Файл қосу

Азық - түлік тауарының сапалық экспертизасында сенсорлық анализдің рөлі



|6     |SAPJP 5206   |Жануар текті өнімдерді сенсорлық талдау                |
|      |             |Несие саны – 2 (2+0+0), ECTS бойынша несие саны – 6.   |
|      |             |Постреквизиттер – азық-түлік өнімінің қауіпсіздігін    |
|      |             |бақылау,  Материалдар мен биологиялық шикізаттардың    |
|      |             |микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін   |
|      |             |зерттеу,  Дайын өнімнің қауіпсіздігі мен сапасына      |
|      |             |қойылатын негізгі талаптар, Арнайы тағайындалатын      |
|      |             |өнімдердің технологиясы                                |
|      |             |Оытудың мақсаты: магистранттарды методологиялық және   |
|      |             |негізгі дегустациялық анализ соның ішінде азық-түлік   |
|      |             |тауарлардың органолептикалық (сенсорлық)               |
|      |             |көрсеткіштерінің номенклатурасын оқыту.                |
|      |             |Оқыту мақсаты: Магистранттарға ғылыми ақпарат беру және|
|      |             |азық-түлiк тауарларының қазiргi дегустациялық талдауды |
|      |             |практикалық дағдылар, өнiмдердiң сапа көрсеткiштерi    |
|      |             |жүйесiнде сенсор белгiлерiнің орынын көрсету,          |
|      |             |органолептикалық көрсеткіштің номенклатурасын қарау,   |
|      |             |органолептиканың психофизиологиялық негізі,            |
|      |             |органолептикалық және инструментальдық анализдің       |
|      |             |арасындағы байланыс, научно сенсорлық анализдің        |
|      |             |дәлелденген әдісі, эксперт-дегустаторға қойылатын      |
|      |             |талаптар, эксперттік методологияның негізгі принциптері|
|      |             |мен тауар сапасының органолептикалық көрсеткіштерін    |
|      |             |анықтауда квалиметрияны қолдану. Оқу материалын        |
|      |             |белсенді меңгерту мақсатында іскерлік ойын мүмкіндік   |
|      |             |туғызады және азық-түлік өнімін дегустациялық анализдің|
|      |             |баллдық шкаласы. Үйретуге техникалық құралдарды қолдану|
|      |             |ұсынылады.                                             |
|      |             |Қысқаша мазмұны: Ғылымға кіріспе. Органолептика        |
|      |             |ғылымының анықтамасы, мақсаты мен міндеті.             |
|      |             |Азық-түлік тауарының сапалық экспертизасында сенсорлық |
|      |             |анализдің рөлі. Органолептика ғылымына отандық және    |
|      |             |шетелдік ғалымдардың үлесі. Ғылым дамуының             |
|      |             |перспективасы. Органолептика стандартизациясы. Ұғымдық |
|      |             |құрылғы. Азық-түлік тауарының сапасы сенсорлық         |
|      |             |характеристика ретінде. Азық-түлік тауарының сапалық   |
|      |             |көрсеткіштерінің нышаны: сақталуы, пайдалану аумағы,   |
|      |             |эстетикалық және сапаға әсер ететін басқа да факторлар.|
|      |             |Органолептикалық көрсеткiштердi азық-түлiк тауарларының|
|      |             |сапалық қасиеттерi жүйесiнде орыны. Сезiм мүшелерi     |
|      |             |көмегiмен анықталатын көрсеткiштер. Заманауи           |
|      |             |терминология. Колоранттар, ароматизаторлардың және     |
|      |             |дәмдеуіш қосылыстардың адамның денсаулығы үшiн қаупі.  |
|      |             |Құрылым, құрамды әсер және конситенция көрсеткiшi,     |
|      |             |тығыздық, икемдiлiктегi өнiмдерi өзiне тәнген және     |
|      |             |(ықпал) терең сезудi көмекпен қабылданатын басқа және  |
|      |             |ауыз қуыста. Азық-түлiк тауарларының сапасы туралы     |
|      |             |адамда елес қалыптастыратын тағы басқа белгiлердi      |
|      |             |игерушiлiктiң сипаттамасы бар қоюлығы, балаусалық,     |
|      |             |дәмдiлiктiң өзара байланысы.                           |
|      |             |Оқытудағы күтілетін нәтиже:                            |
|      |             |Білім: органолептиканың теориялық және практикалық     |
|      |             |негізі, өнімге органолептикалық баға берудегі          |
|      |             |кездесетін қателіктер, сенсорлы анализдің ғылыми       |
|      |             |дәлелденген әдісі, дегустация анализіндегі эксперттік  |
|      |             |методология.                                           |
|      |             |Іскерлік:   - сапаның органолептикалық  сараптамасына  |
|      |             |қазiргi деңгейде ұйымдастырсын және сапалық деңгейіне  |
|      |             |арналған азық-түлiк тауарлары саралауға рұқсат беретiн |
|      |             |нәтижелердi реттеу.                                    |
|      |             |- сарапшылар тестiлеу жүргiзсін және қойылған          |
|      |             |мiндеттердi шешiм үшiн сенсор әдiстерiн дәлелдi        |
|      |             |қолданылу.                                             |
|      |             |Дағды: қазіргі жабдықтармен жұмыс.                     |
|      |             |Құзыреттілігі: азық-түлiк өнiмдерi өндiрiсінің         |
|      |             |төңiрегiдегi және шикiзат  пен дайын өнімнің сапасын   |
|      |             |бағалау.                                               |
|      |             |Бағдарлама жетекшісі: т.ғ.к., профессор м.а. - Асенова |
|      |             |Б.К.                                                   |

Пәндер