Файл қосу
Микробтың түрін анықтау
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМК 3 деңгейдегі |УМК |УМКД | |құжат | |042-14-4-03.01.20.01/01-2| | | |013 | |«Микробиология » пәнінің |Баспа № 1 | | |оқу әдістемелік кешені | | | «Микробиология » пәнінің 5В080200-«Мал шаруашылық өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына арналған оқу-әдістемелік кешені ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ Құрастырушы – Байғазанов А.Н., ветеринария ғылымдарының кандидаты, доцент, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ветеринариялық санитария» кафедрасы. 2. Талқыланды 2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында Хаттама «___» __________ 2013 ж. Кафедра меңгерушісі _____________ Е. О. Омарбеков 2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында Хаттама «___» __________ 2013 ж. Төрайымы _____________ А.В.Тлеубаева 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітілгіп, баспаға ұсынылды Хаттама «___» __________ 2013 ж. ОӘК төрағасы ____________ Г. Искакова 4 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны 1. Пайдалану аймағы 2. Нормативтік сілтемелер 3. Жалпы ережелер 4. Оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс жоспарының мазмұны 5. Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі 6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі 8. Әдебиеттер 1. ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ «Микробиология және вирусология » пәнінің оқытушыға арналған жұмысбағдарламасы 050701 - «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған. «Микробиология және вирусология» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен 050701 - «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған. Ол студенттерді курстың мазмұнымен, қажеттілігімен, актуальдығымен, саясатымен таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын негізгі құжат болып саналады. «Микробиология және вирусология» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол мына құжаттардың талабына сай құрастырылған: Білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты, мамандық 051202 «Микробиология және вирусология», ГОСО РК 3.08.0-2004, ҚР білім және ғылым министрлігінің бұйрығымен бекітіліп, қолдануға жіберілген, 7 тамыз 2004 жжыл, № 671. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР Оқытушыға арналған «Микробиология және вирусология» пәні бойынша оқу- әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол мына құжаттардың талабына сай құрастырылған: Білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты, мамандық 050701 «биотехнология», ГОСО РК 3.08.0-2004, ҚР білім және ғылым министрлігінің бұйрығымен бекітіліп, қолдануға жіберілген, 7 тамыз 2004 жжыл, № 671. және университеттің СТУ 042-РГКП-СГУ-8 -2007 және ДП 042-08.10.10.12-2007 стандарттарына сүйене отырып жасалынған 3 Жалпы ережелер 3.1 Пән мазмұнына қысқаша сипаттама. Микробиология және вирусолог,ия пәні жәй көзге көрінбейтін тірі организмдер -микробтар мен вирустармен танысу, олардың өсіп-көбею, адам, жануарлар және өсімдіктеде тудыратын өзгерістерді, табиғатта таралуын зерттеү, ауыл шаруашылығы мен өндіріс саласындағы ролі, сырқы ортаны қорғау және жалпы биологиялық мақсаттарды шешу жолдарын қарастырады. 3.2 Пәнді оқытудың мақсаты – микроб және вирустарды өсірү және олардын түрін анықтау тәсілдерін менгерү. 3.3 Пәнді оқытудың негізгі міндеттері – студенттерді микробиологиялық және вирусологиялық зерттеү әдістеріне үйрету. 3.4 Микробиология және вирусология пәнін оқыған студент келесі талаптарға сай болу керек: - әр түрлі топтағы микроб және вирустардың құрлысын, морфологиясын, классификациясын; физиологиясын, экологиясын, генетикасын, бактериалды және вирустық инфекцияларға қарсы заттарын білу; - микроорганизмдердің тұрақты емес элементтерін; тинкториалды қасиеттерін анықтауды; микробтың таза өсіндісін бөліп алу және олардың биохимиялық қасиеттерін білу; - микроб және вирустардың жіктелу негіздерін білу; - микроб және вирус жасушаларында өтетін физиологиялық процестердің болмысын түсіну; - биотехнологиялық процестердегі микроорганизмдердің маңыздылығын, иммунитет және инфекция туралы уғымдарды түсіне білулері; - микроб өсіндісі мен жұмыс істеуді және бактериалды препараттарды дайындау және бояу тәсілдерін білу; 3.5 Пәннің пререквизиттері: - органикалық, биоорганикалық және биологиялық химия - биофизика - физиология - ботаника - зоология - гистология - молекулярлық биология - генетика 3.6 Пәннің постреквизиттері - жасуша биотехнологиясы - микроорганизмдер биотехнологиясы - тағамдық биотехнология - медициналық және ветеринариялық биотехнология 1 кесте – Оқу жоспардың көшірмесі |Курс |Семе |Кредит | | |стр |саны | |1 |2 |3 | |Дәрістер | |1. Микробиология және вирусологияға |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. | |кіріспе | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с3-12 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с3-6 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону | | | |«Феникс»,2000-с3-6 | |2. Прокариотты жасушаның құрылысы және |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. | |морфологиясы | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с13-31 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с33-43 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с7-8 | |3 . Эукариотты жасушаның құрылысы, |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| |морфологиясы | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с32-53 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с44-57 | | | |4.ТрушинаТ.П основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с13-25 | | 4-5.Микроорганизмдер физиологиясы |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. | | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с59-97 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с61-89 | | | |4. Трушина Т.П основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с32-47 | |6. Микроорганизмдер экологиясы |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | | 7 Микроорганизмдерге сыртқы |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| |факторлардың әсері | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | | |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| |8. Микроб жасушаларында өтетін маңызды | |«Мал дәрігерлік | |биотехнологиялық процесстерің өңдірісте | |микробиология» Алматы, | |қолданылуы | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с335-349 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с90-113 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с64-82 | |9. Микроорганизмдер генетикасы |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с135-138 | | | |3.«Ветеринарная | | | |микробиология и | | | |иммунология»/под ред | | | |проф. Н.А. Радчука | | | |,-М., 1991-с94-104 | |10.Иммунитет, инфекция |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с139-163 | | | |3.«Ветеринарная | | | |микробиология и | | | |иммунология»/под ред | | | |проф. Н.А. Радчука,-М.,| | | |1991-с104-159 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с98-102 | |11.Бактериофагия |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. | | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |12.Вирустардың негізгі қасиеттері |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | | | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с3-12,209-221 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с3| | | |-15 | |13.Вирустардың химиялық құрамы және |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |архитектурасы | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |2.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |14.Вирустардың репродукциясы |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | | | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с249-305,335-349 | |15.Вирустық індеттке қарсы иммунитеттің | |1.Мырзабекова Ш.Б. | |ерекшеліктері | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004.2.Сюрин В.Н. | | | |«Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991 | |Барлығы: |15 | | |Зертханалық сабақтар | |1.Микробиологиялық зертхана, оның |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. | |мақсаты. Иммерсиялық жүйе. | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с3-12 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с3-6 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону | | | |«Феникс»,2000-с3-6 | |2.Бактериялардың морфологиясы. |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. | | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с13-31 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с33-43 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с7-8 | |3-4.Бояулар, бояу ерітінділері. |2 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| |Бактериалды препараттарды дайындау | |«Мал дәрігерлік | |ережелері. Жай бояу әдісі. | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с32-53 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с44-57 | | | |4.ТрушинаТ.П основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с13-25 | |5-6.Зеңсаңырауқұлақтардың, дрожжилардың |2 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. | |және актиномицеттердің морфологиясы. | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с59-97 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с61-89 | | | |4. Трушина Т.П основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с32-47 | |7.Күрделі бояу әдістері. Грам бояу |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| |әдістің мәні. | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |8.Спора және капсулаларды анықтау |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| |әдістері. | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |9.Бактериялардың қозғалғыштығын анықтау.|1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с335-349 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с90-113 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с64-82 | |10.Стерилизация әдістері. |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| | | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с135-138 | | | |3.«Ветеринарная | | | |микробиология и | | | |иммунология»/под ред | | | |проф. Н.А. Радчука | | | |,-М., 1991-с94-104 | |11.Қоректік орталар. Компоненттері, |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б.| |жіктелуі. | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с139-163 | | | |3.«Ветеринарная | | | |микробиология и | | | |иммунология»/под ред | | | |проф. Н.А. Радчука,-М.,| | | |1991-с104-159 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с98-102 | |12.Микробтардың таза өсінділері. Бөліп |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. | |алу әдістері. Аэробтарды және | |«Мал дәрігерлік | |анаэробтарды өсірү тәсілдері. | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |13-14.Коллоквиум |2 | | |15.Микроорганизмдердің культуральдық |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. | |қасиеттері. | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |16.Микроорганизмдердің ферментативті |1 | 1 Толыспаев Б.Т., т.б.| |қасиеттері. Микробтың түрін анықтау. | |«Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |17.Антибиотиктер. Бактериялардың | | 1 Толыспаев Б.Т., | |антибиотиктерге сезгімталдығын анықтау | |т.б. «Мал дәрігерлік | |әдістері. | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |18.Бактериофагтар |1 | 1 Толыспаев Б.Т., | | | |т.б. «Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |19-20.Су, ауа, топырақ микрофлорасы. |2 | 1 Толыспаев Б.Т., | | | |т.б. «Мал дәрігерлік | | | |микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая | | | |микробиология пищевых | | | |продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., | | | |1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., | | | |Бакушинская О.А. | | | |«Микробиология в | | | |пищевой | | | |промышленности»-М.,1975| | | |-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы| | | |микробиологии, | | | |физиологии питания и | | | |сакнитарии для | | | |опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |21.Вирустың негізгі қасиеттері. Вирустық|1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |материал мен жұмыс істеу ережелері. | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |21.Патологиялық материалды алу және |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |өңдеу ережелері. | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |22.Патологиялық материалдағы вирустарды |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |анықтау әдістері. | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |23.Вирустарды өсіру. Лабораториялық |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |жануарларды вирусологияда қолдану | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |24.Тауық эмбриондарын вирусологияда |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |қолдану. | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |22.Тауық эмбриондарын жару және олардан |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |вирустық материал алу. | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |25.Вирустарды өсіру. Торша өсіндісін |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |вирустарды өсіру үшін қолдану. | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |Вирустық ауруларға қарсы қолданылатын |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. | |биопрепараттар | |Ветеринариялық | | | |вирусология, Алматы, | | | |2004. 2.Омарбеков Е.Б. | | | |Вирусология пәнінің | | | |зертханалық сабақтары. | | | |Семей. 2001. 3.Сюрин | | | |В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. | | | |«Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с1| | | |5-26 | |15Коллоквиум |2 | | |Барлығы: |30 | | 5. Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы 3 кесте - Пәннің оқу-әдістемелік картасы |Тақырып |Көрнекі |Өздік жұмыс |Бақылау| | |құралдар,ТҚЖ,|сұрақтары |түрі | | |плакаттар | | | |Дәрістер |Зертханалық | | | | | |сабақтар | | | | |1 |3 |4 |5 |6 | |1. Микробиология |Микробиологиялық |Плакаттар, |Микробиологиялық|Ауызша | |және |зертхана, оның |биопрепаратта|лабораторияда |сұрау, | |вирусологияға |мақсаты. |р, |жұмыс істеу |реферат| |кіріспе |Иммерсиялық жүйе. |микроскоп |ережелері | | |2. Прокариотты |Бактериялардың |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |жасушаның |морфологиясы. |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |құрылысы және | |р, |морфологиялық, |реферат| |морфологиясы | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |3 . Эукариотты |Бояулар, бояу |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |жасушаның |ерітінділері. |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |құрылысы, |Бактериальды |р, |морфологиялық, |реферат| |морфологиясы |препараттарды |микроскоп |биолгиялық | | | |дайындау ережелері.| |қасиеттері | | | |Жай бояу әдісі. | | | | | |Зең |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |4-5.Микроорганизм|саңырауқұлақтардың,|биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |дер физиологиясы |дрожжилардың және |р, |морфологиялық, |реферат| | |актиномицеттердің |микроскоп |биолгиялық | | | |морфологиясы. | |қасиеттері | | |6. |Күрделі бояу |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |Микроорганизмдер |әдістері. Грам бояу|биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |экологиясы |әдістін мәні. |р, |морфологиялық, |реферат| | | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | | 7 |Спора және |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |Микроорганизмдерг|капсулаларды |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |е сыртқы |анықтау әдістері. |р, |морфологиялық, |реферат| |факторлардың | |микроскоп |биолгиялық | | |әсері | | |қасиеттері | | | |Бактериялардың |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |8. Микроб |қозғалғыштығын |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |жасушаларында |анықтау. |р, |морфологиялық, |реферат| |өтетін маңызды | |микроскоп |биолгиялық | | |биотехнологиялық | | |қасиеттері | | |процесстерің | | | | | |өндірісте | | | | | |қолданылуы | | | | | |9. |Стерилизация |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |Микроорганизмдер |әдістері. |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |генетикасы | |р, |морфологиялық, |реферат| | | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |10.Иммунитет, |Қоректік |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |инфекция |орталар.Компонентте|биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | | |рі, жіктелуі. |р, |морфологиялық, |реферат| | | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |11.Бактериофагия |Микробтардың таза |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | | |өсінділері. Бөліп |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | | |алу әдістері. |р, |морфологиялық, |реферат| | |Аэробтарды және |микроскоп |биолгиялық | | | |анаэробтарды өсірү | |қасиеттері | | | |тәсілдері. | | | | |12.Вирустардың |Коллоквиум |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |негізгі | |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |қасиеттері | |р, |морфологиялық, |реферат| | | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |13.Вирустардың |Микроорганизмдердің|Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |химиялық құрамы |культуральдық |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |және |қасиеттері. |р, |морфологиялық, |реферат| |архитектурасы | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |14.Вирустардың |Микроорганизмдердің|Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |репродукциясы |ферментативті |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | | |қасиеттері. |р, |морфологиялық, |реферат| | |Микробтың түрін |микроскоп |биолгиялық | | | |анықтау. | |қасиеттері | | |15.Вирустық |Антибиотиктер. |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | |індеттке қарсы |Бактериялардың |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |иммунитеттің |антибиотиктерге |р, |морфологиялық, |реферат| |ерекшеліктері |сезгімталдығын |микроскоп |биолгиялық | | | |анықтау әдістері. | |қасиеттері | | | |Бактериофагтар |Плакаттар, |Бактериялардың |Ауызша | | | |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | | | |р, |морфологиялық, | | | | |микроскоп |биолгиялық |реферат| | | | |қасиеттері | | | |Су, ауа,топырақ | |Бактериялардың |Ауызша | | |микрофлорасы. | |пішіні, |сұрау, | | | | |морфологиялық, | | | | | |биолгиялық |реферат| | | | |қасиеттері | | | |Су, ауа,топырақ | |Су,ауа,топырақ |Ауызша | | |микрофлорасы. | |микрофлорасы |сұрау, | | | | | | | | | | | |реферат| | |Вирустың негізгі | |Вирустардың |Ауызша | | |қасиеттері. | |қасиеттері, |сұрау, | | |Вирустық материал | |биологиялык | | | |мен жұмыс істеу | |сипаттамасы, |реферат| | |ережелері. | |өсіру тәсілдері | | | |Патологиялық | |Вирустардың |Ауызша | | |материалды алу және| |қасиеттері, |сұрау, | | |өндеу ережелері. | |биологиялык | | | | | |сипаттамасы, |реферат| | | | |өсіру тәсілдері | | | |Патологиялық | |Вирустардың |Ауызша | | |материалдағы | |қасиеттері, |сұрау, | | |вирустарды анықтау | |биологиялык | | | |әдістері. | |сипаттамасы, |реферат| | | | |өсіру тәсілдері | | | |Вирустарды өсіру. | |Вирустардың |Ауызша | | |Лабораториялық | |қасиеттері, |сұрау, | | |жануарларды | |биологиялык | | | |вирусологияда | |сипаттамасы, |реферат| | |қолдану | |өсіру тәсілдері | | | |Тауық эмбриондарын | |Вирустардың |Ауызша | | |вирусологияда | |қасиеттері, |сұрау, | | |қолдану. | |биологиялык | | | | | |сипаттамасы, |реферат| | | | |өсіру тәсілдері | | | |Тауық эмбриондарын | |Вирустардың |Ауызша | | |жару және олардан | |қасиеттері, |сұрау, | | |вирустық материал | |биологиялык | | | |алу. | |сипаттамасы, |реферат| | | | |өсіру тәсілдері | | | |Вирустарды өсіру. | |Вирустардың |Ауызша | | |Торша өсіндісін | |қасиеттері, |сұрау, | | |вирустарды өсіру | |биологиялык | | | |үшін қолдану. | |сипаттамасы, |реферат| | | | |өсіру тәсілдері | | | |Вирустық ауруларға | |Вирустардың |Ауызша | | |қарсы қолданылатын | |қасиеттері, |сұрау, | | |биопрепараттар | |биологиялык | | | | | |сипаттамасы, |реферат| | | | |өсіру тәсілдері | | | |Коллоквиум | |Вирустардың |Ауызша | | | | |қасиеттері, |сұрау, | | | | |биологиялык | | | | | |сипаттамасы, |реферат| | | | |өсіру тәсілдері | | 7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі 4 кесте - Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі |Оқулықтар мен оқу-әдістемелік |Саны |Студенттер |Қамтылу | |құралдар | |саны |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |1 Техническая микробиология |25 |16 |100 | |пищевых продуктов. Под ред. А.Я. | | | | |Панкратов и др.М. 1968. | | | | |2.Жвирблянская А.Ю., Бакушинская |30 |16 |100 | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | | |промышленности»-М.,1975 | | | | |3.ТрушинаТ.П Основы микробиологии,|10 |16 |62 | |физиологии питания и сакнитарии | | | | |для опщепита- Ростов-на-Дону: | | | | |«Феникс»,2000 | | | | |4Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев|5 |16 |31 | |А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік | | | | |микробиология. Алматы,1999 | | | | |5 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И, |50 |16 |100 | |Гительсон С.С Практикум по | | | | |ветеринарной микробиологии и | | | | |иммунологии, Москва, 1989 | | | | |6 Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық |50 |16 |100 | |вирусология. Алматы ,2004 | | | | |7 Омарбеков Е.О.Вирусология |25 |16 |100 | |пәнінің зертханалық сабақтары. | | | | |Семей,2001 | | | | 8. Әдебиеттер 8.1 Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік микробиология. Алматы,1999 8.1.2 1 Техническая микробиология пищевых продуктов. Под ред. А.Я. Панкратов и др.М. 1968. 8.1.3 Жвирблянская А.Ю., Бакушинская О.А. «Микробиология в пищевой промышленности»-М.,1975 8.1.4 Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық вирусология. Алматы , 8.1.5 Омарбеков Е.О.Вирусология пәнінің зертханалық сабақтары. Семей, 2201 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Асонов Н.Р. Микробиология, М. 1989 8.2.2 Нецепляев С.В. , Панкратов А.Я. Лабораторный практикум по микробиологии пищевых продуктов животног происхождения-М., 1990 8.2.3 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И, Гительсон С.С Практикум по ветеринарной микробиологии и иммунологии, Москва, 1989 8.2.4 Бетина В. Путешествие в страну микробов-М
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz