Файл қосу
Меншікті жылу беттер
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК |ОӘК.042-16.1.09/03 – 2013 | |ПOӘК |«__»____ 20__ ж. | | |«Тамақ өндірісінің |№ ___ басылым | | |кәсіпорындарын жобалау» | | | |пәнінің оқытушыға | | | |арналған оқу жұмыс | | | |бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «ТАМАҚ ӨНДІРІСІНІҢ КӘСІПОРЫНДАРЫН ЖОБАЛАУ» 5В072400 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Кіріспе 1. ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырушы Какимов М.М., доцент, Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы ____________ «____» _______2013 ж. 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды «____» __________ 2013 жыл, № __ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М.М. Акимов 2.2. Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесі мәжілісінде қаралды «____» __________ 2013 года, № __ хаттама Төрайым ___________ С.С.Толеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді «___» «____________» 2013 жыл, №____ хаттама ОӘК төрағасы _______________ Г.К. Искакова «____» __________ 2013 года, № __ редакция орнына енгізілген Мазмұны |1|Қолдану саласы |5 | | |.....................................................................| | | |............................ | | |2|Нормативтік |5 | | |сілтемелер...........................................................| | | |......................... | | |3|Жалпы |5 | | |ережелер…............................................................| | | |................................. | | |4|оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасы | | | |мазмұны................ | | |5|Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың | | | |тізімі................. | | |6|Пән бойынша оқу-әдістемелік | | | |карта…............................................................ | | |7|Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің | | | |картасы.............................. | | |8|Әдебиет..............................................................| | | |................................................. | | 1 ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ 5В072400 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығының студенттері үшін арналған оқу-әдістемелік кешенінің құрамына енгізілген «Тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау» пәнінің оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасы. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау» пәнінің оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасы аталған пән бойынша келесі құжаттардың талаптары және ұсыныстарына сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін белгілейді: - 050724 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығының Мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандарты, ҚР МЖМБС 3.08.350-2006. 2005 жылдың 23 желтоқсанда № 779 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Бұйрығымен енгізілген және бекітілген; - СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты; - ДП 042-08.10.10.12-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Тамақ өндірістің әртүрлі салаларында кәсіпорындарды жобалау әдістерін кеңінен қолдану мамандардан тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау туралы терең білімді қажет етеді. Тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау әдістерін қолдану өндірістің прогрессивті құрылымын жасауға мүмкіндік береді және өндірісті автоматтандыру мүмкіндігін кеңейтеді. Кәсіпорындарды жобалау қолдану аумағы үздіксіз өсуде. Сондықтан қазіргі заман маманы технология талабына сәйкес өндірістік процестерді ғана басқаруды біліп қоймай, сондай-ақ, осы саладағы ғылымның соңғы жетістіктеріне жауап бере алатын, жоғары техникалық деңгейде ұтымды жүруін қамтамасыз ете білуі қажет. 3.2 «Тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау» пәнін оқыту мақсаты – студенттердің тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау туралы арнайы пәндерді одан әрі оқуға қажетті білім алу, гидравликалық жабдықтарды тиімді пайдалану. Пәнді оқудың міндетті шарты негізі бақылау болатын барлық жеке тапсырмаларды орындау. 3.3 Пән оқытылғаннан кейін студент төмендегілерді білуге тиіс: • тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау қазіргі таңдағы жайын білу, басқа өндірістердің кәсіпорындарының орыны мен мәнін білу, өндірістегі жабдықтардың перспективалы дамуы; • тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау әдістерін және қолданылатын жабдықтардың сипаттамасын білу, кәсіпорындарды зерттеу және есептеу әдісі; • негізгі түсініктер мен анықтамаларды меңгеру; • жабдықтарды таңдауды технологиялық жағдайдағы тамақ өндірісінің кәсіпорындарды жобалау үшін жүзеге асыру; • тамақ өндірісінің кәсіпорындарын жобалау сұлбаларды құру, тамақ өндірісінің кәсіпорындарын эксплуатациялауда практикалық дағдыларды меңгеру; • басқа пәндерді оқуда алынған білімді жоғары дәрежеде қолдана білу. 3.4 Курстың пререквизиті: «Инженерлі графика», «Өндірістік құрылыс негіздері». 3.5 Курстың постреквизиті: «Дипломдық жобалау». Кесте 1 – Жұмыс оқу жоспарынан көшірме |Курс |Сем|Несие | | |ест|саны | | |р | | |1 |2 |3 | |Дәріс сабақтар | |1. СӨБӨПА пәнінің негізгі заңдары. Сүт өнеркәсібіндегі |1 |8.1.1. | |биотехнология өндірісінің процестері мен аппараттарының | |4 – 16 | |классификациясы. Процестердің қозғаушы күштің заңы. Гиббс | |беттер; | |фазалар ережесі. Аппараттар үшін материалдық және жылу | |8.1.2. | |баланс тендеулерің қурастыру. Технологиялық процестерді | |5 – 19 | |оптимизациялау принциптері. | |беттер; | | | |8.2.1 | | | |9 – 23 | | | |беттер | | | |4.2.1. | | | |34 – 37 | | | |беттер | |2. Ұқсастық теорияның және модельдеудің негіздері. Әртүрлі |1 |4.1.1. | |процестерді зерттеудің теориялық және эксперименталды | |17 – 34 | |әдістері. Осы әдістердің синтезі - ұқсастық теориясы. | |беттер | |Модельдеудін анықтамасы, мақсаты мен түрлері. Модельдеудің | |4.1.2. | |реттілігі және оған қойылатың талаптар. Процестердің | |19 – 43 | |ұқсастық түрлері. Толық ұқсастық. Ұқсастық теоремалары және | |беттер; | |оларды модельдеуде қолдану. | |4.2.1. | | | |24 – 49 | | | |беттер. | |3. Жылу процестері. Өңдеу өндірістерінде шикізатты, |1 |4.1.2. | |өнімдерді жылумен өндеу. Жылумен өндеу тәсілдері: пісіру, | |43 – 51 | |қуыру, пастеризация, стерилизация. Жылутасымалдағыш түрлері.| |беттер; | |Жылу процестердің қозғаушы күші. Жылу өту негіздері. | |4.2.1. | |Жылуалмасу тәсілдері: жылуөткізгіштік, конвекция, жылулы | |51 – 57 | |сәуле шығару. Жылу баланс тендеуі. Жылу ағыны. Меншікті жылу| |беттер. | |ағыны. | | | |4. Жылу алмасу бетін анықтау. Жылу өтудің негіздері. Жылу |1 |4.1.1. | |өтудің негізгі тендеуі. Жылуөту коэффициентің есептеу. | |37 – 57 | |Нуссельттің критерийлі тендеуі. Жылу беру коэффициентің | |беттер; | |есептеу. Жылу ұқсастығының негізгі критерийлері. Жылу өту | |4.1.2. | |бетің анықтау. Жылуалмастырғыштардың конструкциялары: | |51 – 60 | |құбырлы, пластиналы, жейделі. Есептеу тәртібі. | |беттер; | | | |4.2.1. | | | |57 – 60 | | | |беттер. | |5. Буландыру. Процестің технологиялық мақсаттары және |1 |4.1.1. | |физикалық негіздері. Бір корпусты буландыру қондырғылары. | |52 – 55 | |Материалдық және жылу балансы. Тищенко тендеуі. | |беттер; | | | |4.2.1. | | | |53 – 57 | | | |беттер. | |6. Көп корпусты буландыру қондырғылары. Көп корпусты |1 |4.1.1. | |буландыру қондырғылар. Көп корпусты буландыру қондырғысының | |57– 62, | |материалдық және жылу баланстары. Көп корпусты буландыру | |91-93 | |қондырғыларды есептеу. Буландырғыш аппараттардың | |беттер | |классификациясы. Негізгі конструктивтік схемалары. | |4.1.2. | |Буландырғыш аппараттардағы конденсация. Барометрлік және | |60 – 70 | |беттік конденсаторлардың жұмыс істеу схемалары. | |беттер | |Конденсаторладың жылу баланстары. | |4.2.1. | | | |60–61, | | | |197–200 | | | |беттер. | |7. Массаалмасу процестері. Массаалмасу негіздері. |1 |4.1.1. | |Массаалмасу процестердің құрылысы мен жалпы сипаттамасы. | |69 – 82 | |Қозғаушы күштер және оны өрнектеу тәсілдері. Массаалмасу | |беттер | |процестердің агрегаттік күйі және фазалар жанасу тәсілі | | | |бойынша жіктелуі. Молекулярлық диффузия. Конвективті | |4.1.2. | |диффузия. Диффузия коэффициенттері. Масса өту - күрделі | |70 – 75 | |процесс. Масса беру. Масса беру тендеуі. Масса беру және | |беттер | |масса өту коэффициентері. Масса өту тендеуі. Нуссельт, | | | |Прандтль диффузиялық критерийлері. | | | |8. Кептіру. Процестің жалпы сипаттамасы. Өңдеу |1 |4.1.1. | |өндірістерінде шикізатты, өнімдерді кептірудің түрлері мен | |82 – 91 | |технологиялық принциптері. Кептіру теориясының негіздері. | |беттер; | |Ылғалдын материалдармен байланыс түрлері. Конвективті | |4.1.2. | |кептіру. Кептірудің кинетика және динамика негіздері. | |75 – 90 | |Кептірудің қисық сызығы және кептіру жылдамдығының қисық | |беттер; | |сызығы. Теориялық кептіру процесі. Кептіру процесін і–d | | | |диаграммасында көрінісі. Кептіргіш қондырғылардың | | | |материалдық және жылу балансы. Кептіргіш агенттін меншікті | | | |мөлшері. Кептіру процесінің варианттары. Кептіргіштердің | | | |жіктелуі. Кептіргіштердің конструкциялары. Контакты | | | |кептіргіштер. Барабанды кептіргіштер. Таспалы кептіргіштер. | | | |9. Гидромеханикалық процестер. Гидромеханикалық процестер |1 |4.2.1. | |тобының құрылысы, олардын жалпы міндеттері. Дисперсті | |67 – 85 | |жүйелер. Тұндырудың, араластырудың, сүзудің технологиялық | |беттер | |мақсаттары. Қозғаушы күштері. Біртекті және әртекті сұйық | | | |жүйелер. Эмульсиялар, суспензиялар, көбіктер, аэрозольдар. | | | |10. Араластыру. Араластыруға арналған орталар. Араластырудың|1 |4.1.1. | |мақсаттары және тәсілдері. Қалақшалы, пропелерлі, турбиналы | |93–105 | |араластырғыштар. Араластырғыштардың түрің тандау. | |беттер | |Араластыруға шығындалатын энергия мөлшері. Араластырудың | |4.2.1. | |критерийлі тендеуі. Араластырғыштардың графоаналитикалық | |86–103 | |есептеу әдісі. Араластыру процесінің қарқындылығын | |беттер. | |жоғарлату. | | | |11. Тұндыру. Ауырлық күші өрістегі тұну. Тұну теориясының |1 |4.1.1. | |негізі. Стокс формуласы. Суспензиядағы бөлшектердің пішіні | |118–136 | |мен концентрациясының әсері. Тұну режимдері. Тұнудың | |беттер | |критерийлі тендеуі. Мерзімді, жартылай үздіксіз, үздіксіз | |4.1.2. | |әрекетті тұндырғыштар. Тұндырғыштардың өнімділігін анықтау. | |105–127 | | | |беттер | |12. Центрифугалау. Ортадан тепкіш өрісіндегі сұйық әртекті |1 |4.2.1. | |жүйелерді ажырату. Фруд критерийі. Центрифугалау процесінің| |122–146 | |жылдамдығын және өнімділігін анықтау. Тұндырғыш | |беттер | |центрифугалар: негізгі ерекшіліктер бойынша жіктелуі және | | | |негізгі конструкциялары. Тұнбаны мерзімді түсіру, тұнбасы | | | |пшақпен алынатын центрифугалар. НОГШ маркалы центрифуга. | | | |Негізгі технологиялық есептеулер. Өңдеу өндірісіндегі | | | |кәсіпорындарында ауаны тазалау. Тазалау тәсілдері. | | | |Циклондардың құрылыс схемалары мен есептеудің негіздері. | | | |13. Сүзу. Сүзу процесінін түрлері. Тұнба пайда болу жолымен |1 |4.1.1. | |сүзу. Знаменский тендеуі. Сүзу режимдері. Кеуектерді бітеу | |136–147 | |арқылы жолымен сүзу. Сүзгіштер аппараттардың | |беттер | |классификациясы. Фильтр-пресс. Вакуум-фильтр. Таспалы | |4.1.2. | |вакуум-фильтр. Барабанды фильтр. Ортадан тепкіш сүзу. | |127–132 | |Процестін жылдамдығы және өнімділігі. Аспалы сүзгіш | |беттер | |центрифуга. | |4.2.1. | | | |147–154 | | | |беттер | |14. Механикалық процестер. Ұсақтау. Ұсақтаудын міндеті, |1 |4.1.1. | |тәсілдері мен түрлері. Ұсақтау теориясының негізі. Ұсақтауға| |106–117 | |кететін энергия шығыны. Ұсақтағыштардың жұмыс істеу принципі| |беттер | |және конструкциялары: жақты, білікті, балғалы, шарлы, | |4.1.2. | |конусты. Кесу процесі, негізгі заңдылықтары. | |133–156 | | | |беттер | |15. Механикалық процестер. Сұрыптау. Престеу. Сұрыптау |1 |4.2.1. | |процесі. Пішін және өлшемдер бойынша. Сұрыптау тәсілдерінің | |104–114 | |сипаттамасы. Електердің түрлері. Сұрыптау машиналардың | |беттер | |түрлері. | | | |Престеу. Шикізатты және тамақ өнімдерді қысыммен өңдеу. | | | |Гранулдеу. Пішің беру. Штампілеу. Өнімдерді қысыммен | | | |өңдейтін машиналардың эмпирикалық тәуелділіктері. | | | |Барлығы: |15 | | |Практикалық сабақтар | |1. Қаптама құбырлы жылу алмастырғыштағы жылу беру процесін |2 | | |зерттеу. | | | |2. Вакуум буландыру аппаратын сынау |2 | | |3. Тамақ өнімдердің конвективті кептіру процесің зерттеу |2 | | |4. Қалақшалы араластырғышты сынау |2 | | |5. Мерзімді әрекетті центрифуганы сынау |2 | | |6. Сүзу процесін зерттеу және рамалы сүзгі-престе сүзі |2 | | |коэффициенттерін тәжірибе бойынша анықтау | | | |7. Аэроциклонды сынау |2 | | |8. Шарлар көмегімен ұнтақтайтын диірмен. |1 | | |Барлығы: |15 | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ҮШІН ТАПСЫРМАЛАР 5.1 Негізгі физикалық қасиеттерді өлшейтін аспаптар. 5.2 Гидростатиканың негізгі теңдеуін қолдану мысалдары. 5.3 Қысымды өлшейтін аспаптар, олардың классификациясы және пайдалану ережелері. 5.4 Сифонды құбырөткізгіштер 5.5 Іс жүзінде техникада гидравликалық соққыны пайдалану. 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА Кесте 3 – Пән бойынша оқу-әдістемелік карта |Тақырыбы |Көрнекі |Өз бетімен|Бақылау| | |құралдар, ОТҚ, |оқып |нысаны | | |плакаттар, |үйренуге | | | |зертханалық |арналған | | | |тақталар |сұрақтар | | |Дәріс сабақтар |Практи|Зертхана-лық | | | | | |-калық|сабақтар | | | | | |сабақт| | | | | | |ар | | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |1. СӨБӨПА пәнінің | | |плакаттар | |ауызша | |негізгі заңдары. | | | | |сұрау | |2. Ұқсастық | | |плакаттар | |ауызша | |теорияның және | | | | |сұрау | |модельдеудің | | | | | | |негіздері. | | | | | | |3. Жылу процестері. | |Қаптама |плакаттар | |ауызша | | | |құбырлы жылу | | |сұрау | | | |алмастырғышта| | | | | | |ғы жылу беру | | | | | | |процесін | | | | | | |зерттеу. | | | | |4. Жылу алмасу бетін| | |зертханалық | |Зерт. | |анықтау. Жылу өтудің| | |тақта | |жұмысты| |негіздері. | | | | |ң есебі| |5. Буландыру. | |Вакуум |зертханалық | |Зерт. | | | |буландыру |тақта | |жұмысты| | | |аппаратын | | |ң есебі| | | |сынау | | | | |6. Көп корпусты | | |плакаттар | |Тесттік| |буландыру | | | | |бақылау| |қондырғылары. | | | | | | |7. Массаалмасу | |Тамақ |плакаттар | |ауызша | |процестері. | |өнімдердің | | |сұрау | | | |конвективті | | | | | | |кептіру | | | | | | |процесің | | | | | | |зерттеу | | | | |8. Кептіру. | | |зертханалық | |Зерт. | | | | |тақта | |жұмысты| | | | | | |ң есебі| |9. Гидро-механикалық| | |плакаттар | |ауызша | |процестер. | | | | |сұрау | |10. Араластыру. | |Қалақшалы |зертханалық | |Зерт. | | | |араластырғышт|тақта | |жұмысты| | | |ы сынау | | |ң есебі| |11. Тұндыру. | | |плакаттар | |ауызша | | | | | | |сұрау | |12. Центрифугалау. | |Мерзімді |зертханалық | |Зерт. | | | |әрекетті |тақта | |жұмысты| | | |центрифуганы | | |ң есебі| | | |сынау | | | | |13. Сүзу. Сүзу | | |плакаттар | |ауызша | |процесінін түрлері. | | | | |сұрау | |14. Механикалық | |Шарлар |зертханалық | |Зерт. | |процестер. Ұсақтау. | |көмегімен |тақта | |жұмысты| | | |ұнтақтайтын | | |ң есебі| | | |диірмен. | | | | |15. Механикалық | |Сүзу процесін|зертханалық | | | |процестер. Сұрыптау.| |зерттеу және |тақта | | | |Престеу. | |рамалы | | | | | | |сүзгі-престе | | | | | | |сүзі | | | | | | |коэффициентте| | | | | | |рін тәжірибе | | |Зерт. | | | |бойынша | | |жұмысты| | | |анықтау | | |ң есебі| 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 7 - Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы |Даналард|Студен|Қамтамасызе| | |ың саны |ттерді|тулі | | | |ң саны|пайызы | |1 |2 |3 |4 | |4.1. Гапонов П.В. Микробилогические процессы |60 |26 |100 | |пищевых производств. | | | | |4.1.1. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық |100 |26 |100 | |технологияның негізгі процестері және | | | | |аппараттары. 1 бөлім. Алматы. 1993 ж., 302 бет | | | | |4.1.2. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық |100 |26 |90 | |технологияның негізгі процестері және | | | | |аппараттары. 2 бөлім. Алматы. 1994 ж., 183 бет | | | | |4.1.3. Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің |100 |26 |100 | |процестері және аппараттары /оқулық/, Алматы. | | | | |1997 ж., 207 бет | | | | 8 ӘДЕБИЕТ 8.1. Негізгі әдебиет 8.1.1. . Гапонов П.В. Микробилогические процессы пищевых производств. 8.1.1. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 1 бөлім. Алматы. 1993 ж., 302 бет 8.1.2. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 2 бөлім. Алматы. 1994 ж., 183 бет 8.1.3. Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары /оқулық/, Алматы. 1997 ж., 207 бет 8.2. Қосымша әдебиет 8.2.1. Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. Процессы и аппараты пищевых производств М.: Пищевая промышленность, 1985 8.2.2. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии М.: Химия, 1971 8.2.3. Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А. Примеры и задачи по курсу процессов и аппаратов химической технологии Л.: Химия, 1987 8.2.4. Федоров Н.Е., Методы расчета ПАПП М.: Пищевая промышленность, 1966 8.2.5. Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты химической технологии. Пособие по курсовому проектированию М.: Химия, 1971 8.2.6. Стабников В.Н. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Киев: Высшая школа, 1982
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz