         |
|3.ТрушинаТ.П Основы микробиологии,|10           |16           |62       |
|физиологии питания и сакнитарии   |             |             |         |
|для опщепита- Ростов-на-Дону:     |             |             |         |
|«Феникс»,2000                     |             |             |         |
|4Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев|5            |16           |31       |
|А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік       |             |             |         |
|микробиология. Алматы,1999        |             |             |         |
|5 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И,  |50           |16           |100      |
|Гительсон С.С Практикум по        |             |             |         |
|ветеринарной микробиологии и      |             |             |         |
|иммунологии, Москва, 1989         |             |             |         |
|6 Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық |50           |16           |100      |
|вирусология. Алматы ,2004         |             |             |         |
|7 Омарбеков Е.О.Вирусология       |25           |16           |100      |
|пәнінің зертханалық сабақтары.    |             |             |         |
|Семей,2001                        |             |             |         |







              8. Әдебиеттер


     8.1   Негізгі әдебиеттер
     8.1.1 Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік
     микробиология. Алматы,1999
     8.1.2  1 Техническая микробиология пищевых продуктов. Под ред. А.Я.
     Панкратов и др.М. 1968.
     8.1.3  Жвирблянская А.Ю., Бакушинская О.А. «Микробиология в пищевой
     промышленности»-М.,1975
                                                       8.1.4  Мырзабекова
     Ш.Б. Ветеринариялық вирусология. Алматы ,


         8.1.5 Омарбеков Е.О.Вирусология пәнінің зертханалық сабақтары.

         Семей, 2201


     8.2  Қосымша әдебиеттер
     8.2.1 Асонов Н.Р. Микробиология, М. 1989
     8.2.2 Нецепляев С.В. , Панкратов А.Я. Лабораторный практикум по
     микробиологии пищевых продуктов животног происхождения-М., 1990
     8.2.3 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И, Гительсон С.С Практикум по
     ветеринарной микробиологии и иммунологии, Москва, 1989
     8.2.4 Бетина В. Путешествие в страну микробов-М











Пәндер