Файл қосу
Ферменттік препараттарды алу
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қ. ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18-7.1.39/02-2014 | |ПОӘК | | | |«Наубайхана және ашыту | | | |өндірістеріндегі |№ 1 басылым | | |биотехнологиялық процестерді |11.09.2014 ж. | | |жетілдіру» пәнінің | | | |магистранттарға арналған оқу | | | |жұмыс бағдарламасы | | | «Наубайхана және ашыту өндірістеріндегі биотехнологиялық процестерді жетілдіру» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының т.ғ.к., доцент м.а. Нұрымхан Г.Н. _____________«27» шілде 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік –технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама 5 қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж. ОӘК төрайымы_____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу |5 | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқау |10 | |4 |Курс форматы |10 | |5 |Курс саясаты |10 | |6 |Баға қою саясаты |11 | |7 |Әдебиеттер |12 | 1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 1. Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұматтар Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы т.ғ.к., доцент м.а. «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасы; Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, № 9 оқу ғимараты, кабинет 213. Дәрістің өткізілетін орны - аудитория 205. Пән бойынша несие саны – 2 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны: «Наубайхана және ашыту өндірісінің биотехнологиялық процесстерін жетілдіру» адам ағзасына пайдалы заттар алудың негізгі процесстері және өсімдік, жануар және микроб клеткалары қосылыстарын; азық-түлік өндірісінің әр түрлі облыстарындағы дәстүрлі биотехнологиялық процесстер бойынша сұрақтарды қарастыруды қамтиды. Ферменттік препараттар технологиясының даму перспективасы және қазіргі жағдайы. Фермент алу көздері. Ферменттік препараттардың жіктелуі мен номенклатурасы. Ферменттік препараттардың белсенділік бірлігі. Өсімдік және жануартектес шикізаттардан ферменттік препараттар алу технологиясы. Ферменттік препараттардың азық-түлік өндірісінде қолданылуы. Ашыту өндірісі. Нан пісіру. Ферменттік препараттарды жеміс шырындары өндірісінде қолдану. Консервіленген көкөністер және басқа өнімдер. Соя өнімдері. Өсімдік тектес өнімдер өндірісіндегі микромицеттер. 1.3 Пәнді оқыту мақсаты: Өндірістегі биотехнологиялық процесстер туралы жүйелі білім қалыптастыру, технологиялық процесстерді оптимизациялаудың негізгі міндеттерін шеше білу, биотехнологиялық өндірісті ұйымдастыру саласында теориялық білім мен тәжірибелік дағдыны қалыптастыру, биологиялық құндылығы жоғары сапалы азық- түлік өнімдерін алу мақсатымен өндірістің барлық этаптарында биотехнологиялық әдіспен алынған азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау, аймақтың биоресурстарын сақтау және азық-түліктік, өңдеу өндірістері кәсіпорындарының тиімділігін жоғарылату 1.4. Пәннің негізгі міндеттері: - азық-түлік өнімдері биотехнологиясының теориялық және тәжірибелік негіздерін зерттеу; - тамақтану өнімдері өндірісінің дәстүрлі және жаңа технологияларын зерттеу. 1.5. Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: - азық-түлік өнімдері биотехнологиясының теориялық және тәжірибелік негіздерін зерттеу білу, - тамақтану өнімдері өндірісінің дәстүрлі және жаңа технологияларын зерттеу әдістерін. 1.6 Курстың пререквизиттері: жоқ 1.7 Курстың постреквизиттері: 1.7.1 1. Полиэтиленді пакеттерді қолдану арқылы астық сақтаудың жаңа әдістері. 1.7.1 2. астық өңдеудің функционалды өнімдер өндірісінің технологиясын жасау. 1.7.1 3. өңдеу өндірісітерінің ресурс үнемдеу технологиясы 1.7.1 4.Арнайы тағайындалатын өнімдердің технологиясы. 2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ 2 кесте |Тақырып атаулары |Сағат саны | | |ДС |ПС |ОМӨЖ |МӨЖ | |Модуль 1. Ғылымға кіріспе | | | | | |1. Биотехнология және оның |2 | |1 |3 | |салалары | | | | | |2. Ферменттер |2 | |1 |3 | |3. Ферменттік препараттарды алу |2 | |1 |3 | |4. Ферменттерді бөліп алу және |2 | |1 |3 | |тазалау | | | | | |5. Целлолитикалық ферменттік |2 | |1 |3 | |препараттар. | | | | | |Модуль 2. Ұғымдық құрылғы | | | | | |6. Ферменттердің және |2 | |1 |3 | |микроорганизмдердің тұтас | | | | | |жасушаларын иммобилизациялау | | | | | |7. Биологиялық белсендікке |2 | |1 |3 | |активаторлар және ингибиторлар | | | | | |әсері | | | | | |8. Нан өндірісінде қолданылатын |2 | |1 |3 | |ашыту процесстері | | | | | |9. Нан өндірісінде қамыр |2 | |1 |3 | |дайындаудың әр түрлі | | | | | |технологиялары | | | | | |Модуль 3. Азық түлік өнімдері | | | | | |10. Азық-түлік қоспалары |2 | |1 |3 | |11 Азық-түлік қоспаларының |2 | |1 |3 | |классификациясы | | | | | |12. Шырындар |2 | |1 |3 | |13. Сусындар |2 | |1 |3 | |14 Азық түлік өнімдерінің |2 | |1 |3 | |заманауи технологиясы | | | | | |15. Функционалды ингредиенттерге |2 | |1 |3 | |қойылатын талаптар | | | | | |Барлығы |30 | |15 |45 | 3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУ Пәнді оқу бойынша сиапаттаманы магистрант танысқан кезде пән бойынша үйлесімді түрде меңгере алатындай етіліп құрылуы керек. Сипаттаманы әзірлеу кезінде магистранттардың өзбетімен ізденетін курстық бөлімі болу керек. Әдістемелік сипаттамаға мыналарды кіргізуге болады: - пәнді оқуға қажет уақытты жоспарлау және құру жөнінде кеңес - магистрант ісінің жүйелілігін немесе пәнді оқу жоспарын жазу - ОӘК материалдарын қолдану туралы сипаттама - әдебиетпен жұмыс істеу туралы сипаттама - емтиханға дайындалу туралы кеңес (есеп беруге) 4 КУРС ФОРМАТЫ «Наубайхана және ашыту өндірістеріндегі биотехнологиялық процестерді жетілдіру» пәнін оқуда өзара байланысы бар бес түр қосылады-дәрістер және магистранттың өздік жұмысы (МӨЖ). Негізгі маңызды дәріс: пәннің негізгі және қиын бөлімдерін түсіндіру; нақты эксперименттер орындап, олардың қортындыларының дәлелді шешімдерінен зертханалық жаттықтыру сабағы және әдістемелер анықтайды. Күрделі және оқу-әдістемелік, әдеби жетімді материалдарды МӨЖ түрінде жасайды. Негізгі маңыздысы зертханалық жаттықтыру сабағы (барлық оқу уақытының ~50%). Зертханалық жұмысты орындау көзбен көруге және теориялық материалдарды бекітуге, оқу және ғылыми – зерттеу эксперименттерінің, логикалық ойлау мен дәлелді қортындыларының дағдысын жетілдіріп және дамытуға жол береді. МӨЖ нақты тапсырмалармен күнделікті және міндетті түрде оқытушының бақылауымен жасалынып отырылады. 5 КУРС САЯСАТЫ кесте - 2 |№ |Семестр |Курс | |1 |Сабаққа қатысу |5 | |2 |Практикалық жұмыстарды орындау және тапсыру |15 | |3 |Үй тапсырмасын орындау |10 | |4 |ММӨЖ (реферат) |20 | |5 |МӨЖ (реферат) |20 | |6 |Студенттік конференцияларға қатысу |10 | |7 |Басқа да жұмыс түрлері |5 | | |Барлығы |100 | |Әріп |Баллдардың |Пайыз мөлшері |Әдеттегі жүйе бойынша баға| |жүйесіндегі |цифрлық баламасы | | | |бағалар | | | | |А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы | |А– |3,67 |90 – 94 | | |В+ |3,33 |85 – 89 | | | | | |Жақсы | |В |3,0 |80 – 84 | | |В– |2,67 |75 – 79 | | |С+ |2,33 |70 – 74 | | | | | | | | | | |Қанағаттанарлық | |С |2,0 |65 – 69 | | |С– |1,67 |60 – 64 | | |D+ |1.33 |55 – 59 | | |D |1,0 |50 – 54 | | |F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз | |I |NA |- |Аяқталмаған | |P |- |өтті |Пәнді өтті | 7 Әдебиеттер 7.1. Негізгі әдебиеттер: 7.1.1. . Родина Т.Г. Биотехнологические процессы. Учебник для студ. высш. учеб. заведений– М.: Издательский центр «Академия», 2004. - 208с. 7.1.2. Елисеева Л.Г., Иванова Т.Н. и др. Идентификационная и товарная экспертиза продуктов растительного происхождения: Учебное пособие / Под ред. Л.Г. Елисеевой - М.: ИНФРА-М, 2012. - 524 с. 7.1.3. Современное состояние и перспективы развития производства мясных продуктов функционального назначения: Монография/ Амирханов К.Ж., Асенова Б.К., Нургазезова А.Н., Касымов С.К., Байтукенова Ш.Б. Алматы, 2013.-127 с 7.1.4. Микробиология молока и молочных продуктов: учебное пособие, М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, Г.К.Альхамова и др.-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011.-132с 7.1.5. Функциональные продукты питания. Спрос и предложение: монография/ Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов, Е.Я.Варганова-Челябинск: издателский центр ЮУрГУ,2012-78с. 7.1.6. Технохимический контроль и управление качеством производства мяса и мясопродуктов: учебное пособие/ М.Б.РЕбезов, Е.П.Мирошникова, Н.Н.Максимюк и др.-Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011.-107с 7.2. Қосымша әдебиеттер 7.2.1.Антипова,Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов: учебник/Л.В.Антипова, И.А.Глотова, И.А.Рогов –М.:Колос, 2001.-376с 7.2.2.Донченко, Л.В. Безопасность пищевой продукции / Л.В.Донченко, В.Д.Надыкта. – М.:Пищепромиздат, 2001. – 296с. 7.2.3. Общая технология пищевых производств. Л.П. Ковальский. М.Колос. – 1997 –320 стр. 7.2.4. Химический состав и пищевая ценность продуктов [Текст]: справочник. М.Н.Волгарева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 360 с. 7.2.6. Рогов, И.А. Химия пищ / И.А.Рогов, Л.В.Антипова, Н.И.Дунченко. – М.: Колос С, 2007. – 853с 7.2.7. Голубев, В.Н. Пищевая биотехнология / В.Н. Голубев, И.Н. Жиганов. – М.: Делипринт, 2001. – 123с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz