Файл қосу

Микроб жасушаларында




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                   |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                             |
|СМК 3 деңгейдегі         |УМК                      |УМКД                     |
|құжат                    |                         |042-14-4-03.01.20.01/02-2|
|                         |                         |013                      |
|«Микробиология» пәнінің  |Баспа № 1                |                         |
|оқу әдістемелік кешені   |                         |                         |




                          «Микробиология » пәнінің
     5В080200-«Мал шаруашылық өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына
                                  арналған
                            оқу-әдістемелік кешені






               ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ















                                 Семей 2013




                                  Алғы сөз


    1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ
   Құрастырушы – Байғазанов А.Н., ветеринария ғылымдарының кандидаты,
   доцент, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің
   «Ветеринариялық санитария» кафедрасы.


    2. Талқыланды
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   Хаттама «___» __________ 2013 ж.
   Кафедра меңгерушісі _____________ Е. О. Омарбеков


   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында
   Хаттама «___» __________ 2013 ж.
   Төрайымы                                              А.В.Тлеубаева


   3 БЕКІТІЛДІ
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітілгіп, баспаға
   ұсынылды
   Хаттама «___» __________ 2013 ж.
   ОӘК төрайымы ____________  Г.Искакова


   4 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ



































                                   Мазмұны

   1. Жалпы жағдайлар
   2. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар
   3. Курстың саясаты мен форматы
   4. Білімді бағалау саясаты
   5. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәнінің мазмұны
   6. Студенттердің оқытушының қатысуымен  атқаратын  өздік  мазмұны  (ОСӨЖ)
      және өздік жұмыстарының (СӨЖ) мазмұны
   7. Пәннің оқу процессінің күнтізбелік кестесі






























































           1. Жалпы жағдайлар


   1.1 Оқытушы және пән туралы мәліметтер:
     Байғазанов Абдрахман Нурмухамбетұлы, в.ғ.к., доцент
     «Ветеринариялық санитария» кафедрасы
     Ақпараттық байланыс - тел: 53 19 70,  №5 оқу ғимараты,   № 307 каб.
     Сабақ өткізу орны - №  304, 305 аудиториялар;
     Пәннің аты - «Микробиология және вирусология»;
     Кредит саны-  3 (үш)


    2. Оқу жұмыс бағдарламаның көшірмесі


         1 кесте  -  Оқу жұмыс жоспарынан көшірме


   |Курс              |Семе стр          |Кредит            |Дәріс               |
|                  |                  |саны              |(сағ.)              |
|А                 |4,0               |95-100            |өте жақсы           |
|А -               |3,67              |90-94             |өте жақсы           |
|В+                |3,33              |85-89             |Жақсы               |
|В                 |3,0               |80-84             |Жақсы               |
|В-                |2,67              |75-79             |Жақсы               |
|С+                |2,33              |70-74             |Қанағаттанарлық     |
|С                 |2,0               |65-69             |Қанағаттанарлық     |
|С-                |1,67              |60-64             |Қанағаттанарлық     |
|Д+                |1,33              |55-59             |Қанағаттанарлық     |
|Д                 |1,0               |50-54             |Қанағаттанарлық     |
|F                 |0                 |-49               |қанағаттанарлықсыз  |
|I                 |NA                |-                 |Бітпеген            |
|P                 |-                 |-                 |Пәнді өтті          |



          5.  САҒАТ  ТҮРІНЕ  БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ ЖӘНЕ ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ


            2 кесте -  Пәннің мазмұны. Сабақ  түріне  байланысты  сағаттарды
бөлу


   |№    |Тақырыптың аталуы       |Сағат саны                                |
|тақыр|                        |                                          |
|ып   |                        |                                          |
|     |                        |ЛК       |ЛБ              |СРСП   |СРС    |
|1    |2                       |3        | 4            5 |6      |7      |
|1    |Микробиология және      |1        |       |       |       |       |
|     |вирусологияға кіріспе   |         |       |       |       |       |
|2    |Прокариотты жасушаның   |1        |       |9      |3      |3      |
|     |құрылысы және           |         |       |       |       |       |
|     |морфологиясы            |         |       |       |       |       |
|3    |Эукариотты жасушаның    |1        |       |2      |3      |3      |
|     |құрылысы, морфологиясы  |         |       |       |       |       |
|4-5  |Микроорганизмдер        |1        |       |5      |3      |3      |
|     |физиологиясы            |         |       |       |       |       |
|6    |Микроорганизмдер        |         |       |2      |3      |3      |
|     |экологиясы              |         |       |       |       |       |
|7    |Сыртқы факторлардың     |1        |       |2      |3      |3      |
|     |микроорганизмдерге әсері|         |       |       |       |       |
|8    |Микроб жасушаларында    |1        |       |       |3      |3      |
|     |өтетін маңызды          |         |       |       |       |       |
|     |биотехнологиялық        |         |       |       |       |       |
|     |процесстерің өндірісте  |         |       |       |       |       |
|     |қолданылуы              |         |       |       |       |       |
|9    |Микроорганизмдер        |1        |       |       |3      |3      |
|     |генетикасы              |         |       |       |       |       |
|10   |Иммунитет, инфекция     |1        |       |       |3      |3      |
|11   |Бактериофагия           |1        |       |1      |3      |3      |
|12   |Вирустардың негізгі     |1        |       |2      |3      |3      |
|     |қасиеттеі               |         |       |       |       |       |
|13   |Вирустардың химиялық    |1        |       |1      |3      |3      |
|     |құрамы және             |         |       |       |       |       |
|     |архитектурасы           |         |       |       |       |       |
|14   |Вирустардың             |1        |       |4      |3      |3      |
|     |репродукциясы           |         |       |       |       |       |
|15   |Вирустық індеттке қарсы |1        |       |2      |3      |3      |
|     |иммунитеттің            |         |       |       |       |       |
|     |ерекшеліктері           |         |       |       |       |       |
|15   |Барлығы:                |15       |       |30     |45     |45     |




      6. ОСӨЖ және СӨЖ мазмуны


      3 кесте – ОСӨЖ жәңе СӨЖ жоспары


      |№   |ОСӨЖ                                            |СӨЖ                   |
|    |аудиториялық              |аудиториядан тыс      |                      |
|1   |2                         |3                     |4                     |
|  1 |Иммерсиялық микроскопияны |Микробиология ілімінің|Микробиология және    |
|    |игерү                     |бағыттары             |вирусология ілімінің  |
|    |                          |                      |даму тарихы           |
|  2 |Бактериальды препаратты   |Прокариоттардың       |Риккетсия,микоплазма, |
|    |микроскотау, бактерияның  |морфологиясы,қүрлысы  |хламидиялардың        |
|    |пішінін аныктау           |                      |сипаттамасы           |
|  3 |Бактериальды препаратты   |Эукариотты            |Микроб ферменттерінің |
|    |дайындау ережелері.Жәй    |микроорганизмдердің   |жіктелүі              |
|    |бойу тәсілімен бояп       |құрлысы,сипаттамасы   |                      |
|    |сүретін салу              |                      |                      |
|  4 |Бактериальды препаратты   |Микроорганизмдердің   |Заталмасу процесстегі |
|    |дайындау ережелері.Жәй    |осіп көбеүі           |микробтардың ролі     |
|    |бойу тәсілімен бояп       |                      |                      |
|    |сүретін салу              |                      |                      |
|  5 |Микроскоптық зең          |Микроорганизмдердің   |Мал денесінің         |
|    |саңырауқұлақтарды         |осіп көбеүі           |микрофлорасы          |
|    |микроскопиялау, сүретін   |                      |                      |
|    |салу                      |                      |                      |
|  6 |Микроскоптық зең          |Адам денесінің        |Суды зарарсыздандыру  |
|    |саңырауқұлақтарды         |микрофлорасы          |тәсілдері             |
|    |микроскопиялау, сүретін   |                      |                      |
|    |салу                      |                      |                      |
|  7 |Вирц бояу әдісімен спораны|Антибиотиктердің      |Эр түрлі сәүлелердің  |
|    |бояп сүретін салу         |сипаттамасы           |микроб жасушасына     |
|    |                          |                      |әсері                 |
|  8 |Ольт, Циль-Нильсен        |Ашу процесстердің     |Дезинфекция           |
|    |тәссілдерімен боялған     |тәжірибеде қолдану    |                      |
|    |преператтарды             |                      |                      |
|    |микроскопиялап, сүретін   |                      |                      |
|    |салу                      |                      |                      |
|  9 |«Аспалы тамшы» препаратты |Микробтардың          |Микроорганизмдердің   |
|    |дайындап,микроскопиялап   |өзгергіштігінің       |генетикалақ коды,     |
|    |сүретін салу              |тәжірибелік ролі      |белок түзүі процессі  |
| 10 |Лабораториялық ыдыстарды  |Антиген-антидене      |Микробтар арасындағы  |
|    |стерильдеү                |реакциялардың         |қарымқатынас түрлері  |
|    |                          |тәжірибелік ролі      |                      |
| 11 |ЕПС және Эндо қоректік    |Бактериофогтың        |Микроорганизмдерді    |
|    |орталарды дайындау        |тәжірибелік ролі      |өндіріс саласында     |
|    |                          |                      |қолдану: спирттік ашу |
|    |                          |                      |процессі              |
| 12 |ЕПА ауа миркофлорасын себу|Вирустың пайда болу   |Сүтқышөылды ашу       |
|    |                          |теориясы              |процессі              |
| 13 |Коллоквиум                |Вирустардың жіктелүі, |Пропионқышқылды ашу   |
|    |                          |номенклатурасы        |процессі              |
| 14 |Коллоквиум                |Вирустық індеттердің  |Майқышқылды ашу       |
|    |                          |ерекшелігі            |процесстері           |
| 15 |Микроорганизмдердің       |Вирустық індеттерді   |Сіркеқышқылды ашу     |
|    |коректік орталарда өсүін  |емдеу және алдын алу  |процесстері           |
|    |сипаттау. Таза өсіндіні   |                      |                      |
|    |бөліп алу                 |                      |                      |
|16  |Таза өсіндіні Гисса және  |                      |                      |
|    |индикатор салыңған ЕПС    |                      |                      |
|    |себу                      |                      |                      |
|17  |Микробтың антибиотиктерге |                      |                      |
|    |төзімділігін анықтау      |                      |                      |
|18  |Багтериофогтарға          |                      |                      |
|    |төзімділігін анықтау      |                      |                      |
|19  |Су мен ауа дағы микробтың |                      |                      |
|    |жалпы санын анықтау. Судың|                      |                      |
|    |коли-индексін анықтау     |                      |                      |
|20  |Ауадағы МЖС анықтау       |                      |                      |
|21  |Вирустық зерттүлерге      |                      |                      |
|    |арналған пипеткалар мен   |                      |                      |
|    |жұмыс істеүн игерү        |                      |                      |
|22  |Вирустық суспензияны      |                      |                      |
|    |дайындау                  |                      |                      |
|23  |Вирустық препаратты       |                      |                      |
|    |Морозов тәсілі мен бояп   |                      |                      |
|    |микроскоптау. Сүретін салу|                      |                      |
|24  |Вирустық материал мен     |                      |                      |
|    |лабораториялық            |                      |                      |
|    |жануарларды зақымдау      |                      |                      |
|25  |Тауық эмбриондарды        |                      |                      |
|    |вирустық материал мен егү |                      |                      |
|26  |Тауық эмбрионды жарып     |                      |                      |
|    |вирустық материал алу     |                      |                      |
|27  |Торша өсіндісін вируспен  |                      |                      |
|    |зақымдау мен танысу       |                      |                      |
|28  |Биопрепараттарға сипаттама|                      |                      |
|    |берү                      |                      |                      |
|29-3|Қортынды сабақ. Бақлау    |                      |                      |
|0   |жұмысы                    |                      |                      |










           7.  « МИКРОБИОЛОГИЯ  ЖӘНЕ ВИРУСОЛОГИЯ» ПӘНІНЕН ОҚУ ҮРДІСІНІҢ
КҮНТІЗБЕЛІК  КЕСТЕСІ


         4 кесте - «Микробиология және вирусология» пәнінен оқу эдістемелік
күнтізбелік кестесі


      Ап
та-лар123456789101112131415Күн, айы16-2
0123-29
0130-4
026-11
0213-18
0220-25
0227-4
036-11
0313-18
0320-25
0327-31
033-8
0410-15
0417-22
0424-2
04Бал
да
ры


АБ1АБ2
Пәндер