Файл қосу

Микроағзаларды культивирлеу процессінің стехиометриясы




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                              |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты           |ПОӘК           |                             |
|                                |               |                             |
|                                |               |ПОӘК  042-X.1.ХХ/01-20__     |
|ПОӘК                            |               |                             |
|«Өнеркәсіптік биотехнология     |               |                             |
|негіздері»                      |               |                             |
|Оқытушыға арналған пәнінің      |               |                             |
|бағдарламасы                    |               |                             |









                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                    050701 «Биотехнология» мамндығы үшін
               «Өнеркәсіптік биотехнология негіздері» пәнінен
                          ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
                                БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                                         Семей -2013

|ОӘК                    |Бас. N2 _____________     |  Ішінде 2 бет           |
|042-14.1.04.01.20.53-20|бастап                    |                         |
|08                     |                          |                         |




 АЛҒЫ СӨЗ

1ӘЗІРЛЕНДІ
«Стандарттау және құрылыс материалдарының технологиясы» кафедрасымен
Орындаушы______________ 20 ж доцент Ж.К. МОЛДАБАЕВА
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 «Стандарттау және құрылыс материалдарының технологиясы» кафедрасының
отырысында
Хаттама №____ «___» ________20 ж

Кафедра меңгерушісі ____________ Ж.Х.КӘКІМОВА
2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік кеңесінің
отырысында
Хаттама №___   «___»_______20 ж.

Төрайымы ______________Ж.К.МОЛДАБАЕВА

3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында басылымға келісілді
Хаттама №___ «_____»________20 ж.

ОӘК Төрайымы _____________А.А.МОЛДАЖАНОВА

4 ЕНГІЗІЛДІ   31 қараша 2006ж. №1 басылым орнынына
















|ОӘК                    |Бас. N2                   |  Ішінде 3 бет           |
|042-14.1.04.01.20.53-20|______________бастап      |                         |
|08                     |                          |                         |






                                   Мазмұны

|1   Қолдану саласы                                                 |
|Нормативтік сілтемелер                                             |
|Жалпы ережелер                                                     |
|4   Пәннің оқу мазмұны                                             |
|5  Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптар тізімі         |
|6  Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы                             |
|7  Оқу әдістемелік әдебиетпен қамтамасыздандырылу картасы          |
|8  Әдебиеттер                                                      |































|ОӘК                    |Бас. N2                   |  Ішінде 4 бет           |
|042-14.1.04.01.20.53-20|______________бастап      |                         |
|08                     |                          |                         |

1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ

«Өнеркәсіптік биотехнология негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік  комплексінің
құрамына  кіретін  оқытушыға  арналған  жұмыс  оқу  бағдарламасы   «050701»-
«Биотехнология» мамандығындағының студенттеріне арналған.
2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

«Өнеркәсіптік биотехнология негіздері» пәнінің оқытушысы үшін  берілген  пән
бойынша  жұмыс  оқу   бағдарламасы   келесі   құжаттардың   ұсыныстары   мен
талаптарына сәйкес оқу үрдісінің ұйымдастыру тәртібін орнатады:
-050701-«Биотехнология»  мамандығының  мемлекеттік  жалпыға  міндетті  білім
беру стандарты , ГОСО  РК  3.08.076-2006,  Қазақстан  Республикасының  Білім
және  Ғылым  министрлігінің  2004  жылғы  7  тамыздағы  №   671   бұйрығымен
бекітілген және еңгізілген.
- СТУ 042 РГКП-СГУ-8-2007 Университеттің «Пәннің оқу әдістемелік  комплексін
жетілдіруіне және хаттауына қойылатын жалпы талаптар» стандарты
-ДП  042-08.10.12-2007   «Пәннің   оқу-әдістемелік   комплексінің   мазмұны»
құжатталған іс жосығы

 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

3.1.Пәннің  қысқаша   мазмұны.   Биологиялық   объектілер   биотехнологиялық
өндірістің ерекше компоненті ретінде.
Биотехнологиялық    өндірістің    шикізаттық     базасы.     Культивирлеудің
лабараториялық,  өнеркәсіптік  ,   жартылай   өнеркәсіптік   технологиялары.
Мерзімді  және  үздіксіз  культивирлеу  (хемостат,  турбидостат,  оксистат).
Биомасса және тіршілікәрекетті өнімдерді алу  (метаболиттерді).Бірінші  және
екінші метаболиттер. Ақырғы  өнімдерді  бөліп  алу  және  тазалау  әдістері.
Концентраттарды және жоғары тазаланған фармацевтикалық  препараттарды   алу.
Дайын өнім түрлері. Мутантты, гибтидті және  генді-инженерлі  продуценттерді
қолдану.
3.2.Пәнді оқыту мақсаты  -  биотехнология  объектісі  және  биотехнологияның
басқа   бағыттары   ретінде   бірінші   және   екінші   метаболиттерді   алу
технологияларының қазіргі кездегі мағлұматтарын түсіндіру.
3.3.Пәнді оқудың  негізгі  мақсаты  -  оқытылатын  пәнді  мамандығы  бойынша
тәжірибеде қолдана алу.
3.4.Оқу нәтижесі:
      Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек:
         - знать …;
      - владеть …;
      - усвоить …;
      - уметь …;
      - понимать …;
      - иметь …;
      - приобрести ….

    • Биологиялық оъектілер метаболизімінің ерекшелігін білуге,
    •   биотехнологиялық   өндірісте   шикізатты   (субстраттарды)   қолдану
      талаптарын білуге,
    • алған білімді биотехнологиялық зерттеулерде және пайдаланымда  қолдана
      алуға,
    • стерильді жағдайды ұстау әдістерін білуге,
    • биомасса және метаболиттерді алу әдістерін білуге,
    •  өнеркәсіптік биотехнология туралы білімдерді игеруге міндетті.

3.5.Курстың  пререквизиттері:  «Биохимия»,  «Микробиология  и  вирусология»,
«Физиология»   (өсімдіктер   және   жануарлар),   «Малекулярлық   биология»,
«Биотехнологиялық құралдар», «Клеткалық биотехнология» пәндері.

3.6. Курстың постреквизиттері: «Микроағзалар биотехнологиясы»,  «Генетикалық
инженерия»,   «Клеткалық   иженерия»,   «Жануарлар   биотехнологиясы»   және
«Тағамдық биотехнология» пәндері.
3.7.  Жұмыс оқу жоспарынан көшірме:



                                  1-ші кесте
|Курс                                                   |Семестр         |
|1                                                      |2               |
|Дәріс сабақтары                                                         |
|Кіріспе. Биотехнолгияның даму тарихы.                  |1               |
|Технология түрлері.                                    |1               |
|Типтік сұлба және  биотехнологиялық өндірістің негізгі |2               |
|стадиялары                                             |                |
|Биотехнологиялық өндіріс өнімдерінің классификациясы.  |1               |
|. Биотехнологиялық өндірістің блок-схемаларын          |1               |
|құрастыру.                                             |                |
|Ферментация процессі. Негізгі сипаттамалар.            |1               |
|Микроағзаларды культивирлеу процессінің стехиометриясы |1               |
|Ферментация процессінің шикізаттары                    |                |
|                                                       |1               |
|Үздіксіз культивирлеудің тубулярлы және хемостатты     |1               |
|процесстері                                            |                |
|Ферментация процесстерін масштабтау.                   |1               |
| Биокатализ және Биотрансформация                      |1               |
|Культуральды сұйықтықтан биомассаны бөліп алу          |1               |
|Микроағзалар жасушашаларының дезинтеграциясы.          |1               |
|Өнімдерді бөліп алудың экстракциялық әдістері          |1               |
|Барлығы                                                |15              |
|Лаб ?                                                  |                |
|1 Технологияның түрлері.                               |1               |
|2 Халық шаруашылығының әр түрлі салаларындағы          |2               |
|биотехнологияның маңызы                                |                |
|3  Биотехнологиялық өндірістің типтік сұлбасы.         |1               |
|4 Биотехнологиялық өндірістің типтік сұлбаларының      |2               |
|түрлерін оқып-білу.                                    |                |
|5 Ферментация процесі                                  |1               |
|6 Микроағзаларды культивирлеу процессінің              |1               |
|стехиометриясы                                         |                |
|7 Ферментация процессінің шикізаттары                  |1               |
|8 Микроағзаларды үздіксіз культивирлеу                 |1               |
|                                                       |                |
|9 Ферментация процестерін масштабтау                   |1               |
|10 Ферменттерді иммобилдеу әдістері                    |1               |
|11 Культуральды сұйықтықтан биомассаны бөліп алуды     |1               |
|оқып-үйрену                                            |                |
|12 Метаболизм өнімдері бөлінуінің экстакциялық әдістері|1               |
|13 Өнімдер бөлінудің сорбциялық әдістері               |1               |
|Барлығы                                                |15              |
|Практикалық (семинарлық) жұмыс                                          |
|                                                                        |


5   СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ
   1. Медицинадағы биотехнология.
   2. Тағам өнеркәсібіндегі биотехнология.
   3. Ауыл шаруашылығындағы биотехнология.
   4. Экологиялық биотехнология.
   5. Ферментация процессінің кинетикалық сипаттамалары.
   6. Ферментация процессінің макростехиометриялық сипаттамалары.
   7. Биомассаның көміртегі субстратына шығу есебі.
   8. Шынайы ферментация процесіндегі стехиометриялық байланыстарды анықтау.


   9. Биохимиялық процесте бөлінетін жылу есебі.
  10. Ферментациялық орталардың оптимизациясы.
  11. Ультрафильтрация.
  12. Иммуносорбция.
  13. Хемостатта оптимальды ортаны дайындау үшін импульсты қоспалар әдісі.
  14. Парметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивиреу.
  15. Бокс-Уилсон әдісі


6  ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ


                      3-ші кесте
|Тақырыбы                            |Көрнекі   |Өздік тұрғыда       |Бақылау    |
|                                    |құралдар, |оқып-үйрену         |түрі       |
|                                    |плакаттар |сұрақтары           |           |
|Дәрістік     |Практ.    |Тәж.      |          |                    |           |
|сабақтар     |сабақ     |сабақ     |          |                    |           |
|1            |          |2         |4         |5                   |6          |
|Кіріспе      |          |          |          |1. Биотехнологияның |           |
|             |          |          |          |жаңа дәуірі         |           |
|Технология   |          |1         |          |Технология класстары|Жұмысты    |
|түрлері      |          |          |          |                    |қорғау     |
|             |          |2,3       |Видео-филь|Антибиотиктер.      |Жұмысты    |
|             |          |          |м         |Биотехнология       |қорғау     |
|             |          |          |          |көмегімен алынатын  |           |
|             |          |          |          |ферменттер.         |           |
|Типтік сұлба |          |4         |Биотехноло|Биотехнологиялық    |Жұмыстқоқор|
|және         |          |          |гиялық    |өндірістің дайындық |ғау        |
|биотехнология|          |          |өндірістің|стадиялары.         |           |
|лық          |          |          |типтік    |                    |           |
|өндірістің   |          |          |сұбалары  |                    |           |
|негізгі      |          |          |          |                    |           |
|стадиялары.  |          |          |          |                    |           |
|Биотехнология|          |5         |          |Микроағзалардан     |Жұмысты    |
|лық          |          |          |          |бөлінген газбен өз  |қорғау     |
|өндірістегі  |          |          |          |көлемін ұлғайтқан   |           |
|өнімдер      |          |          |          |ферментациялау      |           |
|класификацияс|          |          |          |ортасы (әдетте)     |           |
|ы            |          |          |          |                    |           |
|Биотехнология|          |6,7       |Блок-     |Ағынды суларды      |Жұмысты    |
|лық өндірісте|          |          |схемалар  |биологиялық тазарту |қорғау     |
|блок-схемалар|          |          |          |блок-схемасы        |           |
|ды құрастыру |          |          |          |                    |           |
|Ферментация  |          |1         |Ферментаци|Процесстің          |Жұмысты    |
|процессі.    |          |          |я         |кинетикалық         |қорғау     |
|Негізгі      |          |          |процестері|сипаттамалары..     |           |
|сипаттамалар.|          |          |нің       |                    |           |
|             |          |          |кестелері |                    |           |
|Микроағзалард|          |1         |Слайдтар  |Биомассаның         |Жұмысты    |
|ы            |          |          |          |көміртегі           |қорғау     |
|культивирлеу |          |          |          |субстратына шығу    |           |
|процессінің  |          |          |          |есебі               |           |
|стехиометрияс|          |          |          |                    |           |
|ы            |          |          |          |                    |           |
|Ферментация  |          |1         |          |Нақты шикізат       |Жұмысты    |
|процессінің  |          |          |          |процесстеріне       |қорғау     |
|шикізаттары  |          |          |          |шикізатты таңдау    |           |
|Үздіксіз     |          |1         |Слайды    |Процессті әр түрлі  |Жұмысты    |
|культивирлеуд|          |          |          |субстраттармен      |қорғау     |
|ің тубулярлы |          |          |          |лимиттеу кезіндегі  |           |
|және         |          |          |          |хемостаттың         |           |
|хемостатты   |          |          |          |теориядан ауытқуы.  |           |
|процесстері  |          |          |          |                    |           |
|Ферментация  |          |1         |          |Масштабты өтудің    |Жұмысты    |
|процессін    |          |          |          |басқа критерийлері  |қорғау     |
|масштабтау   |          |          |          |                    |           |
|Биокатализ   |          |1         |Слайдтар  |Иммобильденген      |Жұмысты    |
|және         |          |          |          |ферменттермен       |қорғау     |
|Биотрансформа|          |          |          |жасушалар           |           |
|ция.         |          |          |          |гранулаларындағы    |           |
|             |          |          |          |диффузиялық         |           |
|             |          |          |          |шектеулер.          |           |
|Биомассаның  |          |1         |Слайдтар  |Тұндыру және тұну   |Жұмысты    |
|культуральды |          |          |          |                    |қорғау     |
|сұйықтықтан  |          |          |          |                    |           |
|бөлінуі.     |          |          |          |                    |           |
|Микроағзалар |          |1         |Слайдтар  |Механикалық емес    |Жұмысты    |
|клеткаларының|          |          |          |әдістер             |қорғау     |
|дезинтеграция|          |          |          |                    |           |
|сы.          |          |          |          |                    |           |
|Өнімдер      |          |1         |Слайдтар  |Сұйықфазалы және    |Жұмысты    |
|бөлінудің    |          |          |          |орталық ағынды      |қорғау     |
|экстракциялық|          |          |          |экстракция.         |           |
|әдістері.    |          |          |          |                    |           |



















7  ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН
ҚАМТАМАСЫЗДАНДЫРЫЛУ КАРТАСЫ

                       4-ші кесте
|Оқу-әдістемелік құралдар|Дана саны      |Студенттер саны|Қамтамасыздану     |
|оқулықтарының атаулары  |               |               |пайызы             |
|1                       |2              |3              |4                  |
|Өнеркәсіптік            |               |16             |                   |
|биотехнология негіздері |               |               |                   |
|Мерзімді ферментация    |               |16             |                   |
|процестерінің           |               |               |                   |
|оптимизациясы           |               |               |                   |
|Биотехнология негіздері |               |16             |                   |
|Малекулярлы және        |               |16             |                   |
|генетикалық             |               |               |                   |
|биотехнология           |               |               |                   |
|Ферментация және        |               |16             |                   |
|ферменттер технологиясы |               |               |                   |
























8 ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі
8.1.1   Бирюков В.В. Основы  промышленной биотехнологии. Бирюков В.В. – М.:
КолосС, 2004. – 296с
Алматы.: 2003г.    450с.
8.1.2 Бейли ДЖ., Оллис Д. Основы биохимической инженерии. В 2т.-М.: Мир,
1989.592с.
8.1.3  Бирюков В.В., Кантере В.М. Оптимизация периодических процессов
микробиологического синтеза. –М.: Наука, 1985.292с.
8.1.4 Ферментация и технология ферментов / Д.Уонг, Ч. Коней и др.: Пер. с
англ. /Под ред. К.А. Калунянца. М.: Легкая и пищевая
промышленность,1983,336с.

8.2    Қосымша
8.2.1  Сассон А. Биотехнология: свершения и надежды: Пер. с англ. /Под ред.
В.Г. Дебабова. –М.: Мир, 1987. 412с.
8.2.2 Яковлев Технология микробиологического синтеза. Л.: Химия, 1987.272с.
8.2.3 Мосичев М.С., Складнев А.А., Котов В.Б. Общая технология
микробиологических производств. - М.: Легкая и пищевая промышленность,
1982. 264с.
Пәндер