Файл қосу

Тамақ өнімдерінің биохимиялық процестері



|Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі                       |
|Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті               |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат             |ОӘК          |ОӘК                     |
|                                   |             |042-18-7.1.20/02-2013   |
|ПОӘК                               |№1 басылым   |                        |
|«Тамақ өнімдерінің биохимиялық     |18.09.2013   |                        |
|процестері» пәнінің студенттерге   |             |                        |
|арналған бағдарламасы              |             |                        |
|                                   |             |                        |




                 «Тамақ өнімдерінің биохимиялық процестері»

                        ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



     5В072800- «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған



                  Студенттерге арналған пәннің бағдарламасы























                                    Семей
                                     2013


Алғы сөз

1.ӘЗІРЛЕНДІ
Әзірлеуші – ________________02.09.2013 ж. А.О.Утегенова,  Семей  қаласындағы
Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің   «Ет,   сүт   және   тамақ
өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы.


2.ТАЛҚЫЛАНДЫ:
2.1 Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт
және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
№ 1  хаттама, «11» қыркүйек 2013 ж.

Кафедра менгерушісі: ________________________            Б. Әсенова

2.2  Инженерлік-технологиялық   факультетінің    оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде
№1 хаттама, «12» қыркүйек 2013 ж.

Төрайымы  _______________________  С. Төлеубекова


3. БЕКІТІЛДІ
Университетінің  Оқу-әдістемелік  кеңес  мәжілісінде  қолдау   алып,   басып
шығаруға ұсынылды
№1 хаттама, «18» қыркүйек 2013 ж.

ОӘК төрағасы _______________________ Г. Искакова

№1 басылымның орнына енгізіліді















                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                  |4    |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу     |5    |
|3   |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар                       |7    |
|4   |Курс форматы                                                    |7    |
|5   |Курс саясаты                                                    |7    |
|6   |Студенттерге білімін бағалау саясаты                            |8    |
|7   |Әдебиеттер                                                      |8    |




























































1 Жалпы ережелер

1.1  Оқытушы және пән жөнінде жалпы мәліметтер:
Утегенова Асия Оразбековна, аға оқытушы;
Кафедра –  Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы;
Байланыс ақпараты – тел: 35-48-56, № 9-оқу ғимарат, № 211 кабинет;
Сабақ өткізу орыны – № 206, 207 аудиториялар;
Пән аты – «Тамақ өнімдерінің биохимиялық процестері»;
Кредит саны  – 3;

1.2 Пәннің  қысқаша мазмұны:
Бұл пән астықты сақтау және өңдеу кезінде  орын  алатын  процесстердің  түрі
мен сипатын ашып, түсіндіреді.
Курс жалпы инженерлік  цикл  пәні  болып  табылады  және  астық  өнімдерінің
биохимиясына, микробиологиясына,  технологиясына,  биотехнология  және  т.б.
курстарға сүйенеді.
      «Тамақ өнімдерінің биохимиялық процестері» пәні астық өнімдерін  өңдеу
мен сақтау негіздерін,  сақтау  кезінде  өтетін  процестерді  оқып  үйренуге
негізделген.

1.3 Пәнді оқыту мақсаты:
 Аталған курстың мақсаты – студенттерге астық өнімдерін өңдеу мен  сақтаудың
казіргі  заманғы  технологиясы  жайлы  білім  беру  болып  табылады.   Астық
өнімдерін сақтау үшін өңдеудің  әртүрлі  тәсілдерін  қолданудың  практикалық
және  теориялық  аспектылары  қарастырылады.  Сақтау  мен  өңдеудің  әртүрлі
тәсілдері кезінде дәндегі көрсеткіштердің өзгеруі оқытылады. Сонымен  катар,
астық  өнімдерін  сақтау  кезінде  өтетін  физика  –  химиялық,  биохимиялық
өзгерістер,  ұзақ  уақыт  сақтау  кезінде  сапалық  көрсеткіштердің  өзгеруі
қарастырылады.

1.4 Пәннің оқып-үйренудің негізгі міндеттері:
өнімнің  сапасы  мен  сақтау  мерзімін  ұзартуда  негізгі  болып  табылатын,
өңдеудің әртүрлі стадияларында  астықта  өтетін  физика-химиялық  өзгерістер
мен шикізат қасиетін оқып-үйрену;
қызу,  өңдеу негізгі өндірістік тәсілдерімен және астық өнімдерін  басқа  да
қазіргі заманғы сақтау тәсілдерімен таныстыру;
астық өнімдерін өңдеу технологиясы. Астық  өнімдерін  сақтау  техникасы  мен
техникалық жабдықтары, сақтау тәртібі;
әртүрлі тәсілдермен сақтау және өңдеу кезінде астық өнімдерін  технологиялық
қасиеттерінің өзгерісін оқып-үйрену;
астық өнімдерін сапасының негізгі көрсеткіштерін анықтауды үйрену

1.5 Пәнді оқып-үйрену нәтижесінде студент білуі қажет:
астық өнімдерін сақтау кезінде өтетін процестерді, оларды сақтау және  өңдеу
технологиясын білу;
астық өнімдерін сақтау  мен  өңдеу  технологиясы  бойынша  практикалық  және
теориялық тәжірибелерді меңгеруі;
  астық  өнімдерін  сақтау  мен   өңдеу   технологиясы   бойынша   теориялық
материалдарды меңгеру;
астық өнімдерінің физика-химиялық көрсеткіштерін анықтай білу;
астық  өнімдерін  сақтау  мен  өңдеу  кезінде  өтетін  физико-химиялық  және
биологиялық процессінің маңыздылығын түсіну;
астық өндірісінде ары қарай  колдану  тәжірибесі  мен  тәжірибе  практикалық
жинау

1.6 Курс пререквизиттері:
жоқ

Курс постреквизиттері:
Астық өнімдерінің жалпы технологиясы
Астықтың құрамы
Астықты сақтау кезіндегі процестер

        2 Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу
|№ тақырып |Тақырып аты                             |Дәріс |Практ  |СӨЖ    |
|1         |2                                       |3     |4      |5      |
|1         |Дәріс 1                                 |2     |       |2      |
|          |Тамақ өнімдерінің химиялық құрамы       |      |       |       |
|2         |Дәріс 2                                 |2     |       |2      |
|          |Тамақ өнімдерінің химиялық құрамы       |      |       |       |
|3         |Дәріс 3                                 |2     |       |2      |
|          |Тамақ өнімдерінің органикалық заттары,  |      |       |       |
|          |басқа заттары және энергетикалық        |      |       |       |
|          |құндылығы                               |      |       |       |
|4         |Дәріс 4                                 |2     |       |2      |
|          |Тамақ өнімдерінің органикалық заттары,  |      |       |       |
|          |басқа заттары және энергетикалық        |      |       |       |
|          |құндылығы                               |      |       |       |
|5         |Дәріс 5                                 |2     |       |2      |
|          |Тамақ өнімдерін сақтау                  |      |       |       |
|6         |Дәріс 6                                 |2     |       |2      |
|          |Тамақ өнімдерін консервілеу             |      |       |       |
|7         |Дәріс 7                                 |2     |       |2      |
|          |Тамақ өнімдерін консервілеу             |      |       |       |
|8         |Дәріс 8                                 |2     |       |2      |
|          |Қыздырып өңдеу.                         |      |       |       |
|9         |Дәріс 9                                 |2     |       |2      |
|          |Қыздырып өңдеу.                         |      |       |       |
|10        |Дәріс 10                                |2     |       |2      |
|          |Астық және астық өнімдерінің физикалық  |      |       |       |
|          |қасиеттері                              |      |       |       |
|11        |Дәріс 11                                |2     |       |2      |
|          |Жылу түзілу кезінде дәндік массаның     |      |       |       |
|          |бөлек компоненттерінің мәні             |      |       |       |
|12        |Дәріс 12                                |2     |       |3      |
|          |Жылу түзілу кезінде дәндік массаның     |      |       |       |
|          |бөлек компоненттерінің мәні             |      |       |       |
|13        |Дәріс 13                                |2     |       |2      |
|          |Жана орылған дәннің өздігінен қызуы     |      |       |       |
|14        |Дәріс 14                                |2     |       |2      |
|          |Ұзақ мерзімде сақталатын төменгі        |      |       |       |
|          |ылғалдылықтағы дәндік массаның өздігінен|      |       |       |
|          |қызуы                                   |      |       |       |
|15        |Дәріс 15                                |2     |       |3      |
|          |Дәндік массаның жатып қалуы             |      |       |       |
|          |(слеживание).                           |      |       |       |
|16        |Практикалық сабақ №1                    |      |3      |2      |
|          |Майда еритін витаминдерге тән сапалық   |      |       |       |
|          |реакциялар                              |      |       |       |
|17        |Практикалық сабақ №2                    |      |2      |2      |
|          |Суда еритін витаминдерге тән сапалық    |      |       |       |
|          |реакциялар                              |      |       |       |
|18        |Практикалық сабақ №3                    |      |2      |2      |
|          |Суда еритін витаминдерге тән сапалық    |      |       |       |
|          |реакциялар                              |      |       |       |
|19        |Практикалық сабақ №4                    |      |2      |2      |
|20        |Практикалық сабақ №5                    |      |2      |2      |
|          |Ферменттердің әрекет ету механизмдері   |      |       |       |
|21        |Практикалық сабақ №6                    |      |2      |2      |
|          |Зат және энергия алмасуы.               |      |       |       |
|22        |Практикалық сабақ №7                    |      |2      |2      |
|          |Белоктарды тұнбаға түсіру реакциялары.  |      |       |       |
|          |Барлығы                                 |30    |15     |90     |


3 Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар

«Тамақ  өнімдерінің  биохимиялық   процестері»   пәні   бойынша   бағдарлама
қарастырылған әрбір тақырып аумағымен толық  танысу  қажает.  Әрбір  тақырып
бойнша мұкият оқып, сұрақтарға жауаптар құрастыру; нақты материалды  меңгеру
дәрежісін  –  практикалық  жұмыстары  мен  зертханалық  жұмыстар   жүргізіп,
олардың есебі арқылы тексереді. Пәнді оқуға арналған  әдістемелік  нұсқаулар
мен  танысып,  магистранттар  пәнді  толық  меңгерулері  керек.  Әдістемелік
нұсқаны құрастыру негізінде  пәннің  кейбір  бөлімдері  студенттермен  үздік
жұмыс ретінде жүргізіледі.


4 курс Форматы

«Тамақ өнімдерінің биохимиялық  процестері»  пәнін  оқу  бір  бірімен  тығыз
байланысты   төрт   сабақтан   тұрады:   дәрістер,   зертханалық   сабақтар,
студенттердің өздік жұмысы (СӨЖ). Соның ішінде  ең  маңыздысы  дәрістер  мен
зертханалық сабақ болып саналады.
Оқулықтарда бар, жеңіл тақырыптар СӨЖ ретінде жүргізіледі.
Ал практикалық сабақтар,  студенттердің  ғылыми-зерттеу  жұмыстарының  алғаш
қадамдарымен таныстырады.
СӨЖ  күнделікті  жүргізіліп  отыруы  керек  және  олар  әрдайым   оқытушының
басқаруымен болу керек.

5 курс саясаты

дәрістер мен сараптамалық сабақтарға кешігіп қалмай келу,  сабаққа  кіргенде
ұялы телефонды сөндіру;
сабақтарды босатпау, ауырып қалған жағдайда анықтама әкелу;
тапсырманы орындамау үшін қорытынды баға төмендейді;
оқу процесіне белсене қатысу, оқылатын тақырыпты терең игеру, үйге  берілген
тапсырмаларды уақытында және өз бетімен орындау;
курстас әріптестері мен оқытушымен араласу  кезінде  шыдамды,  ашық  көңілді
болу;
университетте темекі шекпеу;
сабақтарға спорт киімімен келмеу.

6 Студенттердің білімін бағалау саясаты

Апта және бақылау түрі бойынша баллдарды бөлу кестеде ұсынылған

Атауы 1 2345678Сабаққа қасысқаны үшін9101112131415Сабаққа қасысқаны үшінДәрісЗертханалық сабақОСӨЖСӨЖЖиыныБарлығы 
7 әдебиеттер
7.1 Негізгі әдебиет және қорлар
7.1.1 Матюхина З.П., Королькова Э.П. Товароведение пищевых продуктов: Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. – 272 с.
7.1.2 Кругляков Г.Н., Круглякова Г.В. Товароведение продовольственных товаров: Учебник – Ростов н/Д: изд. Центр «МарТ», 1999. – 448 с.
7.1.4. Төлеуов Е. Т., Әмірханов Қ. Ж. «Ет және ет өнімдерінің технологиясы».     -Семей қаласы, 2004. – 184 б.
7.2 Қосымша әдебиет және қорлар
7.2.1 Твердохлеб Г. В. «Технология молока и молочных продуктов» - М.: «Агропромиздат»,1991.–463с.
7.2.2 Назаров Н. И. «Общая технология пищевых производств» - М.:  «Легкая и пищевая промышленность», 1981. – 360 с.
7.2.3. Рогов И. А. «Технология мяса и мясопродуктов» Учебник. – М.: «Агропромиздат»,  1988. –565 с.
7.2.4. Барақбаев «Сүт және сүт тағамдары»
7.2.5. Горбатов А.В. Реология мясных и молочных продуктов.  – М. Пищевая промышленность,1989, 384 с.
Пәндер