Файл қосу

Сүттің қасиеттері



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                  |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                            |
|ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ  МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                              |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК               |                        |
|                           |                   |                        |
|                           |                   |ПОӘК                    |
|                           |                   |042–18-9/1.26/01-2013   |
| «Сүт өнімдерін өндіру     |                   |                        |
|биотехнологиясы» пәнінің   |18.09.2013 ж.      |                        |
|оқытушыға арналған жұмыстық|№ 1 басылым        |                        |
|бағдарламасы               |                   |                        |









                   «СҮТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ»

                                   пәнінің


                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                           050701 «Биотехнология»


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                        ПӘННІҢ ЖҰМЫСТЫҚ БАҒДАРЛАМАСЫ







































                                    Семей


                                    2013



        АЛҒЫСӨЗ



    1. ӘЗІРЛЕНДІ  _________________________  24.08. 2012 ж.
    Кундызбаев Д. К.  «Стандарттау  және  биотехнология»  кафедрасының  аға
оқытушысы


    2  ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1. «Стандарттау және биотехнологиясы» кафедрасының отырысында.
    Хаттама   27.08. 2012  ж.,  №  1.


    Кафедра менгерушісі ___________ Ж. Х. Какимова


    2.2. Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
отырысында.
    Хаттама  07.09. 2012 ж., №  1.


    Төрайымы   ______________  С.С. Толеубекова


    2.3 Инженерлік-технологиялық факультеттің Ғылыми кеңесінің отырысында.
    Хаттама  10.09. 2012 ж., №  1.


    Төрағасы   ______________  А.Л. Касенов


    3  БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында  қолданылып,  басып
шығаруға ұсынылды
    Хаттама 13.09. 2012 ж., №  1.


    Оқу-әдістемелік кеңестің төрағасы  _____________  Б.А. Рскелдиев


    4  № 3- басылым, 26- қыркүйек  2008 ж. № 2- басылымның орнына



























                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасының мазмұны       |5   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |7   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |8   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |9   |
|8   |Әдебиеттер                                                        |10  |




1 ҚОЛДАНЫЛУ САЛАСЫ


    «Сүт өнімдерін өндіру биотехнологиясы»   пәні  бойынша  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің  жұмыстық  бағдарламасы
050701 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған.


2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


      «Сүт  өнімдерін  өндіру   биотехнологиясы»    пәнінің   жұмыстық   оқу
бағдарламасы осы пән бойынша оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін  төмендегі
құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
      - Мемлекеттік жалпы міндетті  оқу  стандарты  «ҚР  МЖОС  3.08.327-2006
Жоғарғы  кәсіптік  білім.  Мамандық  050701  –  «Биотехнология»,   Қазақстан
Республикасы білім және ғылым Министрлігінің  23 желтоқсан  2006  ж,  №  779
Бұйрығымен бекітілген және іске енгізілген;
      - СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 Стандарт университета  «Общие  требования  к
разработке и оформлению учебно-методических комплексов дисциплины»;
      - ДП 042-08.10.10.12-2007  Документированная  процедура  «Структура  и
содержание учебно-методических комплексов дисциплин».

3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1 Пәннің қысқаша мазмұны.  «Сүт  өнімдерін  өндіру  биотехнологиясы»
пәнінде сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын шикізат, микроағзалар түрі  және
олардың сипаттамалары қарастырылады.  Сонымен  қатар  сүт  өнімдерін  өндіру
және сақтау кезінде жүретін  микробиологиялық  және  биохимиялық  процестер,
микробиологиялық бақылау әдістері және оны  ұйымдастыру  мәселелеріне  көңіл
аударылған.
      3.2 Осы курстың мақсаты сүт өнімдерін өндіру биотехнологиясы   бойынша
студенттерге теориялық білім және тәжірибелік дағдылар кешенін беру.
      3.3 Осы курсты  оқудың  негізгі  мәселесі   -   студенттерге  инженер-
биотехнолог жұмысы аумағында білім беру.
      3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент:
      • сүт өнімдерін  өндіру  биотехнологиясы  негіздерін  өндірістік  және
практикалық мәселелерді шешетіндей деңгейде білуі;
      • сүттен өнім өндіру үшін практикалық алуы;
      • сүт өнімдерін өндірудің технологиялық режимдерін менгеруі;
      • сүт өнімдер өндірісін ұйымдастыруды және өнімнің  сапасын  бағалауды
орындай алуы;
      • биотехнологияны дамыту саласындағы Үкімет  саясатын  түсінуі  керек.

      3.5 Курстың пререквизиттері: анорганикалық химия,  органикалық  химия,
биохимия, сүттің физикасы мен химиясы.
      3.6  Курстың  постреквизиттері:   сүт   өнімдерін   өндірудің   ғылыми
негіздері, сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау.


      1 кесте  Оқу жоспарынан үзінді көшірме
|Курс                                                |Семестр |Кредит-тер  |
|Дәрістік сабақтар                                                         |
|Кіріспе. Биотехнологияның тағам өнімдерінің сапасын |1       |8.1.1       |
|қалыптастырудағы ролі                               |        |            |
|Сүттің химиялық құрамы және қасиеттері              |1       |8.1.1       |
|Микроағзалардың сүттегі тіршілігіне және санына     |2       |8.1.1, 8.1.2|
|ықпал етуші факторлар                               |        |            |
|Сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын бактериялық     |2       |8.1.1, 8.1.4|
|препараттар                                         |        |            |
|Сүтқышқылды сусындар өндіру биотехнологиясы         |2       |8.1.1       |
|Сметана өндіру биотехнологиясы                      |1       |8.1.1       |
|Творог өндіру биотехнологиясы                       |1       |8.2.4       |
|Сары май өндіру биотехнологиясы                     |2       |8.2.4       |
|Ірімшік өндіру биотехнологиясы                      |1       |8.2.4       |
|Ірімшік өндірісінің микробиологиялық процестері     |1       |8.2.4       |
|Ірімшік жетілдірудің биохимиялық процестері         |1       |8.2.4       |
|Практикалық сабақтар                                                      |
|Әр түрлі мал түлігі сүт құрамын оқып үйрену         |1       |8.1.1       |
|Сүттің физикалық және химиялық қасиеттерін оқып     |1       |8.1.1       |
|үйрену                                              |        |            |
|Дайындалатын сүтке стандартта қойылатын талаптар    |1       |8.1.1       |
|Сүттегі микроағзалардың тіршілігіне және көбеюіне   |5       |8.1.1       |
|ықпал ететін факторларды оқып үйрену                |        |            |
|Сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын бактериялық     |1       |8.1.1       |
|препараттар                                         |        |            |
|Ұлттық сүтқышқылды өндіру ерекшеліктерін оқып үйрену|1       |8.1.1, 8.1.2|
|Сметана өндіру ерекшеліктерін оқып үйрену           |1       |8.1.1, 8.1.2|
|Творог өндіру ерекшеліктерін оқып үйрену            |1       |8.1.1, 8.1.2|
|Сары май өндіру ерекшеліктерін оқып үйрену          |1       |8.1.1, 8.1.2|
|Ірімшік өндіру ерекшеліктерін оқып үйрену           |1       |8.1.1, 8.1.2|
|Балқытылған ірімшік өндіру ерекшеліктерін оқып      |1       |8.1.1, 8.1.2|
|үйрену                                              |        |            |
|Зертханалық сабақтар                                                      |
|Сүт биоөнімдір өндіру үшін шикізат ретінде          |2       |8.2.1       |
|Әр түрлі қосындылыр қосылған ауыз сүтін өндіру      |2       |8.2.1       |
|технологиясы                                        |        |            |
|Сүтқышқылды сусындар өндіру биотехнологиясы         |2       |8.2.1       |
|Творог өндіру биотехнологиясы                       |2       |8.1.22      |
|Сары май өндіру биотехнологиясы                     |2       |8.1.20      |
|                                                    |        |8.1.21      |
|Қатты ірімшік өндіру биотехнологиясы                |2       |8.1.13      |
|Жұмсақ ірімшік өндіру биотехнологиясы               |2       |8.1.20      |
|Екіншілік сүт шикізаттарының құрамы мен қасиеттерін |1       |8.1.20      |
|зерттеу                                             |        |            |



|Модуль 1 Сүт - биоөнімдерді өндіруге арналған шикізаты ретінде            |
|Дәріс сабақтары         |6                       |                        |
|Тағамдық заттардың      |1                       |                        |
|сапасын қалыптастырудағы|                        |                        |
|биотехнологияның ролі.  |                        |                        |
|Сүттің тағамдық және    |                        |                        |
|биологиялық             |                        |                        |
|құндылықтары.           |                        |                        |
|Сүттің химиялық құрамы. |                        |                        |
|Сүттің қасиеттері.      |1                       |                        |
|Дайындалатын сүтке      |                        |                        |
|қойылатын талаптар.     |                        |                        |
|Сүттің құрамына және    |1                       |                        |
|қасиетіне әсер етуші    |                        |                        |
|факторлар. Химиялық     |                        |                        |
|факторлар. Физикалық    |                        |                        |
|факторлар. Биологиялық  |                        |                        |
|факторлар.              |                        |                        |
|Сүтті  механикалық      |1                       |4.1.2  4.2.1   4.2.3    |
|өңдеу. Сүтті жылулық    |                        |                        |
|өңдеу.                  |                        |                        |
|Сүт өндірісінде         |1                       |                        |
|қолданылатын ашытқылар  |                        |                        |
|және бакториалды        |                        |                        |
|концентраттар.          |                        |                        |
|Ашытқыларды дайындау.   |1                       |                        |
|Тәжірибелік сабақтар    |                        |                        |
|Түрлі жануарлар         |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|сүттерінің құрамын оқу. |                        |                        |
|Сүттің физикалық және   |1                       |                        |
|химиялық қасиеттерін    |                        |                        |
|оқу.                    |                        |                        |
|Дайындалатын сүтке      |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|арналған стандарттың    |                        |                        |
|талаптарын оқу.         |                        |                        |
|Сүтті жылулық өңдеудің  |1                       |                        |
|түрлерін оқу.           |                        |                        |
|Сүтті механикалық       |1                       |                        |
|өңдеудің түрлерін оқу.  |                        |                        |
|Ашытқы түрлерін және    |1                       |                        |
|олардың құрамын оқу.6   |                        |                        |
|Зертханалық сабақтар    |                        |                        |
|Сүт сапасын талдау.     |2                       |                        |
|Пастерлеу  түрлерінің   |2                       |                        |
|салыстырмалы            |                        |                        |
|сипаттамалары.          |                        |                        |
|Сүт өнімдерін өндіруге  |2                       |                        |
|арналған ашытқыларды    |                        |                        |
|дайындау.               |                        |                        |
|Модуль 2 Сүт өнімдерін өндіру биотехнологиясы                             |
|Дәріс сабақтары         |                        |                        |
|Сүтқышқылды өнімдерді   |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|өндіру технологиясы     |                        |                        |
|Қаймақты өндірудің жалпы|1                       |                        |
|технологиясы            |                        |                        |
|Қаймақ өндірістіндегі   |1                       |                        |
|микробиологиялық,       |                        |                        |
|биологиялық және        |                        |                        |
|физико-химиялық         |                        |                        |
|процесстері.            |                        |                        |
| Сүзбені өндірудің жалпы|1                       |4.1.1  4.2.2            |
|технологиясы            |                        |                        |
|Сүзбе өндірісі ағымында |1                       |                        |
|туындайтын биохимиялық  |                        |                        |
|және микробиологиялық   |                        |                        |
|процесстер.             |                        |                        |
| Май өндірісінің жалпы  |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|технологиясы            |                        |                        |
| Май өндірісі ағымында  |1                       |                        |
|туындайтын              |                        |                        |
|физико-химиялық және    |                        |                        |
|микробиологиялық        |                        |                        |
|процесстер.             |                        |                        |
|Ірімшік жасаудағы       |1                       |                        |
|шикізаттарға қойылатын  |                        |                        |
|талаптар.               |                        |                        |
|Ұйытындыны өңдеу.       |1                       |                        |
|Пішіндеу, пресстеу.     |                        |                        |
|Ірімшікті тұздеу.       |                        |                        |
|Ірімшікті жетілдіру.    |                        |                        |
|Тәжірибелік сабақтар    |                        |                        |
|Сүтқышқылды сусындарды  |1                       |                        |
|өндіру технологияларының|                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Ұлттық сүтқышқылды      |1                       |                        |
|сусындарды өндіру       |                        |                        |
|технологияларының       |                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Қаймақ түрлерін өндіру  |1                       |                        |
|технологияларының       |                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Сүзбе түрлерін өндіру   |1                       |                        |
|технологияларының       |                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Шайқау әдісі бойынша    |1                       |                        |
|майды өндіру            |                        |                        |
|технологиясын оқу.      |                        |                        |
|Жоғары майлылықты       |1                       |                        |
|кілегейді түрлендіру    |                        |                        |
|әдісімен майды өндіру   |                        |                        |
|технологиясын оқу.      |                        |                        |
|Жоғары  температуралық  |1                       |                        |
|екіншілік қыздырумен    |                        |                        |
|мәйекті ірімшіктерді    |                        |                        |
|өндіру технологиясын    |                        |                        |
|оқу.                    |                        |                        |
|Төмен температуралық    |1                       |                        |
|екіншілік қыздырумен    |                        |                        |
|мәйекті ірімшіктерді    |                        |                        |
|өндіру технологиясын    |                        |                        |
|оқу.                    |                        |                        |
| Жұмсақ мәйекті         |1                       |                        |
|ірімшілктерді өндіру    |                        |                        |
|технологиясын оқу.      |                        |                        |
|Зертханылық сабақтар    |                        |                        |
|Сүтқышқылды сусындарды  |2                       |                        |
|өндіру                  |                        |                        |
|Сүзбені өндіру.         |2                       |                        |
|Майды шайқау            |2                       |                        |
|Қатты ірімшікті өндіру  |2                       |                        |
|Брынзаны өндіру         |1                       |                        |



5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
1 Биотехнология – XXI ғасыр ғылымы
2 Алыс шетелдерде сүтке қойылатын талаптар
3 Бифиобактерияларды селекциялау
4 Шетелдерде ашытқы дайындау ерекшеліктері
5 Балаларға арналған ақуызды сүт өнімдері
6 Ірімшіктердң жіктелуі


6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
3 кесте  - Пәннің оқу-әдістемелік картасы
|Тақырыбы                          |Көрнекті     |Өзбетімен    |Бақылау  |
|                                  |құралдар     |оқуға        |түрі     |
|                                  |             |арналған     |         |
|                                  |             |сұрақтар     |         |
|Дәрістік сабақ      |Практ |Зертх.|             |             |         |
|                    |сабақ |сабақ |             |             |         |
|Кіріспе.            |1,2   |1     |Плакат, слайд|Биотехнология|Жұмысты  |
|Биотехноло-гияның   |      |      |             |– XXI ғасыр  |қорғау   |
|тағам өнімдерінің   |      |      |             |ғылымы       |         |
|сапасын             |      |      |             |             |         |
|қалыптастырудағы    |      |      |             |             |         |
|ролі                |      |      |             |             |         |
|Сүттің химиялық     |3     |2     |Плакат, слайд|Алыс         |Жұмысты  |
|құрамы және         |      |      |             |шетел-дерде  |қорғау   |
|қасиеттері          |      |      |             |сүтке        |         |
|                    |      |      |             |қойылатын    |         |
|                    |      |      |             |талаптар     |         |
|Микроағзалардың     |4-8   |  2   |Плакат, слайд|Бифиобактерия|Жұмысты  |
|сүттегі тіршілігіне |      |      |             |ларды        |қорғау   |
|және санына ықпал   |      |      |             |селекциялау  |         |
|етуші факторлар     |      |      |             |             |         |
|Сүт өнімдерін       |9     |  3   |Плакат, слайд|Шетелдерде   |Жұмысты  |
|өндіруде            |      |      |             |ашытқы       |қорғау   |
|қолданылатын        |      |      |             |дайындау     |         |
|бактериялық         |      |      |             |ерекшеліктері|         |
|препараттар         |      |      |             |             |         |
|Сүтқышқылды сусындар|10    |  3   |Плакат, слайд|             |Жұмысты  |
|өндіру              |      |      |             |             |қорғау   |
|биотехнологиясы     |      |      |             |             |         |
|Сметана өндіру      |11    |4     |Плакат, слайд|             |Жұмысты  |
|биотехнологиясы     |      |      |             |             |қорғау   |
|Творог өндіру       |12    |4     |Плакат, слайд|Балаларға    |Жұмысты  |
|биотехнологиясы     |      |      |             |арналған     |қорғау   |
|                    |      |      |             |ақуызды сүт  |         |
|                    |      |      |             |өнімдері     |         |
|Сары май өндіру     |13    |5     |Плакат, слайд|             |Жұмысты  |
|биотехнологиясы     |      |      |             |             |қорғау   |
|Ірімшік өндіру      |14,15 |6-8   |Плакат, слайд|Ірімшіктердң |Жұмысты  |
|биотехнологиясы     |      |      |             |жіктелуі     |қорғау   |

7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ

4 кесте  – Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету

|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік       |Даналар  |Студенттер|Қамтамасыз   |
|құралдардың атаулары                |саны     |саны      |ету пайызы   |
|Г.Б. Твердохлеб и др. Технология    |30       |15        |200          |
|молока и молочных продуктов. - М.:  |         |          |             |
|Агропромиздат, 1991, - 463 с.       |         |          |             |
|Л.А.Банникова и др.                 |20       |15        |133          |
|Микробиологические основы молочного |         |          |             |
|производства. – М.:  Агропромиздат, |         |          |             |
|1987, - 400 с.                      |         |          |             |


8 ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі
   1. Г.Б. Твердохлеб и др. Технология молока и молочных продуктов. - М.:
      Агропромиздат, 1991, - 463 с.
   2. Л.А.Банникова и др. Микробиологические основы молочного производства.
      – М.:  Агропромиздат, 1987, - 400 с.
8.2 Қосымша
8.2.1 П.К. Полищук и др. Микробиология молока и молочных продуктов. –
         М.: Пищевая промышленность, 1978, -240 с.
8.2.2 И.Б. Гисин и др. Технология молока и молочных продуктов. - М.:
Пищевая промышленность, 1973, - 376 с.








Пәндер