Файл қосу
Құс сүйегінің химиялық құрамы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18-7.1.18/02-2013 | |ПОӘК | | | |«Құс өңдеу өндірістеріндегі |№1 басылым | | |қалдықсыз технологиялар» |«___»_______2013 ж | | |пәнінің магистранттарға | | | |арналған жұмыс оқу | | | |бағдарламасы | | | «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072700– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» мамандығына МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнүр Несіптайқызы_________28 тамыз 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 28 тамыз 2013ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж. ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу|5 | | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар |7 | | |4 |Курс форматы |7 | | |5 |Курс саясаты |7 | | |6 |Баға қою саясаты |7 | | |7 |Әдебиеттер | 8 | | 1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР • Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрымхан Г.Н. • «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы; • Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 213; • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 208; • Пән атауы - «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар»; • Кредит саны- 3; 1. Пәннің қысқаша мазмұны: «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 1.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. 1.3 Пәннің негізгі міндеттері: Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық, биохимиялық, молекулалық - генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 1.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет: - Астық астық сақтау мәселелерді білуі; - Өңдеу өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық ерекшелігін білуі; - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі; - Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдысын білуі; 1.5 Курстың пререквизиттері: 1.5.1 Тамақ өнімдерін физико-химиялық және биохимиялық зерттеу; 1.5.2 Құс етінің арзан бөліктерінен жаңа жартылай дайын өнімдер технологиясын жетілдіру; 1.5.3 Технологиялық процесстерді модельдеу. 1.6 Курстың постреквизиттері: 1.6.1 Азық-түлік өндірісі салаларының прогрессивті техникасы және технология; 2. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ кесте - 1 |Тақырып аты және мазмұны |Сағаттар саны | |Дәріс тақырыптары | | |1 |2 | |Модуль – 1. Қазақстандағы құс ұшасын өңдеудің қазіргі кездегі жағдайы | |Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптерінің қазіргі |3 | |кездегі жағдайы | | |1 Өнеркәсіптік өндірістерге арналған құс түрлері. | | |2 Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптері. | | |3 Қазақстан республикасының құс ұшасын импорттауы мен | | |экспорты. | | |Құс еті. Құс етінің химиялық құрамы |3 | |1 Құс еті | | |2 Құс етінің құрамындағы дәрумендердің мөлшері мен | | |құрылым | | |3 Минералды заттар құрамы | | |Құс етінің морфологиялық құрамы |3 | |1 Бұлшықет талшықтар құрылымдарының тәсімі | | |2 Құс терісіне жалпы сипаттама | | |3 Құс сүйегінің химиялық құрамы | | |Құс етінің химиялық құрамы мен қасиеті |3 | |1 Құс етінің химиялық құрамы | | |2 Құс етінің тағамдық құндылығы | | |Модуль – 2. Құс етінің фихика – химиялық және биохимиялық көрсеткіштері | |Құс етінің органолептикалық және физика-химиялық | | |қасиеттері |3 | |1 Құс етінің органолептикалық қасиеті | | |2 Құс етінің физика-химиялық қасиеті | | |Құс етінің жетілуі |2 | |1 Құс етінің жетілу кезеңдері | | |2 Құс етін жақсарту жолдары | | |Әртүрлі факторлар әсерінен құс етінің өзгеруі |2 | |1 Факторлардың әсерінен құс еттерінің өзгеріске ұшырауы | | |мен себептері | | |Жылумен өңдеу кезінде негізгі тамақтық заттардың өзгеруі| | |1 Қасиеті мен құрылысының өзгеруі |3 | |2 Етті пісіру кезінде ұйып қалу өзгерістері | | |Модуль – 3. Етті пісіру кезіндегі құрамының өзгеруі | |Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы |4 | |тағамдық құндылығы мен құрамының өзгеруі | | |1 Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы | | |тағамдық құндылығының өзгеріске ұшырауы. | | |2 Буда пісіру. | | |Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі және ет |2 | |өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру | | |1 Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі | | |2 Ет өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру | | |Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды |2 | |пайдалану | | |1 Ақуызды қоспаларға жалпы сипаттама | | |2 Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды | | |пайдалану туралы ғылымдардың жұмысын талқылау | | |Барлығы |30 | |Зертханалық жұмыстар тақырыбы | | |1 Жалпы химиялық құрамын анықтау |2 | |2 Органолептикалық көрсеткіштерін анықтау |2 | |3 Аминқышқылды және май – қышқылды құрамды анықтау |2 | |4 Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау |3 | |5 Құрылым – механикалық қасиеттері |2 | |6 Өңдеудің математикалық тәсілі |2 | |7 «In vitro» ас қорыту ферментінде ақуыздың қорытылуын |2 | |анықтау | | |Барлығы |15 | 3 ПӘНДІ ОҚУҒА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛЕК ҰСЫНЫСТАР «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31тамыз. 4. КУРС ФОРМАТЫ Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс. Магистранттар өз алдына МӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға міндетті. 5 КУРС САЯСАТЫ «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ «Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар» пәнін оқытуда екі рет аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер қарастырылады: • Бір лекцияға қатысу – 1 балл • Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл • Бір есепті шығару – 3 балл • Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа • Ауызша жауап беру «5» – 3 балл «4» – 2 балл «3» – 1 балл «2»– минус 2 балл • Бір МӨЖ орындау – 3 балл • Магистранттың сабақтағы белсенділігі – 4 балл Осы критерилерге қарап магистранттың аттестациясы қойылады. Мысалы, магистрант Омаровтың аттестациясын есептейік. | |лек-ция |тәжір. |есеп шыға-ру | |А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы | |А– |3,67 |90 – 94 | | |В+ |3,33 |85 – 89 | | | | | |Жақсы | |В |3,0 |80 – 84 | | |В– |2,67 |75 – 79 | | |С+ |2,33 |70 – 74 | | | | | | | | | | |Қанағаттанарлық | |С |2,0 |65 – 69 | | |С– |1,67 |60 – 64 | | |D+ |1.33 |55 – 59 | | |D |1,0 |50 – 54 | | |F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз | |I |NA |- |Аяқталмаған | |P |- |өтті |Пәнді өтті | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 Құлажанов Қ., Күзембаев Қ. Тамақ өнеркәсібі мамандарына арналған орысша-қазақша сөздік. – Алматы: АТУ баспасы. 2004. – 304 б. 7.1.2 Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаевтың халыққа Жолдауы «Дағдарыстан – дамуға» // Ақиқат – Алматы: 2009. – № 4. – Б. 3-10. 7.1.3 Назарбаев Н.А. Жаңа әлемдегі жаңа қазақстан // Қазақстан Республикасының президентінің жолдауы: опубл. 28.02.2007. 7.1.4 Смолякова В., Российский рынок мяса птицы: проблемы, тенденции, перспективы // Мясной ряд. – 2002. – № 2. – С. 26-29. 7.1.5 Алан Гразби. Прогноз производства мяса птицы. Poultry international. – 2000. – №06. – 53 с. 7.1.6 Назаренко Ю. Нам эти задачи по силам // Газета Рудный Алтай: опубл. 20.11.2009. – № 184-185 (18803). 7.1.7 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н., Максимова Е. А. Современное состояние птицеперерабатывающей промышленности в Казахстане // Вестник Евразийского инновационного университета. – Павлодар, 2010.– №1.– Б. 90- 93. 7.1.8 Ахметжанов Д.К., Продуктивные качества уток при естественном освещении. // Животноводство, кормопроизводство и ветеринарии. – Алматы: ТОО «Бастау», 2007. - №1. – С. 20-24. 7.1.9 Ахметжанов Д.Қ., Молдажанов Қ.А., Тәжиев Қ.П., Әбдіраимов М.Т., Әлпейісов Ш.Ә. Ысылдақ үйректерді өсіріп-өндіру әдістері // Ғылыми ұсыныстар. – Алматы: «Бастау», 1998. – 36 б. 7.1.10 Слесаренко Н.А., Василевич Ф.И., Жаров А.В. и др. Ветеринария. – М.: Издательский центр «Академия», 2005. – 400 с. 7.2 Қосымша әдебиеттер: 7.2.1 Смирнов В. Куры. Утки. Гуси. – М.: Рипол Классик, 2001. – 381 с. 7.2.2 Ахметжанов Д.К., Жазылбеков Н.А., Ашанин А.И., Федосова Л.Н., Егеубаева Г.С. Методические рекомендации по составлению сбалансированных рационов кормления сельскохозяйственной птицы. – Алматы: «Нур-Принт», 2007. – 40 с. 7.2.3 Туменова Ғ.Т., Нұрымхан Г.Н. ІІ категориялы бройлер балапанының морфологиялық құрамы // Экономиканың жаһандануы жағдайында азық-түлік өнімдерін өндірудің өзекті мәселелері: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Семей: Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті. – 2009. – Б. 81-82. 7.2.4 Антипова Л.В. Пути рационального использования продуктов разделки птицы для расширения ассортимента мясных продуктов, биологически активных препаратов и кормопродуктов // Междунар. науч.-практ. конф. – М.: ГУ ВНИИПП, 2006. – 280 с. 7.2.5 Бессарабов Б.Ф., Бондарев Э.И., Столяр Т.А. Птицеводство и технология производства яиц и мяса птиц. – М.: Издательство «Лань», 2005 - 352 с. 7.2.6 Антипова Л.В., Жеребцов Н. А. Биохимия мяса и мясных продуктов: Учебное пособие. – Воронеж: Из-во ВГУ, 1991. – 184 с. 7.2.7 Нұрымхан Г.Н., Туменова Ғ.Т. ІІ категориялы бройлер балапанының химиялық құрамы және құндылығы төмен бөліктерін тиімді пайдалану жолдары // Азық-түлік тағамдары және халықтық тұтыну тауарлары қауіпсіздігі мен сапасы: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Алматы: Алматы технологиялық университеті. – 2009. – Б. 201-204. 7.2.8 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н. Особенности состава мяса птицы // Аналитический обзор. – Усть-Каменогорск, 2009 – 42 с. 7.2.9 Рогов И.А., Забашта А.Г., Казюлин Г.П. Общая технология мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2000. – 368 с. 7.2.10 Нұрымхан Г.Н. Бройлер-балапаны етінің химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы // Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы. – Семей, 2010. – №1. – Б. 34-38.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz