Файл қосу
Азық - түлік тауарының сапалық экспертизасында сенсорлық анализдің рөлі
|6 |SAPJP 5206 |Жануар текті өнімдерді сенсорлық талдау | | | |Несие саны – 2 (2+0+0), ECTS бойынша несие саны – 6. | | | |Постреквизиттер – азық-түлік өнімінің қауіпсіздігін | | | |бақылау, Материалдар мен биологиялық шикізаттардың | | | |микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін | | | |зерттеу, Дайын өнімнің қауіпсіздігі мен сапасына | | | |қойылатын негізгі талаптар, Арнайы тағайындалатын | | | |өнімдердің технологиясы | | | |Оытудың мақсаты: магистранттарды методологиялық және | | | |негізгі дегустациялық анализ соның ішінде азық-түлік | | | |тауарлардың органолептикалық (сенсорлық) | | | |көрсеткіштерінің номенклатурасын оқыту. | | | |Оқыту мақсаты: Магистранттарға ғылыми ақпарат беру және| | | |азық-түлiк тауарларының қазiргi дегустациялық талдауды | | | |практикалық дағдылар, өнiмдердiң сапа көрсеткiштерi | | | |жүйесiнде сенсор белгiлерiнің орынын көрсету, | | | |органолептикалық көрсеткіштің номенклатурасын қарау, | | | |органолептиканың психофизиологиялық негізі, | | | |органолептикалық және инструментальдық анализдің | | | |арасындағы байланыс, научно сенсорлық анализдің | | | |дәлелденген әдісі, эксперт-дегустаторға қойылатын | | | |талаптар, эксперттік методологияның негізгі принциптері| | | |мен тауар сапасының органолептикалық көрсеткіштерін | | | |анықтауда квалиметрияны қолдану. Оқу материалын | | | |белсенді меңгерту мақсатында іскерлік ойын мүмкіндік | | | |туғызады және азық-түлік өнімін дегустациялық анализдің| | | |баллдық шкаласы. Үйретуге техникалық құралдарды қолдану| | | |ұсынылады. | | | |Қысқаша мазмұны: Ғылымға кіріспе. Органолептика | | | |ғылымының анықтамасы, мақсаты мен міндеті. | | | |Азық-түлік тауарының сапалық экспертизасында сенсорлық | | | |анализдің рөлі. Органолептика ғылымына отандық және | | | |шетелдік ғалымдардың үлесі. Ғылым дамуының | | | |перспективасы. Органолептика стандартизациясы. Ұғымдық | | | |құрылғы. Азық-түлік тауарының сапасы сенсорлық | | | |характеристика ретінде. Азық-түлік тауарының сапалық | | | |көрсеткіштерінің нышаны: сақталуы, пайдалану аумағы, | | | |эстетикалық және сапаға әсер ететін басқа да факторлар.| | | |Органолептикалық көрсеткiштердi азық-түлiк тауарларының| | | |сапалық қасиеттерi жүйесiнде орыны. Сезiм мүшелерi | | | |көмегiмен анықталатын көрсеткiштер. Заманауи | | | |терминология. Колоранттар, ароматизаторлардың және | | | |дәмдеуіш қосылыстардың адамның денсаулығы үшiн қаупі. | | | |Құрылым, құрамды әсер және конситенция көрсеткiшi, | | | |тығыздық, икемдiлiктегi өнiмдерi өзiне тәнген және | | | |(ықпал) терең сезудi көмекпен қабылданатын басқа және | | | |ауыз қуыста. Азық-түлiк тауарларының сапасы туралы | | | |адамда елес қалыптастыратын тағы басқа белгiлердi | | | |игерушiлiктiң сипаттамасы бар қоюлығы, балаусалық, | | | |дәмдiлiктiң өзара байланысы. | | | |Оқытудағы күтілетін нәтиже: | | | |Білім: органолептиканың теориялық және практикалық | | | |негізі, өнімге органолептикалық баға берудегі | | | |кездесетін қателіктер, сенсорлы анализдің ғылыми | | | |дәлелденген әдісі, дегустация анализіндегі эксперттік | | | |методология. | | | |Іскерлік: - сапаның органолептикалық сараптамасына | | | |қазiргi деңгейде ұйымдастырсын және сапалық деңгейіне | | | |арналған азық-түлiк тауарлары саралауға рұқсат беретiн | | | |нәтижелердi реттеу. | | | |- сарапшылар тестiлеу жүргiзсін және қойылған | | | |мiндеттердi шешiм үшiн сенсор әдiстерiн дәлелдi | | | |қолданылу. | | | |Дағды: қазіргі жабдықтармен жұмыс. | | | |Құзыреттілігі: азық-түлiк өнiмдерi өндiрiсінің | | | |төңiрегiдегi және шикiзат пен дайын өнімнің сапасын | | | |бағалау. | | | |Бағдарлама жетекшісі: т.ғ.к., профессор м.а. - Асенова | | | |Б.К. |
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz