Файл қосу
Процестер мен аппараттарды модельдеу негіздері
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ | |Семей қаласының ШӘКӘРІМ атындағы | |МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК |ОӘК | | | |042-14.1.01.1.20.59/01-2013 | |ПOӘК |№ ___ басылым | | |«Химиялық өндірістердің | | | |негізгі процестері және | | | |аппараттары» | | | |пәнінің оқытушыға | | | |арналған оқу жұмыс | | | |бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ ХИМИЯЛЫҚ ӨНДІРІСТЕРДІҢ НЕГІЗГІ ПРОЦЕСТЕРІ ЖӘНЕ АППАРАТТАРЫ 5В072100 - «Органикалық заттардың химиялық технологиясы» мамандығына арналған ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘНІНІҢ ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Кіріспе 1 ӘЗІРЛЕГЕН ҚҰРАСТЫРУШЫ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедрасының доцент м.а. ___________ Абдилова Ғ.Б. « » 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедра мәжілісінде қаралды « » 2013 ж, № хаттама Кафедра меңгерушісі ____________ М.М. Акимов 2.2. Инженерлі-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында қаралды « » 2013 ж, № хаттама Төрайымы _________ С.С. Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында басып шығаруға мақұлданған және ұсынылған « » 2013 ж. № хаттама ОӘК төрағасы _______________ Г.К. Искакова Мазмұны |1|Қолдану саласы | | | |.....................................................................| | | |............................ | | |2|Нормативтік | | | |сілтемелер...........................................................| | | |......................... | | |3|Жалпы | | | |ережелер…............................................................| | | |................................. | | |4|Оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасы | | | |мазмұны................ | | |5|Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың | | | |тізімі................. | | |6|Пән бойынша оқу-әдістемелік | | | |карта…............................................................ | | |7|Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің | | | |картасы.............................. | | |8|Әдебиет..............................................................| | | |................................................. | | 1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ 5В072100 - «Органикалық заттардың химиялық технологиясы» мамандығының студенттері үшін арналған оқу-әдістемелік кешенінің құрамына енгізілген «Химиялық өндірістердің негізгі процестері және аппараттары» пәнінің оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасы. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Химиялық өндірістердің негізгі процестері және аппараттары» пәнінің оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасы аталған пән бойынша келесі құжаттардың талаптары және ұсыныстарына сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін белгілейді: - 5В072100 - «Органикалық заттардың химиялық технологиясы» мамандығының Мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандарты, ҚР МЖМБС 3.08.347-2006. 2005 жылдың 23 желтоқсанында Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің № 779 бұйрығымен енгізілген және бекітілген; - СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты; - ДП 042-08.10.10.12-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Жоғары сапалы тамақ өнімдерін алуға мүмкіндік беретін жаңа, тиімділігі жоғары технологиялық процестер мен аппараттарды өндіріске енгізу үшін «Химиялық өндірістердің негізгі процестері және аппараттары» жөніндегі білімді терендету және жетілдіру қажет. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты - «Химиялық өндірістердің негізгі процестері және аппараттары» курсын оқыту барысында технологиялық процестердің негізгі түрлерімен таныстыру, осы процестерді өткізу үшін қолданылатың аппараттар мен машиналардың инженерлік есептеу методикасын оқып үйрену. 3.3. Пәнді оқытудың маңызы - студенттерге жуйеленген анализын қолдану негіздерін; процестер мен апараттарды жалпы оқып білу; есептеу схемесын шығару және өндеу; технологиялық процестердi тиiмдiлігін жоғарлату жолдарын қарастыру. 3.4. Студенттер келесілерді білуі керек: • технологиялық процестерді қолдану туралы; • аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін; • аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерің анықтауды; • процестердің шығын сипаттамалырың есептеу; • процестерді басқару және оларды оптимизациялау; • есептеулерді іс жүзінде асыру және т.б. 3.5. Пәнді оқу нәтижесіде студенттер төмендегілерді білу қажет: • технологиялық процестердің теориялық негіздерің; • аппараттар мен машиналардың қолдануда және құрастыру нәтижесінде туындайтын инженерлік есептерді шешуге; • аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерің анықтауға; • процестерді басқару және оларды оптимизациялау; • аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін меңгеруге. 3.4. Курстың пререквизиттары: • қолданбалы механика; • жылутехника. 3.5. Курстың постреквизиттары: • технологиялық жабдықтар. Кесте 1 – Жұмыс оқу жоспарынан көшірме |Курс |Семес|Кредит| | |тр |тер | |1 |2 |3 | |Дәріс сабақтар | |1. ХӨНПА пәнінің негізгі заңдары. Химиялық өндірісінің |1 |4.1.1.| |процестердің классификациясы. Процестердің қозғаушы күштің | |4 - 12| |заңы. Гиббс фазалар ережесі. Аппараттар үшін материалдық және | |бет | |жылу баланс тендеулерің қурастыру. Технологиялық процестерді | | | |оптимизациялау принциптері. | | | |2. Химиялық өнімдерінің негізгі физикалық қасиеттері. Химиялық |1 | | |өнімдерінің қасиеттері. СИ жүйесінің негізгі өлшемдері. | | | |Физикалық өлшемдерінің өлшеулері және белгілеулері. Химиялық | | | |өндірісінде қолданатың шикізаттар мен материалдардың | | | |физика-химиялық, құрылым-механикалық, жылуфизикалық, | | | |реологиялық және оптикалық қасиеттері, өлшем бірліктері мен | | | |өлшеулері. | | | |3. Процестер мен аппараттарды модельдеу негіздері. Әртүрлі |1 | | |процестерді зерттеудің теориялық және эксперименталды әдістері.| | | |Модельдеудін анықтамасы, мақсаты мен түрлері. Модельдеудің | | | |реттілігі және оған қойылатың талаптар. Ұқсастық теория | | | |негіздері. Процестердің ұқсастық түрлері. Толық ұқсастық. | | | |Ұқсастық теоремалары және оларды модельдеуде қолдану. Өлшем | | | |бірліктерді талдау әдісі. | | | |4. Механикалық процестер. Ұсақтау. Ұсақтаудын міндеті, |1 |4.1.3.| |тәсілдері мен түрлері. Ұсақтауға кететін энергия шығыны. | |172-20| |Ұсақтағыштардың жұмыс істеу принципі және конструкциялары: | |3 бет | |жақты, білікті, балғалы, шарлы, конусты. Сұрыптау. Пішін және | | | |өлшемдер бойынша сұрыптау. Сұрыптау тәсілдерінің сипаттамасы. | | | |Електердің түрлері. Сұрыптау машиналардың түрлері. Престеу. | | | |Шикізатты және өнімдерді қысыммен өңдеу. Гранулдеу. Пішің беру.| | | |Штампілеу. Өнімдерді қысыммен өңдейтін машиналардың эмпирикалық| | | |тәуелділіктері. | | | |5. Гидростатика негіздері. Сұйықтың тепе-теңдік түрлері. |1 |4.1.1.| |Гидростатиканың негізгі теңдеуі. Тепе-теңдіктегі сұйықтардың | |137-14| |дифференциал теңдеуі (Эйлер теңдеуі). Гидростатиканың тең | |0 бет | |қысымды беттің негізгі теңдеуі. Сұйықтың еркін беті. Қысым | | | |күші. Жазық және қисық сызықты беттердегі сұйықтардың қысым | | | |күші. Қысым эпюрі. | | | |6. Гидродинамика негіздері. Сұйық қозғалысының түрлері. Ағыстың|1 | | |негізгі гидравликалық элементтері: көлденең қима (живое | | | |сечение), орташа жылдамдық, гидравликалық радиус, сұйықтану | | | |периметрі, сұйықтын мөлшері. Сұйықтар мен газдардың | | | |үзіліссіздік теңдеуі. Идеал сұйықтар қозғалысының дифференциал | | | |теңдеуі (Эйлер теңдеуі) және оларды интегралдау. | | | |7. Бернулли теңдеуі. Идеал сұйықтың қалыптасқан қозғалысы үшін |1 | | |Бернулли теңдеуі. Бернулли теңдеуін геометриялық және | | | |энергетикалық талдау. Тұтқыр сұйықтар ағыны үшін Бернулли | | | |теңдеуі. Гидравликалық шығын туралы жалпы түсінік. | | | |8. Гидродинамикалық ұқсастық негіздері. Сұйықтар қозғалысының |1 | | |тәртіптері (ламинарлы және турбулентті). Гидродинамикалық | | | |ұқсастықтар критерийлері мен сандары. Ламинарлық және | | | |турбулентті қозғалыстың ерекшеліктері. Қима бойынша | | | |орташаланған жылдамдықтын таралуы. | | | |9. Гидравликалық кедергілер. Гидравликалық кедергілер, олардың |1 | | |пайда болуы және жіктелуі. Қабырғалардың бұдырлығы туралы | | | |түсінік. Гидравликалық тегіс және бұдырлы құбырлар. Құбырдағы | | | |ағын шығыны. Дарси формуласы. Дарсидің гидравликалық | | | |коэффициентін анықтау формуласы және қолдану аймағы. Жергілікті| | | |кедергілер. Жалпы түсінік. Жергілікті кедергілердің негізгі | | | |түрлері. Жергілікті шығын коэффициенті. Жергілікті кедергінің | | | |өзара әсері. Эквивалентті ұзындық. | | | |10. Газдарды және сүйықтарды тасымалдау. Сорғылар туралы жалпы |1 | | |түсінік. Сораптардың жіктелуі, жұмыс істеу принципі. Сорғы | | | |қондырғылардың жалпы сұлбасы. Негізгі жұмысшы өлшемдері: | | | |беріліс, ағын, қуат, пайдалы әсер коэффициенті. | | | |11. Гидромеханикалық процестер.Гидромеханикалық процестер |1 | | |тобының қурылысы, олардын жалпы міндеттері. Дисперсті жүйелер. | | | |Тұндырудың, араластырудың, сүзудің технологиялық мақсаттары. | | | |Қозғаушы күштері. Біртекті және әртекті сұйық жүйелер. | | | |Эмульсиялар, суспензиялар, көбіктер, аэрозольдар. | | | |12. Тұндыру. Аурлық күші өрістегі тұну. Тұну теориясының |1 |4.1.1.| |негізі. Стокс формуласы. Суспензиядағы бөлшектердін пішіні мен | |140-14| |концентрациясының әсері. Тұну режимдері. Тұнудың критерийлі | |5 бет | |тендеуі. Мерзімді, жартылай үздіксіз, үздіксіз әрекетті | | | |тұндырғыштар. Тұндырғыштардың өнімділігің анықтау. | | | |13. Центрифугалау. Ортадан тепкіш өрісіндегі сұйық әртекті |1 |4.1.1.| |жүйелерді ажырату. Фруд критерийі. Центрифугалау процесінің | |165-19| |жылдамдығын және өнімділігін анықтау. Тұндырғыш центрифугалар: | |2 бет | |негізгі ерекшіліктер бойынша жіктелуі және негізгі | | | |конструкциялары. Тұнбаны мерзімді түсіру, тұнбасы пшақпен | | | |алынатын центрифугалар. НОГШ маркалы центрифуга. Негізгі | | | |технологиялық есептеулер. Өңдеу өндірісіндегі кәсіпорындарында | | | |ауаны тазалау. Тазалау тәсілдері. Циклондардың құрылыс | | | |схемалары мен есептеудің негіздері. | | | |14. Сүзу. Сүзу процесінін түрлері. Тұнба пайда болу жолымен |1 |4.1.1.| |сүзу. Знаменский тендеуі. Сүзу режимдері. Кеуектерді бітеу | |145-16| |арқылы жолымен сүзу. Сүзгіштер аппараттардың классификациясы. | |5 бет | |Фильтр-пресс. Вакуум-фильтр. Таспалы вакуум-фильтр. Барабанды | | | |фильтр. Ортадан тепкіш сүзу. Процестін жылдамдығы және | | | |өнімділігі. Аспалы сүзгіш центрифуга. | | | |15. Сұйық орталарды араластыру. Араластыруға арналған орталар. |1 |4.1.1.| |Араластырудың мақсаттары және тәсілдері. Қалақшалы, пропелерлі,| |193-20| |турбиналы араластырғыштар. Араластырғыштардың түрің тандау. | |1 бет | |Араластыруға шығындалатын энергия мөлшері. Араластырудың | | | |критерийлі тендеуі. Араластырғыштардың графоаналитикалық | | | |есептеу әдісі. Араластыру процесінің қарқындылығын жоғарлату. | | | |Практикалық сабақтар | |1.Ұсақтағыштарды есептеу. |3 | | | 2. Қысым күштерін анықтау. |3 | | | 3. Гидравликалық кедергілерді есептеу. |3 | | | 4. Ортадан тепкіш апараттарды есептеу. |3 | | | 5. Араластырғыштарды есептеу. |3 | | |Зертханалық сабақтар | |1. Шарлар көмегімен ұнтақтайтын диірмен. |3 | | |2. Қалақшалы араластырғышты сынау. |3 | | |3. Мерзімді әркетті центрифуганы сынау. |3 | | |4. Сүзу процесінің тұрақтыларын анықтау. |3 | | |5. Аэроциклонды сынау. |3 | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ 5.1 Ұқсастық теорияның және модельдеудің негіздері. 5.2 Өлшем бірліктерді талдау тәсілі. 5.3 Ұсақтағыштардың құрылысы. 5.4 Сұрыптау машиналардың құрылысы. 5.5 Престеу аппараттардың құрылысы. 5.4 Тұндырғыштардын құрылысы. 5.5 Аралыстырғыштардың құрылысы. 5.6 Центрифугалардың құрылысы. 5.7 Сүзгілердің құрылысы. 5.8 Газдарды тазалайтын аппараттардын құрылысы. 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА Кесте 3 – Пән бойынша оқу-әдістемелік карта |Тақырыбы |Көрнекі |Өз бетімен|Бақылау| | |құралдар, ОТҚ, |оқып |нысаны | | |плакаттар, |үйренуге | | | |зертханалық |арналған | | | |тақталар |сұрақтар | | |дәріс |Зертхан|Практикалық | | | | |сабақтар |алық |сабақтар | | | | | |сабақта| | | | | | |р | | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |1. ХӨНПА пәнінің | | |плакаттар | |ауызша | |негізгі заңдары. | | | | |сұрау | |2. Химиялық | | |плакаттар | |ауызша | |өнімдерінің | | | | |сұрау | |негізгі физикалық | | | | | | |қасиеттері. | | | | | | |3. Процестер мен | | |плакаттар | |ауызша | |аппараттарды | | | | |сұрау | |модельдеу | | | | | | |негіздері. | | | | | | |4. Механикалық | |Ұсақтағыштар|плакаттар | |Тесттік| |процестер. | |ды есептеу | | |бақылау| |5. Гидростатика | |Қысым |плакаттар | |ауызша | |негіздері. | |күштерін | | |сұрау | | | |анықтау. | | | | |6. Гидродинамика | |Гидравликалы|плакаттар | |ауызша | |негіздері. | |қ | | |сұрау | | | |кедергілерді| | | | | | |есептеу. | | | | |7. Бернулли | | |зертханалық | |ауызша | |теңдеуі. | | |тақта | |сұрау | |8. | |Сұйықтын |плакаттар | |ауызша | |Гидродинамикалық | |қозғалыс | | |сұрау | |ұқсастық | |режимдерін | | | | |негіздері. | |анықтау. | | | | |9. Гидравликалық | |Гидравликалы|плакаттар | |Тесттік| |кедергілер. | |қ | | |бақылау| | | |кедергілерді| | | | | | |есептеу. | | | | |10. Газдарды және | | |плакаттар | |ауызша | |сүйықтарды | | | | |сұрау | |тасымалдау. | | | | | | |11. | | |плакаттар | |ауызша | |Гидромеханикалық | | | | |сұрау | |процестер. | | | | | | |12. Тұндыру | |Аэроциклонды|плакаттар | |ауызша | | | |есептеу | | |сұрау | |13. Центрифугалау.| |Центрифу-гал|плакаттар | |ауызша | | | |арды есептеу| | |сұрау | |14. Сүзу. | |Сүзгілерді |плакаттар | |ауызша | | | |есептеу | | |сұрау | |15. Сұйық | |Қалақшалы |плакаттар | |Тесттік| |орталарды | |араластыр | | |бақылау| |араластыру. | |ғышты | | | | | | |есептеу | | | | 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 7 - Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы |Даналард|Студен|Қамтамасызе| | |ың саны |ттерді|тулі | | | |ң саны|пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық | |7 | | |технологияның негізгі процестері және | | | | |аппараттары. 1 бөлім | | | | |Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық | |7 | | |технологияның негізгі процестері және | | | | |аппараттары. 2 бөлім | | | | |Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және | |7 | | |аппараттары | | | | |Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е., | |7 | | |Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері | | | | |мен аппараттарын жобалау | | | | |Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. | |7 | | |Процессы и аппараты пищевых производств | | | | |Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты | |7 | | |химической технологии | | | | |Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А. Примеры | |7 | | |и задачи по курсу процессов и аппаратов | | | | |химической технологии | | | | |Федоров Н.Е. Методы расчета ПАПП | |7 | | |Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты | |7 | | |химической технологии | | | | |Стабников В.Н. Проектирование процессов и | |7 | | |аппаратов пищевых производств | | | | |Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К.,| |7 | | |Тусипов Н.О. Проектирование процессов и | | | | |аппаратов пищевых производств | | | | 8 ӘДЕБИЕТ 8.1. Негізгі әдебиет 8.1.1. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 1 бөлім. Алматы. 1993 ж., 302 бет 8.1.2. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 2 бөлім. Алматы. 1994 ж., 183 бет 8.1.3. Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары /оқулық/, Алматы. 1997 ж., 207 бет 8.1.4. Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарын жобалау. Оқулық құрал. – Шәкәрім атындағы СМУ, 2008. – 204 бет (ҚР БҒМ жанындағы ОӘК ұсынылған) 8.2. Қосымша әдебиет 8.2.1. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии М.: Химия, 1971 8.2.2. Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. Процессы и аппараты пищевых производств М.: Пищевая промышленность, 1985 8.2.3. Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А. Примеры и задачи по курсу процессов и аппаратов химической технологии Л.: Химия, 1987 8.2.4. Федоров Н.Е. Методы расчета ПАПП М.: Пищевая промышленность, 1966 8.2.5. Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты химической технологии. Пособие по курсовому проектированию М.: Химия, 1971 8.2.6. Стабников В.Н. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Киев: Высшая школа, 1982 8.2.7. Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К., Тусипов Н.О. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Учебное пособие. СГУ имени Шакарима, 2008 – 208 с. (рекомендовано УМС МОН РК)
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz