Файл қосу

Өсімдік шаруашылығы өсірудің интенсивті



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы университеті                               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18.21.21/01-2013         |
|ПОӘК                        |Басылым №         |                             |
|Оқытушыға арналған  «Әсемдік|                  |                             |
|өсімдік шаруашылығы» пәнінің|                  |                             |
|оқу жұмыс бағдарламасы      |                  |                             |













                       ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                        «Әсемдік өсімдік шаруашылығы»
                5В080100 «Агрономия» мамандықтарына арналған
                           мамандықтарына арналған



                   ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘННІҢ ОҚУ- ЖҰМЫС ЖОСПАРЫ





















                                                   СЕМЕЙ – 2013




                                  Алғы сөз





I. Құрастырған

   Семей қаласындағы  Шәкәрім  атындағы  университеті  «Агротехнология  және
орман ресурстары» кафедрасының  оқытушы Сарсенбаев Б.С

      «   »    жыл



      2. Талқыланды:
2.1. Шәкәрім  атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Агротехнология
және орман ресурстары» кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «  »  жыл, №



      Кафедра меңгерушісі ……………. Сейлгазина С.М.


      2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «   »        20     жыл, №

      Төраға ……………………… Тлеубаева А.В.


      3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

      Хаттама «   »        20  жыл, №





      ОӘК төрағасы, оқу ісі жөніндегі проректор………….. Искакова Г.К


      4. БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН



      БАСЫЛЫМ №                20    жыл орнына енгізілген.







































                                   МАЗМҰНЫ







1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер




































      1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ


           «Ауыл  шаруашылық  дақылдарын  интенсивті   өсіру   технологиясы»
пәнінің   оқытушыларға   арналған   оқу    жұмыс    бағдарламасы    5В080100
«Агротехнология  және  орман  ресурстары»    мамандықтарының   студенттеріне
арналған оқу- әдістемелік кешеннің құрамына  кіреді.  Осы  құжат  мал  азығы
түрлерін, ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру  жолдарын  және  тағы  басқа
технологияларын оқу процесін ұйымдастыру  негізгі  орындау  тәртібін  жүйеге
келтіреді  және  регламентациялайды   және   «Агротехнология»   кафедрасында
пайдалануға арналған.


   2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Ауыл шаруашылық дақылдарын  интенсивті  өсіру  технологиясы»  пәнінің
оқытушыларға арналған оқу жұмыс бағдарламасы келесі құжаттардың  талаптарына
сәйкес оқу процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады:
-  5В080100 «Агротехнология және орман ресурстары» мамандығының Қазақстан
Республикасы   мемлекеттік жалпы білім беру стандарты,  ҚР МЖМБС  23,12.-
2005 Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің 26.04. 2004
№ 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген;
- УСТ 042-РМҚК-СМУ-8-2007 Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
- ҚП 042-08.10.10.12-2007 Құжаттандыру процедурасы «Пәннің оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


   3 .    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      «Ауыл шаруашылық дақылдарын  интенсивті  өсіру  технологиясы»  пәнінің
мазмұны:Бүгінгі күн талабына сай алда тұрған  басты  міндеттердің  бірі-  әр
аймақтың  климат-топырақ  ерекшеліктерін  еске  ала  отырып  өндіріске  ауыл
шаруашылығы  дақылдарын  өсірудің  интенсивті   технологиясын   және   басқа
прогрессивті агротехникалық  шараларды  енгізу  арқылы  егінің  шығымдылығын
молайту және әр  гектар  жердің  берекесін  арттыру.Қазіргі  өзін-өзі  өтеу,
шаруашылық есеп, нарықтық экономика,  фермер  сияқты  шаруашылық  жүргізудің
жаңа салалары пайда болып жатқанда, ауыл шаруашылық  өндірісінің  жаңа  және
сапалы техникалармен жарақтандырлуына көптеген жұмыс процесстерінің  күрделі
машиналармен, агрегеттармен атқарылуына байланысты.
      3.2. Курстың мақсаты:
      «Ауыл  шаруашылық  дақылдарын  интенсивті  өсіру  технологиясы»  пәнін
оқытудың мақсаты: әр аймақтың климат-топырақ ерекшеліктерін еске ала  отырып
өндіріске ауыл  шаруашылығы  дақылдарын  өсірудің  интенсивті  технологиясын
және  басқа  прогрессивті  агротехникалық  шараларды  енгізу  арқылы  егінің
шығымдылығын молайту және әр гектар жердің берекесін арттыру.
      3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Пәнді оқытудың негізгі міндеті –  Қазіргі  өзін-өзі  өтеу,  шаруашылық
есеп,  нарықтық  экономика,   фермер  сияқты  шаруашылық   жүргізудің   жаңа
салалары пайда болып жатқанда, ауыл шаруашылық өндірісінің жаңа және  сапалы
техникалармен жарақтандыру.
      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
      - интенсивті технологияны
      - прогрессивті агротехникалық шараларды
      - дақылдарын өсірудің интенсивті технологиясын
      - ауыл шаруашылық дақылдарының өсу технологиясын
      - толық  құнды  дақылдар  технологиясын  ұйымдастыру  жолдарын  біліп
        шығады.
       5. Курс пререквизиттері:
       Биология
       Агрономия
       Ботаника
       3.6. Курс постреквизиттері:
      Дақылдарды өндіру технологиясы
        Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
        Дәнді бұршақ дақылдарды өндіру технологиясы
         Ауыл   шаруашылық   дақылдарының   сорттарын,   тұқымдарын   өндіру
   технологиясы






   -   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Ку|Семестр              |Кредиттер               |ДР   |ЗХ                    |
|рс|                     |                        |(сағ)|(сағ)                 |
|1 |2                    |3                       |4    |5                     |
|Дәрістік сабақтар                                                              |
|                                                                               |
|1,2 |Кіріспе.             |   Сортты тұқымдардың  |1    | Қ. Жаңабаев,         |
|    |Ауыл шаруашылық      |маңызы ауыл шаруашылық |     |Т. Садуақасов, И.     |
|    |дақылдарының         |дақылдарынан жоғары    |     |Сеиітов «өсімдік      |
|    |сорттары, тұқымдары  |өнім алу үшін тек      |     |шаруашылығы өнімдерін |
|    |және оларды          |аудандастырылған       |     |өндіру технологиясы»  |
|    |себу,күту, жинау.    |жергілікті ауа райына  |     |Қайнар 1994ж          |
|    |                     |бейімделген сорттарды  |     |                      |
|    |                     |егу керек екені ғылымда|     |                      |
|    |                     |да, тәжірибеде де      |     |                      |
|    |                     |көрсетілген. Сапалы    |     |                      |
|    |                     |тұқым егілгенде ғана   |     |                      |
|    |                     |дақылдан жақсы өнім    |     |                      |
|    |                     |алынады. Тұқым сапасына|     |                      |
|    |                     |мынадай талаптар       |     |                      |
|    |                     |қойылады; ол таза,     |     |                      |
|    |                     |басқа дақылдардың, арам|     |                      |
|    |                     |шөптердің тұқымдары    |     |                      |
|    |                     |болмауы, өнгіштігі     |     |                      |
|    |                     |жақчы болуы,дәннің     |     |                      |
|    |                     |толықтығы, улкендігі   |     |                      |
|    |                     |ойдағыдай, көлемі      |     |                      |
|    |                     |жағынан біркелкі болуы |     |                      |
|    |                     |керек.                 |     |                      |
|3,4 |Данді және жармалық  |Жерге себілген дән өну |1    |Жүргенов Ж.С          |
|    |дақылдар оларды      |үшін алдымен бөртеді.  |     |«Өсімдік шаруашылығы  |
|    |өсірудің интенсивті  |Ол үшін негізінен үш   |     |өнімдерін сақтау және |
|    |технологиясы .       |жағдай ылғал, жылу, ауа|     |өңдеу технологиясы»   |
|    |                     |қажет. Дәнді дақылдар  |     |Алматы.               |
|    |                     |өздерінің              |     |Агроуниверситет 2009ж |
|    |                     |морфологиялық,         |     |                      |
|    |                     |биологиялық және өсіру |     |                      |
|    |                     |технологиясының        |     |                      |
|    |                     |тәсілдеріне қарай екіге|     |                      |
|    |                     |бөлінеді. Бірінші      |     |                      |
|    |                     |топқа; бидай, қара     |     |                      |
|    |                     |бидай,арпа, сұлы       |     |                      |
|    |                     |жатады.                |     |                      |
|    |                     |Екінші топқа; дәнді    |     |                      |
|    |                     |дақылдарға тары,       |     |                      |
|    |                     |жүгері, күріш, қонақ   |     |                      |
|    |                     |жүгері жатады. Дәнді   |     |                      |
|    |                     |дақылдардың өсу және   |     |                      |
|    |                     |даму фенологиялық      |     |                      |
|    |                     |кезеңдері; көктеу,     |     |                      |
|    |                     |туптену, түтік шығару, |     |                      |
|    |                     |масақтану,гүлдену және |     |                      |
|    |                     |дәннің толысуымен      |     |                      |
|    |                     |пісуі.                 |     |                      |
|5,6 |Арамшөптер және      |Егіншілік саласында    |1    |Жаңабаев. Қ.Ш         |
|    |интенсивтік          |ғылымның маңызды       |     |«Егіншілікте өнім     |
|    |егіншілікте олармен  |міндеттері; еліміздің  |     |сапасын артыру»       |
|    |күресу шаралары.     |барлық аймақтарында    |     |Алматы, Қайнар 1990ж. |
|    |                     |топырақтың құнарлығы   |     |                      |
|    |                     |және егіншілік         |     |                      |
|    |                     |мәдениетін арттырудың  |     |                      |
|    |                     |теориясы мен           |     |                      |
|    |                     |практикалық шараларын  |     |                      |
|    |                     |одан әрі таңдау,       |     |                      |
|    |                     |қуаңшылықпен, эрозиямен|     |                      |
|    |                     |және топырақ сортаңымен|     |                      |
|    |                     |күрес жөніндегі        |     |                      |
|    |                     |зерттеулерді күшейту;  |     |                      |
|    |                     |ауыл шаруашылық        |     |                      |
|    |                     |дақылдарын             |     |                      |
|    |                     |орналастыруды          |     |                      |
|    |                     |агроклиматтық тұрғыдан |     |                      |
|    |                     |негіздеу; интенсивті   |     |                      |
|    |                     |егіншілік жағдайында   |     |                      |
|    |                     |егіс алқаптары мен     |     |                      |
|    |                     |ауыспалы егістің тиімді|     |                      |
|    |                     |құрлымын белгілеу.     |     |                      |
|7,8 |.                    |Жер өңдеу сапасына     |1    |Қ. Жаңабаев,          |
|    |Топырақтың           |физика – механикалық   |     |Т. Садуақасов, И.     |
|    |физика-механикалық   |және технологиялық     |     |Сеиітов «өсімдік      |
|    |және технологиялық   |қасиеттері улкен әсер  |     |шаруашылығы өнімдерін |
|    |қасиеттері           |етеді. Топыратың       |     |өндіру технологиясы»  |
|    |                     |мынындай технологиялық |     |Қайнар, 1994ж         |
|    |                     |қасиеттері бар,        |     |                      |
|    |                     |байланыстылығы,        |     |                      |
|    |                     |созылмалдылығы,        |     |                      |
|    |                     |жабысқақтығы, жетілуі, |     |                      |
|    |                     |қатылығы, меншікті     |     |                      |
|    |                     |кедергісі. Топырақтың  |     |                      |
|    |                     |иондар сіңіруін,       |     |                      |
|    |                     |негізінен катиондар    |     |                      |
|    |                     |сіңіру қабілетін       |     |                      |
|    |                     |физика-химиялық        |     |                      |
|    |                     |алмастыра сіңіру деп   |     |                      |
|    |                     |аталады.               |     |                      |
|9,10|Интенсивті егіншілік |Мелиорация ауыл        |1    |Жүргенов Ж.С          |
|    |жеріндегі мелиорация |шаруашылығына арналған |     |«Өсімдік шаруашылығы  |
|    |туралы ұғым,         |алқаптардағы топырақтың|     |өнімдерін сақтау және |
|    |жіктелуі.            |ылғалдылығын,          |     |өңдеу технологиясы»   |
|    |                     |қышқылдылығын,         |     |Алматы.               |
|    |                     |танаптағы жылу мөлшерін|     |Агроуниверситет 2009ж |
|    |                     |өзгерту арқылы жер     |     |                      |
|    |                     |сапасын көтеруге       |     |                      |
|    |                     |арналған әр түрлі      |     |                      |
|    |                     |шаралар жүйесі.        |     |                      |
|    |                     |Мелиорация шараларына  |     |                      |
|    |                     |ылғал жетіспейтін      |     |                      |
|    |                     |жерлерді суару, ылғалы |     |                      |
|    |                     |өте көп саздау жерлерді|     |                      |
|    |                     |құрғату, химиалық      |     |                      |
|    |                     |мелиорацялау шабындық  |     |                      |
|    |                     |жерлермен жайлымдардың |     |                      |
|    |                     |өнімін көбейтуге       |     |                      |
|    |                     |арналған тәсілдер,     |     |                      |
|    |                     |алқапты қорғайтын      |     |                      |
|    |                     |ағаштар отырғызу       |     |                      |
|    |                     |топырақты эрозиядан    |     |                      |
|    |                     |қорғау сияқты жұмыстар |     |                      |
|    |                     |жатады.                |     |                      |
|11,1|Тамыр жемісті        |Қант қызылшасы бағалы  |1    |Қ. К. Әрінов, Қ.М     |
|2   |дақылдар және        |техникалық дақыл. Ол   |     |Мұсынов, А,Қ Апушев,  |
|    |картоп,оларды        |қалық шаруашылығында   |     |Н.А.Шестекова, Н.А.   |
|    |өсірудің интенсивті  |ерекше орын алады.     |     |Серекпаев,            |
|    |технологиясы         |Тамақ өнер кәсібінде   |     |С.С.Арыстанғұлов      |
|    |                     |қант алу үшін          |     |«Өсімдік шаруашылығы» |
|    |                     |пайдаланылады .        |     |Алматы, 2011ж         |
|    |                     |республикамызда қант   |     |                      |
|    |                     |қызылшасының екі сорты |     |                      |
|    |                     |яғни «ялтушковская     |     |                      |
|    |                     |односемянная» жане     |     |                      |
|    |                     |«ялтушковская          |     |                      |
|    |                     |односемянная -30»      |     |                      |
|    |                     |аудандастырылып себілді|     |                      |
|13,1|Майлы дақылдар және  |Майлы   өсімдіктерге   |1    |Қ. Жаңабаев,          |
|4   |оларды өсірудің      |күнбағыс, қыша, рапс,  |     |Т. Садуақасов, И.     |
|    |интенсивті           |май кене, май бұршақ   |     |Сеиітов «өсімдік      |
|    |технологиясы         |және басқа дақылдар    |     |шаруашылығы өнімдерін |
|    |                     |жатады.Бұл дақылдар    |     |өндіру технологиясы   |
|    |                     |дәнінің құрамында      |     |                      |
|    |                     |24-27 % май болады.    |     |                      |
|    |                     |өсімдік майы жоғары    |     |                      |
|    |                     |кенеулі, сіңімді тағам.|     |                      |
|    |                     |Сондықтан олар маргарин|     |                      |
|    |                     |консерві, кондитер, нан|     |                      |
|    |                     |пісіру өнеркәсібінде   |     |                      |
|    |                     |кеңінен қолданылады    |     |                      |
|15  |Талшықты дақылдар    |Мақта бағалы талшықты  |1    |Қ. К. Әрінов, Қ.М     |
|    |және оларды өсірудің |дақыл. Мақтаны         |     |Мұсынов, А,Қ Апушев,  |
|    |интенсивті           |интенсивтік            |     |Н.А.Шестекова, Н.А.   |
|    |технологиясы         |технологиямен өсіргенде|     |Серекпаев,            |
|    |                     |осы көрсеткіштерге     |     |С.С.Арыстанғұлов      |
|    |                     |сүйене отырып берілетін|     |«Өсімдік шаруашылығы» |
|    |                     |минералдық             |     |Алматы, 2011ж         |
|    |                     |тыңайтқыштардың мөлшері|     |                      |
|    |                     |мен мезгілін белгілеу  |     |                      |
|    |                     |керек. Берілетін барлық|     |                      |
|    |                     |азот тыңайтқыштарының  |     |                      |
|    |                     |25%  ал егін себер     |     |                      |
|    |                     |алдында қалған 75%     |     |                      |
|    |                     |тұқым себу кезінде және|     |                      |
|    |                     |үстеме қоректендіру    |     |                      |
|    |                     |арқылы берген дұрыс.   |     |                      |
|   |Барлығы:             |                       |15   |                      |



                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1. Күнбағыстың интенсивті өсіру технологиясы
5.2. Астық дақылдарының өсуімен дамуы
5.3. Күздік дәнді дақылдардың өнімділігі.
5.4. Тыңайту және топырақ өңдеу технологиясы
5.5.  Тамыр  жемісті  дақылдар  және   картоп,оларды   өсірудің   интенсивті
технологиясы
5.6. Топырақтың агрофизикалық және физика химиялық қасиеттері.
5.7. Интенсивті өсімдік шаруашылығының топырақ өңдеу технологиясы
5.8. Жаздық дәнді дақылдар
5.9. Картопты өсірудің интенсивті технологиясы
5.10. Мелиорацяның жердің өнімділігін көтерудегі маңызы
5.11. Май бұршақ ас бұршақ өсірудің интенсивті технологиясы


                      6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының       |Тәжірибелік      |Көрнекті  |Өз бетімен  |Бақыла|
|   |тақырыбтары           |(семинарлық)     |құралдар, |оқып білу   |у     |
|   |                      |сабағының        |ТЖО,      |сұрақтары   |формас|
|   |                      |тақырыптары      |плакаттар,|            |ы     |
|   |                      |                 |зертханалы|            |      |
|   |                      |                 |қ стенд   |            |      |
|1  |2                     |3                |5         |6           |7     |
|1,2|Кіріспе. Данді және   |1. Астық         |Плакаттар,|Күнбағыстың |Конспе|
|   |жармалық дақылдар     |дақылдарының өсуі|видеофильм|интенсивті  |кт    |
|   |оларды өсірудің       |мен дамуы        |дер       |өсіру       |ауызша|
|   |интенсивті            |2.Күздік дәнді   |          |технологиясы|сұрау |
|   |технологиясы          |дақылдар         |          |            |      |
|3,4|Ауыл шаруашылық       |3. Өсімдіктің    |Плакаттар,|Астық       |Конспе|
|   |дақылдарының сорттары,|минералдық       |видеофильм|дақылдарының|кт    |
|   |тұқымдары және оларды |қоректенуі       |дер       |өсуімен     |ауызша|
|   |себу,күту, жинау      |4. ауадағы көмір |          |дамуы       |сұрау |
|   |                      |қышқылы мен      |          |            |      |
|   |                      |оттегіне         |          |            |      |
|   |                      |қойылатын        |          |            |      |
|   |                      |талаптар         |          |            |      |
|5,6|Арамшөптер және       |5.Арамшөптердің  |Плакаттар,|Күздік дәнді|Конспе|
|   |интенсивтік           |жалпы биологиялық|видеофильм|дақылдардың |кт    |
|   |егіншілікте олармен   |ерекшеліктері    |дер       |өнімділігі. |ауызша|
|   |күресу шаралары       |6. Арамшөптерді  |          |            |сұрау |
|   |                      |жіктеу           |          |            |      |
|7,8|Топырақтың            |7,8 Топырақтың   |Плакаттар,|Тыңайту және|Конспе|
|   |физика-механикалық    |сіңіру қабілеті  |видеофильм|топырақ     |кт    |
|   |және технологиялық    |                 |дер       |өңдеу       |ауызша|
|   |қасиеттері            |                 |          |технологиясы|сұрау |
|9,1|Интенсивті егіншілік  |9,10 Топырақтың  |Плакаттар,|Интенсивті  |Конспе|
|0  |жеріндегі мелиорация  |химиалық         |видеофильм|өсімдік     |кт    |
|   |                      |мелиорациялау    |дер       |шаруашылығын|ауызша|
|   |                      |                 |          |ың топырақ  |сұрау |
|   |                      |                 |          |өңдеу       |      |
|   |                      |                 |          |технологиясы|      |
|11,|Тамыр жемісті дақылдар|11,12 Дақылдардың|Плакаттар,|Жаздық дәнді|Конспе|
|12 |және картоп,оларды    |өсуі мен даму    |видеофильм|дақылдар    |кт    |
|   |өсірудің интенсивті   |ерекшеліктері    |дер       |            |ауызша|
|   |технологиясы          |                 |          |            |сұрау |
|13,|Майлы дақылдар және   |13,14 Майлы      |Плакаттар,|Картопты    |Конспе|
|14 |оларды өсірудің       |дақылдардың жалпы|видеофильм|өсірудің    |кт    |
|   |интенсивті            |сипаттамасы      |дер       |интенсивті  |ауызша|
|   |технологиясы          |                 |          |технологиясы|сұрау |
|15 |Талшықты дақылдар және|15,16 Мақтаның   |Плакаттар,|Мелиорацяның|Конспе|
|   |оларды өсірудің       |түрлерімен       |видеофильм|жердің      |кт    |
|   |интенсивті            |сорттары. Мақта  |дер       |өнімділігін |ауызша|
|   |технологиясы          |талшығының       |          |көтерудегі  |сұрау |
|   |                      |технологиялық    |          |маңызы      |      |
|   |                      |сапасы.          |          |            |      |
















           7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                    Кесте  4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету|
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы        |
|1  |Омарқожаұлы Н. Малды тимді     |25    |5             |100           |
|   |азықтандырудың ғылыми          |      |              |              |
|   |негіздері. А., 2001            |      |              |              |
|2  |Омарқожаев Н.Мал               |25    |5             |100           |
|   |азыктандыру.-А.,1998           |      |              |              |
|3  |Мал азықтандыру ч.1-/2         |50    |5             |100           |
|   |А.Е.Егеубаева,-А.,1993         |      |              |              |
|4  |Абанова, М.Н. Мал азықтандыру  |50    |5             |100           |
|   |практикумы.- Алматы, 2007      |      |              |              |

                                8. ӘДЕБИЕТТЕР

8.1. Негізгі әдебиеттер

   2.    Қ.  Жаңабаев   Т.  Садуақасов,  И.  Сеиітов  «өсімдік   шаруашылығы
      өнімдерін өндіру технологиясы» Қайнар 1994ж
   3.   Жүргенов  Ж.С  «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  сақтау  және  өңдеу
      технологиясы» Алматы. Агроуниверситет 2009ж
   4. Жаңабаев. Қ.Ш    «Егіншілікте  өнім  сапасын  артыру»  Алматы,  Қайнар
      1990ж.
 8.1.5. Қ. К. Әрінов, Қ.М Мұсынов, А,Қ Апушев,
 Н.А.Шестекова, Н.А. Серекпаев, С.С.Арыстанғұлов
 «Өсімдік    шаруашылығы» Алматы, 2011ж

Пәндер