Файл қосу
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері: оқытушыға арналған оқу-әдістемелік жұмыс бағдарламасы (5В072800 Өңдеу өндірістерінің технологиясы)
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | |
| | | |
| | |ПОӘК |
| | |042-18-7.1.94/01-2014 |
|«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін| | |
|өңдеудің технологиялық |№1 басылым | |
|негіздері» |«___»_______2014 ж | |
|пәннің оқытушыға арналған | | |
|жұмыс бағдарламасы | | |
«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері»
ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»
мамандығы үшін
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС
БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2014
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік
университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнұр
Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж.
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
№1 хаттама «3» қыркүйек 2014 ж.
Кафедра меңгерушісі ____________ Б.К. Асенова
2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро
мәжілісінде
№1 хаттама «5» қыркүйек 2014 ж.
Төрайымы ______________ С.С.Толеубекова
3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және
басып шығаруға ұсынылды
№1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж
ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
Мазмұны
|1 |Қолдану аясы |4 |
|2 |Нормативтік сілтемелер |4 |
|3 |Жалпы ережелер |4 |
|4 |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны |6 |
|5 |Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі |7 |
|6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |8 |
|7 |Әдебиеттер |9 |
1 Қолдану аясы
«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері»
пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің
технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын Білім алушытерге арналған. Білім
алушытерді курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу
процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен
пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады.
2 Нормативтік сілтемелер
«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері»
пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің
технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған.
«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау» пәнінің оқу-
әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін
белгілейді және құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
- 5В072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша
жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР МЖБС, Қазақстан Республикасының Білім
және Ғылым министрлігінің 2012 жылғы 23 тамызда № 1080 бұйрығымен
бекітілген және іске қосылған;
- 5В072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша типтік
оқу жоспары;
- СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты «Пәннің оқу әдістемелік
кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»;
- ДП 042-01.01-2014 Құжаттық процедура «Пәннің оқу-әдістемелік
кешенінің құрамы мен құрлымы»;
- Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің
2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген мамандық бойынша элективті пәндердің
жиынтығы.
3 Жалпы мәліметтер
- Оқытушының аты-жөні – Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы;
- Кафедра – «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының
технологиясы»;
- Хабарласу ақпараты – тел: 35-46-58, № 9-оқу ғимараты, № 214 кабинет;
- Сабақ өткізу орыны–№ 206 аудитория;
- Пән аты – «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық
негіздері»;
- Кредит саны – 5;
- Жұмыс оқу жоспарынан жазба (1-кесте):
1-кесте
|Курс|Семестр |Несие |Дәріс |
| | |саны |тер |
| | |Дәріс |ЗС |СС |БАӨЖ|БАӨЖО | |
|1 |2 |3 |4 |5 | |6 |7 |
| |1-модуль. Пәнге кіріспе. Астық қасиеттері |
|1 |Кіріспе. Курстың міндеттері |1 | | | | |7.1.1, |
| | | | | | | |7.1.2, |
| | | | | | | |7.2.1 |
|2 |Қазақстандағы өсімдіктердің өнімдерін|2 | | | | |7.1.1, |
| |өңдеу және сақтаудағы ғылымның | | | | | |7.1.3 |
| |қазіргі уақыттағы дамуы мен анализі | | | | | | |
| 3 |Өсімдік өнімдерін сақтауды қамтамасыз|2 | | | | |7.1.4, |
| |етудегі оның қысқаша даму тарихынан | | | | | |7.2.2 |
| |шолу | | | | | | |
|4 |Астық массасының сорбциялық және |1 | | | | |7.1.3, |
| |гигроскопиялық қасиеттері | | | | | |7.2.2 |
|5 |Астық массасының жылуфизикалық |1 | | | | |7.1.3, |
| |қасиеттері | | | | | |7.1.2 |
|6 |Астық массасының физиологиялық |1 | | | | |7.1.4, |
| |қасиеттері | | | | | |7.2.1 |
| |2-модуль. Астықты сақтау және олардың сапасы |
|7 |Астық сақтау теориясы мен практикасы |1 | | | | |7.1.3, |
| | | | | | | |7.2.1 |
|8 |Негізгі режимдер мен астық массасының|2 | | | | |7.1.3, |
| |сақтау әдістері | | | | | |7.1.4 |
|9 |Астықты кептіруді туғызу себептері |1 | | | | |7.1.3, |
| | | | | | | |7.1.5 |
|10 |Астықтың және өнімдерінің биологиялық|2 | | | | |7.1.4, |
| |және энергетикалық құндылығы, | | | | | |7.2.2 |
| |химиялық құрамы | | | | | | |
|11 |Өсімдік өнімдерін өңдеу мен сақтау |1 | | | | |7.1.1, |
| |объектілері ретінде қасиеттері | | | | | |7.1.2, |
| | | | | | | |7.2.1 |
|12 |Өнім сапасы және оған әсер ететін |1 | | | | |7.1.1, |
| |факторлар | | | | | |7.1.3 |
|13 |Астық түйірді жинағаннан кейінгі |1 | | | | |7.1.1, |
| |өңдеу, қабылдау және бір партияға | | | | | |7.1.2, |
| |келтіру | | | | | |7.2.1 |
| |3-модуль. Өсімдік өнімдерінің негізгі түрлеріне сипаттама |
|14 |Өсімдік өнімдерінің негізгі түрлері |1 | | | | |7.1.3, |
| | | | | | | |7.2.2 |
|15 |Қоймаларды жіктеу және оған қойылатын|1 | | | | |7.1.3, |
| |талаптар | | | | | |7.1.2 |
|16 |Дәнді дақылдардың құрылысы |1 | | | | |7.1.4, |
| | | | | | | |7.2.1 |
|17 |Бидайды ұнға ұнтақтаудың |1 | | | | |7.1.3, |
| |интенсификация процесі | | | | | |7.1.4 |
|18 |Қант қызылшасын сақтау |1 | | | | |7.1.3, |
| | | | | | | |7.1.5 |
|19 |Ұнның арнайы технологиясы |1 | | | | |7.1.4, |
| | | | | | | |7.2.2 |
|20 |Жарма өндіру технологиясы |1 | | | | |7.1.3, |
| | | | | | | |7.2.2 |
|21 |Нан- тоқаш өнімдерін дайындаудың |1 | | | | |7.1.4, |
| |жылдамдатылған технологиясы | | | | | |7.2.1 |
|22 |Өсімдік майын өндіру. Майды тазалау |1 | | | | |7.1.3, |
| |әдістері | | | | | |7.1.4 |
|23 |Бидай дәнін жемге өндеудін арнайы |1 | | | | |7.1.3, |
| |технологиясы | | | | | |7.1.5 |
|24 |Қант қамысы және қант қызылшасы Қант |1 | | | | |7.1.4, |
| |өндіру. Қант қызылшасы тамырының | | | | | |7.2.2 |
| |сапасына көрсеткіштері | | | | | | |
|25 |Дәрістерге шолу |2 | | | | | |
| |Зертханалық сабақ тақырыбы | | | | | | |
|1 |Астық түйірді бақылау | |1 | | | | |
|2 |Астық түйір балғындығынның | |1 | | | | |
| |көрсеткіштері | | | | | | |
|3 |Бидайдың біртектілігін анықтау | |1 | | | | |
|4 |1000 дән массасын анықтау әдістері | |1 | | | | |
|5 |Бидайдың шынылығын анықтау әдістері | |1 | | | | |
|6 |Клейковина сапасы бойынша бидай | |1 | | | | |
| |ұнының сапасына баға беру | | | | | | |
|7 |Күлділігін анықтау әдістері | |1 | | | | |
|8 |Құлау санын анықтау | |1 | | | | |
|9 |Бүлдіргіштермен зақымданғандығын және| |1 | | | | |
| |бүлінгендігін анықтау | | | | | | |
|10 |Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша | |1 | | | | |
| |ұн сапасын анықтау | | | | | | |
|11 |Ірілігіне қарай ұн сапасын бағалау | |1 | | | | |
|12 |Металломагниттік қоспаларды анықтап | |1 | | | | |
| |үйрену | | | | | | |
|13 |Механикаландырылған құралдарды | |2 | | | | |
| |пайдаланып | | | | | | |
| |бидайдың дән маңызының саны мен | | | | | | |
| |сапасын анықтау әдістері | | | | | | |
|14 |Әдістеме бойынша ұнның бақылау сапа | |1 | | | | |
| |көрсеткішінің ақтығын ФПМ-1 құрылғысы| | | | | | |
| |арқылы анықтау | | | | | | |
|15 |Ақтаудың технологиялық сапасын | |1 | | | | |
| |бағалау | | | | | | |
|16 |Кептіру интенсивтігіне астық | |1 | | | | |
| |түйірін бастапқы ылғалдығын | | | | | | |
| |анықтау | | | | | | |
|17 |Бидайдың интенсивті тыныстануы мен | |1 | | | | |
| |оның тепе-тең ылғалдылығын анықтау | | | | | | |
|18 | Астық түйір массасының жылу | |1 | | | | |
| |өткізгіштігін анықтау | | | | | | |
|19 |Астық түйір массасын белсенді желдету| |1 | | | | |
| |режимі мен мүмкіндігін анықтау | | | | | | |
|20 |Астық кептіру үрдісінің | |1 | | | | |
| |интенсивтілігіне ауа температурасының| | | | | | |
| |әсері | | | | | | |
|21 |Ұнның органолептикалық көрсеткіштері | |1 | | | | |
|22 |Ұнның физикалық-химиялық көрсеткіштер| |1 | | | | |
|23 |Наубайхана ұнындағы бидайды ұсақтау | |2 | | | | |
| |кезіндегі ұнтақтау режимін бақылау | | | | | | |
|24 |Сынаманы пісіру әдісі арқылы ұнның | |2 | | | | |
| |сапалылығын бағалау | | | | | | |
|25 |Нанның органолептикалық | |1 | | | | |
| |көрсеткіштерін анықтау әдістері | | | | | | |
|26 |Нанның қышқылдығын анықтау әдісі | |1 | | | | |
|27 |Нанның ылғалдылығын анықтау әдісі | |1 | | | | |
| |Сараптамалық сабақтардың тақырыптары | | | | | | |
|1 |Бидай ұнының көрсеткіші мен сапа | | |1 | | | |
| |нормалары | | | | | | |
|2 |Қара бидай сапасының көрсеткіші мен | | |1 | | | |
| |стандарттары | | | | | | |
|3 |Тары дәнінің сапалық көрсеткіші және| | |1 | | | |
| |стандарты | | | | | | |
|4 |Сұлының сапа көрсеткіштері мен | | |1 | | | |
| |стандарттары | | | | | | |
|5 |Арпа сапасының көрсеткіштері мен | | |1 | | | |
| |стандарттары | | | | | | |
|6 |Астық түйір өнімдерін қабылдау | | |2 | | | |
| |қабылдау ережелері мен тәртібі. | | | | | | |
|7 |Кіріс-шығыс құжаттарымен және оған | | |2 | | | |
| |есеп жүргізу реттілігімен танысу | | | | | | |
|8 |Тартылған қоспаның құрамын есептеу. | | |2 | | | |
|9 |Сұрыпты ұнда бидайды қайта өңдеу | | |2 | | | |
| |кезінде дайын өнім шығуын есептеу. | | | | | | |
|10 |Жарма зауыттарындағы дайын өнімдердің| | |2 | | | |
| |шығымын есептеу. | | | | | | |
| |Барлығы |30 |30 |15 | | | |
5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
|№1 БАӨЖ тақырыптары |
|5.1.1 |Дәнді-дақылдарды өңдеу |
|5.1.2 |Дәнді дақылдарды қабылдау |
|5.1.3 |Ұнның химиялық құрамы |
|5.1.4 |Нан өімдерін өндіру технологиясы |
|5.1.5 |Дәнді дақылдарды және ұнды алғашқы өңдеу туралы жалпы мәлімет |
|5.1.6 |Астық пен тұқымға стандарттар мен кондиция |
|5.1.7 |Астық массасының сорбциялық қасиеттері |
|5.1.8 |Астық массасының гигроскопиялық қасиеттері |
|5.1.9 |Астық массасының физиологиялық қасиеттері |
|5.1.10 |Негізгі режимдер |
| №2 БАӨЖ тақырыптары |
|5.2.1 |Тарының биологиялық ерекшелігі |
|5.2.2 |Қазақстандағы өсімдіктердің өнімдерін өңдеу және сақтаудағы ғылымның|
| |қазіргі уақыттағы дамуы мен анализі |
|5.2.3 |Ұн сорттарын пішіндеу және бақылау |
|5.2.4 |Уытты алғашқы өңдеу туралы жалпы мәлімет |
|5.2.5 |Жарма ассортименттері |
|5.2.6 |Дәнді дақылдарды сақтау |
|5.2.7 |Астықты жинаудан кейінгі өңдеу |
|5.2.8 |Өсімдік өнімдерін өңдеу мен сақтау объектілері ретіндегі қасиеттері |
|5.2.9 |Астықты кептіруді туғызу себептері |
|5.2.10 |Астықты кептіру әдістері |
| №3 БАӨЖ тақырыптары |
|5.3.1 |Нан өнімдерін сақтау |
|5.3.2 |Нан өнімдерінің шығымы |
|5.3.3 |Сақтау кезінде ұнда өтетін процестер |
|5.3.4 |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі шикізаттар |
|5.3.5 |Нан пісіру қасиеттері |
|5.3.6 |Нан сапсасын жақсарту процесстері |
|5.3.7 |Нан- тоқаш өнімдерін дайындаудың жылдамдатылған технологиясы |
|5.3.8 |Өсімдік майын өндіру |
|5.3.9 |Майды тазалау әдістері |
|5.3.10 |Қант |
| №4 БАӨЖ тақырыптары |
|5.4.1 |Уыттың (солод) технологиясы |
|5.4.2 | Жарма сипаттамасы |
|5.4.3 |Дәнді дақылдарды кептіру |
|5.4.4 |Ақ бидай ұнының сипаттамасы |
|5.4.5 |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі шикізаттар |
|5.4.6 |Жарманың түрлері |
|5.4.7 |Қантты дайындау технологиясы |
|5.4.8 |Бидай дәнін жемге өндеудін арнайы технологиясы |
|5.4.9 |Құрама жем технологиясы |
|5.4.10 |Қант қамысы және қант қызылшасынан қант өндіру. |
| №5 БАӨЖ тақырыптары |
|5.5.1 | Нанды пісіруге арналған шикізатты сақтау және оны өндіріске қосуға |
| |дайындық |
|5.5.2 |Қара бидайдың ұны |
|5.5.3 |Ұн өндірудің негіздері |
|5.5.4 |Қантты сақтау |
|5.5.5 |Қантты дайындау технологиясы |
|5.5.6 |Астық массасының сақталуына әсер ететін факторлар |
|5.5.7 |Қант қызылшасы тамырының сапасына көрсеткіштері |
|5.5.8 |Астық массасының жылуфизикалық қасиеттері |
|5.5.9 |Ұнның арнайы технолгиясы |
|5.5.10 |Өсімдік майларының түрлері |
6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
3-кесте
|Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік|Оқулықтардың |Білім |Қамтамасыз |
|оқулықтардың атауы |саны |алушылар |етілу проценті |
| | |саны | |
|1 |2 |3 |4 |
|Б.Қ.Әсенова, С.Қ. Қасымов Астық|5 |4 |100 |
|түйірді сақтау және өңдеу | | | |
|технологиясы: Оқу | | | |
|құралы.-Семей: Семей | | | |
|қаласыныңШәкәрім атындағы | | | |
|Мемлекеттік университеті, 2013 | | | |
|ж. 110 бет. | | | |
|Ә.І.Ізтаев, Т.Ж. Баярстанов, |5 |4 |100 |
|Т.Е.Омаров Астық өнімдерінің | | | |
|технологиясы. Оқулық. – Алматы | | | |
|: «СаГа» баспасы, 2006 ж. – 256| | | |
|бет. | | | |
|Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, |5 |4 |100 |
|Г.Н. Нурымхан, Г.Т.Кажибаева | | | |
|Специальные технологии | | | |
|перерабатывающих производств: | | | |
|Учебное пособие для студентов | | | |
|спецальности 050728 – | | | |
|«Технология перерабатывающих | | | |
|производств» -Семей: СГУ | | | |
|им.Шакарима, 2012 г.- 135 с. | | | |
|Смольникова Ф.Х., Асенова Б.К.,|5 |4 |100 |
|Нурымхан Г.Н., Касымов С.К. | | | |
|Обработка и хранение продукции | | | |
|растениеводства: учеб. пособие | | | |
|для специальности 5В072800, | | | |
|6М072800 "Технология | | | |
|перерабатывающих производств" /| | | |
|Гос. ун-т им.Шакарима г.Семей.-| | | |
|Семей, 2014.- 207с. | | | |
7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1. Негізгі әдебиеттер
7.1.1 Б.Қ.Әсенова, С.Қ. Қасымов Астық түйірді сақтау және өңдеу
технологиясы: Оқу құралы.-Семей: Семей қаласының Шәкәрім атындағы
Мемлекеттік университеті, 2013 ж. 110 бет.
7.1.2. Ә.І.Ізтаев, Т.Ж. Баярстанов, Т.Е.Омаров Астық өнімдерінің
технологиясы. Оқулық. – Алматы : «СаГа» баспасы, 2006 ж. – 256 бет.
7.1.3. Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан, Г.Т.Кажибаева
Специальные технологии перерабатывающих производств: Учебное пособие для
студентов спецальности 050728 – «Технология перерабатывающих производств»
-Семей: СГУ им.Шакарима, 2012 г.- 135 с.
7.1.4. Под ред. Н.М.Личко. Технология переработки растениеводческой
продукции: учебник ссузов / М.: КолосС, 2008.- 583 с.
7.1.5. Смольникова Ф.Х., Асенова Б.К., Нурымхан Г.Н., Касымов С.К.
Обработка и хранение продукции растениеводства: учеб. пособие для
специальности 5В072800, 6М072800 "Технология перерабатывающих производств"
/ Гос. ун-т им.Шакарима г.Семей.- Семей, 2014.- 207с.
7.1.6 Фирсов, И.П. Технология растениеводства: учебник для студентов
вузов / И.П. Фирсов; А.М.Соловьев, М.Ф.Трифонова.- М.: КолосС, 2006.- 472 с
7.2. Қосымша әдебиеттер
7.2.1. Агробиологические основы производства, хранения и переработки
продукции растениеводства: учеб. пособ. / под ред. Г.И.Баздырева.- М.:
ИНФРА-М, 2014.- 724 с.
7.2.2. Интернет сайт:
7.2.3. Интернет сайт:
7.2.4. Интернет сайт:
7.2.5. Стандарты:
7.2.6. Стандарты:
7.2.7. Стандарты:
7.2.8. Стандарты:
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz