Файл қосу

Өндірісті ұйымдастыру пәнінің басты міндеті




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                      |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК  УНИВЕРСИТЕТІ                  |
|3 деңгейлі СМЖқұжаты          |ПОӘК           |УМКД 042-18.1.1.44/01-2013   |
|ПОӘК                          |№ 2 баспасы    |                             |
|Оқытушыға «Өндірісті          |_____________  |                             |
|ұйымдастыру және жоспарлау»   |               |                             |
|пәні бойынша арналған жұмыс   |               |                             |
|оқу бағдарламасы              |               |                             |














                   «ӨНДІРІСТІ ҰЙЫМДАСТЫРУ ЖӘНЕ ЖОСПАРЛАУ»
                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


  мамандықтары 5В072600– «Жеңіл өнеркәсіп өнімдерінің технологиясы және оны
                      дайындау» студенттеріне арналған


                  ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ



















                                 Семей 2013
                                  Алғы сөз

   1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ
Құрастырған Алимжанова А.М. __________ «______»_____________2013ж.,
«Экономика және бизнес» кафедрасының аға оқытушысы


   2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 «Экономика және бизнес» кафедрасының мәжілісінде

Хаттама_____ «______»_____________2013ж.,

Кафедра меңгерушісі, э.ғ.к., доцент ____________________  Жайлаубаева Ш.Д.

2.2 Қаржы-экономикалық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде

Хаттама_____ «______»_____________2013ж.,

ОӘБ төрағасы ______________ Тойкин С.Қ.


   3. БЕКІТІЛДІ

Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесі  мәжілісінде  бекітілді  және  баспаға
ұсынылды

Хаттама_____ «______»_____________2013ж.,

ОӘК төрайымы __________________ Г.Искакова


   4. ЕНГІЗІЛДІ

«_____»___________2012ж. №1 басылым орнына






































                                   Мазмұны


1. Қолдану өрісі
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқу пәнінің (модульдің) мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптар тізімі
6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
7. Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтылу картасы
8. Әдебиет








































   1. ҚОЛДАНУ ӨРІСІ

      5В072600– «Жеңіл өнеркәсіп өнімдерінің технологиясы және оны дайындау»
 мамандығы бойынша оқитын студенттерге арналған “Өндірісті ұйымдастыру  және
жоспарлау”  пәнінің оқу-әдістемелік кешенінің  құрамына  кіретін,  оқытушыға
арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасы.  Ол  студенттерді  курс  мазмұнымен,
оның  қазіргі  уақытқа  сайлығымен,  қажеттігімен,  курс   саясатымен,   оқу
процесінде студенттер алатын дағды мен білімдер тізімімен таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешен пәнді оқытудың негізгі құжаты болып табылады.

   2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

       «Өндірісті  ұйымдастыру  және  жоспарлау»  пәні  бойынша    оқытушыға
арналған берілген жұмыс оқу бағдарламасы берілген пән бойынша  оқу  процесін
ұйымдастыру ретін  келесі  құжаттардың  талаптарына  және  ұсыныстарына  сай
белгілейді:
      5В072600– «Жеңіл өнеркәсіп өнімдерінің технологиясы және оны дайындау»
  мамандығы бойынша Мемлекеттік жалпыға міндетті білім  беру  стандарты,  ҚР
МЖБС 5.04.019-2011, Қазақстан Республикасының білім және  ғылым  министрлігі
№ 261Бұйрығымен 2011 жылдың 17 маусымында бекітілген және іске қосылған.
      -  СТШ  042-РМҚК-СМУ-8-2007  Университет  стандарты  «Пәндердің   оқу-
әдістемелік  кешендерін   құрастыруға   және   ресімдеуге   арналған   жалпы
талаптар»;
      - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің  оқу-әдістемелік  кешендерінің  құрылымы
және құрамы» құжатталған процедура.


   3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР:

      3.1.Кәсіпорын халық шаруашылығының негізгі элементі бола отырып,  оған
нарықтық  қатынас  жағдайында  шаруашылық  еркіндік  және  өзін-өзі  басқару
берілгендіктен, олардың жұмысының соңғы  нәтижелеріне  жауапкершілік  артты.
Осыған  байланысты  кәсіпорын,  фирма  экономикасын  жете  білу  кез  келген
экономика мамандарына міндетке айналды. Кәсіпорын экономикасы  пәні   машина
жасау мамандығында оқитын студенттер үшін ең маңызды  пәндердің  бірі  болып
табылады.  Нарық   қарым-қатынастары   жағдайында   экономикалық   қызметтің
орталығы  бүкіл  экономиканың  негіэгі  бөлігіне-кәсіпорынға  ауысып   отыр,
өйткені тек экономиканың осы деңгейінде ғана қоғамға қажет  өнім  шығарылады
және  қызмет  көрсетіледі.  Мұнда  халықтың  жұмысқа  қабілетті  адамдарының
негізгі  бөлігі  жұмыс  істейді.  Білікті  кадрлар   да   негізінен   осында
шоғырланған. Кәсіпорында қажет өндіріс  қорларын  тиімді  пайдалану,  жоғары
сапалы  техника  мен  технологиялар  енгізу  сұрақтары   қарастырылады.Мұнда
өндіріс  шығындарын  ең  төменгі  мәнге  жеткізу,  бизнес-жоспарларды  құру,
маркетинг шараларын жүргізу, нәтижелі басқару  әдісі,  менеджментті  қолдану
әдістері іске асырылады.

   Өндірісті   ұйымдастыру   және   жоспарлау   пәнінің   негізгі    зерттеу
объектілеріне келесі жатады:
         - Кәсіпорынның өндірістік қорлары, олардың құрамы мен құрылымы;
         - Кәсіпорынның еңбек қорлары, олардың еңбек  өнімділігін  жоғарлату
           жолдары;
         - Шаруашылық стратегияны таңдау,  қызметтер  мен  жұмыстарды  жасау
           жоспарын құрастыру;
         -  Кәсіпорын  капиталын  қалыптастыру,  қолдану,  пайданың  көлемін
           өсіру;
         - Кәсіпорынның  инвестициялық  және  инновациялық  саясаты,  оларды
           тиімді қолдану;
         -  Өндіріске   кеткен   шығындардың   сметаларын   құру,   шығындар
           калькуляциясын жасау және тарифтерін құрастыру саясатын анықтау;
         -  Кәсіпорынның  шығаратын  өнімінің  сапасын  өсіру,   экологиялық
           сұрақтарды қарастыру;
         -   өндірістік   процесті   ұйымдастыру   сұрақтары,    ұйымдастыру
           қағидаларын және әдістерін зерттеу;
         - еңбек ұжымының жұмысын уәждеу сұрақтарын шешу жолдары;
         - кәсіпорынның сыртқы экономикалық қызметі.
         -  негізгі  өндірісті  ұйымдастыру  мәнісі,  өндірісті  ұйымдастыру
           пәнінің басты міндеті, негізгі өндіріс  түрлері  жөнінде  ақпарат
           беру.
         - Кәсіпорынның негізгі өндірісті ұйымдастыру әдістерін,  процесінің
           құрылымын, уақытын зерттеу.
         - Кәсіпорындағы негізгі өндірісті ұйымдастыру  принциптерін,  еңбек
           заттарының қозғалысын  қарастыру.
         - Өндірістік процестерді ұйымдастыруды жан-жақты оқып-үйрену.
         - Кәсіпорынға қызмет көрсетуші шаруашылықтар мен  қосымша  цехтарды
           ұйымдастыруды қарастыру.
         - Жаңа  техниканы  дайындау  және  игеру  процестерін  ұйымдастыру,
           жоспарлау және басқару механизмдерін үйрену.
         -  Кәсіпорынның  өнім  сапасын   арттыру,   инновациялық   қызметін
           жетілдіру жолдарын зерттеу.

         - 3.2. Өндірісті ұйымдастыру және жоспарлау ғылымының басты мақсаты
           -  студенттерге  нарық   жағдайларында   фирманың,   кәсіпорынның
           экономикалық  негізгі  факторлары  және  оларды  тиімді   қолдану
           жөнінде, фирманың  экономикалық  және  қаржылық  тұрғыдан  дамуын
           қамтамасыз ететін нарықтық әдістер туралы теориялық  ақпарат  пен
           нақты дағдылар беру, кәсіпорындағы негізгі өндірісті  ұйымдастыру
           принциптерін, еңбек заттарының қозғалысын  қарастыру,  өндірістік
           процестерді  ұйымдастыруды  жан-жақты  оқып-үйрену,   кәсіпорынға
           қызмет көрсетуші шаруашылықтар мен қосымша цехтарды ұйымдастыруды
           қарастыру.


      3.3. Пәнді зерттеудің басты  міндеттері  нарықтық  экономика  дамуының
объективті   шарттарымен   және    мемлекеттің    экономикалық    саясатымен
белгіленген. Негізгі міндеттері:
    •  Студенттерге  кәсіпорын,  фирма  түсініктері,  олардың  түрлері  және
      негізгі құқықтары мен міндеттемелері жөнінде ақпарат беру.
    • Кәсіпорынның құрылуын, ұйымдастырушылық формаларын,  тіркелу  тәртібін
      зерттеу.
    • Кәсіпорынның өндірістік қорларын басқару жолдарын зерттеу.
    • Кәсіпорындағы еңбек қарым-қатынастарын зерттеу.
    • Кәсіпорынның негізгі экономикалық нәтижелерін зерттеу.
    • Кәсіпорынның экономикалық қызметін талдау негіздерін зерттеу.
    • Кәсіпорынның өнім сапасын  арттыру,  инновациялық  қызметін  жетілдіру
      жолдарын зерттеу.
    • Кәсіпорын сыртқы экономикалық қызметін зерттеу.
    • Кәсіпорындағы басқару қызметін зерттеу  және  оны  жетілдіру  жолдарын
      қарастыру.
    •  Студенттерге  негізгі   өндірісті   ұйымдастыру   мәнісі,   өндірісті
      ұйымдастыру пәнінің басты міндеті,  негізгі  өндіріс  түрлері  жөнінде
      ақпарат беру.
    •  Кәсіпорынның  негізгі  өндірісті  ұйымдастыру  әдістерін,  процесінің
      құрылымын, уақытын зерттеу.
    •  Кәсіпорындағы  негізгі  өндірісті  ұйымдастыру  принциптерін,   еңбек
      заттарының қозғалысын  қарастыру.
    • Өндірістік процестерді ұйымдастыруды жан-жақты оқып-үйрену.
    •  Кәсіпорынға  қызмет  көрсетуші  шаруашылықтар  мен  қосымша  цехтарды
      ұйымдастыруды қарастыру.
    • Жаңа техниканы дайындау және игеру процестерін ұйымдастыру,  жоспарлау
      және басқару механизмдерін үйрену.
      3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент келісіні орындау керек:
      – кәсіпорынның өндірістік-шаруашылық  қызметінің  тиімділігін  есептеу
әдістемесін, ҒТП  негізгі  бағыттарының  тиімділігін,  күрделі  салымдардың,
негізгі   қорларды   пайдаланудың,   еңбек    өнімділігін    және    өндіріс
рентабельділігін өсіру тиімділігін анықтауды білу қажет;
-    нарықтық  қарым-қатынастар  жағдайларында  өндірістің  барлық  қорларын
тиімді қолданудың жаңа әдістерін қолдануды білу қажет.
    - кәсіпкерлік есептеулердің, аналитикалық  есептеулер  мен  болжамдардың
      сандық  әдістерін,   өндіріс   тиімділігінің   жалпылама   және   жеке
      көрсеткіштерін анықтау әдістемесін игеру керек
    -  өндірісті  дұрыс  және  құзырлы   ұйымдастыруды,   нарық   талаптарын
      анықтауды, әртүрлі шаруашылық міндеттерді шешуге шығармашылық тұрғыдан
      қарастыруды,  кәсіпорынның   экономикалық   жағдайын   талдауды   және
      экономика дамуында сапалық өзгерістерді дұрыс бағалауды білу қажет;
    - жалпы экономика теориясы бойынша білімі болу керек;
    - кәсіпорында  экономикалық  жұмысты  дербес  жүргізудің,  іс  жүзіндегі
      бастапқы ақпаратты және есептелген экономикалық көрсеткіштерді   дұрыс
      талдаудың дағдылары болу керек.
      3.5. Курс пререквизиттері:
      Экономикалық теория
      3.6. Курс постреквизиттері:
      Берілген пән бойынша алған білімді диплом жұмысын жазған кезде
қолдануға болады және т.б.

      Кесте 1 – Оқу жоспарынын жазылым

|Курс                                                            |Семестр     |
|1                                                               |2           |
|Дәріс тақырыптары мен мазмұны                                                |
|Тақырып 1. Кәсіпорын туралы түсінік. Жоспарлау ұғымы және       |1           |
|түрлері. Курстың оқыту заты, әдісі мен мазмұны. Кәсіпорынның    |            |
|жалпы экономикадағы алатын орын, рөлі. ҚР халық шаруашылығының  |            |
|басты салалары, жеңіл өнеркәсіп саласының ерекшеліктері.        |            |
|Кәсіпорынның сыртқы және ішкі элементтері. Кәсіпорындардың      |            |
|негізгі түрлері мен ұйымдастырушылық формалары. Кәсіпорындардың |            |
|негізгі құқықтары мен міндеттемелері.Жоспарлау ұғымы, жіктелуі. |            |
|Тақырып 2. Кәсіпорынның негізгі өндірістік қорларын жоспарлау   |1           |
|Негізгі қорлардың мәні мен қолдану мақсаты. НӨҚ бағалау         |            |
|әдістері. Халық шаруашылығындағы әртүрлі салаларындағы НӨҚ      |            |
|құрылымы. НӨҚ тозуы мен амортизациясы.  НӨҚ пайдалануды         |            |
|сипаттайтын көрсеткіштер. НӨҚ қайта өндірісі. Инвестициялар,    |            |
|инвестициялардың тиімділігін есептеу әдістері                   |            |
|Тақырып 3. Кәсіпорынның айналым қаржысын жоспарлау              |1           |
|Айналым қаржысының құрамы мен жіктелуі. Кәсіпорынның айналым    |            |
|қаржыдағы қажеттілігін анықтау. Айналым қаржыларын нормалау     |            |
|әдістемесі. Айналым қаржыларын пайдалануды сипаттайтын          |            |
|көрсеткіштер. Қорларды басқару. Кәсіпорындағы айналым           |            |
|қаржылардың айналымдылығын жеделдету жолдары                    |            |
|Тақырып 4. Кәсіпорынның еңбек қорларын жоспарлау                |1           |
|Кәсіпорын персоналы. Еңбек нарығы туралы қысқаша мағлұмат.      |            |
|Кәсіпорын персоналының жіктелуі. Кадрларды даярлау және олардың |            |
|біліктілігін өсіру. Еңбек өнімділігі, есептеу әдістемесі. Еңбек |            |
|өнімділігін өсірудің негізгі факторлары. Еңбекті тарификациялау.|            |
|Еңбекті материалдық ынталандыру әдістері.                       |            |
|Тақырып 5. Еңбек ақыны жоспарлау                                |1           |
|Еңбек ақы туралы жалпы түсінік. Еңбек ақы түрлері. Еңбекті      |            |
|төлеуді ұйымдастыру қағидалары. Еңбек ақыны төлеу формалары мен |            |
|жүйелері. Еңбек ақыны ұйымдастыру жүйелері. Тарифтік жүйе       |            |
|элементтері. Тарифсіз жүйелер. Икемді жүйелер. Еңбек ақының     |            |
|қалыптасу кезеңдері.                                            |            |
|Тақырып 6. Кәсіпорын қызметінің нәтижелерін жоспарлау           |1           |
|Кәсіпорын шығындарының түсінігі және түрлері. Шығындардың       |            |
|негізгі жіктелуі. Шығындарды экономикалық элемент және шығын    |            |
|баптары бойынша топтастыру. Жұмыстардың шығындарын төмендетудің |            |
|басты жолдары тәжірибесі.  Кәсіпорындардағы жалпы табысты       |            |
|есептеу әдістемесі. Фирманың таза пайдасы. Оны бөлу әдісі және  |            |
|жолдары. Пайданың рөлі, оны өсіру жолдары. Рентабельділік, оның |            |
|түрлері. Қызметтің шығынсыздығын анықтау                        |            |
|Тақырып 7. Кәсіпорын өнімінің бағасын жоспарлау                 |1           |
|Бағаның мәні. Баға жасаудың міндеттері. Бағалардың функциялары. |            |
|Бағалар жүйесі. Кәсіпорынның баға, тариф саясаты. Баға          |            |
|стратегиясын таңдау. Баға жасау әдістері. ҚР-ның ерекшеліктері. |            |
|Бағаны құрастырудағы әлемдік және халықаралық тәжірибе          |            |
|Тақырып 8. Өнім сапасын жоспарлау                               |1           |
|Өнім сапасының және бәсекелестік қабілетінің түсінігі және      |            |
|көрсеткіштері. Сапаны басқару әдістемесі. Стандарттау және      |            |
|сертификаттау жұмыстары. Сапаның халықаралық стандарттары және  |            |
|жүйелері. Сапаны жоғарлату жолдары мен әдістері.                |            |
|Тақырып 9. Инвестицияларды жоспарлау                            |1           |
|Инвестициялар түсінігі, түрлері, Инвестициялардың экономикалық  |            |
|тиімділігін анықтау әдістері. Таза келтірілген құн көрсеткіші.  |            |
|Дисконттау көрсеткішін анықтау жолдары. Инвестициялық жобаның   |            |
|қаржы жоспары                                                   |            |
|Тақырып 10 Өндірістік қуат                                      |1           |
|Өндіріс қуаты туралы түсінік және оның түрлері,есептеу          |            |
|әдісі.Өндіріс қуатының шамасын анықтау.Технологиялық процестегі |            |
|«тар» орындарды анықтау.Өндірістік қуатты жақсарту жолдары және |            |
|оның көрсеткіштері.                                             |            |
|Тақырып 11 Негізгі өндірісті ұйымдастыру мәні мен міндеттері.   |1           |
|Негізгі өндіріс түрлері                                         |            |
|Негізгі өндірісті ұйымдастыру мәнісі. Өндірісті ұйымдастыру     |            |
|пәнінің басты міндеті.                                          |            |
|Негізгі өндіріс түрлері.                                        |            |
|Тақырып 12 Негізгі өндіріс процесі және оның құрылымы, уақыты.  |1           |
|Өндіріс процесі туралы түсінік, мақсаты және міндеті, құрылымы. |            |
|Өндіріс процесінің уақыты. Операцияларды  уақыт бойынша сипаттау|            |
|Тақырып 13 Негізгі өндірісті ұйымдастыру принциптері.           |1           |
|Негізгі өндірісті уақытқа қарай ұйымдастыру принциптері. Негізгі|            |
|өндірісті кеңістікте ұйымдастыру принциптері                    |            |
|Тақырып 14 Негізгі өндіріс процессіндегі еңбек заттарының       |1           |
|қозғалыс түрлері                                                |            |
|Еңбек заттарының жүйелі қозғалыс түрі. Еңбек заттарының         |            |
|параллель  қозғалыс түрі.Еңбек заттарының аралас қозғалыс түрі. |            |
|Тақырып 15 Негізгі өндірісті ұйымдастыру әдістері.              |1           |
|Негізгі өндірісті ұйымдастыру әдістері.Тасқынды өндірісті       |            |
|уақытқа қарай бөлу.                                             |            |
|Мамандануынабайланыстытасқынды желіні бөлу.                     |            |
|Тәжірибелік сабақ (семинар) тақырыптары мен мазмұны                          |
|Тақырып 1. Кәсіпорын туралы түсінік. Жоспарлау ұғымы және       |1           |
|түрлері                                                         |            |
|Курстың оқыту заты, әдісі мен мазмұны.                          |            |
|Кәсіпорынның жалпы экономикадағы алатын орын, рөлі.             |            |
|ҚР халық шаруашылығының басты салалары, машина жасау саласының  |            |
|ерекшеліктері.                                                  |            |
|Кәсіпорынның сыртқы және ішкі элементтері.                      |            |
|Кәсіпорындар-дың негізгі түрлері мен ұйымдастырушылық формалары.|            |
|Кәсіпорындардың негізгі құқықтары мен міндеттемелері.           |            |
|Жоспарлау ұғымы және түрлері                                    |            |
|Тақырып 2. Кәсіпорынның негізгі өндірістік қорларын жоспарлау   |1           |
|Негізгі қорлардың мәні мен қолдану мақсаты.                     |            |
|НӨҚ бағалау әдістері.                                           |            |
|Халық шаруашылығындағы әртүрлі салаларындағы НӨҚ құрылымы.      |            |
|НӨҚ тозуы мен амортизациясы.                                    |            |
|НӨҚ пайдалануды сипаттайтын көрсеткіштер.                       |            |
|НӨҚ қайта өндірісі.                                             |            |
|Тақырып 3. Кәсіпорынның айналым қаржысын жоспарлау              |1           |
|Айналым қаржысының құрамы мен жіктелуі.                         |            |
|Кәсіпорынның айналым қаржыдағы қажеттілігін анықтау.            |            |
|Айналым қаржыларын нормалау әдістемесі.                         |            |
|Айналым қаржыларын пайдалануды сипаттайтын көрсеткіштер.        |            |
|Қорларды басқару.                                               |            |
|Кәсіпорындағы айналым қаржылардың айналымдылығын жеделдету      |            |
|жолдары                                                         |            |
|Тақырып 4. Кәсіпорынның еңбек қорларын жоспарлау                |1           |
|Кәсіпорын персоналы.                                            |            |
|Еңбек нарығы туралы қысқаша мағлұмат.                           |            |
|Кәсіпорын персоналының жіктелуі.                                |            |
|Кадрларды даярлау және олардың біліктілігін өсіру.              |            |
|Еңбек өнімділігі, есептеу әдістемесі.                           |            |
|Еңбек өнімділігін өсірудің негізгі факторлары.                  |            |
|Еңбекті тарификациялау.                                         |            |
|Еңбекті материалдық ынталандыру әдістері.                       |            |
|Тақырып 5. Еңбек ақыны жоспарлау                                |1           |
|Еңбек ақы туралы жалпы түсінік.                                 |            |
|Еңбек ақы түрлері.                                              |            |
|Еңбекті төлеуді ұйымдастыру қағидалары.                         |            |
|Еңбек ақыны төлеу формалары мен жүйелері.                       |            |
|Еңбек ақыны ұйымдастыру жүйелері.                               |            |
|Тарифтік жүйе элементтері.                                      |            |
|Тарифсіз жүйелер. Икемді жүйелер.                               |            |
|Еңбек ақының қалыптасу кезеңдері.                               |            |
|Тақырып 6. Кәсіпорын қызметінің нәтижелерін жоспарлау           |1           |
|Кәсіпорын шығындарының түсінігі және түрлері.                   |            |
|Шығындардың негізгі жіктелуі.                                   |            |
|Шығындарды экономикалық элемент және шығын баптары бойынша      |            |
|топтастыру.                                                     |            |
|Жұмыстардың шығындарын төмендетудің басты жолдары тәжірибесі.   |            |
|Кәсіпорындардағы жалпы табысты есептеу әдістемесі.              |            |
|Фирманың таза пайдасы. Оны бөлу әдісі және жолдары.             |            |
|Пайданың рөлі, оны өсіру жолдары.                               |            |
|Рентабельділік, оның түрлері.                                   |            |
|Қызметтің шығынсыздығын анықтау                                 |            |
|Тақырып 7. Кәсіпорын өнімінің бағасын жоспарлау                 |1           |
|Бағаның мәні.                                                   |            |
|Баға жасаудың міндеттері.                                       |            |
|Бағалардың функциялары.                                         |            |
|Бағалар жүйесі.                                                 |            |
|Кәсіпорынның баға, тариф саясаты.                               |            |
|Баға стратегиясын таңдау.                                       |            |
|Баға жасау әдістері. ҚР-ның ерекшеліктері.                      |            |
|Бағаны құрастырудағы әлемдік және халықаралық тәжірибе          |            |
|Тақырып 8. Өнім сапасын жоспарлау                               |1           |
|Өнім сапасының және бәсекелестік қабілетінің түсінігі және      |            |
|көрсеткіштері.                                                  |            |
|Сапаны басқару әдістемесі.                                      |            |
|Стандарттау және сертификаттау жұмыстары.                       |            |
|Сапаның халықаралық стандарттары және жүйелері.                 |            |
|Сапаны жоғарлату жолдары мен әдістері.                          |            |
|Тақырып 9. Инвестицияларды жоспарлау                            |1           |
|Инвестициялар түсінігі, түрлері,                                |            |
|Инвестициялардың экономикалық тиімділігін анықтау әдістері.     |            |
|Таза келтірілген құн көрсеткіші.                                |            |
|Дисконттау көрсеткішін анықтау жолдары.                         |            |
|Инвестициялық жобаның қаржы жоспары                             |            |
|Тақырып 10 Өндірістік қуат                                      |1           |
|Өндіріс қуаты туралы түсінік және оның түрлері,есептеу әдісі.   |            |
|Өндіріс қуатының шамасын анықтау.                               |            |
|Технологиялық процестегі «тар» орындарды анықтау.               |            |
|Өндірістік қуатты жақсарту жолдары және оның көрсеткіштері.     |            |
|Тақырып 11 Негізгі өндірісті ұйымдастыру мәні мен міндеттері.   |1           |
|Негізгі өндіріс түрлері                                         |            |
|Негізгі өндірісті ұйымдастыру мәнісі                            |            |
|Өндірісті ұйымдастыру пәнінің басты міндеті                     |            |
|Негізгі өндіріс түрлері.                                        |            |
|Тақырып 12 Негізгі өндіріс процесі және оның құрылымы, уақыты.  |1           |
|Өндіріс процесі туралы түсінік, мақсаты және міндеті, құрылымы  |            |
|Өндіріс процесінің уақыты.                                      |            |
|Операцияларды  уақыт бойынша сипаттау                           |            |
|Тақырып 13 Негізгі өндірісті ұйымдастыру принциптері.           |1           |
|Негізгі өндірісті уақытқа қарай ұйымдастыру принциптері         |            |
|Негізгі өндірісті кеңістікте ұйымдастыру принциптері            |            |
|Тақырып 14 Негізгі өндіріс процессіндегі еңбек заттарының       |1           |
|қозғалыс түрлері                                                |            |
|Еңбек заттарының жүйелі қозғалыс түрі.                          |            |
|Еңбек заттарының параллель  қозғалыс түрі.                      |            |
|Еңбек заттарының аралас қозғалыс түрі.                          |            |
|Тақырып 15 Негізгі өндірісті ұйымдастыру әдістері.              |1           |
|Негізгі өндірісті ұйымдастыру әдістері.                         |            |
|Тасқынды өндірісті уақытқа қарай бөлу.                          |            |
|Мамандануынабайланыстытасқындыжелінібөлу                        |            |




   5  СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР

1. ҚР заңдылығы бойынша кәсіпорындарды құру тәртібі.
2. ҚР 2010 жылға дейінгі индустриальды-инновациялық  саясатының  мақсаттары
   мен негізгі бағыттары
3. Халықаралық глобализация және  оның  Қазақстан  экономикасын  дамытудағы
   рөлі
4.  НӨҚ пайдалану тиімділігіне әсер ететін факторлар.
5.  Инвестициялар. Тиімділігін  анықтау әдістері.
6. Инновациялардың өмірлік циклы.
7. Инновациялық қызметтің мазмұны.
8. НӨҚ тозуы және амортизациясы.
9. НӨҚ ұдайы өндірісін басқару әдістері.
10.  ҚР инвестициялары.
11. Жобаларды басқару.
12.  Айналым  қаржының  өнеркәсіптік  кәсіпорындардағы  оңтайлы  құрамы  мен
   құрылымы.
13. ҚР еңбек нарығы: мәні және қалыптасу механизмі.
14. Кадрлар құрылымы, оларды даярлау және қайта даярлау.
15. Еңбек ақыны анықтау қағидалары
16. Өндіріс шығындарын азайту көздері мен факторлары.
17. Фирманың жалпы табысы, пайдасы және рентабельділігі.
18. .Пайданы бөлу.
19. Пайданы өсіру жолдары
20. Стртагеиялық жоспарлау
21. Баға шегерімдерінің түрлері
22. Сапа түсінігі, оның негізгі көрсеткіштері.
23. Кәсіпорының бәсекелестік қабілеті.
24. Сапаға әсер ететін факторлар.
25. Сапаны басқару әдістері мен нақты жолдары.
26. ҚР стандартизация мен сертификация.
27. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау.
  28. Монополиялық қызмет, оны шектеу
  29. Инвестициялардың  тиімділігін  анықтаудың  дисконттау  әдісін  қолдану
      өрісі.
  30. Өнімнің сапасын бақылауды ұйымдастыру
  31. Жөндеу шаруашылығын ұйымдастыру
  32. Кәсіпорынның инструментальды шаруашылығын ұйымдастыру
  33. Энергетикалық шаруашылығын ұйымдастыру
  34. Көлік шаруашылығын  ұйымдастыру



      6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА



|Дәріс және       |Көрнекі    |Өздік оқуға арналған сұрақтар        |Бақылау   |
|практикалық сабақ|құрал, ОТҚ,|                                     |формасы   |
|тақырыбы         |плакаттар  |                                     |          |
|1                |2          |3                                    |4         |
|Кәсіпорын туралы |Дәрістер   |Кәсіпорын экономикасы не зерттейді?  |Сұрау,    |
|түсінік.         |конспектісі|Кәсіпкерлік ортаның кәсіпорын        |бақылау   |
|Жоспарлау ұғымы  |, семинар  |қызметіндегі рөлін сипаттаңыз.       |жұмысы    |
|және түрлері.    |жоспары,   |Экономикалық зерттеуде қандай әдістер|          |
|                 |тақта, бор |қолданылады?                         |          |
|                 |           |«Халық шаруашылығы кешені»,          |          |
|                 |           |«экономика өрісі» ұғымдарын          |          |
|                 |           |түсіндіріңіз                         |          |
|                 |           |Экономиканың негізгі  салаларын      |          |
|                 |           |атаңыз?                              |          |
|                 |           |Жоспарлардың жіктелуі                |          |
|Кәсіпорынның     |Дәрістер   |Өнеркәсіптегі негізгі  өндірістік    |Сұрау,    |
|негізгі          |конспектісі|қорлардың құрамы мен құрылымы қандай?|есеп      |
|өндірістік       |, семинар  |Негізгі өндірістік қорларды бағалау  |шығару    |
|қорларын         |жоспары,   |әдістерін сипаттау.                  |          |
|жоспарлау        |тақта, бор |Амортизация әдістерін атап, олардың  |          |
|                 |           |ерекшеліктерін және қолдану өрісін   |          |
|                 |           |көрсету                              |          |
|                 |           |Ұдайы өндірістің негізгі әдістерін   |          |
|                 |           |және түрлерін сипаттаңыз.            |          |
|Кәсіпорынның     |Дәрістер   |Өнеркәсіптің айналым қаржыларының    |Сұрау.    |
|айналым қаржысын |конспектісі|құрылымы. Әртүрлі салалардағы        |Есеп      |
|жоспарлау        |, семинар  |ерекшеліктері. Қорларды басқару      |шығару    |
|                 |жоспары,   |әдістері. Айналымдылықты жоғарлату   |          |
|                 |тақта, бор |жолдары                              |          |
|Кәсіпорынның     |Дәрістер   |Өнеркәсіптегі еңбектің өнімділігін   |Сұрау,    |
|еңбек қорларын   |конспектісі|өсіру жолдары Персоналды жоспарлау   |есеп      |
|жоспарлау        |, семинар  |әдістемесі. Еңбек ұжымының қозғалысын|шығару    |
|                 |жоспары,   |сипаттайтын көрсеткіштер. Кадрларды  |          |
|                 |тақта, бор |іріктеу және қабылдау ерекшеліктері  |          |
|Еңбек ақыны      |Дәрістер   |Еңбек ақыны ұйымдастыру қағидалары.  |Сұрау,    |
|жоспарлау        |конспектісі|Еңбек ақы түрлері. Еңбек ақыны       |коллоквиум|
|                 |, семинар  |есептеу әдістемесі. Еңбек ақыны      |          |
|                 |жоспары,   |ұйымдастыру формалары мен жүйелері.  |          |
|                 |тақта, бор |Тарифтік және тарифсіз жүйелерге     |          |
|                 |           |сипаттама беру. Икемді жүйелерді     |          |
|                 |           |енгізу мәселесі.                     |          |
|Кәсіпорын        |Дәрістер   |Шығындардың жіктелуі. Шығындарды     |Сұрау,    |
|қызметінің       |конспектісі|экономикалық элемент және шығын      |есеп      |
|нәтижелерін      |, семинар  |баптары бойынша топтастыру.          |шығару    |
|жоспарлау        |жоспары,   |Шығындарды төмендету факторлары      |          |
|                 |тақта, бор |Қызметерді және жұмыстарды өткізуден |          |
|                 |           |түсетін табыс. Пайда, оның негізгі   |          |
|                 |           |түрлері мен бөлінуі. Рентабельділік  |          |
|                 |           |түсінігі, түрлері. Шығынсыздық       |          |
|                 |           |нүктені анықтау                      |          |
|Кәсіпорын        |Дәрістер   |Фирманың баға саясаты  Баға          |Сұрау,    |
|өнімінің бағасын |конспектісі|стратегиясын таңдау мәселесі         |есеп      |
|жоспарлау        |, семинар  |Тарифтерді анықтау әдістері          |шығару    |
|                 |жоспары,   |Баға шегерімдері, олардың түрлері    |          |
|                 |тақта, бор |                                     |          |
|Өнім сапасын     |Дәрістер   |«Сапа» және «бәсекелестік қабілет»   |Сұрау,    |
|жоспарлау.       |конспектісі|сияқты ұғымдарға сипаттама беріңіз.  |бақылау   |
|                 |, семинар  |Олардың өзара байланыстылығы неде,   |жұмысы    |
|                 |жоспары,   |айырмашылығы неде?                   |          |
|                 |тақта, бор |Сапа көрсетекіштері жүйесіне кіретін |          |
|                 |           |көрсеткіштерді атаңыз?               |          |
|                 |           |Кәсіпорынның бәсекелестік қабілетін  |          |
|                 |           |сипаттайтын көрсеткіштерді атаңыз.   |          |
|                 |           |Стандарттау мен сертификаттаудың     |          |
|                 |           |мақсаттары мен міндеттері қандай?    |          |
|Инвестицияларды  |Дәрістер   |Инвестициялар түрлері. Кәсіпорынның  |Сұрау.    |
|жоспарлау        |конспектісі|инвестициялық саясаты мен қызметі.   |Есеп      |
|                 |, семинар  |Инвестициялар көздері.               |шығару    |
|                 |жоспары,   |Инвестициялардың тиімділігін анықтау |          |
|                 |тақта, бор |әдістері.                            |          |
|Өндірістік қуат. |кітаптар,  |Өндіріс қуаты туралы түсінік және    |Есептер   |
|                 |дәрістер   |оның түрлері,есептеу әдісі.          |шығару,   |
|                 |жинағы,    |Өндіріс қуатының шамасын анықтау.    |          |
|                 |есеп       |Технологиялық процестегі «тар»       |          |
|                 |кітабы,    |орындарды анықтау.                   |семинар   |
|                 |тақта, бор |Өндірістік қуатты жақсарту жолдары   |          |
|                 |           |және оның көрсеткіштері.             |          |
|Негізгі өндірісті|кітаптар,  |Негізгі өндірісті ұйымдастыру мәнісі |          |
|ұйымдастыру мәні |дәрістер   |Өндірісті ұйымдастыру пәнінің басты  |семинар   |
|мен міндеттері.  |жинағы,    |міндеті                              |          |
|Негізгі өндіріс  |тақта, бор |Негізгі өндіріс түрлері.             |          |
|түрлері.         |           |                                     |          |
|Негізгі өндіріс  |кітаптар,  |Өндіріс процесі туралы түсінік,      |          |
|процесі және оның|дәрістер   |мақсаты және міндеті, құрылымы       |семинар,  |
|құрылымы, уақыты.|жинағы,    |Өндіріс процесінің уақыты.           |есептер   |
|                 |тақта, бор,|Операцияларды  уақыт бойынша сипаттау|шығару,   |
|                 |есеп кітабы|                                     |          |
|Негізгі өндірісті|кітаптар,  |Негізгі өндірісті уақытқа қарай      |Сұрау,    |
|ұйымдастыру      |дәрістер   |ұйымдастыру принциптері              |бақылау   |
|принциптері.     |жинағы,    |Негізгі өндірісті кеңістікте         |жұмысы    |
|                 |тақта, бор |ұйымдастыру принциптері              |          |
|Негізгі өндіріс  |кітаптар,  |Еңбек заттарының жүйелі қозғалыс     |Семинар,  |
|процессіндегі    |дәрістер   |түрі.                                |есептер   |
|еңбек заттарының |жинағы,    |Еңбек заттарының параллель  қозғалыс |шығару,   |
|қозғалыс түрлері |тақта, бор,|түрі.                                |          |
|                 |есеп кітабы|Еңбек заттарының аралас қозғалыс     |          |
|                 |           |түрі.                                |          |
|Негізгі өндірісті|кітаптар,  |Негізгі өндірісті ұйымдастыру        |бақылау   |
|ұйымдастыру      |дәрістер   |әдістері.                            |жұмысы    |
|әдістері.        |жинағы,    |Тасқынды өндірісті уақытқа қарай     |          |
|                 |тақта, бор |бөлу.                                |          |
|                 |           |Мамандануынабайланыстытасқындыжелініб|          |
|                 |           |өлу.                                 |          |





      7. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗДЫҚТЫҢ КАРТАСЫ



      Кесте 4 – Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыздықтың картасы

|Оқулықтар, оқу-әдістемелік құралдар  |Саны      |Студент    |Қамтамасыздық|
|аты                                  |          |саны       |пайызы       |
|Тайкулакова, Г.С. Экономика и        |47        |15         |313,3        |
|организация производства: учебник /  |          |           |             |
|Г.С. Тайкулакова; Ассоциация вузов   |          |           |             |
|РК.- Алматы, 2012.- 476 с.           |          |           |             |
|Әбдікәрімова Ж.Р. Кәсіпорын          |5         |15         |33,3         |
|экономикасы, 2008ж.                  |          |           |             |
|Үмбетәлиев Қ.Д. Кәсіпорын экономикасы|3         |15         |20           |
|және кәсіпкерлік, 2009ж.             |          |           |             |
|Ниязбекова Д.А. Кәсіпорын            |2         |15         |13,3         |
|экономикасы, 2008ж.                  |          |           |             |
|Кайкен Ж.Б., Сұлтанов Ө.С., Қалдыбаев|10        |15         |66,7         |
|М.М. Кәсіпорын экономикасы, 2010ж.   |          |           |             |
|Шепеленко, Г.И.                      |1         |15         |6,7          |
|Организация и                        |          |           |             |
|планирование производства на         |          |           |             |
|предприятии: 110 экзаменационных     |          |           |             |
|ответов: учеб. пособие / Г.И.        |          |           |             |
|Шепеленко.- 2- изд., перераб. и доп.-|          |           |             |
|М.; Ростов н/Д: МарТ, 2006.-         |          |           |             |
|Медведева, Э.А.                      |2         |15         |13,3         |
|Экономика, организация и планирование|          |           |             |
|мехового производства: учеб. пособие |          |           |             |
|/ Э.А. Медведева; А.М. Галаева.- М.: |          |           |             |
|Легпромбытиздат, 1991.- 238с.-       |          |           |             |




      8.  ӘДЕБИЕТ

      8.1 Негізгі әдебиет
1.  ҚР   2003-2015   жылдарға   арналған   индустриальды-инновациялық   даму
Стратегиясы // ҚР Президенті мен  Үкіметінің  шығарған  актілерінің  Жинағы,
2003, № 23-24.
2. 2010 жылға дейінгі экономикалық саясаттың негізгі бағыттарының
Стратегиялық жоспары. Егемен Қазақстан, 4.12.2001 ж.
3. Тайкулакова, Г.С. Экономика и организация производства: учебник /
Г.С. Тайкулакова; Ассоциация вузов РК.- Алматы, 2012.- 476 с.
   1.     Шепеленко,     Г.И. Организация и     планирование производства на
      предприятии:  110  экзаменационных  ответов:  учеб.  пособие  /   Г.И.
      Шепеленко.- 2- изд., перераб. и доп.- М.; Ростов н/Д: МарТ, 2006.
   2.      Медведева,       Э.А. Экономика, организация и       планирование
      мехового производства: учеб. пособие / Э.А. Медведева; А.М.  Галаева.-
      М.: Легпромбытиздат, 1991.- 238с
6. Әбдікәрімова Ж.Р. Кәсіпорын экономикасы, 2008ж
7. Үмбетәлиев Қ.Д. Кәсіпорын экономикасы және кәсіпкерлік, 2009ж.
8. Ниязбекова Д.А. Кәсіпорын экономикасы, 2008ж.
9. Кайкен Ж.Б., Сұлтанов Ө.С., Қалдыбаев М.М. Кәсіпорын экономикасы, 2010ж
10. Радченко Л.А. Организация  производства  на  предприятиях  общественного
питания: учебник / Л.А. Радченко.- 7-е изд., доп. и  перераб.-  Ростов  н/Д:
Феникс, 2007.- 347с.- (Сред. проф. образование).
11. Мрыхина Е.Б.  Организация  производства  на  предприятиях  общественного
питания:  учеб.  пособие  /  Е.Б.  Мрыхина.-  М:  ИНФРА-М,   2007.-   176с.-
(Профессиональное образование).
12. Радченко Л.А. Организация  производства  на  предприятиях  общественного
питания: учебник / Л.А. Радченко.- 4-е изд., доп. и  перераб.-  Ростов  н/Д:
Феникс, 2005.- 347с.- (Сред. проф. образование).
13.  Волков  О.И.  Экономика  предприятия:  курс  лекций  /   О.И.   Волков;
В.К.Скляренко.- М.: ИНФРА-М, 2002.- 280с.- (Высшее образование).
14. Шепеленко Г.И. Экономика, организация  и  планирование  производства  на
предприятии: учеб. пособие / Г.И. Шепеленко.-  2-  изд.,  перераб.  и  доп.-
Ростов н/Д: Издательский центр "МарТ", 2000.- 544с.

      8.2 Қосымша әдебиет
   1. Абдильдина Л.И. Экономика предприятия: Учебник / Л.И. Абдильдина; С.С.
      Абдильдин.- Алматы: КазНацАГРУ, 2004.- 450с.
   2.  Әбдікерімова  Г.И.  Кәсіпорын  экономикасы:   оқу   құралы   /   Г.И.
      Әбдікерімова.- Алматы: Экономика, 2008.- 367 б.
   3. Экономика предприятия  (фирмы):  Практикум  /  Под  ред.  О.И.Волкова,
      В.Я.Позднякова.- М.: ИНФРА-М, 2003.- 329с.- (Высш. образование).
   4. Куатова Д.Я. Экономика предприятия: практикум / Д.Я. Куатова.- Алматы:
      Экономика, 2005.- 105с.
   5. Жиделева В.В. Экономика предприятия: учеб. пособие  /  В.В.  Жиделева;
      Ю.Н. Каптейн.- 2-е изд., перераб. и доп.- М:  ИНФРА-М,  2000.-  132б.-
      (Высш. образование).
   6. Сергеев И.В. Экономика предприятия Финансы и статистика: учеб. пособие
      / И.В. Сергеев.- 2-е изд., перераб. и доп.- М: Финансы  и  статистика,
      2000.- 304с.
   7. Экономика предприятия: учебник / Под ред. Н.А.Сафронова.-  М:  Юристъ,
      2000.- 581с.
   8.  Волков  О.И.  Экономика  предприятия:  курс  лекций  /  О.И.  Волков;
      В.К.Скляренко.- М.: ИНФРА-М, 2002.- 280с.- (Высшее образование).
   9. Жұманазарова Ғ.М.  Прогнозирование  и  оценка  факторов,  влияющих  на
      стоимость недвижимости в республике Казахстан: Автореф. дис. на соиск.
      учен. степ. канд. экон. наук / Ғ.М. Жұманазарова; Евразийский нац. ун-
      т им. Л. Н. Гумилева.- Астана, 2009.- 31 с.
  10.  Балабанов  И.Т.  Финансовый  анализ  и  планирование   хозяйствующего
      субъекта/ И.Т. Балабанов.- 2-е изд., доп.- М.: Финансы  и  статистика,
      2000.- 208 с.
  11.  Сундетов  Ж.  Планирование  и  прогнозирование  в  условиях  рыночной
      экономики: [учеб. пособ.] / Ж. Сундетов.- Алматы: РИК, 1999.- 134с.
  12.  Ричко  К.П.  Прогнозирование  и  планирование   аграрно-промышленного
      комплекса: учебник / К.П. Личко.- М: Гардарики, 1999.- 261с.
  13.  Балабанов  И.Т.  Финансовый  анализ  и  планирование   хозяйствующего
      субъекта/ И.Т. Балабанов.- 2-е изд., доп.- М.: Финансы  и  статистика,
      2000.- 208 с.
  14. Горемыкин В.А. Планирование на предприятии: учебник /  Горемыкин  В.А;
      Э.Р.Бугулов, А.Ю.Богомолов.- 2--е  изд.,  стереотипное.-  М.:  Филинъ,
      2000.- 326с.
  15. Прогнозирование и планирование в условиях  рынка:  учеб.  пособие  для
      вузов / Т.Г.Морозов, А.В.Пикулькин,  В.Ф,  Тихонов  и  др.;  Под  ред.
      Т.Г.Морозовой, А.В.Пикулькина.- М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000.- 318с.
  16. Прокопчук Л.О. Стратегическое планирование:  конспект  лекций  /  Л.О.
      Прокопчук; А.А.Козырев.- СПб.: Изд-во  Михайлова  В.А.,  2000.-  60с.-
      (Высшее профессиональное образование).




Пәндер