Файл қосу

Мал шикізат өнімдерін сертификаттау




|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБУЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                   |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ  ШӘКӘРІМ  АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК  УНИВЕРСИТЕТІ                  |
|3 ші деңгейлі СМЖ құжаты                 |ПОӘК         |ПОӘК                  |
|                                         |             |042-18.23-1.20.16/02-2|
|                                         |             |013                   |
|«Мал шикізат өнімдерін сертификаттау»    |Баспа №1     |                      |
|пәнінің студенттерге арналған  жұмыс     |             |                      |
|бағдарламасы                             |             |                      |









                «Мал шикізат өнімдерін сертификаттау» пәнінің
                    5В120200 - «Ветеринариялық санитария»
                   мамандығы бойынша студенттерге арналған
                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК  КЕШЕНІ




















                                    Семей
                                    2014



                                  Алғы сөз


    1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ:
   Құрастырушылар: ______________ «_____» __________ 2014 ж.
   Серикова А.Т. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының профессор м.а.


   2.ТАЛҚЫЛАНДЫ:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   Хаттама  « ___ »  ___________  2014 ж. №  ____


   Кафедра меңгерушісі _____________ Е.Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   Хаттама  « ___ » ___________ 2014 ж. № ____


   Төрайымы   _____________________ А.Тлеубаева




    3.БЕКІТТІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды


   Хаттама  «____»   _________________ 2014 ж. №_____


    ғаОӘК төрайымы    _____________________  Г.Искакова




   4. Алғаш рет енгізілді










                                   МАЗМҰНЫ

   1. Жалпы жағдайлар
   2. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәнінің мазмұны
   3. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар
   4. Курстың форматы
   5. Курстың саясаты
   6. Бағаны қоюдың саясаты
   7. Әдебиеттер






































































    1. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР
Серикова Айнур Темешовна., ветеринария ғылымдарының кандидаты,     доцент.
«Ветеринариялық санитария» кафедрасы
Ақпараттық, байланыс - т. 53-19 -  70, № 7 оқу ғимараты
Сабақ өткізу орны - № 312, 311, 309 аудитория
Пәннің   аты «Мал шикізат өнімдерін сертификаттау»
Кредит саны - 3

 «Мал шикізат өнімдерін сертификаттау»  пән  бойынша  оқу-әдістемелік  кешен
5В120200-«Ветеринарлык санитария» мамандығыньң  студенттеріне  арналған.  Ол
студенттерді курстың, мазмұнымен, қажеттілігімен, өзектілігімен,  саясатымен
таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік  кешен  пәнді
оқудағы басшылыққа алатын негізгі қүжат болып саналады
«Мал шикізат өнімдерін сертификаттау»  пәні  бойынша  оқу-әдістемелік  кешен
осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз  болып  саналады  және  ол
Шәкәрім  атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  оқу  бағдарламасының
элективті пәндер каталогі негізінде 22.09.2008ж бекітілген.


1.2 Пәнді  оқытудың  мақсаты  –  адамның  өмірі  мен  денсаулығын,  қоршаған
ортаның қауіпсіздігін қамтамасыз ететін өнім  мен  оған  жасалған  қызметтің
сапасын бағалап, тұтынушының мүдісін қорғау
1.3 Пәнді  оқытудың  міндеттері  -  өндірілетін  тауардың  жіне  көрсетілген
қызмет сапасы  тұтынушылардың сұраныс талабына  сай  болу  үшін,  өндірістің
сапа көрсеткіші  және өнім мен қызмет сапасы  сертификаттап,  жоғары  сапалы
тауар шығыру, ол өнімднрдің  сапасы ішкі және  халық  аралық  бәсекелестікке
лайық етеді.
1.4 Пәнді оқу нәтежесінде студент білу керек:
Білу:
    - мақсаттары мен міндеттерді
    - «Сертификат туралы» заңды
    - Сертификацияның негізгі  түрлері   мен  формалары,  белгілердің  басқа
      елмен сәйкестігін
    - Сертификация бойынша мемлекеттік органдардың қызметін
    - Сертификацияның негізгі кезнндерін
    -  Сертификацияның  даму  тарихы,  сертификацияда   қолданатын   негізгі
      ұғымдары мен терминдерін
    -  Ет және ет өнімдерін өндеудегі сертификациялау тәртібін
    -  Сүт  және  сүт   өнімдерге   ,   сонымен   бірге   басқа   өнімдердің
      сертификациялау тәртібін
   Меңгеру:
    - мал шаруашылық өнімдерінің шикізатының сәикестігн нақтылау үшін жіктеу
      әдістерінің ережнлнрін
    -   мал   шаруашылық   шикіжаттың   өнімдерін   бақылайтын   мемлекеттің
      органдарының маңызын.
    - Сатылатын мал  шаруашылық  шикізатының  өнімдерін  маркерлуге  негізгі
      талаптарын.
   Істей білу:
   Сертификат сәйкестігіне берілетін құжаттарды толтыру.
   Мал шаруашылық шикізатының өнімдерінің сапасына бақылау жүргізу.
   Сертификациялауды схема бойынша жүргізу.
   Түсіну:
    - жалпы жартылый еат фабрикаттарының  техникалық  жағдайы,  оны  қолдану
      аймағы, шикізаттардың талаптары және нормативтік нұсқаулар;
    - малшикізаттарының түрлері, міндеті және  ерікті сетификаттар;
    - шикізаттардың өндеу кезіндегі қауіпсіздігі және сапасы;
    - актыны толтыру кезіндегі негізгі нормалар;
    - сетификатциялау кезіндегі негізгі талаптар және құжаттар;
    - зетітханалық тексеру нәтижелері;
    - товардың белгілері;
   Игеру
    - малшикізат өнімдеріне өздігінен сетификатция жүргізу;
    - мал шикізат өнімдеріне сәйкестік сертифиеатын толтыру формасы;
    - шетелдік сертификатын мойындау декларациясын толтыру фомасы:
    - малшикізат өнімдеріне сертификаия жүргізі тәртібі;
   1.5 Пәннің пререквизиттері;
   1.5.1 химия,
   1.5.2 физиология жіне биохимия,
   1.5.3 агрохимия,
   1.5. 4 микробиология,
   1.5.5 таксикалогиялық анализ және токсикология,
   1.5.6 экология
   1.5.7 товароведеня и экспертиза таваров по областям,
   1.6 Пәннің постреквизиты:
   1.6.1 товардың сапалығ менеджменті

        2 Сабақ түріне байланысты сабақтарды бөлу және пәннің мазмұны
                        Дәрістің жоспары мен мазмұны
                                                                     Кесте 2

|Тақыр |Дәріс тақырыптары               |Сағат саны                           |
|ып                                                                           |
|1-2.                                                                         |
|12-13.                                                                       |
|24.                                    |      |1     |    |       |3        |
|                                       |Таңбал|      |    |       |         |
|                                       |аудын |      |    |       |         |
|                                       |кейбір|      |    |       |         |
|                                       |элемен|      |    |       |         |
|                                       |ттерін|      |    |       |         |
|                                       |ің    |      |    |       |         |
|                                       |сипатт|      |    |       |         |
|                                       |амасы.|      |    |       |         |



3.  ПӘНДІ ОҚУ ЖӨНІНДЕ ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР


      Сабаққа дайындалуда алдын  ала  ұсынылған  әдебиеттермен,  әдістемелік
нұсқаулармен таныс  болу  керек.  Сабақтың  мазмұньша,  мақсатына,  негізгі
сұрақтарына назар  аударыңыз.  Оқу  кезінде  бағдарламада  берілген  барлық
сұрақтар  бойынша  жұмыс  дәптеріне  конспект  жасалуы  керек.  Зертханалық
сабақтарда берілген тапсырманы талдау  диалог  түрінде  өтеді.  Зертханалық
сабақ екі  критерий  бойынша  бағаланады:  сабаққа  қатысу  және  тақырыпты
талдаудағы белсенділік көрсету.  Сабаққа  қатысу  әр  сабақ  үшін  1  балл,
талдауға қатысу 3 балл болып есептеледі (1  балл-қанағаттанарлық,  2  балл-
жақсы, 3 балл- өте жақсы) АБЖ бойынша  жасалған  жұмысқа  байланысты  жұмыс
дәптерінде жазылады. АБЖ барлығы -30. Әрбір  АБЖ  үш  балдық  жүйе  бойынша
есептеледі (1 балл-қанағаттанарлық,  2  балл-жақсы,  3  балл-  өте  жақсы).
Күнделікті  үйге  берілген  тапсырманы  тиянақты  орындау,  сабақ   кезінде
тақырыпты талдауға белсене араласу-сіздің  емтиханды  жақсы  тапсыруыңыздың
кепілі екендігін ұмытпаңыз!
      Аудиториялық ОСӨЖ сабақ кезінде аудиториялық  бақылау  жұмысы  ретінде
(АКР-АБЖ) өтеді. Қолдарыңыздағы СОӨЖ  жоспары  бойынша  істелінген  жұмыстар
дәптерде болуы тиіс. Ағымдағы семестрде 15 АБЖ. Әрбір  АБЖ  үш  балдық  жүйе
бойынша есептелінеді (1 балл-қанағаттанарлық,  2  балл-жақсы,  3  балл-  өте
жақсы). Аудиториядан тыс СОӨЖ-ді  студент  сабақтан  бос  уақытында  дәріске
дайындалып жеке дәптерге жазып  және  дәріс  кезінде  сұрақтарды  талқылауға
қатысып тиісті бағасын алады.
      СӨЖ  жеке  дәптер  арнау  керек.  Жоспарда  көрсетілген  тақырыптардың
сұрақтарына, ұсынылған  әдебиеттерді  пайдалана  отырып,  нақты  жауап  жазу
керек. Ағымдағы семестрде 15 СӨЖ.

4.  КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
      Курстың саясаты -  бұл оқушының пәнді оқыту барысында студенке  қоятын
талаптар жүйесі. Төменде ұсынылған талаптар тізімі көрсетілген:
         ▪ сабақтан кешігуге орын жіберуге болмайды;
         ▪ сабақ үстінде ұялы телефонды өшіру;
         ▪ барлық тапсырмаларды өз уақытында орындау;
         ▪ сабақ үстінде сағыз шайнамау, оқытушы ұсынылған  сабақ  жоспарын
           мұқият таңдап, оған белсенді түрде қатысу;
         ▪ себепті жағдаймен  қатыспаған  сабағын  (деканаттың  рұқсатымен)
           қайта тапсыру;
         ▪ өз бетінше кітапханада және үйде дайындық жасау;

5. КУРСТЫҢ САЯСАТЫ

Академиялық этика ережесі:
    ▪ тәртіп сақтау;
    ▪ тәрбиелік;
    ▪ адамгершілік;
    ▪ шыншылық;
    ▪ жауапкершілігі бар болу;
Оқу топтарындағы келіспеушілік жағдайларды  оқытушылар  немесе  тьюторлардың
қатысуымен ашық  түрде  талқыға  салу  керек,  шешілмеген  жағдайда  деканат
қызметкерлері көмегімен қарастырылады.


   6. БАҒАНЫ ҚОЮ САЯСАТЫ
   Қортынды баға осы курс бойынша сіздер алған нәтежелерге сәйкес  төмендегі
   бағыттар бойынша бағаланады:




   |Апта |Бақылау түрі                            |Барлық балл  |Ескертулер  |
|1    |2                                       |3            |4           |
|1    |1-7 апталар бойынша барлық сабақтарға   |30           |            |
|     |қатысу                                  |             |            |
|2    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|3    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|4    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |54           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|5    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|6    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |54           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|7    |Аралық  бақылау 1                       |90           |            |
|1-7 апталар бойынша қортынды баллдар          |300          |            |
|     |8-15 апталар бойынша барлық сабақтарға  |30           |            |
|     |қатысу                                  |             |            |
|8    |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|9    |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|10   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |47           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|11   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|12   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|13   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |47           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|14   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 6  |18           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|15   |Аралық бақылау 2                        |90           |            |
|8-15 апталар бойынша қортынды                 |300          |            |
|Емтихан бойынша баллдар                       |400          |            |
|Академиялық аралық бойынша баллдар            |1000         |            |


      Студенттің еңбегі бір-бірінен баллмен анықталады. Барлық тапсырмаларды
тек жоғарғы ( беске) бағаға орындайтын студент көрсетілген.  Бұл  студенттің
рейтингі 100% - ке тең .Ал қалған, яғни, топ тізіміндегі студенттер  реальді
студенттер болып оларды идеалді студенттің көрсеткішімен салыстырады.
      Кестеде  көрсетілгендегі,  оқушы  студентті  қандай  көрсеткіштерімен,
бағалайтындығы алдын ала айтылады; мысалы:
      -     сабаққа қатысуы;
          -     аудиториялық бақылауды орындауы (СРСП бойынша)
          -    үй тапсырмасын орындауы (СРС бойынша) өздік  жұмыстың  график
бойынша уақытында орындауы
          -    Микроскоппен жүмыс істеу (практикалық жүмыс)

      Егер студент әр түрлі себептермен сабақтрды босатып, аралық  бақылауды
график бойынша, уақытында тапсыра  алмаса  онда,  ол  деканаттың  рұқсатымен
аралық бақылауды дербес графикпен  жеке  рейтинггілік  ведомвспен  тапсыруға
құқылы (сабақты себепті босатса  –  ауру  немесе  басқа  жағдайларымен;бұлар
үшін арнайы құжаттар керек)
      Пән бойынша, студент қортынды  бақылауға(емтихан)  рейтенгі  50%  және
одан  жоғары  болса  жіберіледі.  Пәнінң  қортынды  бағасы   мына   шкаламен
қойылады:







7. Әдебиеттер


   Негізгі әдебиеттер
   8.1. Смагулов А.К  и д.р « Качество и  безопасность  сельскохозяйственной
   пищевой продукции» Учебник для ВУЗов Алматы 2002г
   8.2. Рогов И.А «Технология мяса и мясопродуктов» М: Агропромиздат 1988г
   8.3. «Продукты животноводства и животноводческое сырье» Сборник М: 1967г
   8.4. КрыловаГ.Д «Стандартизация,сертификация и метрология»М: 1999г
   8.5. Лифиц И.М « Стандартизация, метрология и сертификация» М: 2002
   8.6. Мутанов  Г.М  «Основы  стандартизации,  метрологии  и  сертификации»
   Менеджмент качества. Астана 2003г
   8.7. Никифорова А.Д «Управление качеством» М: Дрофа 2004г
   8.8.  Позняковский  «   Гигиенические   основы   питания,безапасность   и
   экспертиза продуктовльственных таваров» Новосибирск 1999г с 447.
   8.9.Шишкин А.Н.« Основы метрологии,стандартизации и  контроля  качеством»
   М: 1988г
   8.10.Сергеев А.Г « Метрология,стандартизация и сертификация» М:  2005г  с
   559
   8.11.Сергеев  А.Г  Латышев  М.В  «Сертификация  продукции,принципы  и  их
   реализация» М: 2001 с 319


    Қосымша әдебиеттер
   12. Поздняковский  В.М  «  Экспертиза  мяса  и  мясапродуктов,качество  и
       безапасность» Новосибирск 2005г с 524
   13. Макаров В.А «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами  технологии
       переработки продуктов животновотства» Москва 1981г
    8.14.Житенко П.В « Технология продуктов убоя животных» Москва
               1984г
   15. Гореглядь Х.С и д.т «Ветеринарно-санитарная  экспертиза  с  основами
       технологии переработки продуктов животновотства» Москва 1981г. С 575
   16. Большакова А.С и д.р «Технология мяса и мясопродуктов» Москва,  1976
       г.с 399









































































































      1.2 Оқу жұмыстарынын көшірмесі


                                                                     Кесте 1
КурсСеместрКредитДәрісЗертханаСОӨЖСӨЖБарлығыҚортынды  (сағ) лық (сағ) (сағ) (сағ) (сағат) бақылау типі3 6 3 30 15 45 45 135 Емтихан 
Пәндер