Файл қосу

Тауарлық сараптама



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                         |
|Семей қаласы ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                      |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК                 |                           |
|                           |                     |                           |
|                           |                     |                           |
|                           |                     |ПОӘК 042–18-9.1.14/01-2013 |
|ПОӘК                       |                     |                           |
|«Тағам өнімдерін өндіру    |19.09.2013 ж.        |                           |
|технологиясы 2» пәнінен    |№ 1 басылым          |                           |
|оқытушыға арналған         |                     |                           |
|бағдарламасы               |                     |                           |










            5В073200 «Стандарттау, сетрификаттау және метрология»

                     мамандығының студенттеріне арналған

                   «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ 2»


                                   пәнінен


                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                   ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ









































                                Семей - 2013







    Алғы сөз

    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 20.08. 2013 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде
    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «19» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН

































                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Пәннің жұмыс оқу бағдарламасының мазмұны                          |5   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |8   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |8   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы              |10  |
|8   |Әдебиеттер                                                        |11  |






























































    1 Қолданылу саласы


    «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәні бойынша оқу-әдістемелік  кешенінің
құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу  бағдарламасы  5В073200
«Стандарттау,  сертификаттау  және  метрология»  мамандығының  студенттеріне
арналған.


    2 Нормативтік сілтемелер
    «Тағам өнімдерінің сараптамасы » пәнінен жұмыс оқу бағдарламасы осы пән
бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін  төмендегі  құжаттардың  талаптары
мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    - Мемлекеттік жалпы міндетті білім стандартына сай;
    - 5В073200 «Стандарттау, сертификаттау  және  метрология»  мамандығының
типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042  СМУ-4-2013  «Пәндердің  оқу-әдістемелік  кешендерінің
жасалуына  және  ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.



    3 Жалпы ережелер
3.1  Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Тағам  өнімдерінің   сараптамасы»   пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: Тағам өнімдерінің сараптамасы туралы  жалпы
мағлұмат. Сараптаманың  мақсаттары  мен  міндеттері.  Сараптаманың  түрлері.
Сараптаманы жүргізу тәртібі. Сараптаманың түрлері, әдістері және тәсілдері.

3.2 Осы курстың мақсаты –  тағам  өнімдерінің  сараптамасы  аумағында  білім
алу.
3.3   Осы пәнді оқудың негізгі міндеті -  оқылатын  пәнді  мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.
 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент келесілерді:
•   Сараптама мәнін, тағам өнімдерін идентификациялау және  фальсификациялау
түрлерін білуі керек;
•    Тағам өнімдерінің сараптамасын жүргізу әдістерін меңгеруі керек;
•   Өзі идентификациялау тәсілін таңдап, фальсификация әдісін белгілеп  алуы
керек.
      Курстың постреквизиттер:








1 кесте  Оқу жоспарынан үзінді көшірме

|Курс                                                   |Семестр   |Кредит     |
|                                                       |          |тер        |
|1                                                      |2         |3          |
|Дәрістік сабақтар                                                              |
|Кiрiспе. Сараптама ұғымы. Тауарлық сараптама. Жіктелуі.|1         |8.1.1      |
|Объектілері мен субъектілері.                          |          |8.1.2      |
|                                                       |          |8.1.3      |
|Тауарлық сараптама құралдары. Тауарлар туралы ақпарат  |1         |8.1.1      |
|беру құралдары. Материалды –техникалық құралдар.       |          |8.1.2      |
|                                                       |          |8.2.6      |
|Тауарлық сараптама әдісмтерінің жіктелуі. Өлшеу        |1         |8.1.1      |
|әдістері. Тіркеу әдістері. Органолептикалық және       |          |8.1.2      |
|сараптамалық әдістер.                                  |          |           |
|Тауартанулық сараптама. Сандық және сапалық сараптама. |1         |8.1.1      |
|Ассортименттік және құжаттамалық сараптама.            |          |8.1.2      |
|                                                       |          |8.1.3      |
|Санитарлы –гигиеналық сараптама. Гигиеналық және фито  |1         |8.1.1      |
|–санитарлық сараптама.                                 |          |8.1.2      |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптама. Объектілері.       |1         |8.1.1      |
|                                                       |          |8.1.2      |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. Дайындық   |1         |8.1.1      |
|кезеңі. Негізгі кезең. Соңғы кезең.                    |          |8.1.2      |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме.      |2         |8.1.1      |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, |          |8.2.1      |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.   |          |8.2.7      |
|Ет және етт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме.       |2         |8.1.1      |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, |          |8.2.2      |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.   |          |8.2.7      |
|Дәнді дақылдарды  және оларды өндеу өнімдерін сараптау.|1         |8.1.1      |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, |          |8.1.2      |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын     |          |8.1.3      |
|талаптар. Ақаулар.                                     |          |           |
|Алкогольді  және әлсіз алкогольді  сусындарды сараптау.|1         |8.1.1      |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, |          |8.1.2      |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын     |          |8.1.3      |
|талаптар. Ақаулар.                                     |          |           |
|Дәмдік өнімдерді  сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі  |1         |8.1.1      |
|және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне,          |          |8.2.5      |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.   |          |           |
|Балғын және өнделген көкөністер мен  тұқымдарды        |1         |8.1.1      |
|сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. |          |8.2.4      |
|Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына     |          |           |
|қойылатын талаптар. Ақаулар.                           |          |           |
|Барлығы                                                |15        |           |
|Зертханалық жұмыс                                                              |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Сенсорлық анализ      |1       |8.1.1        |
|тәсілдерін оқыту.                                      |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Пастерленген сүт және кілегей  сапасын сараптау.       |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.2.6        |
|Сүтқышқылды сусындардын сапасын сараптау.              |2       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|Қаймақ  және сүзбе сапасын сараптау.                   |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Етті сараптау.                                         |2       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|Шұжық өнімдерін сараптау.                              |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|Балық және балық өнімдерін сараптау.                   |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|Дәнді дақылдарды сараптау.                             |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.2.1        |
|                                                       |        |8.2.7        |
|Сыра сапасын сараптау                                  |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.2.2        |
|                                                       |        |8.2.7        |
|Шараптар сапасын сараптау.                             |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.2.1        |
|                                                       |        |8.2.7        |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Шай.                       |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Кофе.                      |2       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды         |1       |8.1.1        |
|сараптау.                                              |        |8.2.5        |
|Тағамдық майларды сараптау.                            |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.2.4        |
|Барлығы:                                               |15      |             |
|Тәжірибелік жұмыстар                                   |        |             |
|Тауарлық сараптама. Жіктелуі.                          |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Тауарлар туралы ақпарат беру құралдары.                |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.2.6        |
|Өлшеу және органолептикалық әдістер.                   |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|Тауартанулық сараптама. Жіктелуі.                      |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Санитарлы –гигиеналық сараптаманы жүргізуді            |1       |8.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |8.1.2        |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптаманы жүргізуді         |1       |8.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |8.1.2        |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру.            |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.1.2        |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптауды жүргізуді            |2       |8.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |8.2.1        |
|                                                       |        |8.2.7        |
|Ет және ет өнімдерін сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |2       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.2.2        |
|                                                       |        |8.2.7        |
|Балық және балық өнімдерін сараптауды жүргізуді        |1       |8.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |8.2.1        |
|                                                       |        |8.2.7        |
|Дәнді дақылдар және оларды өндеу өнімдерін сараптауды  |1       |8.1.1        |
|жүргізуді ұйымдастыру.                                 |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптауды |1       |8.1.1        |
|жүргізуді ұйымдастыру.                                 |        |8.1.2        |
|                                                       |        |8.1.3        |
|Дәмдік өнімдерді сараптауды жүргізуді ұйымдастыру.     |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.2.5        |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды         |1       |8.1.1        |
|сараптауды жүргізуді ұйымдастыру.                      |        |8.2.4        |
|Тағамдық майларды сараптауды жүргізуді ұйымдастыру.    |1       |8.1.1        |
|                                                       |        |8.2.4        |
|Барлығы                                                |15      |             |

5   СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
 1 . Тауарлық сараптаманың әдістемелік негіздері.
 2 . Өнделген жемістер мен тұқымдардардың тауарлық сараптамасы.
 3 . Сүт консервілерінің сараптамасы.
 4 . Құрғақ сүт сараптамасы.
 5 . Мәйекті ірімшіктерді сараптау.
 6 . Балмұздақты сараптау.
 7 . Балыққа жатпайтын теңіз өнімдерін сараптау.
 8 . Уылдырық тауарларын сараптау.
 9 . Қақталған балық тауарларын сараптау.
 10 . Өсімдік майларын және маргаринді сараптау.
 11 . Шұжық өнімдерін сараптау.
 12 . Ет және ет өнімдерін ветеринарлық –санитарлық сараптау.




   6. ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ

3 кесте  - Пәннің оқу-әдістемелік картасы
|Тақырыбы                         |Көрсету   |Өзбетімен оқуға      |Бақылау  |
|                                 |құралдары |арналған сұрақтар    |түрі     |
|Дәрістік сабақ     |Зерт.с|Практ  |          |                     |         |
|                   |аб.   |сабақ  |          |                     |         |
|1                  |      |2      |4         |5                    |6        |
|Кiрiспе. Сараптама |1     |1      |Слайдтар  |Тауарлық сараптама   |Сұрау    |
|ұғымы.             |      |       |          |принциптері          |         |
|Тауарлық сараптама |2     |2      |Слайдтар  |Сараптаманы жүргізуде|Сұрау    |
|құралдары.         |      |       |          |қолданылатын өлшеу   |         |
|                   |      |       |          |құралдары.           |         |
|Тауарлық сараптама |3     |2      |Слайдтар  |Дельфа және ПАТТЕРН  |Сұрау    |
|әдісмтерінің       |      |       |          |әдістері             |         |
|жіктелуі.          |      |       |          |                     |         |
|Тауартанулық       |4     |3      |Слайдтар  |Сараптамалық тексеріс|Сұрау    |
|сараптама.         |      |       |          |жүргізу тәсілдерінің |         |
|                   |      |       |          |критерийлері         |         |
|Санитарлы          |5     |3      |Слайдтар  |Фитосанитарлық       |Сұрау    |
|–гигиеналық        |      |       |          |сараптама            |         |
|сараптама.         |      |       |          |                     |         |
|Ветеринарлық       |6     |3      |Слайдтар  |ВСС ақпараттық       |Сұрау    |
|–санитарлық        |      |       |          |қамтамасыз етуге     |         |
|сараптама.         |      |       |          |арналған құжаттар    |         |
|Тауарлық           |7     |4      |Слайдтар  |Сараптама жүргізу    |Сұрау    |
|сараптаманы        |      |       |          |кезіндегі қателер    |         |
|жүргізуді          |      |       |          |                     |         |
|ұйымдастыру.       |      |       |          |                     |         |
|Сүт және сүт       |8     |4      |Слайдтар  |Сүтті                |Сұрау    |
|өнімдерін сараптау.|      |       |          |идентификациялау және|         |
|                   |      |       |          |фальсификациялау     |         |
|Ет және етт        |9     |5,6    |Слайдтар  |Етті идентификациялау|Сұрау    |
|өнімдерін сараптау.|      |       |          |және                 |         |
|                   |      |       |          |фальсификациялау.    |         |
|Дәнді дақылдарды   |11    |8      |Слайдтар  |Дәнді дақылдарды     |Сұрау    |
|және оларды өндеу  |      |       |          |идентификациялау және|         |
|өнімдерін сараптау.|      |       |          |фальсификациялау.    |         |
|Алкогольді  және   |12    |9,10   |Слайдтар  |Алкогольді сусындарды|Сұрау    |
|әлсіз алкогольді   |      |       |          |идентификациялау және|         |
|сусындарды         |      |       |          |фальсификациялау     |         |
|сараптау.          |      |       |          |                     |         |
|Дәмдік өнімдерді   |13    |11,12  |Слайдтар  |Дәмдік тауарларды    |Сұрау    |
|сараптау. Жалпы    |      |       |          |идентификациялау және|         |
|мінездеме.         |      |       |          |фальсификациялау     |         |
|Балғын және        |14    |13     |Слайдтар  |Жеміс және жидектерді|Сұрау    |
|өнделген көкөністер|      |       |          |идентификациялау және|         |
|мен  тұқымдарды    |      |       |          |фальсификациялау     |         |
|сараптау.          |      |       |          |                     |         |

7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ

4 кесте  – Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету
|Оқулықтар мен       |Даналардың саны|Студентер саны |Қамтамасыз ету пайызы |
|оқу-әдістемелік     |               |               |                      |
|құралдардың атаулары|               |               |                      |
|1                   |2              |3              |4                     |
|Николаева М. А.     |1              |4              |25                    |
|Товарная экспертиза.|               |               |                      |
|Николаева М. А.     |1              |4              |25                    |
|Товароведение       |               |               |                      |
|потребительских     |               |               |                      |
|товаров.            |               |               |                      |
|Теоретические       |               |               |                      |
|основы.             |               |               |                      |
|Бровко О.Г. и др.   |1              |4              |25                    |
|Товароведение       |               |               |                      |
|пищевых продуктов.  |               |               |                      |










8 ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі
8.1.1  Николаева М. А. Товарная экспертиза. Учебник для вузов. — М.:
Издательский дом "Деловая литература",1998. — 288 б.
8.1.2 Николаева М. А. Товароведение потребительских  товаров.  Теоретические
основы. М.: Норма, 1997. 283 б.
8.1.3 Бровко О.Г. и др.  Товароведение  пищевых  продуктов.  М.:  Экономика,
1988.
8.1.4  Позняковский  В.М.  Гигиенические   основы   питания   и   экспертизы
продовольственных  товаров:  Учебник  для  ВУЗов.  -   Новосибирск:   Изд-во
Новосиб. ун-та, 1996.-432б.

8.2    Косымша
8.2.1  Бухтарева   Э.   Ф.,   Ильенко-Петровская   Т.П.,   Твердохлеб   Г.В.
Товароведение пищевых жиров, молока и  молочных  продуктов.  М.:  Экономика,
1985.
 8.2.2 Габриэльянц М.А., Козлов А.П. Товароведение мясных и рыбных  товаров.
М.: Экономика, 1986.
8.2.3 Николаева М.А. Товароведение плодов и овощей:  Учебник  для  вузов.  -
М.: Экономика, 1990. 288б.
8.2.4  Плотникова  Т.В.,  Позняковский  В.М.,  Ларина  Т.В.,  Елисеева  Л.Г.
Экспертиза свежих плодов и овощей: Учеб.-справ, пособие. - Новосибирск: Изд-
во Ново-сиб. ун-та, 2001. 302б.
8.2.5 Чепурной И. П. Товароведение и экспертиза вкусовых  товаров:  Учебник.
— 2-е изд. — М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К°», 2005. —  404
б.
8.2.6 Николаева М.  А.,  Карташова  Л.  В.,  Положишникова  М.  А.  Средства
информации о товарах. М: Экономика, 1997. 176 б.
8.2.7 Николаева М.  А.,  Лычников  Д.  С,  Неверов  А.  Н.  Идентификация  и
фальсификация пищевых продуктов. М.: Экономика, 1996. 108 б.






Пәндер