Файл қосу
Буландыру аппараттардың классификациясы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ атындағы | |СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК |УМК 042-16.1.34/01-2013 | |ПOӘК |«__»____ 20__ ж. | | |«Процестер мен |№ ___ басылым | | |аппараттар-1» | | | |пәнінің оқытушыға | | | |арналған оқу жұмыс | | | |бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В07300 «Құрылыс материалдары бұйымдары және құрылымдарының өндірісі» мамандығы үшін ПРОЦЕСТЕР МЕН АППАРАТТАР - 2 ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Мустафаева А.К. ____________ Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. «____» _______2013 ж. 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М. Акимов. 2.2. Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесі мәжілісінде қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Төрайым ___________ С. Толеубекова. 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама ОӘК төрағасы _______________ Г. Искакова 4. АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН (немесе «___» __________ 20__ ж № __ басылым орнына енгізілді ) Мазмұны |1|Қолдану саласы |4 | | |.....................................................................| | | |............................ | | |2|Нормативтік |4 | | |сілтемелер...........................................................| | | |......................... | | |3|Жалпы |4 | | |ережелер…............................................................| | | |................................. | | |4|Оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасы |6 | | |мазмұны................ | | |5|Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың |8 | | |тізімі................. | | |6|Пән бойынша оқу-әдістемелік |8 | | |карта…............................................................ | | |7|Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің |10| | |картасы.............................. | | |8|Әдебиет..............................................................|11| | |................................................. | | 1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ 050730 «Құрылыс материалдары бұйымдары және құрылымдарының өндірісі» мамандығының студенттері үшін арналған оқу-әдістемелік кешенінің құрамына енгізілген «Процестер мен аппараттар-2» пәнінің оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасы. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Процестер мен аппараттар-1» пәнінің оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасы аталған пән бойынша келесі құжаттардың талаптары және ұсыныстарына сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін белгілейді: - 050730 «Құрылыс материалдары бұйымдары және құрылымдарының өндірісі» мамандығының Мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандарты, ҚР МЖМБС 3.08.350-2006. 2005 жылдың 23 желтоқсанда № 779 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Бұйрығымен енгізілген және бекітілген; - Университет стандарты СТУ 042-ГУ-4-2013 «Пәннің оқу- әдістемелік кешенін жетілдіру мен рәсімдеудің жалпы ережелері»; - ДП 042-1.01-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны және құрылымы» құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Жоғары сапалы құрылыс материалдарын алуға мүмкіндік беретін жаңа, тиімділігі жоғары технологиялық процестер мен аппараттарды өндіріске енгізу үшін «Процестер мен аппараттар-2» жөніндегі білімді терендету және жетілдіру қажет. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты - «Процестер мен аппараттар-2» курсының оқыту барысында технологиялық процестердің негізгі түрлерімен таныстыру, осы процестерді өткізу үшін қолданылатың аппараттар мен машиналардың инженерлік есептеу методикасын оқып үйрену. 3.3. Пәнді оқытудың маңызы - студенттерге жүйеленген анализын қолдану негіздерін; процестер мен апараттарды жалпы оқып білу; есептеу схемесын шығару және өндеу; технологиялық процестердi тиiмдiлігін жоғарлату жолдарын қарастыру. 3.4. Студенттер келесілерді білуі керек: • технологиялық процестерді қолдану туралы; • аппараттар мен машиналардың құрылысын және жұмыс істеу тәртібін; • аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерін анықтауды; • процестердің шығын сипаттамалырын есептеу; • процестерді басқару және оларды оптимизациялау; • есептеулерді іс жүзінде асыру және т.б. 3.5. Пәнді оқу нәтижесіде студенттер төмендегілерді білу қажет: • технологиялық процестердің теориялық негіздерін; • аппараттар мен машиналардың қолдануда және құрастыру нәтижесінде туындайтын инженерлік есептерді шешуге; • аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерің анықтауға; • процестерді басқару және оларды оптимизациялау; • аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін меңгеруге. 3.5 Курстың пререквизиттеры: • гидрогазодинамика; • қолданбалы механика; 3.6 Курстың постреквизиттеры: • саланың технологиялық жабдықтары. Кесте 1 – Жұмыс оқу жоспарынан көшірме |Курс |Семес|Кредит| | |тр |-тер | |1 |2 |3 | |Дәріс сабақтар | |1. Жылу өтудің негіздері. Тамақ өндірістерінде шикізат-ты, |1 | | |өнімдерді жылумен өндеу. Жылумен өндеу тәсілдері: пісіру, | | | |қуыру, пастеризация, стерилизация. Жылутасымалдағыш түрлері. | | | |Жылу процестердің қозғаушы күші. Жылуалмасу тәсілдері: | | | |конвекция, жылуөткізгіштік, жылулы сәуле шығару. | | | |2. Жылу баланс тендеуі. Жылу ағыны. Меншікті жылу ағыны. Жылу |1 | | |өтудің негізгі тендеуі. Жылу өту коэффициентің есептеу. Жылу | | | |беру коэффициентің есептеу. Жылу алмасу бетің анықтау. | | | |3. Жылу процесінің ұқсастығы. Жылу ұқсастығының негізгі |1 | | |критерийлері. Жылу берудің тәжірибелік мәліметтері. Нуссельттің| | | |критерийлі тендеуі. Агрегаттық күйі өзгермегендегі жылу беру. | | | |Агрегаттық күйі өзгергендегі жылу беру. | | | |4. Ысыту тәсілдері. Су буымен ысыту. Ыстық сумен ысыту. |1 | | |Жылуалмастырғыштардың конструкциялары: құбырлы, пластиналы, | | | |жейделі. Есептеу тәртібі. | | | |5. Буландыру. Процестің технологиялық мақсаттары және физикалық|1 | | |негіздері. Бір корпусты буландыру қондырғылары. Материалдық | | | |және жылу балансы. Тищенко тендеуі. | | | |6. Көп корпусты буландыру қондырғылары. Көп корпусты буландыру |1 | | |қондырғылар. Көп корпусты буландыру қондырғысының материалдық | | | |және жылу баланстары. Көп корпусты буландыру қондырғыларды | | | |есептеу. | | | |7. Буландыру аппараттардың түрлері. Буландыру аппараттардың |1 | | |классификациясы. Негізгі конструктивтік схемалары. Еркін | | | |циркуляциялы аппараттар. Табиғи циркуляциялы буландыру | | | |аппараттары. Еріксіз циркуляциялық буландыру аппараттары. | | | |Қабықшалы буландыру аппараттары. Жылулы насосты буландыру | | | |аппараттары. Буландыру аппараттарың тандау. Конденсация. | | | |8. Массаалмасу процестері. Массаалмасу негіздері. Массаалмасу |1 | | |процестердің құрылысы мен жалпы сипаттамасы. Қозғаушы күштер | | | |және оны өрнектеу тәсілдері. Массаалмасу процестердің | | | |агрегаттік күйі және фазалар жанасу тәсілі бойынша жіктелуі. | | | |Молекулярлық диффузия. Конвективті диффузия. 1Диффузия | | | |коэффициенттері. Масса өту - күрделі процесс. Масса беру. | | | |Масса беру тендеуі. Масса беру және масса өту коэффициентері. | | | |Масса өту тендеуі. Нуссельт, Прандтль диффузиялық критерийлері.| | | |9. Кептіру. Процестің жалпы сипаттамасы. Тамақ өндірісінде |1 | | |шикізатты, өнімдерді кептірудің түрлері. Кептіру теориясының | | | |негіздері. Ылғалдын материалдармен байланыс түрлері. | | | |Конвективті кептіру. | | | |10. Кептіру. Кептірудің кинетика және динамика негіздері. |1 | | |Кептірудің қисық сызығы және кептіру жылдамдығының қисық | | | |сызығы. Теориялық кептіру процесі. Кептіру процесін і–d | | | |диаграммасында көрінісі. Кептіргіш қондырғылардың материалдық | | | |және жылу балансы. Кептіргіш агенттін меншікті мөлшері. Кептіру| | | |процесінің варианттары. Кептіргіштердің жіктелуі және | | | |конструкциялары: контакты, барабанды,таспалы және т.б. | | | |11. Абсорбция. Жалпы түсінік. Абсорбциядағы тепетеңдік. |1 | | |Процестің материалдық балансы. Процестің жылдамдығы. | | | |Абсорберлердің түрлері. | | | |12. Адсорбция. Жалпы түсінік. Адсорбенттердің түрлері. |1 | | |Адсорбциядағы тепетеңдік. Адсорберлердің түрлері. | | | |13. Сұйықтарды айдау. Жалпы түсінік. Суйық-бу жүйедегі |1 | | |тепе-теңдік. Айдау. Ректификация. Ректификациялық аппараттардың| | | |түрлері. | | | |14. Экстракция. Жалпы түсінік. Суйық-суйық жүйелерінің |1 | | |тепе-теңдігі. Экстракция тәсілдері. Экстак-торлардың түрлері. | | | |15. Кристалдану. Жалпы түсінік. Кристалдану тәсілдері және |1 | | |кристаллизаторлар түрлері. Кристаллизаторларды есептеу. | | | |Кристалданудың материалдық балансы. | | | |Лабораториялық сабақтар | |1. Қаптама құбырлы жылуалмастырғышты есептеу. |8 | | |2. Буландырғыш аппаратты есептеу. |8 | | |3. Қалыпты кептіру процес бойынша істейтің үздіксіз әрекетті |8 | | |кептіргішті есептеу. | | | |4. Массаалмасу аппаратты есептеу. |6 | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ 5.1. Жылуалмастырғыштардың құрылысы. 5.2. Конденсаторлардың құрылысы. 5.3 Буландырғыш аппараттардың құрылысы. 5.4 Конвективті кептіргіштердің құрылысы. 5.5 Контактты кептіргіштердің құрылысы. 5.6 Сублимациялы кептіргіштердің құрылысы. 5.7 Жалған сұйылу қабаттағы кептіргіштердің құрылысы. 5.8 Абсоберлердің құрылысы. 5.9 Адсорберлердің құрылысы. 5.10 Кристаллизаторлардың құрылысы. 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА Кесте 3 – Пән бойынша оқу-әдістемелік карта |Тақырыбы |Көрнекі |Өз бетімен|Бақылау| | |құралдар, ОТҚ, |оқып |нысаны | | |плакаттар, |үйренуге | | | |зертханалық |арналған | | | |тақталар |сұрақтар | | |дәріс |Зертхан|Практикалық | | | | |сабақтар |алық |сабақтар | | | | | |сабақта| | | | | | |р | | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |1. Жылу өтудің | |Қаптама |плакаттар | |ауызша | |негіздері. | |құбырлы | | |сұрау | | | |жылуалмастыр| | | | | | |ғышты | | | | | | |есептеу. | | | | |2. Жылу баланс | | |плакаттар | |ауызша | |тендеуі. | | | | |сұрау | |3. Жылу процесінің| | |плакаттар | |ауызша | |ұқсастығы. | | | | |сұрау | |4. Ысыту | | |плакаттар | |Тесттік| |тәсілдері. | | | | |бақылау| |5. Буландыру | |Буландыр-ғыш|плакаттар | |ауызша | | | |аппаратты | | |сұрау | | | |есептеу. | | | | |6. Көп корпусты | | |плакаттар | |ауызша | |буландыру | | | | |сұрау | |қондырғылары. | | | | | | |7. Буландыру | | |зертханалық | |Тесттік| |аппараттардың | | |тақта | |бақылау| |түрлері. | | | | | | |8. Массаалмасу | |Қалыпты |плакаттар | |ауызша | |процестері. | |кептіру | | |сұрау | |Массаалмасу | |процес | | | | |негіздері. | |бойынша | | | | | | |істейтің | | | | | | |үздіксіз | | | | | | |әрекетті | | | | | | |кептіргішті | | | | | | |есептеу. | | | | |9. Кептіру. | | |плакаттар | |ауызша | | | | | | |сұрау | |10. Кептіру. | | |плакаттар | |ауызша | | | | | | |сұрау | |11. Абсорбция. | |Масса-алмасу|плакаттар | |ауызша | | | |аппаратты | | |сұрау | | | |есептеу. | | | | |12. Адсорбция. | | |плакаттар | |ауызша | | | | | | |сұрау | |13. Сұйықтарды | | |плакаттар | |ауызша | |айдау. | | | | |сұрау | |14. Экстракция. | | |плакаттар | |ауызша | | | | | | |сұрау | |15. Кристалдану. | | |плакаттар | |Тесттік| | | | | | |бақылау| 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 7 - Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы |Даналард|Студен|Қамтамасызе| | |ың саны |ттерді|тулі | | | |ң саны|пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық | |2 | | |технологияның негізгі процестері және | | | | |аппараттары. 1 бөлім | | | | |Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық | |2 | | |технологияның негізгі процестері және | | | | |аппараттары. 2 бөлім | | | | |Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және | |2 | | |аппараттары | | | | |Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е., | |2 | | |Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері | | | | |мен аппараттарын жобалау | | | | |Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. | |2 | | |Процессы и аппараты пищевых производств | | | | |Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты | |2 | | |химической технологии | | | | |Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А. Примеры | |2 | | |и задачи по курсу процессов и аппаратов | | | | |химической технологии | | | | |Федоров Н.Е. Методы расчета ПАПП | |2 | | |Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты | |2 | | |химической технологии | | | | |Стабников В.Н. Проектирование процессов и | |2 | | |аппаратов пищевых производств | | | | |Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К.,| |2 | | |Тусипов Н.О. Проектирование процессов и | | | | |аппаратов пищевых производств | | | | 8 ӘДЕБИЕТ 8.1. Негізгі әдебиет 8.1.1. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 1 бөлім. Алматы. 1993 ж., 302 бет 8.1.2. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 2 бөлім. Алматы. 1994 ж., 183 бет 8.1.3. Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары /оқулық/, Алматы. 1997 ж., 207 бет 8.1.4. Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарын жобалау. Оқулық құрал. – Шәкәрім атындағы СМУ, 2008. – 204 бет (ҚР БҒМ жанындағы ОӘК ұсынылған) 8.2. Қосымша әдебиет 8.2.1. Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. Процессы и аппараты пищевых производств М.: Пищевая промышленность, 1985 8.2.2. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии М.: Химия, 1971 8.2.3. Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А. Примеры и задачи по курсу процессов и аппаратов химической технологии Л.: Химия, 1987 8.2.4. Федоров Н.Е. Методы расчета ПАПП М.: Пищевая промышленность, 1966 8.2.5. Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты химической технологии. Пособие по курсовому проектированию М.: Химия, 1971 8.2.6. Стабников В.Н. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Киев: Высшая школа, 1982 8.2.7. Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К., Тусипов Н.О. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Учебное пособие. СГУ имени Шакарима, 2008 – 208 с. (рекомендовано УМС МОН РК)
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz