Файл қосу
ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК |ПОӘК 042- | | | |18-9.1.14/02 – 2013 | |ПОӘК |№ 1- басылым | | |«Тағам өнімдерін өндіру |18.09.2013 ж. | | |технологиясы 2» пәнінің | | | |студенттерге арналған | | | |бағдарламасы | | | «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ 2» пәнінің ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша)» мамандығы үшін СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы __________ 28.08. 2013 ж., С. Аманжолов, «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама Төрайымы_____________ С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | |2 |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды |5 | | |үлестіру | | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқаулар |6 | |4 |Курстың форматы |6 | |5 |Курстың саясаты |6 | |6 |Бағаларды қою саясаты |7 | |7 |Әдебиеттер |8 | | | | | | | | | 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 1.1 Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер Аманжолов Самат Аманжолұлы, доцент м.а., т.ғ.к. «Стандарттау және биотехнология» кафедрасы Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті Сабақ өткізілетін орындары - № 302, 303 аудиториялар Пән бойынша кредитердің саны 3 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 2» пәнінде адамзатты азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету мәселелері, халық шаруашылығының тағам салаларын дамыту, тағам өнімдері технологиясының теориялық негізі, әртүрлі өңдеу әдістерінің шикізатты жартылайфабрикаттарға және дайын өнімдерге айналдыру процесі кезіндегі тигізетін әсерлері қарастырылады. 1.3 Берілетін курстың мақсаты студенттерге инженер-сарапшы қызметі аймағында білім беру және тәжірибеге машықтандыру. 1.4 Пәнді оқытудағы басты міндеттер – мамандығы бойынша оқыған пәнді тәжірибеде пайдалана білу. 1.5 Пәнді оқу нәтижесінде студент : • Білуі керек: азық-түлік шикізаттарының, жартылайфабрикаттардың, тағам өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу кезінде өтетін технологиялық процестерді; • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері бойынша зерттеу жұмыстарының машықтарын; • Меңгеру керек: пәннің дәрістік материалдарын; • Істей алу керек: шикізатқа және тағам өнімдерінің сапасын бағалауды, өлшем нәтижелерін өңдеу әдістерін және олардың ақиқаттылығын сараптауды; • Түсінігі бар болуы тиіс шикізат және тағам өнімдерінің негізгі сапа көрсеткіштерін анықтаушы факторлар жайында. 1.6 Курс пререквизиттері: • Химия • Физика • Стандарттау 1.7 Курс постреквизиттері: • Тағам өнімдерінің сараптамасы 2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ Кесте 1 |Тақырыптардың аталуы және мазмұны |Сағаттар|Әдебиеттер | | |саны | | |1 |2 |3 | |Дәріс сабақтары | |Модуль 1 Кіріспе | |Тамақ өнеркәсіптерінің салалары мен |1 |7.1.1, | |технологиясына сипаттама | |7.2.2 | |Модуль 2 Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу, консервілеу, стерилдеу және кептіру | |әдістері | |Тамақ өнімдерінің шикізаттарын өңдеу әдістері |1 |7.1.1, | | | |7.2.3 | |Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу және өңдеу барысындағы |1 |7.1.1, | |құбылыстар | |7.2.5 | |Тамақ өнімдерін консервілеу |1 |7.1.1, | | | |7.2.4 | |Тамақ өнімдерін стерилдеу және кептіру әдістері |1 |7.1.1, | | | |7.2.2 | |Модуль 3 Ұнның арнайы технологиясы | |Ұнның арнайы технологиясы |1 |7.1.1, | | | |7.2.5 | |Қамыр жетілуінің түзету жолдары |1 |7.1.1, | | | |7.2.2 | |Нан-тоқаш өнімдерін дайындаудың жылдамдатылған |1 |7.1.1, | |технологиясы | |7.2.1 | |Нан өндірісіндегі қоспалар |1 |7.1.1, | | | |7.2.1 | |Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі технологиясы |2 |7.1.1, | | | |7.2.3 | |Зертханалық сабақтар | |Ұнның нан пісіретін қасиетін зерртеу |3 |7.1.1, | | | |7.2.4 | |Нанның сапасын анықтау және дайындау |3 |7.1.1, | | | |7.2.2 | |Макарон өнімдерінің сапасын анықтау және дайындау |3 |7.1.1, | | | |7.2.5 | |Модуль 4 Кондитер өнімдерінің технологиясы | |Кондитер өнімдерінің жалпы сипаттамасы |1 |7.1.1, | | | |7.2.2 | |Помадалы кәмпиттерді алудын арнайы технологиясы |1 |7.1.1, | | | |7.2.2 | |Қанттың әр түрлілігі |2 |7.1.1, | | | |7.2.4 | |Жүгері крахмал технологиясы |2 |7.1.1, | | | |7.2.5 | |Зертханалық сабақтар | |Печенье сапасын анықтау және дайындау |3 |7.1.1, | | | |7.2.1 | |Карамель дайындау және сапасын анықтау |3 |7.1.1, | | | |7.2.3 | |Модуль 5 Алкогольді және алкогольсіз сусындар өндіру технологиясы | |Сыра алудын жаңа тәсілдері |2 |7.1.1, | | | |7.2.4 | |Функционалдық сусындар, алкагольсіз сусындар |1 |7.1.1, | | | |7.2.5 | |Арақ өндіру технологиясы |2 |7.1.1, | | | |7.2.2 | |Арақ өндіру технологиясы |2 |7.1.1, | | | |7.2.1 | |Модуль 6 Консервілер өндіру технологиясы | |Көкөністі тамақ консервілері |1 |7.1.1, | | | |7.2.1 | |Жеміс консервілерін өндіру технологиясы |2 |7.1.1, | | | |7.2.3 | |Модуль 7 Көкөністер, жемістер және тағамдық майлар | |Көкөністер |1 |7.1.1, | | | |7.2.4 | |Жемістер |1 |7.1.1, | | | |7.2.2 | |Тағамдық майлар |1 |7.1.1, | | | |7.2.1 | |Барлығы: |45 | | 3 ПӘНДІ ОҚЫТУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР Пәнді жақсы менгеру үшін студент алдымен 7-бапта берілген әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек. Ары қарай берілген тақырыптар бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал іздеп, оны өз бетімен оқуы керек. Сонымен, сабаққа келген студент, онда қай тақырып талданылатыны туралы хабарлы болуы керек және тақырыптың негізгі жағдайларын алдын ала оқып алуы керек. Курстың бір бөлігі семестр бойы студенттердің өзіндік жұмыстарына келеді. Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады. Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй тапсырмасы түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін. 4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 30 дәріс және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі. Курстағы өзіндік жұмысты былай жүргізу ұсынылады. Курстың әрбір тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді оқып, оның теориялық негіздеріне көп тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек. Содан кейін материалды толығымен меңгеруге көшу керек: теориялық жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске сақтау үшін жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс. Курсты меңгеру кезінде студент өткен материялдарды жақсы меңгеру үшін реферат түріндегі СОӨЖ және СӨЖ алынады. 5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде өзі дайындалу керек, қажет болған жағдайда оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға жиі кіру керек. Оқытушының жұмыс бағдарламасындағы методикалық ұсыныстарын тәжірибелік сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс материалдарымен шектеліп калмай, басқа да әдебиеттерді, электронды ресурстарды қолданыңыздар. Алдымен бірінші модульды меңгеріп, тапсырмасын орындаңыз, кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру керек, аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7 –ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада. 6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны: 1-7 апталардағы бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай, 8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай, Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600. «Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 2» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі Кесте 2 |Апта |Бақылау түрі |Жалпы балл |Ескерту | |1 |2 |3 |4 | | |1 – 7 аптаға дейн барлық |30 | | | |аудиториялық сабаққа қатысу | | | |2 |ЗС қорғау |21 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | |3 |ЗС қорғау |21 | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ |30 | | |4 |ЗС қорғау |21 | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |5 |ЗС қорғау |21 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |30 | | |6 |ЗС қорғау |21 | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |7 |ЗС қорғау | | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | | |Рубеждік бақылау |60 | | |8 |ЗС қорғау |15 | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |9 |ЗС қорғау |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |30 | | |10 |ЗС қорғау |15 | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |11 |ЗС қорғау |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | |12 |ЗС қорғау |15 | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |13 |ЗС қорғау |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |30 | | |14 |ЗС қорғау |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | |15 |ЗС қорғау | | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | | |Рубеждік бақылау |60 | | 7. ӘДЕБИЕТТЕР 1. Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтар. – Семей, 2002. 7.1.2 Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. – Семей, 2004. 7.1.3 Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерін тану. – А., 2006. 7.1.4 Мармузова Л.В. Технология хлебопекарного производства. Сырье и материалы.- М., 2008. 7.1.5 Технология переработки продукции растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008. 7.1.6 Крусь Г.Н. и др. Технология молока и оборудование предприятий молочной промышленности. - М., 1986. 7.1.7 Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных продуктов. - М., 1991. 7.1.8 Технология молока и молочных продуктов/ Дьяченко П.Ф. - М., 1973. 7.1.9 Шепелев А.Ф. Товароведение молока и молочных продуктов. – Р/Д., 2001. 7.1.10 Шалыгина А.М. Общая технология молока и молочных продуктов. – М., 2004. 7.1.11 Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. – М., 1988. 7.1.12 Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных продуктов. – М., 1970. 7.1.13 Технология мяса и мясопродуктов / А.А. Соколова. – М., 1970. 7.1.14 Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и мясных товаров . – Р/Д., 2001. 7.1.15 Технология копчения мясных и рыбных продуктов / Касьянова Г.И. – Р/Д., 2002. 7.2 Қосымша әдебиеттер: 7.2.1 Гаврилова Н.Б. Сут және сут өнiмдерi технологиясы бойынша лабораториялық практикум. - Семей, 1992. 7.2.2 Никитин, Е.Б. Практикум по санитарии и гигиене производства хлебопекарных изделий.- Павлодар; Астана, 2007. 7.2.3 Кондауров, Б.П. Общая химическая технология.- М., 2005. 7.2.4 Сборник рецептур рыбных изделий и консервов.Спб, 2000. 7.2.5 Технология полуфабрикатов из мяса птицы / Гущина В.В. – М., 2002. 7.2.6 Мищенко Е.П.Технология и оборудование колбасного производства. – М., 1969. 7.2.7 Стацько В.П. Колбасы. Колбасные изделия. Продукты из мяса. – Р/Д., 2000.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz