Файл қосу

Пәнді оқудың әдістемелік нұсқауы. Курстың пререквизиттері




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                        |
|ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК  УНИВЕРСИТЕТІ                              |
|3 деңгейлі СМЖқұжаты           |ПОӘК                   |УМКД                   |
|                               |                       |042-18.1.1.8/02-2013   |
|ПОӘК                           |№ 2 баспасы            |                       |
|Оқытушыға «Баға жасау» пәні    |_____________          |                       |
|бойынша арналған жұмыс оқу     |                       |                       |
|бағдарламасы                   |                       |                       |


















                                «БАҒА  ЖАСАУ»
                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                   Экономикалық мамандықтар бойынша оқитын
                            студенттерге арналған

                   СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН ЖҰМЫС  БАҒДАРЛАМАСЫ


















                                 Семей 2012


                                  Алғы сөз

   1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ
Құрастырған Алимжанова А.М. __________ «______»_____________2013ж.,
«Экономика және бизнес» кафедрасының аға оқытушысы


   2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 «Экономика және бизнес» кафедрасының мәжілісінде

Хаттама_____ «______»_____________2013ж.,

Кафедра меңгерушісі, э.ғ.к., доцент ____________________  Жайлаубаева Ш.Д.

2.2 Қаржы-экономикалық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде

Хаттама_____ «______»_____________2013ж.,

ОӘБ төрағасы ______________ Тойкин С.Қ.


   3. БЕКІТІЛДІ

Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесі  мәжілісінде  бекітілді  және  баспаға
ұсынылды

Хаттама_____ «______»_____________2013ж.,

ОӘК төрайымы __________________ Г.Искакова


   4. ЕНГІЗІЛДІ

«_____»___________2012ж. №1 басылым орнына
























                                   Мазмұны


      1.Жалпы талаптар
      2. Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттардың бөлінуі
      3. Пәнді оқудың әдістемелік нұсқауы
      4.Курс форматы
      5.Курс саясаты
      6.Баға қою саясаты
           7. Әдебиет






























































































        1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

1.1 Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұмат
Алимжанова Арайлым Магашевна, Экономика және бизнес магистрі,
 «Экономика және бизнес» кафедрасының аға оқытушысы
Байланыс ақпараты– тел. 530316, № 8 оқу ғимараты, кабинет 315А.
Аудитория № 205 (8 оқу ғимараты)
Осы пән бойынша кредит саны– 2, 3

1.2. Пәннің қысқаша мазмұны
      Нарықтық экономика жағдайында баға өндіруші  мен  тұтынушы  арасындағы
байланыстырушы  звено,  сұраныс  пен   ұсыныс   арасындағы   тепе   теңдікті
қамтамасыз етуші механизм болып табылады.
       Баға  тауар  құнының  ақшалай  көрінісі.  Ол   бірнеше   функцияларды
орындайды.Кәсіпорындағы   баға   қалыптастыру   бірнеше   өзара   байланысты
этаптардан  тұратын  күрделі  процесс.   Нарықтық   экономика   жеке   тауар
өндірушілерден құралады, ал олар үшін  баға  қаржылық  қызметі  мен  өндіріс
нәтижесінің шешуші факторы болып табылады. Сондықтан  дұрыс  таңдалған  баға
стратегиясы  кез  келген  кәсіпорынның   сәтті   қызметінің   негізі   болып
есептеледі.
      Дұрыс орнатылған баға өндірістің барлық шығындарын есепке  алу  қажет,
сонымен қоса пайданың белгілі бір нормасын алуды қамтамасыз етуі қажет.
1.3.Курстың мақсаты болып шаруашылық қызметтің  нарықтық  жағдайдағы  бағаны
қолдану мен қалыптастыруға байланысты студенттердің толық мәлімет алуы.
1.4 Пәнді оқытудың негізгі міндеттері:
    – Мемлекеттің баға саясатының мәні мен міндеттері;
    – Импорттық және отандық тауарлырға баға қалыптастырудың механизмдері;
    – Баға қалыптастыруға әсер ететін факторлар;
    – Шет және өз еліміздегі кеден тарифтік реттеулер;
    – Баға стратегиясын өңдеудегі әдістер;
    – Саудаішілік, әлемдік, ішкі бағалар жүйесін оқыту.
Пәнді оқу нәтижесінде студент мынаны білуі керек:
         –  Баға  қалыптастыруға  қатысты  негізгі  нормативтік  құжаттарды
           білу;
         – Әр түрлі бағаларды есептеу техникасын меңгеру;
         – Бағаның әдістерін дұрыс қолдануды меңгеру;
         – Баға қалыптастырудың механизміне  қатысты  сұрақтар  төңірегінде
           жауаптарды білу;
         – Кәсіпорындағы экономикалық жұмыстарды өз еркімен  жүргізе  алуға
           әдеттену.
1.5 .Курстың пререквизиттері:
Экономикалық  теория,  микроэкономика,макроэкономика,   бухгалтерлік   есеп,
статистика, маркетинг, менеджмент, салық салу, еңбек нарығының  экономикасы.

1.6 Курстың постреквизиттері
Өндіріс экономикасы,  бизнесті  бағалау,  фирмаішілік  жоспарлау,  өндірісті
ұйымдастыру, шағын бизнес негіздері.








   2. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫҢ БӨЛІНУІ


      |№ |Тақырып атауы   |Мазмұны                  |Сағаттар             |Әдебиет   |
|  |                |                         |ДС |СПС|ОСӨЖ  |СӨЖ   |          |
|1 |Баға туралы     |Бағаның құндық негіздері |2/1|1  |3/2   |3/2   |6 (с.11,  |
|  |ұғым, маңызы,   |және баға жасаудың       |   |   |      |      |с.19),    |
|  |жасау қағидалары|нарықтық әдісіне         |   |   |      |      |12(с. 7,  |
|  |                |көшу.Баға жасаудың       |   |   |      |      |с.11) ,   |
|  |                |нарықтық әдісінің ерекше |   |   |      |      |7 (с. 21),|
|  |                |белгілері.Бағаның        |   |   |      |      |          |
|  |                |экономикалық функциялары.|   |   |      |      |13 (с. 29,|
|  |                |Баға жасаудың әдістемелік|   |   |      |      |с.34, с.  |
|  |                |мәселелері               |   |   |      |      |43)       |
|2 |Баға түрлері    |Баға түрлері,            |2/1|1  |3/2   |3/2   |6 (с. 5,  |
|  |және оның жүйесі|жіктелуі.Баға жүйесі,    |   |   |      |      |6),       |
|  |                |негізгі белгілері        |   |   |      |      |7 (13-19),|
|  |                |                         |   |   |      |      |          |
|  |                |                         |   |   |      |      |12 (16-24)|
|3 |Баға жасау      |Бағаның сұраныс пен      |2/1|1  |3/2   |3/2   |12 (с.    |
|  |факторлары      |ұсынысқа  тәуелділігі.   |   |   |      |      |8,10),    |
|  |                |Бағаның өзгеруіне әсер   |   |   |      |      |13        |
|  |                |ететін факторлар. Нарық  |   |   |      |      |(19-24),  |
|  |                |құрылымы және бағаны     |   |   |      |      |7 (25-29) |
|  |                |жасау                    |   |   |      |      |          |
|4 |Баға жасау      |Баға жасау процесінің    |2/1|1  |3/2   |3/2   |7 (с. 11, |
|  |саясаты         |кезеңдері. Баға саясаты  |   |   |      |      |13),      |
|  |                |және тауардың өмірлік    |   |   |      |      |12        |
|  |                |циклы арасындағы         |   |   |      |      |(25-27),  |
|  |                |байланыс. Баға саясатының|   |   |      |      |13 (30-34)|
|  |                |стратегиялық және        |   |   |      |      |          |
|  |                |тактикалық ерекшеліктері.|   |   |      |      |          |
|  |                |Баға жасау әдістері      |   |   |      |      |          |
|5 |Баға жасаудың   |Баға жасау мақсатында    |2/1|1  |3/2   |3/2   |7 (с. 13, |
|  |шығынды әдісі   |қолданылатын шығындар    |   |   |      |      |17),      |
|  |                |түрлері. Шығындардың,    |   |   |      |      |12        |
|  |                |өндіріс көлемдерінің,    |   |   |      |      |(28-31),  |
|  |                |пайданың ара-қатысын     |   |   |      |      |13 (36-41)|
|  |                |зерттеу. Өзіндік құнның  |   |   |      |      |          |
|  |                |калькуляциясын жасау     |   |   |      |      |          |
|  |                |әдістері                 |   |   |      |      |          |
|6 |Баға жасаудың   |Баға деңгейін тауар      |2/1|1  |3/2   |3/2   |6 (с. 18, |
|  |нарықтық әдісі  |құндылығына қарай        |   |   |      |      |23),      |
|  |                |анықтау. Тұтынушылардың  |   |   |      |      |12        |
|  |                |баға деңгейіне қарай     |   |   |      |      |(32-38),  |
|  |                |іс-әрекетін зерттеу.     |   |   |      |      |13 (47-53)|
|  |                |Жеке, көтерме және бөлшек|   |   |      |      |          |
|  |                |саудада бағаны жасау     |   |   |      |      |          |
|  |                |ерекшеліктері            |   |   |      |      |          |
|7 |Баға жасау      |Баға жасау әдісін таңдау |2/1|1  |3/2   |3/2   |7 (с. 30, |
|  |әдісін және     |белгілері. Соңғы бағаны  |   |   |      |      |34),      |
|  |стратегиясын    |анықтау. Баға            |   |   |      |      |12        |
|  |таңдау мәселесі |стратегиясын қалыптастыру|   |   |      |      |(43-48),  |
|  |                |мәселесі.                |   |   |      |      |13 (56-58)|
|8 |Келісімдік және |Жұртшылыққа басылынатын  |2/1|1  |3/2   |3/2   |7 (с. 37, |
|  |модификацияланға|және есептелінетін       |   |   |      |      |39),      |
|  |н бағалар       |бағалар. Анықтамалы      |   |   |      |      |12        |
|  |                |бағалар, биржалық        |   |   |      |      |(41-45),  |
|  |                |бағалар, орташа экспортты|   |   |      |      |13 (66-68)|
|  |                |және импортты бағалар    |   |   |      |      |          |
|  |                |туралы түсінік.    ФОБ,  |   |   |      |      |          |
|  |                |ФОР, КАФ, СИФ бағаларына |   |   |      |      |          |
|  |                |сипаттама беру           |   |   |      |      |          |
|9 |Бағаның өзгеруі |Бағаны өзгерту қажеті,   |2/1|1  |3/2   |3/2   |7 (с.     |
|  |                |алғышарттары. Баға       |   |   |      |      |57,63),   |
|  |                |шегерімдері, жүйесі және |   |   |      |      |12        |
|  |                |түрлері. Баға өзгерісінің|   |   |      |      |(49-51),  |
|  |                |басқа әдістері.          |   |   |      |      |13 (75-79)|
|10|Бағаларды       |Қабылданатын шешімдер    |2/1|1  |3/2   |3/2   |12        |
|  |жасаудағы       |тәуекелін бағалаудың     |   |   |      |      |(105-112),|
|  |тәуекелді       |рөлі.    Бағаларды       |   |   |      |      |          |
|  |бағалау         |есептеудегі тәуекелді    |   |   |      |      |13        |
|  |                |бағалау әдістері.        |   |   |      |      |(175-179) |
|  |                |Ақпараттық күтуді        |   |   |      |      |          |
|  |                |бағалау.                 |   |   |      |      |          |
|11|Баға жасау және |Бағалардың инфляциялық   |2/1|1  |3/2   |3/2   |12        |
|  |инфляция        |процестердегі атқаратын  |   |   |      |      |(88-93),  |
|  |                |рөлі. Инфляцияның даму   |   |   |      |      |13        |
|  |.               |кезеңдері және баға      |   |   |      |      |(128-134) |
|  |                |динамикасы. Бағаның      |   |   |      |      |          |
|  |                |инфляцияға байланысты    |   |   |      |      |          |
|  |                |өсуі және оның жалпы     |   |   |      |      |          |
|  |                |экономикаға әсері        |   |   |      |      |          |
|12|Бағаларды       |Нарықтық қатынастар      |2/1|1  |3/2   |3/2   | 12       |
|. |мемлекеттік     |жағдайындағы бағаны      |   |   |      |      |(116-123),|
|  |реттеу          |реттеу.                  |   |   |      |      |          |
|  |                |Баға жасау механизміне   |   |   |      |      |13 (91-96)|
|  |                |мемлекеттің әсері.       |   |   |      |      |          |
|13|Әлемдік баға    |Әлемдік бағалардың       |2/1|1  |3/2   |3/2   |12        |
|  |жүйесі          |негізгі түрлері  және    |   |   |      |      |(142-149),|
|  |                |оларды қолдану ережесі.  |   |   |      |      |          |
|  |                |                         |   |   |      |      |13        |
|  |                |                         |   |   |      |      |(101-106) |
|14|Ішкі саудалық   |Халықаралық келісім шарт |2/1|1  |3/2   |3/2   |12        |
|  |бағалардың      |бағасын қалыптастырудағы |   |   |      |      |(149-151),|
|  |қалыптастыруы   |бағалық өзгертулер.      |   |   |      |      |          |
|  |                |Сыртқы сауда бағаларын   |   |   |      |      |13        |
|  |                |қалыптастырудағы негізгі |   |   |      |      |(114-117) |
|  |                |қағидалар мен ережелер.  |   |   |      |      |          |
|15|Шет елдердегі   |Өнеркәсібі дамыған       |2/1|1  |3/2   |3/2   |6 (с.101, |
|  |бағаны реттеу   |елдердегі баға жасау мен |   |   |      |      |с.193),   |
|  |мен баға        |бағаны реттеу            |   |   |      |      |12(с. 107,|
|  |жасаудың        |тәжірибесі.Өнеркәсібі    |   |   |      |      |с.111) ,  |
|  |тәжірибесі      |дамыған елдердегі        |   |   |      |      |7 (с.     |
|  |                |кедендік-тарифтік реттеу.|   |   |      |      |201),     |
|  |                |                         |   |   |      |      |13 (с.    |
|  |                |                         |   |   |      |      |209,      |
|  |                |                         |   |   |      |      |с.304, с. |
|  |                |                         |   |   |      |      |403)      |
|  |Барлығы         |                         |30/|15 |45/30 |45/30 |          |
|  |                |                         |15 |   |      |      |          |




3  ПӘНДІ ОҚЫТУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР


      Берілген курсты оқу барысында бағдарламаның мазмұнымен  танысу  қажет.
Ұсынылған әдебиетті қарастырып, өздік жұмысқа шығарылған сұрақтарға  қатысты
конспектілер жазу қажет.
      Дәріс  материалдары  мен  оқу  құралдарымен  қатар  студенттер  біздің
еліміздің  мерзім  сайын  шығатын  басылымдарды,   сондай-ақ,   экономикалық
журналдар мен салалық журнал мен газеттерді жүйелі түрде оқып отырған  дұрыс
болады. Осының  бәрі  курс  материалын  дұрыс  меңгеруге  мүмкіндік  береді.
Ерекше назарды біздің елемізде шыққан немесе шығарылып жатқан  заңдарды,  ҚР
Президентінің  Жарлықтарын,  экономикалық  реформаларды  енгізу  және   іске
асыруға  байланысты  жоспарлар,  бағдарламалар  мен  басқа  да   нормативтік
актілер мен мәліметтерді зерттеуге аудару қажет.
      Дәрістерде баға жасаудың маңызды сұрақтары қарастырылған, мысалы  баға
жасау  теориялары,  әдістері,  стратегиялары  қарастырылған.   Студенттердің
дәрістерде және өздік жұмыстарды орындау барысында алған  білімдерін  бекіту
және  кеңейту  үшін  семинарлық  және  практикалық   сабақтар   жүргізіледі.
Студенттердің семинарлық  және  практикалық  сабақтарға  қатысу  формаларына
келесі жатады: баяндама оқу, диалогтар, пікір таластар,  реферат  жазу  және
есеп шығару. Осы аталған барлық формалар әр студентке  қол  жетерлік  болады
және оның дамуына мүмкіндік жасайды.  Студенттер  үшін  қажет  шарт  ретінде
семинарлық  сабақтарға  дұрыс  дайындалу.  Әр  семинарлық  сабаққа   негізгі
сұрақтар тізімі беріледі және негізгі мен қосымша әдебиет ұсынылады.
      Студенттердің өздік  жұмыстарына  баға  жасаудың  нарықтық  жағдайына,
үрдістеріне және даму болашағына қатысты сұрақтар  шығарылады.  Аудиториялық
сабақтарда  талқыланатын  сұрақтар  жеке  көрсетілген.  Сонымен  қатар,   әр
студент  берілген  курс  бойынша  міндетті  түрде   ғылыми-зерттеу   жұмысын
орындауға қажет, ол реферат түрінде жазылады.
      Практикалық сабақтарға дайындалған кезде сабақтың жоспарын  тыңғылықты
қарастырып, дәрістер конспектісін зерттеп, ұсынылған әдебиетті оқу керек;
      Ұсынылған әдебиетті зерттегенде  студент  оқыған  материалдың  негізгі
түйінін конспектілеп, басты мәселені көрсете білу керек;
      Аудиторлық   СОӨЖ   сабақтарда   пікір   талас,   диспуттар,   әртүрлі
көзқарастарды тыңдау, талқылау түрінде жүргізіледі,  аудиториядан  тыс  СОӨЖ
рефераттар мен баяндамалар түрінде тапсырылады  және  оқытушы  оларды  сұрау
арқылы тексереді;
      СӨЖ тапсырмалары жазбаша немесе ауызша түрінде беріледі, ол пәнің
жұмыс бағдарламасында келтірілген талаптарға тәуелді болады;
      СӨЖ бойынша жазбаша тапсырмаларды А4 форматтағы қағаздарда  орындалуға
тиіс (компьютермен), бет параметрлері: 2:2:2:2.  Кегль 14 Times  New  Roman,
интервал 1,5.

   4. КУРС ФОРМАТЫ
      Аудиториялық уақыт дәріс және оқылған материалды қарастыру кіреді.  Әр
сабаққа студент негізгі және қосымша  әдебиеттер  тізімі  бойынша  дайындалу
керек. Бақылауға кешігіп келген немесе келмеген студенттер  автоматты  түрде
0 бал алады. Бақылауды қайта тапсыру қарастырылмаған. Негізгі түсініктер  әр
дәрісте көрсетіліп, түсіндіріледі.  Сабаққа  қатысу  және  дәрісте  берілген
негізгі  ұғымдарды  жазуға  студент  міндетті.  Егер  студент  белгілі   бір
себептерден  сабаққа  қатыспаса,   ол   топтағы   басқа   студенттен   дәріс
материалдарын алу керек. Оқытушы дәрісті қайта оқымайды.


   5. КУРС САЯСАТЫ
   Сабаққа қатысуы Әр сабақта студен белсенділік  көрсету  керек.Белсенділік
спаға қарай бағаланады. Жекелей  және  топпен  презентация  жасауға  болады.
Белсенділік үшін максималды баға әр сабақта айтылып отырылады.
   Тәртібі. Сабақ үстінде  жиі  тәртіп  бұзғаны  үшін  студент  аудиториядан
шығарылады  және  барлық  курс  үшін  «қанағаттанарлықсыз»   деген   бағамен
қорытылады.
   Бақылау жұмысы. Әр студентке талдау  үшін  жеке  тапсырма  беріледі,  оны
жоспар негізінде  жасап  және  оқудың  жетінші  аптасы  аяқталғанша  жазбаша
талдау түрде ұсыну керек.уақытынан кешігіп өткізілген жұмыстарға төмен  баға
қойылады.
   Рубеждік тапсырма Рубеждік аттестациялау қорытындысы  студенттің  сабаққа
қатысуы мен  үлгерімі  және  студенттің  өздік  жұмысын  уақытында  орындап,
тапсыруына байланысты қойылады.
   Көшіру:  кез-келген  көшіру   жазаланады,   ол   аудиториядан   шығарумен
шектелмейді  және\  немесе  бүкіл  курс  үшін  «қанағаттанарлықсыз»   бағасы
қойылады.
   Ұялы телефон: Сабақ барыснда өшіру керек.
   Емтихан. Емтиханды қатысуға рұқсат етілген компьютерде (тест)  тапсырады.
Барлығы  3  кредитке  600  сұрақ,  2  кредитке  400  сұрақ,   соның   ішінен
компьютердің таңдауымен әр студентке 60-40 сұрақтан келеді.

      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ

    Пән бойынша студенттер білімін бақылау келесі түрде жүргізіледі:

        • Ағымдағы бақылау (әр апта сайын)
        • Рубеждік бақылау (тезаурус-тест)(7 және 15 апталарда)
        •  Қорытынды  бақылау  –  академиялық  кезеңнің  соңында  бір   рет
          жүргізіледі (мамандықтың ҚР МББС сәйкес түрде емтихан).
    Семестр  бойы  дәріс,  семинар,  практикалық  сабақтар   шегінде   және
студенттің жеке жұмысы негізінде жүйелі түрде студенттің  білімі  тексеріліп
отырылады.
    Пәнді  оқыту  барысында  студенттердің  білімін   ағымдағы   бақылаудың
келесідей түрлері жүргізіледі:
        • ауызша сұрау;
        • жазбаша сұрау;
        • аралас сұрау;
        • үй жұмысын қорғау және презентациялау;
        • дискуссия, тренингтер;
        • есеп шығару, тесттер және т.б.
    Студенттердің  білімін  рубеждік   (рейтингілік)   бақылау   бекітілген
графикке сәйкес түрде академиялық кезең барысындағы 7-ші   (Р1)  және  15-ші
(Р2) апталарда өткізіледі.
    Пән бойынша бағалау пайыздық  мөлшерлемемен  100  %-дық  шкала  бойынша
қойылады.
    Озат студенттің  рейтингісі   100%  тең  болады.  Барлық   студенттерді
оқытушы озат студентпен салыстырып отырады.
    Студенттің жұмысы келесі критерийлер бойынша бағаланады:
        • Сабаққа келуі;
        •  Аудиториялық  бақылау  жұмысын  орындау  (АБЖ),   ОСӨЖ   орындау
          графигіне сәйкесінше
        • Үй жұмысын орындау (ҮЖ), СӨЖ орындау жоспарына сәйкес;
        • Өздік жұмыс графигін орындау.
        • Студенттер конференциясына,  пәндік  олимпиядаларға  қатысу  және
          т.б.;
        • Басқа жұмыс түрлері.
    Рубеждік бақылаудың барлық тапсырмаларын орындаған студент озат студент
ретінде 100% ала алады.


    |Студенттің |Сабаққа келуі       |ПС                 |СӨЖ                     |
|тізім      |                    |                   |                        |
|бойынша №  |                    |                   |                        |
|1          |2                   |3                  |4                       |
|А          |Үздік               |4.00               |95-100                  |
|А-         |Өте жақсы           |3.67               |90-94                   |
|В+         |Жақсы               |3.33               |85-89                   |
|В          |Жақсы               |3.00               |80-84                   |
|В-         |Жақсы               |2.67               |75-79                   |
|С+         |Қанағаттанарлық     |2.33               |70-74                   |
|С          |Қанағаттанарлық     |2.00               |65-69                   |
|С-         |Қанағаттанарлық     |1.67               |60-64                   |
|D+         |Қанағаттанарлық     |1.33               |55-59                   |
|D          |Қанағаттанарлық     |1,00               |50-54                   |
|F          |Қанағаттанарлықсыз  |0.00               |0-49                    |
|I          |Аяқталмаған         |NA                 |-                       |
|P          |Пәнді өтті          |-                  |өтті                    |


    Егер студент сабақты босатса және межелі бақылауды белгіленген мерзімде
сырқатқа немесе басқа да  себепті жағдайға байланысты тапсыра  алмай  қалса,
ол межелі бақылаудан жеке түрде өтеді. Бұл жағдайда факультет деканаты  және
оқытушы межелі бақылауды тапсырудың  жеке  мерзімдерін  белгілейді,  емтихан
сессиясына дейін студентке жеке рейтингтік ведомості береді.
    Студент пән бойынша шекті рейтингтік бақылауға кіруге рұқсат  алу  үшін
семестр ішінде жалпы рейтингтік баллы  50  %-ке  тең  не  одан  жоғары.  Пән
бойынша жалпы баға келесі шкала бойынша анықталады.

                  «Баға жасау»  пәні бойынша баллдарды бөлу

|Апта   |Бақылау түрі                        |Барлық       |Ескерту       |
|       |                                    |баллдар      |              |
|       |1 және 8 апталар аралығында дәріс   |30           |              |
|       |сабақтарына қатысу және дайындалу   |             |              |
|1      |Практикалық сабақ                   |             |              |
|2      |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|3      |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|4      |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|5      |Практикалық сабақ:  сұрау           |20           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|6      |Практикалық сабақ:  сұрау           |20           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|7      |Практикалық сабақ:  сұрау           |20           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|       |Рубеждік бақылау                    |75           |              |
|       |1-7 апта сабақтарының нәтижелері    |300          |              |
|       |бойынша балл саны                   |             |              |
|       |8 және 15 апталар аралығында дәріс  |30           |              |
|       |сабақтарына қатысу және дайындалу   |             |              |
|8      |Практикалық сабақ                   |             |              |
|9      |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|10     |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|11     |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|12     |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|13     |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|14     |Практикалық сабақ:  сұрау           |15           |              |
|       |СӨЖ                                 |10           |              |
|       |ОСӨЖ                                |5            |              |
|15     |Практикалық сабақ:                  |15           |              |
|       |9-15 апта дәрістерінің материалдары |             |              |
|       |бойынша бақылау жұмысы              |75           |              |
|       |8-15 апта сабақтарының нәтижелері   |300          |              |
|       |бойынша балл саны                   |             |              |
|       |Емтиханға берілетін балл саны       |400          |              |
|       |Академиялық кезең бойынша барлық    |1000         |              |
|       |балл саны                           |             |              |

      7.  ӘДЕБИЕТ
      7.1 Негізгі әдебиет
1.  ҚР   2003-2015   жылдарға   арналған   индустриальды-инновациялық   даму
Стратегиясы // ҚР Президенті мен  Үкіметінің  шығарған  актілерінің  Жинағы,
2003, № 23-24.
2. ҚР заңы «Табиғи монополиялар туралы» Егемен Қазақстан, 1998, 24 қараша.
3. ҚР заңы «Заңсыз бәсеке туралы» 9 маусым 1998ж.
4. ҚР заңы «Бәсеке және монополиялық қызметі шектеу туралы» 19  қаңтар  2001
ж.
5. ҚР кодексы «Салықтар және  бюджетке  төленетін  басқа  міндетті  төлемдер
туралы», Алматы, 2001.
6.Липсиц И.В. Коммерческое ценообразование. – М.: БЕК, 2002.
7. Тультаев  К.А.,  Ондасынова  А.И.  Ценообразование  в  условиях  рыночной
экономики. – Алматы.: КазГау, 2003.
8. Уткин Э.А. Цены, ценообразование и ценовая политика. -М.: 2000.
9.  Шуляк П.Н. Ценообразование /Учебно-практическое пособие. -М.: 2001.
  10. Желтякова И  Тесты и задачи по ценообразованию. -СПб.: 2003.
  11. Салимжанов И.К. Цены и ценообразование. -М.: 2001.
  12. Кайкен Ж.Б., Алимжанова А.М.,  Қожагелдиев  Б.Қ.  «Бағаның  туындауы»,
      2011ж.
  13. Сагирова Б.Н. «Баға және баға белгілеу», 2011ж.
      7.2  Қосымша әдебиет
   1. Цацулин А.Н. Цены и ценообразование в системе маркетинга. -М.: 1998.
   2. Есипова В.Е. Ценообразование на финансовом рынке. -СПб.: 1999.
   3. Желтякова И и др. Цены и ценообразование. -СПб.: 2003
   4. Есипова В.Е. Цены и ценобразование. -СПб.: 2000.
   5. Трацевский И.П., Грекова И.Н. Ценообразование. -М.: 2000.
   6. Голощаков А. Цены и ценообразование. -Обнинск.: 2000.
   7. Ценообразование /Под ред. Сальпикова В.П. –СПб.: 2000.
   8. Чибинев В.М. и др. Ценообразование. -СПб.: 2000.
   9. Яковлев Н.Я. Цены и ценообразование. -СПб.: 2000.

Пәндер