Файл қосу

Теріні алғашқы өңдеу



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18-22.1.82/02 -2013      |
|Студентке арналған          |Басылым №         |                             |
|«Мал  шикізатының тауартануы|«___»_____20_____ |                             |
|және сараптамасы» оқу жұмыс |                  |                             |
|бағдарламасы                |                  |                             |











               «Мал  шикізатының тауартануы және сараптамасы»

                      ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

    5В080200 «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына
                                  арналған

                      СТУДЕНТТЕР ҮШІН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ




















                                 СЕМЕЙ –2013



      Алғы сөз






      I. Құрастырған


Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік  университетінің  «Мал  шаруашылығы  және
аңшылықтану  морфология   негіздерімен»   кафедрасының    доценті   қызметін
атқарушы Ахметова Балнур Сериковна   «_____»_______2013 жыл



2. Талқыланды:
2.1. Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік  университетінің  «Мал  шаруашылығы
және аңшылықтану морфология негіздерімен» кафедрасының мәжілісінде.

Хаттама «_____ »_________2013 жыл, №



Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М.


2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

Хаттама «____»__________ 2013 жыл, №

Төраға _________________ А.Тлеубаева


3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

Хаттама «______»____________2013 жыл, №



ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова


4. БАСЫЛЫМ АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН






































                                   МАЗМҰНЫ







    1. Жалпы жағдайлар
    2. Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
    3. Курстың форматы мен саясаты
    4. Баға қою саясаты
    5. Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
    6. СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
    7. Пән бойынша оқу процесінің күнтізбелік жоспары


































    1. Жалпы жағдайлар


1. Оқытушы және пән туралы жалпы мәліметтер


      1. Оқытушының аты –жөні:                  Ахметова Балнур

Сериковна, доцент қ.а.
      2. Кафедра:                                             Мал шарушылығы
және аң
                                                                       өсіру
технологиясы
      3.  Хабарласу  телефоны:                         53-19-70   (институт,
жұмыс),
      4. Жұмыс өткізілетін орны:                   № 5 корпус,  аудитория  №
208
           5.  Пәннің   аты:                                           «Ауыл
шаруашылық                                                          малдарын

азықтандыру»
       6. Кредит саны:                                      2(екі)




         1.2 Пәннің қысқаша мазмұны
      Жеңіл өнеркәсіп қазіргі жағдайда әр түрлі  жасанды  және  синтетикалық
талшықтарды көптеп шығарады, алайда табиғи жүн жоғары сапалы мата,  трикотаж
және  басқа  да  товарлар  жасап  шығаруда  аса  құнды  және  көп   жағдайда
таптырмайтын шикізат болып қала береді.
      «Мал    шикізатының   тауартануы   және   сараптамасы»    курсы    мал
шаруашылығынан алынатын шикізат  өнімдерін  сараптау  мен  өңдеу,  өндірудің
қазіргі заманғы әдістерін үйретеді.
       1.3 Курстың мақсаты:
Мал шаруашылығынан алынатын шикізат өнімдерінің көздерімен  танысып,  оларды
өндіру жолдарын меңгеру.
        1.4 Пәнді оқытудың міндеті:
Болашақ мамандарды теориялық және тәжірибелік білімен қамтамасыз ету.
      1.5 Пәнді оқу барысында студент:
Білуі керек:
    -Тері мен талшықтың құрылысын;
    -Терінің тауарлық қасиетіне әсер ететін факторларды;
    -Терінің  түрлерін ;
    -Теріні өңдеу жолдарымен, әдістерін.
Меңгеруі керек:
- ауыл шаруашылық әр түдегі малдардың шикізаттарының дайындалу ерекшелігін;
- тондық, мехтық, былғары шикізаттарының товарлық қасиетін;
- мал шаруашылықтық шикізаттарын дайындауды;
- мал түріне қарай тері ерекшелігін.
Иеленуі керек: тері шикізатын өндіру мен өңдеудің әдіс тәсілдерін.
Істей алуы керек: мал шаруашылық өнімдерінің товарлық қасиетін анықтауды.
Түсінуі керек: Курсты оқып бітірген студенттер мал  шаруашылық  шикізаттарын
дайындау ерекшеліктерін және  өндеп-  өндіру  технологиясын  игере  білулері
керек.
Біліп шығуы  керек:  Ауыл  шаруашылығы  саласына  білімін  тәжірибе  жүзінде
қолдана білу керек.
      1.6 Курстың пререквизиттері:
    1.6.1  Мал шаруашылығы  негіздері
    1.6.2 Ауыл шаруашалығы малдарын өсіру және селекциясы.
         1.7 Курстың постреквизиттері
      1.7.1 Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
      1.7.2 Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өңдеу техологиясы
    1.7.3 Агробизнесті ұйымдастыру

     2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТЫ БӨЛУ

                                                                     Кесте 1

|№     |Тақырып атауы        |Сағат саны                                        |
|      |                     |Д    |ЗТС   |СОӨЖ     |СӨЖ    |Әдебиеттер          |
|1     |2                    |3    |4     |5        |6      |7                   |
|1 – модуль Мал шаруашылығы шикізатының маңызы                                  |
|1 – блок Терінің химиялық құрамы мен құрылысы                                  |
|                                                                               |
|1     |Кіріспе. Мал         |1    |      |         |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |шаруашылығы          |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |шикізатына жалпы     |     |      |         |       |және тері           |
|      |түсінік.             |     |      |         |       |технологиясы.-А.,201|
|      |                     |     |      |         |       |0                   |
|      |                     |     |      |         |       |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |                     |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |                     |     |      |         |       |Қой                 |
|      |                     |     |      |         |       |шаруашылығ.-А.,2011 |
|      |                     |     |      |         |       |Орлов И.М.,         |
|      |                     |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |                     |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.-   |
|      |                     |     |      |         |       |М.,1969             |
|      |Тері ткані мен шаш   |     |1     |2        |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |жабынының құрылымы   |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|2     |Терінің химиялық     |1    |      |3        |       |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |құрамы мен құрылысы. |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |                     |     |      |         |       |Қой шаруашылығ.     |
|      |                     |     |      |         |       |Орлов И.М.,         |
|      |                     |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |                     |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|      |Терінің топографиялық|     |1     |         |       |                    |
|      |аймақтары            |     |      |         |       |                    |
|3     |Бағалы тері          |1    |      |2        |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |шикізатының тауарлық |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |қасиеті.             |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|      |Тері көлемін анықтау |     |1     |         |10     |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |                     |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |                     |     |      |         |       |Қой шаруашылығ.     |
|4     |Терінің тауарлық     |1    |      |2        |       |Орлов И.М.,         |
|      |қасиетіне әсер ететін|     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |факторлар.           |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|      |Тері салмағын анықтау|     |1     |         |10     |Мәдиев Ө.,          |
|      |                     |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|5     |Тондық қой терісі.   |1    |      |         |       |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |                     |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |                     |     |      |         |       |Қой шаруашылығы.    |
|      |Мал шикізатының      |     |1     |         |       |Орлов И.М.,         |
|      |ақауларына сипаттама |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |                     |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|6     |Былғарылы қой терісі.|1    |      |         |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |                     |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|      |Қаракөл – елтірі     |     |1     |         |       |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |терілерінің          |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |сипаттамасы          |     |      |         |       |Қой шаруашылығы.    |
|7     |Теріні сыпыру,       |1    |      |         |       |Орлов И.М.,         |
|      |консервілеу.         |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |                     |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|      |РБ1                  |     |1     |         |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |                     |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|2- модуль Тері шикізатын өңдеу                                                 |
|2-блок Теріні өңдеу жолдары                                                    |
|8     |Теріні консервілеудің|2    |      |         |       |Орлов И.М.,         |
|      |физикалық – химиялық |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |негізі               |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|      |Теріні консервілеу   |     |1     |2        |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |әдістері             |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|9     |Қаракөл елтірісін    |1    |      |         |10     |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |өндіру технологиясы  |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |                     |     |      |         |       |Қой шаруашылығы.    |
|      |Теріні алғашқы өңдеу |     |1     |         |       |Орлов И.М.,         |
|      |                     |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |                     |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|10    |Тері шикізатының     |1    |      |2        |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |стандарты.           |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|      |Теріні өңдеудің      |     |1     |         |       |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |технологиялық        |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |процестері           |     |      |         |       |Қой шаруашылығы.    |
|11    |Теріні сорттау.      |1    |      |         |10     |Орлов И.М.,         |
|      |                     |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |                     |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|      |Теріні сулы және     |     |1     |         |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |құрғақ тұздау        |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|12    |Мехтық теріні өңдеу. |1    |      |         |       |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |                     |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |                     |     |      |         |       |Қой шаруашылығы.    |
|      |Қышқылды тұзды       |     |1     |2        |       |Орлов И.М.,         |
|      |консервілеу          |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |                     |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|13    |Теріні бояу.         |1    |      |         |5      |Мәдиев Ө.,          |
|      |                     |     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|      |Теріні бояу әдістері |     |1     |         |       |Сәбденов Қ.С.,      |
|      |                     |     |      |         |       |Бексейітов Т.К. т.б.|
|      |                     |     |      |         |       |Қой шаруашылығы.    |
|      |Теріні сақтау,       |1    |      |         |       |Орлов И.М.,         |
|      |упаковкілеу және     |     |      |         |       |Конюхович А.А.,     |
|      |тасымалдау           |     |      |         |       |Эткин Я.С. Первичная|
|      |                     |     |      |         |       |обработка и прием   |
|      |                     |     |      |         |       |животного сырья.    |
|      |Бағалы мехтық тері   |     |1     |         |       |Мәдиев Ө.,          |
|      |шикізатын упаковкілеу|     |      |         |       |Айтөленова Қ Былғары|
|      |                     |     |      |         |       |және тері           |
|      |                     |     |      |         |       |технологиясы.       |
|      |РБ2                  |     |1     |         |       |                    |
|      |Барлығы              |15   |15    |15       |45     |90                  |


   3. Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
    а) Пәнді  оқу  барысында  қажетті  уақытты  ұйымдастыру  және  жоспарлау
бойынша
    кеңестер:
    Семестрдегі оқу жүктемесін біркелкі үлестіру керек  және  әрбір  студент
міндетті түрде      орындайтындай, тапсырмалар жиынтығын  беру  керек,  және
олардың орындалуын қатаң     бақылау  керек. Бұл үшін  кафедрада  бақылаудың
әртүрлі формасы бар.
     Әрбір  пән  бойынша  өздік   жұмысының   сағат   санын   анықтау,   оқу
тапсырмаларын      регламенттеу   нақтылыққа,  анықттыққа   әкеледі,   басқа
сабақтардың  есебінен  СӨЖ  дің     көбейіп  кетпеуін  қамтамасыз  етеді.Бұл
қорытынды студенттердің пікірімен нақтыланады.
    Пәнді оқу  барысында  сұрақтардың  бір  бөлігін  студент  өздігінен  оқу
керектігін білуі қажет.
    Біздің кеңес: өз уақытыныздың шығынын талдау керек. Өз уақытынды  есепте
және  бақылау жаса, оған ұқыпты қара.
    б) Студенттің іс-әрекеті, немесе пәнді оқудың сценарий
     1. Оқу материалын дұрыс  орналастыру  және  пәнніңөткен  материалдарын
        және басқа пәндерді байланыстыру.
     2.  Тақырыпқа  байланысты  сабақты  өткізудің  түрлері  мен   әдістері
        анықталады.  Пәннің  көптеген  сұрақтарын  нақты  мысалдардан  және
        зертхана жұмыстарынан меңгеруге болады.
     3.  Теориялық   курс   зертханалық-   тәжірибелік   жұмыстармен   және
        тәжірибеден өту барысында, оның ішінде диплом алды тәжірибеден  өту
        барысында бекітіледі.
    Зертханалық сабақтар тақырып дәрістері оқылғаннан кейін жүргізіледі.
     Сөзсіз,  бұндай  сабақтарда  ойлау,  талдай  білу  қабілеттері  дамиды.
Пәнаралық байланыс   студенттердің  ғылым  негізін  терең  меңгеруге  қажет.
Олар ойкеңістігінің кеңеюіне, білуге    деген қызығушылықтың  дамуына,  жаңа
ғылымды   өздігінен   игеруге   және   оларды       тәжірибеде    қолданудын
белсенділігін жоғарылатады.
     Пән  аралық  байланыстың  негізінде  бір  пәнмен   келесісінің   арасын
жалғастыруға болады,    оқу  материалдарын  көшіруді  болдырмау  керек.  Оқу
процесінде бұндай байланыстар    туындауы мүмкін, оларды алдын  ала  анықтап
және де оларды жұмыс бағдарламасына,   жоспарына кіргізу керек.
    в) Оқу- әдістемелік кешенінің материалдарын қолдану бойынша ұсыныстар.
     ПОӘК  енгізілген  оқу-   әдістемелік   материалдаы   дамыған   ғылымның
жетілдірілген
    деңгейін көрсетуі керек, оқу материалының логикалық  мазмұның  қарастыру
керек,
    студенттердің оқу материалын терең  меңгеру  үшін  және  оны  тәжірибеде
пайдалану үшін   жетілген әдістер мен техникалық тәсілдер қолдану керек.
    Кредиттік оқу жүйесінде СӨЖ- нің үлесі өсіп, мәні  жоғарылайды,  ал  бұл
өз  кезегінде   студенттің  жұмысын  өзгертеді,  оның  іс-  әрекетіне  талап
жоғарылайды.
    г) Әдебиеттермен жұмыс істеу бойынша ұсыныстар.
    Оқырманның мақсатын білмей, қандай әдебиет көздерімен жұмыс жасау  керек
екенін,     қандай көлемде әдебиет қолдану керек екенін айту  қиын.  Студент
оқу бағытын жоспарлай    білу керек, табылған әдебиет көзіне  тез  және  дәл
есеп беріп, содан кейін  оны кез- келген   уақытта  оңай  табылатындай  етіп
қою керек. Өйтпеген жағдайда үлкен әдебиет қорын
белсенді пайдалану мүмкін емес.
    Пән бойынша арнайы әдебиетпен жұмыс ітеудің  негізгі  мақсаты  келесідей
болып    бекітіледі:  улкен  көлемдегі  материалдан  өзіне  керекті  негізгі
мәліметтерді, болашақ   мамандарға қажетті материалдарды таңдап алу керек.
    д) Емтиханға дайындалу бойынша кеңестер.
    Жазғы және қысқы сессия – ең қиын  жұмыс кезеңдері.
    Қысқы сессия уақытында, семестр бойына жүйесіз жұмыс  істеу  нәтижесінде
меңгеруге  мүмкін  емес  үлкен  материалдарды  еске  түсіруге  тура  келеді.
Сессия уақытында    материалдарды тек қайталап, бір  жүйеге  келтіріп   және
түсініксіз сұрақтар бойынша   кеңестер алуға болады.
    Сессияға дайындықты алғашқы, ынтамен тындалған  дәрістерден  және  толық
орындалған     зертхана-тәжірибелік, семинар сабақтарынан бастау керек.  Бұл
Сіздің табысыныздың  негізі.
    Есте сақтаңыздар- түнгі дайындық сабақтары  аз  өнімділік  береді.  Олар
ойдың  жұмысқа   қабілеттілігінің  төмендеуіне  әкеледі.  Уақытты  жоспарлау
кезінде, қандай емтихан сізге   қиын болады және қайсысына уақыт  қорын  көп
қолдану керек екенін ескеру керек.
     Өзіндік  дайындық  үшін  кафедра   берген   бақылау   сұрақтарын   және
бағдарламаларын  ұтымды  пайдалану керек.
     Семестрдегі  ұқыпты   жұмыстарыңыз   және   емтиханға   деген   екпінді
дайындығыңыз   сізге   сенімділік  туғызады  және  білімінізге  сай   бағаны
аласыз.

    4 Курс  форматы
    Аудиториялық сабақтар курсты оқу бойынша методикалық ұсыныстарға  сәйкес
  жүргізіледі. Әрбір  тақырыпты  оқу  кезінде  жұмыс  дәптерінде  зерттелген
тақырыптың  мақсаты, тапсырмасы, шешімі және қорытындысы  көрсетілуі  керек.
СОЖӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс деп бөлінеді. Аудиториялық    толық
өңделген бақылау  жұмысы  түрінде  жұмыс  дәптерінде  және  реферат  түрінде
орындалады.
      Сабаққа қатысу:  Дәріс  және  тәжірибелік  сабақтарға  міндетті  түрде
қатысу керек. Дәріс  кезінде  түсінбеген  материалдарды  оқытушыдан  қосымша
түсіндіруін сұрауға болады. Егер студент  белгілі  бір  себептермен  сабаққа
қатыса алмаса, барлық өткен материалдар   бойынша жауап беруі тиіс.
      Үй жұмысы: үй жұмысы өткен материалды бекіту үшін және міндетті  түрде
орындау   үшін  арнайы  жасалған.  График  бойынша  әр  тақырыпытың  соңында
тапсырылуы керек.
      Тәртіп:   Сабақ  үстінде  үнемі  тәртіп  бұзған  студент  аудиториядан
шығарылып, жіберіледі және барлық курс бойынша  «қанағаттанарлықсыз»  бағасы
қойылады. Сабаққа кешігіп    келуге  болмайды,  сабаққа  кешіккен    студент
дәрісханаға кірмейді. Сабақ кезінде ұялы  телефондар өшірілуі тиіс.
       Сабаққа дайындық: Студенттер сабаққа    дайындалу  барысында  Шәкәрім
атындағы
          Семей мемлекеттік университетінің  компьютерлерін  қолдана  алады.
Кітапханада    белгіленген   ережелер   бойынша   оқулықтарды,    мерзімдікк
басылымдарды оқуға, үйге алуға  болады.
       Өздік жұмыстар: Дәрісханадан тыс уақытта студенттер  СОЖӨЖ  және  СӨЖ
дайындап,   белгіленген  мерзімде  оқытушыға  өткізеді.   СОЖӨЖ   және   СӨЖ
тапсырмалары 6-пунктте  белгіленген. СОЖӨЖ және СӨЖ  4  форматтағы  таза  ақ
беттерге орындалады.
         Бақылау жұмыстары: бақылау жұмысын студент міндетті түрде  орындап,
белгіленген  уақытта тапсырылуы тиіс.
          Көшіріп  алу:  Кез-келген  көшіріп   алу   үшін   қатаң   жазалап,
аудиториядан  шығарумен  қоса,    жалпы  курс  үшін   «Ғ»   бағасын   қоюмен
қамтылады.
         Межелік бақылау: Межелік  бақылау  қорытындысы  студенттің  сабаққа
қатысуын,  өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта  ауызша  және  жазбаша
түрде жауап беруін ескере отырып қойылады.
         Емтихан: қорытындысы бойынша бағалық  баллдар  қойылады.  Емтиханда
сіздің  дәрістік    жазбаларынызды  және  кітаптарды  пайдалануға  болмайды.
Емтихан тест түрінде өтеді.
          оқу процесіне белсенді қатысу керек, барлық тапсырмаларды талпынып
  орындау керек, ұжымдық жұмыстарға қатысу керек. Пунктуальды, сабырлы  болу
керек.


   5. КУРС САЯСАТЫ
   Біз бірігіп жұмыс  жасау  барысында  төмендегідей  ережелерді  ұстануымыз
қажет:
      - оқытушы мен студен бір біріне түсіністікпен қарауы тиіс
      - оқу процесіне белсенді қатысу керек
      - барлық тапсырмаларды талпынып   орындау керек
      - сабақтан себепсіз қалмау
      -  сабақтан  қалған  уақыт  электронды  журналға  тіркелісімен   баға
        автоматты түрде төмендейді
      - білімді бағалау балдық - рейтингілік жүйемен бағаланады






      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
      «Мал   шикізатының   тауартануы   және   сараптамасы»   пәні   бойынша
студенттердің білімін бақылау келесідей  формаларда іске асырылады:
                                                                     Кесте 2
|Апта    |Бақылау түрі                                 |Барлық   |Ескерту    |
|        |                                             |балдар   |           |
|1       |2                                            |3        |4          |
|1       |Барлық сабаққа қатысу  1 аптадан 7 аптаға    |30       |           |
|        |дейін                                        |         |           |
|2       |Ағымды бағылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл          |24       |           |
|3       |Ағымды бағылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл          |24       |           |
|4       |Ағымды бағылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл СӨЖ 30   |54       |           |
|        |балл                                         |         |           |
|5       |Ағымды бағылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл          |24       |           |
|6       |Ағымды бағылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл. СӨЖ 30  |54       |           |
|        |балл.                                        |         |           |
|7       |Рубеждік бақылау 1                           |90       |           |
|1 аптадан 7 дейін оқыту нәтижесі бойынша жиынтық балл |300      |           |
|        |Барлық сабаққа қатысу  8 аптадан 15 аптаға   |30       |           |
|        |дейін                                        |         |           |
|8       |Ағымды бағылау 12 балл. СОӨЖ 5 балл          |17       |           |
|9       |Ағымды бағылау 12 балл. СОӨЖ 5 балл          |17       |           |
|10      |Ағымды бағылау 12 балл. СОӨЖ 5 балл. СӨЖ 30  |47       |           |
|        |балл                                         |         |           |
|11      |Ағымды бағылау 12 балл. СОӨЖ 5 балл          |17       |           |
|12      |Ағымды бағылау 12 балл. СОӨЖ 5 балл.         |17       |           |
|13      |Ағымды бағылау 12 балл. СОӨЖ 5 балл. СӨЖ 30  |47       |           |
|        |балл                                         |         |           |
|14      |Ағымды бағылау 12 балл. СОӨЖ 5 балл          |         |           |
|15      |Рубеждік бақылау  2                          |90       |           |
|8 аптадан 15 дейін оқыту нәтижесі бойынша жиынтық балл|300      |           |
|Емтихан үшін жиынтық балл                             |400      |           |
|Академиялық кезеңдегі жиынтық балл                    |1000     |           |


7. НЕГІЗГІ ӘДЕБИЕТТЕР

7.1. Негізгі әдебиеттер
   7.1.1. Мәдиев Ө., Айтөленова Қ Былғары және тері технологиясы.-А.,2010
7.1.2 Сәбденов Қ.С., Бексейітов Т.К. т.б. Қой шаруашылығ.-А.,2011
7.1.3 Орлов И.М., Конюхович А.А., Эткин Я.С. Первичная обработка и прием
животного сырья.- М.,1969

7.2. Қосымша әдебиеттер
7.2.1.  Лейтес  В.Г.  Товароведение  кожевенного  сырья,  шубной  и  меховой
овчины. Москва, 1956.
7.2.2. Горегляд Х.С. и др. Ветеринарно – санитарная  экспертиза  с  основами
технологии переработки продуктов животноводства. Москва, 1981.
Пәндер