Файл қосу
Зерттеуді орындаушылар
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қ. ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.19/01-2014 | |ПОӘК | | | |Оқытушыға арналған «Тамақ |№ 1 басылым | | |өнімдері өндірісінің |11.09.2014 | | |технологиялық үрдістерін | | | |модельдеу» пәнінің бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық үрдістерін модельдеу» 6М072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғысөз Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының доцент м.а. Касымов Самат Кайратович ___________ 27 тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.К. Асенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 5 қыркүйек 2014ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж. ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің (модульдің) мазмұны |5 | |5 |МӨЖ тақырыптарының тізімі |6 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы |7 | |7 |Әдебиеттер |7 | | | | | 1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық үрдістерін модельдеу» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық үрдістерін модельдеу» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдерін зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС №1080 23.08.2012 ж. бұйрығымен бекітілген. 3. жалпы ережелер 3.1.Пәннің қысқаша мазмұны Зерттеулер және бақылау міндеттері және түрлері; зерттеулерді дайындау және өткізу; зерттеулерді сертификаттау; зерттеу сапасының жүйесі. Механикалық ықпалға зерттеулер өткізу; сенімділіккке зерттеу: зерттеулерді жоспарлау, өткізу, өндеу, нәтижелерді талдау; зерттеулерді техникалық қамтамасыз ету; зерттеу зертханаларға қойылатын талаптар. Бақылау түрлерінің классификациясы. Зерттеулер классификациясы. Бұйымдарға және материалдарға тигізетін сыртқы ықпалдар түрлері. Зерттеу түрлері. Зерттеу технологиялық процес ретінде. Зерттеулерді анықтау. Зерттеу нысанасы. Зерттеу деңгейі, зерттеу құралдары. Зерттеуді орындаушылар. Зерттеулердің нормативтік-әдістемелік негізі. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты: Тамақ өнімдері саласында теоретикалық білімді және тәжірибелік дағды алуды қамтамасыз ету. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау саласында іскерлікті қалыптастыру. Курстың негізгі мақсаты: Зерттеулерді дайындау және өткізу. Негізгі зерттеу сатылары: зерттеулерді жоспарлау, зерттеу бағдарламалары, зерттеу жабдықтарын аттестаттау, зерттеу әдістемелерін жасау және оларды аттестаттау, зерттеуге үлгілерді алу, зерттеу, зерттеу мәліметтерін өндеу, зерттеу нәтижелері бойынша шешімдер қабылдау. 3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек: - тамақ өнімдерінің сапасын бақылауға қойылатын негізгі талаптар; - тамақ өнімдері қауіпсіздігін бақылауды органолептикалық және зертханалық әдістерімен өткізу; - өнім сапасын сараптау әдістері ; - тәуекелді бағалау және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы қажет біліктілік; 3.5. Курс пререквизиттері: жоқ 3.6. Курс постреквизиттері: 3.6.1 Тамақ өнімдерін физ.химиялық, биохимиялық зерттеулер 3.6.2 Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы 3.6.3Ауылшаруашылығы шикізаттар, азық-түлік өнімдері өндірісінің физико- химиялық негіздері 3.7. Жұмыс оқу жоспарынан үзінді. 1-кесте |Курс |Семестр |Кредит |ДС (сағ.) |ТС |МӨЖ |Барлығы |Бақылау формасы| | | | | |(сағ.)|(сағ) |(сағ) | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 | |1 |2 |3 |30 |15 |45 |90 |Емтихан | 4 Оқу пәнінің (модульдің) мазмұны 2-кесте |Тақырыптың атауы мен мазмұны |Сағат | | |саны | |Дәріс сағаттары | |Модуль 1 – Жалпы мәліметтер | |Математикалық моделдеу заманауи зерттеу әдісі |1 | |Моделдеу әдістерінің классификациясы. Математикалық моделдеу |1 | |принциптері | | |Моделдеуі ақпараттық қамтамасыз ету |2 | |Моделдеуді техникалық қамтамасыз ету |2 | |Нысандарын моделін құрудағы жүйелік және классикалық шешімдер |2 | |Модуль 2 – Моделдеу және бағдарламалау | | |Математикалық жазылымды құру үшін сараптамаларды жоспарлау |2 | |Технологиялық үрдістердің математикалық моделдерінің классификациясы |2 | |Тамақ өндірісі басқару нысандарын математикалық моделдеу және |2 | |оптимизациялау. Оптимиздеудің классикалық әдістері | | |Сызықты бағдарламалау әдісі. Динамикалық бағдарламалау және максимум |2 | |принципі | | |Сызықты емес бағдарламалау әдісі |2 | |Модуль 3 – Үрдістерді моделдеу | |Механикалық үрдістер моделдеу нысаны ретінде. Дозалау және араластыру |2 | |үрдістерін математикалық моделдеу | | |Араластыру үрдістерін моделдеу. Ұсақтау және сепарирлеу үрдістерін |2 | |моделдеу | | |Тамақ өнімдерін қыздыру және салқындату үрдістерін моделдеу |2 | |Тамақ өндірісінің масса аламасу үрдістерін моделдеу. Масса алмасу |2 | |үрдістер моделін құру ерекшеліктері | | |Кептіруді оптимиздеу математикалық моделі. Ректификация үрдістерін |2 | |моделдеу. Тамақ өндірісінің химиялық және биохимиялық үрдістерін | | |моделдеу | | |ЖИЫНЫ |30 | 5. МӨЖ хабарламалары, рефераттарының тақырыптары 5.1 Қысқышты престтеу туралы кинетикалық түсінік. 5.2 Қысқышты престтердің классификациясы. 5.3 Кесу үрдісін интенсификациялау жолдары. 5.4 Үрдістерді өткізу шараларын оптимиздеу. 5.5 Сұйық ортаның өту тәртібі. 5.6 Ұқсастық критериі. 5.7 Бөлу факторы туралы түсінік. 5.8 Көпшілік күш әрекеті өрісінде жабдықтардың классификациясы. 5.9 Сепарирлеу үрдістерін есептеу. 5.10 Араластыру үрдістерін есептеу. 5.11 Кавитация құбылысы. 5.12 Біртекті емес жүйелердің классификациясы. 5.13 Гравитациялық тұндыру жабдықтарының түрлері. 5.14 Тарелкалы сепаратордың негізгі есептері. 5.15 Ультрафильтрация. Мембранды технологияда осмосты қолдану. 6 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы: 2-кесте |Оқулықтар, оқу-әдістемелік | |Магистранттар саны| | |құралдар атауы | | |Қамтамасыз ету| | |Саны | |пайызы | | | | | | |1. Крусь Г.Н., Шалыгина |4 |4 |100 | |А.М., Волокитина З.В. | | | | |Методы исследования молока | | | | |и молочных продуктов/ Под | | | | |общ.редакцией | | | | |А.М.Шалыгиной. – М.: Колос,| | | | |2002. – 368 с. | | | | |2. Методические указания по|4 |4 |100 | |использованию | | | | |экспресс-метода | | | | |биологической оценки | | | | |пищевых продуктов/ | | | | |В.С.Баранов, Г.Г.Жарикова, | | | | |С.В.Огнева, С.А.Федотова. –| | | | |М.: МИНХ им.Г.В.Плеханова, | | | | |2004. – 29 с. | | | | |3. Современные методы |4 |4 |100 | |исследования качества | | | | |пищевых продуктов/ | | | | |И.А.Снегирева, Ю.Н.Жванко, | | | | |Т.Г.Родина, А.Н.Рукосуев и | | | | |др. – М.: Экономика, 2006. | | | | |– 222 с. | | | | 7. ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер 7.1.1 Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан, Г.Т. Кажибаева. Учебное пособие для студентов специальности 050728 – «Технология перерабатывающих производств» / – Семей: СГУ им Шакарима, 2012. с.135 7.1.2 Б.Қ.Әсенова, Қасымов С.Қ. Астық түйірді сақтау және өңдеу технологиясы: Оқу құралы.- Семей: Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті, 2013. с.106 7.1.3 Б.К. Асенова, Ребезов М.Б., Амирханова К.Ж., Нургазезова А.Н., Бакирова Л.С. Ет өнімдерін өндірудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері: Е 88 Оқу құралы /– Алматы, 2013. с.130 7.1.4 Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов, Е.Я.Варганова Функциональные продукты питания. Спрос и предложение: монография/-Челябинск: издателский центр ЮУрГУ, 2012. с.78 7.1.5 М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, Н.Н.Максимюк и др. Технохимический контроль и управление качеством производства мяса и мясопродуктов: учебное пособие/ - Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011. с.107 7.2 Қосымша әдебиеттер: 7.2.1 Резчиков В.А., Налееев О.Н., Савченко С.В. Технология зерносушения – Учебник. - Алматы, 2010. с.400 7.2.2 Вобликов Е.М. и др Послеуборочная обработка и хранение зерна - М.- 2009. с.240 7.2.3 Демский А.Б. Комплектные зерноперерабатывающие установки малой мощности. 2009. с. 263 7.2.4 Филин В.М. Оценка качества зерна крупяных культур на малых предприятиях. 2008. с.250
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz