Файл қосу
Азық құрамындағы токсиндік заттарға құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау әдістері
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК |ПОӘК 042.18-24.1. 17/01- | | | |2013ж. | |«Жануарлардың азықтардан улануы» |№1басылым | | |пәнінің оқытушыларға арналған оқу |18.09.2013ж. | | |әдістемелік бағдарлама кешені | | | 5В120100 «Ветеринариялық медицина» мамандығына арналған «Жануарлардың азықтардан улануы»пәнінен ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕН ОҚЫТУШЫЛАР ҮШІН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырғандар: Тойкина Г.Н., ветеринария ғылымдарының кандидаты, Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ветеринариялық медицина» кафедрасының профессоры м. а. Билялов Е.Е., ветеринария ғылымдарының кандидаты Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ветеринариялық медицина» кафедрасының аға оқытушысы 28.08. 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ветеринариялық медицина» кафедрасының отырысында 03.09. 2013жыл, № 1 хаттама. Кафедра меңгерушісі, профессор м.а. Г.Тойкина 2.2Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының отырысында « 09 » 09 2013 жыл, № 1 хаттама Төрайымы А. Тлеубаева 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында шығаруға мақұлданған және ұсынылған. « 18 » 09 2013 жыл, № 1хаттама ОӘК төрайымы, ОӘЖ проректоры Г. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ ЕНГІЗІЛУІ Мазмұны 1. Қолданылу саласы...................................................................... .........................4 2. Нормативтік сілтемелер.................................................................. ....................4 3. Жалпы ереже....................................................................... .................................4 4. Оқу пәнінің мазмұны (модуль).................................................................... ......6 5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптар тізімі............................8 6. Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы.............................................................9 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтылу картасы.........................................14 8. Әдебиеттер.................................................................. .......................................14 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ 5В120100 – «Ветеринариялық медицина» мамандығы бойынша оқытушыларға арналған «Жануарлардың азықтардан улануы» пәнінің бағдарламасы, оқу- әдістемелік кешеннің құрамы және дәстүрлі оқу шығармашылық үрдісті жүргізудегі әдістемелік ұйымдастырудың негізі болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Жануарлардың азықтардан улануы» пәнінің оқытушыларға арналған осы бағдарламасы келесі құжаттардың ұсынымдарымен және талаптарына сәйкес оқу үрдісін ұйымдастыруды белгілейді: - ҚР жалпы міндетті мемлекеттік білім беру стандартының негізінде құрылған ҚР МЕМСТ 23.08.12 ж № 1080 ТОБ негізінде № 158 10.04-2012 (№ 157 қосымша); - 042-МУ-4-2013 Университет стандарты «Пәннің оқу- әдістемелік бағдарлама кешенін әзірлеу және ресімдеудің жалпы талаптары»; - 042-1.01-2013 Құжатталу «Пәннің оқу - әдістемелік бағдарлама кешенінің құрылымы мен мазмұны» - «5В120100» - «Ветеринариялық медицина» мамандығы бойынша оқу үрдісінің жоспары, элективті пәндер катологы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕ 1. Пәннің қысқаша мазмұны: «Жануарлардың азықтардан улануы» пәні улы химикаттар мен өсімдіктердің және сапасыз азықтық өнімдерді пайдаланудан, олармен қатынастық жағдайда және кездейсоқ жағдайда жануарлардың азықтануы салдарынан туындайтын уланулар кезінде көрсетілетін ветеринарлық көмек және уланудың алдын алу іс шараларын ғылыми негізде түсінуді оқытады. Пәннің оқытылуы негізінен – жалпы, жеке және өсімдіктер токсикологиясы бөлімдері тарапынан улы заттар әсерінің жалпы заңдылықтарына сәйкес улардың токсикодинамикасы мен токсикокинетикасы, әсер ету механизмдері, удың организмде шоғырлануы мен бөлініп шығу заңдылықтарын білу мақсатында беріледі. Улы заттардың ауыл шаруашылығында қолданылуы жағдайларында уланудың ықтималдығын, улану кезінде оларды балау және емдеу қағидалары үйретіліп, соттық-ветеринариялық сараптау, токсикологиялық талдаудың негізгі әдістері жан-жақты түсіндіріледі. Пән ветеринар дәрігері мамандығын қалыптастырудағы мамандық этикасы мен деонтологиялық қағиданы сақтауға тәрбиелейді. 2. Пәнді оқудың мақсаты: Жануарлар ағзасы мен улы заттар арасындағы арақатынасты биохимиялық процесстер қағидасы негізінде түсіну. Организмге әсер ететін улы заттың биологиялық, химиялық физикалық қасиеттерін тани отырып, биотрансформациялық заңдылығымен организмнен бөліну жолдарын, улануларды балау, патолого-анатомиялық сраптама жүргізе алуды үйрену. Уланудан болатын патогенездік ерекшеліктеріне байланысты қолданылатын дәрі-дәрмектер әсерінен жануарлар организміндегі физиологиялық-биохимиялық үрдістердің қалыпты жағдайда жұмыс істеуіне және организмнің уланбауының алдын алуды, дерттің ары қарай ұласпауына қатысты мәселелерді түсіну болып табылады. Токсикология ғылымының қағидаларына сәйкес ағзадағы улы затты табу, морфо-физиологиялық өзгерістерді жіктеп айқындау, ағзадағы удың қандай түрленулерге ұшырайтынын ғылыми теориялық тұрғыда түсініп, токсикологиялық- зертханалық зерттеулер жүргізудің жалпы әдістерін меңгеріп, қағидаларын түсіну болып табылады. 3. Пәнді оқытудың негізгі мақсаты: Ауыл шаруашылығы және басқа да сала өндірісінде қолданылатын химиялық заттар мен табиғи күйінде және физикалық әсерден түзілетін улы заттардан жануарлардың улануының теориялық қағидаларын түсіндіріп, ағзадағы улы затты жіктеп айқындай отырып, ағзадағы түрленуге ұшырайтынын зертеп биохимиялық процесстерге сипаттама беруді үйрету. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін анықтау, уланудан кейінгі организмдегі функциональдық және биохимиялық құбылыстардың негізгі әсерден кейінгі өзгеруін бағалай білуді оқыту. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек: - жануардың улану ықтималдығын алдын ала білу, химиялық заттардың ауыл шаруашылығы саласында қолданылуынан болатын улануларды, улы өсімдіктерді тану және жануарларды азықтандыратын шөптердің (өсімдіктер) улылық қасиетке ие болу мерзімдерін; - токсикологиялық-зертханалық тексеру әдістерін; - у заттардың қасиетін және қолдану, сақтау ережелерін; -уланған жағдайда уға қарсы дәрілік заттар әсерінің ерекшеліктерін, олардың сипаттамасын, әсер ету механизмін; - дәрілік заттардың әсер ету механизмін; - жаңа аспаптармен, құралдармен жұмыс істеуді; - пәнді жан-жақты теория жүзінде білуді; - дәрілік заттардың қасиеттеріне қарай сақтау ережелерін, малдарға әсер ету заңдылықтарын, арнайы антидоттарды қолдану тәртібін, малдәрігерлік тәжірибеде қолдану әдістерін игеруді; - Малдың физиологиялық жағдайына, жасына, жынысына, салмағына байланысты антидоттық заттарды тағайындау, олардың концентрациясын білу, емдеу үшін қолданғандағы нәтижелерін, тұжырымдамаларын шығару; 3.5 Курстың пререквизиттері: Фармакология токсикологиямен І; Жануарлар патологиясы 3.6 Курстың постреквизиттері: Ветеринариялық санитариялық сараптау 3.7 Оқу жұмыс жоспарынан көшірме: Кесте 1 |Курс |Семестр|Несие |Дәріс |Тәжір |СОӨЖ |СӨЖ |Барлығы |Қорытынды | | | | |(сағ) |(сағ) | |(сағ) |(сағ) |бақылау-дың | | | | | | | | | |түрі | |4 |8 |3 |15 |30 |22,5 |67,5 |135 |Емтихан | 1. ОҚУ ПӘНІНІҢ МАЗМҰНЫ (МОДУЛЬ) Кесте 2 |Сабақтың түрі және тақырыптың аталуы |Сағат | | |саны | |1 |2 | |Дәріс сабағы | |Модуль 1 Жануарлардың азықпен улануы | |Кіріспе. Жануарлар азығында және өсімдіктерде кездесетін улы заттар|1 | |және олардың организмге әсерлері туралы жалпы түсінік. Уланудың | | |белгілерін анықтау жолдары. | | |Жануарлар азықтарымен уланулардың организмге әсерлеріне байланысты |1 | |жіктелуі. | | |Жануарлардың азықпен улануы жағдайларындағы емдеу үлгісі және |1 | |сақтандыру шаралары. | | |Модуль 2 Удың азықпен жануар организміне түсуі | |Дұрыс дайындалмаған, уақытында берілмеген азықтармен уланулар. |1 | |Саңырауқұлақтармен және микроорганизмдермен зақымданған азықтармен |1 | |уланулар. | | |Мал азығындағы және өсімдіктердегі улы заттарды анықтаудың |1 | |әдістері. | | |Фотодинамикалық қасиеттері бар өсімдіктермен улану |1 | |Модуль 3 Азықтық удың дербес жүйелер қызметіне әсері | |Орталық жүйке жүйесіне және жүрек қызметіне басымырақ әсер ететін |1 | |улы өсімдіктер | | |Ас қорыту жүйесіне және бауырға басымырақ әсер ететін улы |1 | |өсімдіктер | | |Тыныс алу ағзалары мен ас қорыту жүйесіне қатарынан басымырақ әсер |1 | |ететін улы өсімдіктер. Геморрагиялық диатез тудыратын улы | | |өсімдіктер | | |Бүйректер мен зәр шығаратын жолдарға басымырақ әсер ететін улы |1 | |өсімдіктер | | |Тіндер арқылы дем алу процесіне әсер ететін улы өсімдіктер |1 | |Тұздың алмасуына әсер ететін улы өсімдіктер |1 | |Мал организмінде витаминдердің жеткіліксіздіктерін тудыратын улы |1 | |өсімдіктер | | |Улы өсімдіктермен уланудан сақтандырудың іс-шаралары. |1 | |Малдәрігерлік тәжірибеде улы заттарға қарсы жиі қолданылатын | | |антидоттар | | |БАРЛЫҒЫ: |15 | |Тәжірибелік сабақ | |Модуль 1 Жануарлардың азықпен улануы | |Жануарлар азығындағы және өсімдіктерде кездесетін улы заттарды |2 | |анықтаудың ветеринариялық іс шарадағы маңызы. | | |Азықтарымен уланулардың организмге әсерлерін зертеудің |2 | |ветеринариялық жетістіктері. | | |Жануарлардың азықпен улануы жағдайларындағы емдеудің ветеринариялық|2 | |негізі. | | |Модуль 2 Удың азықпен жануар организміне түсуі | |Азық құрамындағы токсинді заттардың құрамы мен құрылымына |2 | |байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдаудың | | |практикалық маңызы. | | |Саңырауқұлақтар және микроорганизмдермен зақымданған азықтардың |2 | |құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық | | |үрдісті талдаудың практикалық маңызы. | | |Мал азығындағы және өсімдіктердегі улы заттар. |2 | |Фотодинамикалық қасиеттері бар өсімдіктер. |2 | |Модуль 3 Азықтық удың дербес жүйелер қызметіне әсері | |Орталық жүйке жүйесіне және жүрек қызметіне басымырақ әсер ететін |2 | |улы өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар | | |организміндегі биохимиялық үрдісті талдаудың практикалық маңызы. | | |Ас қорыту жүйесіне және бауырға басымырақ әсер ететін улы |2 | |өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар | | |организміндегі биохимиялық үрдісті талдаудың практикалық маңызы. | | |Тыныс алу, ас қорыту жүйесіне қатарынан басымырақ әсер ететін және |2 | |геморрагиялық диатез тудыратын улы өсімдіктердің химиялық құрамы | | |мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті| | |талдаудың практикалық маңызы. | | |Бүйректер мен зәр шығаратын жолдарға басымырақ әсер ететін улы |2 | |өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар | | |организміндегі биохимиялық үрдісті талдаудың практикалық маңызы. | | |Тіндер арқылы дем алу процесіне әсер ететін улы өсімдіктердің |2 | |химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі | | |биохимиялық үрдісті талдаудың практикалық маңызы. | | |Тұздың алмасуына әсер ететін улы өсімдіктердің химиялық құрамы мен |2 | |құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті | | |талдаудың практикалық маңызы. | | |Мал организмінде витаминдердің жеткіліксіздіктерін тудыратын улы |2 | |өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар | | |организміндегі биохимиялық үрдісті талдаудың практикалық маңызы. | | |Улы өсімдіктермен уланудан сақтандырудың іс-шаралары. |2 | |Малдәрігерлік тәжірибеде улы заттарға қарсы жиі қолданылатын жаңа | | |антидоттар | | |Барлығы: |30 | 5 СТУДЕНТТІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫ ҮШІН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ 5.1 Жануарлар азығындағы және өсімдіктерде кездесетін улы заттар. 5.2 Азықтық улардың организмге әсер. 5.3 Жануарлардың азықпен улануы жағдайларындағы емдеудің жалпы қағидасы. 5.4 Азық құрамындағы токсиндік заттарға құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау әдістері. 5.5 Саңырауқұлақтар және микроорганизмдермен зақымданған азықтардың құрамына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау. 5.6 Мал азығындағы және өсімдіктердегі улы заттарды байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау. 5.7 Фотодинамикалық қасиеттері бар өсімдіктерді анықтау. 5.8 Орталық жүйке жүйесіне әсер ететін улы азықтардың жіктелуі және олардан улану. 5.9 Геморрагиялық диатез тудыратын улы өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау. 5.10 Тіндер арқылы дем алу процесіне әсер ететін улы өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау. 5.11 Мал организмінде витаминдердің жеткіліксіздіктерін тудыратын улы өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау. 5.12 Улы өсімдіктермен уланудан сақтандырудың іс-шаралары. 5.13 Малдәрігерлік тәжірибеде улы заттарға қарсы жиі қолданылатын антидоттар 5.14 Ас қорыту жүйесіне басымырақ әсер ететін улы өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау. 5.15 Бауырға әсер ететін улы өсімдіктердің химиялық құрамы мен құрылымына байланысты жануар организміндегі биохимиялық үрдісті талдау. 6 ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ Кесте 3 |Сабақ түріжәне тақырыбы |Көрнек|Өз |Бақы-| | |ілік |бетіме|лау | | |және |н оқу |фор-м| | |тарат-|сұрақт|асы | | |па |ары | | | |матери| | | | |алдар | | | |Дәріс |Зертханалық |Тәжірибелік | | | | |1 |2 |3 |4 |5 | |Модуль 1 Жануарлардың азықпен улануы | |Кіріспе. Жануарлар |Зертханалық |Жануарлар |Тақыры|Улы |Сұхба| |азығында және |қауіпсіздік |азығындағы және |пқа |заттар|ттасу| |өсімдіктерде |ережелері. |өсімдіктерде |сәйкес|дың |, | |кездесетін улы заттар|Жануарлар |кездесетін улы |арнайы|әсер |сұрау| |және олардың |азығындағы және |заттарды анықтау.|оқу-әд|ету | | |организмге әсерлері |өсімдіктерде | |істеме|механи| | |туралы жалпы түсінік.|кездесетін улы | |лік |змі | | |Уланудың белгілерін |заттарды | |құрал,| | | |анықтау жолдары. |анықтаудың | |ситуац| | | | |зертханалық | |иялық | | | | |негіздемесін | |тапсыр| | | | |меңгеру. | |малар.| | | | | | | | | | | | | |Бақыла| | | | | | |у | | | | | | |сұрақт| | | | | | |ары | | | | | | |Тақыры| | | | | | |пқа | | | | | | |сәйкес| | | | | | |арнайы| | | | | | |оқу- | | | | | | |әдісте| | | | | | |мелік | | | | | | |құрал,| | | | | | | | | | | | | |ситуац| | | | | | |ия лық| | | | | | |тапсыр| | | | | | |малар.| | | | | | | | | | |Жануарлар азықтарымен|Жануарлар |Жануарлар | |Улы | | |уланулардың |азықтарымен |азықтарымен | |заттар| | |организмге әсерлеріне|уланулардың |уланулардың | |ды | | |байланысты жіктелуі. |организмге |организмге | |анықта| | | |әсерлерін |әсерлерін | |у | | | |зертханалық |зертеудің | |әдісте| | | |анықтау |ветеринариялық | |рі | | | |әдістері. |жетістіктері. | | | | |Жануарлардың азықпен |Жануарлардың |Жануарлардың | | |Сұхба| |улануы |азықпен улануы |азықпен улануы | |Азықпе|ттасу| |жағдайларындағы емдеу|жағдайларындағы |жағдайларындағы | |н |, | |үлгісі және |емдеудің жалпы |емдеудің | |уланул|сұрау| |сақтандыру шаралары. |қағидасына |ветеринариялық | |ар |, | | |зертханалық |негізі. | | |өздік| | |негіздеме. | | | |жұмыс| | | | | | |ты | | | | | | |тексе| | | | | | |ру. | |Модуль 2 Удың азықпен жануар организміне түсуі | |Дұрыс дайындалмаған, |Азық құрамындағы|Азық құрамындағы |Тақыры| | | |уақытында берілмеген |токсинді |токсинді |пқа |Улы |Сұхба| |азықтармен уланулар. |заттардың құрамы|заттардың құрамы |сәйкес|заттар|ттасу| | |мен құрылымына |мен құрылымына |арнайы|құрылы|, | | |байланысты |байланысты жануар|оқу- |мы |сұрау| | |жануар |организміндегі |әдісте| |, | | |организміндегі |биохимиялық |мелік | |өздік| | |биохимиялық |үрдісті талдаудың|құрал,| |жұмыс| | |үрдісті талдау. |практикалық |ситуац| |ты | | | |маңызы. |ия лық| |тексе| | | | |тапсыр| |ру. | | | | |малар.| |Сұхба| | | | | | |ттасу| | | | | | |, | | | | | | |сұрау| | | | | | |, | | | | | | |өздік| | | | | | |жұмыс| | | | | | |ты | | | | | | |тексе| | | | | | |ру. | | | | | | |Бақыл| | | | | | |ау | | | | | | |алу | |Саңырауқұлақтармен |Саңырауқұлақтарм|Саңырауқұлақтарме| |Азықта| | |және |ен және |н және | |рдың | | |микроорганизмдермен |микроорганизмдер|микроорганизмдерм| |саңыра| | |зақымданған |мен зақымданған |ен зақымданған | |уқұлақ| | |азықтармен уланулар. |азықтардың |азықтардың құрамы| |тармен| | | |құрамы мен |мен құрылымына | |зақымд| | | |құрылымына |байланысты жануар| |ануы | | | |байланысты |организміндегі | | | | | |жануар |биохимиялық | | | | | |организміндегі |үрдісті талдаудың| | | | | |биохимиялық |практикалық | | | | | |үрдісті талдау. |маңызы. | | | | |Мал азығындағы және |Мал азығындағы |Мал азығындағы | |Өсімді| | |өсімдіктердегі улы |және |және | |ктерде| | |заттарды анықтаудың |өсімдіктердегі |өсімдіктердегі | |гі улы| | |әдістері. |улы заттарды |улы заттар. | |заттар| | | |зертеу. | | | | | |Фотодинамикалық |Фотодинамикалық |Фотодинамикалық | |Фотоди| | |қасиеттері бар |қасиеттері бар |қасиеттері бар | |намика| | |өсімдіктермен улану |өсімдіктерді |өсімдіктер. | |лық | | | |анықтау. | | |заттар| | |Модуль 3 Азықтық удың дербес жүйелер қызметіне әсері | |Орталық жүйке |Орталық жүйке |Орталық жүйке |Тақыры|Орталы| | |жүйесіне басымырақ |жүйесіне және |жүйесіне және |пқа |қ | | |әсер ететін улы |жүрек қызметіне |жүрек қызметіне |сәйкес|жүйке |Сұхба| |өсімдіктер Жүрек |басымырақ әсер |басымырақ әсер |арнайы|жүйесі|ттасу| |қызметіне басымырақ |ететін улы |ететін улы |оқу-әд|н |, | |әсер ететін улы |өсімдіктердің |өсімдіктердің |істеме|зақымд|сұрау| |өсімдіктер |химиялық құрамы |химиялық құрамы |лік |айтын |, | | |мен құрылымына |мен құрылымына |құрал,|улы |өздік| | |байланысты |байланысты жануар|ситуац|азықта|жұмыс| | |жануар |организміндегі |иялық |р |ты | | |организміндегі |биохимиялық |тапсыр| |тексе| | |биохимиялық |үрдісті талдаудың|малар.| |ру. | | |үрдісті талдау. |практикалық | | | | | | |маңызы. | | | | |Ас қорыту жүйесіне |Ас қорыту |Ас қорыту | |Бауырғ| | |басымырақ әсер ететін|жүйесіне және |жүйесіне және | |а | | |улы өсімдіктер |бауырға |бауырға басымырақ| |тікеле| | |Бауырға басымырақ |басымырақ әсер |әсер ететін улы | |й әсер| | |әсер ететін улы |ететін улы |өсімдіктердің | |ететін| | |өсімдіктер |өсімдіктердің |химиялық құрамы | |улар | | | |химиялық құрамы |мен құрылымына | | | | | |мен құрылымына |байланысты жануар| | | | | |байланысты |организміндегі | | | | | |жануар |биохимиялық | | | | | |организміндегі |үрдісті талдаудың| | | | | |биохимиялық |практикалық | | | | | |үрдісті талдау. |маңызы. | | | | |Тыныс алу ағзалары |Тыныс алу, ас |Тыныс алу, ас | |Тыныс | | |мен ас қорыту |қорыту жүйесіне |қорыту жүйесіне | |алу | | |жүйесіне қатарынан |қатарынан |қатарынан | |жүйесі| | |басымырақ әсер ететін|басымырақ әсер |басымырақ әсер | |не | | |улы өсімдіктер. |ететін және |ететін және | |әсер | | |Геморрагиялық диатез |геморрагиялық |геморрагиялық | |ететін| | |тудыратын улы |диатез тудыратын|диатез тудыратын | |улы | | |өсімдіктер |улы |улы өсімдіктердің| |затарғ| | | |өсімдіктердің |химиялық құрамы | |а | | | |химиялық құрамы |мен құрылымына | |сипатт| | | |мен құрылымына |байланысты жануар| |ама | | | |байланысты |организміндегі | | | | | |жануар |биохимиялық | | | | | |организміндегі |үрдісті талдаудың| | | | | |биохимиялық |практикалық | | | | | |үрдісті талдау. |маңызы. | | | | |Бүйректер мен зәр |Бүйректер мен |Бүйректер мен зәр| | |Сұхба| |шығаратын жолдарға |зәр шығаратын |шығаратын | |Зәр |ттасу| |басымырақ әсер ететін|жолдарға |жолдарға | |бөлуді|, | |улы өсімдіктер |басымырақ әсер |басымырақ әсер | |тежейт|сұрау| | |ететін улы |ететін улы | |ін улы|, | | |өсімдіктердің |өсімдіктердің | |заттар|өздік| | |химиялық құрамы |химиялық құрамы | | |жұмыс| | |мен құрылымына |мен құрылымына | | |ты | | |байланысты |байланысты жануар| | |тексе| | |жануар |организміндегі | | |ру. | | |организміндегі |биохимиялық | | | | | |биохимиялық |үрдісті талдаудың| | | | | |үрдісті талдау. |практикалық | | | | | | |маңызы. | | | | |Тіндер арқылы дем алу|Тіндер арқылы |Тіндер арқылы дем|Тақыры|Тыныс |Сұхба| |процесіне әсер ететін|дем алу |алу процесіне |пқа |алуды |ттасу| |улы өсімдіктер |процесіне әсер |әсер ететін улы |сәйкес|қиында|, | | |ететін улы |өсімдіктердің |арнайы|татын |сұрау| | |өсімдіктердің |химиялық құрамы |оқу- |улы |, | | |химиялық құрамы |мен құрылымына |әдісте|заттар|өздік| | |мен құрылымына |байланысты жануар|мелік | |жұмыс| | |байланысты |организміндегі |құрал,| |ты | | |жануар |биохимиялық |ситуац| |тексе| | |организміндегі |үрдісті талдаудың|ия лық| |ру. | | |биохимиялық |практикалық |тапсыр| | | | |үрдісті талдау. |маңызы. |малар.| |Сұхба| | | | | | |ттасу| | | | | | |, | | | | | | |сұрау| | | | | | |, | | | | | | |өздік| | | | | | |жұмыс| | | | | | |ты | | | | | | |тексе| | | | | | |ру. | | | | | | |Бақыл| | | | | | |ау | | | | | | |алу. | |Тұздың алмасуына әсер|Тұздың алмасуына|Тұздың алмасуына | | | | |ететін улы өсімдіктер|әсер ететін улы |әсер ететін улы | |Тұз | | | |өсімдіктердің |өсімдіктердің | |алмасу| | | |химиялық құрамы |химиялық құрамы | |ын | | | |мен құрылымына |мен құрылымына | |бұзаты| | | |байланысты |байланысты жануар| |н улы | | | |жануар |организміндегі | |заттар| | | |организміндегі |биохимиялық | | | | | |биохимиялық |үрдісті талдаудың| | | | | |үрдісті талдау. |практикалық | | | | | | |маңызы. | | | | |Мал организмінде |Мал организмінде|Мал организмінде | |Витами| | |витаминдердің |витаминдердің |витаминдердің | |ндерді| | |жеткіліксіздіктерін |жеткіліксіздікте|жеткіліксіздіктер| |ң | | |тудыратын улы |рін тудыратын |ін тудыратын улы | |жеткіл| | |өсімдіктер |улы |өсімдіктердің | |іксізд| | | |өсімдіктердің |химиялық құрамы | |іктері| | | |химиялық құрамы |мен құрылымына | |н | | | |мен құрылымына |байланысты жануар| |тудыра| | | |байланысты |организміндегі | |тын | | | |жануар |биохимиялық | |улы | | | |организміндегі |үрдісті талдаудың| |өсімді| | | |биохимиялық |практикалық | |ктер | | | |үрдісті талдау. |маңызы. | | | | |Улы өсімдіктермен |Улы |Улы өсімдіктермен| |Улы | | |уланудан |өсімдіктермен |уланудан | |өсімді| | |сақтандырудың |уланудан |сақтандырудың | |ктер | | |іс-шаралары. |сақтандырудың |іс-шаралары. | | | | |Малдәрігерлік |іс-шаралары. |Малдәрігерлік | | | | |тәжірибеде улы |Малдәрігерлік |тәжірибеде улы | | | | |заттарға қарсы жиі |тәжірибеде улы |заттарға қарсы | | | | |қолданылатын |заттарға қарсы |жиі қолданылатын | | | | |антидоттар |жиі қолданылатын|жаңа антидоттар | | | | | |антидоттар | | | | | 7 ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТЫЛУ КАРТАСЫ Кесте 4 |Оқу әдістемеліктермен әдебиеттердің аталуы |Әр |Студент|Қамтылу | | |түрінің|-тер |пайызы | | |саны |саны | | |1.Қожанов К.Н., Тойкина Г.Н. Малдың азықтан |85 |14 |607 | |уланулары., Оқу құралы. Семей .- 2010. 139 | | | | |бет. | | | | |2.Қорабаев Е.М., Заманбеков Н.А., Өтенов Ә.М., |9 |14 |64 | |Айтжанов Б.Д., Көбдікова Н.К., Байнязов А.А. | | | | |Токсикология. Нур-Принт, Алматы, 2009. | | | | |327 бет. | | | | |3.Қорабаев Е.М., Заманбеков Н.А., Өтенов Ә.М., |63 |14 |450 | |Айтжанов Б.Д., Көбдікова Н.К., Байнязов А.А. | | | | |Токсикология. Дәуір-2011, Алматы. 319 бет. | | | | |4. Вильнер А.М. Кормовые отравления 5-е изд., |3 |14 |21 | |испр. и доп. «Колос» Ленинград, 1971. 408 с. | | | | |5. Хмелинский Г.А., Локсионов В.Н., Повоз. Д.Д.| 278 |14 |1985 | |Ветеринарная токсикология. Москва. 1987г. 319с.| | | | | | | | | |6. Бурсинин И.А. Токсикология ядовитых |6 |14 |42 | |растений. Москва 4-е издание. 1962г. 624с. | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Қожанов К.Н., Тойкина Г.Н. Малдың азықтан уланулары., Оқу құралы. Семей .- 2010. 139 бет. 8.1.2 Қорабаев Е.М., Заманбеков Н.А., Өтенов Ә.М., Айтжанов Б.Д., Көбдікова Н.К., Байнязов А.А. Токсикология. Дәуір-2011, Алматы. 319 бет. 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Вильнер А.М. Кормовые отравления 5-е изд., испр. и доп. «Колос» Ленинград, 1971. 408 с. 8.2.2 Хмелинский Г.А., Локсионов В.Н., Повоз. Д.Д. Ветеринарная токсикология. Москва. 1987г. 319с. 8.2.2 Бурсинин И.А. Токсикология ядовитых растений. Москва 4-е издание. 1962г. 624с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz