Файл қосу

Балық шаруашылығы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                           |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты       |ПОӘК           |ПОӘК                          |
|                            |               |042-14.4.01.01.20.9/02.2012 ж.|
|ПОӘК «Өсімдік, балық, ара   |Басылым № 3    |                              |
|өнімдерін ветеринариялық    |               |                              |
|санитарлық сараптау» пәнінің|               |                              |
|студенттерге арналған жұмыс |               |                              |
|бағдарламасы                |               |                              |









                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


 «ӨСІМДІК, БАЛЫҚ, АРА ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРЛЫҚ САРАПТАУ» пәнінің
           051202 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған

               ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                 Семей 2012





                                  Алғы сөз





1 ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ

Құрастырушы          _____________ Серикова А.Т. в.ғ.к, профессор қ.а.
                                     _____________      Қойгелдинова    А.С.
в.ғ.к., аға оқытушы.
Шәкәрім  атындағы   Семей   мемлекеттік   университетінің    «Ветеринариялық
санитария»  кафедрасы  «___» _______ 2012 ж.




2. ТАЛҚЫЛАНДЫ


2.1.«Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында


Хаттама  №                                                   «___»   _______
2012 ж.
Кафедра меңгерушісі                                     Е.О.Омарбеков

2.2 Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік  бюросының отырысында

Хаттама   №                                                  «___»   _______
2012 ж.
Төрайымы                                                       К.Р.Сатиева


3. БЕКІТІЛДІ

Университеттің оқу-әдістемелік  кеңесінің  отырысында   бекітіліп,   баспаға
ұсынылды

Хаттама                                                                    №
«___» _______ 2012 ж.
Төрағасы, оқу ісі бойынша проректоры                      Б.А.Рскелдиев




4. №2   01.09.2009ж. басылым орнына ЕНГІЗІЛДІ


Кешеннің өзектілігі типтік оқу  бағдарламасы  Қазақстан  Республикасы  Білім
және  ғылым  министрлігінің   3.07.2006   жылғы   №448   бұйрығы   негізінде
бекітілген.













                                   Мазмұны



 1. Жалпы жағдайлар
 2. Пәнді оқу жөнінде  әдістемелік нұсқаулар
 3. Курстың саясаты мен форматы
 4. Білімді бағалау саясаты
 5. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны
 6. Студенттердің оқытушының қатысуымен атқаратын өздік жұмысының (СОӨЖ)
    және өздік жұмыстарының (СӨЖ) мазмұны
 7. Пәннің оқу процессінің күнтізбелік кестесі
































1 ЖАЛПЫ  ЖАҒДАЙЛАР

1.1 Оқытушы және пән туралы мәліметтер
    Серикова А. Т. в.ғ.к., проф. қ.а.,
Қойгелдинова А.С. в.ғ.к.,  аға оқытушы.
Ветеринариялык, санитария» кафедрасы
Ақпараттық, байланыс - т. 53- 19 -70, № 5 оқу ғимараты
Сабақ өткізу орны - № 309, 311, 312  аудитория
Пәннің  аты  «Өсімдік,  балық,  ара  өнімдерін   ветеринариялық   санитарлық
сараптау»
Кредит саны – 2

1.2 Оқу жұмыс жоспарынан көшірме

Кесте  1 - Жұмыс жоспарынан көшірме

|Курс |Семестр     |Кредит      |Д            |ЗС (сағ)     |СӨОЖ (сағ)   |
|     |            |саны        |(сағ)        |             |             |
|балл |20          |20          |20           |40           |20           |
|Сабақ| Дәріс        |ЗС           | ОСӨЖ        | СӨЖ        | Дәріс      |
|түрі |              |             |             |            |            |
|балл |20            |30           |100          |20          |20          |
|Сабақ| Дәріс       |ЗС           | ОСӨЖ       | СӨЖ        | Дәріс         |
|түрі |             |             |            |            |               |
|балл |20           |40           |20          |50          |100            |
|Сабақ түрі      | Дәріс           |ЗС         | ОСӨЖ                     |
|А               |4,0              |95-100     |                          |
|                |                 |           |Өте жақсы                 |
|А-              |3,67             |90-94      |                          |
| В+             |3,33             |85-89      |                          |
|                |                 |           |Жақсы                     |
|В               |3,0              |80-84      |                          |
|В-              |2,67             |75-79      |                          |
| С+             |2,33             |70-74      |                          |
|                |                 |           |                          |
|                |                 |           |Қанағаттанарлық           |
|С               |2,0              |65-69      |                          |
| С-             |1,67             |60-64      |                          |
| D+             |1,33             |55-59      |                          |
|D               |1,0              |50-54      |                          |
|F               |0                |0-49       |Қанағаттанарлықсыз        |


5. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны



Кесте 4 –  Дәрістің жоспары мен мазмұны

|№  |Дәріс тақырыптары                |Сағат саны                         |
|   |                                 |Д     |ТС  |ЗС    |СОӨЖ    |СӨЖ     |
|1  |2                                |3     |4   |5     |6       |7       |
|1  |Балық шаруашылығы. Қазақстанда   |1     |    |1     |1       |1       |
|   |ауланатын балық түрлері.         |      |    |      |        |        |
|2  |Балықты консервілеу және егізгі  |1     |    |1     |1       |1       |
|   |өндеу технологиясы.              |      |    |      |        |        |
|3  |Балық және балық өнімдерін       |1     |    |1     |1       |1       |
|   |ветеринариялық санитариялық      |      |    |      |        |        |
|   |сараптау.                        |      |    |      |        |        |
|4  |Инфекциялық ауруларға байланысты |1     |    |1     |1       |1       |
|   |балықтарды ветеринариялық        |      |    |      |        |        |
|   |санитариялық сараптау және       |      |    |      |        |        |
|   |санитариялық бағасы.             |      |    |      |        |        |
|5  |Инвазиялық ауруларға байланысты  |1     |    |1     |1       |1       |
|   |балық және балық өнімдерін       |      |    |      |        |        |
|   |ветеринариялық санитариялық      |      |    |      |        |        |
|   |сараптау және санитариялық       |      |    |      |        |        |
|   |бағасы.                          |      |    |      |        |        |
|6  |6. Антропозоонозды емес аурулар  |1     |    |1     |1       |1       |
|   |(хилоденеллез, ихтиофтириоз,     |      |    |      |        |        |
|   |костиоз, октомитоз,              |      |    |      |        |        |
|   |сангвиниколез, лигулез,          |      |    |      |        |        |
|   |диаграммоз және т.б.) осы        |      |    |      |        |        |
|   |ауруларға байланысты балықтарды  |      |    |      |        |        |
|   |ветеринариялық санитариялық      |      |    |      |        |        |
|   |сараптау және санитариялық       |      |    |      |        |        |
|   |бағалау.                         |      |    |      |        |        |
|7  |Жұқпалы емес аурулар мен         |1     |    |1     |1       |1       |
|   |улануларға байланысты балықтарды |      |    |      |        |        |
|   |ветеринариялық санитариялық      |      |    |      |        |        |
|   |сараптау және санитариялық       |      |    |      |        |        |
|   |бағалау.                         |      |    |      |        |        |
|8  |Ара балының жіктелуі және        |1     |    |1     |1       |1       |
|   |биологиялық маңызы.              |      |    |      |        |        |
|9  |Ара шаруашылығы өнімдерін        |1     |    |1     |1       |1       |
|   |ветеринариялық-санитариялық      |      |    |      |        |        |
|   |сараптау және санитариялық       |      |    |      |        |        |
|   |бағалау.                         |      |    |      |        |        |
|10 |Балдың жалған-жасандылық түрлері |1     |    |1     |1       |1       |
|   |және оларды анықтау әдістері.    |      |    |      |        |        |
|11 |Физикалық-химиялық көрсеткіштері |1     |    |1     |2       |2       |
|   |бойынша балдың табиғилығын       |      |    |      |        |        |
|   |анықтау.                         |      |    |      |        |        |
|12 |Бал араларының вирустік,         |1     |    |1     |2       |2       |
|   |бактериалдық және өте ұсақ       |      |    |      |        |        |
|   |саңырауқұлақтар-зендік жұқпалы   |      |    |      |        |        |
|   |аурулары.                        |      |    |      |        |        |
|   |(Американдық және еуропалық      |      |    |      |        |        |
|   |шіріктер, қапшықты тұқым,        |      |    |      |        |        |
|   |перицистоз, аспергиллез, меланоз,|      |    |      |        |        |
|   |паратиф және т.б.)               |      |    |      |        |        |
|13 |Инвазиялық ауруларға байланысты  |1     |    |1     |2       |2       |
|   |ара өнімдерін ветеринариялық     |      |    |      |        |        |
|   |санитариялық сараптау.           |      |    |      |        |        |
|14 |Жұқпал емес ауруларға ауруларға  |1     |    |1     |2       |2       |
|   |байланысты  ара өнімдерін        |      |    |      |        |        |
|   |ветеринариялық санитариялық      |      |    |      |        |        |
|   |сараптау.                        |      |    |      |        |        |
|15 |Омарталарды                      |1     |    |1     |2       |2       |
|   |ветеринариялық-санитариялық      |      |    |      |        |        |
|   |бақылау.                         |      |    |      |        |        |
|Барлығы                              |15    |    |15    |30      |30      |



                         СОӨЖ және СӨЖ тақырыптары.

Кесте  5 - СОӨЖ және СӨЖ жоспары

|№  |СОӨЖ                                         |СӨЖ                   |
|   |Аудиториялық (АБЖ)  |Аудиториядын тыс        |                      |
|1  |2                   |3                       |4                     |
|1  |Тірі,  тоңазытылған,|Консервіленген балықтың |Қазақстандағы         |
|   |мұздатылған,        |санитариялық бағалау.   |балықтардың түрлері,  |
|   |тұздалған,          |                        |балықтың және балық   |
|   |кептірілген, суық   |                        |өнімдерінің           |
|   |және ыстық қақталған|                        |сипаттамасы. Балық    |
|   |балықтың            |                        |шаруашылығы және      |
|   |органолептикалық    |                        |балықтардың улану     |
|   |көрсеткіштері.      |                        |механизмінің          |
|   |                    |                        |этиологиясын,         |
|   |                    |                        |(себебін), алдын алу  |
|   |                    |                        |және күресу шараларын |
|   |                    |                        |оқып білу.            |
|2  |Балықты бағалаудың  |Балықтың улылығын  басқа|Балық өнімдерін өндіру|
|   |токсикобиологиялық  |және                    |технологиясы және     |
|   |микро әдісі.        |гидробионттарды анықтау |гигиенасы.            |
|   |                    |әдістемесі.             |                      |
|3  |Балық етінің        |Улдырық сапалығына      |Консервіленген балықты|
|   |ылғалдылығын        |органолептикалық        |және зиянкестермен    |
|   |анықтау әдістемесі. |зерттеу.                |зақымданған балық     |
|   |                    |                        |өнімдерін             |
|   |                    |                        |ветеринариялық        |
|   |                    |                        |санитариялық сараптау.|
|4  |Тұщы су балықтарының|Балыққа люминесценттік  |Балықтардың           |
|   |плероцеркоидпен     |анализ жасау. Улы       |бактериялық аурулары  |
|   |зақымдалуын тексеру |балықтар.               |(қызылша,аэромоноз,псе|
|   |әдісі. Балықтардың  |                        |вдомоноз) Санитарлық  |
|   |зиянкестері.        |                        |бағалау.              |
|5  |Балдың тағамдық өнім|Балық шаруашылығының    |Вирустық аурулар      |
|   |ретінде сипаттамасы |тарихынан қысқаша       |негізіндегі           |
|   |(қасиеттері).       |мәліметтер.             |балықтардың           |
|   |                    |                        |санитариялық бағасы.  |
|   |                    |                        |Алдына алу шаралары.  |
|6  |Балдағы механикалық |Балықтың ветеринарлық   |Балықтардың адамға    |
|   |қоспаларды, ашу     |анықтама қағазы және    |қауіпті инвазиялық    |
|   |белгілерін және     |куәлігі.                |аурулары. Санитариялық|
|   |шаң-тозаң қоспаларын|                        |бағалау. Адамға       |
|   |анықтау.            |                        |жұқпайтын балықтың    |
|   |                    |                        |инвазиялық аурулары.  |
|7  |Жасанды балдың      |Балды базарда сатудың   |Протозоолар,          |
|   |сипаттамасы.        |ветеринариялық          |трематодоздар,исстодоз|
|   |Дәруменді және емдік|санитариялық талаптары. |дар, немотодоздар     |
|   |бал.                |                        |кезіндегі санитарияқ  |
|   |                    |                        |бағалау.              |
|8  |Балдың ақаулары және|Балды сақтау.           |Балықтың              |
|   |оларды жою          |                        |саңырауқұлақтың       |
|   |тәсілдері.          |                        |аурулары. Санитарияқ  |
|   |                    |                        |бағалау.              |
|9  | Балдың улылығын    |Минералды заттарды      |Балдың қасиеттері.    |
|   |анықтау.            |анықтау (күлді).        |Құрамы. Балдың түзілу |
|   |                    |                        |процесі.              |
|10 |Балды микроскопиялық|Балдың қант шырынымен   |Бал өнімдерін өндіру  |
|   |тексеру.            |араласып инфикациялану. |технологиясы және     |
|   |                    |                        |гигиенасы.            |
|11 |Қантты шырынмен     |Балдағы ферменттер.     |Агрошаруашылығындағы  |
|   |анықтау.            |                        |стандартизация.       |
|12 | Балдың             |Базарда сатуға рұқсат   |Ара балының           |
|   |қыздырылғандығын    |етілетін гүл және шіре  |токсикоздарының       |
|   |анықтау.            |балының физико-химиялық |этнологиясын және     |
|   |                    |көрсеткіштері.          |механизмін, күресу    |
|   |                    |                        |және алдын алу        |
|   |                    |                        |шаралары.             |
|13 |Балды               |Балдағы механикалық     |Аралардың жұқпалы     |
|   |антибиотиктерге     |қоспаларды анықтау.     |аурулары  Алдын алу   |
|   |зерттеу.            |                        |және күресу шаралары. |
|14 |Балдың              |Балды (фасовкалау)      |Жұқпалы емес аурулар. |
|   |пестицидтермен      |қаптау және маркалау.   |                      |
|   |ластануын тексеру.  |                        |                      |
|15 |Балдың              |Балды сертификациялау   |Ара зиянкестері. Адын |
|   |қаіпсіздігінің      |ережелері               |алу және күресу       |
|   |гигиеналық          |                        |шаралары.             |
|   |нормативтері.       |                        |                      |
|   |Барлығы             |15                      |15                    |

 «ӨСІМДІК, БАЛЫҚ, АРА ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРЛЫҚ САРАПТАУ» ПӘНІНЕН
                      ОҚУ ҮРДІСІНІҢ КҮНТІЗБЕЛІК КЕСТЕСІ

№Апталар123456789101112131415Бақылау түрі1Зертханалық сабақАБАБАБАБАБАБАБ-АБАБАБАБАБАБ-2СӨЖККККК3СОӨЖКККККК4МБМБ1МБ25ПрезентацияПР
Қысқартылған белгілеулер
АБ – апта сайынғы бақылау 
К – СӨЖ және СОӨЖ тапсыру уақыты 
МБ – межелік бақылау
ПР -презентация
Пәндер