Файл қосу
Тауарлық сараптама
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|Семей қаласы ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | |
| | | |
| | | |
| | |ПОӘК 042–18-9.1.14/01-2013 |
|ПОӘК | | |
|«Тағам өнімдерін өндіру |19.09.2013 ж. | |
|технологиясы 2» пәнінен |№ 1 басылым | |
|оқытушыға арналған | | |
|бағдарламасы | | |
5В073200 «Стандарттау, сетрификаттау және метрология»
мамандығының студенттеріне арналған
«ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ 2»
пәнінен
ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей - 2013
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕГЕН
Құрастырушы __________ 20.08. 2013 ж., С. Аманжолов, «Стандарттау және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.
2 ТАЛҚЫЛАҒАН
2.1 Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
«29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама
Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова
2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының
мәжілісінде
«12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама
Төрайымы_____________ С.Төлеубекова
3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
«19» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама
Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г.Искакова
4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН
Мазмұны
|1 |Қолданылу саласы |4 |
|2 |Нормативтік сілтемелер |4 |
|3 |Жалпы ережелер |4 |
|4 |Пәннің жұмыс оқу бағдарламасының мазмұны |5 |
|5 |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |8 |
|6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |8 |
|7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |10 |
|8 |Әдебиеттер |11 |
1 Қолданылу саласы
«Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің
құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасы 5В073200
«Стандарттау, сертификаттау және метрология» мамандығының студенттеріне
арналған.
2 Нормативтік сілтемелер
«Тағам өнімдерінің сараптамасы » пәнінен жұмыс оқу бағдарламасы осы пән
бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары
мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
- Мемлекеттік жалпы міндетті білім стандартына сай;
- 5В073200 «Стандарттау, сертификаттау және метрология» мамандығының
типтік оқу жоспарына сәйкес;
- УСТ 042 СМУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің
жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет
стандартына сай;
- ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.
3 Жалпы ережелер
3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: Тағам өнімдерінің сараптамасы туралы жалпы
мағлұмат. Сараптаманың мақсаттары мен міндеттері. Сараптаманың түрлері.
Сараптаманы жүргізу тәртібі. Сараптаманың түрлері, әдістері және тәсілдері.
3.2 Осы курстың мақсаты – тағам өнімдерінің сараптамасы аумағында білім
алу.
3.3 Осы пәнді оқудың негізгі міндеті - оқылатын пәнді мамандық бойынша
тәжірибеде қолдана білу.
3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент келесілерді:
• Сараптама мәнін, тағам өнімдерін идентификациялау және фальсификациялау
түрлерін білуі керек;
• Тағам өнімдерінің сараптамасын жүргізу әдістерін меңгеруі керек;
• Өзі идентификациялау тәсілін таңдап, фальсификация әдісін белгілеп алуы
керек.
Курстың постреквизиттер:
1 кесте Оқу жоспарынан үзінді көшірме
|Курс |Семестр |Кредит |
| | |тер |
|1 |2 |3 |
|Дәрістік сабақтар |
|Кiрiспе. Сараптама ұғымы. Тауарлық сараптама. Жіктелуі.|1 |8.1.1 |
|Объектілері мен субъектілері. | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Тауарлық сараптама құралдары. Тауарлар туралы ақпарат |1 |8.1.1 |
|беру құралдары. Материалды –техникалық құралдар. | |8.1.2 |
| | |8.2.6 |
|Тауарлық сараптама әдісмтерінің жіктелуі. Өлшеу |1 |8.1.1 |
|әдістері. Тіркеу әдістері. Органолептикалық және | |8.1.2 |
|сараптамалық әдістер. | | |
|Тауартанулық сараптама. Сандық және сапалық сараптама. |1 |8.1.1 |
|Ассортименттік және құжаттамалық сараптама. | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Санитарлы –гигиеналық сараптама. Гигиеналық және фито |1 |8.1.1 |
|–санитарлық сараптама. | |8.1.2 |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптама. Объектілері. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. Дайындық |1 |8.1.1 |
|кезеңі. Негізгі кезең. Соңғы кезең. | |8.1.2 |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме. |2 |8.1.1 |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |8.2.1 |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | |8.2.7 |
|Ет және етт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме. |2 |8.1.1 |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |8.2.2 |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | |8.2.7 |
|Дәнді дақылдарды және оларды өндеу өнімдерін сараптау.|1 |8.1.1 |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, | |8.1.2 |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын | |8.1.3 |
|талаптар. Ақаулар. | | |
|Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптау.|1 |8.1.1 |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, | |8.1.2 |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын | |8.1.3 |
|талаптар. Ақаулар. | | |
|Дәмдік өнімдерді сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі |1 |8.1.1 |
|және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |8.2.5 |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | | |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |8.1.1 |
|сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. | |8.2.4 |
|Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына | | |
|қойылатын талаптар. Ақаулар. | | |
|Барлығы |15 | |
|Зертханалық жұмыс |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Сенсорлық анализ |1 |8.1.1 |
|тәсілдерін оқыту. | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Пастерленген сүт және кілегей сапасын сараптау. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
| | |8.2.6 |
|Сүтқышқылды сусындардын сапасын сараптау. |2 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
|Қаймақ және сүзбе сапасын сараптау. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Етті сараптау. |2 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
|Шұжық өнімдерін сараптау. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
|Балық және балық өнімдерін сараптау. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
|Дәнді дақылдарды сараптау. |1 |8.1.1 |
| | |8.2.1 |
| | |8.2.7 |
|Сыра сапасын сараптау |1 |8.1.1 |
| | |8.2.2 |
| | |8.2.7 |
|Шараптар сапасын сараптау. |1 |8.1.1 |
| | |8.2.1 |
| | |8.2.7 |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Шай. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Кофе. |2 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |8.1.1 |
|сараптау. | |8.2.5 |
|Тағамдық майларды сараптау. |1 |8.1.1 |
| | |8.2.4 |
|Барлығы: |15 | |
|Тәжірибелік жұмыстар | | |
|Тауарлық сараптама. Жіктелуі. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Тауарлар туралы ақпарат беру құралдары. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
| | |8.2.6 |
|Өлшеу және органолептикалық әдістер. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
|Тауартанулық сараптама. Жіктелуі. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Санитарлы –гигиеналық сараптаманы жүргізуді |1 |8.1.1 |
|ұйымдастыру. | |8.1.2 |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптаманы жүргізуді |1 |8.1.1 |
|ұйымдастыру. | |8.1.2 |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. |1 |8.1.1 |
| | |8.1.2 |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптауды жүргізуді |2 |8.1.1 |
|ұйымдастыру. | |8.2.1 |
| | |8.2.7 |
|Ет және ет өнімдерін сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |2 |8.1.1 |
| | |8.2.2 |
| | |8.2.7 |
|Балық және балық өнімдерін сараптауды жүргізуді |1 |8.1.1 |
|ұйымдастыру. | |8.2.1 |
| | |8.2.7 |
|Дәнді дақылдар және оларды өндеу өнімдерін сараптауды |1 |8.1.1 |
|жүргізуді ұйымдастыру. | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптауды |1 |8.1.1 |
|жүргізуді ұйымдастыру. | |8.1.2 |
| | |8.1.3 |
|Дәмдік өнімдерді сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1 |8.1.1 |
| | |8.2.5 |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |8.1.1 |
|сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. | |8.2.4 |
|Тағамдық майларды сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1 |8.1.1 |
| | |8.2.4 |
|Барлығы |15 | |
5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
1 . Тауарлық сараптаманың әдістемелік негіздері.
2 . Өнделген жемістер мен тұқымдардардың тауарлық сараптамасы.
3 . Сүт консервілерінің сараптамасы.
4 . Құрғақ сүт сараптамасы.
5 . Мәйекті ірімшіктерді сараптау.
6 . Балмұздақты сараптау.
7 . Балыққа жатпайтын теңіз өнімдерін сараптау.
8 . Уылдырық тауарларын сараптау.
9 . Қақталған балық тауарларын сараптау.
10 . Өсімдік майларын және маргаринді сараптау.
11 . Шұжық өнімдерін сараптау.
12 . Ет және ет өнімдерін ветеринарлық –санитарлық сараптау.
6. ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
3 кесте - Пәннің оқу-әдістемелік картасы
|Тақырыбы |Көрсету |Өзбетімен оқуға |Бақылау |
| |құралдары |арналған сұрақтар |түрі |
|Дәрістік сабақ |Зерт.с|Практ | | | |
| |аб. |сабақ | | | |
|1 | |2 |4 |5 |6 |
|Кiрiспе. Сараптама |1 |1 |Слайдтар |Тауарлық сараптама |Сұрау |
|ұғымы. | | | |принциптері | |
|Тауарлық сараптама |2 |2 |Слайдтар |Сараптаманы жүргізуде|Сұрау |
|құралдары. | | | |қолданылатын өлшеу | |
| | | | |құралдары. | |
|Тауарлық сараптама |3 |2 |Слайдтар |Дельфа және ПАТТЕРН |Сұрау |
|әдісмтерінің | | | |әдістері | |
|жіктелуі. | | | | | |
|Тауартанулық |4 |3 |Слайдтар |Сараптамалық тексеріс|Сұрау |
|сараптама. | | | |жүргізу тәсілдерінің | |
| | | | |критерийлері | |
|Санитарлы |5 |3 |Слайдтар |Фитосанитарлық |Сұрау |
|–гигиеналық | | | |сараптама | |
|сараптама. | | | | | |
|Ветеринарлық |6 |3 |Слайдтар |ВСС ақпараттық |Сұрау |
|–санитарлық | | | |қамтамасыз етуге | |
|сараптама. | | | |арналған құжаттар | |
|Тауарлық |7 |4 |Слайдтар |Сараптама жүргізу |Сұрау |
|сараптаманы | | | |кезіндегі қателер | |
|жүргізуді | | | | | |
|ұйымдастыру. | | | | | |
|Сүт және сүт |8 |4 |Слайдтар |Сүтті |Сұрау |
|өнімдерін сараптау.| | | |идентификациялау және| |
| | | | |фальсификациялау | |
|Ет және етт |9 |5,6 |Слайдтар |Етті идентификациялау|Сұрау |
|өнімдерін сараптау.| | | |және | |
| | | | |фальсификациялау. | |
|Дәнді дақылдарды |11 |8 |Слайдтар |Дәнді дақылдарды |Сұрау |
|және оларды өндеу | | | |идентификациялау және| |
|өнімдерін сараптау.| | | |фальсификациялау. | |
|Алкогольді және |12 |9,10 |Слайдтар |Алкогольді сусындарды|Сұрау |
|әлсіз алкогольді | | | |идентификациялау және| |
|сусындарды | | | |фальсификациялау | |
|сараптау. | | | | | |
|Дәмдік өнімдерді |13 |11,12 |Слайдтар |Дәмдік тауарларды |Сұрау |
|сараптау. Жалпы | | | |идентификациялау және| |
|мінездеме. | | | |фальсификациялау | |
|Балғын және |14 |13 |Слайдтар |Жеміс және жидектерді|Сұрау |
|өнделген көкөністер| | | |идентификациялау және| |
|мен тұқымдарды | | | |фальсификациялау | |
|сараптау. | | | | | |
7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
4 кесте – Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету
|Оқулықтар мен |Даналардың саны|Студентер саны |Қамтамасыз ету пайызы |
|оқу-әдістемелік | | | |
|құралдардың атаулары| | | |
|1 |2 |3 |4 |
|Николаева М. А. |1 |4 |25 |
|Товарная экспертиза.| | | |
|Николаева М. А. |1 |4 |25 |
|Товароведение | | | |
|потребительских | | | |
|товаров. | | | |
|Теоретические | | | |
|основы. | | | |
|Бровко О.Г. и др. |1 |4 |25 |
|Товароведение | | | |
|пищевых продуктов. | | | |
8 ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі
8.1.1 Николаева М. А. Товарная экспертиза. Учебник для вузов. — М.:
Издательский дом "Деловая литература",1998. — 288 б.
8.1.2 Николаева М. А. Товароведение потребительских товаров. Теоретические
основы. М.: Норма, 1997. 283 б.
8.1.3 Бровко О.Г. и др. Товароведение пищевых продуктов. М.: Экономика,
1988.
8.1.4 Позняковский В.М. Гигиенические основы питания и экспертизы
продовольственных товаров: Учебник для ВУЗов. - Новосибирск: Изд-во
Новосиб. ун-та, 1996.-432б.
8.2 Косымша
8.2.1 Бухтарева Э. Ф., Ильенко-Петровская Т.П., Твердохлеб Г.В.
Товароведение пищевых жиров, молока и молочных продуктов. М.: Экономика,
1985.
8.2.2 Габриэльянц М.А., Козлов А.П. Товароведение мясных и рыбных товаров.
М.: Экономика, 1986.
8.2.3 Николаева М.А. Товароведение плодов и овощей: Учебник для вузов. -
М.: Экономика, 1990. 288б.
8.2.4 Плотникова Т.В., Позняковский В.М., Ларина Т.В., Елисеева Л.Г.
Экспертиза свежих плодов и овощей: Учеб.-справ, пособие. - Новосибирск: Изд-
во Ново-сиб. ун-та, 2001. 302б.
8.2.5 Чепурной И. П. Товароведение и экспертиза вкусовых товаров: Учебник.
— 2-е изд. — М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К°», 2005. — 404
б.
8.2.6 Николаева М. А., Карташова Л. В., Положишникова М. А. Средства
информации о товарах. М: Экономика, 1997. 176 б.
8.2.7 Николаева М. А., Лычников Д. С, Неверов А. Н. Идентификация и
фальсификация пищевых продуктов. М.: Экономика, 1996. 108 б.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz