Файл қосу
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18-7.1.94/01-2014 | |«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін| | | |өңдеудің технологиялық |№1 басылым | | |негіздері» |«___»_______2014 ж | | |пәннің оқытушыға арналған | | | |жұмыс бағдарламасы | | | «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама «3» қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.К. Асенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама «5» қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ______________ С.С.Толеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны |6 | |5 |Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі |7 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |8 | |7 |Әдебиеттер |9 | 1 Қолдану аясы «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын Білім алушытерге арналған. Білім алушытерді курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2 Нормативтік сілтемелер «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау» пәнінің оқу- әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: - 5В072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР МЖБС, Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2012 жылғы 23 тамызда № 1080 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған; - 5В072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша типтік оқу жоспары; - СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты «Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»; - ДП 042-01.01-2014 Құжаттық процедура «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрамы мен құрлымы»; - Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің 2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген мамандық бойынша элективті пәндердің жиынтығы. 3 Жалпы мәліметтер - Оқытушының аты-жөні – Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы; - Кафедра – «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы»; - Хабарласу ақпараты – тел: 35-46-58, № 9-оқу ғимараты, № 214 кабинет; - Сабақ өткізу орыны–№ 206 аудитория; - Пән аты – «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері»; - Кредит саны – 5; - Жұмыс оқу жоспарынан жазба (1-кесте): 1-кесте |Курс|Семестр |Несие |Дәріс | | | |саны |тер | | | |Дәріс |ЗС |СС |БАӨЖ|БАӨЖО | | |1 |2 |3 |4 |5 | |6 |7 | | |1-модуль. Пәнге кіріспе. Астық қасиеттері | |1 |Кіріспе. Курстың міндеттері |1 | | | | |7.1.1, | | | | | | | | |7.1.2, | | | | | | | | |7.2.1 | |2 |Қазақстандағы өсімдіктердің өнімдерін|2 | | | | |7.1.1, | | |өңдеу және сақтаудағы ғылымның | | | | | |7.1.3 | | |қазіргі уақыттағы дамуы мен анализі | | | | | | | | 3 |Өсімдік өнімдерін сақтауды қамтамасыз|2 | | | | |7.1.4, | | |етудегі оның қысқаша даму тарихынан | | | | | |7.2.2 | | |шолу | | | | | | | |4 |Астық массасының сорбциялық және |1 | | | | |7.1.3, | | |гигроскопиялық қасиеттері | | | | | |7.2.2 | |5 |Астық массасының жылуфизикалық |1 | | | | |7.1.3, | | |қасиеттері | | | | | |7.1.2 | |6 |Астық массасының физиологиялық |1 | | | | |7.1.4, | | |қасиеттері | | | | | |7.2.1 | | |2-модуль. Астықты сақтау және олардың сапасы | |7 |Астық сақтау теориясы мен практикасы |1 | | | | |7.1.3, | | | | | | | | |7.2.1 | |8 |Негізгі режимдер мен астық массасының|2 | | | | |7.1.3, | | |сақтау әдістері | | | | | |7.1.4 | |9 |Астықты кептіруді туғызу себептері |1 | | | | |7.1.3, | | | | | | | | |7.1.5 | |10 |Астықтың және өнімдерінің биологиялық|2 | | | | |7.1.4, | | |және энергетикалық құндылығы, | | | | | |7.2.2 | | |химиялық құрамы | | | | | | | |11 |Өсімдік өнімдерін өңдеу мен сақтау |1 | | | | |7.1.1, | | |объектілері ретінде қасиеттері | | | | | |7.1.2, | | | | | | | | |7.2.1 | |12 |Өнім сапасы және оған әсер ететін |1 | | | | |7.1.1, | | |факторлар | | | | | |7.1.3 | |13 |Астық түйірді жинағаннан кейінгі |1 | | | | |7.1.1, | | |өңдеу, қабылдау және бір партияға | | | | | |7.1.2, | | |келтіру | | | | | |7.2.1 | | |3-модуль. Өсімдік өнімдерінің негізгі түрлеріне сипаттама | |14 |Өсімдік өнімдерінің негізгі түрлері |1 | | | | |7.1.3, | | | | | | | | |7.2.2 | |15 |Қоймаларды жіктеу және оған қойылатын|1 | | | | |7.1.3, | | |талаптар | | | | | |7.1.2 | |16 |Дәнді дақылдардың құрылысы |1 | | | | |7.1.4, | | | | | | | | |7.2.1 | |17 |Бидайды ұнға ұнтақтаудың |1 | | | | |7.1.3, | | |интенсификация процесі | | | | | |7.1.4 | |18 |Қант қызылшасын сақтау |1 | | | | |7.1.3, | | | | | | | | |7.1.5 | |19 |Ұнның арнайы технологиясы |1 | | | | |7.1.4, | | | | | | | | |7.2.2 | |20 |Жарма өндіру технологиясы |1 | | | | |7.1.3, | | | | | | | | |7.2.2 | |21 |Нан- тоқаш өнімдерін дайындаудың |1 | | | | |7.1.4, | | |жылдамдатылған технологиясы | | | | | |7.2.1 | |22 |Өсімдік майын өндіру. Майды тазалау |1 | | | | |7.1.3, | | |әдістері | | | | | |7.1.4 | |23 |Бидай дәнін жемге өндеудін арнайы |1 | | | | |7.1.3, | | |технологиясы | | | | | |7.1.5 | |24 |Қант қамысы және қант қызылшасы Қант |1 | | | | |7.1.4, | | |өндіру. Қант қызылшасы тамырының | | | | | |7.2.2 | | |сапасына көрсеткіштері | | | | | | | |25 |Дәрістерге шолу |2 | | | | | | | |Зертханалық сабақ тақырыбы | | | | | | | |1 |Астық түйірді бақылау | |1 | | | | | |2 |Астық түйір балғындығынның | |1 | | | | | | |көрсеткіштері | | | | | | | |3 |Бидайдың біртектілігін анықтау | |1 | | | | | |4 |1000 дән массасын анықтау әдістері | |1 | | | | | |5 |Бидайдың шынылығын анықтау әдістері | |1 | | | | | |6 |Клейковина сапасы бойынша бидай | |1 | | | | | | |ұнының сапасына баға беру | | | | | | | |7 |Күлділігін анықтау әдістері | |1 | | | | | |8 |Құлау санын анықтау | |1 | | | | | |9 |Бүлдіргіштермен зақымданғандығын және| |1 | | | | | | |бүлінгендігін анықтау | | | | | | | |10 |Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша | |1 | | | | | | |ұн сапасын анықтау | | | | | | | |11 |Ірілігіне қарай ұн сапасын бағалау | |1 | | | | | |12 |Металломагниттік қоспаларды анықтап | |1 | | | | | | |үйрену | | | | | | | |13 |Механикаландырылған құралдарды | |2 | | | | | | |пайдаланып | | | | | | | | |бидайдың дән маңызының саны мен | | | | | | | | |сапасын анықтау әдістері | | | | | | | |14 |Әдістеме бойынша ұнның бақылау сапа | |1 | | | | | | |көрсеткішінің ақтығын ФПМ-1 құрылғысы| | | | | | | | |арқылы анықтау | | | | | | | |15 |Ақтаудың технологиялық сапасын | |1 | | | | | | |бағалау | | | | | | | |16 |Кептіру интенсивтігіне астық | |1 | | | | | | |түйірін бастапқы ылғалдығын | | | | | | | | |анықтау | | | | | | | |17 |Бидайдың интенсивті тыныстануы мен | |1 | | | | | | |оның тепе-тең ылғалдылығын анықтау | | | | | | | |18 | Астық түйір массасының жылу | |1 | | | | | | |өткізгіштігін анықтау | | | | | | | |19 |Астық түйір массасын белсенді желдету| |1 | | | | | | |режимі мен мүмкіндігін анықтау | | | | | | | |20 |Астық кептіру үрдісінің | |1 | | | | | | |интенсивтілігіне ауа температурасының| | | | | | | | |әсері | | | | | | | |21 |Ұнның органолептикалық көрсеткіштері | |1 | | | | | |22 |Ұнның физикалық-химиялық көрсеткіштер| |1 | | | | | |23 |Наубайхана ұнындағы бидайды ұсақтау | |2 | | | | | | |кезіндегі ұнтақтау режимін бақылау | | | | | | | |24 |Сынаманы пісіру әдісі арқылы ұнның | |2 | | | | | | |сапалылығын бағалау | | | | | | | |25 |Нанның органолептикалық | |1 | | | | | | |көрсеткіштерін анықтау әдістері | | | | | | | |26 |Нанның қышқылдығын анықтау әдісі | |1 | | | | | |27 |Нанның ылғалдылығын анықтау әдісі | |1 | | | | | | |Сараптамалық сабақтардың тақырыптары | | | | | | | |1 |Бидай ұнының көрсеткіші мен сапа | | |1 | | | | | |нормалары | | | | | | | |2 |Қара бидай сапасының көрсеткіші мен | | |1 | | | | | |стандарттары | | | | | | | |3 |Тары дәнінің сапалық көрсеткіші және| | |1 | | | | | |стандарты | | | | | | | |4 |Сұлының сапа көрсеткіштері мен | | |1 | | | | | |стандарттары | | | | | | | |5 |Арпа сапасының көрсеткіштері мен | | |1 | | | | | |стандарттары | | | | | | | |6 |Астық түйір өнімдерін қабылдау | | |2 | | | | | |қабылдау ережелері мен тәртібі. | | | | | | | |7 |Кіріс-шығыс құжаттарымен және оған | | |2 | | | | | |есеп жүргізу реттілігімен танысу | | | | | | | |8 |Тартылған қоспаның құрамын есептеу. | | |2 | | | | |9 |Сұрыпты ұнда бидайды қайта өңдеу | | |2 | | | | | |кезінде дайын өнім шығуын есептеу. | | | | | | | |10 |Жарма зауыттарындағы дайын өнімдердің| | |2 | | | | | |шығымын есептеу. | | | | | | | | |Барлығы |30 |30 |15 | | | | 5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ |№1 БАӨЖ тақырыптары | |5.1.1 |Дәнді-дақылдарды өңдеу | |5.1.2 |Дәнді дақылдарды қабылдау | |5.1.3 |Ұнның химиялық құрамы | |5.1.4 |Нан өімдерін өндіру технологиясы | |5.1.5 |Дәнді дақылдарды және ұнды алғашқы өңдеу туралы жалпы мәлімет | |5.1.6 |Астық пен тұқымға стандарттар мен кондиция | |5.1.7 |Астық массасының сорбциялық қасиеттері | |5.1.8 |Астық массасының гигроскопиялық қасиеттері | |5.1.9 |Астық массасының физиологиялық қасиеттері | |5.1.10 |Негізгі режимдер | | №2 БАӨЖ тақырыптары | |5.2.1 |Тарының биологиялық ерекшелігі | |5.2.2 |Қазақстандағы өсімдіктердің өнімдерін өңдеу және сақтаудағы ғылымның| | |қазіргі уақыттағы дамуы мен анализі | |5.2.3 |Ұн сорттарын пішіндеу және бақылау | |5.2.4 |Уытты алғашқы өңдеу туралы жалпы мәлімет | |5.2.5 |Жарма ассортименттері | |5.2.6 |Дәнді дақылдарды сақтау | |5.2.7 |Астықты жинаудан кейінгі өңдеу | |5.2.8 |Өсімдік өнімдерін өңдеу мен сақтау объектілері ретіндегі қасиеттері | |5.2.9 |Астықты кептіруді туғызу себептері | |5.2.10 |Астықты кептіру әдістері | | №3 БАӨЖ тақырыптары | |5.3.1 |Нан өнімдерін сақтау | |5.3.2 |Нан өнімдерінің шығымы | |5.3.3 |Сақтау кезінде ұнда өтетін процестер | |5.3.4 |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі шикізаттар | |5.3.5 |Нан пісіру қасиеттері | |5.3.6 |Нан сапсасын жақсарту процесстері | |5.3.7 |Нан- тоқаш өнімдерін дайындаудың жылдамдатылған технологиясы | |5.3.8 |Өсімдік майын өндіру | |5.3.9 |Майды тазалау әдістері | |5.3.10 |Қант | | №4 БАӨЖ тақырыптары | |5.4.1 |Уыттың (солод) технологиясы | |5.4.2 | Жарма сипаттамасы | |5.4.3 |Дәнді дақылдарды кептіру | |5.4.4 |Ақ бидай ұнының сипаттамасы | |5.4.5 |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі шикізаттар | |5.4.6 |Жарманың түрлері | |5.4.7 |Қантты дайындау технологиясы | |5.4.8 |Бидай дәнін жемге өндеудін арнайы технологиясы | |5.4.9 |Құрама жем технологиясы | |5.4.10 |Қант қамысы және қант қызылшасынан қант өндіру. | | №5 БАӨЖ тақырыптары | |5.5.1 | Нанды пісіруге арналған шикізатты сақтау және оны өндіріске қосуға | | |дайындық | |5.5.2 |Қара бидайдың ұны | |5.5.3 |Ұн өндірудің негіздері | |5.5.4 |Қантты сақтау | |5.5.5 |Қантты дайындау технологиясы | |5.5.6 |Астық массасының сақталуына әсер ететін факторлар | |5.5.7 |Қант қызылшасы тамырының сапасына көрсеткіштері | |5.5.8 |Астық массасының жылуфизикалық қасиеттері | |5.5.9 |Ұнның арнайы технолгиясы | |5.5.10 |Өсімдік майларының түрлері | 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ 3-кесте |Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік|Оқулықтардың |Білім |Қамтамасыз | |оқулықтардың атауы |саны |алушылар |етілу проценті | | | |саны | | |1 |2 |3 |4 | |Б.Қ.Әсенова, С.Қ. Қасымов Астық|5 |4 |100 | |түйірді сақтау және өңдеу | | | | |технологиясы: Оқу | | | | |құралы.-Семей: Семей | | | | |қаласыныңШәкәрім атындағы | | | | |Мемлекеттік университеті, 2013 | | | | |ж. 110 бет. | | | | |Ә.І.Ізтаев, Т.Ж. Баярстанов, |5 |4 |100 | |Т.Е.Омаров Астық өнімдерінің | | | | |технологиясы. Оқулық. – Алматы | | | | |: «СаГа» баспасы, 2006 ж. – 256| | | | |бет. | | | | |Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, |5 |4 |100 | |Г.Н. Нурымхан, Г.Т.Кажибаева | | | | |Специальные технологии | | | | |перерабатывающих производств: | | | | |Учебное пособие для студентов | | | | |спецальности 050728 – | | | | |«Технология перерабатывающих | | | | |производств» -Семей: СГУ | | | | |им.Шакарима, 2012 г.- 135 с. | | | | |Смольникова Ф.Х., Асенова Б.К.,|5 |4 |100 | |Нурымхан Г.Н., Касымов С.К. | | | | |Обработка и хранение продукции | | | | |растениеводства: учеб. пособие | | | | |для специальности 5В072800, | | | | |6М072800 "Технология | | | | |перерабатывающих производств" /| | | | |Гос. ун-т им.Шакарима г.Семей.-| | | | |Семей, 2014.- 207с. | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1. Негізгі әдебиеттер 7.1.1 Б.Қ.Әсенова, С.Қ. Қасымов Астық түйірді сақтау және өңдеу технологиясы: Оқу құралы.-Семей: Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті, 2013 ж. 110 бет. 7.1.2. Ә.І.Ізтаев, Т.Ж. Баярстанов, Т.Е.Омаров Астық өнімдерінің технологиясы. Оқулық. – Алматы : «СаГа» баспасы, 2006 ж. – 256 бет. 7.1.3. Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан, Г.Т.Кажибаева Специальные технологии перерабатывающих производств: Учебное пособие для студентов спецальности 050728 – «Технология перерабатывающих производств» -Семей: СГУ им.Шакарима, 2012 г.- 135 с. 7.1.4. Под ред. Н.М.Личко. Технология переработки растениеводческой продукции: учебник ссузов / М.: КолосС, 2008.- 583 с. 7.1.5. Смольникова Ф.Х., Асенова Б.К., Нурымхан Г.Н., Касымов С.К. Обработка и хранение продукции растениеводства: учеб. пособие для специальности 5В072800, 6М072800 "Технология перерабатывающих производств" / Гос. ун-т им.Шакарима г.Семей.- Семей, 2014.- 207с. 7.1.6 Фирсов, И.П. Технология растениеводства: учебник для студентов вузов / И.П. Фирсов; А.М.Соловьев, М.Ф.Трифонова.- М.: КолосС, 2006.- 472 с 7.2. Қосымша әдебиеттер 7.2.1. Агробиологические основы производства, хранения и переработки продукции растениеводства: учеб. пособ. / под ред. Г.И.Баздырева.- М.: ИНФРА-М, 2014.- 724 с. 7.2.2. Интернет сайт: 7.2.3. Интернет сайт: 7.2.4. Интернет сайт: 7.2.5. Стандарты: 7.2.6. Стандарты: 7.2.7. Стандарты: 7.2.8. Стандарты:
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz