Файл қосу

Тағамдық биотехнология. Курстың пререквизиттері



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.65/01-2014   |
|ПОӘК                    |11.09.2014ж.            |                        |
|«Тағам өнімдерін        |№ 2 басылым             |                        |
|сараптау әдістері»      |                        |                        |
|пәнінен оқытушыға       |                        |                        |
|арналған бағдарламасы   |                        |                        |













                 «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН САРАПТАУ ӘДІСТЕРІ» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                          5В070100 «Биотехнология»

                               мамандығы  үшін

                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ














                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «29» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «11» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4  «11» _09_2014 ж. № 2 БАСЫЛЫМ























                                   Мазмұны




    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |6   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |































    1 Қолданылу саласы





    «Тағам  өнімдерін  сараптау  әдістері»  пәні  бойынша   оқу-әдістемелік
кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің  бағдарламасы  5В070100
«Биотехнология» мамандығының білім алушыларына  арналған.  Білім  алушыларды
курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен,  машықтану
және  білгірлігімен  таныстырады.   Оқу-әдістемелік   кешені   пәнді   оқыту
барысында негізгі жетекші болып саналады.



    2 Нормативтік сілтемелер


    «Тағам өнімдерін  сараптау  әдістері»   пәнінен  бағдарламасы  осы  пән
бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін  төмендегі  құжаттардың  талаптары
мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 5В070100 «Биотехнология»  мамандығының  элективті  пәндер  каталогына
сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

    3 Жалпы ережелер
   3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерін сараптау әдістері»  пәнінде
мынадай  сұрақтар  қарастырылады:  қазіргі   заманғы   шикізат   пен   тағам
өнімдеріне анализ жүргізу  әдістері  туралы  ақпарат  беру,  анализ  жүргізу
тәсілдерімен таныстыру және оларды  қолдану  дағдыларын  қалыптастыру  болып
табылады.


   3.2 Берілетін курстың мақсаты  білім  алушыларды  базалық  білімді  және
тағам  өнімеріне  анализ  жүргізу  әдістері   бойынша   негізгі   мәліметтер
беріледі.


   3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттері – оқытылған пәнді мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.


   3.4  Пәнді оқу нәтижесінде:
    Білу  керек:  негізгі  зерттеу  әдістерін  өндрістік  және   зерттеулік
мәселелерді шешуге жеткілікті деңгейде зерттеу әдістерінің негіздерін;
    Игеруі керек: қазіргі заманғы тағам өнімдерін зерттеу  әдістері  туралы
хабарлы;
    Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    Істей алу керек: зерттеу әдістерін игеруге  және  өз  бетімен  тағамдық
шикізаттың, жартылай фабрикаттардың  және  дайын  өнімдердің  сапасына  баға
береу;
    Ойлау керек:  жартылай фабрикаттардың  және  дайын  өнімдердің  сапасын
анқтап жетілдіру мәселелерін;
    Болу керек: зерттеу әдістерін  өндрістік  және  зерттеулік  мәселелерді
шешуге жеткілікті деңгейде зерттеу әдістерінің негіздерін;
    Алу  керек:   зерттеу  әдістерін  игеруге  және  өз  бетімен   тағамдық
шикізаттың, жартылай фабрикаттардың  және  дайын  өнімдердің  сапасына  баға
бере алу.




   3.5 Курстың пререквизиттері:
   3.5.1 Жоғарғы математика
   3.5.2 Физика
   3.5.3 Химия
   3.5.4 Биология


   3.6 Курстың постреквизиттері:
   3.6.1 Тағамдық биотехнология
   3.6.2 Ақуыз заттарының биотехнологиясы
   3.6.3 Ашыту өндірісі
   3.6.4 Ғылыми зерттеу негіздері




   3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                           |Семестр    |
|1                                                              |2          |
|Дәріс сабақтары                                                            |
|Модуль 1.  Бақылау түрлері және жалпы ережелері                            |
|Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнында сапаны бақылауды ұйымдастыру.    |1          |
|Кәсіпорында бақылауды ұйымдастыру: жалпы ережелері, сынама алу |1          |
|тәртібі                                                        |           |
|Бақылау түрлері                                                |1          |
|Модуль 2.  Шикізат пен тағам өнімдерін зерттеу әдістері                    |
|Шикізат пен тағам өнімдерін зерттеу әдістері туралы түсінік.   |1          |
|Көлемдік зерттеу әдістері                                      |           |
|Физикалық зерттеу әдістері. Гравиметриялық және                |1          |
|потенциометриялық зерттеу әдістері                             |           |
|Кондуктометриялық зерттеу әдістері. Рефрактометриялық зерттеу  |1          |
|әдістері                                                       |           |
|Колориметриялық және спектрофотометриялық  зерттеу әдістері    |1          |
|Полярометриялық және полярографиялық зерттеу әдістері          |1          |
|Радиометриялық зерттеу әдістері                                |1          |
|Модуль 3. Шикізат пен тағам өнімдері әдістерінің жіктелуі                  |
|Хроматографиялық зерттеу әдістерінің жіктелуі                  |1          |
|Адсорбциялық хроматография                                     |1          |
|Үлестірілу хроматографиясы                                     |1          |
|Газ-сұйық хроматографиясы. Ион алмасу  хроматографиясы         |1          |
|Спектрлерді зерттеу әдістері                                   |1          |
|Реологиялық зертеу әдістері                                    |1          |
|Жалпы:                                                         |15         |
|Зертханалық сабақтар                                                       |
|Модуль 1.  Бақылау түрлері және жалпы ережелері                            |
|Шикізат және өнім үлгілерін іріктеу және оларды талдауға       |2          |
|дайындау                                                       |           |
|Модуль 2.  Шикізат пен тағам өнімдерін зерттеу әдістері                    |
|Тағам өнімдеріндегі ылғалдылықты анықтау әдістері              |2          |
|Тағам өнімдерінің қышқылдығын анықтау әдістері                 |2          |
|Тағам өнімдерін талдау үшін рефрактометриялық әдістерді қолдану|2          |
|Тағам өнімдерінің қышқылдылығын потенциометриялық әдіспен      |1          |
|анықтау                                                        |           |
|Модуль 3. Шикізат пен тағам өнімдері әдістерінің жіктелуі                  |
|Фотоколориметрия. Тағам өнімдерін талдау үшін                  |2          |
|фотоколориметриялық әдістерді қолдану                          |           |
|Тағам өнімдерін талдау үшін поляриметриялық әдістерді қолдану  |2          |
|Үлгінің сандық және сапалық құрамын элнктронды микроскоппен    |2          |
|анықтау                                                        |           |
|Жалпы:                                                         |15         |
|Тәжірибелік сабақтар                                                       |
|Модуль 1.  Бақылау түрлері және жалпы ережелері                            |
|Бөліп шығару және концентрациялау әдістерін оқу                |2          |
|Модуль 2.  Шикізат пен тағам өнімдерін зерттеу әдістері                    |
|Тағам өнімдерін өңдеудің фотоколориметриялық әдістерімен       |2          |
|зерттеу құралдарының құрылысы және жұмыс істеу принципі        |           |
|Тағам өнімдерін өңдеудің поляриметриялық әдістерімен зерттеу   |2          |
|құралдарының құрылысы және жұмыс істеу принципі                |           |
|Электрондық микроскотың құрылысы мен жұмыс істеу принципі      |2          |
|Тағам өнімдерін өңдеудің потенциометриялық әдістерімен зерттеу |2          |
|құралдарының құрылысы және жұмыс істеу принципі                |           |
|Модуль 3. Шикізат пен тағам өнімдері әдістерінің жіктелуі                  |
|Хроматографиялық әдістермен бөлу құрылғылары: құрылысы және    |2          |
|жұмыс істеу принципі                                           |           |
|Тағам өнімдерін зерттеудің реологиялық әдістерін оқу           |2          |
|Мәліметтерді өңдеу                                             |1          |
|Жалпы:                                                         |15         |



5   Білім алушылардың өздіндік  жұмысы тақырыптарының тізімі
5.1  Техникалық  прогресс  және  тамақ  өнеркәсібіндегі  жаңа  технологиялық
амалдардың дамуы
5.2 Зерттеу әдістерінің шикізат,  жартылай  фабрикаттар  мен  дайын  өнімнің
сапасын бағалаудағы ролі мен маңызы
5.3 Өндірістік және зертханалық бақылау – тағам өнімдерін өндірудің  маңызды
факторы ретінде
5.4 Зерртеу әдістерінің жалпы сипаттамасы
5.5 Шикізаттан, жартылай фабрикаттар мен  дайын  өнімнен  сынама  алу.  ГОСТ
«Отбор проб и подготовка их к испытанию» стандартының негізгі талаптары
5.6 Фотометрия әдістерін тағам өнімдерін  зерттеу  және  өндірістік  бақылау
үшін қолдану
5.7  Рефрактометрия  әдістерін  тағам   өнімдеріндегі   ерітінді   түріндегі
заттардың үлесін анықтау үшін қолдану
5.8 Полярометрия әдістерін зертханалық-өндірістік практикада қолдану
5.9  Кондуктометриялық  зерттеу  әдістерін   зертханалық   және   өндірістік
бақылауда қолдану
5.10 Хроматография теориясы. Хроматографиялық зерттеу әдістерінің жіктелуі
5.11  Газ  және  газ-сұйық  хроматографиясы.  Қолдану   облыстары.   Зерттеу
құралдары
5.12 Сұйық және ион алмасу хроматографиясы. Қолданылатын құралдар
5.13 Шикізаттың және тағам өнімдерінің  құрамын  бақылау  үшін  ультр  дыбыс
қолдану
5.14 Тағам өнімдерінің құрылымдық-механикалық қасиеттері
5.15  Тағам  өнімдерінің  құрылымдық-механикалық  қасиеттерін  анықтау  үшін
қолданылатын құралдар


    6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік      |Даналардың  |Білім       |Қамтамасыз  |
|құралдардың атаулары               |саны        |алушылар    |ету пайызы  |
|                                   |            |саны        |            |
|1                                  |2           |3           |4           |
|Коренман Я.И. Практикум по         |2           |14          |14          |
|аналитической химии. Анализ пищевых|            |            |            |
|продуктов. Кн.4. Хромотографические|            |            |            |
|методы анализа.- М., 2005.         |            |            |            |
|Лабораторный практикум по общей и  |1           |14          |7           |
|специальной технологии пищевых     |            |            |            |
|производств.- М., 2007.            |            |            |            |


    7 Әдебиеттер
    7.1 Негізгі әдебиеттер:
    7.1.1 Коренман Я.И. Практикум по аналитической  химии.  Анализ  пищевых
продуктов. Кн.4. Хромотографические методы анализа.- М., 2005.
    7.1.2 Лабораторный практикум по общей и специальной технологии  пищевых
производств.- М., 2007.


    7.2    Косымша әдебиеттер:
    7.2.1 Ляликов  Ю.С.,  Клячко  Ю.А.  Теоретические  основы  современного
качественного анализа. М.: Изд-во «Химия»,  1978, 312 с.
    7.2.2 Инихов Г.С. Методы анализа молока и молочных продуктов. М.:
    Изд-во «Пищевая промышленность»,  1971, 423 с.
    7.2.3 Лабораторный практикум по общей технологии пищевых продуктов. Под
ред. Фалуниной З.Ф., М.: Пищевая промышленность, 1978, 270 с.









Пәндер