Файл қосу
Бәсекеге қабілеттілігінің теориялық аспектісі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК |УМКД 042–17.1.59/01–2014 | |ПОӘК |11.09.2014ж. | | |Оқытушыға арналған «Қазақстан |№1 басылым | | |экономикасының бәсекелестік | | | |қабілеттілігін көтеру | | | |мәселелері және жетілдіру | | | |жолдары» пәннің бағдарламасы | | | «Қазақстан экономикасының бәсекелестік қабілеттілігін көтеру мәселелері және жетілдіру жолдары» пәні бойынша 6М011500 «Құқық және экономика негіздері» мамандығының магистранттары үшін ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕН ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1. ҚҰРАСТЫРҒАН Құрастырушы ________ « 29 » тамыз 2014 ж. Б.Қуантқан, «Экономика және бизнес» кафедрасының доцент м.а., э.ғ.к. 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Экономика және бизнес» кафедрасының мәжілісінде Хаттама №1, « 29 » тамыз 2014 жыл Кафедра меңгерушісі ____________ Ш.Д.Жайлаубаева 2.2 ЭҚжГҒ факультетінің оқу-әдістемелік бюроның мәжілісінде Хаттама № 1, « 09 » қыркүйек 2014 жыл Төраға ____________ С.Х.Тойкин 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралып және баспаға ұсынылды Хаттама № 1, « 11 » қыркүйек 2014 жыл ОӘК төрайымы ____________ Г.К.Искакова 4 ЕНГІЗІЛДІ Бірінші рет Мазмұны 1. Қолдану аумағы 2. Нормативті сілтемелер 3. Жалпы жағдайлар 4. Оқу пәнінің (модуль) мазмұны 5. Магистранттың өздік жұмыстар үшін тақырыптарының тізімі 6. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы 7. Әдебиеттер 1. ҚОЛДАНУ АУМАҒЫ «Қазақстан экономикасының бәсекелестік қабілеттілігін көтеру мәселелері және жетілдіру жолдары» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешені 6М011500 «Құқық және экономика негіздері» мамандығының магистранттары үшін арналған. Ол магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, оқу үрдісі барысында студенттер игеретін дағды және шеберлікпен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді зерттеу кезіндегі негізгі жетекші құрал болып табылады. 2. НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР Осы «Қазақстан экономикасының бәсекелестік қабілеттілігін көтеру мәселелері және жетілдіру жолдары» пәнінің оқу-әдістемелік кешені пән бойынша келесі ұсынылған құжаттар мен талаптарға сәйкес өңделген және оқу процесін ұйыдастыру тәртібін орнатады: - Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігің бекітілген және қолданысқа енгізілген МББС ҚР 5.04.019-2011 Мемлекеттік білім беру стандарттары; - СТУ 042-ГУ-4-2014 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенін жасау мен рәсімдеуге жалпы талаптар» университет стандарты; - ДП 042-1.01-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттау поцедурасы. 3. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: Қазіргі кезде Қазақстанның бәсекеге қабілеттілігін арттыру аймақтар экономикасының және кәсіпорындар жағдайына тікелей байланысты. Ел экономикасның бәсекеге қабілеттілік мәселелерін шешудің маңызды рөлі кәсіпорынның шығаратын өнімінің сапасын жоғарылатуда болып отыр. 3.2 Пәнді зерттеудің мақсаты: «Қазақстан экономикасының бәсекелестік қабілеттілігін көтеру мәселелері және жетілдіру жолдары» пәнін зерттеу мақсаты ел экономикасының бәсекеге қабілеттілігін жоғарылату мәселелерін зерттеу мен олардың болашақта жақсарту жолдарын көрсету, сонымен қатар нарық жағдайында республика экономикасын және кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету тәжірибелік дағдысына ие мамандарды даярлау. 3.3 Пәнді зерттеудің негізгі міндеттері: «Қазақстан экономикасының бәсекелестік қабілеттілігін көтеру мәселелері және жетілдіру жолдары» пәнін зерттеудің негізгі мідеттері пәннің негізгі аспектілерін терең зерттеу. 3.4 Оқу нәтижелері: - базалық экономиканың негізгі ұғымдары мен заңдылықтарын білуі қажет; - өз бетінше экономикалық ойлау және талдау дағдыларына ие болу; - тәжірибелік мысалдарды қолдана отырып экономикалық даму тапсырмалар шеше білу; - кәсіпорынның және ұлттық экономиканың ағымдағы экономикалық жағдайына негізделген болжамды модельдерін құру. 3.5 Пәннің пререквизиттері: - Экономикалық теория - Макроэкономика 3.6. Постреквизиттер: - Менеджмент - Стратегиялық жоспарлау 3.7. Оқу жұмыс жоспарынан көшірме: Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәріс сабақтары | |Модуль 1. Бәсекеге қабілеттілігінің теориялық аспектісі | |Тақырып 1. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапасының экономикалық |2 | |мәні | | |Тақырып 2. Экономиканың бәсекеге қабілеттілігінің мазмұны және |4 | |қалыптасу шарты | | |Тақырып 3. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапасының мәселелері |4 | |Модуль 2. Бәсекеге қабілеттілігін бағалау | | |Тақырып 4. Бәсекеге қабілеттілікті бағалау әдістемесі |4 | |Тақырып 5. Бәсекеге қабілеттілікті анықтаушы көрсеткіштер және |4 | |факторлар | | |Тақырып 6. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігін басқару |4 | |Тақырып 7. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапасын басқару шетел |4 | |тәжірибелері | | |Тақырып 8. Өнімнің сапасына талдау жүргізу әдісі, және оның бәсекеге |4 | |қабілеттілігі | | |Тәжірибелік сабақтар | |Модуль 1. Бәсекеге қабілеттілігінің теориялық аспектісі | |Тақырып 1. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапасының экономикалық |1 | |мәні | | |Тақырып 2. Экономиканың бәсекеге қабілеттілігінің мазмұны және |2 | |қалыптасу шарты | | |Тақырып 3. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапасының мәселелері |2 | |Модуль 2. Бәсекеге қабілеттілігін бағалау | |Тақырып 4. Бәсекеге қабілеттілікті бағалау әдістемесі |2 | |Тақырып 5. Бәсекеге қабілеттілікті анықтаушы көрсеткіштер және |2 | |факторлар | | |Тақырып 6. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігін басқару |2 | |Тақырып 7. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапасын басқару шетел | | |тәжірибелері | | |Тақырып 8. Өнімнің сапасына талдау жүргізу әдісі, және оның бәсекеге |2 | |қабілеттілігі | | 5. МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫ ҮШІН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ 5.1 Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігінің түсінігі және мәні. 5.2 Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі экономикалық категория ретінде. 5.3 Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін бағалау және жоғарылату әдістері. 5.4 Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін бағалау әдістемесі. 5.5 Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін бағалаудың талдау әдістері. 5.6 Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін бағалаудың графикалық әдістері. 5.7 Өнімнің бәсекеге қабілеттілігінің көрсеткіштері, критериялары және факторлары. 5.8 Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету жүйесі. 5.9 Бәсекелік стратегия. 5.10 Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілік деңгейі. 5.11 Өнім сапасы кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін жоғарылатудың факторларының бірі ретінде . 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ Кесте 3 |Оқулық, оқу-әдістемелік құралдарының |Данасы |Магистранттар |Қамтамасыз | |атауы | |саны |етілуі, пайыз| |1 |2 |3 |4 | |Қуантқан Б. Макроэкономика. Оқу құралы. |1 |3 |33,3 | |– Семей, 2012. -154б. | | | | |Портер М.Э. Конкуренция. Уч.пос. |1 |3 |33,3 | |–М.,2010. | | | | |Лифиц И.М.Теория и практика |1 |3 |33,3 | |конкурентоспособности товаров и | | | | |услуг.М.,КНОРУС, 2009. | | | | |Красюк И.Н., Парамонова Т.Н. |1 |3 |33,3 | |"Конкурентоспособность предприятия | | | | |розничной торговли". Уч. пособие, 2007. | | | | |Уткин Э.А. "Антикризисное управление в |1 |3 |33,3 | |малом бизнесе" изд. М: ЭКМОС, 2004. | | | | |Демпинг Э. Качество, производительность,|1 |3 |33,3 | |конкурентоспособность. Монография | | | | |(Электронный учебник).2010. | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1. Негiзгi 1. Қуантқан Б. Макроэкономика. Оқу құралы. – Семей, 2012. -154б. 2. Портер М.Э. Конкуренция. Уч.пос. –М.,2010. 3. Лифиц И.М.Теория и практика конкурентоспособности товаров и услуг.М.,КНОРУС, 2009. 4. Красюк И.Н., Парамонова Т.Н. "Конкурентоспособность предприятия розничной торговли". Уч. пособие, 2007. - 120 с. 5. Уткин Э.А. "Антикризисное управление в малом бизнесе" изд. М: ЭКМОС, 2004. - 124с. 6. Демпинг Э. Качество, производительность, конкурентоспособность. Монография (Электронный учебник).М.,2010. 7.2. Қосымша 7.2.1 Мутанов Г., Умырзаг Р. Основы стандартизации, метрологии, сертификации. Менеджмент качества. Уч. пособие. Алматы, 2003. 7.2.2 Воскобойников В. Новые подходы к управлению качеством продукции. 2007. 7.2.3 Галеев В.И., Варгина М.К. Управление качеством: проблемы, перспективы. 2005. 7.2.4 Харрингтон Дж. Управление качеством в американских корпорациях. 2006. 7.2.5 АПК: экономика и управление "Повышение конкурентоспособности продукции пищевой промышленности в России",- № 1,2007. 7.2.6 Международный с/х журнал "Повышение конкурентоспособности сельскохозяйственного производства",- № 1,2006. 7.2.7 Проблемы прогнозирования "Оценка конкурентоспособности продукции в условиях современной торговли",- №3,2006. 7.2.8 Вахрушев В. «Принципы японского управления», 2004.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz