Файл қосу

Тамақ өнеркәсіптерінің салалары мен технологиясына сипаттама



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                     |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                  |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК                  |ПОӘК 042-18-9.1.10/01 –  |
|                             |                      |2014                     |
|ПОӘК                         |11.09.2014ж.          |                         |
|«Тағам өнімдерін өндіру      |№ 2 басылым           |                         |
|технологиясы 2» пәнінің      |                      |                         |
|оқытушыға арналған           |                      |                         |
|бағдарламасы                 |                      |                         |













                  «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ  ТЕХНОЛОГИЯСЫ 2»
                                   пәнінің
                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

           5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология
                             (салалар бойынша)»
                               мамандығы үшін


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ















                                    Семей


                                    2014




                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 «11» _09_2014 ж. № 2 БАСЫЛЫМ



































                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |6   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |7   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



















































      1 Қолдану саласы


      «Тағам  өнімдерін  өндіру   технологиясы  2»    пәні   бойынша   оқу-
әдістемелік кешені 5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау  және  метрология
(салалар  бойынша)»  мамандығының   білім   алушыларына   арналады.   Білім
алушыларды  курс   мазмұнымен,   өзектілігі   және   қажеттілігімен,   курс
саясатымен, машықтану және білгірлігімен таныстырады Оқу-әдістемелік кешені
пәнді оқыту барысында негізгі жетекші болып саналады


      2 Нормативтік сілтемелер

    «Тағам өнімдерін өндіру   технологиясы  2»   пәні  бойынша  нағыз  оқу-
әдістемелік кешені пәннің оқу  процесінің  ұйымдастырылу  ережесін  бекітеді
және келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    -  5В073200  «Стандарттау,  сертификаттау  және   метрология   (салалар
бойынша)» мамандығының элективті пәндер каталогына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.


      3 Жалпы ережелер
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы  2»
пәнінде адамзатты азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз  ету  мәселелері,  халық
шаруашылығының  тағам  салаларын  дамыту,  тағам  өнімдері   технологиясының
теориялық негізі, әртүрлі өңдеу әдістерінің шикізатты  жартылайфабрикаттарға
және  дайын  өнімдерге  айналдыру  процесі  кезіндегі   тигізетін   әсерлері
қарастырылады.
       3.2.  Берілетін  курстың  мақсаты  білім  алушыларға  инженер-сарапшы
қызметі аймағында білім беру.
      3.3. Пәнді оқытудағы басты міндеттер – мамандығы бойынша оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.
      3.4. Пәнді оқу нәтижесінде:
    • Білуі керек: азық-түлік шикізаттарының, жартылай фабрикаттардың, тағам
      өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу  кезінде
      өтетін технологиялық процестерді;
    • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарының машықтарын;
    • Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    • Істей алу керек: шикізатқа және тағам өнімдерінің  сапасын  бағалауды,
      өлшем  нәтижелерін  өңдеу   әдістерін   және   олардың   ақиқаттылығын
      сараптауды;
    •  Ойлау  керек:   шикізат   және   тағам   өнімдерінің   негізгі   сапа
      көрсеткіштерін анықтаушы факторлар жайында;
    • Болу керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін,  азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарының машықтарын;
    • Алу керек: азық-түлік шикізаттарының, жартылай  фабрикаттардың,  тағам
      өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу  кезінде
      өтетін технологиялық процестерді.


      3.5. Курстың пререквизиттері:
         o Химия
         o Физика
         o Стандарттау
      3.6 Курстың постреквизиттері:
         • Тағам өнімдерінің сараптамасы

      3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                              |Семестр  |
|1                                                                 |2        |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Модуль 1 Кіріспе                                                            |
|Тамақ өнеркәсіптерінің салалары мен технологиясына сипаттама      |1        |
|Модуль 2 Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу, консервілеу, стерилдеу және кептіру |
|әдістері                                                                    |
|Тамақ өнімдерінің шикізаттарын өңдеу әдістері                     |1        |
|Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу және өңдеу барысындағы құбылыстар   |1        |
|Тамақ өнімдерін консервілеу                                       |1        |
|Тамақ өнімдерін стерилдеу және кептіру әдістері                   |1        |
|Модуль 3 Ұнның арнайы технологиясы                                          |
|Ұнның арнайы технологиясы                                         |1        |
|Қамыр жетілуінің түзету жолдары                                   |1        |
|Нан-тоқаш өнімдерін дайындаудың жылдамдатылған технологиясы       |1        |
|Нан өндірісіндегі қоспалар                                        |1        |
|Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі технологиясы                  |2        |
|Модуль 4 Кондитер өнімдерінің технологиясы                                  |
|Кондитер өнімдерінің жалпы сипаттамасы                            |1        |
|Помадалы кәмпиттерді алудын арнайы технологиясы                   |1        |
|Қанттың әр түрлілігі                                              |2        |
|Жүгері крахмал технологиясы                                       |2        |
|Модуль 5 Алкогольді және алкогольсіз сусындар өндіру технологиясы           |
|Сыра алудын жаңа тәсілдері                                        |2        |
|Функционалдық сусындар, алкагольсіз сусындар                      |1        |
|Арақ өндіру технологиясы                                          |2        |
|Арақ өндіру технологиясы                                          |2        |
|Модуль 6 Консервілер өндіру технологиясы                                    |
|Көкөністі тамақ консервілері                                      |1        |
|Жеміс консервілерін өндіру технологиясы                           |2        |
|Модуль 7 Көкөністер, жемістер және тағамдық майлар                          |
|Көкөністер                                                        |1        |
|Жемістер                                                          |1        |
|Тағамдық майлар                                                   |1        |
|Барлығы:                                                          |30       |
|Зертханалық  сабақтар                                                       |
|Модуль 3 Ұнның арнайы технологиясы                                          |
|Ұнның нан пісіретін қасиетін зерртеу                              |3        |
|Нанның сапасын анықтау және дайындау                              |2        |
|Макарон өнімдерінің сапасын анықтау және дайындау                 |3        |
|Модуль 4 Кондитер өнімдерінің технологиясы                                  |
|Печенье сапасын анықтау және дайындау                             |2        |
|Карамель дайындау және сапасын анықтау                            |3        |
|Өсімдік майды дайындау және сапасын анықтау                       |2        |
|Барлығы:                                                          |15       |




      5 Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі

   1. Жемістер және көкөністер
   2. Физико-химиялық технологияның негіздері
   3. Жылуфизикалық технологияның негіздері
   4. Нанды пісіру, сақтау және шығыны
   5. Уыттың және сыраның технологиясы
   6. Газдалған алкогольсіз сусындар
   7. Арақ технологиясы
   8. Қызылшақант өндірінде қалдықтарды қолдану
   9. Жүгері крахмалының технологиясы
  10. Карахмал    қантының және кристаллданған глюкозаның ағын технологиясы
  11. Маргарин технологиясы
  12. Шоколад     өнімдері
  13. Макаронды   өнімдерді қалыпқа келтіру, кептіру, қаптау, сақтау.
  14. Көкөністі тамақ консервілері
  15. Компоттарды, шырындарды консервирлеу

      6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы

                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк құралдардың        |Экз.  |Білім     |Қамтамасыз|
|атаулары                                            |саны  |алушылар  |ету       |
|                                                    |      |саны      |пайызы    |
|Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі технологиялық      |50    |4         |100       |
|жабдықтар. – Семей, 2002.                           |      |          |          |
|Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. – |4     |4         |100       |
|Семей, 2004.                                        |      |          |          |
|Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерін тану. – А., 2006. |15    |4         |100       |
|Мармузова Л.В.  Технология хлебопекарного           |15    |4         |100       |
|производства. Сырье и материалы.- М., 2008.         |      |          |          |
|Технология переработки продукции                    |2     |4         |50        |
|растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008.               |      |          |          |
|Крусь Г.Н. и др. Технология молока и оборудование   |176   |4         |100       |
|предприятий молочной промышленности. - М., 1986.    |      |          |          |
|Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных        |300   |4         |100       |
|продуктов. - М., 1991.                              |      |          |          |
|Технология молока и молочных продуктов/ Дьяченко    |196   |4         |100       |
|П.Ф. - М., 1973.                                    |      |          |          |
|Шепелев  А.Ф. Товароведение молока и молочных       |10    |4         |100       |
|продуктов. – Р/Д., 2001.                            |      |          |          |
|Шалыгина А.М. Общая технология молока и молочных    |8     |4         |100       |
|продуктов. – М., 2004.                              |      |          |          |
|Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. – М.,|150   |4         |100       |
|1988.                                               |      |          |          |
|Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных продуктов. –  |150   |4         |100       |
|М., 1970.                                           |      |          |          |
|Технология мяса и мясопродуктов / А.А. Соколова. –  |450   |4         |100       |
|М., 1970.                                           |      |          |          |
|Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и      |10    |4         |100       |
|мясных товаров . – Р/Д., 2001.                      |      |          |          |
|Технология копчения мясных и рыбных продуктов /     |3     |4         |75        |
|Касьянова Г.И. – Р/Д., 2002.                        |      |          |          |

     7. Әдебиеттер
      1. Негізгі әдебиеттер:
7.1.1 Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі  технологиялық  жабдықтар.  –  Семей,
2002.
7.1.2 Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. – Семей, 2004.
7.1.3 Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерін тану. – А., 2006.
7.1.4  Мармузова  Л.В.  Технология  хлебопекарного  производства.  Сырье   и
материалы.- М., 2008.
7.1.5  Технология  переработки  продукции  растениеводства/Н.М.Личко.-   М.,
2008.
7.1.6  Крусь  Г.Н.  и  др.  Технология  молока  и  оборудование  предприятий
молочной промышленности. - М., 1986.
7.1.7 Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных продуктов. - М., 1991.
7.1.8 Технология молока и молочных продуктов/ Дьяченко П.Ф. - М., 1973.
7.1.9 Шепелев  А.Ф. Товароведение  молока  и  молочных  продуктов.  –  Р/Д.,
2001.
7.1.10 Шалыгина А.М. Общая технология молока и  молочных  продуктов.  –  М.,
2004.
7.1.11 Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. – М., 1988.
7.1.12 Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных продуктов. – М., 1970.
7.1.13 Технология мяса и мясопродуктов / А.А. Соколова. – М., 1970.
7.1.14 Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и  мясных  товаров  .  –
Р/Д., 2001.
7.1.15 Технология копчения мясных и рыбных  продуктов  /  Касьянова  Г.И.  –
Р/Д., 2002.
7.2    Қосымша әдебиеттер:
7.2.1   Гаврилова  Н.Б.  Сут  және   сут   өнiмдерi   технологиясы   бойынша
лабораториялық практикум. - Семей, 1992.
7.2.2  Никитин,  Е.Б.  Практикум  по  санитарии   и   гигиене   производства
хлебопекарных изделий.- Павлодар; Астана, 2007.
7.2.3 Кондауров, Б.П. Общая химическая технология.- М., 2005.
7.2.4 Сборник рецептур рыбных изделий и консервов.Спб, 2000.
7.2.5 Технология полуфабрикатов из мяса птицы / Гущина В.В. – М., 2002.
7.2.6 Мищенко Е.П.Технология и оборудование колбасного производства.  –  М.,
1969.
7.2.7 Стацько В.П. Колбасы. Колбасные изделия. Продукты  из  мяса.  –  Р/Д.,
2000.


Пәндер