Файл қосу

Жылқыларды азықтандыру



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18.22.57/01 -2013        |
|ПОӘК                        |Басылым №1        |                             |
|Оқытушыға арналған          |«___»_____20_____ |                             |
|«Селекция және ірі қара мен |                  |                             |
|жылқыны өз төлімен          |                  |                             |
|интенсивті көбейту          |                  |                             |
|технологиясы» пәнінің оқу   |                  |                             |
|жұмыс бағдарламасы          |                  |                             |









      «Селекция және ірі қара мен жылқыны өз төлімен интенсивті көбейту
                                технологиясы»



                         ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


   5В080200 «Мал шаруашылығының өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына
                                  арналған


                        ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ





















                                СЕМЕЙ – 2013




                                              Алғы сөз





1. ҚҰРАСТЫРҒАН

   Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Мал шаруашылығы  және
аңшылықтану морфология негіздерімен» кафедрасының  доценті  Қорабаев Ж. З.

      «____ »___________2013 жыл

2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1. Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Мал  шарушылығы
және аңщылықтану морфология негіздерімен» кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «    »      2013 жыл, №



      Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М.


2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «    »       2013 жыл, №

      Төраға _________________ А.В.Тлеубаева


3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

      Хаттама «      »        2013 жыл, №



      ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова


4. КІРГІЗ тұнғыш рет











































                                   МАЗМҰНЫ







1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер



































      1  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ

        «Селекция және ірі қара мен жылқыны өз  төлімен  интенсивті  көбейту
технологиясы» пәнінің оқытушыларға арналған оқу жұмыс бағдарламасы  5В080200
«Мал  шаруашылығының   өнімдерін   өндіру   технологиясы»    мамандықтарының
студенттеріне арналған оқу- әдістемелік кешеннің құрамына кіреді. Осы  құжат
мал азығы түрлерін, ауыл  шаруашылығы  малдарын  азықтандыру  жолдарын  және
тағы  басқа  технологияларын  оқу  процесін  ұйымдастыру   негізгі   орындау
тәртібін жүйеге келтіреді және регламентациялайды және «Мал шарушылығы  және
аң өсіру технологиясы» кафедрасында пайдалануға арналған.


   2  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Селекция және ірі қара мен  жылқыны  өз  төлімен  интенсивті  көбейту
технологиясы» пәнінің оқытушыларға арналған оқу  жұмыс  бағдарламасы  келесі
құжаттардың талаптарына сәйкес оқу процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады:
- 5В080200«Мал  шаруашылығының  өнімдерін  өндіру  технологиясы»мамандығының
Қазақстан Республикасы   мемлекеттік жалпы білім беру стандарты,   ҚР  МЖМБС
23.12.-2005  Қазақстан  Республикасының  білім  және  ғылым   министрлігінің
26.04. 2004 № 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген;
-  УСТ  042-  СМУ-4-2013  Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
-  ҚП  042-1.01-2013   Құжаттандыру  процедурасы  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


      3    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      «Селекция және ірі қара мен  жылқыны  өз  төлімен  интенсивті  көбейту
технологиясы»   пәнінің   мазмұны:   ауыл   шаруашылық   салаларының   бірі.
Шаруашылықтағы мал өнімдерін  қажетті  мөлшерде  өндіруді  қамтамасыз  етуді
негізгі жолы – малдың жетілу ерекшеліктерін, мән мазмұның жете  түсіну  және
оларды  меңгеру.  Эволюциялық  даму  барысында  адамға  қажетті  биологиялық
ерекшеліктерін  қалыптастырған  ірі   қараның   анотомиялық   құрылысы   мен
физиологиялық процестерінде  біршама  айырмашылықтары  бар.  Қоректену  типі
жағынан шөп қоректілерге, ал қорытуы жағынан  күйіс  қайыратындарға  жатады.
Ірі  қараның  күйіс  қайыруы   олардың   ас   қорытуы   жолдарының   құрылыс
ерекшеліктеріне байланысты мәселе.
      3.2. Курстың мақсаты:
      «Селекция және ірі қара мен  жылқыны  өз  төлімен  интенсивті  көбейту
технологиясы» пәнін оқытудың мақсаты: Қазақстанның негізгі  жылқы  және  ірі
қара тұмдарын, сол тұқымдарды өсіретін үлкен  фермалармен  және  азықтандыру
түрлерін үйрету.

    3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Пәнді оқытудың негізгі  міндеті  –  жылқы  және  ірі  қара  шаруашылық
өндірісінің  теориясымен,   түрлерімен,   өсіру   технологиясымен,   азықтық
қасиеттерін ескере отырып, жылқы және ірі қара малдарының  өнімдерін  көтеру
мақсатында мал азықтандыру ерекшеліктерін  жетік білулері қажет.

      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
         3.4.1Ірі қара мен жылқы өсіру әдістерін білу;
         3.4.2 Ірі қара мен жылқы асылдандыру  жұмыстарын  ұйымдастыру  және
жоспарлау;
         3.4.3 Ірі қара мен жылқының дене өлшемдерін және салмағын бағалау;
         3.4.4 Ірі қара мен жылқыны азықтандыру әдістерін білу;
         3.4.5 Ірі қара мен жылқыға азықты әзірлеп беруді ұйымдастыру;


           3.5 Курс пререквизиттері:
       3.5.1 Мал шаруашылығы негіздері
       3.5.2 Генетика
       3.5.3 Ауыл шаруашылық малды өсіру және селекция
       3.5.4 Ауыл шаруашылық малды азықтандыру
           3.6. Курс постреквизиттері:
        3.6.1Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
          3.6.2Қой шаруашылығы,етін,жүнін,елтірісін өндіру технологиясы
          3.6.3Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
          3.6.4Жылқы шаруашылығы, жылқы сүтін және етін өндіру технологиясы






   -   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Курс                                                         |Семестр    |
|Дәріс тақырыптары                                            |           |
|1                                                            |2          |
|1.Кіріспе. Пәнің даму тарихы                                 |1          |
|2.Жылқының дене мүшелері, түр-түсі, ен-таңбасы және басқа    |1          |
|белгілері.                                                   |           |
|3.Жылқының жасын анықтау.                                    |1          |
|4.Жылқыны таразыға тарту, өлшемдерін өңдеу және индекстерін  |1          |
|есептеу.                                                     |           |
|5.Аттың жегі саймандары, арбалар жегу, ер тоқым және атты    |1          |
|ерттеу                                                       |           |
|6.Жұмысшы жылқыларын  күту, тазалау, тағалау, азықтандыру,   |1          |
|суару және пайдалну.                                         |           |
|7.Жылқының сүт өнімділігі.                                   |1          |
|8.Жылқыларды үйрету, жарату және сынау.                      |1          |
|9.Жылқы тұқымдары.                                           |1          |
|10.Жылқы шаруашылығындағы мал тұқымын асылдандыру жұмыстары. |1          |
|11.Ірі қара өнімдері.                                        |1          |
|12.Сиыр сүттілігін есепке алу тәсілдері.                     |1          |
|13.Сүттіліктің сиырдың жасына қарай  өзгергіштігі.           |1          |
|14.Сүттіліктің сиырдың тірілей  салмағына байланыстылығы.    |1          |
|15.Сервис және сауалу кезеңдерінің ұзақтығы мен сүттілікке   |1          |
|қоңдылықтың әсері.                                           |           |
|16.Азықтандыру мен күтіп- бағудың әсері.                     |1          |
|17.Сиырдың бұзаулау маусымының әсері.                        |1          |
|18.Сиырдың ірілігі мен жетілгіштігі.                         |1          |
|19.Сүттің құрамы мен сапасына әсер ететін жағдайлар.         |1          |
|20.Мал тұқымы мен типінің әсері.                             |1          |
|21.Ірі қара етінің сапасы.                                   |1          |
|22.Ірі қараның терісі және оның сапасы.                      |1          |
|23.Тұқым қаулаушылықтың маңызы.                              |1          |
|24.Сиырдың  сұрыптауға жататын басқа да пайдалы қасиеттері.  |1          |
|25.Сүттің құрамы және оның  өзгергіштігі.                    |1          |
|26.Ірі қараның еттілігі.                                     |1          |
|27.Еттіліктің өзгергіштігі.                                  |1          |
|28.Еттілікке әсер ететін жағдайлар.                          |1          |
|29.Ірі қараның қондылығын сынау.                             |1          |
|30.Еттілікті есепке алу.                                     |1          |
|Тәжірибелік сабақтар                                         |           |
|1.Жылқының түрлері, дене мүшелері, дене бітімі, сыртқы       |1          |
|тұлғасының кемшіліктері мен ақаулары.                        |           |
|2.Жылқыны қарау, суреттеу, бағалау және суретке түсіру       |1          |
|әдістері                                                     |           |
|3.Жылқының жұмыс өнімділігі                                  |1          |
|4.Жылқы шаруашылығының ет және басқа өнімдері                |1          |
|5.Жылқыны ұрықтандыру тәсілдері.                             |1          |
|6.Төлдің өсіп-жетілуі, дамуы және бағып-күтілуі              |1          |
|7.Жергілікті жылқы тұқымдарын бағалау.                       |1          |
|8.Жылқы аурулары                                             |1          |
|9.Ірі қара дене құрылысы мен экстерьері (сыртқы тұрқы).      |1          |
|10.Ірі қара сыртқы пішініне қарап сипаттау, баға беру,       |        1  |
|суретке түсіру                                               |           |
|11.Сиырдың сүт өнімділігін есептеу әдістері                  |1          |
|12.Сүтті және сүтті-етті бағыттағы төл өсіру технологиясы    |1          |
|13.Малдың ет өнімділігін бағалау                             |1          |
|14. Ірі қара малдарын асылдандыру                            |1          |
|15.Ірі қара мал тұқымдары                                    |1          |






                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1. Жылқыны өлшеу түрлері
5.2. Жұмысшы жылқыларын  күту жолдары
5.3. Жылқыларды азықтандыру
5.4. Қазақстандағы жылқы тұқымдары
5.5. Ірі қара мал түрлері мен тұқымдары
5.6.Ірі қараның биологиялық ерекшеліктері


             6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының|Тәжірибелік     |Зертханал|Көрнекті  |Өз       |Бақылау  |
|   |тақырыбтары    |(семинарлық)    |ық сабақ |құралдар, |бетімен  |формасы  |
|   |               |сабағының       |тақырыпта|ТЖО,      |оқып білу|         |
|   |               |тақырыптары     |ры       |плакаттар,|сұрақтары|         |
|   |               |                |         |зертханалы|         |         |
|   |               |                |         |қ стенд   |         |         |
|1  |2              |3               |4        |5         |6        |7        |
|1  |Кіріспе. Пәнің |Жылқының        |         |Слайд,    |Таза     |Ауызша   |
|   |даму тарихы    |түрлері,дене    |         |лекция    |тұқым    |сұрау,   |
|   |               |мүшелері        |         |          |өсіру    |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|2  |Жылқының дене  |Жылқыны қарау,  |         |Слайд,    |Будандаст|Ауызша   |
|   |мүшелері,      |суреттеу,       |         |лекция    |ыру      |сұрау,   |
|   |түр-түсі,      |бағалау және    |         |          |         |зертхана |
|   |ен-таңбасы және|суретке түсіру  |         |          |         |нәтижесі |
|   |басқа          |әдістері        |         |          |         |         |
|   |белгілері.     |                |         |          |         |         |
|3  |Жылқының жасын |Жылқының жұмыс  |         |Слайд,    |Ата-типін|Ауызша   |
|   |анықтау.       |өнімділігі      |         |лекция    |бағалау  |сұрау,   |
|   |               |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|4  |Жылқыны        |Жылқы           |         |Слайд,    |Биенің   |Ауызша   |
|   |таразыға тарту,|шаруашылығының  |         |лекция    |сүттілігі|сұрау,   |
|   |өлшемдерін     |ет және басқа   |         |          |н бағалау|зертхана |
|   |өңдеу және     |өнімдері        |         |          |         |нәтижесі |
|   |индекстерін    |                |         |          |         |         |
|   |есептеу.       |                |         |          |         |         |
|5  |Аттың жегі     |Жылқыны         |         |Слайд,    |Ұрпағының|Ауызша   |
|   |саймандары,    |ұрықтандыру     |         |лекция,   |сапасына |сұрау,   |
|   |арбалар жегу,  |тәсілдері.      |         |          |қарай    |зертхана |
|   |ер тоқым және  |                |         |          |бағалау  |нәтижесі |
|   |атты ерттеу    |                |         |          |         |         |
|6  |Жұмысшы        |Төлдің          |         |Слайд,    |Мемлекетт|Ауызша   |
|   |жылқыларын     |өсіп-жетілуі,   |         |лекция    |ік асыл  |сұрау,   |
|   |күту, тазалау, |дамуы және      |         |          |тұқымды  |зертхана |
|   |тағалау,       |бағып-күтілуі   |         |          |жылқы    |нәтижесі |
|   |азықтандыру,   |                |         |          |станциясы|         |
|   |суару және     |                |         |          |         |         |
|   |пайдалну.      |                |         |          |         |         |
|7  |Жылқының сүт   |Жергілікті жылқы|         |Слайд,    |Жылқыны  |Ауызша   |
|   |өнімділігі.    |тұқымдарын      |         |лекция    |ұдайы    |сұрау,   |
|   |               |бағалау.        |         |          |өсіру    |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|8  |Жылқыларды     |Жылқы аурулары  |         |Слайд,    |Асыл     |Ауызша   |
|   |үйрету, жарату |                |         |лекция    |тұқымды  |сұрау,   |
|   |және сынау     |                |         |          |жылқылард|зертхана |
|   |               |                |         |          |ы тіркеу |нәтижесі |
|   |               |                |         |          |кітабы   |         |
|9  |Жылқы          |Ірі қара  дене  |         |Слайд,    |Биенің   |Ауызша   |
|   |тұқымдары.     |құрылысы мен    |         |лекция    |биологиял|сұрау,   |
|   |               |экстерьері      |         |          |ық       |бақылау  |
|   |               |(сыртқы тұрқы). |         |          |ерекшеліг|жұмысы   |
|   |               |                |         |          |і        |         |
|10 |Жылқы          |Ірі қара сыртқы |         |Слайд,    |Асыл     |Ауызша   |
|   |шаруашылығындағ|пішініне қарап  |         |лекция    |тұқымды  |сұрау,   |
|   |ы мал тұқымын  |сипаттау, баға  |         |          |айғырлард|зертхана |
|   |асылдандыру    |беру, суретке   |         |          |ы бағу   |нәтижесі |
|   |жұмыстары.     |түсіру          |         |          |         |         |
|11 |Ірі қара       |Ірі қара төлдеуі|         |Слайд     |Қолдан   |Ауызша   |
|   |өнімдері.      |және боталарды  |         |лекция    |ұрықтанды|сұрау,   |
|   |               |күту            |         |          |ру       |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|12 |Сиыр сүттілігін|Ірі қарадан     |         |Слайд,    |Қазақы   |Ауызша   |
|   |есепке алу     |алынатын        |         |лекция    |жылқы    |сұрау,   |
|   |тәсілдері.     |өнімдерімен     |         |          |         |зертхана |
|   |               |таныстыру.      |         |          |         |нәтижесі |
|13 |Сиыр сүттілігін|Ірі қаранын     |         |Слайд,    |Жылқы    |Ауызша   |
|   |есепке алу     |сапасын бағалау |         |лекция    |төлін    |сұрау,   |
|   |тәсілдері.     |                |         |          |азықтанды|бақылау  |
|   |               |                |         |          |ру       |жұмысы   |
|   |               |                |         |          |ерекшелік|         |
|   |               |                |         |          |тері     |         |
|14 |Сүттіліктің    |Ірі қара малын  |         |Слайд,    |Жылқы    |Ауызша   |
|   |сиырдың жасына |асылдандыру.    |         |лекция    |үйірлерін|сұрау,   |
|   |қарай          |                |         |          |құру     |зертхана |
|   |өзгергіштігі.  |                |         |          |         |нәтижесі |
|15 |Сүттіліктің    |                |         |Слайд,    |Дене     |Ауызша   |
|   |сиырдың тірілей|                |         |лекция    |өлшемдері|сұрау,   |
|   |салмағына      |                |         |          |н алу    |зертхана |
|   |байланыстылығы.|                |         |          |         |нәтижесі |
|16 |Сервис және    |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |сауалу         |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |кезеңдерінің   |                |         |          |         |зертхана |
|   |ұзақтығы мен   |                |         |          |         |нәтижесі |
|   |сүттілікке     |                |         |          |         |         |
|   |қоңдылықтың    |                |         |          |         |         |
|   |әсері.         |                |         |          |         |         |
|17 |Азықтандыру мен|                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |күтіп- бағудың |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |әсері.         |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|18 |Сиырдың        |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |бұзаулау       |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |маусымының     |                |         |          |         |зертхана |
|   |әсері.         |                |         |          |         |нәтижесі |
|19 |Сиырдың ірілігі|                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |мен            |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |жетілгіштігі.  |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|20 |Сүттің құрамы  |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |мен сапасына   |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |әсер ететін    |                |         |          |         |зертхана |
|   |жағдайлар      |                |         |          |         |нәтижесі |
|21 |Мал тұқымы мен |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |типінің әсері. |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |               |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|22 |Ірі қара етінің|                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |сапасы         |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |               |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|23 |Ірі қараның    |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |терісі және    |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |оның сапасы.   |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|24 |Тұқым          |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |қаулаушылықтың |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |маңызы         |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|25 |Сиырдың        |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |сұрыптауға     |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |жататын басқа  |                |         |          |         |зертхана |
|   |да пайдалы     |                |         |          |         |нәтижесі |
|   |қасиеттері.    |                |         |          |         |         |
|26 |Сүттің құрамы  |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |және оның      |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |өзгергіштігі   |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|27 |Ірі қараның    |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |еттілігі       |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |               |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|28 |Еттіліктің     |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |өзгергіштігі   |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |               |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|29 |Еттілікке әсер |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |ететін         |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |жағдайлар      |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |
|30 |Ірі қараның    |                |         |Слайд,    |         |Ауызша   |
|   |қондылығын     |                |         |лекция    |         |сұрау,   |
|   |сынау          |                |         |          |         |зертхана |
|   |               |                |         |          |         |нәтижесі |







           7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                    Кесте  4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету|
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы        |
|1  |Әкімбеков Б. Етті-сүтті жылқы  |5     |5             |100           |
|   |шаруашылығы. – Алматы, 1984    |      |              |              |
|2  |Омарқожаев Н. Мал азықтандыру  |10    |5             |100           |
|   |пәнінің практикумы. – А., 2004 |      |              |              |
|3  |Абанова, М.Н. Мал азықтандыру  |31    |5             |100           |
|   |практикумы.- Алматы, 2007      |      |              |              |
|4. |Нұрғазы Қ.Ш. Мал               |      |              |              |
|   |шаруашылығы:Оқулық – Алматы,ЖШС|      |              |              |
|   |РПБК «Дәуір», 2012.-400б.      |      |              |              |
|5. |Қолда мал өсіру.-              |      |              |              |
|   |Алматы:Қайнар,1995-352 бет.    |      |              |              |



                                8 ӘДЕБИЕТТЕР

8.1. Негізгі әдебиеттер
8.1. Негізгі әдебиеттер
8.1.1 Әкімбеков Б. Етті-сүтті жылқы шаруашылығы. – Алматы, 1984
8.1.2 Омарқожаев Н. Мал азықтандыру пәнінің практикумы. – А., 2004.
8.1.3 Абанова, М.Н. Мал азықтандыру практикумы.- Алматы, 2007

8.2. Қосымша әдебиеттер
8.2.1  Ю.Н. Барминцев «Мясное и молочное коневодство» М., 1963г.
8.2.2   Ю.Н.  Барминцев.  Проблема  мясного  коневодства.   «Животноводство»
№8,1961.
8.2.3 С.М. Буденный. Книга о лошади т. 2-3 М, 1959.
8.2.4 Қолда мал өсіру.- Алматы:Қайнар,1995-352 бет.
8.2.5 Нұрғазы Қ.Ш. Мал шаруашылығы:Оқулық – Алматы,ЖШС РПБК «Дәуір»,  2012.-
400б.
Пәндер