Файл қосу
Құс сүйегінің химиялық құрамы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ПОӘК | |
| | | |
| | |ПОӘК |
| | |042-18-7.1.18/02-2013 |
|ПОӘК | | |
|«Құс өңдеу өндірістеріндегі |№1 басылым | |
|қалдықсыз технологиялар» |«___»_______2013 ж | |
|пәнінің магистранттарға | | |
|арналған жұмыс оқу | | |
|бағдарламасы | | |
«Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар»
ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
6М072700– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» мамандығына
МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ
БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2013
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік
университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының
т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнүр Несіптайқызы_________28 тамыз 2013 ж.
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының
мәжілісінде
№1 хаттама 28 тамыз 2013ж.
Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова
2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро
мәжілісінде
№1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж.
Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова
3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және
басып шығаруға ұсынылды
№1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж.
ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
Мазмұны
|1 |Жалпы ережелер |4 | |
|2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|5 | |
|3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар |7 | |
|4 |Курс форматы |7 | |
|5 |Курс саясаты |7 | |
|6 |Баға қою саясаты |7 | |
|7 |Әдебиеттер | 8 | |
1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
• Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрымхан Г.Н.
• «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы;
• Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 213;
• Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 208;
• Пән атауы - «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар»;
• Кредит саны- 3;
1. Пәннің қысқаша мазмұны:
«Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу-
әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы»
мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс
мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс
саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі
болып табылады.
1.2 Пәнді оқыту мақсаты:
Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді
меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс
істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу.
1.3 Пәннің негізгі міндеттері:
Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының
дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық,
биохимиялық, молекулалық - генетикалық, биологиялық әдістерімен және
ақпараттық технологиялармен таныстыру.
1.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек:
Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен
қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын
үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар,
тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу
арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет:
- Астық астық сақтау мәселелерді білуі;
- Өңдеу өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық
ерекшелігін білуі;
- Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
- Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану
дағдысын білуі;
1.5 Курстың пререквизиттері:
1.5.1 Тамақ өнімдерін физико-химиялық және биохимиялық зерттеу;
1.5.2 Құс етінің арзан бөліктерінен жаңа жартылай дайын өнімдер
технологиясын жетілдіру;
1.5.3 Технологиялық процесстерді модельдеу.
1.6 Курстың постреквизиттері:
1.6.1 Азық-түлік өндірісі салаларының прогрессивті техникасы және
технология;
2. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ
кесте - 1
|Тақырып аты және мазмұны |Сағаттар саны |
|Дәріс тақырыптары | |
|1 |2 |
|Модуль – 1. Қазақстандағы құс ұшасын өңдеудің қазіргі кездегі жағдайы |
|Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптерінің қазіргі |3 |
|кездегі жағдайы | |
|1 Өнеркәсіптік өндірістерге арналған құс түрлері. | |
|2 Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптері. | |
|3 Қазақстан республикасының құс ұшасын импорттауы мен | |
|экспорты. | |
|Құс еті. Құс етінің химиялық құрамы |3 |
|1 Құс еті | |
|2 Құс етінің құрамындағы дәрумендердің мөлшері мен | |
|құрылым | |
|3 Минералды заттар құрамы | |
|Құс етінің морфологиялық құрамы |3 |
|1 Бұлшықет талшықтар құрылымдарының тәсімі | |
|2 Құс терісіне жалпы сипаттама | |
|3 Құс сүйегінің химиялық құрамы | |
|Құс етінің химиялық құрамы мен қасиеті |3 |
|1 Құс етінің химиялық құрамы | |
|2 Құс етінің тағамдық құндылығы | |
|Модуль – 2. Құс етінің фихика – химиялық және биохимиялық көрсеткіштері |
|Құс етінің органолептикалық және физика-химиялық | |
|қасиеттері |3 |
|1 Құс етінің органолептикалық қасиеті | |
|2 Құс етінің физика-химиялық қасиеті | |
|Құс етінің жетілуі |2 |
|1 Құс етінің жетілу кезеңдері | |
|2 Құс етін жақсарту жолдары | |
|Әртүрлі факторлар әсерінен құс етінің өзгеруі |2 |
|1 Факторлардың әсерінен құс еттерінің өзгеріске ұшырауы | |
|мен себептері | |
|Жылумен өңдеу кезінде негізгі тамақтық заттардың өзгеруі| |
|1 Қасиеті мен құрылысының өзгеруі |3 |
|2 Етті пісіру кезінде ұйып қалу өзгерістері | |
|Модуль – 3. Етті пісіру кезіндегі құрамының өзгеруі |
|Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы |4 |
|тағамдық құндылығы мен құрамының өзгеруі | |
|1 Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы | |
|тағамдық құндылығының өзгеріске ұшырауы. | |
|2 Буда пісіру. | |
|Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі және ет |2 |
|өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру | |
|1 Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі | |
|2 Ет өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру | |
|Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды |2 |
|пайдалану | |
|1 Ақуызды қоспаларға жалпы сипаттама | |
|2 Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды | |
|пайдалану туралы ғылымдардың жұмысын талқылау | |
|Барлығы |30 |
|Зертханалық жұмыстар тақырыбы | |
|1 Жалпы химиялық құрамын анықтау |2 |
|2 Органолептикалық көрсеткіштерін анықтау |2 |
|3 Аминқышқылды және май – қышқылды құрамды анықтау |2 |
|4 Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау |3 |
|5 Құрылым – механикалық қасиеттері |2 |
|6 Өңдеудің математикалық тәсілі |2 |
|7 «In vitro» ас қорыту ферментінде ақуыздың қорытылуын |2 |
|анықтау | |
|Барлығы |15 |
3 ПӘНДІ ОҚУҒА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛЕК ҰСЫНЫСТАР
«Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу-
әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы»
мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Құс өңдеу
өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу-әдістемелік кешені
осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі
құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы бойынша
мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім
және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31тамыз.
4. КУРС ФОРМАТЫ
Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы
тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс.
Магистранттар өз алдына МӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға
міндетті.
5 КУРС САЯСАТЫ
«Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу-
әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы»
мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс
мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс
саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі
болып табылады.
6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
«Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнін оқытуда екі
рет аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер
қарастырылады:
• Бір лекцияға қатысу – 1 балл
• Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл
• Бір есепті шығару – 3 балл
• Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа
• Ауызша жауап беру «5» – 3 балл
«4» – 2 балл
«3» – 1 балл
«2»– минус 2 балл
• Бір МӨЖ орындау – 3 балл
• Магистранттың сабақтағы белсенділігі – 4 балл
Осы критерилерге қарап магистранттың аттестациясы қойылады.
Мысалы, магистрант Омаровтың аттестациясын есептейік.
| |лек-ция |тәжір. |есеп шыға-ру |
|А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы |
|А– |3,67 |90 – 94 | |
|В+ |3,33 |85 – 89 | |
| | | |Жақсы |
|В |3,0 |80 – 84 | |
|В– |2,67 |75 – 79 | |
|С+ |2,33 |70 – 74 | |
| | | | |
| | | |Қанағаттанарлық |
|С |2,0 |65 – 69 | |
|С– |1,67 |60 – 64 | |
|D+ |1.33 |55 – 59 | |
|D |1,0 |50 – 54 | |
|F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз |
|I |NA |- |Аяқталмаған |
|P |- |өтті |Пәнді өтті |
7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі әдебиеттер:
7.1.1 Құлажанов Қ., Күзембаев Қ. Тамақ өнеркәсібі мамандарына арналған
орысша-қазақша сөздік. – Алматы: АТУ баспасы. 2004. – 304 б.
7.1.2 Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаевтың халыққа
Жолдауы «Дағдарыстан – дамуға» // Ақиқат – Алматы: 2009. – № 4. – Б. 3-10.
7.1.3 Назарбаев Н.А. Жаңа әлемдегі жаңа қазақстан // Қазақстан
Республикасының президентінің жолдауы: опубл. 28.02.2007.
7.1.4 Смолякова В., Российский рынок мяса птицы: проблемы, тенденции,
перспективы // Мясной ряд. – 2002. – № 2. – С. 26-29.
7.1.5 Алан Гразби. Прогноз производства мяса птицы. Poultry
international. – 2000. – №06. – 53 с.
7.1.6 Назаренко Ю. Нам эти задачи по силам // Газета Рудный Алтай:
опубл. 20.11.2009. – № 184-185 (18803).
7.1.7 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н., Максимова Е. А. Современное
состояние птицеперерабатывающей промышленности в Казахстане // Вестник
Евразийского инновационного университета. – Павлодар, 2010.– №1.– Б. 90-
93.
7.1.8 Ахметжанов Д.К., Продуктивные качества уток при естественном
освещении. // Животноводство, кормопроизводство и ветеринарии. – Алматы:
ТОО «Бастау», 2007. - №1. – С. 20-24.
7.1.9 Ахметжанов Д.Қ., Молдажанов Қ.А., Тәжиев Қ.П., Әбдіраимов М.Т.,
Әлпейісов Ш.Ә. Ысылдақ үйректерді өсіріп-өндіру әдістері // Ғылыми
ұсыныстар. – Алматы: «Бастау», 1998. – 36 б.
7.1.10 Слесаренко Н.А., Василевич Ф.И., Жаров А.В. и др. Ветеринария.
– М.: Издательский центр «Академия», 2005. – 400 с.
7.2 Қосымша әдебиеттер:
7.2.1 Смирнов В. Куры. Утки. Гуси. – М.: Рипол Классик, 2001. – 381 с.
7.2.2 Ахметжанов Д.К., Жазылбеков Н.А., Ашанин А.И., Федосова Л.Н.,
Егеубаева Г.С. Методические рекомендации по составлению сбалансированных
рационов кормления сельскохозяйственной птицы. – Алматы: «Нур-Принт», 2007.
– 40 с.
7.2.3 Туменова Ғ.Т., Нұрымхан Г.Н. ІІ категориялы бройлер балапанының
морфологиялық құрамы // Экономиканың жаһандануы жағдайында азық-түлік
өнімдерін өндірудің өзекті мәселелері: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф.
материалдары – Семей: Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті. –
2009. – Б. 81-82.
7.2.4 Антипова Л.В. Пути рационального использования продуктов разделки
птицы для расширения ассортимента мясных продуктов, биологически активных
препаратов и кормопродуктов // Междунар. науч.-практ. конф. – М.: ГУ
ВНИИПП, 2006. – 280 с.
7.2.5 Бессарабов Б.Ф., Бондарев Э.И., Столяр Т.А. Птицеводство и
технология производства яиц и мяса птиц. – М.: Издательство «Лань», 2005 -
352 с.
7.2.6 Антипова Л.В., Жеребцов Н. А. Биохимия мяса и мясных продуктов:
Учебное пособие. – Воронеж: Из-во ВГУ, 1991. – 184 с.
7.2.7 Нұрымхан Г.Н., Туменова Ғ.Т. ІІ категориялы бройлер балапанының
химиялық құрамы және құндылығы төмен бөліктерін тиімді пайдалану жолдары //
Азық-түлік тағамдары және халықтық тұтыну тауарлары қауіпсіздігі мен
сапасы: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Алматы: Алматы
технологиялық университеті. – 2009. – Б. 201-204.
7.2.8 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н. Особенности состава мяса птицы //
Аналитический обзор. – Усть-Каменогорск, 2009 – 42 с.
7.2.9 Рогов И.А., Забашта А.Г., Казюлин Г.П. Общая технология мяса и
мясопродуктов. – М.: Колос, 2000. – 368 с.
7.2.10 Нұрымхан Г.Н. Бройлер-балапаны етінің химиялық құрамы мен
тағамдық құндылығы // Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің
хабаршысы. – Семей, 2010. – №1. – Б. 34-38.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz