Файл қосу

Астық түйір балғындығынның көрсеткіштері




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты    |ПОӘК                     |                        |
|                           |                         |                        |
|                           |                         |                        |
|                           |                         |ПОӘК                    |
|                           |                         |042-18-7.1.94/02-2014   |
|ПОӘК                       |                         |                        |
|«Өсімдік шаруашылығы       |                         |                        |
|өнімдерін өңдеудің         |№1  басылым              |                        |
|технологиялық негіздері»   |«___»_______2014 ж       |                        |
|пәннің студентке арналған  |                         |                        |
|жұмыс бағдарламасы         |                         |                        |





      «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері»

                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                5В072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                               мамандығы үшін





                   СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН  ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
















                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  
технологиясы»   кафедрасының    т.ғ.к    доцент    м.а    Нұрымхан    Гүлнұр
Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж.
     
    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1    «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының  
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
     
    №1 хаттама «3» қыркүйек 2014 ж.
     
    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова
     
    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде
     
    №1 хаттама «5» қыркүйек 2014 ж.
     
    Төрайымы ______________  С.С.Толеубекова
     
    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
     
    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж
     
    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
 
 
    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                             |4   |     |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|6   |     |
|3   |Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқау                       |7   |     |
|4   |Курс форматы                                               |7   |     |
|5   |Курс саясаты                                               |7   |     |
|6   |Баға қою саясаты                                           |7   |     |
|7   |Әдебиеттер                                                 |  9 |     |












































































    1. Жалпы ережелер
  •  Оқытушылардың аты-жөні:   Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы
     • Кафедра  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  
       технологиясы»
     • Хабарласу ақпараты: телефон - 35-48-56, 9 корпус, 2-ші қабат
     • Сабақ өтетін аудитория: № 206
     • Пәннің аталуы: Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
     • Кредиттер саны –  5
     • Оқу жоспарынан үзінді

                                                                    Кесте 1.


|Курс|Семестр                                                      |Несие    |
|    |                                                             |саны     |
|1   |2                                                            |3        |
|    |Дәріс сабақтары                                              |         |
|1   |Кіріспе. Курстың міндеттері                                  |1        |
|2   |Қазақстандағы өсімдіктердің өнімдерін өңдеу және сақтаудағы  |2        |
|    |ғылымның қазіргі уақыттағы дамуы мен анализі                 |         |
|3   |Астық сақтау теориясы мен практикасы                         |1        |
|4   |Астық массасының сорбциялық және гигроскопиялық қасиеттері   |1        |
|5   |Астық массасының жылуфизикалық қасиеттері                    |1        |
|6   |Астық массасының физиологиялық қасиеттері                    |1        |
|7   |Негізгі режимдер мен астық массасының сақтау әдістері        |2        |
|8   |Астықты кептіруді туғызу себептері                           |1        |
|9   |Астықтың және өнімдерінің биологиялық және энергетикалық     |2        |
|    |құндылығы, химиялық құрамы                                   |         |
|10  |Өсімдік өнімдерін өңдеу мен сақтау объектілері ретінде       |1        |
|    |қасиеттері                                                   |         |
|11  |Өнім сапасы және оған әсер ететін факторлар                  |1        |
|12  |Астық түйірді жинағаннан кейінгі өңдеу, қабылдау және бір    |1        |
|    |партияға келтіру                                             |         |
|13  |Өсімдік өнімдерін сақтауды қамтамасыз етудегі оның қысқаша   |2        |
|    |даму тарихынан шолу                                          |         |
|14  |Өсімдік өнімдерінің негізгі түрлері                          |1        |
|15  |Қоймаларды жіктеу және оған қойылатын талаптар               |1        |
|16  |Дәнді дақылдардың құрылысы                                   |1        |
|17  |Бидайды ұнға ұнтақтаудың интенсификация процесі              |1        |
|18  |Қант қызылшасын сақтау                                       |1        |
|19  |Ұнның арнайы технологиясы                                    |1        |
|20  |Жарма өндіру технологиясы                                    |1        |
|21  |Нан- тоқаш өнімдерін дайындаудың жылдамдатылған технологиясы |1        |
|22  |Өсімдік майын өндіру. Майды тазалау әдістері                 |1        |
|23  |Бидай дәнін жемге өндеудін арнайы технологиясы               |1        |
|24  |Қант қамысы және қант қызылшасы Қант өндіру. Қант қызылшасы  |1        |
|    |тамырының сапасына көрсеткіштері                             |         |
|25  |Дәрістерге шолу                                              |2        |
|    |Зертханалық сабақ тақырыбы                                   |         |
|1   |Астық  түйірді  бақылау                                      |1        |
|2   |Астық  түйір  балғындығынның  көрсеткіштері                  |1        |
|3   |Бидайдың біртектілігін анықтау                               |1        |
|4   |1000 дән массасын анықтау әдістері                           |1        |
|5   |Бидайдың шынылығын анықтау әдістері                          |1        |
|6   |Клейковина сапасы бойынша бидай ұнының сапасына баға беру    |1        |
|7   |Күлділігін анықтау әдістері                                  |1        |
|8   |Құлау  санын  анықтау                                        |1        |
|9   |Бүлдіргіштермен зақымданғандығын және бүлінгендігін анықтау  |1        |
|10  |Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша ұн сапасын анықтау      |1        |
|11  |Ірілігіне қарай ұн сапасын бағалау                           |1        |
|12  |Металломагниттік қоспаларды анықтап үйрену                   |1        |
|13  |Механикаландырылған құралдарды пайдаланып                    |2        |
|    |бидайдың дән маңызының саны мен сапасын анықтау әдістері     |         |
|14  |Әдістеме бойынша ұнның бақылау сапа көрсеткішінің ақтығын    |1        |
|    |ФПМ-1 құрылғысы арқылы анықтау                               |         |
|15  |Ақтаудың технологиялық сапасын бағалау                       |1        |
|16  |Кептіру   интенсивтігіне  астық  түйірін  бастапқы           |1        |
|    |ылғалдығын  анықтау                                          |         |
|17  |Бидайдың интенсивті тыныстануы мен оның тепе-тең ылғалдылығын|1        |
|    |анықтау                                                      |         |
|18  | Астық түйір массасының жылу өткізгіштігін анықтау           |1        |
|19  |Астық түйір массасын белсенді желдету режимі мен мүмкіндігін |1        |
|    |анықтау                                                      |         |
|20  |Астық кептіру үрдісінің интенсивтілігіне ауа температурасының|1        |
|    |әсері                                                        |         |
|21  |Ұнның органолептикалық көрсеткіштері                         |1        |
|22  |Ұнның физикалық-химиялық көрсеткіштер                        |1        |
|23  |Наубайхана ұнындағы бидайды ұсақтау кезіндегі ұнтақтау       |2        |
|    |режимін бақылау                                              |         |
|24  |Сынаманы пісіру әдісі арқылы ұнның сапалылығын бағалау       |2        |
|25  |Нанның органолептикалық көрсеткіштерін анықтау әдістері      |1        |
|26  |Нанның қышқылдығын анықтау әдісі                             |1        |
|27  |Нанның ылғалдылығын анықтау әдісі                            |1        |
|    |Сараптамалық сабақтардың тақырыптары                         |         |
|1   |Бидай ұнының көрсеткіші мен сапа нормалары                   |1        |
|2   |Қара бидай сапасының көрсеткіші мен стандарттары             |1        |
|3   |Тары  дәнінің сапалық көрсеткіші және стандарты              |1        |
|4   |Сұлының сапа көрсеткіштері мен стандарттары                  |1        |
|5   |Арпа сапасының көрсеткіштері мен стандарттары                |1        |
|6   |Астық түйір өнімдерін қабылдау қабылдау ережелері мен        |1        |
|    |тәртібі.                                                     |         |
|7   |Кіріс-шығыс құжаттарымен және оған есеп жүргізу реттілігімен |1        |
|    |танысу                                                       |         |
|8   |Тартылған қоспаның құрамын есептеу.                          |1        |
|9   |Сұрыпты ұнда бидайды қайта өңдеу кезінде дайын өнім шығуын   |1        |
|    |есептеу.                                                     |         |
|10  |Жарма зауыттарындағы дайын өнімдердің шығымын есептеу.       |1        |
|    |Барлығы                                                      |15       |


           3  ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУ


      «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері»

  пәнінің  оқу-әдістемелік   кешені   5В072800   –   «Өңдеу   өндірістерінің
технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша  жасалынған.
«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін  өңдеудің  технологиялық  негіздері»  пәнінің
оқу -  әдістемелік  кешені  5В072800–  «Өңдеу  өндірістерінің  технологиясы»
пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы  пән  бойынша  оқу  процесін  ұйымдастыру
тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары  мен  сілтемелеріне
сай келеді.





      4 КУРС ФОРМАТЫ


      Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы
тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс.
Білім алушылар өз алдына БАӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға
міндетті.




       5   КУРС САЯСАТЫ


      «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеудің  технологиялық   негіздері»
пәнінің   оқу-әдістемелік    кешені    5В072800–    «Өңдеу    өндірістерінің
технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын білім алушыларға арналған.  Білім
алушыларды  курс  мазмұнымен,  оның   өзектілігі   мен   қажеттілігін,   оқу
процесінде  игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешен
пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.





     6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ


      Білім алушылардың үлгерім  бақылауы  ағымды,  шектік  және  қорытынды
бақылау  арқылы  жүзеге  асырылады.   Баға    «Білім   алушылардың   білімін
рейтингтік бағалау» стандарты бойынша қойылады.  Қорытынды  бақылау  емтихан
түрінде  алынады.  Ол  ауызша  сұрау  немесе  жазбаша  тест  көмегі   арқылы
жүргізіледі.  Қорытынды  баға  әрбір  сабақтың,  рефераттың,  сонымен  қатар
экзамен нәтижелері арқылы қойылады.
      Егер білім алушылардың семестр бойынша рейтинг баллдарының жиыны 50 %-
ға тең немесе одан көп болса, ол жиынтық бақылауға жіберіледі.
      Қосымша балдар:
  - шығармашылықтық көзқарасы үшін;
  - оқу процесіне белсене қатысуы үшін;
  - ғылыми-зерттеу жұмысын, ғылыми мақала жазғаны үшін;
  - жұмыста әртүрлі ақпарат көздерін қолданғаны үшін;
  - БАӨЖ қосымша әдебиет көздерін пайдалану;
        -      жұмысты мерзімінен бұрын тапсыру.
                                                                     3-кесте
|Апта    |Бақылау түрі                          |Барлығы      |Ескерту     |
|1       |2                                     |3            |4           |
|        |Аудиториялық сабақ түрлеріне қатысуы 1|30           |            |
|        |және 7 апта бойынша                   |             |            |
|1       |Дәріс                                 |5            |            |
|2       |Дәріс                                 |5            |            |
|3       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№1 БАӨЖ                               |55           |            |
|4       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|5       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|6       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№2 БАӨЖ                               |55           |            |
|7       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 1                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 1 және 7 апта бойынша      |300          |            |
|        |Аудиториялық сабақ                    |30           |            |
|        |түрлеріне қатысуы 8 және              |             |            |
|        |                                      |             |            |
|        |15 апта бойынша                       |             |            |
|8       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|9       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№3 БАӨЖ                               |35           |            |
|10      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|11      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№4 БАӨЖ                               |35           |            |
|12      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|13      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|14      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|        |№5 БАӨЖ                               |40           |            |
|15      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 2                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 8 және 15 апта бойынша     |300          |            |




      7 ӘДЕБИЕТТЕР


      7.1. Негізгі әдебиеттер
    7.1.1 Б.Қ.Әсенова, С.Қ. Қасымов Астық түйірді сақтау және өңдеу
технологиясы: Оқу құралы.-Семей: Семей қаласыныңШәкәрім атындағы
Мемлекеттік университеті, 2013 ж. 110 бет.
    7.1.2. Ә.І.Ізтаев, Т.Ж. Баярстанов, Т.Е.Омаров Астық өнімдерінің
технологиясы. Оқулық. – Алматы : «СаГа» баспасы, 2006 ж. – 256 бет.
    7.1.3.  Б.К.  Асенова,  Г.Т.  Туменова,  Г.Н.  Нурымхан,  Г.Т.Кажибаева
Специальные технологии перерабатывающих  производств:  Учебное  пособие  для
студентов спецальности 050728 –  «Технология  перерабатывающих  производств»
-Семей: СГУ им.Шакарима, 2012 г.- 135 с.
    7.1.4. Под ред.  Н.М.Личко.  Технология  переработки  растениеводческой
продукции: учебник ссузов / М.: КолосС, 2008.- 583 с.
    7.1.5. Смольникова Ф.Х., Асенова  Б.К.,  Нурымхан  Г.Н.,  Касымов  С.К.
Обработка  и  хранение  продукции   растениеводства:   учеб.   пособие   для
специальности 5В072800, 6М072800 "Технология  перерабатывающих  производств"
/ Гос. ун-т им.Шакарима г.Семей.- Семей, 2014.- 207с.
    7.1.6 Фирсов, И.П. Технология растениеводства:  учебник  для  студентов
вузов / И.П. Фирсов; А.М.Соловьев, М.Ф.Трифонова.- М.: КолосС, 2006.- 472 с
    7.2. Қосымша әдебиеттер
    7.2.1. Матюхина З.П., Королькова Э.П. Товароведение пищевых  продуктов:
Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. – 272 с.
    7.2.2 Агробиологические основы  производства,  хранения  и  переработки
продукции растениеводства: учеб.  пособ.  /  под  ред.  Г.И.Баздырева.-  М.:
ИНФРА-М, 2014.- 724 с.


Пәндер