Файл қосу
Тамақ өндірісіндегі технологиялық жабдықтардың жіктелуі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 дәрежедегі СМЖ құжаты | | | | |ПОӘК | | | | |ПОӘК 042-18.5.1.63/01-2013 | |ПОӘК | | | |«Тамақ өндірісінің |№ 1 баспа «__»________| | |технологиялық |2013 ж | | |жабдықтары-1» пәнінің | | | |оқытушыға арналған | | | |бағдарламасы | | | ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «ТАМАҚ ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ЖАБДЫҚТАРЫ-1» 5В072400 - «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығына арналған ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырушылар: ____________ Ә. Қасенов, т.ғ.д., «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының профессоры ____________ А. Еренғалиев, т.ғ.к., «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының доценті ____________ М. Акимов, т.ғ.к., «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының доценті «____» _______2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М. Акимов. 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының отырысында қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Төрайымы ___________ С. Толеубекова. 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама ОӘК төрайымы _______________ Г. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Қолдану аймағы | | |2 |Нормативтік сілтемелер | | |3 |Жалпы ережелер | | |4 |Пән бағдарламасының (модульдің) мазмұны | | |5 |Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі | | |6 |Пән бойынша оқу-әдістемелік карта | | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы | | |8 |Әдебиеттер | | 1. ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ «Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтары-1» пәнінің оқу-әдістемелік кешеннің құрамына кіретін оқытушыға арналған оқу-жұмыс бағдарламасы 5В072400 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығының студенттеріне арналған. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтары-1» пәнінің оқытушыға арналған бағдарламасы аталған пән бойынша келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орындалады: 2012 жылдың 23 тамызындағы № 1080 Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі бұйрығымен енгізілген және бекітілген Мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандарты; - 5В050724 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығының типтік оқу жоспары; - Университет стандарты СТУ 042-ГУ-4-2013 «Пәннің оқу- әдістемелік кешенін жетілдіру мен рәсімдеудің жалпы ережелері»; - ДП 042-1.01-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны және құрылымы» құжаттандырылған процедурасы. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1.Пәндердің мазмұнын қысқаша сипаттау. «Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтары-1» – техникалық ғылым. «Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтары-1» пәнінің зерттеу нысаны - тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарындағы технологиялық процестердің өту барысында туындайтын өнімдердің физико-механикалық қасиеттері және осы қасиеттердің көмегімен процестерді есептеудің оңтайлы әдістерін меңгеру болып табылады. «Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтары-1» курсы Тамақ өндірісінің салаларының мамандарына арналған теориялық инженерлік негізі болып табылады. Қазіргі замандағы тамақ өндірісі мамандардың технологиялық процестердің кинетикасы мен динамикасы аймағындағы терең білімін қажет етеді. Инженер – өндірістік процестерді технология талаптарына сәйкестендіріп басқарып қана қоймай, сонымен қатар ғылымның соңғы жетістіктеріне сай жоғарғы техникалық деңгейде оңтайлы өтуін қамтамасыз етуі керек. Бұл мақсаттарды орындау үшін маманның әртүрлі инженерлік есептерді шешуге қабілеті болуы міндет. 3.2. Бұл пәннің мақсаты - студентердің «Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтары-1» жөніндегі білімдерін қалыптастыру, осы алған білімдерін болашақ маман алдағы еңбек тәжірибесінде қолдана алады. 3.3. Пәнді меңгерудің негізгі мақсаты студенттерді азық-түлік өнімдерінің жабдықтарын оқыту арқылы келесі қажеттіліктерді орындау: • қоспалар қосу, технологиялық өңдеу режимдері мен тәсілдерін өзгерту арқылы өнімнің құрамы мен сапасын басқаруды меңгеру • процестер реодинамикасының негізгі заңдарын меңгеру • процестер мен аппараттарды есептеу әдістерін меңгеру • машиналар мен аппараттардың конструкциясын меңгеру. Сонымен қоса, пәннің негізгі мақсаты студенттерді жоғарыда айтылғандарды (анықтамалар, заңдылықтар, есептерді шешу жолдары) меңгерту ғана емес, оларды қолдана білуге үйрету. 3.4. Студент пәнді оқу кезінде білуі керек: • Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары курсының негізгі (базалық) заңдарын білуі керек; • Тамақ өнімдерінің жабдықтарының негіздерін білуі керек; • Теориялық және практикалық мақсаттарға осы алған білімдерін қолдануға дағдылану; • Тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін зерттеуге үйрену; • Тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін анықтауда алған білімдерін қолдануға үйрену; • Өңдеу өндірісі өнімдерінің жабдықтарын зерттеуде қолданылатын тәсілдердің мағынасын түсіну; • Басқа пәндерді меңгеру барысында «Тамақөндірісінің технологиялық жабдықтары» пәнінен алған білімдерін қолдана білу; • Курстың типтік жобалық талаптарын орындауға дағдылану. 3.4. Курстың пререквизиттері: 1. гидравлика негіздері; 3.4.2 жылутехникасының негіздері. 3.5. Курстың постреквизиттері: 1. тамақ өндірісінің технологиясы; 2. тамақ өндірісінің аппараттары және процесстері. Жұмыс оқу жоспарынан көшірме Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәріс сабақтар | |1-модуль. Тамақ өндірісіндегі технологиялық | |жабдықтардың жіктелуі | |Технологиялық жабдықтар туралы жалпы түсінік |1 | |Ет өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтардың негізгі параметрлері |1 | |Ет өндірісіндегі технологиялық жабдықтардың жұмысшы органдары |1 | |2-модуль. Икемді жұмысшы органдар және олардың | |қолданылу аймағы | |Икемді тартқыш жұмысшы органдар және олар пайдаланылатын жабдықтар |1 | |Аспалы жолдар мен конвейерлерге қызмет көрсетуге арналған жабдықтар |1 | |Малдың терісін сыдыруға арналған жабдықтар |1 | |3-модуль. Кескіш жұмысшы органдар және олардың | |қолданылу аймағы | |Кесуші жұмысшы органдар және олар пайдаланылатын жабдықтар |1 | |Ет өнімдерінің пішінін сақтамай ұсақтауға арналған машиналар |1 | |Икемді және білікшелі жұмысшы органдар, олар орнатылатын жабдықтар |1 | |Икемді және білікшелі жұмысшы органдар. Ішек өңдеуге арналған |1 | |жабдықтар | | |Барабанды жұмысшы органдар және олар қолданылатын жабдықтардың кейбір|1 | |түрлері | | |4-модуль. Ет және ет өнімдерін жууға арналған | |машиналар | |Ет және ет өнімдерін жууға арналған машиналар |1 | |Шнекті, бұрандалы жұмысшы органдар |1 | |Ет өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтардағы қалақшалы жұмысшы |1 | |органдар | | |5-модуль. Ет өнімдерін құбыр арқылы ығыстыруға | |арналған жабдықтар | |Ет өнімдерін құбыр арқылы ығыстыру және беруге арналған құрылғылар |1 | |Ет өнеркәсібіндегі ығыстырғыштар конструкциясының жіктелуі мен |1 | |ерекшеліктері | | |Ет өнеркәсібінде қолданылатын сораптар мен шприцтер |1 | |Ет өнеркәсібінде қолданылатын араластырғыштар |1 | |Біртекті емес сұйық, пластиналы және сусымалы денелерді (жүйе) |1 | |механикалық бөлуге арналған жабдықтар | | |Гравитациялық күш жазықтығында сұйық біртекті емес жүйелерді бөлуге |1 | |арналған аппараттар | | |Радиалды үдеу әсеріндегі жазықтықта сұйық біртекті емес жүйелерді |1 | |бөлуге арналған жабдықтар | | |Ет өнімдерін престеуге арналған жабдықтар |1 | |6-модуль. Ет өнімдерін жылулық өңдеуге арналған жабдықтар | |Атмосфералық қысымда ет өнімдерін жылулық өңдеуге арналған аппараттар|1 | |Ет өнеркәсібіндегі жылулық операциялардың жүргізілу әдістері |1 | |Өнімді ыстық суға ендіру арқылы жұмыс істейтін аппараттардың |1 | |конструкциясы | | |Өнімді ыстық бумен өңдеуге арналған аппараттар |1 | |Жанғыш жанармай өнімдерімен ет өнімдерін отпен өңдеуге арналған |1 | |жабдықтар | | |Майлы ет өнімдерін жылулық және импульсті өңдеуге арналған жабдықтар |1 | |Майды балқытуға арналған аппараттар |1 | |Майды балқытуға арналған жабдықтардың технологиялық есебі |1 | |Зертханалық сабақтар | |1 тақырып. Аспалы жолдар мен конвейерлер және оларға қызмет көрсетуге|1 | |арналған жабдықтар | | |2 тақырып. Малдың терісін сыдыруға арналған жабдықтар |1 | |3 тақырып. Ет өнімдерін ұсақтауға арналған жабдықтармен танысу |1 | |4 тақырып. Жұқа ұсақтауға арналған машиналарының құрылысымен танысу |1 | |5 тақырып. Араластырғыштар құрылысымен танысу |1 | |6 тақырып. Тiк гидравликалық шпигкескiш ФШГ машинасының құрылысымен |1 | |танысу | | |7 тақырып. Шприцтер құрылысымен танысу |1 | |8 тақырып. Ішек өңдеуге арналған әмбебап машинаның құрылысымен танысу|1 | |9 тақырып. Шыжықтан майды сығып алуға арналған қондырғының құрылымын |1 | |оқып үйрену | | |10 тақырып. Фарш даярлау және шұжық өнімдерді қалыптауға арналған |1 | |агрегаттың құрылымын оқып үйрену | | |11 тақырып. Котлет қалыптайтын автоматтың құрылысымен танысу. |1 | |12 тақырып. Тұшпара қалыптайтын автоматтың құрылысымен танысу. |1 | |13 тақырып. АВЖ -245 май шыжғыруға арналған жабдықтың құрылымымен |1 | |танысу. | | |14 тақырып. Құмыра жуғыш машины құрылысымен танысу |2 | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ |1. Технологиялық жабдықтар туралы жалпы түсінік | |2. Ет өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтардың негізгі параметрлері | |3. Ет өндірісіндегі технологиялық жабдықтардың жұмысшы органдары | |4. Икемді тартқыш жұмысшы органдар және олар пайдаланылатын жабдықтар | |5. Аспалы жолдар мен конвейерлерге қызмет көрсетуге арналған жабдықтар | |6. Малдың терісін сыдыруға арналған жабдықтар | |7. Кесуші жұмысшы органдар және олар пайдаланылатын жабдықтар | |8. Ет өнімдерінің пішінін сақтамай ұсақтауға арналған машиналар | |9. Икемді және білікшелі жұмысшы органдар, олар орнатылатын жабдықтар | |10. Икемді және білікшелі жұмысшы органдар. Ішек өңдеуге арналған жабдықтар | |11. Барабанды жұмысшы органдар және олар қолданылатын жабдықтардың кейбір | |түрлері | |12. Ет және ет өнімдерін жууға арналған машиналар | |13. Шнекті, бұрандалы жұмысшы органдар | |14. Ет өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтардағы қалақшалы жұмысшы органдар| |15. Ет өнімдерін құбыр арқылы ығыстыру және беруге арналған құрылғылар | |16. Ет өнеркәсібіндегі ығыстырғыштар конструкциясының жіктелуі мен | |ерекшеліктері | |17. Ет өнеркәсібінде қолданылатын сораптар мен шприцтер | |18. Ет өнеркәсібінде қолданылатын араластырғыштар | |19. Біртекті емес сұйық, пластиналы және сусымалы денелерді (жүйе) | |механикалық бөлуге арналған жабдықтар | |20. Гравитациялық күш жазықтығында сұйық біртекті емес жүйелерді бөлуге | |арналған аппараттар | |21. Радиалды үдеу әсеріндегі жазықтықта сұйық біртекті емес жүйелерді бөлуге | |арналған жабдықтар | |22. Ет өнімдерін престеуге арналған жабдықтар | |23. Атмосфералық қысымда ет өнімдерін жылулық өңдеуге арналған аппараттар | |24. Ет өнеркәсібіндегі жылулық операциялардың жүргізілу әдістері | |25. Өнімді ыстық суға ендіру арқылы жұмыс істейтін аппараттардың | |конструкциясы | |26. Өнімді ыстық бумен өңдеуге арналған аппараттар | |27. Жанғыш жанармай өнімдерімен ет өнімдерін отпен өңдеуге арналған жабдықтар| |28. Майлы ет өнімдерін жылулық және импульсті өңдеуге арналған жабдықтар | |29. Майды балқытуға арналған аппараттар | |30. Майды балқытуға арналған жабдықтардың технологиялық есебі | 6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА |Тақырыбы |Көрнекі |Өз бетімен |Бақылау | | |құралдар, |оқып |нысаны | | |ТСО, |үйренуге | | | |плакаттар, |арналған | | | |зертханалық |сұрақтар | | | |орындар | | | |Дәріс сабақтар |Практикал|Зертханалық | | | | | |ық |сабақтар | | | | | |(семинар)| | | | | | |сабақтар | | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |Технологиялық | | |плакаттар, |Технологиялы|Ауызша | |жабдықтар туралы | | |зертханалық |қ |сұрау | |жалпы түсінік | | |орындар |жабдықтардың| | | | | | |жіктелуі. | | | | | | |Технологиялы| | | | | | |қ | | | | | | |машиналардың| | | | | | |өнімділігі | | | | | | |мен қуаты. | | |Ет өнеркәсібіндегі | |Аспалы жолдар |плакаттар, |Сүт |Ауызша | |технологиялық | |мен конвейерлер|зертханалық |тасымалдайты|сұрау | |жабдықтардың негізгі| | |орындар |н | | |параметрлері | | | |қондырғылар.| | | | | | |Құбырлар мен| | | | | | |сораптар. | | |Ет өндірісіндегі | |Малдың терісін |плакаттар, |Сұрыптау |Ауызша | |технологиялық | |сыдыруға |зертханалық |және іріктеу|сұрау | |жабдықтардың жұмысшы| |арналған |орындар |жабдықтары. | | |органдары | |жабдықтар | | | | |Икемді тартқыш | |Ет өнімдерін |плакаттар, |Өнімдерді |Ауызша | |жұмысшы органдар | |ұсақтауға |зертханалық |ұсақтауға |сұрау | |және олар | |арналған |орындар |арналған | | |пайдаланылатын | |жабдықтармен | |машиналар. | | |жабдықтар | |танысу | | | | |Аспалы жолдар мен | |Жұқа ұсақтауға |плакаттар, |Еттартқыштар|Ауызша | |конвейерлерге қызмет| |арналған |зертханалық |. |сұрау | |көрсетуге арналған | |машиналар |орындар | | | |жабдықтар | | | | | | |Малдың терісін | |Араластырғыштар|плакаттар, |Куттерлер |Ауызша | |сыдыруға арналған | |құрылысымен |зертханалық | |сұрау | |жабдықтар | |танысу |орындар | | | |Кесуші жұмысшы | |Тiк | |Диірмендер |Ауызша | |органдар және олар | |гидравликалық | | |сұрау | |пайдаланылатын | |шпигкескiш ФШГ | | | | |жабдықтар | |машинасы | | | | |Ет өнімдерінің | |Шприцтер |плакаттар, |Көкөніс және|Ауызша | |пішінін сақтамай | |құрылысымен |зертханалық |жеміс |сұрау | |ұсақтауға арналған | |танысу |орындар |кесінділейті| | |машиналар | | | |н машиналар | | |Икемді және | |Ішек өңдеуге |плакаттар, |Өнімдерді |Ауызша | |білікшелі жұмысшы | |арналған |зертханалық |илеу және |сұрау | |органдар, олар | |әмбебап |орындар |араластыру | | |орнатылатын | |машинаның | |машиналары. | | |жабдықтар | |құрылысымен | | | | | | |танысу | | | | |Икемді және | |Шыжықтан майды | |Қамыр |Ауызша | |білікшелі жұмысшы | |сығып алуға | |араластыру |сұрау | |органдар. Ішек | |арналған | |машиналары. | | |өңдеуге арналған | |қондырғының | | | | |жабдықтар | |құрылымын оқып | | | | | | |үйрену | | | | |Барабанды жұмысшы | | Фарш даярлау | |Бұлғау |Ауызша | |органдар және олар | |және шұжық | |машиналары. |сұрау | |қолданылатын | |өнімдерді | | | | |жабдықтардың кейбір | |қалыптауға | | | | |түрлері | |арналған | | | | | | |агрегаттың | | | | | | |құрылымын оқып | | | | | | |үйрену | | | | |Ет және ет өнімдерін| |Котлет |плакаттар, |Көкөністерді|Ауызша | |жууға арналған | |қалыптайтын |зертханалық |жууға |сұрау | |машиналар | |автоматтың |орындар |арналған | | | | |құрылысымен | |машиналар | | | | |танысу. | | | | |Шнекті, бұрандалы | |Тұшпара |плакаттар, |Ыдыстар |Ауызша | |жұмысшы органдар | |қалыптайтын |зертханалық |жууға |сұрау | | | |автоматтың |орындар |арналған | | | | |құрылысымен | |машиналар | | | | |танысу. | | | | |Ет өнеркәсібіндегі | |АВЖ -245 май | |Әртекті |Ауызша | |технологиялық | |шыжғыруға | |орталарды |сұрау | |жабдықтардағы | |аарналған | |ажыратуға | | |қалақшалы жұмысшы | |жабдықтың | |арналған | | |органдар | |құрылымымен | |машиналар | | | | |танысу. | | | | |Ет өнімдерін құбыр | |Құмыра жуғыш |плакаттар, |Центрифугала|Ауызша | |арқылы ығыстыру және| |машины |зертханалық |р. |сұрау | |беруге арналған | |құрылысымен |орындар | | | |құрылғылар | |танысу | | | | 7. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік |Даналардың |Студенттердің |Қамтамасыз | |құралдардың атауы |саны |саны |етілу пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Еренғалиев А.Е., Қасенов Ә.Л., |10 |16 |40 % | |Орынбеков Д.Р. Ет өнеркәсібінің | | | | |технологиялық жабдықтары. Шәкәрім| | | | |атындағы Семей мемлекеттік | | | | |университеті – Семей: 2010. – Б. | | | | |212. | | | | |Ет өнеркәсібінің технологиялық |50 |30 |180% | |жабдықтары бойынша лабораториялық | | | | |практикум. Шәкәрім атындағы Семей | | | | |мемлекеттік университеті – Семей: | | | | |2012. – Б. 208. | | | | |Пелеев А.И. «Технологическое |15 |30 |50% | |оборудование мясной | | | | |промышленности». М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1971. | | | | 8. ӘДЕБИЕТТЕР 8.1. Негізгі 8.1.1. Еренғалиев А.Е., Қасенов Ә.Л., Орынбеков Д.Р. Ет өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті – Семей: 2010. – Б. 212. 8.1.2. Ет өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары бойынша лабораториялық практикум. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті – Семей: 2012. – Б. 208. 8.1.3. Пелеев А.И. «Технологическое оборудование мясной промышленности». М.: Пищевая промышленность, 1971. 8.1.4. Ш. Тілегенов, Күзембаев, Н. Өсеров «Тамақтану кәсіпорынының жабдықтары» Ы. Алтынсарин атындағы Қазақтың білім академиясының Республикалық баспа кабинеті, 1999 ж., 253 бет. 8.1.5. Сурков В.Д., Липатов Н.Н., Золотин Ю.П. «Технологическое оборудование молочной промышленности». М. «Легкая и пищевая промышленность», 1983. – 431с. 8.1.6. Ивашов В.И. «Технологическое оборудование мясной промышленности» Часть 1. М. Колос 2001 – 552 с. 8.1.7. Касенов А.Л. «Сүт өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтар», Семей, 2002 ж., - 152 бет 8.2. Қосымша 8.2.1. Аболмасов Г.И. «Примеры и задачи по курсу технологического оборудования молочной промышленности». 1966 г. 8.2.2. Томбаев Н.И. «Справочник по технологическому оборудованию предприятий молочной промышленности». 1972 г. – 295 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz